2022-06-19 58 浏览
因為無book枱,所以早少少12點黎食lunch,我地係第一枱。頭盤我揀左青木瓜沙律,主菜揀左sea bass,甜品係set左無得揀。青木瓜沙律上面嘅蝦幾彈牙。主菜魚我覺得有少少乾,但仍然係可以接受嘅範圍,味道都係唔錯嘅,賣相都幾靚。甜品有兩件,個tart我唔記得係咩味,不過印象係味道唔錯,另一件係青檸sorbet,清清甜甜唔會太酸。當日staff嘅服務就普普通通,對當日menu都唔熟,問佢甜品係咩黎,佢都要入廚房問一問先知。
2022-06-19 37 浏览
度假風打卡峇里菜🌿困喺香港就嚟困到頹晒😵‍💫😮‍💨 仲未有得去旅行就唯有喺本土發掘多啲有特色嘅地方去🤓 今次揾到呢間位於中環既 Getaway 嘆返個靚Lunch😚 餐廳裝修結合左東南亞風格,仲有户外滕椅餐桌,勁有度假feel😍😍Sri Lankan Curry Prawn ( lunch menu +$68 )本身lunch menu 既appetizers 包左mushroom & mixed salad ,而我地就加錢轉左呢個,刺身蝦面頭舖上奢華嘅魚子醬金箔,配埋斯里蘭卡咖喱醬,唔錯😍另一款係Bouillabaisse ( +$48)呢款海鮮湯裏面有青口、龍蝦及魚肉,酸酸甜甜好開胃。🦞🦐🍝 Lobster & Tiger Prawn Linguine ($298)我哋叫咗呢個龍蝦虎蝦扁意粉,食左一啖已經異口同聲話:好好食!餐廳好細心咁將龍蝦拆肉混合喺意粉內,每條意粉都係濃郁嘅蝦味🤤好正!🐂 Slow Cook Prime Short Rib ($208)另一款Main course 我哋叫咗呢個慢煮牛肋骨,雖然牛肋骨好厚身,但係用咗慢煮嘅方法去烹調,肉質非常軟腍,牛肉味濃厚,配搭
度假風打卡峇里菜🌿

另一款Main course 我哋叫咗呢個慢煮牛肋骨,雖然牛肋骨好厚身,但係用咗慢煮嘅方法去烹調,肉質非常軟腍,牛肉味濃厚,配搭底部既蘑菇risotto食,一流🤤

是日甜品係朱古力mousse cake 🍫🍰,蛋糕口感軟滑,濃郁嘅朱古力味,唔錯👌🏻 餐廳整體食物質素好高分,而且環境好靚,一定要試吓👍🏻
2022-06-16 39 浏览
峇里渡假風異國風情中環上樓餐廳室內洞穴打咭位平日要兩個星期前book室外有清新悠閑田園打咭位平日得lunch set冇得叫A la cart 食物款式有限制我哋叫咗個蝦沙律鱸魚甜品SaladSpicy baked sea bass Dessert特別煑法,非常惹味咖啡另外加多個花茶
峇里渡假風異國風情中環上樓餐廳

特別煑法,非常惹味

咖啡
另外加多個花茶
2022-06-15 45 浏览
上網睇到有間新開嘅峇里菜,所以今日去左中環食餐好嘢。一入到去見到餐廳環境每一個角落都花盡心思,盡顯氣派。午餐有set lunch同ar la carte menu,即刻試試先。一開始前菜食左個慢煮雞胸。本身以為雞胸一定係好硬。點知佢用慢煮煮到好淋,好易入口。之後上左個伯爵茶芒果凍湯。第一次飲芒果湯。味道幾得意,幾開胃。小食我就叫左個鮑魚,有幾粒魚子喺上面。鮑魚煮得好淋,好入味。主菜係燒鱸魚薏米粒。條鱸魚燒得啱啱好,唔會太熟。肉質嫩滑多汁,好好食。最後有個Gado Gado燒雞配飯球,雞肉嫩滑,同個醬汁好夾。配埋個飯球剛剛好。甜品叫左個檸檬撻同青檸沙冰,好清甜清新,好好食。最後一提係店員嘅服務質素,非常周到,友善不在話下,見到你杯水就飲哂就會立即refill。侍應會解釋每道菜嘅做法同食法,同佢有講有笑,非常好嘅一次用餐體驗。雖然個餐唔算太貴,但性價比黎講依間餐廳我會俾9分。

甜品叫左個檸檬撻同青檸沙冰,好清甜清新,好好食。

2022-06-15
  • Island of Desires
  • 馬拉蕉葉焗魚蓉
  • Thai Sausage Egg Roll
2022-06-14 48 浏览
中環鬧市找到這家隱世峇里風餐廳,預約了lunch時段與好友一起來試。由於下雨天原故,我們選擇了室內座位。晴天時坐戶外應該好relaxing。Lunch menu 四款主菜都吸引Starter擺盤好精緻,慢煮雞胸切成小塊,肉質細嫩,伴以香茅、露筍、本菇和韭菜。焦糖核桃酥脆討喜。頭盤見心思,各食材的配搭豐富了口感。美國特級西冷牛扒份量十足,我要求七成熟,牛扒中心部分呈粉紅色。牛扒肉味香濃,邊沿位置帶少許脂肪,吃起來有咬口。主菜配以烤薯仔、bb甘筍、法邊豆和紅蘿蔔,味道不俗。凍檸茶好「足料」,因為太滿的原故,我一拿起杯已倒了一些檸茶出來。自家製芝士蛋糕口感類似雪糕蛋糕,清新可口。Mini 馬卡龍造型可愛,軟綿甜美。餐廳服務貼心,從送上頭盤時,已主動問是否需要小餐碟作food sharing 之用。用餐後,也請我們提出意見,希望這家餐廳能保持水準。

Lunch menu 四款主菜都吸引

主菜配以烤薯仔、bb甘筍、法邊豆和紅蘿蔔,味道不俗。

2022-06-12 821 浏览
.如果身邊有個鍾意嘆靚景食好西既朋友,推介黎呢間食峇里菜既餐廳!.Appetizer:Salmon Tartare with Avocado and Wasabi Mayo $188三文魚刺身切成幼粒配以牛油果wasabi醬,食呢款前菜辣辣地刺激味蕾,為今餐展開序幕。.Earl Grey Mango Soup同行朋友就叫左湯,凍既湯係咪好特別呢係芒果蓉湯加上earl grey 茶香,仲有三文魚籽既咸鮮,好夾好好飲.Main courseGado Gado Grilled Chicken with Rice Ball $498呢款燒雞真心覺得好有誠意,原隻雞去骨慢煮一晚,再以秘製辣醬汁烤成,雞肉好嫩滑兼juicy,醬汁食得出係以多種香料配製成,充滿東南亞風味,配以炸成波形既飯沾醬汁食.Tiger Prawn with Thai Red Curry and Vegetable Tempura $498呢道菜係以天娜羅fushion紅咖哩大虎蝦。天娜羅南瓜、苦瓜等蔬菜炸得好香脆又唔油膩,配紅咖哩意想唔到好夾!仲有大大隻虎蝦肉厚就更不再話下啦!.甜品Mascarpone Parfait wit
Appetizer:

Earl Grey Mango Soup
同行朋友就叫左湯,凍既湯係咪好特別呢

Main course

甜品

Mascarpone Parfait with Orange Jam and Almond Sweets $128
呢款甜品似雲尼拿雪糕撻,以橙皮果醬同杏仁配搭食加添酸甜味

Getaway Homemade Dessert
檸檬撻加雪粑
清新檸檬幫客人係最後一道菜時令口腔refresh下
Drink
我揀左杯Mocktail,好似藝術品咁

Island of Desire - Pandan, Jasmine, Coconut
好有驚喜!意想不到咁夾既味道
清新既椰子加上茉莉花香氣,真係好似嘆世界度緊假咁
2022-06-08
2022-06-05 51 浏览
難得同girl friend食lunch catch up, 於是乎揀了呢間試下,入到去覺得間餐廳都幾靓,仲有室外卡座,開開心心睇menu嗌嘢,冇乜選擇之下我嗌了個set餐main係個蔬菜塔,個塔幾塊薯仔,青椒,小黃瓜之類的疊埋就算,盛惠$198, 個friend就嗌咗個sea bass餐, 二百幾,個甜品真係一口甜品😓唔飽之餘仲要冇黎好食,嬲到爆炸,最後要喺樓下買件蛋撻加餐 🤪 #不過個環境真係靓嘅。 #不過真係去一次就夠。#又係激到要上黎寫comments系列。

#不過個環境真係靓嘅。

#不過真係去一次就夠。

#又係激到要上黎寫comments系列。
2022-05-18 51 浏览
早排同朋友嚟咗呢間充滿東南亞風情嘅餐廳,喺繁忙嘅生活中都可以遠離繁囂嚟一個getaway😎 當日就試咗佢哋嘅3-course Lunch Set,包前菜、主菜同甜品。主菜我揀咗Hainanese Local Free Range Chicken ($208),個海南雞比我想像中嫩滑,有驚喜😋 平時食海南雞通常配油飯,呢度就用咗藜麥代替,仲加咗啲紅莓乾,食落有嚼感仲酸酸甜甜,感覺仲light啲健康啲~另外前菜Mushroom & Mixed Salad同Daily Dessert 芝士蛋糕都幾高質,輕鬆完食🤤🍹飲品我就加咗Iced Passionfruit Tea ($98),除咗飲落偏甜之外價錢都幾進取,個人建議飲水會好啲🤣食物質素比我想像中好,都幾有驚喜,不過我個人就覺得食物份量比較適合女仔,有少少overpriced。餐廳室內同露台位置都好靚,打卡一流👗 大家有興趣去建議book位先,如果想坐洞穴位可以request~

Iced  Passionfruit  Tea
2022-05-16 49 浏览
第5波前已經想去中環峇里菜Getaway,因為餐廳裝修以峇里島風格為主,又有室外花園露台位,加上純白太陽傘、抱枕、藤製家具、植物花卉等,感覺可以暫時遠離生活繁囂,有種渡假心情😎室內則以洞窟設計,配以民族元素的石牆,配以藤椅、藤製吊燈、綠色植物等營造了一個舒適放鬆的峇里島風情小店。專登訂左打卡位:拱形洞穴,好igable! 坐在樓底高的洞穴,感覺自成一角,加上花花草草、柔和燈光&音樂,影相用餐都好享受。食物未到先到露天座打卡,店嘛員好慎重提醒用餐時間90分鐘,明明訂位時冇提及過。運洗手間都有裝飾,洗手液仲好香🥰Getaway 位於中環區,但價錢唔嚇人。前菜+主菜+甜品$198-298,可升級食物。前菜揀左Mushroom & mixed salad及+$48 Bouillabaisse 。第一次食沙律有蘑菇,好清新,沙律菜新鮮。法式海鮮湯,有龍蝦、魚、蝦好豐富,味道十分鮮又濃郁😘可惜上碟冇左葉片裝飾,賣相大打折扣。主菜揀左Beef cheek spaghetti ($268)慢煮牛面肉意粉,牛肉呈磚狀好厚身,但肉質軟腍,非常入味,啖啖紅油香。意粉軟硬適中,配合creamy既醬汁,吸收晒牛

室內則以洞窟設計,配以民族元素的石牆,

主菜揀左Beef cheek spaghetti ($268)慢煮牛面肉意粉,牛肉呈磚狀好厚身,但肉質軟腍,非常入味,啖啖紅油香。意粉軟硬適中,配合creamy既醬汁,吸收晒牛肉既精華,yummy🤩

另一款Tiger Prawn Linguine 虎蝦扁粉$298,有兩隻虎蝦,肉質爽甜,扁意粉配微辣帶酸龍蝦高湯汁,有d似喇沙,又惹味又醒胃🤤

Daily dessert 是日甜品係芝士蛋糕配燒菠蘿
芝士蛋糕芝士味濃,配上果仁好夾,燒菠蘿好甜,簡簡單單為今餐晝上完美句號。
2022-04-27 82 浏览
⛱優點:- 裝潢美☠️缺點:- 晚餐Hkd 600 up per person(前菜/主餐/甜點)除了魚跟豬都要加價,跟中餐比價格過貴- 服務品質待加強-食物麻麻地✏️評語:當天點四人晚餐平均下來一人要800upp,當天人不算多,點了兩個魚卻來兩個豬,上菜時略顯隨便且大聲,可考慮加餐墊,然後跟服務生要了四次水😅,可考慮留一瓶水給我們😂Google沒地方評價,故這邊留一些實際體驗供大家評估參考啦😉🥲🥲🥲🥲🥲🥲
⛱優點:
- 裝潢美

☠️缺點:
- 服務品質待加強
-食物麻麻地

✏️評語:
當天點四人晚餐平均下來一人要800upp,

2022-04-26 68 浏览
聽聞中環有一間環境舒服 打卡一流嘅峇里餐廳再加上餐廳位置位於市中心十分方便🙈決定同朋友去試下叫左2個lunch set🥰Appetisers: Mushroom & Mixed Salad 🥗 & Sri Lankan Curry Prawn 🦐 第一次食以蘑菇為主嘅沙律🍄感覺好新奇沙律入面有d烘焙過嘅核桃,食冧冧嘅蘑菇同沙律菜嘅時候夾雜住一d脆脆嘅口感口感豐富😋碟蝦係冷盤,已經好貼心咁幫你剝左蝦殼 方便進食👍🏻不得不提嘅係佢嘅咖喱醬!雖然係咖喱醬,但係咖喱味並非好重 甚至有少少清新fresh fresh嘅味道超級開胃!🥰Entree: Slow Cook Prime Short Rib & Tiger Prawn Linguine 🦐 因為用慢煮嘅方式烹調,個牛肋骨肉質超嫩!直程係入口即溶🤩而且個牛肋骨份量超口中半有一啲肥膏,油脂同肉香並重😋仲附有蘑菇燉飯 絕對唔驚會唔夠飽~至於個意粉 除左係原隻虎蝦剝殼上碟外 仲會有d魷魚、海鮮係意粉度Dessert: 朱古力芝士蛋糕🍫🍰芝士香味濃郁😋細細件 就算主菜食到幾飽都好🙈佢地舊芝士蛋糕一定唔會成為負擔再加上佢地個擺盤都有用心設計過,令食嘅
聽聞中環有一間環境舒服 打卡一流嘅峇里餐廳
再加上餐廳位置位於市中心十分方便🙈
決定同朋友去試下

叫左2個lunch set🥰

第一次食以蘑菇為主嘅沙律🍄感覺好新奇
口感豐富😋

碟蝦係冷盤,已經好貼心咁幫你剝左蝦殼 方便進食👍🏻
超級開胃!🥰

因為用慢煮嘅方式烹調,個牛肋骨肉質超嫩!直程係入口即溶🤩
而且個牛肋骨份量超口中半有一啲肥膏,油脂同肉香並重😋
仲附有蘑菇燉飯 絕對唔驚會唔夠飽~

Dessert: 朱古力芝士蛋糕🍫🍰

再加上佢地個擺盤都有用心設計過,令食嘅人覺得賞心悅目 食慾大增☺️

整體而言,餐廳食物質素高 味道很美味
地理位置好便利 容易搵到
餐廳裝修充滿渡假風
令食客彷彿置身於峇里⛱️
超級適合打卡🥰
2022-04-22
2022-04-26 51 浏览
中環峇里菜餐廳Getaway,裝潢得好有異國風情🤩係以峇里島風格為主題,最重要係佢地既室外露天花園好有渡假感覺,仲可以帶埋狗狗去添😚😚Sri Lankan Curry Prawn虎蝦質地似刺身,食落肉質爽口鮮甜😍再配上咖哩醬、椰菜花蓉、魚子醬同金箔,賣相好吸睛,而且口感超有層次😋Mushroom & Mixed Salad平時好少有Mushroom係salad出現,估唔到幾好味,食落酸酸地咁幾開胃😊同時又有啲炸洋蔥碎,好香好惹味🤤🤤Lobster and tiger prawn Linguine原隻虎蝦成隻手掌咁大隻🤩爽甜彈牙之餘仲有D炭燒味😆而且每條意粉都掛滿左濃郁既蝦汁,十分推介👍🏻👍🏻Slow cook Prime Short Rib牛肉肉扒厚身,用左慢煮方法去烹調,食落好軟腍,牛肉味仲好濃郁😍配埋蘑菇意大利飯一齊食,好滋味🥰🥰

Sri Lankan Curry Prawn

Mushroom & Mixed Salad

Slow cook Prime Short Rib
2022-04-18
午餐
遊覓中環,更有隱世度假feel 後花園😍環境,食物,都非常高質!🍤前菜 斯里蘭卡蝦咖哩虎蝦爽口香甜,精心魚子醬同金箔,高質華麗,creamy椰菜泥配上鮮味魚子醬,層次非常豐富。🥩慢煮Prime牛小排 $208醬汁掛畫超華麗😍切開即見誘惑粉色油花,厚切牛小排非常甘香。蘑菇意大利飯,索埋香濃肉汁一齊食超滋味!🧁Afternoon tea set兩人份$798🐷西班牙火腿&三文魚籽🦐虎蝦多士鹹香火腿,配上晶瑩剔透三文魚籽,粒粒爆開口感,實在太享受❤脆口黑炭多士,配上大隻虎蝦,一啖食落好足料!🐤沙嗲雞肉串🍦泰式臘腸迷你甜筒入味沙嗲,小巧甜筒非常香脆~更配上黑松露,低調華麗。🐟蘇格蘭煙三文魚捲🍔蒲燒鰻魚米漢堡靚靚三文魚花,超愛鹹點有少見鰻魚!!🍭什錦迷你馬卡龍🍮椰子米布丁 軟滑布丁,喜歡濃濃椰子香~🫖花茶配上清新小花茶,自斟自飲,感覺好chill💕超喜歡打卡able室外花園,野食都親民高質😘

🍤前菜 斯里蘭卡蝦咖哩

🥩慢煮Prime牛小排 $208

🧁Afternoon tea set兩人份$798

🐷西班牙火腿&三文魚籽
🦐虎蝦多士

🐤沙嗲雞肉串
🍦泰式臘腸迷你甜筒
入味沙嗲,小巧甜筒非常香脆~更配上黑松露,低調華麗。

🐟蘇格蘭煙三文魚捲
🍔蒲燒鰻魚米漢堡
靚靚三文魚花,超愛鹹點有少見鰻魚!!

🍭什錦迷你馬卡龍
🍮椰子米布丁
軟滑布丁,喜歡濃濃椰子香~

🫖花茶
配上清新小花茶,自斟自飲,感覺好chill💕

超喜歡打卡able室外花園,野食都親民高質😘
2022-04-12 50 浏览
捉住WFH既尾巴, 偷偷出番黎食個lunch先餐廳唔係好大, 不過裝修好精緻, 好岩成班女仔黎打卡除左裡面靚, 出面個花園都一樣好精緻不過今次黎到就落緊雨, 所以影左幾張相就坐定定等野食啦Sri Lankan Curry Prawn 半熟既蝦, 好似水晶咁非常彈牙, 拌碟既薯蓉有啖啖咖哩味Bouillabaisse龍蝦湯既味道, 裡面放左魷魚同帶子既刺身熱湯加刺身, 出奇地夾, 好好食又濃郁Slow Cook Prime Short Rib一致認同非常好食!!! 入口即溶, 少少肥膩既感覺都冇Lobster & Tiger Prawn Linguine除左睇得到既大大隻虎蝦, 仲有食極都食唔完既龍蝦球加加埋埋都真係有成隻龍蝦肉, 食得好爽!!甜品係小小一件曲奇cheesecake, 滿足你既sweet tooth.
捉住WFH既尾巴, 偷偷出番黎食個lunch先
餐廳唔係好大, 不過裝修好精緻, 好岩成班女仔黎打卡
除左裡面靚, 出面個花園都一樣好精緻
不過今次黎到就落緊雨, 所以影左幾張相就坐定定等野食啦

Sri Lankan Curry Prawn
半熟既蝦, 好似水晶咁
非常彈牙, 拌碟既薯蓉有啖啖咖哩味

Bouillabaisse
龍蝦湯既味道, 裡面放左魷魚同帶子既刺身
熱湯加刺身, 出奇地夾, 好好食又濃郁

Slow Cook Prime Short Rib
一致認同非常好食!!! 入口即溶, 少少肥膩既感覺都冇

除左睇得到既大大隻虎蝦, 仲有食極都食唔完既龍蝦球
加加埋埋都真係有成隻龍蝦肉, 食得好爽!!

2022-04-02 62 浏览
19政府玩弄瘟疫政治令港人苦不堪言。是日難得放晴,和太座到此午膳。餐廳裝潢別緻,有東南亞風情。點了兩個BRUNCH SET分享。前菜SRI LANKA CURRY PRAWN為刺身,表面略灸,肉質結實,咖喱醬香滑椰香,有驚喜。主菜SEA BASS創意十足。調味大膽。味道微辣又帶甜,有點像叉燒醬。薯蓉估計加入椰奶,毫不突兀。STEAK AND EGG 同樣没有令人失望,牛排份量足燒至MEDIUM保留肉汁。厚身薯條外脆內軟,加上脆邉太陽蛋,無得輸。甜品曲奇底CHEESE CAKE,微甜不膩,完美作結。

甜品曲奇底CHEESE CAKE,微甜不膩,完美作結。

2022-03-19