2022-10-11 106 浏览
放工同朋友去邊一度chill?梗係去可以有酒飲嘅地方啦😂不過今次我係打算嚟食晚飯,貪呢度可以坐戶外,嚟緊天氣涼啲都不錯。點咗肉眼扒,五成熟,剛剛好,肉質多汁重牛味,仲有陣陣炭燒香,配上香脆嘅薯條,最啱拌酒。另外仲有忌康蕃茄汁蝦球意粉,蕃茄汁濃郁好味,蝦球新鮮,麵條軟硬適中,份量都算多。另外仲有沙律,不過Soft drink方便選擇唔算多,暫時餐廳沒有室內位置,只能同朋友傾偈坐室外,夏天嘅話就比較辛苦。

2022-10-11
2022-09-29 138 浏览
最近上網見到位於鰂魚涌有一間好高質嘅西餐廳,而平時鍾意食西餐嘅我就當然唔會錯過啦。如果平時鍾意搵嘢食嘅朋友就一定會鍾意呢間餐廳嘅選址啦,因為其實佢都算係一個比較隱世嘅地方。講完佢個環境就當然講吓佢嘅嘢食啦,首先我要介紹嘅第一個嘢食就係魔鬼辣雞翼,真心講佢真係我食過嘅最好食嘅雞翼之一,佢嘅雞翼大大隻之餘,仲炸得好香口。咬落完全係皮脆肉嫩嘅效果,點埋餐廳準備嘅橙色醬汁,就會令到成隻雞翼有少少辣,兼且有啲惹味。真係淨係望到相都流晒口水。之後我要介紹第二樣嘅食物就係雞肉卡邦尼意粉,佢嘅卡邦尼意粉同樣做得出色。啲意粉嘅texture 夠晒Creamy,另外意粉都成功吸收到煙肉炒過後嘅精華,仲有好邪惡嘅芝士粉添。既然佢嘅卡邦尼意粉前面加咗雞肉,雞肉嘅份量,自然都唔可以睇小啦。雞肉嘅肉質一啲都唔柴,配住住卡邦尼意粉一齊食,完全冇違和感。之後我要介紹嘅主食係吉列魚柳漢堡配薯條,先講咗佢嘅薯條先,餐廳所用嘅薯條係厚切薯條,所以喺口感方面都幾滿足㗎。另外薯條都炸得好香口,食落都唔會有多餘嘅油分。至於吉列魚柳漢堡同樣做得出色,因為佢個漢堡包係有烘過㗎,所以佢嘅芝麻味都特別濃。至於塊吉列魚柳都冇令我失望。魚肉

之後我要介紹嘅主食係吉列魚柳漢堡配薯條,先講咗佢嘅薯條先,餐廳所用嘅薯條係厚切薯條,所以喺口感方面都幾滿足㗎。另外薯條都炸得好香口,食落都唔會有多餘嘅油分。至於吉列魚柳漢堡同樣做得出色,因為佢個漢堡包係有烘過㗎,所以佢嘅芝麻味都特別濃。至於塊吉列魚柳都冇令我失望。魚肉唔容易鬆散,食得出都好新鮮添。

最後我要介紹嘅煮食就係壓軸登場嘅10安士肉眼扒配薯條。就咁睇個賣相就已經感受到塊肉眼扒有幾咁震撼,佢個色澤真係好靚同埋油脂分布都好平均添。至於食起上嚟真係同睇嘅一模一樣,都係咁完美。我嗰日就叫咗三成熟嚟食,所以切開嚟睇個肉質都好粉嫩。塊肉眼扒本身唔多筋,所以係口感上都比較滿足,點埋餐廳特製嘅牛扒醬汁嚟食真係冇得頂。
2022-09-28 107 浏览
係香港想搵一間貼地親民嘅西餐大排檔真係唔容易‼️是晚去左鰂魚涌嘅一間全戶外餐廳,剛好最近秋風起,所以勁有feel可以好舒服咁享受美食❤️呢間大排檔價錢相當親民🥗+🍗半隻+🍝+🍺+🍾=$500左右咋,仲已經加埋10%服務費喇~~「ᴘᴇʀɪ ᴘᴇʀɪ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ」雞肉勁ᴊᴜɪᴄʏ,肉質又嫩滑焦香嘅雞皮好惹味,一定要連皮食葡式辣醬嘅辣味好足夠🌶🌶 但又會令人想追嚟食‼️另外呢度連皮嘅薯條🍟都好好食,如果唔係怕熱氣,真係想額外叫一份薯條「sʜʀɪᴍᴘ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀᴜᴄᴇ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ」意粉掛滿忌廉蕃茄汁呢個汁唔會伏的,有蕃茄嘅酸甜,又有忌廉嘅香滑真係ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ ᴍᴀᴛᴄʜ意粉亦做到Q彈有口感,仲有仲有,連啲蝦都好有質素,一碟意粉有5隻大蝦😳每隻蝦都脹卜卜有彈性「ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴄᴀᴇsᴀʀ sᴀʟᴀᴅ」每次去親西餐廳,ᴄᴀᴇsᴀʀ sᴀʟᴀᴅ都係會必食的呢度嘅羅馬生菜勁新鮮
係香港想搵一間貼地親民嘅西餐大排檔真係唔容易‼️
是晚去左鰂魚涌嘅一間全戶外餐廳,
剛好最近秋風起,所以勁有feel

可以好舒服咁享受美食❤️
呢間大排檔價錢相當親民

「ᴘᴇʀɪ ᴘᴇʀɪ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ」
雞肉勁ᴊᴜɪᴄʏ,肉質又嫩滑

焦香嘅雞皮好惹味,一定要連皮食

葡式辣醬嘅辣味好足夠🌶🌶 但又會令人想追嚟食‼️
另外呢度連皮嘅薯條🍟都好好食,
如果唔係怕熱氣,真係想額外叫一份薯條

意粉掛滿忌廉蕃茄汁

呢個汁唔會伏的,有蕃茄嘅酸甜,又有忌廉嘅香滑

真係ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ ᴍᴀᴛᴄʜ

意粉亦做到Q彈有口感,
仲有仲有,連啲蝦都好有質素,
一碟意粉有5隻大蝦😳每隻蝦都脹卜卜有彈性

「ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴄᴀᴇsᴀʀ sᴀʟᴀᴅ」
每次去親西餐廳,ᴄᴀᴇsᴀʀ sᴀʟᴀᴅ都係會必食的

呢度嘅羅馬生菜勁新鮮
2022-09-26
  • 忌廉蕃茄汁蝦球意粉
  • 炭燒葡式香辣蝴蝶雞
  • 雞肉凱撒沙律
2022-09-19 1876 浏览
而家要保養身體,最好不過就係做吓運動!行山這個運動就最好不過啦!在柏架山行完山超級肚餓!老公帶我去一間戶外西餐廳浪漫🙆‍♀️一番🥰📍鰂魚涌海灣街25號海灣大廈地下A2 號舖🎈🎈Flame🎈🎈餐廳設在戶外,設有兩個大風機,放着柔柔的音樂😘好cill 🙆‍♀️心情放鬆又輕鬆,感覺好自在!DRAUGHTY BeerPeroni🍺🍺來自意大利的啤酒🍻口感清新爽朗,濃密的汽泡🫧超爽!這個環境點少得啤酒😬沙律Rocket Salad🥗我最愛火箭菜獨特的味道,沙律菜超爽脆而且好新鮮,蕃茄仔好甜,頂層加了爽脆鮮甜的蘋果條和合桃,配以自家製的油醋汁😋好清新好開胃!Loaded Nachos 墨西哥粟米片比一般厚重!非常香脆!配以墨西哥醬汁非常香濃!加上辣肉醬和洋蔥粒非常惹味,送啤酒一流⋯⋯Fish & chips🍟炸魚薯條份量十足!炸魚肉質嫩滑,薯條外層香脆,內裏粉糯!附上他他醬汁和茄汁!浪漫小食🙆‍♀️

📍鰂魚涌海灣街25號海灣大廈地下A2 號舖

• 炸魚柳薯條
  • 墨西哥粟米片
  • Peroni
2022-08-29 264 浏览
約了一位很久不見的朋友在鰂魚涌上班,所以今次在附近找好吃,朋友有好介紹給我,就是這間西餐大排檔。雖然夏天在戶外沒有冷氣,但餐廳有兩把大風扇確實挺涼快,入座率都挺高。太肚餓忍不住和朋友點了3個set dinner,10安士肉眼扒配薯條、炭燒香草雞釀麵包糠、炸魚柳薯條。全部都配有薯條,簡直就是薯條之夜,哈哈。另外點了一客燒南瓜沙律菜及芝士沙律,為肉類的油膩帶來一份清新。牛扒外觀跟大餐廳的西餐無異,五成熟的質感軟糯有豐厚肉汁。炸魚薯條是英國名物,非常正宗好味,魚帶有少許刺,不過不大問題,厚肉得來炸了剛好全熟魚肉不會乾身。燒雞的味道香濃嫰滑,加上超多薯條配菜,非常滿足的一晚。
2022-08-27 303 浏览
朋友介紹這家西餐廳高質,今天放假,特地來光顧一下,分別選擇了飲品perrier和凍檸檬水,選了雞肉凱撒沙律, 羅馬生菜很翠綠,新鮮爽口,雞肉份量很多, 配上芝士粉和煙肉碎粒,口感既清新又夠飽肚蒜香蝦球,滿滿的一碟,有很多隻,蝦球蒜香味濃郁,很惹味,口感爽脆彈牙蒜香雜菌, 帶著濃郁的蒜香味之餘,也附有雜菌的香味,口感新鮮爽脆最後這個是香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜,很大碟,份量很多,一上枱便嗅到煎魚柳所散發出來的香味,師傅好技術,外面煎得脆卜卜,裡面卻仍然很嫰滑附有新鮮檸檬、檸檬忌廉汁,和墊底的蔬菜,配搭著一起吃,味道很豐富總結: 這間位於鰂魚涌的西餐廳, 食物質素很好,份量亦很足,侍應招呼服務殷勤,親切有禮
朋友介紹這家西餐廳高質,
今天放假,特地來光顧一下,

凍檸檬水

perrier

分別選擇了飲品perrier和凍檸檬水,

雞肉凱撒沙律

選了雞肉凱撒沙律, 羅馬生菜很翠綠,新鮮爽口,
雞肉份量很多, 配上芝士粉和煙肉碎粒,
口感既清新又夠飽肚

蒜香蝦球,
滿滿的一碟,有很多隻,
蝦球蒜香味濃郁,很惹味,
口感爽脆彈牙

蒜香雜菌

蒜香雜菌, 帶著濃郁的蒜香味之餘,
也附有雜菌的香味,口感新鮮爽脆

香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜

最後這個是香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜,
很大碟,份量很多,一上枱便嗅到煎魚柳所散發出來的香味,
師傅好技術,外面煎得脆卜卜,裡面卻仍然很嫰滑

附有新鮮檸檬、檸檬忌廉汁,和墊底的蔬菜,
配搭著一起吃,味道很豐富

總結: 這間位於鰂魚涌的西餐廳, 食物質素很好,
份量亦很足,侍應招呼服務殷勤,親切有禮
2022-08-14
凍檸檬水
perrier
雞肉凱撒沙律
蒜香雜菌
2022-08-25 151 浏览
今日嚟咗試呢間西餐Flames 佢係戶外嘅、雖然露天,但有帳篷同埋兩部大嘅冷風機,黃昏嚟食個feel幾好,唔會太熱侍應嘅服務好好,一見到我地行入嚟即刻好friendly 咁出嚟招呼我地、溝通同落單嘅時候要同侍應講英文。餐廳嘅上菜速度都好快、最先嚟嘅係雞肉凱撒沙律,雞肉好嫰滑、沙律醬嘅份量啱啱好、成個沙律嘅感覺唔會太肥膩太濕、好清新,配埋煙肉碎同芝士粉,係經典嘅Caesar salad質素👍另外叫咗個10安士肉眼扒,個薯條我地加左$18轉黑松露薯條👍呢個真係超高質,肉眼扒調味好足夠 好入味、叫五成熟啱啱好 肉質好冧又多汁。黑松露薯條 熱辣辣 新鮮炸起,好夠誠意、而且真材實料 好多黑松露粒,淨係加$18真係好抵食😆佢個雞肉Carbonara意粉好creamy, 餸同意粉嘅比例拿捏得好好,食落每一啖都有雞肉/煙肉/蘑菇,意粉幾煙韌幾有咬口,喺我食過眾多嘅carbonara來講有top 3👏🏼👏🏼墨西哥脆片有好多芝士辣肉醬洋蔥粒toppings,趁熱食D芝士仲可以拉絲😆同成班朋友嚟食就最正喇👍入夜之後天慢慢黑,佢每一枱都有個小枱燈,令光線充足之餘又幾有情調,食野唔會太暗總括而言,呢間餐廳嘅性價
今日嚟咗試呢間西餐Flames

總括而言,呢間餐廳嘅性價比高,野食好味,今次冇試到佢嘅wine但見隔離枱都有叫,如果下次再黎都可以試下,服務態度好好,比人一種好舒服嘅感覺。😆👍👏🏼👏🏼
我地怕熱坐喺風口位,侍應哥哥上菜都會好體貼咁問我地洗唔洗轉走部風機,唔好吹正
2022-08-22
2022-08-19 1534 浏览
今日公司準時放工,  立即約朋友 Happy Hour.    他在鰂魚涌太古坊返工, 所以選擇了去 海灣街, FLAMES.    這間是戶外餐廳,  冇局促感,  顧客不少, 氣氛輕鬆 !剛好 5:30pm,  Happy Hour.  Drinks - Buy One  get One free. Bottle Beer,  CORONA  &  ASAHI,  清涼解渴  cheers !!剛好下著細雨.     朋友和我決定雨夜浪漫, 在此繼續吃晚餐.餐牌, 食物選擇好精簡,  有小食, 沙律, 牛, 雞,  意粉.  開胃沙律,  火箭菜蘋果芝士沙律蔬菜新鮮,  配蘋果絲帶點酸甜味, 還伴有脆合桃, 加了芝士粉調味.  口感討好,  吃得健康又開胃.  主食朋友選    牛眼扒 10 安士  Rib Eye Steak  & Fries.牛眼扒煎至 六 成熟, 外層微焦,  帶少焦香,  配上炸薯條 及 惹味燒汁. 朋友切了一片給我,  牛扒較鮮嫩,   火候控制得宜,   肉色呈粉紅色又不會有血水,  入口質稔, 牛肉味濃, 食得滋味. 炸薯條,   外層香脆, 內裡軟綿
開胃沙律,  火箭菜蘋果芝士沙律
蔬菜新鮮,  配蘋果絲帶點酸甜味, 還伴有脆合桃,
炸薯條,   外層香脆, 內裡軟綿,  咬一口,  沾些 茄汁, 送啤酒最好.
我選的是  炭燒香草雞釀麵包糠配薯條 , Mixed Herbs Chicken & Fries
炭燒得好香, 有半隻, 已切開兩份. 配 一籃子 炸薯條 香草醬汁.
回敬他一塊雞,  肉質軟滑, 富有鮮雞味, 有彈性,  調味很好, 令人吃得回味.
食物質素不錯,  價錢合理,   店員有禮貌,  值得再來.
  • 牛眼扒 10 安士 Rib Eye Steak & Fries.
  • 炭燒香草雞釀麵包糠配薯條
2022-08-07 223 浏览
之前已經食過幾次觀塘分店,今次到鰂魚涌第一次試下這間店比觀塘分店各有不同特色,這間小店雖然位於隱世後巷,但仍然有很多人幫襯,證明口碑不錯餐牌一張已經有齊主菜/小食/沙律/酒類,簡單清晰先來兩杯Draguht Beer蒜香蝦球 $78一上枱已嗅到濃濃蒜香和香草味道,蝦球很新鮮彈牙,餸酒一流雞肉卡邦尼意粉$88夠creamy 味道出色,雞肉很嫩滑,令人食不停口,值得推介炭燒葡式香辣蝴蝶雞 $128熱辣辣薯條,香脆可口,烤雞帶出炭燒香味,雞肉肉汁嫩滑,十分出色位置於鰂魚涌商業區,大部份西餐廳價錢比較進取,但這間整體價錢實惠,怪不得假日座無虛席

之前已經食過幾次觀塘分店,今次到鰂魚涌第一次試下這間店

餐牌一張已經有齊主菜/小食/沙律/酒類,簡單清晰

先來兩杯Draguht Beer

蒜香蝦球 $78

一上枱已嗅到濃濃蒜香和香草味道,蝦球很新鮮彈牙,餸酒一流

雞肉卡邦尼意粉$88

炭燒葡式香辣蝴蝶雞 $128

2022-08-06
  • 蒜香蝦球
  • 雞肉卡邦尼意粉
2022-08-04 184 浏览
週末悶悶地便週圍逛一逛見到這間餐廳也有不少客人便坐下試一試,而且有戶外座位冇咁焗促。見人叫肉眼扒配薯條,我也掉了一個試試。肉眼扒份量十足,好大,原來有10 安士,上面有香草,煎得幾靚,望落個樣幾吸引。叫了五成熟,師傅掌握得不錯平時有些唔係過熟就過生,這個剛剛好,做得很嫩但仍然鎖住肉汁,非常滿足!叫了Peach Tea, 不會太甜幾好飲,夏天飲特別消暑,而且梨味十足,這個飲品配牛扒也不錯。另外,想讚一讚這間餐廳的侍應,他們均笑面迎人,有禮貌招呼周到,令客人覺得很舒服。

2022-08-03 170 浏览
成日聽朋友講推薦呢間餐廳 係一個好嘅hangout place🤙今次終於嚟試吓雖然間餐廳只提供室外嘅座位 但係整體都好chill同埋有氣氛🎇如果係天氣較涼快嘅日子去嘅話 感覺會好舒暢 火箭菜蘋果芝士沙律🥗大大份 好新鮮幾細心 醬汁係另上 可以因應自己嘅喜好落幾多沙律菜好爽脆🥬芝士粉都俾得好足🧀配埋啲蘋果絲🍎同埋合桃碎🌰健康又清新😋炭燒香辣葡式蝴蝶雞🐔有半隻雞加薯條 份量都好足 個雞有炭燒味 薯條都炸得好脆🍟 雖然個雞有D乾 但有兩款醬汁畀我哋點 一款係茄汁 另一款係有啲辣辣地🌶️ 同個雞一齊食 都好夾🥰雞肉卡邦尼意粉🍗好足料 有雞肉 磨菇🍄 同埋煙肉🥓醬汁好creamy濃郁 加埋有陣煙燻味 ♨️令到意粉無咁膩😍有驚喜 同出面食到嘅好吾同酒🥂美食梗係要配酒食 嗌咗兩杯酒 Prosecco & Pinot Grigio 有酒配先令到個晚餐更加完滿🤗
成日聽朋友講推薦呢間餐廳

美食梗係要配酒食
嗌咗兩杯酒 Prosecco & Pinot Grigio
有酒配先令到個晚餐更加完滿🤗

2022-07-27 167 浏览
已經食過好幾次佢嘅外賣每一次都咁好食👍🏼 攞到返去啲嘢仲係熱嘅 兩款味道嘅烤雞都好食 辣嘅就比較惹味 肉多汁 配嘅兩款醬汁都唔錯 雞肉卡邦尼意粉就比較滯 味道方面不過不失 蒜蓉包亦都整得好 份量唔錯 夠香蒜蓉牛油味服務態度好 每次去攞外賣職員都係笑笑口同有禮貌 值得讚揚
已經食過好幾次佢嘅外賣
蒜蓉包亦都整得好 份量唔錯 夠香蒜蓉牛油味
服務態度好 每次去攞外賣職員都係笑笑口同有禮貌
值得讚揚
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2022-07-24 149 浏览
約咗舊同事敘舊,揀咗近太古坊位置,原來隱藏咗好多好味嘅嘢食,朋友推介呢間喺海灣街的西餐廳。蒜蓉大蝦份量十足,肥美的大蝦鋪滿碟子,用了蒜蓉炮製,滲出陣陣蒜香,大蝦好爽口而且非常新鮮,伴酒一流,性價比甚高。安格斯牛扒配薯條七成熟煎得好香,牛扒軟硬度適中,好有肉味,肉質唔錯。配上大大碟薯條🍟新鮮炸出來,仲加咗少少味粉,非常惹味。香煎魚柳配蔬菜整條魚柳份量足,肉質嫩滑而且新鮮,配上醬汁,味道調得剛剛好,有大量配菜翠玉瓜墊底,整體來講相當唔錯。

蒜蓉大蝦

2022-07-16
2022-07-09 222 浏览
今日同朋友嚟咗呢間餐廳食飯,餐廳位置有少少偏, 初初搵都有啲蕩失路,原來喺條巷仔再入。餐牌原來餐牌嘅選擇都唔係好多,不過睇嚟雞都算係佢嘅招牌菜。 蒜香蝦球 ($78)幾好食嘅一道小菜, 雖然感覺兩個人食有啲膽固醇超標嘅感覺。個蝦炒得好惹味,面頭有少少蒜頭同埋香草。而且佢個質地都幾爽口同彈牙。而且全部蝦都係大大隻,份量都幾多。炭燒葡式香辣蝴蝶雞 ($128)性價比都幾高嘅一個菜, 雞有半隻可以兩個人分。個雞燒得啱啱好唔會太老,雞肉肉質雖然係偏實淨嘅但唔會太乾,而且個葡式香辣風味嘅雞皮好好食。另外要讚一讚個薯條,就算擺咗一陣個外層都係好脆,點埋汁好好食。香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜 ($148)條魚扒勁大舊,一上菜都嚇親。佢底面都有輕輕煎封,肉質都滑嘅。如果多d檸檬忌廉汁相信會更好。放喺魚底下嘅配菜,用咗鹽同黑椒seasonedPeach Tea and Lychee Tea ($38 each)

餐牌
原來餐牌嘅選擇都唔係好多,不過睇嚟雞都算係佢嘅招牌菜。

蒜香蝦球 ($78)

而且全部蝦都係大大隻,份量都幾多。

炭燒葡式香辣蝴蝶雞 ($128)

香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜 ($148)

放喺魚底下嘅配菜,用咗鹽同黑椒seasoned

2022-07-09 189 浏览
星期五放工即刻去happy hour!食咩唔重要最緊要有杯酒同埋同邊個食。隨便叫幾款食物。炭燒香草雞釀麵包糠呢款係招牌菜,焗雞非常香,多汁肉嫩 另一份薯條🍟粗身,係實淨嘅,唔會係空心薯條。燒南瓜沙律菜🥗及芝士🧀沙律又有肉又有澱粉質,一定要食返啲菜。呢款沙律有我中意嘅feta,份量都唔少。Nachos分量有啲多,芝士又多,兩個人最後食唔晒。黑松露薯條🍟呢個叫多咗,唔為意焗雞原來都有薯條。分別就多咗黑松露醬,都可以嘅。

炭燒香草雞釀麵包糠

燒南瓜沙律菜🥗及芝士🧀沙律

Nachos
分量有啲多,芝士又多,兩個人最後食唔晒。

黑松露薯條🍟