2023-02-25 26 浏览
早幾日同朋友去尖沙咀shopping, 突然好想食甜品,朋友話想食班㦸,咁我就帶佢去the one 嘅Gram 食甜品啦。貪佢地方夠開揚,唔會焗促,方便傾偈我唔係第一次去,所以就推介朋友食我曾經食過嘅「雜果朱古力班㦸」,我自己就點咗新出品「焦糖脆脆班㦸」。雜果朱古力班㦸:朋友大讚班㦸賣相好靚,而且佈滿朱古醬,中和了水果的酸味,班㦸比較實淨,不是空氣感的疏乎厘班㦸,而是傳統的班㦸,本身班㦸的味道都帶有甜甜咸咸的,配上各樣材料都合適。焦糖脆脆班㦸:好有驚喜,拉開外層膠紙後,甜甜的奶蓋即時傾倒落班㦸,好澎湃。班㦸質感較輕盈,甜甜的,最喜歡焦糖餅乾脆脆,整體都好滿意

2023-02-23 41 浏览
[ Gram cafe & pancakes ]今日約埋姊妹去hi個tea,坐低食下pancake 🥞,傾下心事😝😝✿ 石板街班戟🍫 $118班㦸分成2層,分別用咗唔同嘅吉士&奶油製成,食落有層次感。再加上朱古力醬、綿花糖、藍莓🫐&蜜糖脆脆嘅點綴,令軟綿綿嘅pancake變得口感超豐富🥰✿ 士多啤梨火山流漿班戟🍓🍓 $118呢款班㦸超治癒呀,有得食又有得玩😍可以自行拉起膠片,造成火山溶岩嘅流漿效果😍原來內裡喺招牌嘅梳乎厘pancake,吃起來有fluffy嘅口感,再沾士多啤梨醬食🍓,超滿足。總結🫦喺香港都可以食到日本人氣班㦸,啱哂同姊妹們嚟食Tea放鬆吓😉😉✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Gram cafe & pancakes地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖電話: 23684588✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Gram cafe & pancakes ]

地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
電話: 23684588
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-02-20 40 浏览
趕及係商場戲院🎬停辦前再入場睇戲,睇完後時候不早再加上依家大部分餐廳都已經習慣收早,所以最後決定買外賣番屋企食,離開商場行經 Gram cafe & pancake 記得有一款pancake 可以外賣😆詢問店員後話因為pancake 係即叫即整,大約等10分鐘左右便可,我地叫咗兩款mini pancake 再坐低等一陣,不消一會兒已經裝好走得😗Chocolate Rocky Road mini pancake朱古力味嘅班戟好軟熟,三層pancake 夾住兩層不同嘅餡料,底層係口感豐腴嘅custard cream cheese ,上層係較輕盈嘅奶油,再係pancake 面層灑上量朱古力粉同朱古力碎,介有水果🫐同棉花糖外,最特別係加咗太妃花生糖,脆脆地有口感Mixed fruit mini pancake想light 啲嘅可以揀哩款雜果pancake ,一樣有三層班戟層,唔同嘅係用上原味所以食到蛋香味多啲,中間放嘅都係較輕盈嘅奶油而且甜度剛好,面層放了不同當季水果甜滋滋☺️☺️PS 餐廳裝潢以綠化設計為主軸,啱哂姊妹嚟邊食甜品邊打卡❤️

Mixed fruit mini pancake

外卖自取
2023-02-20 23 浏览
Gram Cafe and Pancake 位於 The One 4樓,前幾年剛開幕時總是大排長龍,這幾年越來越多過江龍Pancake 陸續開業,競爭越來越烈,食客選擇也越來越多今日晚餐後前來,不需等位直接入座Chocolate Rocky Road三層的Pancake,中間用日本直送的卡士達奶油醬堆疊,上頭放了草莓,再淋上巧克力醬,看了就覺得相當邪惡。pancake有麵包厚實的口感,配上甜而不膩的醬,與水果的搭配,非常美味。Strawberry Cream Volcano Pancake三層的Pancake,上頭放了滿滿的士多啤梨醬,被完美的固定在圓柱裡。輕輕將塑膠圓柱往上拉,士多啤梨醬就像噴發的火山岩漿往pancake山下流出,視覺效果十足。這道的pancake是鬆軟的,口感上比較像海綿蛋糕,搭配酸甜的士多啤梨醬,讓人一口接著一口整體而言,餐廳坐的舒適,餐點主要以甜品為主,價位合理,甜品控可以來試試!

今日晚餐後前來,不需等位直接入座

Chocolate Rocky Road

2023-02-19 143 浏览
日本人氣過江龍Gram開咗咁耐都冇食過,早兩日同兩個朋友食完晚飯又唔係太飽,就去咗食甜品,每人一個甜品share黎食可以試3款🌟石板街班戟3層朱古力班戟佈滿好多可可粉同朱古力醬,中間夾住cream同吉士醬,班戟口感鬆軟,食落朱古力味都濃,而吉士醬幾香甜,配埋最頂嘅焦糖粒、士多啤梨同藍莓,酸酸甜甜冇咁膩🌟紫薯火山流漿班戟賣相有啲似一件moose cake,但一拎開張膠紙就好似火山熔岩咁流出黎,入面係兩塊厚班戟夾住一大堆紫薯,而個流漿都充滿紫薯味同奶香味,呢個食完會有啲飽濟感🌟焦糖香蕉班戟呢個有一條香蕉切開兩邊,之後加咗啲燒到好脆嘅焦糖喺上面,而班戟係薄果款,似熱香餅,淋埋啲焦糖漿上去連埋香蕉,cream同合桃一齊食特別好味下次試埋佢嘅招牌梳乎厘班戟

🌟石板街班戟

🌟紫薯火山流漿班戟

🌟焦糖香蕉班戟
焦糖香蕉班戟

下次試埋佢嘅招牌梳乎厘班戟

2023-02-17
$122.5 (晚餐)
焦糖香蕉班戟
2023-02-18 22 浏览
今次去咗尖沙咀食甜品,初初興起疏乎厘班戟時,曾經係大阪食過呢間甜品店,當時要大排長龍先食到,而家香港都有得食喇!雜果朱古力班戟班戟配上朱古力醬同忌廉,忌廉睇得出打得好軟滑,味道同口感像芝士奶蓋,水果片色彩相當鮮艷繽紛,呢款雖然唔係疏乎厘班戟,但入口都好鬆軟。石板街班戟呢款班戟賣相好吸引,石板街雪糕就食得多,石板街班戟就第一次食,班戟配料都幾豐富,有朱古力碎、棉花糖同焦糖合桃,面層仲有可可粉同朱古力醬,總共有三層班戟,中間夾著兩層不同嘅醬汁,分別有吉士醬同廉忌,味道同口感都相當豐富!

雜果朱古力班戟

2023-02-15 54 浏览
今日同女朋友係尖沙咀食完飯行the one經過見到呢間pancake甜品店好吸引知道女朋友喜愛食甜野就決定帶佢入去試下餐牌有好多選擇,主打梳乎厘班戟有唔同口味提供全部都好靚,岩哂女生打卡原味梳乎厘班戟梳乎厘班戟好鬆軟用叉壓落去係會回彈食落空氣感好強證明師傅好用心做先會有呢個效果加上蜜糖同忌廉甜度剛好,完全唔膩眨下眼就食哂!士多啤梨火山流漿班戟呢個效果好誇張可以由自己製造到火山爆發效果打卡必點味道好平衡,好滋味
今日同女朋友係尖沙咀食完飯行the one
經過見到呢間pancake甜品店好吸引
知道女朋友喜愛食甜野就決定帶佢入去試下

餐牌有好多選擇,主打梳乎厘班戟
有唔同口味提供
全部都好靚,岩哂女生打卡

原味梳乎厘班戟

可以由自己製造到火山爆發效果
打卡必點
味道好平衡,好滋味
2023-02-15 28 浏览
🥞招牌梳乎厘班戟($138)三層厚厚嘅軟綿綿梳乎厘班戟係No. 1人氣商品,仲要每日3次限量供應。食落嘅口感厚實得嚟又鬆軟綿滑,而且蛋香味非常濃郁。試多個期間限定嘅士多啤梨pancake 🍓Pancake 一樣軟綿綿再同姊妹們歎番壺茶🫖吹下水 打下卡🤳🏻🫖玫瑰茉莉花茶🌹茶味香醇,pancake配茶,清新嘅配搭

🥞招牌梳乎厘班戟($138)

試多個期間限定嘅士多啤梨pancake 🍓
Pancake 一樣軟綿綿

再同姊妹們歎番壺茶🫖吹下水 打下卡🤳🏻

🫖玫瑰茉莉花茶🌹
茶味香醇,pancake配茶,清新嘅配搭
  • 招牌梳乎厘班戟
初嚐這間源自日本🇯🇵人氣Pancake🥞店之前行開尖沙咀The One 都有經過,但係未試過🤤呢度嘅裝修風格帶少少田園風,門口有個3層Pancake cushion🥞💕好得意呀🥰我哋兩個人點咗一個3層Pancake 同埋每人一杯飲品,呢到最低消費係每人一杯飲品!🌟 每日限量供應🌟 A8. Premium Smile Pancake 😊🥞 $138最上層👉🏻水果中間層👉🏻脆朱古力塊+cream最底層👉🏻蛋😋食後感:-賣相幾吸引,好得意😆小朋友會喜歡💕-有三層,可以一次過試晒幾種味道-最底層:第1次食流心蛋Pancake, 感覺怪怪😂不是我口味-中間層:最正常同最好味嘅一層,脆朱古力塊+cream 好邪惡🤣-最上層:水果感覺像裝飾太少了😂多番少少或者大粒少少會好啲,這層是原味Pancake 加了糖漿和Cream都好食🍵熱抹茶拿鐵 $40😋飲後感:-賣相麻麻,好多泡,通常個啲好似放得耐先多泡🤔-飲落重綠茶味不過整體味道有啲淡,未去到難飲,不過都唔係好飲
初嚐這間源自日本🇯🇵人氣Pancake🥞店

🌟 每日限量供應🌟
最上層👉🏻水果
中間層👉🏻脆朱古力塊+cream
最底層👉🏻蛋

😋食後感:
-賣相幾吸引,好得意😆小朋友會喜歡💕
-有三層,可以一次過試晒幾種味道

🍵熱抹茶拿鐵 $40
😋飲後感:
-賣相麻麻,好多泡,通常個啲好似放得耐先多泡🤔
2023-02-07
$122.5 (下午茶)
2023-02-14 39 浏览
Pancake 🥞 係小編喜愛嘅甜品之一😆 又飽肚又多選擇,所以時不時都會去食~ 今次再訪尖沙咀The One入面嘅Gram 🥞 試咗兩款新口味 pancake,好食之餘打卡真係一流焦糖脆脆好有驚喜嘅pancake,條片影住嘅就係呢一款😍 一個好適合打卡嘅甜品💓 等我哋將個膠膜拎起之後,芝士奶蓋就會好似瀑布咁流落嚟😍🥰 而奶蓋上面同班戟都鋪上脆脆粒,令到客人一啖可以品嚐超軟滑嘅忌廉芝士同口感鬆軟嘅班戟,仲可以咬到焦糖餅碎粒🤩 一次過滿足多個願望😋 店員亦都好親切咁同我哋介紹兩塊疏乎厘pancake入面,係夾住厚厚嘅custard,真係超邪惡😇石板街朱古力pancake係小編favourite 😋 一上碟,真係嘩一聲🤣好靚😍 有三塊朱古力味嘅pancake夾住兩種唔同嘅醬😆 呢款pancake嘅口感較為實淨,夾住嘅分別係白色嘅cream啦同黃色嘅吉士醬🤩 特別一讚吉士醬好滑!隨碟仲附送士多啤梨?、藍莓?、棉花糖、朱古力醬等嘅配料,令pancake望落去色彩繽紛,亦都帶嚟唔同層次嘅口感😋餐廳喺The One商場入面,環境舒適又方便👍🏻 pancake亦都有咸有甜,任君選擇😆 鍾意食panc

焦糖脆脆

石板街

餐廳喺The One商場入面,環境舒適又方便👍🏻 pancake亦都有咸有甜,任君選擇😆 鍾意食pancake嘅你一定要試😍

2023-02-12 32 浏览
補返之前試嘅餐廳食評先之前去睇戲,順便行下食個午餐加甜品經過呢間餐廳望落好似唔錯就走咗入去食了佢哋係用QR Code自助落單嘅,我點咗一份BLT Sandwich 加一杯凍咖啡。凍咖啡好快就到,但係份三文治等咗成半個鐘我眼見我後面落單嗰兩枱都食緊唔知係咪呢間店主打pancake ,其他客點pancake ,我點三文治所以就等好耐首先講下份BLT Sandwich,餡係煙肉、蕃茄、生菜同醬汁。味道不過不失。有沙律菜同薯仔做伴碟。食完呢份正餐之後好想食甜品,我又點咗個朱古力香蕉法式多今次可能係點甜品所以快好多,唔駛15分鐘就可以食到,賣相ok但係食落無驚喜。好一般,有點小失望。。。。可能係因為主打食pancake 吧?其他食物就一般了,加上我等份三文治等得太耐,整體感覺減分了不過等有機會我都會再唻,唻試下pancake
補返之前試嘅餐廳食評先
之前去睇戲,順便行下食個午餐加甜品
經過呢間餐廳望落好似唔錯就走咗入去食了

我眼見我後面落單嗰兩枱都食緊
BLT  Sandwich
朱古力香蕉法式多士
不過等有機會我都會再唻,唻試下pancake
2023-01-15
午餐
2023-02-10 40 浏览
日本長龍人氣pancake店 GRAM 登陸尖沙咀the one好耐, 一直好想食佢地嘅招牌「Premium Pancake」,但每日限量供應,呢日問左店員知道仲有得食,即刻入去😍😍😍✨招牌Premium Pancake 🥞🥞每日得3次限定供應,每次5份咋🤩梳乎厘口感軟熟,蛋味香濃,入口好似陣風咁,味道唔會太甜,同楓糖漿好夾🥰🥰打完卡要快啲食,因為牛油會溶之餘,真係好驚會塌🤭✨石板街班戟呢款口感就厚實啲,配有朱古力碎、棉花糖同脆口的焦糖合桃, 面層灑上可可粉同朱古力醬, 中間夾雜1層香甜濃郁既吉士醬, 1層淡淡的忌廉, 共三層班戟, 口感豐富!賣相好靚

✨招牌Premium Pancake 🥞🥞
每日得3次限定供應,每次5份咋🤩
打完卡要快啲食,因為牛油會溶之餘,真係好驚會塌🤭

✨石板街班戟

2023-02-08
  • 招牌梳乎厘班戟
2023-02-08 47 浏览
早幾年已經知道呢間過江龍人氣pancake🇯🇵一直都想試下 新年終於有機會一試地理位置方便 位於購物區The One好啱同好姊妹行街行到攰中場休息一下👯‍♀️******************************食物s:🥞紫薯火山流漿班戟 ($118) 佢哋嘅流漿系列真係好吸引撕開包裝 睇住啲cream 流落嚟果下好療癒❣️粉紫色嘅紫薯cream🍠充滿少女心打得夠滑 口感一流 3層嘅pancake浸滿紫薯cream 口感幾鬆軟甜度啱啱好 有奶香味 食完感覺飽滿🥞石板街班戟 ($118) 面上有大大粒嘅士多啤梨 賣相精緻 面層擠上濃濃朱古力醬🍫中層夾有厚厚嘅吉士醬 仲加咗好多焦糖果仁同綿花糖 感覺甜甜蜜蜜食落口感扎實飽滿 咸甜咸甜咁******************************小結:個人比較推薦紫薯火山流漿班戟口感較為鬆軟 打卡度亦較高💕行街行到攰 呢度可以坐低抖下食件cake呀
早幾年已經知道呢間過江龍人氣pancake🇯🇵
一直都想試下 新年終於有機會一試
地理位置方便 位於購物區The One
好啱同好姊妹行街行到攰中場休息一下👯‍♀️

食物s:

🥞紫薯火山流漿班戟 ($118)
佢哋嘅流漿系列真係好吸引
撕開包裝 睇住啲cream 流落嚟果下好療癒❣️
粉紫色嘅紫薯cream🍠充滿少女心
打得夠滑 口感一流
3層嘅pancake浸滿紫薯cream 口感幾鬆軟
甜度啱啱好 有奶香味 食完感覺飽滿

🥞石板街班戟 ($118)
面上有大大粒嘅士多啤梨 賣相精緻

個人比較推薦紫薯火山流漿班戟
口感較為鬆軟 打卡度亦較高💕
行街行到攰 呢度可以坐低抖下食件cake呀

2023-02-08 36 浏览
日本大阪過江龍嘅餐廳,喺The One開業咗好耐,一直都未有機會試,見到佢原來平日午市套餐幾抵食,平均$100內都已經有高質素嘅Set lunch,雖然疫情未真正完,但而家要出多啲去餐廳食,支持下👍👍👍🤩招牌梳乎厘班戟 $138通常出街食係圖文不符,但佢真係圖文相符🤣🤣🤣一定要叫啊!每塊都好厚身😍😍仲有三層高,店員提醒每次要等20至30分鐘,因為即叫即整,所以建議提早一點叫💕💕班戟口感鬆軟,但同時鬆彈,配埋牛油、蛋白忌廉,仲有蜜糖☺️☺️☺️蛋香十足🥰🥰🤩石板街班戟 $118擺盤好靚😚😚,同疏乎厘班戟唔同,口感似cake 多啲,濃濃既朱古力味,仲有好多朱古力粉同cream!好滑😘😘😘🤩蟹肉忌廉意粉🍝 $78蟹肉忌廉好多🤍🤍又唔會太油膩😋😋仲有明太子,好鬼香🥳🤩特濃朱古力沙冰 $45飲埋個朱古力沙冰,襯埋朱古力🍫班戟就夾哂🤭🤭

🤩招牌梳乎厘班戟 $138

🤩石板街班戟 $118
古力味,仲有好多朱古力粉同cream!好滑😘😘😘

🤩蟹肉忌廉意粉🍝 $78
蟹肉忌廉好多🤍🤍又唔會太油膩😋😋仲有明太子,好鬼香🥳

🤩特濃朱古力沙冰 $45
飲埋個朱古力沙冰,襯埋朱古力🍫班戟就夾哂🤭🤭
晚餐不夠滿足沒關係,吃個大份甜品補數,第二個胃表示歡迎!這間日本過江龍疏乎厘班戟店,在The ONE商場也算是人氣餐廳之一。除了堂食外,也有外賣提供。招牌疏乎厘班戟 Premium Pancake $138每日3次限量供應,說得上是招牌,又恰巧遇上出爐時間,不得不試!3片厚厚的班戟整齊疊高,拌碟有一大佗鮮忌廉、一小杯楓糖漿和牛油,實物與圖片一樣,好有日本的簡約風格。一上桌已聞到Pancake的蛋香味,輕輕一切就感受到軟熟鬆化、入口溶化的口感。單吃原味已很對味,楓糖漿和微甜的鮮忌廉可算是畫龍點睛,提升味道層次。一個人KO一份無難度!石板街班戟 Chocolate Rocky Road $118這個好像是厚版的熱香餅,口感較綿密紮實,朱古力味香濃突出。一層又一層,夾住日本直送奶油、吉士,還有藍莓、草莓、合桃、棉花糖、朱古力粉和朱古力醬的點綴,色彩繽紛,賣相吸睛,整體甜度剛好,朱古力控表示很滿足,不會過膩。

招牌疏乎厘班戟 Premium Pancake $138

2049 浏览