GREEN

2020-06-07 323 浏览
BAILEYS x Häagen-Dazs下午茶 $598/2位第一次試BAILEYS主題下午茶,共有7款甜品同5款鹹點,仲有好香嘅英式鬆餅。甜品推薦BAILEYS意式奶凍,賣相一流,BAILEYS同嫩滑奶凍好夾。Häagen-Dazs火鍋伴雪糕都唔錯,一凍一熱夠過癮,雪糕果味香濃。自家製軟雪糕底層有香口粟米脆片,配扭紋雪糕口感幾豐富。鹹點當中嘅鴨肝批配藍莓醬幾驚喜,食落比想像中清新,配搭亦好夾。Impossible肉丸唔講都唔覺用咗植物肉製成,味道同真肉無咩分別,香味仲好濃郁。

自家製軟雪糕底層有香口粟米脆片,配扭紋雪糕口感幾豐富。

2020-06-01
試食活動
注意⚠️這是篇有味道的文章.Hotel Icon本來就以榴連甜品出名,難得到了榴連的季節,又出了榴連主題下午茶,重點‼️是有無限的榴連雪糕跟榴連蓉可以加,榴連蓉超級足料,作為榴連愛好者,必定要一試。.榴連下午茶套餐五款咸點1️⃣馬來沙嗲雞肉串正宗的沙嗲肉串,不過不失。2️⃣菲律賓豬肉春卷好吃,拍照也好看,就是吃起來有點不方便。3️⃣ 懷舊港式蝦多士很紮實的一道,但有點太硬了。4️⃣星州牛肉乾超香口的牛肉乾,越嚼越香。5️⃣泰式海鮮脆米餅咸香脆口恰道好處,我不會告訴你我連朋友的份都吃掉了。🤫-六款甜點1️⃣貓山王榴蓮布甸就是榴連味的布甸,喜歡榴連的人都不能抗拒的。2️⃣抹茶荔枝D24榴連卷本來覺得有點奇怪的配搭,但卻意外的搭配,不會太膩但又有榴連香。3️⃣榴連爆谷泡芙爆谷跟泡芙配搭有點奇怪,不太喜歡。4️⃣金榜榴連芝士蛋糕芝士蛋糕和榴連的味道沒有融合在一起,一般般。5️⃣烏龍茶啫哩超愛的一道,甘甜的烏龍茶香,很解膩的一道甜點。6️⃣馬來西亞斑蘭蛋糕布淡淡的斑蘭味,不算特別出彩-另外有四個兩個英式松餅,配搭果醬及鮮忌廉。🍵Silver Moon Tea飲品方面選了一如以往選了Silver Moon Tea,清雅的茶香將榴連膩的感覺一掃而
注意⚠️這是篇有味道的文章
榴蓮雪糕

榴連下午茶套餐
五款咸點
1️⃣馬來沙嗲雞肉串
正宗的沙嗲肉串,不過不失。
2️⃣菲律賓豬肉春卷
好吃,拍照也好看,就是吃起來有點不方便。
3️⃣ 懷舊港式蝦多士
很紮實的一道,但有點太硬了。
4️⃣星州牛肉乾
超香口的牛肉乾,越嚼越香。
5️⃣泰式海鮮脆米餅
咸香脆口恰道好處,我不會告訴你我連朋友的份都吃掉了。🤫
六款甜點
1️⃣貓山王榴蓮布甸
就是榴連味的布甸,喜歡榴連的人都不能抗拒的。
2️⃣抹茶荔枝D24榴連卷
3️⃣榴連爆谷泡芙
爆谷跟泡芙配搭有點奇怪,不太喜歡。
4️⃣金榜榴連芝士蛋糕
芝士蛋糕和榴連的味道沒有融合在一起,一般般。
5️⃣烏龍茶啫哩
超愛的一道,甘甜的烏龍茶香,很解膩的一道甜點。
6️⃣馬來西亞斑蘭蛋糕
布淡淡的斑蘭味,不算特別出彩
另外有四個兩個英式松餅,配搭果醬及鮮忌廉。

🍵Silver Moon Tea
飲品方面選了一如以往選了Silver Moon Tea,清雅的茶香將榴連膩的感覺一掃而空。

❗️注意想去吃下午茶的話必定必定要提早訂座,Walk in基本上是不可能的。另外下午茶的主題會隨季節變換,去之前要問清楚啊。
  • Afternoon tea set for two
2020-05-30 1051 浏览
因為有75折優惠,首次嘗試hotel icon 午餐,套餐包了4個course ,加上優惠真係好扺食環境開揚,枱與枱之間距離很夠,有足夠私隱度,職員服務都好到位。 酒店既價位來説真係幾好既體驗。

軟殼蟹意粉
榴槤芝士蛋糕
2020-05-27
軟殼蟹意粉
榴槤芝士蛋糕
2020-05-30 309 浏览
Hotel Icon現在做緊榴槤雪糕tea buffet($598/2位),每日兩場(3-5pm or 5-7pm), 我當然無走雞book位,一入酒店大堂就飄來濃烈的榴槤之香,未食已經有期待三層的點心架裝滿了各式各類的榴槤點心,中間&低層的咸點無榴槤味但味道唔錯,最上層就是榴槤甜品,每樣都滿滿榴槤味,食到第二件已經好膩另外有個小木盒裝住英式鬆餅&果醬,鬆餅仲暖暖哋,好正👍🏻buffet主打是任食榴槤雪糕,雪糕果肉滿滿,我覺得好似直接榴槤肉打爛雪做雪糕,我覺得自己食咗半個榴槤呀😅最後個廚師派埋張朱古力卡片話可以搵他book位,因為buffet 反應好會延長多兩個月,而且會upgrade喎,到時再食過喇,不過今次buffet是值回票價的,只要你鍾意食榴槤😉

另外有個小木盒裝住英式鬆餅&果醬,鬆餅仲暖暖哋,好正👍🏻

下午茶
2020-05-26 4211 浏览
之前試過一次佢地嘅榴槤Buffet,啲榴槤甜品真係一流!所以今次趕尾班車,去試埋佢地個Afteroon Tea!今次最吸引嘅,絕對係因為可以任食佢地個自家製嘅榴槤雪糕同榴槤蓉!全個Tea Set 一共有6款甜點、5款鹹點、每位2個鬆餅、榴槤雪糕任食、飲品2杯。甜品:(按個人喜愛程度排)貓山王榴槤布甸D101榴槤爆谷泡芙金榜榴槤芝士蛋糕馬來西亞斑蘭蛋糕抹茶荔枝D24榴槤卷烏龍茶jelly鹹點:(按個人喜愛程度排)泰式海鮮脆米餅星洲牛肉乾馬來沙嗲雞肉串菲律賓豬肉春卷懷舊港式蝦多士其他:(按個人喜愛程度排)榴槤蓉榴槤雪糕英式鬆餅甜品整體嚟講味道都唔錯!只係抹茶荔枝D24榴槤卷,有啲苦味,所以我麻麻地鍾意。當然,喺咁榴槤甜品入面,烏龍茶jelly絕對係一個陪襯品,無乜特別。不過以上所有野嘅榴槤味一定點都唔夠直接食榴槤蓉咁香濃!佢其實有分榴槤雪糕/榴槤蓉 2款!前者入口雖然冰涼,但食完1球已經覺得好漏!但榴槤就濃味之餘,加上無混入太多其他野,所以無咁膩!口感好似啖啖都係榴槤咁!重口味嘅我,將啲榴槤蓉配埋所有甜品食!正!鹹點呢⋯同上次Buffet一樣,無太大驚喜。但因為不停食榴槤感覺有啲單一,所以

甜品:(按個人喜愛程度排)

貓山王榴槤布甸

D101榴槤爆谷泡芙

金榜榴槤芝士蛋糕

馬來西亞斑蘭蛋糕

抹茶荔枝D24榴槤卷

烏龍茶jelly

鹹點:(按個人喜愛程度排)

泰式海鮮脆米餅

星洲牛肉乾

馬來沙嗲雞肉串

菲律賓豬肉春卷

懷舊港式蝦多士

其他:(按個人喜愛程度排)

榴槤蓉

榴槤雪糕

英式鬆餅

鹹點呢⋯同上次Buffet一樣,無太大驚喜。但因為不停食榴槤感覺有啲單一,所以會好想食返啲鹹野。所以千奇唔好好似平時咁由底一層層食上去,我會建議格住格住咁食,成件事會舒服好多。

不過佢啲炸野係整得特別差,春卷同蝦多士唔熱之餘,仲好油。前者又淋又油,後者我無食晒件多士,因為一咬就成口油嘅感覺⋯

最後佢地嘅主廚榴槤王子仲有出嚟同客人打招呼,同送咗有佢電話嘅朱古力俾我地,話之後萬一訂唔到位,可以試吓直接搵佢。感覺好窩心!👍🏻

All About Durian 榴槤下午茶
日期:4月1日至5月31日
時間:下午3時至5時/下午5時至7時
價格:每位$328 兩位$598
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
Green(Hotel Icon)
尖沙咀科學館道17號唯港薈地下
雖然疫情近日有緩和的趨勢,初中生將在6月復課,但大家切勿掉以輕心啊!話分兩頭,大家實在困得太耐,都想出外透透氣,積存的爆發力驚人,所以近餐飲戰場由中式點心、酒店限時優惠Coupon,到復甦的自助餐,全都賣得火旺。下一個亮點,可能是Hotel ICON 大堂餐廳 Green 所推出的 《BAILEYS X HAAGEN-DAZS AFTERNOON TEA》(每位328 / 兩位598)近幾次的Afternoon Tea,都會見到呢部雪糕機,雖然今次並非任食,但每位客人可享用一客自家製 Baileys 軟雪糕,加上榴槤蛋卷作配襯,又可以澆上 Baileys 增添香氣,若然係朱古力名店品嚐一杯,幾十個大洋走不了。經典配搭 英式傳統鬆餅配奶油忌廉及果醬本身水準已不錯,但今次比以往更佳,質地鬆化,塗上果占更覺可口。Savouries 鹹點 蘇格蘭煙三文魚配蜜糖芥末醬入口肥美嫩滑,淡淡煙燻味傳來,實在不會令人失望。肉丸配燒烤醬不會有死實的口感,隱約帶中菜風,而且好惹味。忌廉蘑菇酥酥皮搓得酥化,蘑菇刴得夠碎,小小的一件,大大的滿足。家鄉鴨肝批配藍莓醬口感豐腴

經典配搭

英式傳統鬆餅配奶油忌廉及果醬

Savouries 鹹點

蘇格蘭煙三文魚配蜜糖芥末醬

入口肥美嫩滑,淡淡煙燻味傳來,實在不會令人失望。

肉丸配燒烤醬

不會有死實的口感,隱約帶中菜風,而且好惹味。

忌廉蘑菇酥

酥皮搓得酥化,蘑菇刴得夠碎,小小的一件,大大的滿足。

家鄉鴨肝批配藍莓醬

口感豐腴,份量輕盈,不怕膽固醇,配以藍莓醬,正好起了平衡味覺的作用,拿捏得相當好。

飛魚子脆炸生蠔

放在玻璃小杯,外層炸得香脆,內裡是軟熟的生蠔,用來配香檳的確是個無以尚之的享受。

Sweets 甜點

Baileys朱古力火鍋伴 Häagen-Dazs 雪糕、雜莓、棉花糖及杏仁

一set過上檯,非常吸睛,加入了Baileys朱古力醬,以蠋檯保溫,而哈根大師雪糕有香草及草莓各兩小球,而且用乾冰維持低溫狀態,就算放得耐都不怕溶化,好窩心的設計,用小鐵叉把雪糕戳起放入朱古力醬內打滾,沾上了朱古力醬的雪糕,正是冷熱夾雜的口感,非常誘人。

吃過雪糕,又有棉花糖及杏仁供大家享用,老實說,單是這個組合,差不多回了一半本。

Baileys蛋白杏仁餅

外層飽滿,咬落帶點脆口,而且甜度不高,好啱自己口味。

Baileys金箔榛子朱古力

賣相瑰麗矜貴,內裡的榛子醬甘甜幽香,深得我心。

Baileys意式奶凍

杯面置放了押上印花的薄片朱古力,用小茶匙戳破,下面是香滑的奶凍,試問又怎能錯過?

意大利軟芝士奶油泡芙

非常出色的甜點,咬落外層煙韌,餡料隨之湧出,芳香甜美,配以一杯摯愛的伯爵茶,真是多美好的一個下午。

士多啤梨杯子蛋糕

當然,更有不少女士們鍾愛的草莓主調Cup Cake。

有美點當然要配上一杯飲品,每位可選自家製檸檬汁、即磨咖啡或茶,當中更加有品牌 Illy 及 TEA WG供選擇,實在有令人眼花繚亂,舉旗不定的感覺。

P.S : 雖然是下午,但只要另加$298,就可以無限添飲 G.H Mumm Cordon Rouge Brut N.V,Cocktails($58)

兩款特意為今次下午茶調製的雞尾酒是各有特色。

當中包括了以濃郁的朱古力作主調的 Baileys Nutterlicious 與及以馥郁的椰子調製的 Baileys Coconut Frappe,未知那一款更合妳心意?

試食活動
2020-05-24 430 浏览
今日bk左Green幫姊妹慶生頭盤就係重頭戲『海鮮塔』呢度係三人份量開頭覺得份量好少,不過食食下其實都夠~蟹腳:蟹肉實淨,味道唔會太咸。鮑魚:食落甜甜地,味道、質感都唔錯。蝦:蝦肉鮮甜、結實。海螺:肉質彈牙,但味道偏淡。魚子醬:配脆多士食都唔錯。三文魚子:鮮甜👍🏼👍🏼青口:肉就比較細粒,但食落都鮮味。前菜我揀左吉列蠔上枱時熱辣辣,超。級。正。表面舖左少少蟹籽,令到成件事好豐富😋😋主菜係澳洲西冷肉質好嫩,但牛肉味唔算太濃應該可以再好食啲嘅。最後甜品係雪糕簡單一杯雪糕都砌到咁靚先出場,睇到都開心😍成餐飯都可以任飲各款餐酒,不過⋯⋯我地想添飲時,竟然order左三次都未有,真係嬲嬲地然後同經理落單就好快有得飲😓飲飲下,一次過黎多三杯一樣嘅😨🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️講真,個場都唔係大丫,人手又夠但啲單竟然亂到咁,酒店黎講我有少少接受唔到。食物質素好好,不過服務就真係好參差食緊主菜時個牛油碟仲未捨得收走;我放盤沙律係枱中間一齊share就三番四次問我食完未🤯
今日bk左Green幫姊妹慶生
頭盤就係重頭戲『海鮮塔』
呢度係三人份量
開頭覺得份量好少,不過食食下其實都夠~
蟹腳:蟹肉實淨,味道唔會太咸。
鮑魚:食落甜甜地,味道、質感都唔錯。
蝦:蝦肉鮮甜、結實。
海螺:肉質彈牙,但味道偏淡。
魚子醬:配脆多士食都唔錯。
三文魚子:鮮甜👍🏼👍🏼
青口:肉就比較細粒,但食落都鮮味。

前菜我揀左吉列蠔
上枱時熱辣辣,
超。級。正。
表面舖左少少蟹籽,
令到成件事好豐富😋😋

主菜係澳洲西冷
肉質好嫩,但牛肉味唔算太濃
應該可以再好食啲嘅。

最後甜品係雪糕
簡單一杯雪糕都砌到咁靚先出場,
睇到都開心😍

成餐飯都可以任飲各款餐酒,
不過⋯⋯
我地想添飲時,竟然order左三次都未有,真係嬲嬲地
然後同經理落單就好快有得飲😓
飲飲下,一次過黎多三杯一樣嘅😨
🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
講真,個場都唔係大丫,人手又夠
但啲單竟然亂到咁,
酒店黎講我有少少接受唔到。
食物質素好好,不過服務就真係好參差
食緊主菜時個牛油碟仲未捨得收走;
我放盤沙律係枱中間一齊share就三番四次問我食完未🤯
2020-05-18
庆祝纪念
生日
2020-05-17 537 浏览
本身自己就好鐘意食榴連成日都見到網上面有呢啲buffet 既promotion今次忍唔住喺佢優惠期內book 黎食下午茶時段佢分左兩段原來都幾full,特別係第2段時段睇嚟真係好多人鍾意食榴槤今次我哋book咗第一個time slot由三點食到五點一入到hotel icon既lobby就聞到榴槤味因為The Green 有啲full,所以book位嘅時候已經話坐the market(2/F)坐到埋位好搞笑咁見到一個假嘅榴槤擺喺每一張枱度一入座冇耐,侍應就上碟榴槤雪糕話佢係雪糕其實我覺得大部份都係榴槤果肉因為我哋擺咗一陣,佢都冇乜點溶過之後仲上咗英式鬆餅同米餅職員話英式鬆餅可以配榴槤果肉米餅就可以配之後黎既泰式沙律另外喺張枱度其實有兩細樽野一樽係士多啤梨同奶油忌廉俾你配鬆餅鬆餅本身都好食,好重牛油味我試咗個忌廉,都唔錯,但既然主角係榴槤果肉,當然就係試佢既榴槤蓉好濃,完全就係就緊榴櫣其實食完呢個已經飽飽地重點黎啦!我見一上枱好多人都拎手機岀黎打卡首先由下面果層睇上去基本上呢層係鹹點為主但都係我最失望嗰層最左手面應該就係佢講嘅泰式沙律,雖然我食完之後都唔知係咩嚟㗎,唔難食,但唔會特別好食之
本身自己就好鐘意食榴連
今次我哋book咗第一個time slot
由三點食到五點
一入到hotel icon既lobby就聞到榴槤味
坐到埋位好搞笑咁見到一個假嘅榴槤擺喺每一張枱度

一入座冇耐,侍應就上碟榴槤雪糕

話佢係雪糕其實我覺得大部份都係榴槤果肉
因為我哋擺咗一陣,佢都冇乜點溶過
之後仲上咗英式鬆餅同米餅
職員話英式鬆餅可以配榴槤果肉
米餅就可以配之後黎既泰式沙律
另外喺張枱度其實有兩細樽野
一樽係士多啤梨同奶油忌廉俾你配鬆餅

鬆餅本身都好食,好重牛油味
好濃,完全就係就緊榴櫣
其實食完呢個已經飽飽地
重點黎啦!
我見一上枱好多人都拎手機岀黎打卡

首先由下面果層睇上去
基本上呢層係鹹點為主
但都係我最失望嗰層
最左手面應該就係佢講嘅泰式沙律,
雖然我食完之後都唔知係咩嚟㗎,唔難食,但唔會特別好食
之後係蝦多士,上面有蝦,中間應該都養咗蝦膠,但個敗筆就係好油,食都唔係好舒服,之後呢夠仲特別,我唔肯定下面係咪米餅之類既野,但上面竟然係豬肉乾,呢個配搭我唔係好識欣賞,最右手邊呢個好明顯就係炸春卷,但又係好油,食咗一舊就放棄左

本身係諗住食啲鹹嘢中和下,
點知大部都偏油

嚟到第二場最左邊係茶凍,呢個我放咗喺最後食因為都知道佢係可以清一清,佢似係功夫茶大菜糕,質地偏硬身,幾特別
中間嘅係班蘭蛋糕,味道唔錯
最右邊係沙嗲串燒,唔好食

到最上層,應該都係佢哋嘅招牌,每一樣都係榴槤味
最左邊上面嗰粒Popcorn,係敗筆,放左好耐好難食,但佢個泡芙就好食嘅,食得出入邊有榴槤果肉
隔離係榴槤奶凍,好食,但係食得出有榴槤肉
隔離呢件芝士榴槤蛋糕,上面好似雞蛋花咁嘅白朱古力,我就冇食到啦,因為已經好滯
最右手邊嘅榴槤瑞士卷?我就覺得普通
食到咁上下,個主廚就出咗嚟自我介紹仲俾咗張用朱古力整嘅信用卡我哋做紀念,幾特別,呢個marketing幾好!
個tea set會包一杯嘢飲,強烈建議你叫茶類嘅嘢可以消滯,因為成份嘢食完真係好膩
整體來講榴槤類嘅甜品係幾出色,但係都成個Tea set都係食呢類型嘅嘢嘅話,真係有啲吃不消,如果想回本,我覺得可以留肚食佢個榴槤雪糕,我係咁多樣入邊我覺得最好食嘅
佢嘅敗筆就係佢啲鹹點,如果可以改善下會好好多
下午茶
2020-05-14 497 浏览
通常往Icon都是自助餐,這晚一家四口(兩個小朋友)試吓大堂GREEN的滋味蟹宴。四道菜,前菜大家都選了牛油果蟹肉餅,味道非常配合開胃。第二道菜的炭燒北海道帝王蟹腳,小了海水的鹹味,但炭燒的蟹肉,香口味美。反而主菜欠了點驚喜,我選了大蝦伴西冷,太太香煎盲鰽伴蟹肉卷,二個小朋友意粉伴軟殼蟹。主菜的份量較大,但欠了上兩道菜的精緻。甜品的朱古力火鍋,對小朋友當然吸引。整體來說是滿意的👍🏻另外員工服務酒店傳統,非常周到!
另外員工服務酒店傳統,非常周到!
2020-05-12 559 浏览
有事要入理工大學一趟, 之後在Hotel Icon吃個簡單午餐. 在天外天和The Market已滿座的情況下, GREEN的酒店Lobby Cafe式午餐還可以, 就是簡單的3-Course Set Menu, 沒有高深的製作, 但味道和食材還是可以的. 頭盤是芝士, 沙津和火腿的組合, Parma Ham和木瓜及羊奶芝士, 神來之筆是醋醬的甜酸融合. Mozzarella芝士上面的青醬也令其鹹鮮度提升起來, 頭盤醬料的應用令人耳目一新. 主菜的漢堡包上的漢堡扒夠Juicy, 焦香味還可以, 麵包口感也夠軟熟, 只是蕃茄出水太多, 未切開下半部份的麵包已經濕透. 去骨羊架肉質肥美, 羶味柔和, 上面鋪上麵包糠令其外面更脆, 簡單中的小巧令其更吸引. 餐廳外面紅隧的景觀就是不太吸引的了, 但除了餐茶外還附上紅白餐酒, 都算是物有所值.
2020-05-12 285 浏览
平時都 喜歡呢間酒店 , 招呼好, 環境舒服, 飲茶的天外天環境優美 ,今次的榴槤下午茶 非常好味 ! 價錢非常便宜, 榴槤無限次 添食, 近排 好美味的一餐 ,再想食多一次,😋😋😋
2020-05-11 307 浏览
All about Durian afternoon tea💕⁣⁣召喚榴槤控🥳⁣$328 for one; $598 for two☺️⁣⏰3pm-5pm/5pm-7pm⁣⁣Hotel Icon嘅tea一向性價比高, 終於book到去食啦😍下面green無哂位所以安排左我地上去the market坐😊⁣未食大堂已經充滿榴槤嘅香味🤤⁣一坐低好快就派左每人一碗榴槤雪糕😋超大碗仲有啖啖榴槤肉好好食, 仲要係任食tim呀😍😍我個朋友食左三碗😂另外有條榴槤蛋捲可以點雪糕黎食😚⁣⁣個scone好好味點埋奶油忌廉正💕⁣⁣一共有5款咸點同6款甜點😇呢次真係甜點好食過咸點好多🤩咸點以脆米餅同春卷最好食😋其他就普通⁣⁣甜點都係榴槤主題🥳榴槤爆谷puff好正入面係好重榴槤味嘅cream🤗仲有貓山王榴槤布甸🍮同抹茶D24榴槤卷😍!!!好回味呀🤤🤤⁣⁣食到最尾個chef出黎送朱古力credit card俾我地好得意呀😂 @durianprince.dannyho ⁣⁣個下午茶去到5月31號咋, 如果上網book唔到試下打電話去book應該就ok👍🏻最正係有openrice coupon/poly信用卡會有75折

召喚榴槤控🥳⁣
$328 for one; $598 for two☺️⁣
⏰3pm-5pm/5pm-7pm⁣

個scone好好味點埋奶油忌廉正💕⁣

個下午茶去到5月31號咋, 如果上網book唔到試下打電話去book應該就ok👍🏻最正係有openrice coupon/poly信用卡會有75折 🥳⁣

推介: 🌟🌟🌟🌟(最高5星)⁣
  • afternoon  tea  set
2020-05-10 235 浏览
Afternoon Tea可以話係我至愛,用榴槤做主題簡直係令我無法抗拒之前都係Hotel Icon試過以榴槤做主題嘅buffet,但果時覺得麻麻地,得好少榴槤食品選擇,對於榴槤控黎講係唔夠喉嘅每枱都有個假榴槤放係枱上當prop打卡😂今次呢個afternoon tea set可以話係”When East Meets West” 有基本嘅英式Scones,鹹點就係東南亞風味: 馬來沙嗲雞肉串、菲律賓豬肉春卷、懷舊港式蝦多士、星洲牛肉乾、泰式海鮮脆米,而大部份甜點都係有榴槤嘅😍仲要榴槤蓉雪糕係任添的,非常之香榴槤味,一杯接一杯🤣 呢個tea set做到五月底㗎咋,想食就要快啲約埋身邊嘅榴槤友上OpenRice 訂位喇係OpenRice 訂位/Poly信用卡有75折 (原價$328一位)

每枱都有個假榴槤放係枱上當prop打卡😂

仲要榴槤蓉雪糕係任添的,非常之香榴槤味,一杯接一杯🤣

2020-05-08
信用卡優惠
2020-05-09 259 浏览
見到Hotel ICON出咗新嘅榴槤下午茶,加上openrice有七五折coupon。即刻叫埋好朋友一齊去食。間餐廳喺酒店大堂,但都唔會好嘈,環境都幾好。加上疫情關係,啲枱都幾闊落,坐得好舒服。一坐低,張枱就擺咗個榴槤,應該係一個真榴槤。我朋友以為食得,聞落去真係有榴槤味,但只係得個擺字,仲令到張枱少咗位置擺嘢😂😂😂一開始個主廚會作逐枱介紹進食嘅先後次序。呢點要俾個讚。鹹點有蝦多士,春卷嗰啲,味道一般,個皮唔夠脆,沙嗲串最好食。甜品就好味好多,可能係因為我鍾意食榴槤,我覺得榴槤mousse同泡芙最好食主廚建議最後以茶啫喱作結,順便清下浸榴槤味。侍應態度都唔錯,不停幫我地加水落茶壼。最後仲送咗下面嗰塊朱古力,都叫做有啲心思。

一開始個主廚會作逐枱介紹進食嘅先後次序。呢點要俾個讚。

主廚建議最後以茶啫喱作結,順便清下浸榴槤味。

侍應態度都唔錯,不停幫我地加水落茶壼

最後仲送咗下面嗰塊朱古力,都叫做有啲心思。

2020-05-02
優惠券
2020-05-01 518 浏览
作為一個榴槤控 4月初見到Hotel Icon推出飄香榴槤下午茶 當然要第一時間訂位啦雖然係平日 但依然full booking酒店亦做足衞生措施 提供信封放口罩 非常貼心 抵讚飲品揀左其中一款TWG tea侍應姐姐亦都好細心 話等緊既時候可以去攞雪糕先不過都好快黎左鹹點有5款每樣都有驚喜 比想像中好食畢竟鹹點一向都唔係下午茶既主角重點推介蝦多士同海鮮脆米餅唯一美中不足係春卷同雞肉串好難蘸到底下個醬汁建議可以用隻小碟盛載下層左至右:菲律賓豬肉春卷,懷舊港式蝦多士,星洲牛肉乾,泰式海鮮脆米餅 (脆米餅另上)中層左至右:馬來沙嗲雞肉串,烏龍茶啫喱,馬來西亞斑蘭蛋糕甜點有6款當中有4款 亦即係放上層既係榴槤既甜點左至右:抹茶荔枝D24榴槤卷,金榜榴槤芝士蛋糕,貓山王榴槤布甸,榴槤爆谷泡芙我就覺得布甸同泡芙做得最出色尤其是個泡芙 爆哂饀 啖啖都係榴槤蓉 混入埋雲呢拿籽而食到最後 個泡芙皮都仍然保持脆身 多重口感 超級滿足重頭戲唔洗問就一定係任食自家製榴槤雪糕啦足料就唔洗講啦 配埋上面既榴槤蓉感覺食緊原個榴槤咁 無得輸呀!!!再配埋附送既榴槤卷 再多個脆脆口感鬆餅有水準除左傳統搽clotted
雖然係平日 但依然full booking

畢竟鹹點一向都唔係下午茶既主角
重點推介蝦多士同海鮮脆米餅
唯一美中不足係春卷同雞肉串好難蘸到底下個醬汁
建議可以用隻小碟盛載

中層左至右:馬來沙嗲雞肉串,烏龍茶啫喱,馬來西亞斑蘭蛋糕

甜點有6款
當中有4款 亦即係放上層既係榴槤既甜點

我就覺得布甸同泡芙做得最出色
尤其是個泡芙 爆哂饀 啖啖都係榴槤蓉 混入埋雲呢拿籽
而食到最後 個泡芙皮都仍然保持脆身 多重口感 超級滿足

重頭戲唔洗問就一定係任食自家製榴槤雪糕啦
足料就唔洗講啦 配埋上面既榴槤蓉
感覺食緊原個榴槤咁 無得輸呀!!!

再配埋附送既榴槤卷 再多個脆脆口感

鬆餅有水準