I recently tried the fish and chips at this establishment, but unfortunately, it fell short of my expectations. The fish was noticeably overcooked, resulting in a dry and less enjoyable texture. The coating on the fish had a tendency to detach from the fish itself, which was quite disappointing. Additionally, there was a slight fishy taste that lingered, which further detracted from the overall experience. I was hoping for a moist and flaky texture, but it didn't quite deliver. Despite the disappointment, I appreciate the effort put into the dish and hope that improvements can be made in the future.
Fish and chips
Fish  and  chips
2024-06-21
2024-06-08 1880 浏览
服務好好👍🏻侍應對小朋友很貼心,主動同我仔仔傾計,仲俾圖畫紙和筆我仔仔填顏色。肉醬長通粉好味,有咬口,味道都唔錯。牛肉三文治肉質及肉味都不俗。Tiramisu 好味creamy,餅的咖啡味夠濃夠濕,而且仲有雲喱拿籽。Flat white,我老公話唔夠Cafe好飲,不過呢間餐廳本身又唔係專注做咖啡,所以都算係咁。埋單後仲會俾將9折coupon 可以買餐廳內既零售食材。我老公最鍾意買茄汁和意粉醬,佢鍾意味道夠酸。因為係星期六日,所以只可以單點。如果星期六日都有午餐食就抵食好多。
肉醬長通粉好味,有咬口,味道都唔錯。
牛肉三文治肉質及肉味都不俗。
2024-06-08
午餐
2024-05-20 2822 浏览
服務員團隊服務態度很差勁!當客人透明! 向waitress揚手佢立刻望向別處扮睇唔到! 只好提高聲線叫"excuse me" 才避無可避地前來接待!食物很鹹! Cream spinach 似綠色的中式菜乾,超,超乾及鹹! 海鮮還可以! Order 了一個bread n butter 甜品等了差不多45分鐘,在recheck order的情況下才奉上,no apologies at all !收費與服務及食物水準落差很大!所坐位置天花有滴水情況! Management 要多加留意!

收費與服務及食物水準落差很大!所坐位置天花有滴水情況!

Management 要多加留意!
2024-05-20
庆祝纪念
生日
2024-05-20 3083 浏览
Feather and Bone 係我同屋企人好鍾意去嘅餐廳😽我哋今次夜晚去坐露天嘅位置一啲都唔熱 餐廳有足夠嘅風扇~又可以感受吓海風~今次我哋叫左Beef Wellington 同T-Bone~咁啱嗰日T-bone仲有特價真係超級抵食👍🏻 Medium非常好一啲都唔硬超好咬口~Beef Wellington 亦都超級重牛味~另外都叫咗mushroom risotto 一個黑松露蘑菇味好重 不過可以多少少鹽😛😛呢一間非常之推介大家去🫶🏻

我哋今次夜晚去坐露天嘅位置
一啲都唔熱 餐廳有足夠嘅風扇~
又可以感受吓海風~

咁啱嗰日T-bone仲有特價
真係超級抵食👍🏻
Medium非常好一啲都唔硬超好咬口~
Beef Wellington 亦都超級重牛味~

另外都叫咗mushroom risotto
一個黑松露蘑菇味好重
不過可以多少少鹽😛😛

呢一間非常之推介大家去🫶🏻
好朋友升識請我哋嚟食飯我哋選擇咗露天座天氣好 陣陣海風非常舒服食物okay我哋點咗3塊steaksalad薯條德國腸等等環境一流當晚有live band主動問我哋想點咩歌唱得非常好超高質!
好朋友升識請我哋嚟食飯
主動問我哋想點咩歌
唱得非常好
超高質!
2024-02-22 2379 浏览
今日係第一日海陸空餐開始, 我和老公非常滿意, 海鮮新鮮份量非常足夠,有長腳蟹,帶子,青口, 蝦, 三文魚…這個價錢能夠有和牛加海鮮已經冇得輸, 加上粗粗的薯條係任食, 最重要服務非常滿意, 全場抵有3至4位waiter and waitress, 幾位都超勤力冇停過,尤其是香港馬尾的小女孩有貼心服務, 可愛又乖,辛苦你們,期待下次再來, 星期四這個海陸空餐非常抵食,希望keep住…^¢^
  • 星期四的海陸空餐Thursday dinner
2024-02-08 2700 浏览
Feather & Bone (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場地下G09號舖地點方便,荃灣西站C2出口行2分鐘地理位置舒服,餐廳環境設計是外國風格,室外環境比室內更加有氣氛,室外有搖搖櫈,舒服,好適合傾偈服務員主要用英文溝通牛骨髓好味🤤極推牛肉他他👍🏻👍🏻👍🏻壕同牛肉都好新鮮呢間餐廳既特點係可以同店員溝通,揀唔同既牛肉部位來烹調🙆🏻‍♀️👏🏻同朋友慶生,呢度打卡一流整體性價比唔錯#HK #foodie #food #playboy #lovefood#hkfoodie #美食 #香港美食 #18區美食 #美食家 #荃灣美食
Feather & Bone (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場地下G09號舖
地點方便,荃灣西站C2出口行2分鐘

服務員主要用英文溝通

牛骨髓好味🤤極推牛肉他他👍🏻👍🏻👍🏻
壕同牛肉都好新鮮

同朋友慶生,呢度打卡一流

整體性價比唔錯

2022-04-14
  • 牛肉他他
2024-02-08 2537 浏览
生日晚上,星期六兩人食晚餐,到櫃檯選擇牛扒,第一塊牛柳並附上價錢$289,第二塊西冷牛扒被職員介紹,但沒看見價牌,心想應差不多,但最後埋單才知這牛扒價值$689,奉勸大家要小心
要喺荃灣搵一間稍為舒服可以坐室外嘅餐廳,真係好難得。呢間分店我已經去過好多次,佢每次嘅服務態度都好好,食物好好味,環境非常舒服,今次仲竟然有live music,好適合weekend去chill下🫶🏻🍷呢個Starter係cocktail prawn,酸酸甜甜好開胃,個醬好好味,而且plating好靚✨Side dish有千層芝士焗薯,個外表有少少脆脆地,入邊好soft,仲有夾住好多芝士,非常好味🧀🥔另外仲叫咗椰菜花蓉,有芝士同煙肉加埋椰菜花一齊整成,少少鹹鹹地咁,同樣都好好食🥦🧀🥓Main dish 係Australian rib eye,外表脆脆地,入邊煮得啱啱好,個牛味都好出,唔使點其他醬已經好好味🥩甜品有Apple tart,個底薄薄地脆脆地,啲蘋果片放喺上面,再加caramel醬,加埋凍凍地嘅雪糕,非常之標準既整法🍰🍮🍦🍨我哋坐咗室外,每個座位都非常闊落,而且可以望住荃灣西既景,咁啱可以睇到日落嘅風景,非常之靚,亦都坐得好舒服🎑亦都好想大讚佢有live Music ,當晚位歌手唱得好好,而家好少餐廳咁有心思仲會安排呢種節目🎶🎤而且當晚每一個waiter嘅服務都好好,好有禮貌,

Cocktail  Prawn

千層芝士焗薯potato  au  gratin

Australian  rib  eye

Apple  pie

亦都好想大讚佢有live Music ,當晚位歌手唱得好好,而家好少餐廳咁有心思仲會安排呢種節目🎶🎤而且當晚每一個waiter嘅服務都好好,好有禮貌,而且會問吓我哋啲食物好唔好,喺呢個飲食市道下有呢種服務質素真係好難得🩷
Cocktail  Prawn
千層芝士焗薯potato  au  gratin
Australian  rib  eye
Apple  pie
2023-11-23 2529 浏览
屋企人生日,佢最鍾意食西餐,專登㨂左呢個海邊餐廳,貪佢靜靜地,又可以坐戶外,撞啱呢幾日轉涼少少,又唔會太凍又唔太熱,坐出面啱啱好。總括黎講十分失望,食物份量偏細,而且味道非常麻麻地,呢個價錢我可以喺酒店餐廳食得好好,唯一可以讚係佢服務,侍應團隊好nice好helpful。Chicken caesar salad 同Bone Marrow Starter 牛骨髓係頭盤,沙律比出面餐廳貴,但份量比出面更加細;牛骨髓我睇個名好似好得意,但食落口非常鹹,唔太好味。跟住上左客Iberico Pork,成舊肉好似白烚咁,又無味又好硬,中文好似叫豬腩肉,呢個認真搵笨,仲難食過食湯渣。因為人多,叫左兩客意粉,但份量未免太少,一碟意粉既數量加埋都無十條,兩個人share我諗每人兩啖就食哂。另外叫左個broccolini佢真係白烚無任何調味比我。我諗唯一我食得落口既係呢個薯條同焗薯,但其實佢地只係配菜,有乜可能好食過主菜?都係因為人多,叫左個斧頭扒,基本上舊肉係無牛味既,而且入面非常生,根本食唔倒落去。呢個價值千二蚊既牛扒令我大跌眼鏡。其實之前我有黎過食lunch,但味道無今次咁差,感覺貼錢買難受。

题外话/补充资料: 呢個商場本身已經隔涉,離荃灣市中心好遠,但食左三千蚊都無泊車優惠。
2023-11-19
庆祝纪念
生日
Feather & Bone就算未聽過個名相信都一定好多人有經過過呢間野🤣佢除左係一間西餐廳之外,佢仲會有一個area係可以買外國西餐嘅配料各樣,最highlight就係可以買埋佢哋好出名嘅牛扒添!小編成日經過灣仔個間都未試過,今次T小編就話帶J小編嚟到荃灣一齊食個lunch先🥰雖然今次無試到佢哋signature嘅牛扒,不過burger入面嘅牛都好不錯🤤下次可以試下佢哋嘅牛扒,聽講仲可以即場自己揀等佢哋即刻整添呀,希望T小編快啲再帶J小編去啦😚

🥗Chicken Caesar Salad (S)
🍔Grass-Fed Beef Burger
🍔Grass-Fed Beef Burger
午餐
2023-11-16 1677 浏览
牛扒必食餐廳🍴之一頭盤生牛肉他他~ 賣相都幾好~肉味淡咗少少🤏主菜T bone steak 🥩~ 每逢星期二半價優惠好抵食~仲可以去雪櫃挑選自己鍾意嗰塊牛扒~醬汁方面有好幾種~ 揀咗餐廳signature sauce 同blue cheese sauce ~ 藍芝士嘅味道真係好香濃❤️牛扒非常厚切, 牛肉味又夠口感都好好😋Side dishes焗薯仔~ ok Creamed Spinach ~ yum yum ❣️店員推薦嘅House wine 🍷 牛扒配上紅酒~超滿足~
牛扒必食餐廳🍴之一

頭盤
生牛肉他他~ 賣相都幾好~肉味淡咗少少🤏

主菜T bone steak 🥩~
每逢星期二半價優惠好抵食~
仲可以去雪櫃挑選自己鍾意嗰塊牛扒~
醬汁方面有好幾種~
牛扒非常厚切, 牛肉味又夠口感都好好😋
Side dishes
焗薯仔~ ok
Creamed Spinach ~ yum yum ❣️

店員推薦嘅House wine 🍷 牛扒配上紅酒~
超滿足~

2023-11-14
有朋自遠方來,不亦樂乎😄。一位五年前已移民星加玻的閨蜜昨天回港探親2周,還帶來兩盒我最愛的正宗星加坡班蘭蛋糕給我享用😍,所以相約她今日見面兼取蛋糕🍰。約了她在海之戀找間餐廳好好聚舊。因為她必須早點回去照顧第一次來港的女兒,小朋友習慣天黑就一定要找媽媽,所以我們下午 4:30pm就見面了。還記得與這個閨蜜以前下班後就經常一起步行前往中上環的酒吧喝酒🍺、談天說地和交換秘密🤭。自五年前她嫁到星加玻後,我又少了一個會喝酒的朋友;三年疫情,對於夜繽紛興趣大減😟,甚至絕跡於蘭桂芳和中上環酒吧夜店,寧可選擇在家煲劇喔🎥(播完不久的第一季”Moving” 題材新鮮, 緊張刺激,但稍嫌暴力血腥,不怕的又有空的朋友不妨一看😜)!酒腳回到香港,當然要先碰碰杯🍻。今天打算先和閨蜜去 happy hour,之後再到已訂座的Odelice!晚餐🍽️。我們在海之戀商場地下食街先逛了一逛,行經「Feather & Born」見到有 happy hour 更有買一送一😍,所以就決定入內了解一下。我們進入餐廳首先看見是一個售賣雜貨、家用產品、麵包、飲料和熟食的部份,還有禮物籃供客人選購。這裏售賣的東西都是來自世界各地的,我

我們進入餐廳首先看見是一個售賣雜貨、家用產品、麵包、飲料和熟食的部份,還有禮物籃供客人選購。這裏售賣的東西都是來自世界各地的,我偶爾經過時也很喜歡在這裏閒逛,看看有什麼新奇的東西;餐廳的一位男職員(我想應該是經理)看見我們,立即有禮的招待我們入內,並回應我們說:是呀,現在有happy hour買一送一優惠。

奇怪,我跟閨蜜說以前到過灣仔分店及荃灣分店吃飯,知道這個品牌所有分店的員工都是外籍人士,全部都是說英語的,現在荃灣分店竟然有職員能說廣東話🤔?

餐廳經理聽到我和閨蜜的對話告訴我們:對啊對啊,現在可以說廣東話的😄。 還說他也只是來了三個星期,其他員工都是他新聘請回來的,現在全部前線員工都是說廣東話的😁。

我想或許荃灣區大部分都是香港本土人居住,所以用廣東話來招呼客人是比較親切的🥰。而且看見所有餐廳侍應都是又年青又漂亮的女生喔👍!

再進入餐廳部份首先看到👀有一個非常大的生肉類售賣counter,在一個很大的長長的雪櫃之內,主要放滿各式各樣的牛扒、牛柳和T骨扒…等等;每件牛扒都用保鮮紙包裹好及貼上重量和價錢;客人可買回家自己烹調,或者選擇在餐廳內由餐廳廚師按照客人自選的生熟程度烹調,當然在餐廳內享用的價錢會稍為提高;後面就是廚房。
(根據餐廳網頁上資料提供:這裏的食材是直接與農民和工匠合作,讓客人以日常價格獲得優質肉類、農產品和食品。)
經過這個大肉櫃之後就進入了餐廳用餐的部份,細看餐廳的裝修非常華麗,主要以美式風格,裝潢超有格調!但亦帶點英國色彩;水吧以綠寶石色的瓷磚砌成,設計非常養眼,地面黑白間瓷磚分開了水吧和用餐區;
餐廳中間有一盞很漂亮,且能令餐廳用餐區變得很有氣氛的水晶吊燈;
吊燈下有一張四人枱,深棕色英式古典兩座位沙發配搭兩張原色的藤椅,配搭得相當有型格;
餐廳用餐部份非常闊大,枱與枱之間不會感覺很擠迫; 靠牆邊綠色的植物,及用綠色瓷磚圍繞的柱位非常養眼, 與酒吧的綠寶石顏色互相呼應;陽光通過窗邊的百頁簾照射入室內,下午五時沒有很多客人,感覺溫馨和舒服🥰。
餐廳室外地方非常闊大,有近3000 平方呎,座位全都是藤椅,感覺好像到了外國旅行一樣;而且室外面向藍巴勒海峽,秋天的晚上坐在這裏可以享受清風,一邊和朋友把酒言歡,一邊嘆美食,實在是人生一大樂事也。 我對上一次到來就是和老公坐在室外晚餐,非常寫意🥰! 當時是冬天的一個夜晚,餐廳室外備熱能燈暖爐🔥令所有客人都感覺溫暖。不過今天天氣仍是非常炎熱☀️,都是選擇坐在室內嘆冷氣比較合適🤣。

我們選了一張靠窗邊的英式古典沙發並排而坐,再細看happy hour menu,想喝白酒🥂又想喝紅酒🍷,正在猶豫之際,餐廳經理非常慷慨提議我們倒不如先試飲👏,不錯不錯,因此我們共試了二款白酒及三款紅酒,好像wine & dine festival已提前開始呢😂!
試飲了那麼多也不好意思每人只叫一杯吧!最後我們終於決定只喝紅酒🍷,選擇了紐西蘭的MASSEY DACTA pinot noir($448/bottle) 買一支送一支共兩支酒,哇....🥰!(喝不完是可以帶回家的)
閨蜜非常喜歡這間餐廳的環境,而且還有久違了的牛扒吃🥩(閨蜜告訴我因東南亞包括星加坡人大都惜牛,所以大部分人都不吃牛肉,所以根本沒有人跟她吃牛扒☹️)所以我們就決定在這裏飲酒兼晚餐,我亦馬上到OpenRice取消在Odelice !的定位;很久已經沒有那麼痛快可以跟閨蜜暢飲和歎牛扒,今晚真是不醉無歸啊🥂😜!
看到枱上推介T骨扒,星期二還有九折,不過可惜今天是星期三😔;我知道這裡有我至愛威𤫊頓牛柳,問靚仔經理,他卻回覆剛剛昨天賣完,太可惜了(他建議一般最好需要三天前預訂);最後靚仔經理說若我們喜歡T骨牛扒🥩,雖然今天是周三,亦給予我們特九折優惠,再加送我們一款醬汁($15/款) 和一款配菜($68-$88/款) 。Wow…既然有那麼多優惠,我們立即到肉櫃跟負責售賣牛扒的另一靚仔職員挑選 了一件T骨扒。
選好食品返回座位慢慢享受我們的紅酒🍷、美食和敘舊時光。
~ T骨扒🥩 ($660) (0.75kg @880/kg)
五成熟,切件上,伴碟有焗烤大蒜🧄和小洋蔥頭🧅。
燒烤得非常燒香,五成熟剛剛好(閨蜜不想看見血水,不過如果我自己會選三成熟),中心的肉質呈現粉紅色,夠嫩夠腍,肉味濃,外邊比較熟的部份有嚼勁,全件T骨扒肥膏亦不算多,T骨旁邊黏着的肉也很容易切出來;
 閨蜜太興奮,連芥辣醬也放題
 伴碟的小洋蔥頭🧅香甜多汁;
另一伴碟的原個蒜頭🧄可以烤得再腍一點會更好吃;
~ 醬汁: 綠胡椒奶油醬 ($15)
好特別的味道,閨蜜很喜歡;但我個人習慣只需加入海鹽調味即可;
~ 烤磨菇🍄 ($88)
一共有三個烤蘑菇,蘑菇非常厚肉,因為蘑菇屬菌類含水份較高,切開後仍非常juicy,新鮮又好昧👍。
烤磨菇簡單易做,啟發我以後家中又可以多一道健康菜式;
~ 薯條🍟 ($78)
薯條切粗條,剛剛炸起,熱辣辣,蘸上松露蛋黃醬,非常配合,我們都喜歡;
有美酒有佳餚,不知不覺原來已經過了兩個多小時,喝了一支半紅酒,閨蜜收到女兒哭著催促回家的電話, 雖然我們還未說完心事,但也不得不離開了,只好暫時和她說再見😑。

離開時看見餐廳都差不多座無虛席,靚仔經理最後還遞上卡片給我們,離開時和他攀談了幾句,得知原來他到任「Feather & Born」之前是在一間享譽全球的連鎖餐廳工作;看見他的熱情和工作認真的態度,衷心祝願他能夠朝着自己的理想努力工作,事業有成;還有餐廳的女侍應都非常有禮,還幫我們拍照留念📸👍。

今天和閨蜜的用餐,感覺非常放鬆、開心和舒服😌。我個人很喜歡和餐廳的職員閑聊,只要沒有阻礙他們的工作。

在日本餐廳🍶 - 選擇坐在吧枱座位可以跟廚師攀談而得到特別的飲食資訊或免費小食;
在酒吧🍸 - 坐在吧檯旁與調酒師聊天可以享受到專屬你享用的雞尾酒🍸;
在餐廳🍴 - 於非繁忙時間提早到餐廳用餐,除了可以發掘一些自己未知的東西以外,或許更有星💫級的招待,有時還會有意外的收穫呢😁。
2023-09-20
2023-09-22 1831 浏览
漢堡包好一般。真係好一般。同阿妹去元朗探公公,經過荃灣轉車,諗住行吓海之戀見到呢間餐廳。其實佢嘅熟成牛扒好出名,但係我最近真係窮,所以叫咗個下午茶餐漢堡包。漢堡包好一般,薯條幾一般,反而,反而係茄汁,我呢啲窮二代,食得最多都係M記啲茄汁,但係呢間餐廳嘅茄汁真係好好食!因為佢嘅茄汁,我食晒所有薯條,因為佢嘅茄汁,我食晒成個一般嘅漢堡包。另外外藉服務員姐姐好有禮貌,不停幫我斟水。餐廳消費真係幾高,海之戀嚟講算係數一數二貴價餐廳。
漢堡包好一般。真係好一般。

另外外藉服務員姐姐好有禮貌,不停幫我斟水。

餐廳消費真係幾高,海之戀嚟講算係數一數二貴價餐廳。
Food rating: 7/10⭐️ 平時都係嚟呢間食牛扒多,有次約咗朋友食飯又未夠鐘,見到佢哋happy hour個Menu買一送一,最後自己一個入咗去嘆下😆✔️環境舒適,有indoor 同outdoor 位比你揀FOOD: -Shrimp toast $XX(🔥Recommended! 多士勁香脆)DRINKS: -Massey dacta (pinot noir - New Zealand) $98 buy 1 get 1 free

Food rating: 7/10⭐️

✔️環境舒適,有indoor 同outdoor 位比你揀

FOOD:
-Shrimp toast $XX
(🔥Recommended! 多士勁香脆)

DRINKS: