餐厅: FINDS
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-12-29 191 浏览
平安夜下午黎影同個tea set下相,本來無抱好大期望,但出奇地個芝士火鍋芝士汁真係幾正,甜品方面味道好適中吾太甜,水果都幾fresh可以一試美中不足係杯餐茶港式左少少,吾夠高級酒店水準,不過勝在服務人員好熱心幫忙加茶水
平安夜下午黎影同個tea set下相
,本來無抱好大期望,但出奇地個芝士火鍋芝士汁真係幾正
甜品方面味道好適中吾太甜,水果都幾fresh
可以一試
2022-12-21 174 浏览
NORDIC SEAFOOD & BRUNOST CHEESE FONDUE – One pot per personSAVOURIES * HOUSE-SMOKED NORWEGIAN SALMON* PAN-SEARED HOKKAIDO SCALLOP* BROCCOLI, CHERRY TOMATOES, SWEET POTATO FRIES, SOURDOUGH SWEETS * SPRING ROLLS WITH PEAR, CREAM CHEESE & CINNAMON* HOMEMADE WAFFLE WITH BERRIES & BRUNOSTTM CHEESE* LINGONBERRY BRUNOSTTM CHEESE PANNA COTTA* FRESHLY-BAKED SCONES WITH CLOTTED CREAM AND STRAWBERRY JAMIt is lovely to enjoy a warm cheese fondue especially when the weather is so cold recently. Given the spe

SAVOURIES

* PAN-SEARED HOKKAIDO SCALLOP

SWEETS

It is lovely to enjoy a warm cheese fondue especially when the weather is so cold recently. Given the special afternoon tea theme, it is worth a visit to the iconic Nordic restaurant FINDS in Hong Kong.

The set is priced at $568 for two persons from Mon to Fri, and $628 for two persons on Sat, Sun or public holidays.

🍽 Restaurant: FINDS
🏠 Address: 1/F, The Luxe Manor, 39 Kimberly Road, Tsim Sha Tsui

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #microinfluencer
踏入冬天,除了打邊爐,臨近聖誕會更想吃芝士火鍋。FINDS 今年就推出了一人一鍋的北歐暖意海鮮芝士火鍋下午茶預先在openrice訂座和付款會有訂座預付優惠 $533.8 (2位用)原價的話會是$628,另外這是星期六日及假期的價格,平日會再便宜一點。除了本體的下午茶外,也可以加錢飲芝士相關的特飲或甜品。我們選了特飲 - 芝味暖日 ($58/杯) 有凍或熱。濃厚的海鹽芝士奶蓋上還曬了一些焦糖芝士,滿滿的奶香中帶點鹹香。基底則是黑茶,如果冰少一點更好或者直接選熱飲。這個芝士火鍋的鹹點配料有太鹹的自家煙燻挪威三文魚,輕煎北海道帶子比想像中的鮮美,另外還有不會太草青味的西蘭花、甜甜地的車厘茄和微硬身的酸種麵包。芝士火鍋的芝士是用 TINE® Brunost 焦糖芝士,獨特的焦糖甜味與芝士鹹味平衡得很好,一吃就停不了口,不過要注意小心燶掉。鹹點其實還有番薯條,但放耐了?吃落時很腍,不香脆的。吃完鹹點之外,還有用焦糖芝士製作的甜點。首先是 自家製窩夫配雜莓及焦糖芝士,芝士是店員即場刨絲灑上去的喔越橘莓焦糖芝士奶凍,香甜幼滑,那莓是北歐特產。香梨忌廉芝士肉桂春卷 - 很酥脆,有點像沙翁那樣子,吃落
踏入冬天,除了打邊爐,臨近聖誕會更想吃芝士火鍋
除了本體的下午茶外,也可以加錢飲芝士相關的特飲或甜品
北歐暖意海鮮芝士火鍋下午茶 (2位用)

我們選了特飲 - 芝味暖日 ($58/杯) 有凍或熱。
基底則是黑茶,如果冰少一點更好或者直接選熱飲。
芝味暖日 (杯)

這個芝士火鍋的鹹點配料有太鹹的自家煙燻挪威三文魚
芝士火鍋的芝士是用 TINE® Brunost 焦糖芝士,
自家煙燻挪威三文魚

鹹點其實還有番薯條,但放耐了?吃落時很腍,不香脆的。
吃完鹹點之外,還有用焦糖芝士製作的甜點。
越橘莓焦糖芝士奶凍,香甜幼滑,那莓是北歐特產。
香梨忌廉芝士肉桂春卷 - 很酥脆,有點像沙翁那樣子,吃落有微甜的肉桂味。
英式鬆餅 的麵粉味有點重,吃完這個真的超飽!配了自家製草莓果醬和凝脂忌廉。
番薯條
自家製窩夫配雜莓及焦糖芝士
越橘莓焦糖芝士奶凍
英式鬆餅
题外话/补充资料: 用焦糖芝士整的芝士火鍋有驚喜!而且一人一鍋不用爭 (笑)
2022-12-18
$362.1 (下午茶)
北歐暖意海鮮芝士火鍋下午茶 (2位用)
芝味暖日 (杯)
越橘莓焦糖芝士奶凍
2022-12-14 176 浏览
📍#尖沙咀 FINDS @帝樂文娜公館三層架下午茶食得多,仲要通常都係冷盤❄️冬天都到了,梗係食返啲有熱食嘅下午茶啦☕️芝士火鍋做下午茶都夠特別,焦糖芝士火鍋好似仲有gimmick🫕呢間餐廳以北歐菜為主,佈置都好歐洲feel好relax😌✨鹹點有自家煙燻挪威三文魚、輕煎北海道帶子、西蘭花、車厘茄、番薯條同酸種麵包焦糖芝士火鍋都係鹹的,開頭仲覺得伏🙂上面有一層焦糖,芝士醬好香奶味,食落竟然唔膩,仲幾夾😋✨甜點✨香梨忌廉芝士肉桂春卷用薄薄嘅春卷皮包住滿滿嘅餡,食到啲梨肉🍐春卷外圍包咗砂糖同肉桂粉,好香,但略嫌甜咗啲🤏✨自家製窩夫配雜莓及焦糖芝士焦糖芝士係上咗碟先即場刨出嚟,窩夫係薄款,咬落比較脆身😆✨越橘莓焦糖芝士奶凍奶味非常香濃,面頭淋咗越橘果醬,仲見到一粒粒果肉,酸酸甜甜😝✨英式鬆餅偏硬同實咗啲,有啲難切開🥲不過配埋草莓果醬食就perfect ,因為果醬增加咗濕潤嘅感覺🍓✨飲品✨莓果皇后真係有果肉係入面,飲落酸酸地,隻色仲好靚呢🥰✨芝味暖日面頭會刨咗啲焦糖芝士,飲落有啲似少甜版奶蓋茶,但少貴🤣
📍#尖沙咀 FINDS @帝樂文娜公館

✨鹹點

✨甜點
✨香梨忌廉芝士肉桂春卷

✨自家製窩夫配雜莓及焦糖芝士
焦糖芝士係上咗碟先即場刨出嚟,窩夫係薄款,咬落比較脆身😆

✨越橘莓焦糖芝士奶凍

✨英式鬆餅

✨飲品
✨莓果皇后
真係有果肉係入面,飲落酸酸地,隻色仲好靚呢🥰

✨芝味暖日
面頭會刨咗啲焦糖芝士,飲落有啲似少甜版奶蓋茶,但少貴🤣
2022-11-21 375 浏览
當日我同朋友去到帝文那公館staycations 在FINDS食咗豐富超級美味😋😋晚飯!公館經理友善服務態度卓越令我和朋友都好十分滿意,FINDS食晚餐有海鮮盆非常新鮮好味,斧頭扒熟道適中及黑松露薯條十分好味,物超所值,環境寧靜地方舒適,私隱度高,枱與抬之間分隔適中,服務員恩勤有禮,當日慶祝朋友生日,餐廳安排甜品給生日的朋友都十分好味!我朋友都感到好開心呀!尤其是甜品蘋果批加埋vanilla 雪糕好好味呀!我相信我會同朋友再來試吓佢Dhight tea!
歐陸風味
2022-11-20
庆祝纪念
生日
歐陸風味
  • 黑松露薯條,海鮮拼盤
2022-11-16 1398 浏览
車媽媽於11年前已經對芝士火鍋情有獨鍾,記得第一次就於大角咀小店Dr.Panini內品嚐,而且在冬天吃暖笠笠的芝士火鍋我覺得非常浪漫,來到今時今日想吃芝士火鍋亦已經非晚餐不可!因為下午茶亦已經可以品嚐得到了。芝士火鍋起源於阿爾卑斯山脈,把多種芝士煮至融化後以麵包蘸來品嚐,說到此在香港能吃到此風味美食的餐廳其實瘳瘳可數,其中位於The Luxe Manor內的北歐餐廳FINDS ,相信對於愛品嚐北歐菜的朋友絕不會陌生吧!為慶祝帝樂文娜公館今年16周年慶典,酒店跟邁向160周年擁有挪威國民美食之稱的TINE® BrunostTM焦糖芝士首次攜手合作,並由香港代理世紀食品有限公司將此得獎芝士引進香港,於FINDS推出*北歐海鮮焦糖芝士火鍋*下午茶,這天來到餐廳品嚐這個超特色的下午茶真的令我期待萬分那個焦糖芝士火鍋。TINE® BrunostTM焦糖芝士採用當地頂級牛奶和羊奶混合製作,將乳清加熱並加入濃厚的原乳透過把原材料混合並加熱,糖份進一步分解及焦糖化慢慢結出焦糖的質感味道,過程須在嚴格的監管下進行以確保成品質素,正因如此品牌產品成功贏得多項國際性獎項,近年亦曾多次揚威世界芝士大獎(Wor

TINE® BrunostTM焦糖芝士採用當地頂級牛奶和羊奶混合製作,將乳清加熱並加入濃厚的原乳透過把原材料混合並加熱,糖份進一步分解及焦糖化慢慢結出焦糖的質感味道,過程須在嚴格的監管下進行以確保成品質素,正因如此品牌產品成功贏得多項國際性獎項,近年亦曾多次揚威世界芝士大獎(World Cheese Awards)。

而FINDS相信是香港首間使用TINE® BrunostTM焦糖芝士入饌的餐廳,大廚竟然想到用來配海鮮芝士火鍋來作下午茶的主題真心讚此心思。

我們的下午茶已經陸續上檯!這個北歐海鮮焦糖芝士火鍋下午茶,除了有主角焦糖芝士火鍋外更配襯了鹹甜點心陣容非常鼎盛。

飲品方面除有精選咖啡或"OR TEA"特色茗茶之外,更可升級加配以焦糖芝士來炮製的創意特飲,我這杯凍Butter Cup芝味暖日$58/杯(原價$78/杯)以濃郁黑茶作基底,配上鮮奶、海鹽再邪惡地加上芝士泡沫奶蓋炮製而成,喝下去口感絲滑更充滿濃郁奶香更有凍飲或熱飲可選擇。

如果喜歡喝酒的朋友則可選這杯雞尾酒Autumn Spirit秋月紅光$88/杯(原價$108/杯),混合冧酒、氣泡酒、黑櫻桃利口酒、西柚苦味酒及西柚汁再加上輕盈的西柚泡沫最合怕膩的朋友品嚐。另除了雞尾酒之外亦有顧及嗜好杯中物的朋友、精選了葡萄酒作限定優惠只需另加$88/杯(原價$108/杯)即可享用優質的葡萄酒。

下午茶很貼心的為客人送上個人專屬的焦糖芝士火鍋供獨享,一人一鍋不用爭著來吃實在太爽皮了吧!

鹹點配料大廚創新地用上自家煙燻挪威三文魚、輕煎北海道帶子,西蘭花、車厘茄、番薯條及酸種麵包,這樣的組合完全顛覆了我對芝士火鍋的印象。

先以Sourdough品嚐焦糖芝士的原味道,一沾一吃那柔滑的質感恰到好處,加上似鹹非甜天然獨特的焦糖香味真太令我味蕾震驚,從來沒有過這種複習的味道滲進腦袋難忘矣!

然後再用西蘭花來品嚐!掛滿焦糖芝士的蔬菜同樣也得到滿意的味道。

輪到餐廳的招牌海鮮又會跟焦糖芝士擦出什麼火花呢!鹹香的自家煙燻挪威三文魚沾上焦糖芝士,吃下去鹹甜交雜層次感很豐富而且味道非常匹配。

但我更愛輕煎過的北海道帶子,外層焦香的帶子混上焦糖芝士的味道非常之吸引,入口先是香甜的焦糖味然後是嫩口的帶子鮮味,真估不到可以得出這種芝味非常奇妙。

最後還有番薯條淨吃及Dip Cheese Fondue來吃也很美味。

吃罷鹹點後來到品嚐以挪威焦糖芝士做主題的特色甜點,三款特別製作的甜品包括是自家製窩夫配雜莓及焦糖芝士、香梨忌廉芝士肉桂春卷及越橘莓焦糖芝士奶凍 ,下午茶必備的英式鬆餅當然有供應還要超大件呢!配襯上自家製的草莓果醬及Clotted Cream品嚐總是吸引的,不過塗上焦糖芝士來吃就更加和味了。

然後這件香梨忌廉芝士肉桂春卷以春卷皮包女很有心思,口感酥脆味道微甜那肉桂味令人聯想超聖誕快來了。

這件自家製窩夫配雜莓及焦糖芝士就好看又好吃!服務員會在堂前將焦糖芝士直接刨絲灑於窩夫上,配襯酸香雜莓及心型自家製窩和夫焦糖芝士,吃下味道酸酸甜甜可口非常。

最後這杯是越橘莓焦糖芝士奶凍,酸香的越橘莓配搭香甜幼滑的焦糖芝士奶凍是會令人心動的。

但饞嘴的我見到有升級的MÖVENPICK®雪糕配焦糖芝士$38/球怎能忍口!在MÖVENPICK®雲呢拿雪糕淋上微溫的焦糖芝士漿,冷熱交融的口感加上焦糖芝土雪糕教我如何不愛它。

FINDS X BrunostTM北歐海鮮焦糖芝士火鍋下午茶,由即日起至2023年2月28日於星期一至日下午3時至5時30分供應,星期一至五收費為$568/2位、$328/位,星期六、日及公眾假期$628/位、$358/位(另設加一服務費)。
2022-11-08
下午茶
2022-10-23 427 浏览
香港好少食到北歐菜式,可以忙裡偷閒嘆番個 Tea Set,確實相當感恩!食物樣靚外,味道都不遜色,服務周到,環境舒適,三五之己最佳選擇!下次,要再試其他菜式以治療小女子思念旅遊情懷~
2022-10-23
下午茶
  • AfternoonTeaSet
2022-10-01 483 浏览
今次試下北歐神話饌嚐之旅下午茶~價錢方面:八折後兩個人價錢454,但要現場「按原價比加一服務費」,結果埋單係565,比八折價錢多出24%,果然魔鬼在細節喎!佢原價568,其實都係平咗3蚊,覺得所謂「八折」都幾取巧下。呢個價錢,其實有好多其他更好選擇。食物質素方面:鹹點同甜點都係凍嘅,賣相都ok(自己睇相),味道一般啦,至少無嘢覺得好難食。兩個人食都好夠飽,但叫特色茶飲時,佢哋只會比一杯熱水同一個茶包比你自己沖,十分low。正常tea set都會比一壺茶,就算茶包都會先下茶包再加熱上,分開上自己浸茶包真係😅😅😅環境方面:大部分都有坐滿嘅,都見到有情侶去,待應不算十分好,不宜期望太高。
今次試下北歐神話饌嚐之旅下午茶~

北歐神話饌嚐之旅下午茶(鹹點)
北歐神話饌嚐之旅下午茶(甜點)

2022-09-25
$282.5 (下午茶)
2022-09-19 474 浏览
第一次入去這間酒店,已經覺得裝修好靚,好多打卡位❤️今次同朋友都叫了 4 course seasonal set menu $538 Appetiserseared tuna: 味道ok,熟度適中Smooth Roasted Lobster & Salmon soup + $48這個湯好有,有濃濃的龍蝦味,還有龍蝦肉Main: smoked US Beef Tenderloin 肉質好淋,好重牛味,而且份量都幾多Honeycomb toffee chestnut cake: 覺得太甜,所以食唔晒。 朋友叫Chia Seeds with Red fruit compote,這個帶酸,正好幫助消化。最後還叫了杯咖啡。
第一次入去這間酒店,已經覺得裝修好靚,好多打卡位❤️

Appetiser
seared tuna: 味道ok,熟度適中

最後還叫了杯咖啡。

2022-09-03
庆祝纪念
生日
2022-08-24 435 浏览
話說八月頭無意發現一個住宿餐飲酒店𝗉𝖺𝖼𝗄𝖺𝗀𝖾「𝗧𝗲𝗮𝗖𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻」,這個𝗉𝖺𝖼𝗄𝖺𝗀𝖾包有雙人住宿連下午茶及雙人早餐,價錢也不過千,看到如此吸引我也馬上約朋友輕鬆下~🦦⸝ᶜʰⁱˡˡ 𝗂𝗀 𝗄𝖺𝗋𝗄𝖺𝗋.𝗋𝖾𝖼𝗈𝗋𝖽𝖾𝗋‪‪‪𓏸𓈒 𓂃 𝖳𝖠𝖲𝖳𝖤 𝗈𝖿 𝖭𝖮𝖱𝖲𝖤 𝖬𝖸𝖳𝖧𝖮𝖫𝖮𝖦𝖸‪‪𓂃 𓈒𓏸以北歐神話為題,提供了北歐風味的下午茶,包括了鹹甜點和每人一杯餐飲,餐前還有一杯莓果口味的迎賓特飲‪‪。餐飲方面有咖啡或特色茗茶(三款口味包括莓果皇后、鴛鴦及英式早餐等)可選,加錢的話亦可以選擇酒精飲品,而我們點了較穩陣的英式早餐茶,喝完還可以添加熱水‪‪.ᐟ.ᐟ鹹點ෆ 刁草漬三文魚脆餅ෆ 三文魚子蟹肉羊肚菌酥皮盒ෆ 冰島海蝦蛋黃醬牛角包ෆ 香烤北海道帶子配雷莫拉德蛋黃醬ෆ 自家製瑞典煙肉薯丸甜點ෆ 杏仁奶油泡芙ෆ 雲呢拿吉士柑橘撻ෆ 馬卡龍ෆ 閃電泡芙ෆ 自家製鬆餅配自家製經典果醬及凝脂忌廉今次的下午茶體驗很好,鹹甜點的比例和份量剛好,食物的質素也很不錯,個人認為鹹點比甜點出色,除了賣相更吸引外,餐點的口味亦較豐富,因此甜點在對比之下變得普通,不過整體而言也是可以的 ⸜(๑⃙⃘ˊᗜˋ๑⃙⃘)⸝ᵍᵒᵒ

北歐神話饌嚐之旅雙人下午茶

ෆ 雲呢拿吉士柑橘撻
ෆ 馬卡龍
ෆ 閃電泡芙
ෆ 自家製鬆餅配自家製經典果醬及凝脂忌廉
今次的下午茶體驗很好,鹹甜點的比例和份量剛好,食物的質素也很不錯,個人認為鹹點比甜點出色,除了賣相更吸引外,餐點的口味亦較豐富,因此甜點在對比之下變得普通,不過整體而言也是可以的 ⸜(๑⃙⃘ˊᗜˋ๑⃙⃘)⸝ᵍᵒᵒᵈ

另外,我們是平日時段去的,場內的食客也不多,所以可以慢慢享受一個下午,還有值得一讚的是服務態度,不論是酒店還是餐廳的𝗌𝗍𝖺𝖿𝖿也很好,還會主動提出幫忙為我們拍照,十分貼心‪‪.ᐟ‪‪.ᐟ

( 原來每張餐桌上方也有一盞燈,即使沒有坐於窗邊位仍有足夠光線,所以怎樣拍照都容易滿意๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘ )

由於這次的「𝗧𝗲𝗮𝗖𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻」屬於𝟪月限定優惠,雖然已經售罄,但下午茶優惠仍在供應,有興趣的不妨一試~♡︎♡︎

➪ 𝖥𝖨𝖭𝖣𝖲, 𝖳𝗌𝗂𝗆 𝖲𝗁𝖺 𝖳𝗌𝗎𝗂, 𝖧𝗈𝗇𝗀 𝖪𝗈𝗇𝗀
2022-08-19
北歐神話饌嚐之旅雙人下午茶
2022-08-06 1649 浏览
⛲️北歐神話饌嚐之旅⛲️再次光顧「FINDS」🫖☕️,喜歡佢集合5個北歐國家既美點,每個地方都有其特色🤩Finland 🇫🇮 Iceland 🇮🇸 Norway 🇳🇴 Denmark 🇩🇰 Sweden 🇸🇪 Welcome drink 🍹 係一杯酸味味嘅紅莓,又帶點利賓納味道既Mocktail,好開胃😋。 之後,🤵🏻‍♂️會為每枱食客逐一介紹甜點🍮及鹹點,本人比較喜歡今次既鹹點,有其特色之餘,味道也不錯😌👍🏻。 而甜點大多數跟其他餐廳🍴差不多,都是甜甜的果撻及Macaron。 我最鍾意❤️就係呢2款:香烤北海道帶子配雷莫拉德蛋黃醬 ~ 帶子好鮮味,好爽口,配上脆片作餅底🥨冰島海蝦🦐蛋黃醬牛角包 🥐 ~ 滿滿的餡料釀滿了🥐,成個🥐都好飽滿,還有火箭菜沙律🥗在裡面,好滿足😋餐具🍽以藍色為主調,圖案有特色,枱墊係🍀綠色,有點草原感覺,好清新舒服😌下午茶🫖☕️既價錢升幅好大🤑🤑,可能係疫情/消費卷效應吧🤨。 整體而言,食物質素尚算ok,加上坐得舒服😌,枱與枱之間的距離比較遠,方便傾偈👍🏻
⛲️北歐神話饌嚐之旅⛲️

Finland 🇫🇮
Iceland 🇮🇸
Norway 🇳🇴
Denmark 🇩🇰
Sweden 🇸🇪

我最鍾意❤️就係呢2款:

2022-07-14 1415 浏览
一直把這家外表看似神秘的酒店🏨放在ʟɪsᴛ上 終於排到佢ʙᴏᴏᴋ了3ᴘᴍ 包場 正啊喂😂 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · / 𝚂𝚖𝚘𝚛𝚐𝚊𝚜𝚋𝚘𝚛𝚍 𝚋𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑瑞典式早午餐 / ✿ 𝐒𝐨𝐮𝐩 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙤𝙛 𝘽𝙧𝙤𝙘𝙘𝙤𝙡𝙞 𝙎𝙤𝙪𝙥 西蘭花🥦忌廉湯 ✿ 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙙 酸種麵包:個麵包可以先不要塗牛油🧈吃 更能細嚼佢淡淡嘅酸味+濕潤嘅口感 ✿ 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫:很有誠意 款式多得嚟係好吃的 煙燻蝦用玻璃缶裝住 一打開會出煙 煙幕煙幕😶‍🌫️✾𝘋𝘪𝘭𝘭 𝘎𝘳𝘢𝘷𝘢𝘥 𝘓𝘢𝘹 - 𝘊𝘶𝘳𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 刁草漬三文魚✾𝘏𝘰𝘵-𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘔𝘢𝘤𝘬𝘦𝘳𝘦𝘭 𝘍𝘪𝘭𝘭𝘦𝘵 煙燻鯖魚柳 ✾𝘋𝘪𝘭𝘭-𝘔𝘢𝘳𝘪𝘯𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘊𝘶𝘤𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳𝘴 刁草漬青瓜 ✾𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘳𝘢𝘮𝘪 煙燻牛肉✾𝘚𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 牛油果片✾𝘚𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 番茄片✾𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘉𝘦𝘦𝘵𝘳𝘰𝘰𝘵 & 𝘙𝘦𝘥 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥🥗甜菜根蘋果沙律✾𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦-𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱𝘴 自家煙燻蝦 ✾𝘍𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘰𝘵
一直把這家外表看似神秘的

✿ 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫
✾𝘚𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 牛油果片
✾𝘚𝘭𝘪𝘤𝘦𝘥 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 番茄片
甜菜根蘋果沙律
✾𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦-𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱𝘴 自家煙燻蝦 ✾𝘍𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴🥔手指薯仔
✾𝘔𝘢𝘳𝘪𝘯𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘉𝘢𝘭𝘵𝘪𝘤 𝘏𝘦𝘳𝘳𝘪𝘯𝘨醃漬希靈魚

✿ 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞
𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚 𝙎𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝙁𝙞𝙡𝙡𝙚𝙩 自家煙燻挪威三文魚柳 (160𝙜)
:感覺這道菜有點慢煮嘅風味
✾𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘔𝘰𝘳𝘦𝘭 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮𝘴 忌廉羊肚菌🍄
✾𝘍𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 手指薯仔🥔
✾𝘋𝘪𝘭𝘭 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 刁草汁

𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙉𝙖𝙩𝙪𝙧𝙖𝙡 𝙐𝙎 𝙃𝙖𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠🥩
✾𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘊𝘦𝘭𝘦𝘳𝘪𝘢𝘤 𝘗𝘶𝘳𝘦 煙燻芹草蓉
✾𝘗𝘳𝘪𝘮𝘦 𝘝𝘦𝘨𝘦𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦𝘴 時令蔬菜
✾𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴 炸松露薯仔
✾𝘙𝘦𝘥 𝘞𝘪𝘯𝘦 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 红酒汁
✾'𝘎𝘳𝘢𝘪𝘯𝘴 𝘰𝘧 𝘗𝘢𝘳𝘢𝘥𝘪𝘴𝘦 𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳' 天堂籽牛油🧈

✿ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐝𝐚𝐲

期間只有我哋同2枱客人
空間寬敞 唯一就係燈光較暗
想打卡的話會影到面黃😗

𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫
自家煙燻挪威三文魚柳 (160𝙜)
酸種麵包
西蘭花🥦忌廉湯
2022-02-20
𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫
自家煙燻挪威三文魚柳 (160𝙜)
西蘭花🥦忌廉湯
2022-07-06 670 浏览
今日同朋友過泥呢間北歐餐廳!發現換左新menu,有驚喜,仲好食過上一個menu。好滿足!夏天最啱食清新口味既野。呢個risotto 超好食,risotto 煮得啱啱好。個煎爐魚外層香脆,薯蓉底好味,夏天最啱食魚😋😋最後加個tiramisu 完美。

呢個risotto 超好食,risotto 煮得啱啱好。

時令蔬菜伴味噌意大利燴飯

個煎爐魚外層香脆,薯蓉底好味,夏天最啱食魚😋😋
香煎鱸魚柳

最後加個tiramisu 完美。

Tiramisu
時令蔬菜伴味噌意大利燴飯
香煎鱸魚柳
Tiramisu
  • 煎鱸魚柳
2022-06-23 772 浏览
喜歡木製品、又喜歡北歐的話, 帝樂文娜FINDS是一間合心意的餐廳, 很久之前就到FINDS晚膳, 而最近餐廳更與芬蘭木製藝術禮品品牌 Lovi 攜手合作, 打造以「世界之樹」為主題的「北歐神話饌嚐之旅」下午茶.北歐人喜歡餐前喝一小杯調酒, 因此這款下午茶都設迎賓特飲(welcome drink). 刁草漬三文魚脆餅, 北歐菜式經常用到刁草, 而我也是十分喜歡刁草的味道, 與三文魚及蝦十分匹配, 而三文魚下有牛油果醬, 夠香滑.   香烤北海道帶子配雷莫拉德蛋黃醬, 帶子烤得金黃, 若能保持肉汁會較好. 而墊底的脆餅與三文魚的脆餅不同, 這塊混了穀物, 因此口感粗糙是正常的.   茶點中最大份的是冰島海蝦蛋黃醬牛角包, 切合長年結冰的Jotunheimr為北歐神話中巨人的國度.  蝦肉彈牙, 以為蛋黃醬很濃郁及肥膩嗎? 其實不算, 反而突出了海蝦的甜.   每款咸甜點背後都帶著神話, 華納神賦予萬物生命, 以象徵新生命的三文魚子製造三文魚子蟹肉羊肚菌酥皮盒, 寓意生命的起源. 雖然上枱後拍照用了些時間, 但酥皮盒仍然夠脆, 不錯~  非常美味的自家製瑞典煙肉薯丸, 薯蓉好香滑, 煙肉已

非常美味的自家製瑞典煙肉薯丸, 薯蓉好香滑, 煙肉已沒多餘脂肪, 特別咸香.

吃過咸點後, 第一件甜點就吃雲呢拿吉士柑橘撻, 頗清新及輕盈.  杏仁奶油泡芙, 欣賞忌廉下添了杏仁醬, 又是我喜愛的食品.

曾經食過死甜的馬卡龍, 又食過外脆內煙韌的, FINDS的則是甜度適中, 不錯~  閃電泡芙四條不同味道, 不妨與好友分享, 就能吃盡檸檬、朱古力、士多啤梨及香草味, 略嫌有點軟身.
自製鬆餅是有提子的, 我喜歡, 但更喜歡FINDS的自製果醬,  內有果肉.
飲品可選咖啡或 OR TEA! 的茶包: 莓果皇后/鴛鴦/英式早茶, 或加$88的特色雞尾酒- 伊登.  伊登女神是青春的化身, 同時負責掌管能讓諸神保持青春的黃金蘋果, 這款雞尾酒是以蘋果及檸檬等調成,  清爽.

吃完下午茶, 可以把願望寫下並掛在Lovi Tree許願樹.  惠顧此款下午茶, 可憑優惠碼[LOVI15] 以85折於網站購買Lovi產品, 及可獲HAUSTAGE HK$50現金券, 消費滿$150可用.

Lovi是芬蘭木制藝術創作品,  以100%芬蘭最高品質木料製造, 不需膠水合併, 全手工拼裝, 是天然的DIY禮品.
「FINDS x Lovi 北歐神話饌嚐之旅」下午茶供應期是2022年5月25日至8月31日
星期一至五, 3-5:30pm, HK$568/兩位用; 星期六、日及公眾假期, HK$628/兩位用.

另外, FINDS有素食下午茶, 可供外賣和堂食.
2022-06-04
  • 冰島海蝦蛋黃醬牛角包
  • 三文魚子蟹肉羊肚菌酥皮盒
  • 自家製瑞典煙肉薯丸
  • 雲呢拿吉士柑橘撻
  • 杏仁奶油泡芙
2022-06-15 546 浏览
同幾個friend揾左Finds食個北歐lunch。位置方便,餐廳環境好好,食物方面認真like,睇得出間野有誠意,份量又夠,見到出品覺得物超所值,性價比超高。成個lunch set 有湯/沙律,主菜,飲品,甜品,130-300之間,呢個價有500蚊既質素。1. 慢煮美國牛肋骨呢個係我最鐘意夠腍身,個sauce 又好夾。本人對牛肉比較挑剔,值得推介。2. 香烤脆皮豬腩肉好期待呢個香口野,個皮夠脆好重要。之前係其他地方食,整得唔夠脆會覺得好肥,好難食。呢到整得好好 。3. 芬蘭自制肉丸因為餐廳主打北歐菜所以叫左meatball,真材實料,切落去粒丸都唔會四散個薯蓉底都好好食。個sauce 好驚艷,原來係用越橘莓蓉同干邑汁整。又學到新野啦。4. 帶子香蒜意粉粒帶子好大粒,好好食。成個意粉唔會覺得好膩。整體成個dining experience 好好,環境舒服,所以同d朋友傾到唔記得左影甜品。

1. 慢煮美國牛肋骨
呢個係我最鐘意
慢煮美國牛肋骨

2. 香烤脆皮豬腩肉
香烤脆皮豬腩肉

3. 芬蘭自制肉丸

4. 帶子香蒜意粉
粒帶子好大粒,好好食。成個意粉唔會覺得好膩。

帶子蒜香意粉

2022-06-14