2023-06-07 167 浏览
曾經在日本京都吃過這間pancake店,一試難忘。這店在當地非常受歡迎,每日限製特定數量,售完即止。它打入香港之後一直未有機會試,今晚行過,決定尋找回憶的味道。我們點了兩個pancake:石板街班戟($118)三層班戟的味道有點像麵包,不是梳乎厘的那種班戟,中間夾着杏仁吉士醬和厚厚的忌廉。上面和旁邊放了一點水果,擺盤不錯,打卡一流。三層班戟一口夾著吃,味道ok。朱古力雜果班戟($108)三片原味班戟上面放滿不同水果,有少量橙、奇異果、藍莓、士多啤梨等,再配上朱古力醬,賣相不錯。旁邊起初以為是雪糕,原來是幼滑的忌廉。

我們點了兩個pancake:

石板街班戟($118)

朱古力雜果班戟($108)

2023-06-07 173 浏览
好多人去日本都會食嘅Gram Pancake,喺香港開咗之後一直未有機會試。呢日終於約咗同朋友去試吓啦~原來有香港限定menu,仲要係鹹味pancake,都幾值得一試!🍽️日本和牛漢堡班戟 $128外型幾好幾大份!和牛漢堡上面有肉醬,漢堡肉都算juicy唔乾,加埋肉醬配pancake鹹食,味道都幾好喎!pancake鬆軟,仲有沙律菜平衡返個配搭,整體味道幾好,值得一試!🥞招牌梳乎厘班戟 $138每日限量供應,超人氣嘅梳乎厘pancake~~ 每份有3件,超級鬆軟,入口即融,空氣感都幾重!大食嘅朋友食晒3件都應該唔夠飽🤣 pancake本身味道唔重,配埋牛油、忌廉同蜜糖食就啱啱好啦~~整體味道都唔錯,鍾意輕盈口感揀梳乎厘班戟,鍾意口感實在啲就揀和牛漢堡班戟😂 我個人鍾意和牛漢堡班戟多啲,配搭比較新穎!

🍽️日本和牛漢堡班戟 $128

🥞招牌梳乎厘班戟 $138

• 招牌梳乎厘班戟
  • 日本和牛漢堡班戟
「Gram」班戟專門店於2014年創立於日本大阪心齋橋、 現在以位於關西的本店為中心。最出名既厚厚疊成三層的軟綿綿梳乎厘班戟更是gram的第一名人氣商品!甜品店樓底勁高,沒有壓逼感。有店內,亦有店外既坐位選擇。假期平時都好多人幫襯,難得今日無咩人就走入去試試。石板街班戟 $118朱古力班戟表面有兩粒新鮮既士多啤梨。上面個層既cream 係超級軟滑,再加埋下面個層帶酸嘅cream 夾埋成個班戟一齊食,完全無得彈,十分滋味。而且班戟真係做到超濃朱古力味,真係抵讚。伴碟仲有棉花糖粒、藍莓粒及朱古力漿作點綴,形成美麗既構圖。打卡必點之選。焦糖脆脆流漿班戟甜品做到好似一舊Tiramisu,加邊做到似一個盆栽植物,上面仲要放左D新鮮香葉作為裝飾。原來係要拉開嗰個膠筒先開始食,當一拉開個膠筒後。D芝士爆到周圍有焦糖碎。 Cream味道全帶酸,用來配襯芝士既酸味,喜歡吃帶酸流漿班戟既朋友,一定唔可以錯過。下次會再試埋今次試唔到既軟綿綿梳乎厘班戟。
石板街班戟 $118
焦糖脆脆流漿班戟
下次會再試埋今次試唔到既軟綿綿梳乎厘班戟。
2023-06-01
  • 石板街班戟
2023-05-29 213 浏览
蟹肉忌廉意粉賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧意粉份量頗多,沾滿濃郁的忌廉醬汁,入口醇厚奶滑,夾雜著鹹香新鮮的蟹肉和蟹籽,口感豐富,大滿足之選。豚肉咖喱蛋包飯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧滑嫩炒蛋包裹著熱騰騰的白飯,一旁伴以辣中帶甘的經典日式咖喱,豚肉肥美軟嫩,作伴菜的紅蘿蔔鮮甜爽口,隱陣之選。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以自然田園為主題,大量綠色植物作裝飾,綠油油一片,舒適宜人。🐧❤️結語:各式午市套餐美味高質,不妨一試。🐧❣️另收加一服務費🐧❣️設最低消費,每人至少一份食品或飲品🐧❣️用餐時間75分鐘,如星期五、六、日、公眾假期及繁忙時段用餐時間60分鐘

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:各式午市套餐美味高質,不妨一試。

🐧❣️另收加一服務費

🐧❣️設最低消費,每人至少一份食品或飲品

2023-05-29
午餐
2023-05-28 157 浏览
意想不到的班㦸🌸焦糖香蕉班㦸超脆而焦香焦糖香蕉,必吃超滑忌廉,超濃郁楓糖漿,再配搭鬆軟班㦸。🌸蜜瓜雪花冰超甜既蜜瓜,牛奶味雪花冰,超綿呀!頂頭仲有唔甜既超滑忌廉,天氣咁熱食呢個就啱晒!======詳情======Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖================
意想不到的班㦸

🌸焦糖香蕉班㦸

🌸蜜瓜雪花冰

======詳情======
Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
================
2023-05-24
  • 蜜瓜雪花冰
我地永遠都有第二個胃比甜品🤪不過我唔算特別好好甜,但有時口痕都會想去食下。好耐好耐無去食「動𝐋動𝐋」𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞了🥞唔食唔知,依家份量變得超巨型,食完都好飽😆🍴超人氣招牌疏乎厘班戟即嗌即整,所以都要等一陣的,不過絕對值得等😍黎到時熱辣辣的,食落好鬆軟,一共有三層。配搭埋糖漿同牛油🧈唔會過份甜同膩,入口即溶!🍴西瓜雪花冰最近天氣熱到一個點🥵食番碗冰冰甜品真係岩哂!每一粒西瓜都好爽口好多汁🍉消暑一流啊!🍴士多啤梨火山流漿班戟呢個一上枱望到都已經覺得好靚了,一拎起塊膠片就有火山爆發既效果😆同招牌班戟一樣,只不過多左清新既士多啤梨醬,又好味又好玩💕

🍴超人氣招牌疏乎厘班戟

🍴西瓜雪花冰

🍴士多啤梨火山流漿班戟

2023-05-26 87 浏览
呢晚屋企人勁想食飯後甜品, 我就特登黎到尖沙咀呢間gram café 買pancake俾佢食! 當然我都有份食, 哈哈!😆 一上到黎the one呢間gram café就見到都差唔多滿座, 見到餐牌既pancake 我樣樣都想食… 最後揀左一個紫薯流漿pancake同埋一個石板街pancake~😋 一開始我都驚外賣拎到番去會塌哂, 但見到餐廳包得咁好就放心哂! 紫薯流漿pancake既流漿餐廳用左兩個盒裝住, 我拎到番去放入雪櫃雪多陣再拎出黎食, 將D汁倒落個Pancake度真係一流! 個汁好似奶蓋咁, 我食到停唔到口, 味道一流! 估唔到外賣番黎個Pancake都keep 到原樣同埋食到好香既蛋味!中間夾住既紫薯都好吸引, 夾落去好好食!😍 另一個係石板街pancake, 呢個都係keep 到原樣, 好香朱古力味, 個樣又好吸引! 好中意佢D cream, 食落去好邪惡但又冇得輸! 下次要堂食!🥴

2023-05-19
外卖自取
2023-05-22 116 浏览
「Gram」源自大阪,主打pancake 同Frenchtoast。佢嘅空氣pancake一向都好好味,賣相好吸引。今次決定試下佢嘅輕食,揀左兩款鹹味嘅pancake,有興趣可以試吓。蛋沙律巴馬火腿班戟 $98有一塊比較薄嘅pancake/ crepe包住勁厚嘅蛋沙律,調味甜甜地幾好味。另外仲有巴馬火腿、沙律菜同兩塊pancake。墨西哥辣豆醬班戟 $118墨西哥辣豆醬用洋蔥、荳同蕃茄肉醬煮成,類似平時肉醬意粉嘅肉醬,唔係好辣,幾香口,配埋pancake食,痛又甜又鹹嘅口感。另外仲有香腸、薯角同沙律菜。薯角好好味。

蛋沙律巴馬火腿班戟 $98

墨西哥辣豆醬班戟 $118
⸜ 𝐆𝐫𝐚𝐦 𝐜𝐚𝐟𝐞 & 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬 ⸝‍前幾日去尖沙咀食飯之後好想食甜品上網睇呢間班戟好似好好食咁😍所以就揀左呢間去試試!≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣我哋搭扶手一上去就望到有棵大樹係餐廳入面好好彩咁啱有客人走所以就唔洗排隊!我上網見個個都要排隊 大家要就番少少時間≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣- ̗̀ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐘𝐨𝐠𝐮𝐫𝐭 & 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐟𝐚𝐢𝐭 ‪ ̖́- $98鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲 呢個係我見到已經覺得好靚好靚😝面頭有三粒勁Q嘅棉花糖同一球雪糕中間有好多新鮮嘅生果😝生果出乎意料地甜!勁開心底層就有梳乎厘同乳酪😚多層次到好似開緊禮物咁- ̗̀ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐳𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐚𝐧𝐚 ‪ ̖́- $98焦糖香蕉班戟賣相好靚🥰香蕉上面有一層薄薄嘅焦糖本身香蕉細膩糯滑 再加脆脆的焦糖口感好特別 班戟比較扎實 可以點忌廉同糖漿🥰≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣今次食飽飽先去食😝下次要食佢原味p

⸜ 𝐆𝐫𝐚𝐦 𝐜𝐚𝐟𝐞 & 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬 ⸝‍
前幾日去尖沙咀食飯之後好想食甜品
上網睇呢間班戟好似好好食咁😍
所以就揀左呢間去試試!

我哋搭扶手一上去就望到有棵大樹係餐廳入面
好好彩咁啱有客人走所以就唔洗排隊!
我上網見個個都要排隊 大家要就番少少時間

香蕉上面有一層薄薄嘅焦糖
本身香蕉細膩糯滑 再加脆脆的焦糖
口感好特別 班戟比較扎實
可以點忌廉同糖漿🥰
今次食飽飽先去食😝下次要食佢原味pancake!!
位置好方便 而店入面坐得好舒服😍

Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖

2023-05-18 121 浏览
Gram pancake 已經開業一段日子,今日經開The one 決定外賣返屋企同屋企人一齊品嘗😋Tiramisu估唔到都有少少酒香味😋,而且中間Mascarpone Cheese cream 嘅味道較突出香濃👍🏼 Pancake 質感係正常版pancake~偏向厚實有份量~唔係疏乎厘pancake ~Cool premium (Takeaway) - strawberry 迷你版嘅gram pancake, 好可愛🥰呢個size都好適合做散水餅😛除咗有新鮮嘅士多啤梨片之外,佢嘅士多啤梨醬有啲似士多啤梨yogurt cream,呢個相對上會比較light d😙推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:maybe

Tiramisu

推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:maybe
外卖自取
2023-05-18 90 浏览
唔係第一次黎 每隔一排就會想再幫襯地點方便舒適 甜pancake唔會好漏 今次試下新口味~.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .✨西瓜雪花冰 $98球狀粒粒一口西瓜冰 好方便食配上小小cream同埋口感綿滑嘅雪花冰味道清新清涼 啱曬夏天食😋.✨煙肉炒蛋班戟 $118All day breakfast never goes wrong鹹香十足 班戟嘅另一種食法🤤.📍Gram cafe & pancakes尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖💸$238/2people.❝❞
唔係第一次黎 每隔一排就會想再幫襯
地點方便舒適 甜pancake唔會好漏 今次試下新口味~
🐈🎀
📍Gram cafe & pancakes
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
💸$238/2people

2023-05-17 48 浏览
朋友行街行到攰,見到有間以大自然同綠色作為主題嘅Cafe,俾人一種放鬆嘅感覺就入咗去試吓兩個人就唔係食咗好多嘢,輕輕食個下午茶水果朱古力pancake $108Pancake,每塊上面都部門唔同嘅雜果,顏色鮮艷,色彩繽紛,旁邊亦都有cream同埋朱古力醬作點綴,可以按個人喜好取自己鍾意嘅份量配搭pancake蜜瓜雪花冰 $118用原個蜜瓜上非常之靚,而且一粒粒球體嘅蜜瓜啱啱好一啖可以食晒,食起上嚟非常方便,亦都好鮮甜。

兩個人就唔係食咗好多嘢,輕輕食個下午茶

水果朱古力pancake $108

蜜瓜雪花冰 $118

2023-05-15 66 浏览
呢間Pancake店之前都黎過一次!種類超多~今次又黎試下其他嘢😆🔸西瓜雪花冰天氣開始熱,想食返啲消暑既甜品,呢款又有西瓜又有雪花冰,岩曬🥰 一口size既西瓜肉,雪花冰唔會好甜😋~ 食到最尾仲可以挖埋西瓜d肉出黎,絕對消暑解渴😛🔸鮮果乳酪疏乎厘班戟最頂個層係雲呢拿雪糕🍧面頭有燒過既棉花糖,仲有d生果,成個感覺幾Fresh🤩唔會太甜,疏乎厘連埋乳酪一齊食都幾夾,用長形杯裝住,打卡都幾靚✨
呢間Pancake店之前都黎過一次!
種類超多~今次又黎試下其他嘢😆

🔸西瓜雪花冰

🔸鮮果乳酪疏乎厘班戟

呢間位於尖沙咀的pancake店是來自日本的過江龍,一路都bookmark咗佢好耐,今日食完飯經過見到唔使排隊,即刻入去一試。<Caramel 焦糖脆脆> $118最近好鍾意食焦糖口味嘅甜品~拎起膠膜啲芝士奶蓋澎湃咁流落嚟,視覺效果一流!芝士奶蓋表面pancake灑滿lotus餅碎,可以一啖食到lotus、芝士奶蓋同埋pancake三種唔同配料,鹹甜鹹甜更加唔會咁容易膩。<焦糖香蕉班戟> $98香蕉被焦糖包裹增加香蕉甜度。但因為焦糖略帶苦味,令到香蕉不致過甜,pancake質感略乾較紮實,伴有核桃碎,旁邊有糖漿和忌廉可蘸~

<Caramel 焦糖脆脆> $118

<焦糖香蕉班戟> $98
2023-05-12 84 浏览
同朋友係尖沙咀食完飯意猶未盡就去呢間餐廳度食埋甜品先估唔到好有驚喜😍.💎$138 Premiumm Smile Pancake餐廳既經典梳乎厘緊係要試下入口質地輕盈又柔軟綿密表面有少少金黃味道香甜 但又唔會太膩😍配埋蜜糖同忌廉一齊食好夾食落好有驚喜😎.💎$98 鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲呢個芭菲結合了梳乎厘、班戟、唔同生果同雪糕既甜品🥰最上層既雪糕好好食🥳亦令到甜品既口感更加冰涼、清爽同下層柔軟既梳乎厘同班戟形成左對比鮮果味道清新, 十分香甜成個甜品味道好均衡口感亦好豐富😆
同朋友係尖沙咀食完飯意猶未盡

味道香甜 但又唔會太膩😍
配埋蜜糖同忌廉一齊食好夾
食落好有驚喜😎
💎$98 鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲

呢個芭菲結合了梳乎厘、班戟、唔同生果同雪糕既甜品🥰
最上層既雪糕好好食🥳
亦令到甜品既口感更加冰涼、清爽
同下層柔軟既梳乎厘同班戟形成左對比
鮮果味道清新, 十分香甜
成個甜品味道好均衡
口感亦好豐富😆