2022-07-04 132 浏览
戶外比狗狗嘅餐廳 員工態度好好 食物高質但環境麻麻地 係小巷之間 有啲破壞左啲美食 有興趣可以試下其他分店🙂上網訂座有7折,所以性價比都幾高 ✨葡式香辣雞漢堡配薯條 $90賣相雖然唔吸引 但裏面雞塊大大塊 而且唔太辣 岩晒食唔到辣嘅我✨10安士肉眼扒配薯條 $118一分錢一分貨 我覺得唔差平平地切塊牛食😍裏面肉汁鮮嫩 唔會煮得太老 ✨雞肉卡邦尼意粉 $88味道啱啱好,唔會太濃郁不過可以多啲雞肉✨蒜香蝦球 $78呢個蒜香味重 而且份量多差唔多有成15隻蝦 好誇張 蝦肉好爽 可以試下🥰✨春卷 $48炸得好酥脆 😜推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
戶外比狗狗嘅餐廳 員工態度好好

✨10安士肉眼扒配薯條 $118
一分錢一分貨 我覺得唔差
平平地切塊牛食😍裏面肉汁鮮嫩 唔會煮得太老

✨雞肉卡邦尼意粉 $88
味道啱啱好,唔會太濃郁
不過可以多啲雞肉

✨蒜香蝦球 $78
呢個蒜香味重 而且份量多
差唔多有成15隻蝦 好誇張 蝦肉好爽 可以試下🥰

✨春卷 $48
炸得好酥脆 😜

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-07-04 102 浏览
最近趁住疫情緩和訂咗北角附近酒店住番晚放鬆下晚餐時間酒店附近閒逛發現鰂魚涌海灣街有間戶外餐廳好似唔錯決定試吓脆香炸雞炸雞漿粉薄脆食落唔會太過油膩而且肉質嫩滑多汁配埋個醬辣辣哋幾刺激墨西哥粟米片大概係喺英國番嚟之後食過最正嘅墨西哥粟米片而且雖然只係幾十蚊嘅小食但係份量堅係多忌廉蕃茄汁蝦球意粉蕃茄汁加咗忌廉之後味道酸甜醒胃同時亦都更加幼滑香濃配埋蝦球口感爽彈鮮甜真心好食10安士肉眼扒配薯條肉眼扒啱啱好五成熟而且肉質細緻軟嫩加上油脂豐腴甘香連埋服務費都唔使兩舊水勁抵食蒜蓉包蒜蓉包酥脆鬆軟加埋大量香草蒜蓉牛油夠哂惹味
最近趁住疫情緩和訂咗北角附近酒店住番晚放鬆下

• 忌廉蕃茄汁蝦球意粉
  • 10安士肉眼扒配薯條
  • 蒜蓉包
2022-06-13 220 浏览
今日去試了鰂魚涌的Flames ,我地下單了兩個小食和兩個主菜。蒜香蝦球🍤🧄蒜香味和份量十足,蝦肉爽口彈口。蒜香雜菌🧄濃濃的蒜香和牛油味,如果有個法包可能我會把汁都點曬。10安士肉眼牛扒配薯條🍟🥩肉眼扒,我們下單了五成熟,肉質嫩滑,一點都不鞋口,沒有一般扒房經過醃製的怪味,食得出肉的質素。👍薯條香脆,外面經過調味,有少少辣辣地不錯。吉列魚柳漢堡配薯條🍔魚柳漢堡很大的一個,魚柳炸到脆卜卜,又大又厚的一塊魚柳🐟,裡面夾住了蕃茄生菜,一口咬下去真的很滿足。🤤荔枝紅茶和芒果紅茶🍹他們的果茶不像外面用糖漿沖的,這麼甜和假果味,他更像似用是用真正的荔枝口味的紅茶包沖泡的,不是很甜淡淡清新的果味。👍

蒜香蝦球🍤🧄

蒜香味和份量十足,蝦肉爽口彈口。

蒜香雜菌🧄

濃濃的蒜香和牛油味,如果有個法包可能我會把汁都點曬。

10安士肉眼牛扒配薯條🍟🥩

吉列魚柳漢堡配薯條🍔

荔枝紅茶和芒果紅茶🍹

• 蒜香蝦球
  • 10安士肉眼扒配薯條
2022-05-30 253 浏览
半年前已經試過佢觀塘嗰個分店, 覺得食物唔錯水準高。今次再來試佢鰂魚涌分店, 不過發覺原來餐單同觀塘分店有少少唔同而且環境係全露天茶座形式, 但仍然有佢嘅皇牌燒雞。 睇到廚師真係擺上爐上面燒, 同觀塘用焗爐有少少唔同。值得一提嘅係佢嘅環境係露天餐廳, 燈光少少暗, 黃昏前去有氣氛。今次燒雞點可以唔試, 所以點咗全隻葡式香辣燒雞加黑松露薯條, 雞肉Caesar 沙律同埋忌廉蕃茄汁蝦球意粉同生啤酒。食物味道認真唔錯同觀塘分店一樣水準高, 香辣燒雞肉質好嫩配墨西哥辣醬味道非常好。蝦球意粉份量足蝦大隻爽口, 忌廉蕃茄汁好配而且意粉軟硬度剛好。稍為遜色應該係雞肉Caesar沙律不過份量亦足雞胸肉多, 薯條亦係唔錯灑滿黑松露。服務方便亦好好係一個nice既講英文男服務生, 同觀塘分店一樣主要係講英文嘅服務生, 可能係想塑造西餐廳嘅feel。大家如果鍾意露天茶座feel嘅鰂魚涌分店亦唔錯, 不過如果喺炎熱夏天就可能會有少少熱。
半年前已經試過佢觀塘嗰個分店, 覺得食物唔錯水準高。

2022-05-22
  • 炭燒葡式香辣蝴蝶雞
  • 忌廉蕃茄汁蝦球意粉
2022-05-22 415 浏览
蒜香蝦球 Prawns 🍤 香草🌿蒜蓉蝦,幾出位👏🏻😊好多西餐會整蒜蓉蝦,不過呢個零舍唔同,唔係開邊連殼,而係原隻剝殼, 挑戰幾成功。👍🏻10安士肉眼扒配薯條 Steak🥩🍟肉味香濃,肉眼扒肉結實,我就鍾意中間纖維(少少軟組織)的部位,煙韌有口感。燒南瓜沙律菜及芝士沙律 Salad 🎃🥗最欣賞南瓜,剛好夠冧,甜甜的,又綿密,沙律菜新鮮,整個配搭好有田園風光。Lychee Tea 入口勁濃茶味,荔枝香會呑後慢慢滲出,並且保留在口中~

蒜香蝦球 Prawns 🍤
香草🌿蒜蓉蝦,幾出位👏🏻😊
蒜香蝦球

好多西餐會整蒜蓉蝦,不過呢個零舍唔同,
唔係開邊連殼,而係原隻剝殼, 挑戰幾成功。👍🏻

10安士肉眼扒配薯條 Steak🥩🍟

燒南瓜沙律菜及芝士沙律 Salad 🎃🥗
燒南瓜沙律菜及芝士沙律

最欣賞南瓜,剛好夠冧,甜甜的,又綿密,
沙律菜新鮮,整個配搭好有田園風光。

Lychee Tea
入口勁濃茶味,荔枝香會呑後慢慢滲出,並且保留在口中~

2022-05-15 244 浏览
假日最希望就是跟摯友來一個悠長午餐,一邊品嘗美食一邊詳談沒人催結帳平日繁忙的寫字樓區一到週末便變成寧靜小區,設有戶外座位的Flames理所當然成為首選小食蒜香蝦球分量不少,而且已剝殼,非常方便!蝦肉新鮮彈牙,蒜香味濃郁,加上香草充滿層次感必食招牌炭燒葡式香辣蝴蝶雞以炭燒方式烹調,鎖緊雞件的水份!醬汁乃自家調校,令味道更加豐富10安士肉眼扒配薯條,五成熟剛剛好,簡單的調味突顯牛味,肉汁濃烈而肉質軟腍士多啤梨果茶酸酸甜甜,倍感清爽
Garlic Butter Prawns
Peri Peri 1/4 Chicken & Fries
10oz Rib Eye Steak & Fries
Strawberry Tea
士多啤梨果茶酸酸甜甜,倍感清爽
Coke Zero
2022-05-15
Garlic Butter Prawns
Peri Peri 1/4 Chicken & Fries
10oz Rib Eye Steak & Fries
Strawberry Tea
Coke Zero
2022-05-15 2532 浏览
自從第五波疫情之後,很久也沒有外出鬆一鬆,趁着結婚週年紀念,到鰂魚涌的 Flames 兩人簡單慶祝一下。剛剛到達時,天還未黑,可以清楚看到餐廳的戶外位置。雖然當天已經是立夏,但是天氣還算清涼,坐在室外位置,空氣相對流通,從衛生角度來說,也是不錯的選擇。這裏主打燒烤食物,當然也有沙律、意粉及其他配菜選擇。當中最有名的應該就是燒雞。燒雞也有分兩種口味,而我們就選擇了較傳統的炭燒香草雞釀麵包糠。Mixed Herbs Chicken & Fries 炭燒香草雞釀麵包糠配薯條二分之一件燒雞再加上薯條,其實份量也不少。廚師亦體貼地代我們把燒雞再分開一半,方便我們分享。不喜歡雞胸肉的咖喱先生,就自然接收了雞俾肉部份。而豬豬就吃脂肪最少的美味雞胸肉。炭燒香草雞遠遠就聞到香味,大部份的脂肪已經被燒去,絕對是健康的選擇。釀在雞肚內的香草麵包糠,其實非常香,也是整隻燒雞的提味精髓。其實在吃主菜之前,我們也吃了前菜及配菜。Roast Pumpkin, Feta & Greens 燒南瓜沙律菜及芝士沙律想不到新鮮的沙律也可以有燒烤的成份。燒南瓜香甜,和蔬菜沙律及芝士非常配搭。清新健康,平衡了燒烤食物的熱氣。G

其實在吃主菜之前,我們也吃了前菜及配菜。

Garlic Bread 蒜蓉包
燒烤食物除了肉類,當然也少不了麵包。這裏的蒜蓉包蒜蓉味非常香濃,一咬已經愛上它的香脆,蒜蓉香牛油溢出,整個口腔也是蒜蓉及香草味。是近年吃過最好味的蒜蓉包。

10oz Rib Eye Steak & Fries 十安士肉眼扒配薯條
提到燒烤食物,當然也不能少了牛扒。因為咖喱先生不喜歡吃太生的牛肉,所以我們選擇了七成熟的肉眼扒。結果我認為還是五成熟肉質會比較鮮嫩。
不過這件肉眼扒脂肪相對比較少,而且避開了筋膜位置,肉質比較軟淋,也是不錯的選擇。

Mushrooms 蒜香雜菌
超愛蒜蓉,也愛香草雜菌的豬豬,對於我們所點的配菜~蒜香雜菌,讚不絕口。一般的西餐廳很少供應這樣的配菜,能在這裏吃到,真的非常興奮。
入夜後,食客逐漸多起來,氣氛也愈來愈熱鬧。下班後與朋友相聚,舉杯暢飲,同時品嚐美味的燒烤。原來西式餐廳也可以有大排檔的熱鬧氣氛。
2022-05-05
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 炭燒香草雞釀麵包糠配薯條
  • 蒜香雜菌
  • 蒜蓉包
2022-05-14 222 浏览
在鰂魚涌住了那麼久,都還沒有吃過Flames,於是星期六和老公一起去吃晚餐。餐廳的座位都是室內的,當天下雨,但幸好有帳篷,不會淋濕,涼涼的。雞肉凱撒沙律挺大碟,沙律菜新鮮爽脆,伴了很多沙律醬和芝士粉,還有雞胸肉片。蒜香蝦球蝦很大隻,夠彈牙爽口,濃濃蒜香味,很好吃。炭燒葡式香辣蝴蝶雞(半隻)半隻雞也很大隻,雞肉不會柴,附的醬辣辣地,惹味可口。炸魚柳薯條炸魚柳有三條,很燙口,薯條不是那種軟掉的,所有食材都是即做的。

雞肉凱撒沙律
雞肉凱撒沙律
蒜香蝦球
蝦很大隻,夠彈牙爽口,濃濃蒜香味,很好吃。
蒜香蝦球

炭燒葡式香辣蝴蝶雞(半隻)
半隻雞也很大隻,雞肉不會柴,附的醬辣辣地,惹味可口。
炭燒葡式香辣蝴蝶雞(半隻)

炸魚柳薯條
炸魚柳薯條
2022-05-14
用餐时段
2022-05-11 92 浏览
鰂魚涌多野吃大家都知☺️平日返工lunch time 好爆好多office人,我梗係星期六日嚟食個悠閑lunch,呢間Flameslocate 係巷仔,坐户外通風好寫意😍點餐外國人的waiter & waitress 服務好而且好nice 感覺好舒服😌10安士肉眼扒配薯條我叫左medium,燒得好好👍內嫩,牛味香濃,仲要完全冇筋位薯條🍟好有驚喜好薯好脆配上調味粉吃落好一流😋雞肉卡邦尼意粉厚滑香濃的忌廉汁包圍著每條意粉,雞肉肉質爽彈墨西哥栗米片份量好多,粟米片香脆,配上墨西哥醬、芝士、肉碎,味道酸酸辣辣,開胃好惹味Flames(海灣街)(鰂魚涌)鰂魚涌海灣街25號海灣大廈地下A2號舖

10安士肉眼扒配薯條
我叫左medium,燒得好好👍
內嫩,牛味香濃,仲要完全冇筋位
薯條🍟好有驚喜好薯好脆配上調味粉吃落好一流😋

雞肉卡邦尼意粉
厚滑香濃的忌廉汁包圍著每條意粉,雞肉肉質爽彈

墨西哥栗米片

Flames(海灣街)(鰂魚涌)
鰂魚涌海灣街25號海灣大廈地下A2號舖
2022-05-09 185 浏览
晚上在鰂魚涌吃晚飯,朋友挑選了這家露天餐廳,餐廳只有戶外用餐空間,有種身處大排檔吃西餐的貼地感覺。餐牌上有炸魚薯條、意粉、肉扒和酒精飲品,最適合附近放工和同事啤一啤。⭐️香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜$148炸魚柳淋上香草汁配上瓜粒,一大片魚柳,乍看之下,份量很足夠。魚肉入口嫩滑外面略脆,魚肉紮實,入口不會太鬆散。⭐️10安士肉眼扒配薯條$16810安士肉眼扒五成熟,切下去很嫩,入口肉味濃郁,配上原粒炸薯條,味道不俗。⭐️蒜香蝦球$78蝦球一小盤,但份量很多。蝦球沒有經過油炸,很健康,加上蒜蓉,入口爽脆,是天然烹調的味道。⭐️黑松露薯條$48黑松露薯條有點厚度,能滿足我的口感,加上黑松露味道,味道不平淡。

⭐️香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜$148

香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜

魚肉入口嫩滑外面略脆,魚肉紮實,入口不會太鬆散。

⭐️10安士肉眼扒配薯條$168

⭐️蒜香蝦球$78

⭐️黑松露薯條$48
黑松露薯條

10安士肉眼扒配薯條
本身公眾假期夜晚7:30去到,一個人都冇,巷仔又冇乜街燈,仲諗緊食定唔食好,因為成個環境實在好似中伏。最後決定坐低叫嘢食,因為話晒都有美食平台 50% off (坐低發覺原來淨係適用於Mains & Chicken), 咁就一於叫一個主菜 (牛扒) 同埋個peri peri chicken😛 牛扒本身叫咗佢五成熟, 煎到過火都預咗㗎喇,不過好彩唔會好硬,反而有嫩滑嘅,不過就肯定係過咗五成熟😂 個雞就反而焗得好好!本身以為佢一定好硬,啲肉又冇乜水份啦,點知完全唔係反而焗講到啱啱熟!仲好滑添☺️☺️☺️☺️ 用埋個半價優惠真係好抵食!兩個人食兩個菜,每人$89! 呢個價錢食到呢個質素,感覺賺左添!😌😌

【後街的outdoor燒雞+肉眼扒】今次介紹太古坊後街有間西餐,主打肉眼扒及烤雞,今次就叫左呢兩樣試下。@hkdine360 介紹左好多間好食既餐廳,每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post!______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作10安士肉眼扒配薯條 (💝7/10) - medium rare, 外焦內嫩$168炭燒葡式香辣蝴蝶雞 (💝7/10)- 雞肉微辣~放心,唔食得辣嘅人都食到$128薯條微脆,唔淋,但我中意再脆d既口感薯條另外可以轉沙律(如圖)______________________________【環境篇👇👇👇】- 位於後街既outdoor area,入黑之後入條街燈光主要靠餐廳極大窗kitchen射出,暗暗地______________________________Overall- 我覺得
【後街的outdoor燒雞+肉眼扒】

✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

10安士肉眼扒配薯條

10安士肉眼扒配薯條 (💝7/10)
- medium rare, 外焦內嫩

炭燒葡式香辣蝴蝶雞

炭燒葡式香辣蝴蝶雞 (💝7/10)
- 雞肉微辣~放心,唔食得辣嘅人都食到

炭燒葡式香辣蝴蝶雞

薯條微脆,唔淋,但我中意再脆d既口感

薯條另外可以轉沙律(如圖)
【環境篇👇👇👇】

Overall
- 我覺得呢間嘅嘢食,同出面嘅普通食雞、食牛扒嘅地方差唔多
- 咁多人推薦有可能因為佢價錢相宜 (以佢地段而言,附近餐廳嘅價錢都相對進取好多),所以相較之下就覺得佢有飽肚又抵食
- 撇開地段,單從食物嘅味道而言,就一般般普普通通咁,正常發揮冇嘢批評,冇特別嘢要讚
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:7/10
🌌環境:7.5/10
🙋🏻‍♂️服務:7/10
💰價錢:$睇上面 (有加一)
👍🏻推薦:5/10

@hkdine360 除左會介紹香港餐廳美食,仲會影埋餐廳環境(有片!!)。如果你重視
餐廳裝修格局✅➕環境氛圍✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️
(📍鰂魚涌) Flames (海灣街)
鰂魚涌海灣街25號海灣大廈地下A2號舖

2021-12-29 144 浏览
Flames今天天氣有點冷,餐廳位於戶外,但是燈光及氣氛好好,附近有新開左餐廳,成條街好似微型的酒吧街一樣,令我很想吃這間。忌廉蕃茄汁蝦球意粉🍝呢碟係必吃之選,蝦球爽脆,嗰啲忌廉蕃茄汁真係好好味😋濃郁,蕃茄味不是太明顯,加入的香草味是我喜歡的,整碟意粉都沾滿了很多醬汁,好creamy。雞肉凱撒沙律🥗份量幾足夠,最讚是蔬菜新鮮。每一片都爽夾脆👍🏻雞肉多,而且烤熟的雞很搭配沙律。15安士肉眼扒配薯條🍟呢塊扒好鬆軟,入味,配合嘅黑椒醬汁好惹味,但醬汁稍為鹹了些。薯條好新鮮,加埋肉眼扒一起吃,好飽,抵食!蘋果汁🍹熱咖啡
Flames

忌廉蕃茄汁蝦球意粉🍝

雞肉凱撒沙律🥗

15安士肉眼扒配薯條🍟

蘋果汁🍹熱咖啡
2021-12-26 102 浏览
今日同友人去咗鰂魚湧玩,行開附近經過見到有間西餐廳,見餐牌種類唔錯而且環境清幽,就決定坐低品嚐下呢間餐廳。首先我們叫了一個前菜和兩個主食。前菜是一個蒜蓉牛油蝦,味道有驚喜。蒜蓉味十足而且有很香嘅牛油香味,最重要是蝦煮完後都十分彈牙,完全唔會有烚完好諧霎霎嘅感覺。而主菜是肉眼扒和燒春雞。肉眼扒配薯條份量十足,而燒春雞外脆內軟、多汁嫩滑。我和友人都食得很滿足 最後我們叫了兩杯嘢飲, 一杯係荔枝特飲而另一杯係蜜桃特飲,兩杯嘢飲都很冰涼,幫我們消除熱氣和油膩感。

2021-12-15 98 浏览
首先,好想分享下這間店的比較座落在一巷里.要尋它一定要留意!其美食真的有一定的水準~~~menu有兩邊~今日我order咗salad 及兩大主菜!!a. salad是西蘭花蘋果杏仁片(Broccoli 🥦 Apple & Almond )*這個前菜簡值一流。好開胃*b.炭燒香草雞配薯條 ( Mixed herbs chicken wand fries) *雞好有肉感最重要是和fried一起食是perfect match, fried好好未夠新鮮炸出來的~~c.10安士肉眼扒配薯條(Rib eye steak)*這塊扒我比9*真心好食。如果size大些就更好。*另外,一杯red wine and ginger beer附近的上班一族好喜歡來happy hr. (5-8pm)

menu有兩邊

~今日我order咗salad 及兩大主菜!!

*這個前菜簡值一流。好開胃*

c.10安士肉眼扒配薯條(Rib eye steak)
*這塊扒我比9*真心好食。如果size大些就更好。*

另外,一杯red wine and ginger beer

附近的上班一族好喜歡來happy hr. (5-8pm)