✅Gram Cafe & Pancakes呢間日本Pancake過江龍 相信大家都唔陌生日本每日限量幾十份既pancake 實在多人排隊到食唔到未去到日本住 就試下香港分店先啦🤣🔆Tiramisu $118真係100%還原左tiramisu🤣將3塊pancake疊起左 面層有滿滿既可可粉 好濃朱古力味每塊Pancake中間都有Cream cheese呢款Pancake食落有些少厚實 好似係鬆餅既質地Cream cheese 份量都好多 唔使擔心唔夠同pancake一齊食🤣🔆Mixed Fruit and Chocolate $108另一款pancake就揀左比較清淡啲 可以食到pancake既原味啦!pancake既厚度相對上比較薄身同軟熟面頭又唔同既水果 橙 士多啤梨 藍莓 奇異果都有👍🏻而醬汁方面就係煉奶加朱古力醬仲要不得不提既忌廉!!!!佢個忌廉好香奶味 仲要唔甜 每一啖pancake都加返厚厚既忌廉 正啊😍😍😍地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
✅Gram Cafe & Pancakes

呢款Pancake食落有些少厚實 好似係鬆餅既質地

pancake既厚度相對上比較薄身同軟熟
面頭又唔同既水果 橙 士多啤梨 藍莓 奇異果都有👍🏻
而醬汁方面就係煉奶加朱古力醬
仲要不得不提既忌廉!!!!

地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
2022-06-13 45 浏览
疫情稍作緩和想同兩位好閨密補祝番生日,買一個蛋糕🎂一齊慶祝又唔夠誠意,一人買一個又驚食唔哂喎,突然間就諗起之前試過Gram 嘅takeaway pancake ,三層pancake 成個mini cake 咁,咁就可以買兩個mini pancake 一人一個慶祝生日🎂由於兩位好友都係chocolate big fans,幸好Gram 有兩款朱古力口味嘅pancake ,買齊兩款又滿足到好友心意又可以試多幾款口味🤗🤗Tiramisu $68一共有3層pancake ,頂層同底層都係原味,中間個層就係朱古力味,原味pancake 都分別塗滿咖啡,唔怪之得食落真係好似tiramisu 咗有一陣香濃嘅咖啡香,面層係厚厚嘅朱古力粉同朱古力碎碎🍫🍫Chocolate Rocky Road $68哩款唔同之處係pancake 蛋糕層都係朱古力口味,一層較厚身嘅custard cheese ,另一層就係較輕身嘅cream cheese,頂層鋪滿朱古力碎、棉花糖同士多啤梨🍓,兩個人share 就啱啱好啦

Tiramisu $68

Chocolate Rocky Road $68

外卖自取
  • tiramisu mini pancake
  • 石板街Pancake
  • Chocolate Rocky Road
2022-06-12 37 浏览
約左朋友係尖沙咀食飯,食完又想食個甜品繼續傾下計喎,不過出面又落緊好大雨,所以就去左呢間係香港都開左好一段時間既gram 食下pancake 😂吾係講少,呢日都係我第一次食呢間野咋🥹.👁‍🗨 意大利芝士蛋糕班戟(7/10)💲118.叫左呢個意大利芝士蛋糕班戟,佢既擺盤外貌都非常吸睛,營造到有少少森林既感覺,成個班戟同碟都鋪滿哂濃濃既朱古力同咖啡粉,班戟有三層高,中間就夾住好厚身好rich既雲呢拿吉士醬,班戟帶點點咸味,不過整體都係會比意大利芝士蛋糕既味蓋過佢既咸味,所以吾會覺得又咸又甜,會好奇怪🥲愈食愈濃意大行芝士蛋糕味,甜度都算係適中,如果一向好鍾意tiramisu 既你,應該好岩食😇.👁‍🗨 焦糖香蕉班戟(7/10)💲98.另外叫左個普通啲既,試下本身班戟既質素😂同樣地有三塊班戟,佢既班戟同意大利芝士蛋糕果個一樣,因為呢個冇比其他味道蓋過佢本身班戟既味,所以食落會覺得佢既咸味出好多,食食下反而會覺得咸左些少🥲不過淋上糖漿搽埋淡味又creamy 既忌廉食,咸味又可以中和番少少,但係個人略嫌班戟比較乾身🥹香蕉上面既焦糖整得好脆身,整體不過不失.🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨 意大利芝士蛋糕班戟(7/10)💲118

👁‍🗨 焦糖香蕉班戟(7/10)💲98

🔛 整體評分(7/10)
2022-06-12 48 浏览
久仰大名此店內的pancakes終於可一試了到達店舖時看到外邊的擺設已深深吸引了我們而內裏亦都有很多打卡位,簡直就是未食先興奮呀掛住影相都未捨得去點餐,外邊食物模型很精緻看到都已想食晚餐之後是特登走來食甜點仲有預留了甜品的胃由於我兩二人都比較喜歡食班戟,所以各自點了都是班戟的款式一款是香蕉🍌另一款是雜果班戟我哋特登坐在比較近外邊的位置,比較方便影相基本上班戟系列一疊有三份,香蕉上有似是用火槍燒好的糖片,食下去很脆口再點上糖漿連埋班戟食甜口剛好雜錦生果很開胃有奇異果士多啤梨藍莓橙,仲有少少朱古力醬可以一併點上整體很美味的,我胃口比較大我食晒自己嗰份
久仰大名此店內的pancakes終於可一試了

到達店舖時看到外邊的擺設已深深吸引了我們

而內裏亦都有很多打卡位,簡直就是未食先興奮呀

掛住影相都未捨得去點餐,外邊食物模型很精緻看到都已想食

晚餐之後是特登走來食甜點仲有預留了甜品的胃

由於我兩二人都比較喜歡食班戟,所以各自點了都是班戟的款式

一款是香蕉🍌另一款是雜果班戟

我哋特登坐在比較近外邊的位置,比較方便影相

整體很美味的,我胃口比較大我食晒自己嗰份

2022-06-11 45 浏览
-Gram cafe & pancakes🍽-Tiramisu $118擺盤就非常有誠意成個碟都灑滿可可粉🍫Tiramisu用3層pancake疊起中間就有cream食落會俾平時蛋糕實d因為係用pancake整🥞Tiramisu係一定唔會難食既🤣-Mixed Fruit and Chocolate $108食完一個較甜既叫左個Mixed Fruit有橙士多啤梨藍莓😍Pancake都係薄個款口感其實同Tiramisu差唔多只係冇疊起🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_尖沙咀#foodieluveat_甜品#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #pancake #日本pancake #日本過江龍 #梳乎厘pancake
Gram cafe & pancakes🍽

#foodieluveat_尖沙咀
#foodieluveat_甜品
2022-06-07
2022-06-10 36 浏览
之前黎尖沙咀the one經過一直好想食呢間pancake今日放工同朋友經過佢話入去食就入左😂Pancake除咗有甜味之外仲有咸味選擇都幾多選擇,我地都同樣揀左甜味pancakeTiramisu 意大利芝士蛋糕班戟$118一上碟已經好吸引~好靚😝每層都夾住吉士醬,再配咖啡粉同朱古力粉呢個配搭唔會太甜~Mixed fruit & chocolate 雜果朱古力班戟$108每塊pancake上面都有奇異果,士多啤梨,藍莓同橙😋上面淋上朱古力~個cream口感順滑唔會太甜,配搭pancake 水果更清甜

之前黎尖沙咀the one
經過一直好想食呢間pancake
今日放工同朋友經過
佢話入去食就入左😂

Pancake除咗有甜味之外仲有咸味選擇
都幾多選擇,我地都同樣揀左甜味pancake

Tiramisu 意大利芝士蛋糕班戟$118

一上碟已經好吸引~好靚😝
每層都夾住吉士醬,再配咖啡粉同朱古力粉
呢個配搭唔會太甜~

Mixed fruit & chocolate
雜果朱古力班戟$108
每塊pancake上面都有奇異果,
士多啤梨,藍莓同橙😋
上面淋上朱古力~
個cream口感順滑唔會太甜,
配搭pancake 水果更清甜
2022-06-09 31 浏览
日本超人氣班戟,食材由日本直送,每一塊班戟都是即叫即製,想食好嘢就要耐心等候。餐廳裝修優雅精美,以自然風格為主調,更設植物特色牆。等候班戟的時間可以先欣賞及打卡。意大利芝士蛋糕班戟班戟面層鋪滿朱古力粉及咖啡粉,夾層是吉士醬。入口咖啡味香濃 ,還帶有少少酒味。質感濕潤軟滑,介乎梳乎厘同普通班戟之間,有充實的滿足感。雜果朱古力班戟賣相精美而且配料豐富,有香甜清新的藍苺、士多啤梨及奇異果等時令水果,加配濃郁朱古力醬及香甜忌廉。水果的酸甜剛好中和朱古力醬,味道相當搭配。

意大利芝士蛋糕班戟

雜果朱古力班戟
2022-06-06 57 浏览
辛苦咗半年終於放個長假🦭今日瞓到自然醒,雖然落住綿綿大雨,但都無阻我出去食甜品既決心٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و.意大利芝士蛋糕班戟 $118一開始驚會好甜,但係朱古力咖啡苦味既襯托下,甜度好適中,完全接受到,食完一啖又一啖焦糖香蕉班戟 $98味道相對無意大利芝士蛋糕班戟咁濃,是鹹點,配搭焦糖香蕉同忌廉,味道又再昇華多一個層次👅甜而不膩。Gram仲有其他鹹點,下次要試下聽日繼續放假,又要開始諗下去邊到覓食
意大利芝士蛋糕班戟 $118

焦糖香蕉班戟 $98

Gram仲有其他鹹點,下次要試下
聽日繼續放假,又要開始諗下去邊到覓食
2022-06-03 64 浏览
喺尖沙咀食完飯想搵甜品糖水🍮🍰食,厚福街果啲又勁長龍,朋友就提議嚟Gram。其實我食過覺得麻麻🤡,但朋友未食過好想試吓,就諗住比多次機會…..結果都係有啲失望。叫咗兩個pancakes🥞🥞,石板街pancake ($118) 同意大利芝士蛋糕pancake。可能我哋都係比較鍾意空氣感嘅pancake啦,我哋都覺得麻麻地,實心得濟,有啲太heavy,做唔到食甜品好開心嘅感覺。但係擺盤幾靚嘅,幾有聖誕🎄feel lol,而且朱古力🍫同Tiramisu幾濃嘅。個人口味問題啦,我應該唔會再嚟😆,空氣感pancake先係我杯茶🍵。每個人連加一$130💸💸💸

石板街pancake
意大利芝士蛋糕pancake

2022-05-28
2022-05-30 57 浏览
原味梳乎厘pancake 每個時段只限20份我剛好是5:30時段開始,坐了一會就立即點了。我這份是第三份,點了這道甜品的客人也會收到以下的牌子,上面的數字正是代表你的單號😂😂😂等了20分鐘原味梳乎厘pancake口感跟幸福店的完全不同,這個是有綿綿口感,裡面是濕潤的,吃下起是實實在在的梳乎厘。蛋香出眾,我覺得甜度剛剛好,附上楓糖跟cream和牛油。牛油是偏淡鹽味度,我比較喜歡比較咸的cream跟楓糖配搭,層次更為分明,亦都有提升pancake 味道的效果😍出色!三個梳乎厘帶來滿滿的飽足感😊味道4.5/5分😘😘😘😘抵食度 4/5分===========================================蜜瓜雪花冰一整個超有份量感,蜜瓜球粒粒圓潤,吃下去是淡淡的清甜香氣。蜜瓜中空的部份是淡淡奶香的雪花冰,不會是死甜那種~這款甜品適合一些偶爾想吃甜,可是又怕太甜太膩的女生,因為吃下去真的清爽沒什麼負擔!可以放輕鬆吃。美味度:4.5/5分😊😊😊抵食度:4/5分
原味梳乎厘pancake 每個時段只限20份
我剛好是5:30時段開始,坐了一會就立即點了。

等了20分鐘原味梳乎厘pancake

蜜瓜雪花冰

美味度:4.5/5分😊😊😊
抵食度:4/5分
2022-05-30 31 浏览
日式嘅梳乎厘班戟就食得多 今次就去咗食佢哋普通嘅迷你版pancake🥞嗌咗焦糖香蕉味🍌食落口感比較實在 有啲似熱香餅😂片頭有焦糖香蕉都幾好食😋再加埋啲合桃碎同忌廉 口感都幾豐富!
2022-05-29 91 浏览
近期食得最多非 soufflé pancakes 莫屬,今次二訪呢間日本過江龍 pancake café,揀normal班戟做下午茶先Caramelized Banana Pancake 焦糖香蕉班戟> 呢款有3個的的骰骰嘅小熱香餅,上面有焦糖香蕉、核桃同cream,味道無大驚喜水準平穩,pancake口感總算唔錯,香蕉同啲cream係好味。個人覺得份量較細唔多夠食,有啲少貴,同埋佢哋漏咗比糖漿我,睇返其他人啲相係有呢樣嘢㗎!

Caramelized Banana Pancake

2022-05-27 34 浏览
Japanese Pancake❤️ Gram🥞🍴..黎到尖沙咀想食甜品💕,記得the One 有間Soufflé 店。來自日本🇯🇵 梳乎厘班戟店,人少少夠寧靜可以食個tea 歇一歇。今次點左2款 Pancake🥞🍴,ll $118 & ll $108 賣相吸引,可以過下口癮。質地實在、唔會太甜,加上生果襯托都不錯喔!餐廳不定時期間限定,可以試不同口味添。..×××××ש尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖..

Japanese Pancake❤️ Gram🥞🍴

今次點左2款 Pancake🥞🍴,l[Tiramisu 意大利芝士蛋糕班戟]l $118 &

l[Mixed Fruit & Chocolate 雜果朱古力班戟]l $108 賣相吸引,可以過下口癮。

×××[Gram cafe & pancakes]×××
©尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
通常去旅行都會想食到當地出名嘅美食,如果有得喺香港食到就梗係唔使再喺外地食,慳返一餐quota食其他當地先有嘅特色菜啦🙌🏻 見下個月日本開關,最近都睇緊有咩日本旅行必食餐廳,發現原來呢間開咗勁耐,成日要排長龍嘅餐廳竟然係大阪過江龍😱 今日可能因為時間仲早,幾難得冇乜人,唔使排隊就入得去食🥳大家都知我平時好鍾意食tiramisu ,呢款意大利芝士蛋糕班戟 ($118)都有驚豔到🤎佢有三層勁厚嘅雲呢拿吉士忌廉,加埋大量嘅咖啡粉同朱古力🍫真心好似食緊Tiramisu咁☺️同埋因為佢哋嘅班戟本身鹹鹹地所以更加突出左雲呢拿嘅香,呢個真係超推介‼️雜果朱古力班戟 ($108)就比較係食到佢哋招牌班戟嘅原味~佢哋嘅班戟會有一絲嘅鹹味,但又出奇地幾夾🤪喺度要特別一讚佢哋個忌廉打得好細緻,加落個班戟到真係幸福嘅味道😛而且上面鋪滿晒唔同生果色彩繽紛啱晒打卡🫶🏻其實佢哋除咗班戟之外仲有好多唔同嘅甜品同主食,呢到環境都幾好坐,店員都會幫下手加水咁🥰 而且香港冇乜邊一間班戟可以有呢一種日本原味道,以佢係香港咁獨特嘅定位絕對係值得一試👍🏻

2022-05-25 28 浏览
今日天陰陰,心情麻麻地,好想食返啲甜品甜一甜,因為約咗今日去尖沙咀買幾支紅酒準備星期日嘅party,見仲有時間就去The One度睇吓有乜嘢甜品嘅舖頭,搵咗間食日式班cake嘅店舖,一打開Menu哇好多款式,梗係叫咗我至鍾意嘅意大利芝士蛋糕班戟,我個女仔朋友就叫咗個石板街班cake,每個班戟都有三層加埋超滑同埋唔太甜嘅cream,同埋真係新鮮製作,即叫即整,所以都要等耐小小,臨走見到隔籬枱叫咗個焦糖香蕉班cake都好似幾正,下次有機會再嚟試吓先🥰🥰
🥰🥰