2017-06-14
[$10愛爾蘭生蠔😻Give me 5拉花咖啡☕️]偽文青係觀塘扮工😅有時候都會同朋友仔穿梭觀塘工廈覓食😌發現除左有好多Cafe、小店 都有好多特色餐廳 今次就試下呢間亦在新開業的Give me 5✋🏻-1️⃣愛爾蘭生蠔 $10隻 點了4隻 雖然生蠔唔算好肥美 但呢個街坊價 試下都可以 而且生蠔無咩海水味 加埋廚師的秘醬蕃茄醬 酸酸 微辣 一齊食 令生蠔味更出 更鮮👻2️⃣黑松露忌廉湯配蒜蓉包 一大碗忌廉湯 愛忌廉湯之人😻😻✋🏻3️⃣墨西哥薄餅配蕃茄沙沙及牛油果醬$60 當前菜食也不錯 有三塊餡餅 是蔬菜餡料 有蕃茄 紅椒 黃椒 都幾健康 仲有兩款醬汁 牛油果醬 淡淡牛油果味 而且牛油果本身都係健康食品 食多少少都唔怕😂而偽文青就較為喜歡蕃茄沙沙醬 酸酸辣辣 幾清新 食落好開胃啊!4️⃣北海道帶子黑松露意大利飯$118 煎香了的帶子 配黑松露意大利飯 唔會有太重黑松露味 *唔係個個都接受到黑松露陣石油氣味😅* 呢個意大利飯ok 而且飯煮得夠乾身 飯質軟硬度適中 不會太硬 或太腍 完全合我心意😛5️⃣西班牙黑毛豬鞍伴蘋果燒汁$168 黑毛豬鞍都好大塊 大過我隻手✋🏻仲要係厚切 且肉質嫩 重點係仲有好多薯角
5️⃣西班牙黑毛豬鞍伴蘋果燒汁$168 黑毛豬鞍都好大塊 大過我隻手✋🏻仲要係厚切 且肉質嫩 重點係仲有好多薯角😍 澱粉控🙊 再配上廚師特別調製的蘋果燒汁 酸酸甜甜 即使吃了整個黑毛豬鞍也不會覺得太膩😂 仲可以有空間食甜品😌
6️⃣抺茶朱古力心太軟 抺茶控🙋🏼 仲要係心太軟 我心也軟了🙆🏼 抺茶不會太甜 抺茶濃度可以接受 一切落去 抺茶漿慢慢流出黎 好似岩漿 慢慢睇抺茶漿從心太軟留出黎 其實都好治癒😃 而心太軟也焗得剛剛好 外脆內軟 廚師亦用心製作甜品 將心太軟 放在碟上 再裝飾 配上鮮果 賣相精緻 美美的 令甜品賣相立刻升級🙊街坊價 酒店級甜品😍
7️⃣日式芝士蛋糕配雪糕 香軟的芝士蛋糕 配雲哩拿雪糕 士多啤莉 紅桑子 小清新😃而且淡淡的芝士味會留在口中 可以慢慢的回味
8️⃣Cappuccino Give me 5 拉花✋🏻😻😛被深深吸引 我指杯咖啡 因為拉花拉得好靚 🖐🏻真係唔捨得飲🙊🙊
餐廳環境舒適 寬敞 大玻璃 可以望到海景 想食好野又想鬆一鬆 絕對可以試下呢間Give me 🖐🏻😁
觀塘鴻圖道90號5樓