GREEN

2020-09-03 5763 浏览
聽到貝禮詩奶酒又聯名hotel icon嘅下午茶即刻訂左第一日開波嚟食Green嘅環境都唔錯,座位好寬敞,陽光充足睇下餐牌先~飲品可以任揀,加錢可以upgrade到酒精性飲品!我與朋友揀左咖啡同茶英式鬆餅嚟左先,有原味同提子乾味配上罐裝嘅jam and clotted cream奶酒口味嘅杯裝霜淇淋個杯上面有埋logo添,插埋朱古力片底層有麥片,雪糕個味我覺得偏向朱古力多d奶酒為唔特出,雪糕嘅質感係冰沙果種同想像中好滑果d有分別,整體麻麻呢個bailey's朱古力火鍋就好食酒味好濃好香,bailey's嘅fans一定會鍾意個texture都好滑唔會水水地點雪糕、棉花糖同士多啤梨都唔錯唔好點的太多,會太甜成個set影相真係超級靚!顏色豐富,食物又好多款用手機影都唔錯~甜品整體來講質素麻麻,味道唔係話特別好食馬卡龍好硬,個皮粉粉地同埋真係好甜個奶凍最好食,底層有bailey's酒,奶味都幾出炸蠔就好腥好油鹹食亦都麻麻,用啲料普通,酥皮都軟腍腍

Green嘅環境都唔錯,座位好寬敞,陽光充足

我與朋友揀左咖啡同茶

英式鬆餅嚟左先,有原味同提子乾味
配上罐裝嘅jam and clotted cream
SCONE

奶酒口味嘅杯裝霜淇淋
個杯上面有埋logo添,插埋朱古力片
底層有麥片,雪糕個味我覺得偏向朱古力多d
奶酒為唔特出,雪糕嘅質感係冰沙果種
同想像中好滑果d有分別,整體麻麻
雪糕

呢個bailey's朱古力火鍋就好食
酒味好濃好香,bailey's嘅fans一定會鍾意
個texture都好滑唔會水水地
點雪糕、棉花糖同士多啤梨都唔錯
唔好點的太多,會太甜

成個set影相真係超級靚!顏色豐富,食物又好多款

用手機影都唔錯~
甜品整體來講質素麻麻,味道唔係話特別好食
馬卡龍好硬,個皮粉粉地同埋真係好甜
個奶凍最好食,底層有bailey's酒,奶味都幾出

炸蠔就好腥好油

鹹食亦都麻麻,用啲料普通,酥皮都軟腍腍

2020-06-01
小妹在這幾個月不斷試不同餐廳的英式下午茶,發現有高質的,亦發現有普通的。往往不要用價錢去衡量食物的質素小妹愛吃榴槤,但沒有選到Hotel Icon的榴槤下午茶是因為覺得以這個$7xx價錢換來的這個份量滿足不到超級榴槤控的小妹,真的寧願買到5-6個榴槤回家大啖大啖的吃所以今次揀了Haagen-Dazsx香檳主題的下午茶經官網預約有九折,都要$628/2位不便宜哦下午茶包5款甜點+5款鹹點+鬆餅+鮮果香檳+飲品,重點是任吃杯裝雪糕先來是鬆餅!配合忌廉是很好吃的呱~青春少女風美是挺美的,尤其是上層的水果造型脆皮雪糕甜品很好打卡水果香檳也美美的請問有沒有人會跟小妹一樣,只吃了香檳內的水果,並沒有喝香檳?說說鹹點吧~小妹不論去那間吃下午茶,都會先試試他們的鵝肝醬,這間的質感太軟綿綿,而且味道偏咸;大蝦配搭bloody Mary是不錯的;蘑菇醬多士都中規中矩;魚子醬配搭淡淡的香檳啫喱,吃起來有種日式的感覺但煙三文魚配香檳啫喱,但個啫喱的酒味較濃烈,小妹不太接受到(是個人問題)當服務員加了乾冰~呱~十分仙氣拍影要快哦!上層的雪糕甜品其實會融化的。這是剛剛開始吃的時候,雪糕還未融~但聊天聊久了,記得不

所以今次揀了Haagen-Dazsx香檳主題的下午茶

經官網預約有九折,都要$628/2位
不便宜哦

先來是鬆餅!配合忌廉是很好吃的

呱~青春少女風

美是挺美的,尤其是上層的水果造型脆皮雪糕甜品
很好打卡
水果香檳也美美的

服務員加了乾冰~呱~十分仙氣

拍影要快哦!上層的雪糕甜品其實會融化的。
這是剛剛開始吃的時候,雪糕還未融~但聊天聊久了,記得不要用叉刺穿甜品來吃,不然你只會吃到脆皮朱古力,雪糕已融掉並流了出來...

***非常建議先吃甜品***
只能告訴你,的確上層所有甜品都是雪糕來的,不要懷疑,真的沒有蛋糕吃
吃了那麼多雪糕,還再有任吃杯裝雪糕...其實真的吃不消
眼見旁邊幾張枱的客人都沒有再去過拿雪糕吃,只有小好貪限定口味去拿了一杯哈密瓜雪糕
嗯~雪糕是很好吃的,很濃濃的哈密瓜味及果肉
很正是Haagen-dazs正,不是餐廳正

還有芒果味可以選擇

總括而言,雖然賣相很美,打卡的確不錯,但美中不足是食物質素和款式,物不所值。看來小妹不能只選用來騙Like的下午茶,要選實務性高(又美又好吃又飽肚的)

或者其他主題會好一點,期待!
我跟姊妹久唔久就會約埋low tea~而Hotel Icon就係我哋至愛嘅聚腳點!❤️​今次我試嘅係佢新嘅 「Häagen-Dazs™ x Champagne Louis Roederer下午茶」,共有十款鹹甜點心,仲可以任食迷你Häagen-Dazs™雪糕杯(100ml)及唯港薈自家製英式傳統鬆餅!真係味蕾大滿足!😍​▲擺盤勁精緻,靚到唔捨得食!▲食之前,Waiter會係點心盤中間加乾冰,保持雪糕甜點冰凍。個人較偏愛佢哋嘅甜品系列,好似「士多啤梨朱古力醬蘸士多啤梨雪糕」或「哈蜜瓜雪糕」,佢哋會因應雪糕口味,製作返​相對嘅水果造型外殼,如士多啤梨雪糕就會係士多啤梨殼;哈蜜瓜雪糕就係配哈蜜瓜殼。將甜品放喺匙羹上,好似真係有粒水果喺上面咁!真係令人垂延欲滴!🤤​▲用水果造型嘅朱古力外殼,封住Häagen-Dazs™雪糕,放喺匙羹上,勁靚!▲「哈密瓜雪糕」味道好清新,但唔膩,好驚喜。▲咬開朱古力脆皮,入面係滿滿嘅Häagen-Dazs™雪糕,超治癒!不過,佢哋嘅甜品唔止樣靚,味道都比想像中正。一口一個,擺入口時,朱古力殼會爆裂,雪糕湧出嚟,嗰下真係好治癒,加上外脆內軟嘅口感,一啲都唔膩,夏天食
Häagen-Dazs™ x Champagne Louis Roederer下午茶(2人份)
▲擺盤勁精緻,靚到唔捨得食!

▲「哈密瓜雪糕」味道好清新,但唔膩,好驚喜。

不過,佢哋嘅甜品唔止樣靚,味道都比想像中正。一口一個,擺入口時,朱古力殼會爆裂,雪糕湧出嚟,嗰下真係好治癒,加上外脆內軟嘅口感,一啲都唔膩,夏天食真係好爽!​
其中,我最鍾意佢哋嘅「芒果雪糕配百香果朱古力外層」,百香果殼清香得嚟帶微酸,同芒果撞埋一齊,食完好開胃!士多啤梨味個外殼則有少少芝麻,食時香香脆脆,口感好特別。哈蜜瓜味及椰子味則以香濃Creamy為主,朱古力味就較濃郁,除咗略嫌上面梅子苦咗少少,整體味道都唔錯。​
▲鹹食點心比較一般,正常發揮。
▲「粉紅香檳血瑪莉伴辣蝦」微辣,好香口,味道OK!

至於鹹食,全都加入香檳去料理,個人就覺得好壞參半,可能我本身唔受得好濃嘅酒味,會覺得整體口感過份辛辣。「香檳啫喱鴨肝醬」偏鹹,但鴨肝隻味好香濃,平衝到,感覺幾好。「粉紅香檳血瑪莉伴辣蝦」、「煙三文魚香檳凍批」及「香檳忌廉燴蘑菇」就屬正常發揮,比較遜色係「水晶香檳啫喱配魚子醬」,啫喱好辛辣,帶微苦,可能食完雪糕先食呢隻,唔太試到有味,如前後食嘅次序掉轉,或者會較好。​
▲雙人下午茶都會配2杯白桃士多啤梨Louis Roederer Brut Premier香檳,口感清爽,夏天飲好消暑。
▲超高落地大玻璃,採光度足,環境好舒適。
▲好鍾意佢綠意油油嘅感覺。
▲附上餐單~
2020-08-20
  • 士多啤梨朱古力醬蘸士多啤梨雪糕
  • 哈密瓜雪糕
  • 芒果雪糕配百香果朱古力外層
  • 白桃士多啤梨Louis Roederer Brut Premier香檳
2020-08-26 300 浏览
Lucky enough to managed to secure a seat for the hyped Baileys afternoon tea literally right before the no dine-in ban! We made the booking about 2-3 weeks ago which was quite full already by that time so you see it’s really popular ...Sorry to disappoint those who still wanna try this since this Baileys-themed afternoon tea set should have ended in late July already.Just wanna have a quick recap it was overall a great theme especially for Baileys lovers, since almost each of the desserts contai

Just wanna have a quick recap it was overall a great theme especially for Baileys lovers, since almost each of the desserts contained Baileys (but not being too sweet) !

Baileys  afternoon  tea

Heard great things about GREEN before but felt like staffs (I believe they’re perm staffs / managers) need more training though as they were not too friendly and welcoming in general, definitely not up to standard for a hotel (like a 2-3 star hostel? Trainees were even “more polite”)
2020-08-25 344 浏览
I rarely write any reviews on Openrice but my experience has prompted me to do so. This is my first time to visit Hotel Icon and will certainly be the last. There was no bellhop at the door and they say they are a five-star hotel. Tried the Haagen Dazs themed afternoon tea. The food was really mediocre to say the least. The presentation was nothing like something you expect from a five-star hotel. Service was poor. No water was offered and staff were chit chatting at the counter instead of taking care of the guests. I don’t understand why this place has got such a high rating. Would have had a much better experience at other five star hotels in Hong Kong at the same cost. Hotel icon is a no-no for me.
2020-08-19
今次呢間餐廳,我都有拍咗片放左係youtube..如果想了解更多,可以去youtube search 《慧拍儀拍》🥰呢次crossover 嘅tea set係非常之難訂位,要早起碼一個月訂先訂到😅😅當日嚟到嘅時候就充滿咗期待,因為好評同埋廣告都幾多😀首先講吓酒店環境,座位都幾寬敞而且環境都幾大因為我哋係第一輪食,但係估唔到枱上面都仲有食物碎未清潔得乾淨😣😣😣《士多啤梨杯子蛋糕》杯子蛋糕質地濕潤嘅,唔係乾身嘅...但口感有小小粗’鞋‘但係cream同啫喱係完全食唔到士多啤梨味《吉列蠔》凍嘅,但係唔腥嘅...青瓜腍腍地,味道偏淡,應該放左一段時間Puff 皮有啲似菠蘿包嘅口感 酒味幾重 ok《忌廉蘑菇酥》比到驚喜我 本身以為係得面頭有蘑菇,估唔到連入邊都fill滿,而且黑松露味幾重有d蓋過咗蘑菇嘅味道...但酥皮底有d硬《鴨肝配藍莓醬》鴨肝好香質地好軟滑 好濃郁 藍莓醬有中和重口味嘅作用 食完嘅餘韻係口入面徘徊,但我都係鍾意食煎香咗嘅肝😂《Macaroon》入面偏硬,我覺得唔好食《榛子朱古力》第一次咁唔想食朱古力...面頭嘅皮腍嘅🤦🏻‍♀️食唔到榛子味,只係食到酒味但又唔係baileys味《

當日嚟到嘅時候就充滿咗期待,因為好評同埋廣告都幾多😀

首先講吓酒店環境,座位都幾寬敞而且環境都幾大

但係cream同啫喱係完全食唔到士多啤梨味

Puff 皮有啲似菠蘿包嘅口感 酒味幾重 ok

《Macaroon》入面偏硬,我覺得唔好食

《Baileys軟雪糕》質地唔似軟雪糕 就咁食完全唔特別...加左baileys先好味啲

Errrrrrr... 其實真係普通到不得了~ 只可以話廣告賣得太好😅
近日因為疫情關係,好多人都唔可以外出用餐,就連High個Tea都難,但就有酒店推出外賣下午茶,而且仲要係小妹最愛嘅「榴槤」呀!呢個下午茶同原本喺酒店享用嘅下午茶有少少唔同,就係少咗非榴槤嘅鹹點、任食嘅榴槤雪糕同飲品,但價錢就比原先平咗二百幾蚊,大家可以衡量吓抵唔抵。不過小妹就覺得一個可以外賣嘅三層架真係幾神奇(雖然係紙製嘅架,但拎起上嚟好輕好方便),酒店方面仲好貼心咁畀咗個冷凍袋同乾冰,令所有甜品同雪糕Keep住冰凍。其實真正擺甜品嘅係得兩層,下層係英式傳統鬆餅(有傳統嘅提子鬆餅同紅莓鬆餅),另配士多啤梨果醬、Forbidden D24 榴槤蛋卷、馬來西亞直送貓山王榴槤果肉、貓山王榴槤布甸、榴槤班蘭千層蛋糕同烏龍茶啫喱;而上層係抹茶荔枝D24榴槤卷、D197榴槤芝士泡芙、金榜榴槤芝士蛋糕同D24 榴槤椰子糯米糍。外加一個紙杯裝嘅榴槤雪糕。每樣甜品都有兩件,啱啱夠兩個女仔嘅份量。個人認為最推介嘅係榴槤雪糕,真係原隻榴槤肉打成,食落有一絲絲榴槤肉嘅纖維,足料到爆!其實小妹喺佢晚餐Buffet已經食過一次,真係一試難忘,只可惜依家冇得任食。建議將榴槤雪糕搽喺鬆餅上面代替果醬,包保你驚喜萬分。

至於個馬來西亞直送嘅貓山王榴槤果肉,小妹本身都頗期待,但生果嘅嘢都真係幾參差,一嚿香甜得嚟回甘,但另一嚿就完全係苦澀味重,真係睇你有幾好彩,對於未有做好質素控制,呢度真係要扣少少分。

其他甜品都不過不失,同佢晚餐Buffet入面食嘅榴槤甜品差唔多質素,比較值得食嘅係貓山王榴槤布甸、榴槤班蘭千層蛋糕同抹茶荔枝D24榴槤卷,最後以烏龍茶啫喱清清味蕾,就係一個Happy Ending。

2020-08-15
庆祝纪念
生日
2020-08-17 4147 浏览
之前屋企人見到Hotel ICON出咗飄香榴槤下午茶套餐就上網訂咗份, 自取返屋企開心share要知道大食妹全家都好鍾意食榴槤呢個榴槤下午茶對我哋嘅吸引力真係超強<飄香榴摙下午茶套餐>飄香榴摙下午茶套餐包含多款特色榴槤甜品例如馬來西亞直送貓山王榴槤、貓山王榴槤布甸、榴槤班蘭千層蛋糕、D24榴槤椰子糯米糍、抹茶荔枝D24榴槤卷、D197榴槤芝士泡芙、D24迷你芝士蛋糕等等<馬來西亞直送貓山王榴槤>貓山王榴槤好甘甜, 味道濃郁, 香氣四溢<貓山王榴槤布甸>貓山王榴槤布甸滑啫啫, 榴槤蓉同鮮奶布甸完美配合, 令人回味無窮<榴槤班蘭千層蛋糕>榴槤班蘭千層蛋糕榴槤味道相對前兩種甜品淡, 突出班蘭嘅清新感<D24榴槤椰子糯米糍>榴槤椰子糯米糍皮超薄, 榴槤同椰子比例拿捏得好好, 兩種味道互相配合<抹茶荔枝D24榴槤卷>呢個抹茶荔枝D24榴槤卷大食妹超鍾意口感濕潤, 甜而不膩<D197榴槤芝士泡芙>榴槤芝士泡芙係媽子至愛食嘅時候要少心爆醬<D24迷你芝士蛋糕>迷你芝士蛋糕個
之前屋企人見到Hotel ICON出咗飄香榴槤下午茶套餐
就上網訂咗份, 自取返屋企開心share
要知道大食妹全家都好鍾意食榴槤
呢個榴槤下午茶對我哋嘅吸引力真係超強
<飄香榴摙下午茶套餐>
飄香榴摙下午茶套餐包含多款特色榴槤甜品

<馬來西亞直送貓山王榴槤>
貓山王榴槤好甘甜, 味道濃郁, 香氣四溢
<貓山王榴槤布甸>
<榴槤班蘭千層蛋糕>
<D24榴槤椰子糯米糍>
<抹茶荔枝D24榴槤卷>
呢個抹茶荔枝D24榴槤卷大食妹超鍾意
口感濕潤, 甜而不膩
<D197榴槤芝士泡芙>
榴槤芝士泡芙係媽子至愛
食嘅時候要少心爆醬
<D24迷你芝士蛋糕>
迷你芝士蛋糕個樣最可愛
芝士味突出, 但無咩榴槤味
  • 飄香榴摙下午茶套餐
2020-08-16 484 浏览
一向都係Hotel Luncheon嘅big fan,貪酒店地方清靜啲、又可以慢慢同朋友傾計唔會俾人趕走。Weekend想約朋友食lunch,如果怕多人吵雜嘅地方,Hotel icon - Green一直都係weekend luncheon最愛之一!首先我幾鍾意Hotel Icon,你一入大堂就會有staff主動同你打招呼,唔係要人please 你,係覺得好親切!大堂餐廳Green 嘅環境的確好舒服,樓底夠高,空間感夠大,有時候仲有少少陽光曬到入餐廳,weekend可以chill下,感覺冇咁嘈吵侷促。餐廳位置與位置中間嘅空間感頗為足夠,同朋友傾偈包唔會隔離枱聽到你內容...每次去餐廳都發現餐牌係有regular update,並唔會一個餐牌用足一個月!Lunch set十分抵食,包一個appetizer+主菜+甜品(甜品係你可以出去甜品櫃度自己揀鍾意食嘅cake,綠茶蛋糕係必食),仲可以有一杯Wine /sparkling drinks +餐茶最近琴日去食lunch發現仲有addtional 九折,埋單後每人$300左右...酒店lunch來講係超值!餐廳食物質素仲要唔錯(唔係諗住食環

...

餐廳食物質素仲要唔錯(唔係諗住食環境唔考慮食物㗎) ,尤其鍾意佢哋整嘅Iced Latte,好creamy,成杯咖啡奶泡做得好豐富,最欣賞凍咖啡入邊係冇加冰(應該杯凍咖啡係用shake杯調製),唔會飲到一半咖啡就淡晒!我每次去Green就其中一個原因,就係為咗飲杯好飲嘅Iced latte👍🏻真心正!

除咗Lunch set 唔錯之外呢,我要讚一下餐廳入邊嘅staff服務態度真心好
有個年長少少嘅waiter哥哥,每次去餐廳食lunch...佢都有好親切主動問我哋 ”今日啲嘢食OK嘛?好唔好食呀?” .... 然後,仲會問需唔需要加麵包?有需要可以隨時同我哋講。

其實真係唔係貪心refil幾片麵包,我欣賞佢哋主動詢問客人呢個環節(呢啲細節位其實好緊要).... 而且永遠唔會舉手1分鐘都無人理你,staff都會醒目自己走位跑過來應你。我前後去過5次以上食lunch / tea,服務態度都keep到好好,永遠唔會反白眼講嘢冇尾音或者扮睇你唔到,酒店係需要Service attitude行先嘅!Lunch 同tea session 中間,見到佢哋經理仲會做一個簡短嘅briefing,等啲staff refresh 一下繼續下一個session...

有時候⋯呢啲咁微細嘅位,客人真係見到嘅,我係其中一個
希望酒店keep到好嘅服務態度啦⋯

唯一可惜就係...Green餐廳嘅Tea session實在太難book,even 疫情下都滿座。希望下一次有機會試到唔同主題嘅tea 啦

2020-08-15
  • Tea
  • 綠茶朱古力蛋糕
  • Brunch
  • 燒羊架
  • Iced  Latte
  • 香蒜薯仔濃湯
2020-08-16 264 浏览
蛋糕編號:0201————————————————————————可能適合對象:#下午茶 #榴槤下午茶 🍴:餐具 ✖️/ 蠟燭 ✔️/ 冰包 ✔️/ 紙盒 ✔️🏷:✔️(免費寫生日牌,祝福語可以係網上訂時,係備註度寫埋)💬:係酒店買嘢就係有好好嘅保障,點解就睇下文啦。🛒 :尖沙咀 #cakeup_尖沙咀站 🔘:套裝(2日前網上預訂,每日200份)💰: $438(唔洗+10%)————————————————————————天荒地老榴槤在唯港薈 (Hotel ICON),依個 「飄香榴槤下午茶」 外賣套餐係大大小小嘅飲食平台都有提及到,係咁大力嘅宣傳情況下,我相信鍾意食榴槤嘅人應該一早就已經知,或者俾人Tag過。而唔鍾意食榴槤嘅人都唔多唔少聽聞過。同時間,唔知點解叫酒店Set Tea返屋企食好似變成咗潮流咁;在疫情間,好似必要一試以留紀念咁,今次就襯Caketionary之母生日,試試佢。的確係,係疫情期間,生活變得不一樣,你又點會唸到一個星期會叫5次 @網上外賣平台_hongkong , @ubereats ;又點會Call IG 店叫人送海鮮上屋企,係屋企個大廳度食鐵板燒肉同鹽板上燒牛肉。今
蛋糕編號:0201
可能適合對象:#下午茶 #榴槤下午茶
🍴:餐具 ✖️/ 蠟燭 ✔️/ 冰包 ✔️/ 紙盒 ✔️
💬:係酒店買嘢就係有好好嘅保障,點解就睇下文啦。
🛒 :尖沙咀 #cakeup_尖沙咀站
🔘:套裝(2日前網上預訂,每日200份)
💰: $438(唔洗+10%)
————————————————————————

的確係,係疫情期間,生活變得不一樣,你又點會唸到一個星期會叫5次 @網上外賣平台_hongkong , @ubereats ;又點會Call IG 店叫人送海鮮上屋企,係屋企個大廳度食鐵板燒肉同鹽板上燒牛肉。今次都真係第1次叫到成個酒店Tea Set連埋個座咁係屋企慢慢食,好特別嘅體驗。

先講吓個Tea Set先啦。睇相都見,一個Set當中,每款都有兩件。榴槤Set當中當然一定包括以榴槤所造嘅九款甜品,各有各特色。佢地包括有:
抹茶荔枝D24榴槤卷,D197榴槤芝士泡芙,金榜榴槤芝士蛋糕,榴槤班蘭千層蛋糕,Forbidden D24 榴槤蛋卷,D24 榴槤椰子糯米糍,貓山王榴槤布甸,馬來西亞直送貓山王榴槤果肉, 同可以即場攞走嘅榴槤單球雪糕或者唔想食住都可以以禮券代替,之後返去換。除此之外,仲有兩款冇榴槤成分嘅烏龍茶啫喱同英式傳統鬆餅。

老實講,件件甜品都充斥住好濃,好香嘅榴槤味。非常難咁逐件逐件講,因為情況只係唔同口感,但味道幾乎一模一樣。即係好似徐睿知係 「雖然是精神病但沒關係 」 入面咁,同一個人,但係著唔同衫,件件靚,但佢就用唔同形式出場,配埋個人都係靚咁解。咁相比下,當然有一兩件係無咁突出,但係都好味。係九款入面,我講講邊款最有印象啦。其實最有印象一定係原粒榴槤,真係好香,好滑,果肉棉中帶有咬口,真係好好味。

而唔太 「啦間」 嘅烏龍茶啫喱同英式傳統鬆餅,我係有少少覺得佢係度做咩?明明生日Party都冇請佢,佢嚟做咩嘅感覺,可有可冇。反而,我覺得Tea Set點解冇Tea嘅。所以如果個Tea Set係包埋杯嘢飲,我會覺得好似更好。

同埋,係上面都有mentioned, 係酒店食嘢,或者好似今次咁訂外賣,真係有保障。點解咁講呢,事原攞個Tea Set返屋企時,可能坐車時唔小心,個生日牌同一件芝士蛋糕爛咗落下層。咁不竟都係用嚟慶祝生日,唔完美咁送俾人,真係唔係太好。一心打返去問下可唔可以加錢配返,佢地竟然聽到情況後都肯送返俾我。多謝你哋。但當然啦,請大家誠實,唔好因為人哋肯,就去呃人呀。同情好,同理心,真係會因為經歷而唔再有,要好好 「保育」。

最後啦,如果真係想試嘅人,可以點做呢?因為期間限定㗎。個 $438蚊Tea Set只限外賣,會做到今個月尾 8月31。所以你可以上到佢哋個網當中,兩日前預留,因為每日只有200份。成功後,你就會收到一個QR Code,到時去到油酒店門口攞。攞嘅時候,佢哋會跟埋個雪袋俾你,咁就可以保凍咁攞返屋企。(不過都要提一提,由於原粒榴槤水份較重,返到屋企時,張底紙係會滲到爛,所以都suggest盡快食)。之但係如果,你都真係想足不出戶,其實都仲可以叫酒店幫你送去屋企,但係就要加 $400,佢哋就會叫架 Tesla 送到你度。又或者你可以Call 車,佢哋都可以送俾個外賣人員。此外,若然你又唔怕堂食,其實都仲可以,不過價錢就唔同,會係$678� + 10%,會多埋咸點同無限添食榴槤雪糕,都係最好打去預訂。
榴槤下午茶
榴槤下午茶
2020-08-16 280 浏览
榴槤控注意!成個set除左榴槤味都係榴槤味,一路拎番屋企都聞到榴槤味。追求完美既朋友記得要小心拎,如果唔係就會好似我咁整到d decoration飛左落街 (可以睇下pudding 上面果督榴槤蓉)首先要讚下佢跟埋個湖水綠色,tea set塔已經成件事upgrade左有好幾樣甜品都係衝擊緊你個口,例如榴槤泡芙,榴槤pudding,榴槤芝士蛋糕,榴槤班蘭蛋糕,上述e幾件都係衝擊組冠軍之後我要特別講下舊「貓山皇榴槤」除咗係馬來西亞直送,我想讚下佢保存得好好,keep得好乾身,食落係要用「甘甜」來形容,creamy得黎唔會太over,真心高質,因為我知道運送榴槤過程要keep住水準好難因為個set既重點係榴槤,所以係冇expectation之下,佢個scone又幾好味,雖然佢配既clotted cream and jam係來貨,但配埋落個提子scone度都幾夾至於佢其他既甜品都好味既,係榴槤糯米糍個皮好厚好淋好粉,唔知點解唔係煙韌皮要留意外賣tea set只有甜點沒有咸點呀。另外,本身set係有一球榴槤雪糕,你可以簡番拎卷,兩個月內可以去番Green換領,我問過,佢話可以係Green坐底堂食

Price $438 per set

ig follow=hkfoodiefgg
2020-08-13 314 浏览
早前去同屋企人去Hotel Icon 慶祝Anniversary叫左Set dinner 真係覺得物有所值,有驚喜❤️當日係用蟹做主題,頭盤係牛油果醬配炸蟹餅/餐湯,主菜可以簡大蝦配牛排/軟殼蟹意粉,我地每樣都有試,每一樣都好精緻☺️頭盤:主菜:炭燒長腳蟹:炭燒長腳蟹係我覺得最驚喜既菜式,好有炭燒既香味但更食到蟹既鮮味,掌握得好好!當日既酒水都包埋係入面,紅白酒/fruit juice,最後仲有個甜品真係好滿足🥰另外一提服務員態度好好,令成餐飯都食得好開心☺️

頭盤:
主菜:

炭燒長腳蟹:

另外一提服務員態度好好,令成餐飯都食得好開心☺️
  • 蟹肉餅伴鮮蝦牛油果
  • 炭燒蟹腳伴蒜蓉牛油
外賣飄香榴槤下午茶💕鹹點有黑松露蟹肉多士仲有下午茶不能缺少的scones,不過scones我覺得一般,少許失望,果醬仲要唔係酒店本身,所以我用左私家果醬配搭食.甜點有榴槤斑蘭糯米糍,馬來西亞直送貓山王榴槤,抹茶荔枝D24榴槤卷,貓山王榴槤布甸,榴槤班蘭千層蛋糕,榴蓮蛋卷,每一口都是榴蓮味,榴蓮迷千萬不要錯過.而我最鍾意就係榴蓮cheesecake 同埋puff,食嘅時候記得要小心d,一咬落去d榴槤醬湧晒出嚟. 不過美中不足個tea set 係無配茶,定係佢漏左俾我🤔好在我平時都有飲開茶可以拎出黎配上.溫馨提示,要提早預訂同酒店自取.同埋食完屋企會有一陣榴蓮味🤣不過都值得一試另外附送兩張榴槤雪糕coupon,可以免費贈送兩球雪糕.下次經過可以換黎食Green@Hotel icon尖沙咀東部科學館道17號
外賣飄香榴槤下午茶💕

鹹點有黑松露蟹肉多士

溫馨提示,要提早預訂同酒店自取.
同埋食完屋企會有一陣榴蓮味🤣
不過都值得一試

Green@Hotel icon
尖沙咀東部科學館道17號
2020-07-31 192 浏览
呢度做緊”Baileys x Häagen-Dazs 聯名下午茶” , 聽個名好想試因為疫情關係, 當時地下座位full左, 職員安排我上一樓, 同埋有qr code俾你睇餐牌跟住成set上碟啦~ 首先試 “Baileys朱古力火鍋” , 雪糕同生果淋上Baileys朱古力醬係幾好食, 不過麻煩在中途熄左火, 要叫職員再點過火😅鹹點ok啦, 得炸生蠔好食; 另外大部分甜點充滿Baileys甜酒味, 個人推介佢個panna cotta同朱古力然後就有自家製既Baileys軟雪糕, 勁香濃野飲我特別嗌左杯 cocktail叫做 “Baileys Nutterlicious” , 反而覺得麻麻地啦~因應 “限客令”, tea set暫時只供應到下晝3點至5點, 當時5點幾左右就有職員禮貌提醒可以坐到6點, 大家要留意下😉
然後就有自家製既Baileys軟雪糕, 勁香濃
Baileys x Häagen-Dazs 聯名下午茶
Baileys金箔榛子朱古力
Baileys意式奶凍
自家製Baileys軟雪糕
  • Afternoon tea set
2020/07/25BAILEYS x Häagen-Dazs™️ 聯名下午茶套餐 2位$598 出示OpenRice優惠有九折,折實每位$299如果六月光顧嘅朋友仔就幸福啦!自動享有八折,我睇到呢一個Baileys下午茶時,得返7月25日有位,所以與8折無緣好彩仲有OpenRice嘅優惠Hotel Icon所有食肆嘅出品,全部都有質素保證,都係有讚冇彈嘅,所以我都唔會再好似其他朋友仔咁逐樣講啲食物啦!講一講我自己嘅感受啦!Baileys朱古力火鍋好正甜品的Häagen-Dazs軟雪糕,沒有問過我哋就送來,其實我哋仲未食完,如果服務員先問一問我哋或者通知一聲,稍後才送上軟雪糕會較好,每人得一杯太少喇,之前榴槤下午茶嘅榴槤雪糕都係任食,軟雪糕嘅份量唔多,同埋佢係杯底放好多早餐片,實際都食唔到幾多啖雪糕,用早餐片真係令我好失望囉今次嘅軟雪糕其實每人都係半杯仔都冇,早餐片黐住咗好多雪糕,都係食唔到,亦都冇食杯底嘅早餐片,天氣又熱,雪糕又溶得好快我今次飲左兩款茶,蝴蝶夫人之茶及蜜糖法蘭西茶,之前食榴槤下午茶時,就有飲花果山茗茶及盛夏緋紅。如果以呢四款茶排美味次序,我嘅選擇會係花果山茗茶>
2020/07/25
好彩仲有OpenRice嘅優惠

講一講我自己嘅感受啦!
Baileys朱古力火鍋好正

如果以呢四款茶排美味次序,我嘅選擇會係花果山茗茶>蝴蝶夫人之茶>蜜糖法蘭西茶>盛夏緋紅。
服務員沒有主動執拾食完嘅餐具,只有主動來添熱水一次,其餘嘅時間都係我哋主動搵服務員加熱水及取走食完嘅餐具,因為張枱太細啦,但係用具又多,如果服務方便主動一些會更好。
2020-07-25