2017-06-29 123 浏览
間餐廳係舊式商廈裹面,一行入餐廳好大好乾淨.又有桌球同飛標玩.職員推介左有生蠔食,而且好優惠.同朋友叫左4隻生蠔除左唔夠凍,尚可接受.餐湯係果松露菌湯,好多菇菌,好creamy,好好飲,係冇咩果松露味.叫左set dinner (香煎鱸魚), 頭盤係三文魚卷蘆筍.塊魚厚好新鮮, 完全冇雪藏味.另外叫左塊厚切豬鞍?忘記名稱了.唔un,有肉感.好食..唔需要個汁都夠味.最後有食埋甜品.日本cheese cake 比Tiramisu更出色.飲埋杯咖啡作今晚總結.
間餐廳係舊式商廈裹面,一行入餐廳好大好乾淨.
又有桌球同飛標玩.
職員推介左有生蠔食,而且好優惠.同朋友叫左4隻
生蠔除左唔夠凍,尚可接受.
塊魚厚好新鮮, 完全冇雪藏味.
另外叫左塊厚切豬鞍?忘記名稱了.
唔un,有肉感.好食..唔需要個汁都夠味.
飲埋杯咖啡作今晚總結.
生蠔,黑松露菌湯.
黑松露菌湯.
题外话/补充资料: 職員好nice,好有效率. 場內有設施玩,好岩同朋友聚會.
2017-06-09
生蠔,黑松露菌湯.
黑松露菌湯.
  • 生蠔
2017-06-28 74 浏览
新開舖好多人排隊,仲有salad bar 加紅洒,再加宣傳單張送甜品。結果係失望。啲沙律其實係得很少很少,主要係菜丶紅瓜丶麵包。排了條長龍,只是為食枱上剩下的salad😞吃了過意大利雲吞,一陣風就吃了,份量其小,又不好味,沙沙地😵飲品等了很久,出唔切,又話有甜品送,等到要趕住走,結果係冇甜品。過成百蚊,食這個餐好唔得掂🤕

過成百蚊,食這個餐好唔得掂🤕
1K
2017-06-26 141 浏览
一間位於觀塘工廠區,較徧遠的餐廳,但也因這樣地方也較為寬敞,感覺很舒服。靠窗邊的卡位特別舒適。靠窗邊的更可看到美麗的海景,不過座位有限,要早些來霸位了。另外,食物也很吸引。一開始的就是沙律吧,很新鮮的食材,而且每樣質素都很高。因為是自助,自然可以自由配搭出自己喜愛的沙律組合。主菜是海鮮意大利飯。海鮮的用料不錯,有青口、魷魚、三文魚及蝦。每樣都有輕輕的炸過,而飯的芝士味不會太濃,不錯。最後還來一個芝士蛋糕。鬆鬆的質感,甜甜的味道,很易入口。一個很好的結尾。

靠窗邊的卡位特別舒適。

靠窗邊的更可看到美麗的海景,不過座位有限,要早些來霸位了。
另外,食物也很吸引。
沙律吧
一開始的就是沙律吧,很新鮮的食材,而且每樣質素都很高。
自助沙律
因為是自助,自然可以自由配搭出自己喜愛的沙律組合。
海鮮意大利飯
芝士蛋糕
沙律吧
自助沙律
海鮮意大利飯
芝士蛋糕
2017-06-26 243 浏览
平日成日都會去觀塘飲茶,有日經過睇到大廈外層多左個Give me 5嘅logo,就知道又有新餐廳進駐觀塘了,決定搵晚上放工去試一試新餐廳一上到去見到餐廳地方大,好寛敞,好欣賞佢地環境好舒適,餐枱之間有一定距離,可以擁有一個屬於你同朋友嘅空間!呢點好重要,因為草根姐妹一向好怕焗促嘅環境,有時要影相又驚阻到其他食客,呢到就完全冇呢個問題!部分梳化卡座仲可以睇到海景,環境真係一流!客人除左有一個舒適嘅用餐位置,餐廳仲有擲飛標機($5/一局)同免費桌球玩,好適合一大班朋友同家人聚會。近門口有好大個酒櫃,睇嚟餐廳有拎酒牌,中意飲番2杯嘅人唔洗驚冇紅白餐酒飲啦,餐廳仲有餅櫃,但見到當日只有一款蛋糕,一問之下原來餐廳特別有個甜品師傅駐場,不過餅櫃剛到,遲d會推出多d cake店員好快為草根安排座位,服務態度好友善,又有禮貌,即時己經大大加分。遞上餐牌後,又會主動推介餐牌嘅美食同餐廳特色主打,未食己經令我地加強信心,睇嚟今日冇去錯餐廳了!今晚叫左一個前菜,2個主菜同2個甜品。店員仲同我地講而家做緊優惠,可以任叫$10一隻生蠔,價錢咁抵當然要試下,所以又再加點2隻生蠔。點餐後隨即送上Welcome fo

今晚叫左一個前菜,2個主菜同2個甜品

點餐後隨即送上Welcome food,係
蒜蓉包啊!岩晒了,剛放工好肚餓,食住等主菜真係岩岩好。蒜蓉包好香脆,牛油味十足!
蒜蓉包

墨西哥薄餅配蕃茄沙沙及牛油果醬 ($60)Mexican Tortilla with Guacamole & Tomato Salsa
薄餅內裹有唔少芝士,菇同番茄醬,拉晒絲之餘,仲好惹味。旁邊有牛油果醬同莎莎醬可以自由加上去一齊食,由於真係做到好薄身加上烘脆左外層,食完唔會覺得漏,呢個開胃小菜一流。

生蠔($10/1隻)Oyster
蠔唔會好肥身,食落新鮮,唔錯!
生蠔

法式香草寳雲酥焗紐西蘭羊架伴芥末燒汁($188)New Zealand Lamb Rack Provençal with Mustard Gravy
草根姐姐最愛羊架,同時對羊架有d要求,不過見襯都一定會叫!一上枱己經超香,口水都流埋(不過始終要俾相機食先)
法式香草寳雲酥焗紐西蘭羊架伴芥末燒汁
一客3件,外表睇落煎到好熟,但係其實切開中間仲係粉紅色,帶有些微血水,係好嘅徵兆!果然,入口肉質柔軟,帶羊味,而外層香草架焗脆左,加上香草嘅香氣同芝士嘅鹹味,同羊肉好夾。超好食!旁邊嘅伴菜都唔好睇少,尤其係個茄子落左香醋再煎香,平日勁憎食茄子嘅草根姐姐竟然食晒!焗薯好重薯味,不錯👍連伴菜都做得咁細緻,的確好少有,食得出當中嘅心思。

法式香草寳雲酥焗紐西蘭羊架伴芥末燒汁

北海道帶子黑松露意大利飯($118)Hokkaido Scallop & Truffle Risotto
帶子兩面煎得焦香,中間肉質柔軟,生熟程度控制得岩岩好,又有鹹味同鮮味,好高質素!而意大利飯口感較腍,可能會有人覺得唔太正宗,但草根幾中意個味,食得出落左唔少忌廉同雞湯,米飯吸收哂汁嘅精華,所以食落好creamy,份量仲好大添。不過就唔多食到黑松露味,比較似普通嘅忌廉燴飯,味道不錯,但冇預期中嘅黑松露味,呢樣真係有d可惜。
北海道帶子黑松露意大利飯

鮮果窩夫配雪糕球($68)Belgian Waffle with Fresh Fruit & ice-cream
窩夫形狀好特別呀!同平日食開嘅好唔同,細細粒食完都唔會好飽。不過其實草根都係中意平日嘅尋常窩夫,可能由於太細粒,聞落好香,不過食落冇乜蛋味,質感較實。其實重點一定係中間個球冧酒雪糕😍😍好滑好creamy,口感好似gelato,仲要加上雪糕內有提子乾,增加口感之餘,豐富埋個味,好想問佢可唔可以訂一箱番屋企慢慢食。
鮮果窩夫配雪糕球

抹茶朱古力心太軟($68)Green Tea & Chocolate Fondant
心太軟賣相超吸引,畫碟畫得超靚。
抹茶朱古力心太軟
抹茶心太軟火候控制得岩岩好,做到外脆內軟,流心程度令人好滿意!係草根食過排名全港數一數二嘅,旁邊再配一球抹茶雪糕,令整體味道更突出,絕對可以滿足到一眾抹茶控!聽店員講綠茶用嘅原材料來自日本,甜品師傅研究過幾款唔同口味,覺得手抹茶最滿意先拎出嚟賣,好有heart呢~
抹茶朱古力心太軟

呢間係講商廈內嘅餐廳估唔到咁高質,由前菜、主菜到甜品都冇令人失望!再要加上環境氣氛真係超好,有飛標機仲有桌球打,下次gathering有好地點啦!!
蒜蓉包
北海道帶子黑松露意大利飯
2017-06-25 858 浏览
聽講鴻圖道開咗間叫做Give Me 5嘅樓上餐廳,呢晚就嚟試試。樓底非常高,空間感覺十足。窗邊係一排卡位,景觀都算開揚。最特別嘅係,場入面設有兩部電子飛鏢機。仲有一張桌球檯,可以俾食客邊食邊玩。我哋叫咗份Four Courses Set Dinner,另外再散叫一份主菜嚟試。先嚟嘅係前菜煙三文魚露筍卷配蜜糖芥末汁,煙三文魚夠味唔會太過鹹,中間嘅露筍爽嫩,蜜糖芥末汁就酸酸甜甜,同埋仲有雜菜沙律,幾開胃。黑松露野菌忌廉湯,湯入面有啲野菌碎,不過黑松露味唔太明顯。蒜蓉牛油多士,香噴噴咁都唔錯。然後就係主菜,法式原隻黃油雞伴黑松露燒汁。黃油雞燒得微焦兼有香草味,外皮薄脆無肥膏,雞肉肉汁唔多但算嫩滑。伴碟方面有炸薯角、烚甘筍仔、西蘭花同燒茄子,整體嚟講味道唔錯。安格斯牛小排伴虎蝦配香辣燒烤汁,牛小排燒得幾軟嫩。虎蝦夠大隻,香辣燒烤汁就幾惹味。最意想唔到嘅係底下仲有炒洋蔥絲同番茄絲,吸滿肉汁之餘又爽口。Latte,拉花係餐廳嘅大手掌logo,都幾得意。最後係甜品意式咖啡芝士杯。用咗朱古力威化棒點綴,碟上面仲有啲紅色碎糖,賣相唔錯。mascarpone cheese打得軟滑,手指餅嗰部份部份就帶濕潤

樓底非常高,空間感覺十足。

窗邊係一排卡位,景觀都算開揚。

最特別嘅係,場入面設有兩部電子飛鏢機。

仲有一張桌球檯,可以俾食客邊食邊玩。

煙三文魚露筍卷配蜜糖芥末汁

黑松露野菌忌廉湯

黑松露野菌忌廉湯,湯入面有啲野菌碎,不過黑松露味唔太明顯。

蒜蓉牛油多士

蒜蓉牛油多士,香噴噴咁都唔錯。

法式原隻黃油雞伴黑松露燒汁

然後就係主菜,法式原隻黃油雞伴黑松露燒汁。

安格斯牛小排伴虎蝦配香辣燒烤汁

安格斯牛小排伴虎蝦配香辣燒烤汁,牛小排燒得幾軟嫩。

Latte

Latte,拉花係餐廳嘅大手掌logo,都幾得意。

意式咖啡芝士杯

最後係甜品意式咖啡芝士杯。

意式咖啡芝士杯

用咗朱古力威化棒點綴,碟上面仲有啲紅色碎糖,賣相唔錯。

意式咖啡芝士杯

mascarpone cheese打得軟滑,手指餅嗰部份部份就帶濕潤。

值得一讚嘅係主菜入面嘅伴菜份量唔少,大大增加蔬菜攝取量,都幾均衡。
安格斯牛小排伴虎蝦配香辣燒烤汁
持續兩星期嘅雨稍稍停下,終於有得出街逛逛。觀塘美食多就係人都知,絕大部份收歸樓上。一行二人去shopping 之前,去左海旁樓上 Give Me 5食個Lunch醫醫肚。坐lift 至5樓,充滿西餐悠閒風格,迎門的是寬寬的salad bar和攝人的酒櫃。透入的陽光,令餐廳分外舒適。前菜:午市Free Salad Bar 各式疏菜放低野就出去輕輕揀左幾款沙律,五顏六色。紅葉菜連千島汁,入口清新;紅椒黃椒青椒,乾淨且大小均一,非常爽口。旁邊青瓜蕃茄片,水份十足,夏日天時補補水就岩晒!仲有至愛雞蛋片。Give Me 5 每日提供新鮮沙律,味道質素有品証。已經Encore 左多一round。主菜:芥茉子汁煎豬扒配蛋炒飯 ($ 88)午餐A至F,一共6種選擇。揀左B 餐。大大塊豬扒零燒焦,而且好tender,食到淺淺香煎味道。沾埋個廚師自家調製芥茉子汁,轉轉個味,又唔錯啵。個蛋炒飯份量剛好,粒粒分明好鍾意。主菜:匈牙利牛肉配牛油飯 ($ 108)友人就揀左以上F餐。方形牛腩好淋身,好入味,相信炆的功夫下左不少。粗略數過都有八、九粒,兩人Share 就實清晒!夠多又抵食!最後嘆杯凍檸茶,欣賞下碼頭

前菜:午市Free Salad Bar 各式疏菜
沙律

放低野就出去輕輕揀左幾款沙律,五顏六色。紅葉菜連千島汁,入口清新紅椒黃椒青椒,乾淨且大小均一,非常爽口。旁邊青瓜蕃茄片水份十足,夏日天時補補水就岩晒!仲有至愛雞蛋片。Give Me 5 每日提供新鮮沙律,味道質素有品証。已經Encore 左多一round。

主菜:芥茉子汁煎豬扒配蛋炒飯 ($ 88)
芥茉子汁煎豬扒配蛋炒飯

主菜:匈牙利牛肉配牛油飯 ($ 108)
匈牙利牛肉配牛油飯

友人就揀左以上F餐。方形牛腩好淋身好入味,相信炆的功夫下左不少。粗略數過都有八、九粒,兩人Share 就實清晒夠多又抵食

最後嘆杯凍檸茶,欣賞下碼頭個景

甜品:Give me 5 Cheesecake
Cheesecake

這個好似玉子的cheesecake 別具心思,很有驚喜!仔細一看,分左四層。中間夾住mango juice ,配搭新穎,豐富cheese 中走出鮮甜芒果味。必試必試!

環境:藍白設計更添舒適
除左美色外,呢到環境好悠閒,空間感大。

仲有飛標桌球玩下,成班buddy 約飯聚都唔錯!

餐牌如下:

沙律
芥茉子汁煎豬扒配蛋炒飯
匈牙利牛肉配牛油飯
Cheesecake
  • cheesecake
2017-06-25 70 浏览
難得放假終於唔使再屈係屋企做野...T^T男朋友一早搵左一間位於觀塘既樓上西餐廳同我慶祝一下~ 好耐無黎觀塘... 而家多左好多又新又靚既商廈@.@呢間叫Give Me 5既西餐廳, 座落於一棟商廈既5樓~一入黎第一個感覺就係呢度好開揚好闊落呀~~~ 好舒服!而且仲有一大排窗邊位係可以望海/遠處一排排既屋邨我覺得可以咁樣望下外面放空一下... 真係一大享受 : ) 星期六都有lunch set *v*價錢由$88-$138不等, 呢個價錢, 竟然已經包埋自助沙律吧, 有無限蒜蓉包/湯/紅酒/白酒!!!好抵食~~~~~~ $v$ 自助沙律吧一d都唔馬虎... 沙律菜, 沙律醬同配料都各有幾款仲有不停refill新鮮熱辣辣既蒜蓉包任食♥ 最驚喜既係呢度連紅酒白酒都供應~ 不過我地好乖...無飲到酒=PP 男朋友特別鐘意呢度既磨菇湯, 有香濃既菇香味同口感~ 食左唔記得第幾盤既沙律 : D  主角終於出場~ 澳洲肉眼扒(8安士)配野菌燒汁 $138 5成熟呢份牛扒係我暫時食過最鐘意既一份 @__@其實單睇外表已經睇得出佢好juicy..食落口肉質鮮嫩...最重要既係佢每一啖既牛味都
難得放假終於唔使再屈係屋企做野...T^T
男朋友一早搵左一間位於觀塘既樓上西餐廳同我慶祝一下~
 好耐無黎觀塘... 而家多左好多又新又靚既商廈@.@
呢間叫Give Me 5既西餐廳, 座落於一棟商廈既5樓~
一入黎第一個感覺就係呢度好開揚好闊落呀~~~ 好舒服!
而且仲有一大排窗邊位係可以望海/遠處一排排既屋邨
我覺得可以咁樣望下外面放空一下... 真係一大享受 : )
星期六都有lunch set *v*
好抵食~~~~~~ $v$
仲有不停refill新鮮熱辣辣既蒜蓉包任食♥
餐湯
男朋友特別鐘意呢度既磨菇湯, 有香濃既菇香味同口感~
自助沙律/蒜蓉包
食左唔記得第幾盤既沙律 : D
呢份牛扒係我暫時食過最鐘意既一份 @__@
最重要既係佢每一啖既牛味都好突出!!!
一路食都完全無點過隔離既野菌燒汁.....=P
調味適中, 唔會過咸但又唔會無味, 食完之後好想叫多份呀...
比5成熟多少少既牛扒... 正合我意 ; D
澳洲肉眼扒(8安士)配野菌燒汁
 估唔到拌碟既會係我至愛既薯角♥♥呢個新鮮炸起, 一定一定一定要即食!!!
男朋友叫既天多里燒雞伴手抓餅 $98
呢一款真係比較特別, 係其他餐廳唔係咁易食到..
我個人好鐘意燒雞配手抓餅呢個組合~~ 又一次, 呢個都係要襯熱食XD
又香又煙韌既手抓餅一定要仲係暖粒粒既時侯食先正!!
燒雞係屬於印度風味既味道, 本身已經有好濃既香料味~
所以....旁邊既咖喱汁我地又係無點過咁濟xddd
餐飲(凍檸茶,熱奶茶)
無飲酒既乖小孩, 叫左凍檸茶同熱奶茶~
推介熱奶茶! 好香濃... (不過下次我決定要試佢d latte! 因為見到人地叫有好靚既拉花!)
原來呢度仲有飛標機同桌球玩@@! 地方真係好大....
下次可以約多幾個朋友上黎玩~~

同埋我見到佢有個蛋糕櫃... 員工話係佢地自家製既homemade cake♥
下次無咁飽既話我都想試埋=PPP
2017-06-25 60 浏览
新開張既give me 5 估唔到環境相當寬敞雖然地點有點兒唔太就腳不過有得望住海景食西餐 仲要價格相宜 真係唔錯店內有兩部掟飛鏢機另一邊仲有一大張桌球比客人任玩 非常豪華先黎香脆既蒜蓉包做頭盤口感非常鬆脆 蒜蓉香味好重安格斯牛小排伴虎蝦 $188牛小排牛味香濃 而且有炭燒香味肉汁都幾多 肉質鮮嫩可口虎蝦厚肉 爽口彈牙 鮮味十足伴有香辣燒烤汁 同牛肉味道好夾香煎智利海鱸魚 $258好少有既貴食材料理 味道一流 魚肉極度鬆軟幼滑牛油檸檬汁味道好特別成件事真係好magical !!呢度嘅醬汁全部都係自家製 出面食唔到而且用料上乘新鮮絕對值得一試!

新開張既give me 5 估唔到環境相當寬敞

香煎智利海鱸魚 $258

好少有既貴食材料理
味道一流 魚肉極度鬆軟幼滑
牛油檸檬汁味道好特別
成件事真係好magical !!

呢度嘅醬汁全部都係自家製 出面食唔到
而且用料上乘新鮮
絕對值得一試!
位於觀塘鴻圖道90號5樓的Give Me 5, 主打西式fusion 菜。在餐廳開門時便來這裡用餐了,避開了繁忙時間,餐廳在十二時多會較為熱鬧,如有需要可先訂座啊。點了一客匈牙利牛肉配牛油飯 (Hungarian Beef Goulash with Butter Rice), 在等待主菜上桌時,可到自助餐湯和沙津吧拿食物。午餐來說這沙津啊可謂十分豐盛,包括三款沙津菜、薯仔沙津和雜菜螺旋粉沙津,和茄子小點,是日餐湯為南瓜忌廉濃湯,湯口感濃郁又不會太膩,配上脆脆的蒜蓉多士。不久,主菜便來到,牛肉的份量頗多,而且燉得軟,不會咬不開,汁醬也充滿牛肉味,如果飯的份量再多些便更好。最後,加了錢點了杯 Rainbow Latte, 除了被面頭的拉花吸引,呷一口,咖啡也頗香滑。
2017-06-21
2017-06-21 94 浏览
適逢父親節便相約父親到觀塘一間西餐廳晚餐餐廳位置不近地鐵站 從地鐵站前來也花了一段時間-來的時候大約七時還沒到晚飯的時候所以餐廳內都沒有其他人大約八時才開始有其他食客入座-.由於餐廳是新裝修好位於觀塘工業大廈附近所以餐廳地方很寬闊 有不少近窗沙發坐位爸爸也表示坐得很舒適環境真的很不錯-.點菜後侍應先送上了兩塊蒜蓉包麵包剛剛烘好 十分脆身 -智利海爐魚伴牛油番茄檸檬汁.海鱸魚十分厚身廚師把兩面煎得金黃 十分脆身入口充滿魚油香魚皮亦有相當的厚度同樣煎得香脆 帶點焦香配上蕃茄醬汁 十分匹配這個海鱸魚真的煎得很好 十分肥美十分回味推薦大家一嘗-美國安格斯肉眼扒.這是爸爸點的菜色牛扒大約五成熟 油脂分佈剛好牛扒入口牛味十足 肉質柔軟多汁配有野菌燒汁但牛扒本身已有足夠鹽作調味簡簡單單 這樣吃已經足夠加上燒汁反而蓋過牛扒本來的牛香旁邊的薯角也是剛炸好十分脆身-.吃畢後店員送上了一件芝士蛋糕小小的一個 作為飯後甜點剛好-整體來說爸爸和我都很滿意這晚的晚餐雖然價格偏貴但係吃過後 也覺得是值得的我還在回味那份鱸魚.餐廳的食物 不論是蒜蓉包還是配菜的薯角也讓我感覺到是下單後新鮮弄的這是很多餐廳現在都做不到的
適逢父親節

也讓我感覺到是下單後新鮮弄的
這是很多餐廳現在都做不到的

有機會也會再次到這裏用膳
2017-06-20 67 浏览
工廈係飲食新貴,我既第一次工廈餐飲體驗就全歸呢個新試業既Giveme5.開放式既水吧,恆溫玻璃酒櫃,桌球檯,飛標機,海景卡位,寬敞長餐桌等,感覺自然,坐得自在。店員送上餐牌和凍檸檬水,並推介優惠:1) $10 隻 即開生蠔2) 二人餐酒送海鮮拼盤 $2883) 六月生日送蛋糕 (但要預訂)由於只有兩人,就只叫了生蠔,和海鮮拼盤無緣。亦點了一份Set dinner和散叫一份主菜。生蠔鮮味!店員無講,但食得出有兩種:一隻較重海水味,另一種較creamy,但不喜歡食蠔既友人就話係我心理上既不同,但明明殼都唔同咖!不過都幾好味!只係10$/隻!!我見其他人都每人叫一盤!!!頭盤 煙三文魚蘆筍沙拉蘆荀特別鮮甜,honey mustard中和了煙三文魚的鹹味,配搭得宜。Creamy的忌廉湯!<3<3忌廉湯份量有點多,不單香滑,更有濃濃既菇味,不是金寶湯加水!加上點點的黑松露更是將鮮味都帶出來了。香脆蒜蓉包蒜蓉包微暖,外皮烘得脆口,內面仍然柔軟。燒法國春雞配黑松露燒汁單點的法式原隻燒春雞配黑松露燒汁餐牌沒列出燒雞有薯菜,份量也蠻多的。趁著薯條還熱烘烘就要趕快吃掉,冷的恐怕會軟靭難吃。

店員送上餐牌和凍檸檬水,並推介優惠:
1) $10 隻 即開生蠔
2) 二人餐酒送海鮮拼盤 $288
3) 六月生日送蛋糕 (但要預訂)

頭盤 煙三文魚蘆筍沙拉

Creamy的忌廉湯!<3<3

香脆蒜蓉包

蒜蓉包微暖,外皮烘得脆口,內面仍然柔軟。

燒法國春雞配黑松露燒汁

趁著薯條還熱烘烘就要趕快吃掉,冷的恐怕會軟靭難吃。
吃過薯條燒雞剛好是比室溫微暖的,可以吃了!一切下雞胸,香氣隨著微煙升上來,我急不及待咬下去,啖啖嫩肉!!是幸福的味道!立刻再咬另一口,一啖接一啖,太好味啦!忘記了要沾上醬汁...  雞腿部更是充滿雞汁,這下才記起黑松露醬。不過錯有錯著,醬汁和腿肉比和胸肉應更配,因腿部是黑肉,肉味更重,配燒汁這種濃味醬汁可互相配合,兩者不會爭風頭;相反,醬汁和胸肉一起,前者可能會喧賓奪主。

主菜 黑松露北海度帶子意大利飯

黑松露味不重,略加一點即可帶出帶子清新的鮮甜味。意大利飯煮得黏軟有口感,creamy但不會糊糊的。份量同樣算多,吃得飽飽的!眼睛,味覺和肚皮都很滿足。

甜品 意式咖啡芝士杯 (Tiramisu)

冰震的喔!碟邊還有玫瑰紅色的糖粒作裝飾。口感非常豐富,滿口芝香味的cream被混入rum酒,vanilla和咖啡味的海綿蛋糕抓住,軟滑又有層次!

最後喝了green tea latte作結看那拉花多美!濃濃的綠茶配熱牛奶,有點滿足,感覺是冬天望著被雪半蓋的山脈,而我坐在日本的小木屋的蓆地上,可以慢慢和友人詳談一個晚上。

今天與媽媽來到一間觀塘的樓上西餐廳五樓全層 環境極大 上去真係嘩左一聲午市餐牌$88-$138不等 包埋自助沙律吧 價錢相當抵食!沙律吧款式都吾少 仲有雜菜羅宋湯 同蒜蓉包澳洲肉眼扒(8oz)配野菌燒汁 $138由於我自己吾敢食太生 所以點左八成熟肉眼扒煎得香脆 脂香嫩滑 肉味十足 不過就覺得調味過咸點上燒汁後反而能中和個咸味變得剛好!薯菜用蒜蓉罐炒過 味道香濃配菜的薯角炸得香脆惹味整體感覺不錯德國燒豬手伴黑椒汁 $98這是原隻豬手上枱呢 外皮酥脆可口但肉質過咸 點了醬汁後能中和一下咸味最衰有些部分會燒得過硬不過好的是非常多膠質 吃完嘴黏黏的感覺下面有少許creamy既薯蓉 配菜一樣是用蒜蓉炒香過 但整體感覺較一般最驚喜的是甜品環節 完全無諗過窩夫係細細舊既一口窩夫 仲以為係格仔餅size鮮果窩夫配雪糕球 $68這個自家製甜品特讚喔 非常美味!雪糕口味為冧酒提子 酒味香醇 內含提子乾 味道和口感一流窩夫用上高質素的日本麵粉 口感鬆軟 奶味香濃 外層微脆 一口size令其保持鬆脆 不會輕易變淋 淋上焦糖漿同朱古力漿 甜蜜滋味令人一試難忘!旁邊桃紅和黃色的脆粒分別是紅桑子乾和芒果乾 兩者都
今天與媽媽來到一間觀塘的樓上西餐廳

但肉質過咸 點了醬汁後能中和一下咸味
最衰有些部分會燒得過硬
不過好的是非常多膠質 吃完嘴黏黏的感覺
鮮果窩夫配雪糕球 $68
這個自家製甜品特讚喔 非常美味!
雪糕口味為冧酒提子 酒味香醇 內含提子乾 味道和口感一流
淋上焦糖漿同朱古力漿 甜蜜滋味令人一試難忘!

旁邊桃紅和黃色的脆粒分別是紅桑子乾和芒果乾 兩者都果味十足 我就比較喜歡紅桑子酸甜的味道
飲品方面選擇了Greentea latte 同latte
Greentea latte
Greentea latte 茶味十足 奶味不濃 甜度低 有點苦澀
Latte味道正常 值得一讚的是拉花非常有特別 是give me 5的標誌喔
吃完喝飽還可以到旁邊玩桌球 免費的呢!玩飛鏢的話就要收費喔
整體感覺十分滿意 環境非常寬闊 而且有供娛樂設施 價錢有不太貴
下次會再與朋友一起來!
2017-06-17
午餐
2017-06-14 64 浏览
今天去完這間餐廳, 試咗個西班牙薄餅同埋德國鹹豬手, 豬手大大隻, 豬皮卜卜脆, 肉質香軟, 一啲都唔油膩, 非常不錯, 值得一試!另外仲有生蠔食, 非常新鮮另外飲品好有特色,上面有畫花, 小朋友很喜歡! 👍🏼 連我自己都很喜歡😂嗰度又有鏢機又有波枱, 有得玩有得食, 如果喺度開生日會或者聚會應該係個唔錯嘅選擇, 仲可以帶小朋友一同出席聚會, 小朋友有小朋友玩, 大人可以放心傾計另外餐廳寬敞明亮,坐得好舒適👍🏼 下次會再來😉

另外餐廳寬敞明亮,坐得好舒適👍🏼 下次會再來😉
2017-06-14
2017-06-14 73 浏览
隨住愈來愈多甲級寫字樓搬咗去觀塘,呢區真係愈來愈多好嘢食!好似華嫂、阿元來了都相繼係觀塘開分店!對於男朋友呢啲住觀塘嘅宅男嚟講,真係天大嘅喜訊星期六嘅晏就,本來諗住入觀塘同男朋友食華嫂。點知一去到...😵已經超多人係門口排緊隊...見到男朋友已經餓到黑晒面!好啦,唯有即刻轉陣,睇吓附近有咩好食意外咁發現咗呢間餐廳,個名好攪笑,叫Give Me 5👋🏻呢間應該係新餐廳,裝修唔錯,而且佢入面仲有得玩飛標同篤波,真係估佢唔到!價錢係觀塘區嚟講都算中高價,不過環境同坐位都舒服嘅。Lunch 有免費Salad Bar, 可能我12點就到,比較早,所以我去攞嘢食時,啲嘢食仲係排到好靚靚選擇都唔少,有必然嘅蕃茄生菜外,仲有薯仔沙律同菠蘿沙律,都幾豐富。另外餐湯同餐包都係無陽量供應。最估唔到係呢到個廚都幾有新意,竟然用紫薯煮湯,咁大個女都係第一冷飲味道咸咸地又甜甜地咁,好特別!我叫咗個美式燒排骨配燒烤汁$108,肉質好鬆軟,配埋個燒烤汁一齊食,唔錯。同埋我最鍾意佢比薯格,而唔係薯條我!我總覺得薯格除咗樣靚啲外,食落口感都豐富啲呢塊澳洲肉眼煎得唔錯,好有肉味,同埋啱啱好煎到7成熟,唔錯。雖然佢配咗個黑汁

價錢係觀塘區嚟講都算中高價,不過環境同坐位都舒服嘅。

味道咸咸地又甜甜地咁,好特別!

呢塊澳洲肉眼煎得唔錯,好有肉味,同埋啱啱好煎到7成熟,唔錯。雖然佢配咗個黑汁比我地,不過對於牛扒,我始終覺得加鹽同黑胡椒已經好夠,因為咁先可以真正食到肉嘅味道!

最估唔到係佢個送嘅甜品好好食!食落質感好新鮮,唔會太甜。感覺唔似係外面買番黎嗰啲,雪到硬實,我覺得佢地啲甜品好可能係自己整㗎囉!哈哈
2017-06-03
午餐
  • 甜品
星期五,一班同事慶祝生日。想起來這家新的餐廳,就致電訂座。電話內的員工很體貼地問,你們十二位,是否有朋友生日呢?我說是喔~!他說他們新張期內就免費送我們蛋糕吧。我一聽,不錯喔~!懷著愉快的心情到來。環境不錯,有河景及海景,很開揚。還有波檯及鏢機。好喔~!吃完飯還可以玩一局。點菜後看到沙津吧旁有開了的紅酒及白酒,我想。。。。會不會是免費喝的呢?問了一下,真是免費喔~!食物質料很好,就是豬扒有點咸。不過一杯白酒,已包缺點蓋過去了。我們12人,又沙津吧,又湯,又白酒,又蛋糕。真的物超所值
我們12人,又沙津吧,又湯,又白酒,又蛋糕。真的物超所值
2017-06-09