2022-12-06 1844 浏览
有日去開太古城睇聖誕攤位,醒起附近有間西餐廳幾好味,好彩仲喺到👻食物質素依舊好,又唔會太貴,推薦👍🏻🍗炭燒葡式香辣蝴蝶雞(半隻)配薯條  $128外皮好香而且仲脆口,雞脾位夠滑,點小小辣醬幾惹味👍🏻中意佢個薯條係粗薯,夠薯味同夠熱夠脆👍🏻🍝忌廉蕃茄汁蝦球意粉 $98意粉軟硬度岩岩好,醬汁creamy 得黎又有蕃茄酸酸地既味,唔會覺得膩,醬汁收汁收得好好,蝦球有成5-6隻,而且隻隻都大隻彈牙,推介!🥗燒南瓜沙律菜及芝士沙律 $88燒南瓜燒到好甜😙入口好綿滑,配埋Feta羊奶芝士同沙律菜食好夾😈魔鬼辣雞翼(6隻) $68原本以為會係超級辣同埋有辣醬包住雞翼,意外地係炸雞翼配個辣醬比你點🌶️個炸雞翼炸得岩岩好,雞翼好juicy,點埋個醬食好惹味👍🏻🍸Classic Virgin Mogito $58點左Classic果款,味道係薄荷葉、檸檬🍋同梳打水 好fresh同解油膩👐🏻Overall餐廳隱沒喺太古嘅一條橫巷,但都仍然有唔少人幫襯,可見質素真係唔錯,相信都唔少回頭客,上次食過佢個牛扒都好正😛openrice訂位仲有折,抵食呀

🍗炭燒葡式香辣蝴蝶雞(半隻)配薯條  $128

🍝忌廉蕃茄汁蝦球意粉 $98

🥗燒南瓜沙律菜及芝士沙律 $88

😈魔鬼辣雞翼(6隻) $68

🍸Classic Virgin Mogito $58

Overall
2022-12-04
2022-12-05 281 浏览
▫️聖誕真係特別多市集🎅🏻 前2日去完糖廠街市集又可以係附近搵好野食😋 位置有少少隱蔽,座位係室外位置,開住大帳篷感覺幾chill幾寫意🏖🥩 10安士肉眼扒配薯條 $168▫️要左5成熟,肉味香濃而且唔韌🐮 配燒汁食好夾✨ 碟邊仲有我最愛既薯條🍟 炸得香脆好好食😍🐔 炭燒葡式香辣蝴蝶雞 $128/ half▫️廚房係透明玻璃外牆,望到掛住一隻隻烤雞好吸引🐓 雞肉燒得岩岩好,外皮好薄,點埋peri peri醬辣辣地幾惹味🔥 伴碟一樣有香脆薯條🍟🥗 火箭菜蘋果芝士沙律 $88▫️沙律都幾大碟😯 火箭菜新鮮🥬 加埋清甜蘋果絲感覺成個沙律好fresh🍎 仲有合桃粒同parmesan cheese,口感豐富之餘仲好香口🧀🥂 Sauvignon Blanc $75/Chardonnay $78▫️咁chill既環境點可以唔配返杯酒😎🍾

🥩 10安士肉眼扒配薯條 $168

🐔 炭燒葡式香辣蝴蝶雞 $128/ half

🥗 火箭菜蘋果芝士沙律 $88

🥂 Sauvignon Blanc $75/
Chardonnay $78
▫️咁chill既環境點可以唔配返杯酒😎🍾

2022-11-30 266 浏览
夜晚想搵個地方食飯chill下飲杯嘢,朋友就推介位於鰂魚涌嘅Flames! 宜家天氣涼涼地,坐室外真係啱晒,原來夜晚呢度都好有氣氛。坐低當然就梗係叫番杯draft beer先啦!啤酒口感新鮮清爽、夠晒冰凍,放工嘆一嘆真係人生樂事Ceasar Salad,新鮮爽脆嘅羅馬生菜配上烤雞好醒胃,一個簡單的沙律,味道卻是出乎意料的好我同朋友一人叫咗一份半雞餐一份Mixed Herbs 炭燒雞,一上枱已經聞到陣陣香草味,烤雞烤得剛剛好,外脆內軟,肉汁鮮嫩多汁配上黑松露薯條,份量超大,薯條即叫即炸,入口熱辣辣,真係食唔停口呀!另一份Peri Peri香辣燒雞,香噴噴嘅Peri Peri味,聞到已經覺得好惹味,辣味剛剛好,吃起來味道豐富,越吃越惹味!

坐低當然就梗係叫番杯draft beer先啦!
啤酒口感新鮮清爽、夠晒冰凍,放工嘆一嘆真係人生樂事

我同朋友一人叫咗一份半雞餐

• 雞肉凱撒沙律
  • 黑松露薯條
  • 炭燒香草雞釀麵包糠
  • 炭燒葡式香辣蝴蝶雞
2022-11-22 213 浏览
經過呢間 Flames都覺得好香,見到好多人食燒雞, 本身都想食,但我搞錯咗以為佢嘅燒雞好細(事後發現人地係1/4;我以為係1/2隻)😅,所以諗住食澱粉質飽啲!!! 蕃茄汁肉丸意粉 - $72 (lunch)幾好食嘅,蕃茄汁非常之濃味,酸甜適中,依啲汁亦掛到上扁意粉,意粉都煮得岩岩好,軟硬適中,意粉上面嘅羅勒碎亦令到整體更香!肉丸亦都好香濃,好淋但唔係散,幾好食。不過份量的確唔多,大食嘅就唔夠飽啦 🤣可以下次試返燒雞😜

蕃茄汁肉丸意粉 - $72 (lunch)

肉丸亦都好香濃,好淋但唔係散,幾好食。

不過份量的確唔多,大食嘅就唔夠飽啦 🤣

可以下次試返燒雞😜
2022-11-22 191 浏览
天氣開入秋, 趁著陣陣涼風, 選擇了1間戶外餐廳, 開放式座位零局促感, 令人非常舒適.   10oz Rib Eye Steak & Fries  7成熟的肉眼排煎外層焦香帶脆, 火候控制得剛好, 內層肉質鮮嫩, 軟稔而充滿肉汁. 肉味油香十足, 加上秘制黑椒汁更惹味.薯條炸得外脆內軟, 加上辣粉調味, 令人停唔到口. Shrimp cream tomato sauce linguine意粉及蝦球的份量都唔少, 蝦球大隻爽口彈牙. 醬汁主要是蕃茄的酸甜加上忌廉的綿滑, 還有些香草, 整體感覺清爽而濃郁. 扁意粉軟硬適中, 達到掛汁效果. 令人滿足. Half peri-peri chicken & fries    烤雞色澤十分吸引, 外皮燒得乾身脆卜卜, 充滿炭火焦香, 雞肉都唔會燒到鞋口, 就算係雞胸都唔會乾爭爭. 雞翼雞脾位更加出色, 肉質嫩而多汁, 調味都唔會過鹹. 烤雞本身已有用辣香料醃製, 再加上特製的辣椒醬, 酸酸辣辣, 十分開胃.Canberry splash酸酸甜甜, 唔錯
10oz Rib Eye Steak & Fries
薯條炸得外脆內軟, 加上辣粉調味, 令人停唔到口.
Canberry splash
Canberry splash
酸酸甜甜, 唔錯
2022-11-12
用餐时段
10oz Rib Eye Steak & Fries
假日既鰂魚涌比較寧靜同舒服☀️ 小巷中無意搵到呢間舖頭主打燒雞同埋西餐🇺🇸 秋天黎到都唔算太熱OK Chill🍁 下午黎到食個Lunch 嘆杯啤酒都算係個舒適既選擇👍🏻⭐️ Mixed Herbs Chicken and Fries 🍗燒雞裹滿了香草🌿濃濃既炭燒同香草味好入味加上好正既Gravy 🔥 半隻雞份量好多好飽肚 將Fries轉左做Tomato Rice 味道都好香濃惹味🍅⭐️ Fish and Chips 🐟意外地高質🤣 炸魚Batter 唔會太厚好脆口💥 鍾意簡單用檸檬汁調味🍋⭐️ Roast Pumpkin, Feta and Greens Salad 🥗沙律加上南瓜同埋Feta Cheese多左一份甜味同奶香味🎃 不會太單調⭐️ Peroni 🍺入口爽口但係淡淡地容易入口🌊 配炸物一流🫶🏼
Mixed Herbs Chicken and Fries

Mixed Herbs Chicken and Fries
Fish and Chips
Peroni
2022-11-18 152 浏览
👉此店收藏良久也沒來過,只因這裏只🈶️室外座位,夏天怕會吃不消⋯⋯現在入秋時份🍂,涼風伴餐⋯寫意‼️.☝️餐牌簡單,連飲品也只🈶️2⃣️、3⃣️版紙,但對於🈶️選擇困難的人⋯如我,足夠了。。。 ☺️📌10安士肉眼扒配薯條 $168 ~ 肉眼扒點了medium rare 3⃣️成熟,外皮微焦,中間粉嫩牛扒是我至愛,入口軟綿牛味濃。。。不愛生的最多點5⃣️成熟medium好了,太熟會過韌!!📌炸魚柳薯條 $148 ~ 1⃣️客🈶️3⃣️大條鮮炸魚柳,外層粉漿厚薄均勻適中,色澤金黃,熱焫脆口。😋魚柳肉汁豐富,加點檸檬🍋汁,提鮮解膩!!👏☝️帶皮粗薯條🍟外脆內軟,乾身不過油⋯炸魚做🉐️出色,薯條沒🈶️不好吃的理由。👍📌忌廉蕃茄汁蝦球意粉 $98 ~ 大大隻蝦🦐球為數不少,肉質爽彈。。。😍汁醬加入新鮮車厘茄、香草🌿、忌廉、芝士🧀 ⋯味道微酸,質感綿滑,用上《扁意粉》🍝,輕易做出掛汁效果。。😋📌經網上訂位🈶️7⃣️ / 8⃣️折,一定會回來試燒雞的。。。😉🏬 Flames (鰂魚涌)🚦   鰂魚涌海灣街25號海灣大廈地下A2號舖
📌10安士肉眼扒配薯條

不愛生的最多點5⃣️成熟medium好了,太熟會過韌!!

📌炸魚柳薯條

😋魚柳肉汁豐富,加點檸檬🍋汁,提鮮解膩!!👏

📌Iced Coffee, 📌Iced Lemon Tea

🏬 Flames (鰂魚涌)
🚦   鰂魚涌海灣街25號海灣大廈地下A2號舖
2022-11-12
📌Iced Coffee, 📌Iced Lemon Tea
2022-11-13 169 浏览
今天天氣很適合在戶外吃,所以到鰂魚涌這間半露天的。氣氛挺好的,伴隨音樂,令人愉快進餐。Wild rice 🥗 salad不是我想像中那藜麥,味道一般,但纖維素豐富,是我吃沙律的首要選擇!不錯👍🏻Prawns🍤 creamy tomato 🍅 pasta 🍝 呢碟真的強烈推介, 十分creamy,蝦🦐又爽又有蝦味,整碟令人超滿足。Chicken & Fries mixes herbs 🌿 雞用香草醃製,經過燒烤之後味道十分香,肉質豐富,配搭醬汁及薯條,十分抵食!Fruit 🍎 punch 甜味適中😇😇😇

Wild rice 🥗 salad

Chicken & Fries mixes herbs 🌿

Fruit 🍎 punch
甜味適中😇😇😇
之前食過flames都幾好食,今次試下係鰂魚涌嘅分店,好似專食烤雞,但有啲失望😂🍴1/2隻炭烤雞 葡式香辣 $82 + 沙律 $28 (6/10)烤雞睇落烤得幾好,但個雞嘅辣味唔係好出,用咗好輕微嘅辣香料去醃製,個個雞皮有少少味,雞肉味道好淡😂😂雞胸肉嗰個位有啲乾,雞髀都唔算嫩滑🤥個辣椒醬係屬於純辣偏酸嘅,輕微酸辣,有啲似辣椒仔嘅感覺,燒雞真係好麻麻🤪南瓜沙律,得三粒南瓜,沙律菜都新鮮,用咗黑醋汁,沙律好食過個雞,半隻雞肉比較少,唔飽肚,配澱粉質會好啲。推薦指數: 6/10烤雞好似好出名,但食落麻麻,唔會再食。

推薦指數: 6/10
烤雞好似好出名,但食落麻麻,唔會再食。
2022-11-08 159 浏览
閏蜜有喜事😄緊係嗒得杯樂啦🥂🍹放工行過去,不用5分鐘, 就脚是優勢。其次,之前吃過燒雞,味道好正,今次再嚟試下其他先🫶秋意正濃,坐戶外吹吹生風,嗒住酒🍸蜜蜜傾,人生樂事👍🙆‍♀️10安士肉眼扒配薯條🥩🍟肉眼扒煎得很香口,肉眼位置出名肉質比其他地方幼滑,咬得鬆化怡人😋 而且它質量較多汁,加上厨師功力,汁液被封印,實在好味道😝薯條炸得香脆,因為有一定的寬度,所以更為有口感,識吃必定沾茄汁🍅🍅🍅,滿滿的酸甜酸甜,滿足感又來了🙋‍♀️香煎魚柳香草檸檬忌廉汁配蔬菜🐟🫑🥒一放低就聞到嗰香草汁嘅香味👍條魚嘅表面煎得相當很脆,兩者配撘一起,再加上顏色鮮豔的蔬菜,整體視覺效果很豐富,而且吃落有層次😄😃Tequila Sunrise🍹好喜愛這款雞尾酒,顏色鮮豔好迷人Tequila Sunrise🍹🤩,而且容易入口,因為龍舌蘭的酒精濃度很高,所以好多人不敢直接喝,建議喝這杯含有橙汁及石榴的雞尾酒,龍舌蘭的獨有酒味不會被遮蓋, 反而更撘配呢😘酒名Sunrise 🍹👍真令人生充滿希望啊🥳😉Sauvignon Blanc 🍷🍾朋友喝意大利的長相思,酒名意思是「野生的白葡萄」,酒體風格較輕,但果味豐富,配搭芝士和魚類一

酒名Sunrise [日出]🍹👍真令人生充滿希望啊🥳😉

Sauvignon Blanc 🍷🍾

朋友喝意大利的長相思,酒名意思是「野生的白葡萄」,酒體風格較輕,但果味豐富,配搭芝士和魚類一流🤗🤗🤗
2022-11-03 129 浏览
Flames 鰂魚涌海灣街附近多左好多chill 西餐廳今次去左 FLAMES,貪夠特別既戶外餐廳,  好得意係後巷仔既小餐館10oz肉眼扒配薯條 $168見到個價錢心lum 甘平會唔會中伏lol但又好ok wo!牛扒都鮮嫩,  medium 就真係medium 無overcook 火候控制得宜 肉呈粉嫩紅色  入口質都稔, 係較多筋 蒜香蝦球 $78份量好足夠,蝦每隻都大大隻,蝦肉彈牙結實蒜頭牛油味超香個人好中意個醬汁鷄肉卡邦尼意粉 $88意粉汁唔會太膩太稀岩岩好Creamy 好食 口感都吾錯Processo $88要讚 放耐左吾夠凍都吾會變酸既processo正Chardonnay $88正常 容易入口Overall 好有風味既露天西餐體驗 haha性價比好 可以再戰

10oz肉眼扒配薯條 $168
見到個價錢心lum 甘平會唔會中伏lol
 火候控制得宜 肉呈粉嫩紅色  入口質都稔, 係較多筋

蒜香蝦球 $78
份量好足夠,蝦每隻都大大隻,蝦肉彈牙結實
蒜頭牛油味超香

Overall 好有風味既露天西餐體驗
haha性價比好 可以再戰

2022-10-23
2022-11-02 88 浏览
唔好話俾我老細知我趁佢放假同同事落嚟happy hour平時喺上面返工, lunch見到好多鬼佬喺度食嘢飲酒勁開心,今日終於都到我啦!Flames Carbonara linguine而家喺呢邊返工勁方便,之前都好鍾意食呢間,佢嘅carbonara係我嘅Top One!好似無以前咁大份,等我可以食多幾樣野,唔會太飽。Carbonara嘅醬好creamy, 煙肉同磨菇呢兩樣膽拖嘅配料份量剛好,唔會太咸,提升味道!Hh當然要有啤酒!tap beer! Nachos走辣,上枱好熱辣辣,連隻碟都有砧板墊住。有肉醬,芝士,橄欖,蕃茄,洋蔥碎同香草,好香口,配啤酒最啱。Fish and chips有三大條魚柳,炸得幾靚,炸粉完全唔厚,啖啖肉,薯條都新鮮炸起呢排涼涼地,坐戶外位食野最舒服
唔好話俾我老細知我趁佢放假同同事落嚟happy hour

Flames Carbonara linguine

Hh當然要有啤酒!tap beer!

呢排涼涼地,坐戶外位食野最舒服
去開鰂魚涌嗰邊放狗狗🐶,想搵個地方同狗狗朋友一齊食,見到呢間有戶外座位就入去試試佢!! 我哋入座嘅時間仲有Happy Hour優惠🥂即刻叫返兩杯先🤩呢度環境寧靜,枱嘅數目唔算多,適合想靜靜地想chill 下既朋友仔 我哋幾多附近幾張枱都有叫到烤雞,電影都有推介喺呢度嘅招牌菜,我哋都叫咗隻試吓,口味方便可以揀香辣或者唔辣嘅香草味!! 雞嘅外皮烤得有炭香感覺,雞肉點埋佢哋嘅秘製醬汁更加惹味!10安士牛扒配薯條我哋覺得一份牛扒嘅價錢($168)都唔算貴性價比高,仲配埋大量嘅薯條,薯條即炸新鮮,炸得夠晒香脆,而牛扒我哋叫咗五成熟,肉質鬆軟,肥瘦適中!

10安士牛扒配薯條
2022-10-18 139 浏览
今天天氣好,乾爽不熱,有點秋意,適合出外吃午餐,選了這家戶外餐廳。餐廳為地舖,沒有室內餐枱,只有戶外有傘餐枱,空氣流通,感覺開揚。熱檸茶28元,茶味香濃但不太苦,檸檬新鮮,味道正常。雞肉凱撒沙律98元,蔬菜鮮甜,雞肉不柴,面層有芝士粉和炸煙肉碎,味道層次豐富。蒜香蝦球78元,份量足夠,蝦大隻,蝦肉彈牙,蒜頭味香,醬汁帶點牛油味。炸魚柳薯條148元,炸魚柳份量多,外層炸漿香脆,內層魚肉厚,加入少許檸檬汁和沾點他他醬一起吃,十分美味。炸薯條熱辣辣,外脆內軟,帶點鹽味,可沾點茄汁一起吃。炭燒香草雞釀麵包糠98元,四份之一隻雞,炭燒氣味四溢,雞肉多汁嫩滑,帶點香草味,可沾點燒烤醬一起吃,很滋味。總結:餐廳空氣流通,食物美味。

熱檸茶28元,茶味香濃但不太苦,檸檬新鮮,味道正常。

總結:餐廳空氣流通,食物美味。
2022-10-15
2022-10-14 125 浏览
放工搵食見到餐廳環境幾chill,又可以飲兩杯放鬆下,意外地食物都有驚喜😋雖然係blue Monday but I’d rather choose to have happy Monday! 飲兩杯chill一chill先,一杯Shiraz一杯Cabernet Sauvignon,兩杯都好易入口mid-bodied,唔太酸,重提子質感🥂🎈PERI-PERI CHICKEN & FRIES燒得乾身外皮脆卜卜,但keep到juicy而雞胸都唔會好乾,特別係雞翼位出色🤩/ 味道好足而唔會過咸,完全唔需要再加醬/ 意外地薯條好好味😍 粗薯 - 外脆內軟,用辣粉調味,一條又一條食唔停口🎈10oz RIB EYE STEAK & FRIES就咁睇以為係茶記質素,但驚喜度高/ 厚度適中,有口感得嚟仍然保留牛味/ 夠tendon軟熟🎈SIDES - MUSHROOM & SALAD份量多cp值早😋/ 蘑菇煮得入味

🎈PERI-PERI CHICKEN & FRIES

🎈10oz RIB EYE STEAK & FRIES