2023-10-17
呢間澳式西餐廳都唔係第一次去,今次揀咗週末嘅午市去,觀塘呢間分店有一個室內平台,日落時段坐喺呢度仲可以睇到日落靚景,夠晒chill!佢有brunch menu提供,包咗嘢飲,仲可以用優惠價加配沙律甜品嗰啲,人均百鬆啲就可以,都好抵食!佢同隔離間Mano係姊妹公司,個人更加鍾意Flames嘅brunch menu,有更多肉類選擇,食肉獸之選🤤!另外,值得一讚嘅係佢嘅出餐速度,比其他西餐廳,上菜快好多,唔使等到餓扁先有嘢食🤰~------------------------------🍕◖夏威夷薄餅◗ $178每次嚟呢間,都一定要食佢嘅pizza!一個薄餅可以分到六片,即叫即焗,出到嚟熱辣辣!配料有菠蘿、火腿、俄勒岡菜、聖馬札諾蕃茄同馬蘇里拉芝士,都幾豐富!薄餅外層有一層薄脆,中間鬆軟煙韌,採用新鮮菠蘿,清甜多汁,加上鹹香嘅火腿,味道都頗有層次~🍗◖½葡式香辣燒雞配烤蔬菜◗ $128燒雞是先用香料醃製,再拎去烤焗,香料好入味,味道微辣,肉質相對上柴少少,但點上佢嘅葡式辣醬,都幾惹味~本身跟配薯條,店員超好俾我哋轉烤蔬菜,蔬菜加入咗橄欖油去烤焗,好香好清甜!🥬◖是日沙律◗ +$15沙律用咗羅
🍕◖夏威夷薄餅◗ $178
🍗◖½葡式香辣燒雞配烤蔬菜◗ $128
🥬◖是日沙律◗ +$15
沙律用咗羅馬利亞生菜,加入煙肉同麵包粒,撈埋啲沙律醬橄欖油,幾新鮮,味道正常~
🫕◖是日餐湯◗ +$15
今日係周打蜆湯,有啲雜菜粒喺個湯入面,質感黏稠,都好飲,比較飽肚~
☕️◖Cappuccino◗ +$18
咖啡機沖出嚟嘅質量,但飲落都幾順滑,奶泡都幾細密,都唔錯~
🍋◖Lemon Tea◗ 跟餐
加入咗兩片檸檬,茶底唔會苦澀,味道正常~
🌟Encore指數:8.9/10