2023-03-17 49 浏览
喺The One行街見到有想食好耐嘅Gram,二話不說打包兩份甜品返屋企慢慢嘆。雖然舖頭以pancake做主打,但選擇同變化都非常多樣,仲有新鮮水果製作嘅雪花冰,非常吸引,價錢方面亦合理。落單之後等咗大概15分鐘就拎得,即叫即整嚟講非常有效率。香蕉pancake賣相吸引,香蕉加咗焦糖令口感更加豐富,薄薄嘅pancake即叫即整,蛋味重而且口感鬆軟,配上健康嘅核桃,減少罪惡感。外賣紙盒嘅設計非常細心,輕輕打開之後就見到溫馨嘅提示,可以輕鬆直接拎起成個pancake。士多啤梨pancake仲附有兩盒仔士多啤梨漿,倒哂入去先一次過拉起外層嘅包裝膜,即時有熔岩嘅效果,pancake口感蓬鬆,蛋香同麵粉嘅香氣非常平衡,配上甜度適中嘅士多啤梨漿,係完美嘅配搭。

落單之後等咗大概15分鐘就拎得,即叫即整嚟講非常有效率。

15 分钟 (外卖自取)
下午茶
2023-03-14 37 浏览
我最近🥰點了他們的紫薯pancake,感覺非常不錯。這個紫薯pancake的外觀非常漂亮,鬆軟的鬆餅中間鋪滿了紫薯泥,🤓看起來非常誘人。切開鬆餅,可以看到裡面的鬆軟和蓬鬆,非常令人期待。吃起來的口感也非常好,鬆餅的口感軟嫩,但不會太濕潤,😙紫薯泥味道非常濃郁,但不會太甜膩,整體味道非常協調。總體來說,這個紫薯pancake同tiramisu都值得一試,如果你喜歡紫薯和鬆餅,🤓這絕對是一道不容錯過的美食。
我最近🥰點了他們的紫薯pancake,感覺非常不錯。

2023-03-12 53 浏览
好耐都冇食pancakes🥞之前係日本食過呢間 覺得唔錯😆今次去咗尖沙咀就搵呢間餐廳食😙✨雜果朱古力班戟(💰$108)Pancakes係傳統個啲較實淨🥞面頭佈滿咗糖霜 煉奶 朱古力醬同埋唔同水果🫐🍊🍓🥝幾色彩繽紛而側邊仲有啲香滑忌廉 可以一齊食✨紫薯火山流漿班戟(💰$118)食前拉開膠片 紫薯流漿效果幾澎湃Pancakes食落幾輕盈 有空氣感中間夾住啲紫薯蓉 食落幾軟綿😆另外仲有啲棉花糖 朱古力醬同果仁
好耐都冇食pancakes🥞
之前係日本食過呢間 覺得唔錯😆
今次去咗尖沙咀就搵呢間餐廳食😙

✨雜果朱古力班戟(💰$108)
Pancakes係傳統個啲較實淨🥞
面頭佈滿咗糖霜 煉奶 朱古力醬
同埋唔同水果🫐🍊🍓🥝幾色彩繽紛
而側邊仲有啲香滑忌廉 可以一齊食

✨紫薯火山流漿班戟(💰$118)
食前拉開膠片 紫薯流漿效果幾澎湃
Pancakes食落幾輕盈 有空氣感
中間夾住啲紫薯蓉 食落幾軟綿😆
另外仲有啲棉花糖 朱古力醬同果仁
2023-03-09 119 浏览
每次幫人慶祝生日都想試吓唔同嘅嘢,呢日就去左買Gram嘅pancake代替生日蛋糕,同朋友慶祝生日🥳🎂~紫薯火山流漿班戟💜外賣都做到流漿效果!👍🏻食嘅時候先倒紫薯流漿去pancake面,拉開膠片,流漿效果即刻出嚟!🤭梳芙厘pancake入口即化,中間夾住微甜嘅紫薯薯溶🍠,配埋濃厚奶味🥛、香滑嘅紫薯流漿,眨吓眼就食晒😋意大利芝士蛋糕班戟☕️賣相精緻,係偏厚實嘅班戟,唔係souffle texture,中間嘅吉士醬都幾滑,咖啡味就再濃啲會更好~

紫薯火山流漿班戟💜

外卖自取
意大利芝士蛋糕班戟
店名:Gram cafe & pancakes地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE菜式:日式班戟餐牌:鹹班戟同甜班戟,班戟有梳乎里款式又有熱香餅款式。其他野如三文治,法式多士,雪糕,雪花冰,沙冰,梳打,咖啡,茶,果汁。另外都有午市套餐。雜果朱古力班戟 $108 另加一雜果朱古力班戟係用比較似熱香餅既班戟,唔係空氣感強嗰種,而係比較實在嗰種,味道方面係少少鹹。首先呢款雜果朱古力班戟賣相唔錯,顏色配搭方面明顯係花左心思,雜果五顏六色,有橙,奇異果,士多啤梨同藍莓。雖然叫雜果朱古力班戟,不過三塊班戟係原味,伴有朱古力醬,香滑忌廉一大pat同少少煉奶,仲有撒上糖霜。總括而言,成碟雜果朱古力班戟好輕盈,生果開胃又清新,感覺健康。石板街班戟 $118 另加一石板街班戟賣相好似成個蛋糕,由三塊啡色嘅班戟包住一層白色忌廉同一層吉士忌廉,面頭灑上朱古力粉同白色糖霜,有少少冬日落雪既感覺。啡色嘅班戟味道鹹鹹哋,其實冇朱古力味,面頭就擠上朱古力醬,上面加左一粒士多啤梨點綴,伴有4粒藍莓,棉花糖,同少少黏牙嘅鳥結糖。聞到朱古力味好香,不過一人一半食完都唔會太膩。今晚食既兩款班戟都各有特色。
店名:Gram cafe & pancakes
地點:尖沙咀彌敦道100號The ONE
菜式:日式班戟

雜果朱古力班戟 $108 另加一

石板街班戟 $118 另加一

石板街班戟

今晚食既兩款班戟都各有特色。
2023-03-07
日式咖哩之《Gram cafe & pancakes》今日Lunch做完野,唔打唔撞就入左呢間《Gram cafe & pancakes》,點知個lunch set日式咖哩有d驚喜,環境好開揚,唔算十分大,餐廳有個半開放式水吧,staff不停忙碌咁沖野飲,餐廳以pancakes同疏乎里出名,我見Lunch都好多人叫甜品,我同同事就叫左lunch set既豚肉咖哩蛋飯,雖然lunch份量細細,但其實都好夠飽,女士們一定夠,男士可能差少少XD,個咖哩唔算辣,甜甜地好岩送飯,豚肉片都好多、最搞笑係以為一粒粒個d係薯仔、但原來係雪梨黎,真係食入口先知!Gram cafe & pancakes尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖#foodie #hkfoodie #hkfoodblogger #美食當前 #食咗先講 #尖沙咀 #theone # pancakes #疏乎里
日式咖哩之《Gram cafe & pancakes》

Gram cafe & pancakes
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖

午餐
2023-03-05 132 浏览
又貴又難吃 舒芙蕾等的又久 服務員態度也差 拿個菜單一臉不爽還搞掉我們的點菜卡,等了半小時上個舒芙蕾吧還弄倒了(如圖),請問那我該怎麼拍照?而且還強制服務費要收10%,我問一定要給的嘛?因為我沒感受到任何的服務甚至體驗很差,還好意思跟我說香港就是這樣的啦?就你們香港厲害?我的重點是你們的服務差,不是沒見過服務費我謝謝你還要強制每個人都要點個東西 簡直是毀心情 避雷垃圾店再也不來难吃服务差没见过这种人
又貴又難吃 舒芙蕾等的又久 服務員態度也差 拿個菜單一臉不爽還搞掉我們的點菜卡,等了半小時上個舒芙蕾吧還弄倒了(如圖),請問那我該怎麼拍照?而且還強制服務費要收10%,我問一定要給的嘛?因為我沒感受到任何的服務甚至體驗很差,還好意思跟我說香港就是這樣的啦?就你們香港厲害?我的重點是你們的服務差,不是沒見過服務費我謝謝你[弱]還要強制每個人都要點個東西 [弱]簡直是毀心情 避雷垃圾店再也不來
难吃服务差没见过这种人
2023-03-03 79 浏览
今日同屋企人經過想食Pancake,就簡左依間日本過江龍人氣Pancake餐廳😍已經好耐無去日本,唯有係香港懷念下味道🤣餐廳環境舒服,好適合同朋友下午茶或晚飯一邊食甜品一邊傾計。✨日本和牛漢堡班戟估唔到Pancake都有鹹點😋和牛漢堡好juicy,加埋肉醬芝士配埋Pancake甜甜鹹鹹幾特別👍🏻而且加埋沙律解下油膩感,而且當dinner都幾飽肚🤣👍🏻✨鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲 首先依個既賣相已經好特別😍入面係奶油水果再加埋細細粒既梳乎厘班戟,而最底係乳酪。一口size賣相好得意之餘,亦都解決左有時太飽食唔到成份大size pancake 既問題🤣pancake依然好有蛋香有足夠空氣感,夾埋新鮮水果好正😍最底既乳酪亦減低左成個芭菲既邪惡感🤣唔會全部都係奶油咁滯👍🏻係香港都可以食到日本既味道,好幸福啊😋❤️

✨日本和牛漢堡班戟

✨鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲

係香港都可以食到日本既味道,好幸福啊😋❤️
2023-03-03 36 浏览
Gram Pancake喺日本就食過,香港店就第一次試,閒日下晝想坐低歎個甜品,估唔到比我想像中多人。用餐時間限75分鐘招牌Premium Pancake $138每日限量產品,梗係相機食先,影完一輪,趁佢未塌就要快啲食喇。夠哂鬆軟,加埋忌廉丶楓糖漿會好味啲士多啤梨火山流漿班戟 $118最近見到好多post都係介紹呢款,自己動手拉起膠片,就有流漿效果,兩件班戟中間有層同班戟一樣厚嘅吉士醬,士多啤梨漿幾香。

用餐時間限75分鐘

招牌Premium Pancake $138

士多啤梨火山流漿班戟 $118
2023-03-02 68 浏览
第二次品嘗日本人氣pancake店GRAM的分店🥰今次試試招牌三層高的Premium Pancake﹙HK$138﹚蛋味香又夠口感鬆軟暖食口感👍👍!加士多啤梨及薄荷梳打,晚餐後比自己好好放鬆心情啊👀侍應好細心,提醒我地留意pancake 會跣落碟子,所以她一直扶着碟子,等我哋安心影相!服務殷勤細心🥰
第二次品嘗日本人氣pancake店GRAM的分店🥰

蛋味香又夠口感鬆軟

服務殷勤細心🥰

2023-02-28 90 浏览
成日都想同好姊妹去食pancake 甜品之類呢間日本人氣pancake 店我bookmark 左好耐了今日去開尖沙咀行街 一定要去食個🥞先🥞 士多啤梨流漿班戟 ($118)一上枱 粉紅白色既擺碟 充滿少女感覺 好吸睛呀😍呢款班㦸超治癒 有得食又有得玩一拉起個膠片圈 就好似火山溶岩咁流落去自己做到火山爆發既效果 超過癮🤪 打卡一流👍🏻3層嘅pancake浸滿士多啤梨味既cream Pancake口感幾鬆軟 甜度剛好又有奶香味 食完感覺好飽🍝蟹肉忌廉意粉 ($78)明太子蟹肉忌廉意粉非常creamy 奶油味濃撈勻d明太子落意粉度再加上蟹肉鮮香又好味 味道好豐富😋
成日都想同好姊妹去食pancake 甜品之類
呢間日本人氣pancake 店我bookmark 左好耐了
今日去開尖沙咀行街 一定要去食個🥞先

🥞 士多啤梨流漿班戟 ($118)
一上枱 粉紅白色既擺碟 充滿少女感覺 好吸睛呀😍
呢款班㦸超治癒 有得食又有得玩
一拉起個膠片圈 就好似火山溶岩咁流落去
自己做到火山爆發既效果 超過癮🤪 打卡一流👍🏻
3層嘅pancake浸滿士多啤梨味既cream
Pancake口感幾鬆軟 甜度剛好
又有奶香味 食完感覺好飽

🍝蟹肉忌廉意粉 ($78)
明太子蟹肉忌廉意粉非常creamy 奶油味濃
撈勻d明太子落意粉度
再加上蟹肉鮮香又好味 味道好豐富😋
2023-02-22
午餐
2023-02-26 88 浏览
🌟招牌梳乎厘班戟 $138平時食嘅梳乎厘都好有空氣感 入口即溶呢間日本過江龍主打實感加左較多麵粉整聞落香蛋味🍳但食落比較似食麵包 冇咩味🥯主要係靠伴碟嘅楓糖漿同cream添加味道.🌟Matcha Latte $40奶較甜奶泡冇厚度似係普通加左抹茶粉嘅奶😢.🌟水果茶 $42.📍 Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖

🌟招牌梳乎厘班戟 $138

奶較甜
奶泡冇厚度
似係普通加左抹茶粉嘅奶😢

🌟水果茶 $42
📍 Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
  • 招牌梳乎厘班戟
2023-02-26 80 浏览
中伏pancake🤢呢間日本過江龍黎佐香港好耐,依家先去食😂首先中午去到無咩人已心知不妙🙈叫佐兩個pancake ,招牌梳乎厘同tiramisu 先講tiramisu ,真係好難食,完全食唔出係tiramisu ,無咩咖啡味又無酒味,啲忌廉又好實好漏😅另一個招牌好少少,梳乎厘係幾輕盈,但就無咩味,要靠個糖漿,唔知日本食會唔會好啲😢
中伏pancake🤢
呢間日本過江龍黎佐香港好耐,依家先去食😂
首先中午去到無咩人已心知不妙🙈
叫佐兩個pancake ,招牌梳乎厘同tiramisu
朋友想食日式梳乎厘揀左呢間人氣店點左原味同tiramisu梳乎厘原味就係蛋味Tiramisu味勁膩中午黎即入完全唔使等位但唔會想再黎好普通的pancake除非又有朋友想打卡
朋友想食日式梳乎厘
但唔會想再黎
好普通的pancake
除非又有朋友想打卡
2023-02-25 38 浏览
屋企人知我今日會去尖沙咀就叫我食完飯買pancake番屋企比佢食,佢話好耐無食啦好掛住。呢到班戟都有好多款式,選擇困難嘅我真係好難揀食咩味。紫薯火山流漿班戟班戟有一定厚度,口感真係幾鬆軟,外皮知道少少金黃色,雞蛋味道濃郁,中間夾住紫薯蓉,紫薯蓉口感幼滑,帶有少少天然甜味。石板街班戟朱古力愛好者必定要食呢一個班戟,朱古力味道濃,中間夾住cream同吉士醬,吉士醬香滑可口,班戟口感鬆軟,加上有士多啤梨同藍莓味道酸甜冇咁油膩。

呢到班戟都有好多款式,選擇困難嘅我真係好難揀食咩味。