2023-07-31 1555 浏览
✳️ Salted Chocolate Mousse好鐘意,多nuts,多朱古力味,又多cream好邪惡,會再encore😆😆✳️ Knickerbocker上枱好 eye-catching,冇預期咁甜
✳️ Salted Chocolate Mousse
好鐘意

✳️ Knickerbocker
上枱好 eye-catching,冇預期咁甜

下午茶
2023-05-18 2827 浏览
攞位時由一位外國女員工接待, 利申本人英文唔太得,全程基本對答,女員工時不時露出謎之笑容。之後由另一位男侍應帶位入座,其間兩人用快速英文交談,對話間我聽到 idiot一詞,其後係嘲笑。你可以覺得我敏感,但兩人嘅笑聲同眼神比我嘅感覺就係笑你英文差。但撇除呢兩位員工,其他職員都係友善嘅。環境十分唔錯,食物味道比較懸殊,薯蓉好香牛油好滑但牛扒叫5成熟好靭鹹。總括就係未必有下次,本身講英文對我嚟講已經需要好大勇氣,經過今次真係嚇怕。
2023-05-14 2592 浏览
唔食牛既人生真係少左好多樂趣😵‍💫不過黎緊☹️想盡量食少啲牛希望將quote放係靚肉到當初揀呢間純粹因為貪過癮😌首先要好似去左超市咁揀肉千其唔好怕羞有咩要求要出聲講例如稔啲 肥啲 牛想要濃味啲職員就會詳細地同你推介及解說揀完肉 再揀sides同sauces然後返埋位等食🤤🤤🤤⍥ 澳洲穀飼M6+和牛西冷(P.2) ❙ $556.16 + 洋蔥燒汁 ❙ $15+ 西蘭花、蒜頭、辣椒、醃漬洋蔥、杏仁 ❙ $68職員推薦呢款西冷medium油脂分布都幾密集雖然細筋位會較多但加熱左就會俾脂肪cover左食落真係好夠油香但出奇地又唔會膩牛味香濃但唔騷纖維組織微細且清晰 肉質軟稔 洋蔥燒汁同食開港式既好唔同無咩洋蔥絲唔係香甜清清地配搭呢類油脂重既和牛西冷岩岩好帶有辣味既熱烤菜蒜頭無味 醃漬洋蔥微酸解膩唔錯 但唔係我喜歡既味道⍥ 澳洲穀飼和牛肉眼(P.3) ❙ $590.92+ 阿根廷青醬 ❙ $15+ 紅捲心菜提子乾沙律 墨西哥辣椒蛋黃醬 ❙ $58呢款和牛西冷明顯油脂無咁密集牛味唔算香濃雖然都係medium 但感覺有overcook肉質無M6+咁鎖到肉汁但亦唔會韌 少少牙力係必須既職員提議唔好用咁
唔食牛既

多得yogurt 及辣椒做到平衡作用
即使厚厚既肉同滿滿既澱粉
依然覺得無負擔

2023-05-13 1921 浏览
經過好多次已經想試 比佢既裝潢同好多凍肉吸引 終於有時間去試一試 餐廳環境優美 坐位寬敞 服務好 late afternoon 唔算多人 不限時 可以慢慢食住輕鬆一下 餐點方面 可以選擇set lunch 有 all day breakfast, salad, burger等, 選擇多樣,或者可以自選肉類同廚師商討烹調方法 很chill吧 set lunch 亦可以加配salad,餐飲或餐湯,好可惜當人冇洋蔥湯,無緣一試。。我地食左spaghetti meat ball, minute steak.meatball係鮮肉製造好有口感,意粉軟硬度適中,薄切牛亦好有牛味,唔heavy, 連芥末都有3種唔同口味,太細心了。值得一讚 服務員都好有禮貌 好細心 有機會一定再去。

值得一讚 服務員都好有禮貌 好細心 有機會一定再去。

• minute steak
The atmosphere and ambience is great!!!We start with mussels and garlic bread. Good texture for the mussels!!! The sauce ia nkt creamy enough! The garlic bread is a bit pale for taste!!! The spaghetti and pasta are great in taste with spicy crab meat and beef respectively!!! Great and firm texture for the spaghetti and pasta!!!The Wellington beef looks cool but it is a bit over cooked to me!!! The taste is still nice but not juicy enough!!! 😝😝😝We finish with great dessert. So strong chocolate an

We finish with great dessert. So strong chocolate and creamy sweeties!!! Prepare your tummy for that!!! 🥳🥳🥳

Great chat and gathering!!!
2023-03-13 4353 浏览
#chuchuintsuenwan—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🍖🍔𝙂𝙧𝙖𝙨𝙨-𝙛𝙚𝙙 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠 & 𝘾𝙝𝙞𝙥𝙨𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 🍨 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝙄𝙘𝙚-𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙎𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝.𝐖𝐢𝐧𝐞🥂𝙏𝙃𝙀 𝙎𝙋𝙀𝘾𝙏𝘼𝘾𝙇𝙀 𝘼𝙄𝙓 𝙍𝙊𝙎𝙀—海之戀呢間𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚一入係英式雜貨店🫣再行入去餐廳有𝙞𝙣𝙙𝙤𝙤𝙧 & 𝙤𝙪𝙩𝙙𝙤𝙤𝙧✨裝修好西式好靚😍揀左𝙤𝙪𝙩𝙙𝙤𝙤𝙧有張鞦韆凳🤭😚😚不過就無海景望既🤣比花槽遮住晒但坐落都幾舒服😙唯獨就係個日有啲客會去我地隔離枱食煙🫠🫠點解我要食二手煙❓❓咁點解佢地唔直接坐𝙨𝙢𝙤𝙠𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙧𝙚𝙖❓❓♡都係講返食物😋草飼牛🐮 賣點係牛肉整體脂肪量低 相較之下係優質既蛋白質😍✨所以食落我就覺得比較鞋身🫣無咩🐮油脂香氣成個𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧比較乾身🍔🥹落多啲醬會好啲.𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠 & 𝘾𝙝𝙞𝙥𝙨塊牛同𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧個塊一樣都係草飼🫣但又無𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧咁鞋身🤔應該因為叫左median 唔會太overcooked🫣塊牛本身都好夠味 覺得餐廳處理扒類好唔錯🤭Side dish啲🥔🍠唔熟🥹好硬♡甜品係全餐最好食既野🍬2塊脆威化夾住caramel雪糕 配埋
#chuchuintsuenwan

塊牛本身都好夠味 覺得餐廳處理扒類好唔錯🤭
Side dish啲🥔🍠唔熟🥹好硬

甜品係全餐最好食既野🍬
2塊脆威化夾住caramel雪糕 配埋麥芽糖碎

💰hkd $770 w/ 10% services charge (2ppls)
📍 Feather & Bone
Shop G09, G/F, OP Mall, 100 Tai Ho Road, Tsuen Wan
2023-03-12 1327 浏览
介紹吓呢間英式扒房先🇬🇧 食物選擇唔多但餐廳情調滿滿幾啱兩個人食個可打卡嘅燭光晚餐去呢間餐廳一定要面皮夠厚因為佢好似超市咁要出去揀牛扒再揀幾成熟要咩醬同咩side dishes 唔好諗住我會識教大家揀牛扒我會建議大家叫嗰度嘅哥哥姐姐推介千奇唔好擔心英文差就求其亂揀好多人(包括我)入到去都係冇乜想法但佢哋會講解唔同部位有咩肉質上嘅分別煎幾成熟或者配咩醬比較多人揀我覺得成間餐廳最值得食嘅就係牛扒價錢又唔係平所以最緊要自己不恥下問就有機會食到餐合心意嘅steak meal 始終煎牛扒呢啲嘢好睇手神煎衰咗就係衰咗韌口就係韌口塊牛亦有機會好多筋膜脂肪但如果咬咗舊覺得啱口味又有budget嘅話不妨嗌返支紅酒🍷
介紹吓呢間英式扒房先🇬🇧

塊牛亦有機會好多筋膜脂肪
但如果咬咗舊覺得啱口味
又有budget嘅話不妨嗌返支紅酒🍷
2023-03-09 1269 浏览
🍽️🥩餐廳分室內及露天座位,由於室內只剩高枱,唯有揀戶外😌,居然發現有一張係韆鞦座位,那麼,一定要坐呢張,搖下搖下都幾得意。露天大多是藤椅,配合番個戶外景🌴🌱 ,未到炎夏,坐戶外都不錯的😉落order要自己去揀,室內有個大雪櫃,所有牛扒種類都一目了然,列明了重量,價錢,方便客人自選👍🏻。 揀咗🥩T-骨扒,5成熟,好正,肉質好腍,好有𡁻口😋龍蝦🦞芝士通心粉🧀🥣,份量不算大,但味道不錯👍🏻另外,點了一客南瓜🎃,焗到好腍,好似南瓜🎃蓉整體來說,餐廳🍴環境一流,食物質素不錯👍🏻,下次應該會再嚟😉

龍蝦🦞芝士通心粉🧀🥣,份量不算大,但味道不錯👍🏻

另外,點了一客南瓜🎃,焗到好腍,好似南瓜🎃蓉

2023-02-20 1119 浏览
星期五喺荃灣想搵間嘢食得好少少呢間係海之戀商場嘅西餐廳出面對住荃灣海旁坐喺戶外都幾寫意 有少少度假感覺餐廳都係走高端路線叫咗個surf and turf 價錢都進取份量比較細 龍蝦size只有半隻大蝦咁樣嚇親
星期五喺荃灣想搵間嘢食得好少少
呢間係海之戀商場嘅西餐廳出面對住荃灣海旁
坐喺戶外都幾寫意 有少少度假感覺
餐廳都係走高端路線
叫咗個surf and turf 價錢都進取
份量比較細 龍蝦size只有半隻大蝦咁樣
嚇親
2023-02-05 1219 浏览
朋友介紹荃灣西餐廳分店很多很方便可以在冰櫃選自己喜歡的牛扒再加服務費落單這次選了兩份牛扒 都有水準青口有驚喜 配麵包很好食火腿也是現場選擇再叫廚房整 還可以選三款芝士朋友們都說很好吃絕對有下次🐷❤️👍🏻
朋友介紹荃灣西餐廳
還可以選三款芝士
朋友們都說很好吃
絕對有下次🐷❤️👍🏻
2022-12-30 1730 浏览
假期同朋友黎食個brunch,睇相見環境唔錯就黎試下,當日坐室外帶點微風就好舒適,但眼見餐廳食物種類唔多又貴,都好難揀得落手,最後我地3個人都只係揀左2款😅焗芝士薯仔丸子配大啡菇 $168薯仔整成粒狀食落煙煙靭靭,諗住大啡菇係成粒點知切到勁細粒,成碟都好難搵到啡菇,加上入面有好多麵包粒,但餐牌無寫會有麵包粒,麵包食落勁硬,成碟個主角好似係麵包粒咁😰😰😰草飼牛肉漢堡 $188漢堡扒叫左5成熟,食落去偏乾身牛肉味濃,但就一滴汁都無,成個包偏細個,伴碟嘅薯條粗身外脆,但炸到有啲乾身。Flat White $35Cappuccino $35咖啡都比較細杯,味道正常。整體價錢好貴,又無乜選擇,只係坐得舒適,唔會再黎。

焗芝士薯仔丸子配大啡菇 $168

草飼牛肉漢堡 $188

Flat White $35
Cappuccino $35
咖啡都比較細杯,味道正常。

整體價錢好貴,又無乜選擇,只係坐得舒適,唔會再黎。
因為朋友生日,所以訂左呢間,環境靚可以影下相,又見OpenRice 有好多好評,咁就試下。點知得個伏字…——————————叫左草飼牛漢堡,塊漢堡扒有得嗌幾成熟,有啲驚喜,咁就叫左5成熟,但一食落去好乾、overcook左,一滴汁都無,反而全部都係油,面個塊包油到立立令,加上舊肉啲油浸到底個塊包爛爛地,食落個口感好似嘔吐物…——————————裏面仲有一塊頗厚的煙肉,原本煙肉係增添風味,薄薄地已經好有香味,但煙肉本來都油,仲要厚,成個包油上加油…——————————-好少菜,平衡唔到個包嘅油膩感——————————-附上嘅薯條係粗身,但外表唔脆,食落口變薯蓉,比較黏口,自己就唔太鐘意——————————講英文都唔係問題,但服務態度差到無朋友,侍應態度傲慢,然後見排隊個時,前面有位姨姨唔識講英文,同侍應雞同鴨講,餐廳入面好多侍應,但無人識中文,大家都好尷尬總括: $188係出面食到更加好質素,因為油膩感導致好快飽,食唔晒成個包…以後都唔會再去,亦都唔會推薦比朋友,食物唔多選擇,3個人埋單$7xx,對我地係學生黎講都算貴,明明係生日飯,食得唔開心,相都無影到張,淨係想比完錢快啲離開呢個鬼地
——————————-
好少菜,平衡唔到個包嘅油膩感
——————————-
——————————

總括: $188係出面食到更加好質素,因為油膩感導致好快飽,食唔晒成個包…以後都唔會再去,亦都唔會推薦比朋友,食物唔多選擇,3個人埋單$7xx,對我地係學生黎講都算貴,明明係生日飯,食得唔開心,相都無影到張,淨係想比完錢快啲離開呢個鬼地方…期望過高,失落感越大

2022-11-24
庆祝纪念
生日
2022-11-11 1961 浏览
話說好姊妹住荃灣區,於是上網搵下有邊間餐廳有早餐食,而且又夠chill、又打卡靚。咁就比我搵到呢間。早餐都多選擇,而且早上7:30-9:30 有免費咖啡(不過只有 Flat white、cappuccino、latte ) 食物方面,都好有水準
。早餐都多選擇,而且早上7:30-9:30 有免費咖啡

Full  English
Eggs  Royale
Free  coffee
2022-11-10
$150 (早餐)
庆祝纪念
生日
Full  English
Eggs  Royale
娘娘說要帶我去「鋸扒」,但千里迢迢跑到荃灣盡頭, 有點虛脫,幸好,也蠻好吃的。這餐廳特色是一進去是一個賣鮮肉的櫃檯,以重量計算的牛扒各適其適,有點像鯉魚門買海鮮,買完再交給它的廚房烹調一樣,但我們怕麻煩,只鑽了一圈,見識了一下,回來在菜單上挑了兩個主菜,就等吃。先上的是一個超級、極度、十分邪惡的“烤牛骨髓”,roasted bone marrow,它配了幾塊烤麵包,用骨髓當牛油塗在麵包上,比牛油更香。點了牛扒,但有餚無酒確是有點寡,於是加了一杯紅酒。 “Surf and Turf”,有熟成和牛及龍蝦尾,重點是牛,煎得剛好,外脆內粉紅,鮮嫩,牛肉味濃,配了牛油和黑松露荷蘭醬,一個字,「香」!肉香加酒香,完美。

先上的是一個超級、極度、十分邪惡的“烤牛骨髓”,

點了牛扒,但有餚無酒確是有點寡,於是加了一杯紅酒。

2022-07-22
Feather & Bone門面恰似是一間外國的雜貨店,沒想到裏面內有乾坤,內藏一間親民價高質西餐廳🤭🤭除了提供一般沙律意粉外,餐廳最大特色係好似超市買牛扒一樣,可親自到凍肉櫃挑選心水牛扒,有西冷、肉眼,什至有熟成牛(Dry-aged Beef),然後再給廚師烹調,給客人別於一般西餐廳的新體驗。而今次去的荃灣分店的裝修非常有浪漫情調😍😍♦️ Fine De Claire No. 2 Oysters|$48/pc ⭐⭐⭐⭐♦️ Steak Tartare 🐮|$158 ⭐⭐⭐⭐生牛肉他他伴有醬料及生蛋黃一齊食,口感好新鮮嫩滑😛😛♦️ Beef Wellingtons 🐮|$698 for two ⭐⭐⭐⭐威靈頓牛柳又稱酥皮焗牛柳,是一道英國菜🇬🇧將牛柳大火煎上色後包上一層有鵝肝醬的蘑菇泥,再包一層火腿後,用酥皮包裹並刷勻蛋黃液,入烤箱烤焗而成😎😎這道菜式的名稱相傳是以威靈頓公爵命名。餐廳不定時推出威靈頓牛,想試嘅話要留意住佢哋嘅動向,要一早預訂🤣🤣其實我只係第一次試威靈頓牛柳,覺得幾特別😛😛酥皮夠酥脆,有口感,但酥皮內的牛柳就略嫌乾身,點芥末醬食會好食啲。另外配菜的薯蓉就好香奶油味,食晒😚😚♦️

♦️ Steak Tartare 🐮|$158 ⭐⭐⭐⭐
生牛肉他他伴有醬料及生蛋黃一齊食,口感好新鮮嫩滑😛😛

♦️ Tar & Roses Prosecco – Australia|$60/glass
♦️ Philizot et Fils Brut No.3 Champagne – France|$90/glass
咁有情調的餐廳,當然要叫兩杯酒chill下🥰🥰

📍Feather&Bone
荃灣大河道100號海之戀商場地下G09號舖

#foodie #hkfoodie #foodiehk #food #theloserfam #hkblogger #hkig #hkiger #hongkong #hongkonger #香港 #吃貨 #相機食先 #美食#荃灣 #灣仔 #銅鑼灣 #西環 #海之戀 #西餐廳