🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍧🍧🍧🍧🍧🍴 🍽🍴🍽🍴🍽-最近成日都去尖沙咀,所以成日都要周圍諗去邊度食嘢可以坐得耐。見Gram嘅lunch set幾抵,$78有嘢食有嘢飲,環境亦舒適就決定試一試👍🏻🥢蜜瓜雪花冰 $118 🆙蜜瓜雪花冰嘅賣相好可愛,蜜瓜圓形一粒一粒好似香印提子咁盛載喺半個蜜瓜盅入面,配上牛奶雪花冰同忌廉,食落好清涼又唔會好甜。食完一粒粒嘅蜜瓜,盅入邊仲有好多蜜瓜肉可以刮嚟食,好抵食!想試嘅朋友記得早啲去,因為佢係每日限量供應㗎!🥢 蟹肉忌廉意粉 $78 🆙 呢個蟹肉明太子忌廉意粉好creamy好邪惡!意粉醬嘅奶油味好濃郁,蟹肉份量雖然唔算好多但勝左夠鮮甜😋記得食之前要撈勻個明太子令到佢咸度均一😛-🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10 -🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍧🍧🍧🍧🍧🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖-#bakdiu日式 #bakdiucafe #
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍧🍧🍧🍧🍧🍴 🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍧🍧🍧🍧🍧🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖

#bakdiu日式 #bakdiucafe #bakdiu油尖旺 #bakdiu尖沙咀
2023-05-06 84 浏览
日式班戟有好多唔同嘅款式,有咸有甜嘅班戟圖一)叫咗一份原味班戟,口感超鬆軟,但好似食咗一陣風咁😅圖二)法式多士,製作時間要等20至15分鐘吐司後,口味外脆內軟圖三)士多啤梨流槳班戟口味酸酸甜甜幾醒胃
日式班戟
有好多唔同嘅款式,有咸有甜嘅班戟

圖一)
叫咗一份原味班戟,口感超鬆軟,但好似食咗一陣風咁😅

圖二)
法式多士,製作時間要等20至15分鐘
吐司後,口味外脆內軟

圖三)
士多啤梨流槳班戟
口味酸酸甜甜幾醒胃

2023-05-04 84 浏览
🔸蟹肉忌廉意粉 $78配料有:蟹肉、明太子、洋蔥、紫菜、蔥花好多蟹肉碎!意粉硬度剛剛好忌廉味好濃,入口creamy白汁好濃稠,意粉賣相都唔錯不過食完有少少漏🙈味道:7/10性價比:6/10🔸豚肉咖喱蛋包飯 $88一上枱咖喱味香噴噴口感係日式咖喱 都幾多豚肉碎 咖喱味道甜甜地,唔算太濃 調味剛剛好蛋包飯滑蛋都幾嫩滑份量適中,一個女仔食啱啱好飽味道:6/10性價比:6/10▪️凍紅茶(午市套餐,包括一杯飲品:熱茶或凍茶)🔹環境:餐廳裝修好啱打卡 不過座位唔算闊落🗣另須加一服務費-人均消費:~$80-整體味道:6/10性價比:6/10-#Gram cafe & pancakes📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
🔸蟹肉忌廉意粉 $78
配料有:蟹肉、明太子、洋蔥、紫菜、蔥花
好多蟹肉碎!
意粉硬度剛剛好
忌廉味好濃,入口creamy
白汁好濃稠,意粉賣相都唔錯
不過食完有少少漏🙈
味道:7/10

🔸豚肉咖喱蛋包飯 $88
一上枱咖喱味香噴噴
口感係日式咖喱
都幾多豚肉碎
咖喱味道甜甜地,唔算太濃
調味剛剛好
蛋包飯滑蛋都幾嫩滑
份量適中,一個女仔食啱啱好飽
味道:6/10

▪️凍紅茶
(午市套餐,包括一杯飲品:熱茶或凍茶)

🔹環境:

整體味道:6/10
#Gram cafe & pancakes
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
2023-04-29 103 浏览
對於Pancake既印象都係好梳乎既感覺Gram既pancake就為你帶黎全新既感覺Gram既oancake每一個都好似一座塔咁,一層一層。每層有唔同既口感同味道,而且種類豐富,總有一種啱你心水 ☺️🌼 Chocolate Rocky Road以石板街做主題既pancake,我第一時間就諗起雪榚 😌而呢份石板街pancake的確有少少雪榚既口感同時帶有非常濃郁既朱古力pancake味道層次非常豐富而且好食🌼 Mixed Fruit & Chocolate大量既水果鋪係面頭而且每種都係唔一樣架Pancake以原味同朱古力為主,唔會因為味道太複雜而搶走水果味水果之中既橙仲好貼心咁連皮,可以係甜品之中吸收多d植物纖維係甜品之中尋找健康

對於Pancake既印象都係好梳乎既感覺
Gram既pancake就為你帶黎全新既感覺

Gram既oancake每一個都好似一座塔咁,
一層一層。每層有唔同既口感同味道,
而且種類豐富,總有一種啱你心水 ☺️

🌼 Chocolate Rocky Road
以石板街做主題既pancake,
我第一時間就諗起雪榚 😌
而呢份石板街pancake的確有少少雪榚既口感
同時帶有非常濃郁既朱古力pancake味道
層次非常豐富而且好食

🌼 Mixed Fruit & Chocolate
大量既水果鋪係面頭而且每種都係唔一樣架
水果之中既橙仲好貼心咁連皮,可以係甜品之中吸收多d植物纖維
甜品之中尋找健康
2023-04-29 72 浏览
好日唔去尖咀The One,本身對樓上有咩餐廳冇乜概念,呢日有時間上去逐層行個圈,先知原來咁多嘢食😀揀咗入呢間坐低,以為選擇只得pancake甜品類,原來都有西式輕食😀點咗份set lunch all day breakfast($88/另加一) ,食材有🐟三文魚一小卷、🥓煙肉、🍳炒蛋一舊、🥞pancake、🥗沙律菜、🥫茄汁豆;味道無咩挑剔,一個字:好食👍🏻😀作為一份喺尖沙咀鬧市商場內嘅午餐,$100,OK抵喎🪖坐得頗舒服,店員態度親切有禮,戴住口罩都feel到笑容滿面。食完埋單打俾朋友去飲杯嘢🤭
2023-04-27 70 浏览
今日12點到經過見到仲有位,就決定入嚟試吓呢度啲pancake,呢間喺日本開過嚟嘅過江龍舖頭一直人氣都好高,但係我竟然從來都冇試過香港分店,我見到呢度晏晝都有lunch set,幾抵食!我哋兩個人,最後決定叫一個pancake,另外一個就要蛋包飯。豚肉咖喱蛋包飯個咖喱味好香,調味剛剛好,蛋都煎得十分之滑,加埋咖喱有一粒粒蘋果,增添左唔少層次感!我覺得個全日早餐都有驚喜,唔單止個pancake做得鬆軟,就連個bacon都煎得香脆,加埋有煙三文魚,整體嚟講,我覺得抵食!

📌GRAM來自日本的人氣甜品店GRAM一向受歡迎好幾次嚟到都要排隊,今次就選擇買外賣返屋企慢慢享受😊🔖焦糖脆脆奶蓋班戟奶蓋同焦糖餅脆脆分開裝起唔會影響班㦸口感😊包裝方面好細心❣️班㦸鬆軟fluffy,中間夾住焦糖脆脆同吉士醬配上濃厚奶蓋食口感更creamy另外有一盒忌廉,配料方面俾得好足😚🔖 烤蘋果配紅茶忌廉班㦸肉桂愛好者一定好鍾意呢款班㦸❣️賣相吸引,一打開包裝仲聞到陣陣肉桂香烤蘋果甜甜哋又有肉桂香,完全係我杯茶🫶🏽班㦸中間有軟滑吉士醬,加上紅茶忌廉一次食到兩種風味☺
📌GRAM

來自日本的人氣甜品店GRAM一向受歡迎
好幾次嚟到都要排隊,今次就選擇買外賣返屋企慢慢享受😊

🔖焦糖脆脆奶蓋班戟
奶蓋同焦糖餅脆脆分開裝起
唔會影響班㦸口感😊包裝方面好細心❣️

班㦸鬆軟fluffy,中間夾住焦糖脆脆同吉士醬
配上濃厚奶蓋食口感更creamy
另外有一盒忌廉,配料方面俾得好足😚

🔖 烤蘋果配紅茶忌廉班㦸
肉桂愛好者一定好鍾意呢款班㦸❣️
賣相吸引,一打開包裝仲聞到陣陣肉桂香
烤蘋果甜甜哋又有肉桂香,完全係我杯茶🫶🏽

班㦸中間有軟滑吉士醬,加上紅茶忌廉
一次食到兩種風味☺
外卖自取
2023-04-25 43 浏览
Gram cafe 日本過江龍pancake專門店主打各式鬆軟動l pancake🥞😋餐廳的interior設計挺舒適美觀 有一隅還有高聳的樹木平時食的都是甜味的pancake 今次來試試鹹口味的pancake 點了lunch set - All day breakfast 🥞🍳🥓🍅🥗lunch set星期一至五都有供應 供應時間至14:30和平時的ADB相若 有煎煙肉片、煙三文魚 、炒滑蛋、煎蕃茄、茄汁焗豆和沙律 還有兩大片pancake不過pancake不厚 亦不是鬆軟棉花般的口感Pancake本身富牛油香 配搭煙肉、炒蛋和三文魚一起入口又挺搭炒滑蛋尤其值得一讚 滑溜多汁看見menu還有不少香港獨有的pancake口味 下次試試
Gram cafe 日本過江龍pancake專門店

不過pancake不厚 亦不是鬆軟棉花般的口感
炒滑蛋尤其值得一讚 滑溜多汁
看見menu還有不少香港獨有的pancake口味 下次試試
2023-04-25 32 浏览
日本過江龍Gram嘅超級震騰騰梳乎厘相信無人不曉,之前食過,到現在仲記得個鬆軟輕盈嘅口感,每次因為有梳乎厘都好容易忽略其他食物,今日一於食飯時間嚟試下佢嘅其它出品~~未入店已見門口位置有超巨型嘅梳乎厘造型cushion,疊高高打卡好盞鬼,不過今次要試下其他新野,見到期間限定售完即止嘅雪花冰100蚊都吾洗就有得食,即刻order!▶️日本和牛漢堡班戟🥞($128)好別緻嘅造型,班戟從中間破開,做成口袋嘅模樣,裡面包有和牛漢堡、肉醬、芝士、沙律等,非常豐富!沙律加上班戟造型好似一束花咁,見到已經胃口大開。和牛漢堡有驚喜,厚身又juicy,而傳統班戟就鹹鹹香香,有蛋香~▶️西瓜雪花冰🍉($98)話說我最中意食西瓜,哩個甜品上枱時都幾驚艷~西瓜刨成粒狀,方便食客入口又清新消暑,下面嘅雪花冰甜絲絲但吾會膩,同西瓜好match,夏天食再合適不過~

▶️日本和牛漢堡班戟🥞($128)

▶️西瓜雪花冰🍉($98)
  • 日本和牛漢堡班戟
自大阪的Pancake 店💓當年我真係去果邊旅行都搵佢直至佢黎到香港, 我每隔三兩年都會去食一次適逢早幾日熱得要命就走左入去食⟡.· ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯ ⟡.·⊹˚ 蜜瓜雪花冰 $118每日限量供應半個蜜瓜上 內層的雲喱拿冰冰 真的好 好 吃~每一口蜜瓜肉都巧甜~底部相當厚肉,提提大家食完冰冰記得刮埋底部的肉來吃~還有相當多果肉呢~⊹˚ 烤蘋果配紅茶忌廉班戟 $118班戟口感是比較結實的面頭放左好多好多烤焗過的蘋果肉再加上好多肉桂粉兩者相當之夾而且食落唔會乾配上兩個口味的忌廉一個係普通口味紅茶忌廉!!!超濃郁!!!面頭仲有一球雲喱拿雪糕同暖暖地既pancake 一齊食又係一個不敵組合🌟加一服務費
自大阪的Pancake 店💓
當年我真係去果邊旅行都搵佢
直至佢黎到香港, 我每隔三兩年
都會去食一次

適逢早幾日熱得要命
就走左入去食

⟡.· ⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯ ⟡.·
⊹˚ 蜜瓜雪花冰 $118
每日限量供應
半個蜜瓜上
內層的雲喱拿冰冰 真的好 好 吃~
每一口蜜瓜肉都巧甜~
底部相當厚肉,提提大家食完冰冰
記得刮埋底部的肉來吃~
還有相當多果肉呢~

⊹˚ 烤蘋果配紅茶忌廉班戟 $118
班戟口感是比較結實的
面頭放左好多好多烤焗過的蘋果肉
再加上好多肉桂粉
兩者相當之夾
而且食落唔會乾
配上兩個口味的忌廉
一個係普通口味紅茶忌廉!!!
超濃郁!!!
面頭仲有一球雲喱拿雪糕
同暖暖地既pancake 一齊食又係一個不敵組合

🌟加一服務費
2023-04-18
2023-04-24 59 浏览
今早帶哥哥去中環踩單車,好耐無去The one搵食~經過4樓見到一間專賣Pancakes的餐廳,午餐都唔算貴和見到廣告牌好吸引,梗係入去試一試啦我地點了一個兒童餐和蟹肉忌廉意粉(包一杯熱茶或凍茶)哥哥仲追加餐湯和甜品$15都算抵食⋯⋯意粉賣相都幾好,好濃稠的白汁,不過吃吃下略嫌有點幹,蟹肉份量太少,不過咁的價錢已估到⋯⋯兒童餐細細份,有沙律,粟米和雞肉棒,味道一般般~因為食得太飽,無點招牌pancakes,下次下午茶有機會去試下先
2023-04-24
2023-04-21 71 浏览
位於尖沙咀的The One購物中心內,地理位置方便!Gram Cafe&Panakes以經典的日式鬆餅聞名的餐廳,今次就黎試試佢!餐廳內的裝潢簡約,擺設雅致,讓人感受到舒適和放鬆。烤蘋果配紅茶忌廉班戟($118)味道組合非常獨特,蘋果的甜味和肉桂丁香的香氣相互融合,加上柔順的班戟和滑順的紅茶忌廉,唔會好甜.鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲呢一杯班戟芭菲的外觀非常精美裡面的鮮果乳酪和水果搭配得唔錯,俾人一種清新、甜蜜的感覺。其次,班戟本身非常柔軟,口感也很好,搭配上鮮果乳酪和水果之後,更加豐富多彩。
位於尖沙咀的The One購物中心內,地理位置方便!
餐廳內的裝潢簡約,擺設雅致,讓人感受到舒適和放鬆。

烤蘋果配紅茶忌廉班戟($118)

鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲

呢一杯班戟芭菲的外觀非常精美
裡面的鮮果乳酪和水果搭配得唔錯,俾人一種清新、甜蜜的感覺。

2023-04-19 50 浏览
一直以來都很有名,✨我之前一直沒有機會在品嚐它。經過The One 商場,😋被香氣吸引,終於可以享用這個美味的甜點下午茶了。我點了🍫石板街班戟 Chocolate Rocky Road,這是一款口感較綿密而且厚實的熱香餅,🥞朱古力味道非常濃郁。它被分層夾著日本直送的奶油,🍬還有棉花糖、朱古力和朱古力醬這些點綴,色彩繽紛,賣相非常吸引人。🥰整體的甜度剛好,朱古力愛好者表示非常滿足,它不會讓人感到過於膩口。

黎自日本關西🇯🇵既梳乎厘班戟店🥞雖然都開左𝟏段日子,但成日經過都排晒長龍😢今次行過難得唔洗點排,但我又食飽左🫠不過唔怕,原來係有得外賣🥡我會唔會太幸福🥰~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🥞 𝐆𝐫𝐚𝐦'𝐬 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬班戟 • 外賣 ($68up) 🥞有紙袋𝟏袋過方便拎🛍,𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞分開獨立既紙盒裝🥡紙盒設計好好,打開分隔面層放左餐具🍴打開後,可以拎住𝟐邊可以直接成個𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞抽起,勁易拎出黎👆🏻而且用左膠圈圍邊,唔洗怕拎到返屋企散晒 / 變形🫶🏻.𝟑層軟綿綿既班戟☁️中間夾住滑滑𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡既𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 / 醬😚表面仲有唔同又豐富既配料🙆🏻‍♀️視覺👀 • 味覺👅都有完美享受💃🏻.▪Chocolate Rocky Road 石板街 ($68) 🍫 (棉花糖🤍 • 雜莓🍓🫐 • 焦糖爆谷🍿 • 朱古力碎 • 可可粉 • 朱古力醬🤎)𝟐層中間夾既𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 / 醬唔同,上層質感輕身𝐝鬆𝐝.▪Mixed Fruit 鮮雜果 ($68)(士多啤梨🍓 • 奇異果🥝 • 香橙🍊 • 藍莓🫐)夠晒𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥🌈勁靚,清新𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡
黎自日本關西🇯🇵既梳乎厘班戟店🥞
雖然都開左𝟏段日子,但成日經過都排晒長龍😢
今次行過難得唔洗點排,但我又食飽左🫠
不過唔怕,原來係有得外賣🥡
我會唔會太幸福🥰

有紙袋𝟏袋過方便拎🛍,𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞分開獨立既紙盒裝🥡

紙盒設計好好,打開分隔面層放左餐具🍴
而且用左膠圈圍邊,唔洗怕拎到返屋企散晒 / 變形🫶🏻

𝟑層軟綿綿既班戟☁️
中間夾住滑滑𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡既𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 / 醬😚
表面仲有唔同又豐富既配料🙆🏻‍♀️
視覺👀 • 味覺👅都有完美享受💃🏻

𝟐層中間夾既𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 / 醬唔同,上層質感輕身𝐝鬆𝐝

▪Mixed Fruit 鮮雜果 ($68)
(士多啤梨🍓 • 奇異果🥝 • 香橙🍊 • 藍莓🫐)
夠晒𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥🌈勁靚,清新𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦
一直覺得雜果蛋糕好老套,但依個𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞我可以🤭

除𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞🥞之外,仲有特色野飲🍹 • 特製沙冰❄️都可以外賣,下次行過再買再飲😜
不過我諗下次我應該係會堂食左𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞🥞先,再外賣🥡
題外話💁🏻‍♀️ 好欣賞店家既宗旨💪🏻
「總是伴隨著笑容的班戟 -𝐆𝐫𝐚𝐦'𝐬 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬」
☺️希望能帶給所有人快樂為目標,讓每位客人品嘗後都能露出笑容的班戟☺️

🔺即叫即整👨🏻‍🍳,大約𝟏𝟎𝐦𝐢𝐧𝐬就拎得,好快手💨
🔺香港店既大廚係去過🇯🇵日本受訓,做法完全跟番日本💯
外卖自取
2023-04-17 207 浏览
又到係尖沙咀上堂之前嘅覓食時間😂今次係The One 見到間好似幾吸引嘅pancake店⭐️紫薯火山🌋流漿班戟Purple Potato Cream Volcano Pancake一送到嚟,會有塊膠圍住個pancake,店員會提醒拎走個膠之後可以放係另一個碟到,好貼心個pancake好岩打卡📸一開始會見到紫薯粉&nuts 作擺盤,幾靚下🫶🏻一拎開塊膠,勁多醬流出嚟,真係名副其實叫火山流漿😂😂個pancake 好似burger咁,上下係cake,中間夾住紫薯蓉。呢個pancake偏向係梳乎厘個種,外形直身,但表面平滑。相比梳乎厘會少🤏🏻了點鬆化輕盈,無咁重空氣感。而個紫薯蓉&醬唔會話好甜👍🏻個環境好舒服😌好岩同朋友相聚傾計👭👫👬

⭐️紫薯火山🌋流漿班戟

個環境好舒服😌好岩同朋友相聚傾計👭👫👬