4天前 0 浏览
香港嘅冬甩店我淨係識J.Co🤔咁啱見到有間小店都賣冬甩就試一試 不過發現原來佢唔係日日都開- 法式焦糖燉蛋 ($42)實不相暪我好鍾意食焦糖燉蛋 一見到啲甜品有焦糖燉蛋面就會蠢蠢欲動 呢個就算有層焦糖喺面都唔會話好甜同都唔油 冬甩配燉蛋係幾特別 - 抹茶芝士 ($35)冇抹茶味又冇芝士味 口感好乾 作為抹茶控真係唔推介🤔好味評價係專屬於焦糖燉蛋🙈未食過法式焦糖燉蛋冬甩嘅話 又咁啱路過就可以一試 佢比起J.Co係相對甜度低好多 食落會健康啲同冇咁邪惡 但始終定價比較貴 未必會反撻

- 法式焦糖燉蛋 ($42)

- 抹茶芝士 ($35)
冇抹茶味又冇芝士味 口感好乾 作為抹茶控真係唔推介🤔

好味評價係專屬於焦糖燉蛋🙈

要食到佢真係可遇不可求,要撞時間先食到!能夠獲得呢個殊榮,當然一啲都唔簡單。唔單止造型可愛,仲非常有內涵😍焦糖燉蛋冬甩係佢哋招牌,用白砂糖鋪面以火槍炙燒達致脆皮效果,咬落去有三種不同口感。冬甩入面滿滿濃郁燉蛋,係半熟狀態嗰種🤤食落完全唔會油淋淋,亦冇油「益」味,食落去有個種包嘅香味。少少煙韌🤓🤏🏻🍩另外仲叫咗佢哋呢個燉奶北極狗,外面裹滿椰絲,入面除咗燉奶,仲有Oreo餅乾作為餡料🤤食得又打得卡!
要食到佢真係可遇不可求,要撞時間先食到!

燉奶北極狗+焦糖燉蛋冬甩
燉奶北極狗+焦糖燉蛋冬甩
  • 焦糖燉蛋冬甩
  • 燉奶北極狗
今次嚟到炮台山食冬甩曾經行過見唔到呢間舖頭其實凹咗入一角有試過行過呢間舖,但係就冇開門終於都食到啦!呢間Handmade冬甩好有口感你睇佢啲泡泡幾咁綿密🤩我order左4個分別係:🥜 Lotus Peanut 🍓 Fresh Strawberry 🇯🇵 Japan Yuzu🍵 Matcha Cheese 雖然係我買嘅時候經已係六月份但係嘅味道我仍然好記得我自己偏愛士多啤梨同柚子因為夠清新,同埋個果醬係個口腔嘅滿足感 唔係話抹茶芝士同埋Lotus餅唔好食 只係嗰個醬嘅感覺令到我有少少油膩感,但係其實個冬甩係好有重量好好食 🥰🥰
今次嚟到炮台山食冬甩
曾經行過見唔到呢間舖頭
其實凹咗入一角
有試過行過呢間舖,但係就冇開門

終於都食到啦!

🍵 Matcha Cheese

雖然係我買嘅時候經已係六月份
但係嘅味道我仍然好記得
我自己偏愛士多啤梨同柚子
因為夠清新,同埋個果醬係個口腔嘅滿足感
唔係話抹茶芝士同埋Lotus餅唔好食
2023-08-13 876 浏览
去開天后一帶,記得之前見到呢間冬甩店有唔少人推介,咁就買左四個試一試😋法式焦糖燉蛋 $42Crème Brûlée 表面的焦糖燒得好靚,切開時燉蛋好似流心一樣,非常吸引。食落燉蛋很軟滑,非常creamy,蛋味好香濃,甜而不膩,而冬甩麵包個part都幾鬆化。檸茶 $35食落檸檬味非常香甜,不過茶味就唔係好食到。鮮芒果 $35冬甩表面的芒果醬好濃厚,食落味道好有芒果味。不過表面個幾粒黑色豆完全唔知係乜東東😅草莓乳酪玫瑰 $45冬甩上面有金箔,睇落好grand 好豪華,粉紅色同金色都好夾😆食落會食到有好濃郁又有少少酸酸地的乳酪味,草莓同玫瑰味都有食到,不過比較淡,味道無乳酪咁出。Farm Chap (北角)北角炮台山麥連街1A號寶榮大廈地下2號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

法式焦糖燉蛋 $42

檸茶 $35
食落檸檬味非常香甜,不過茶味就唔係好食到。

鮮芒果 $35

草莓乳酪玫瑰 $45

Farm Chap (北角)
北角炮台山麥連街1A號寶榮大廈地下2號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準

2023-06-23 958 浏览
超愛食甜品既我,今日經朋友介紹,特登黎到呢間食冬甩既鋪頭朝聖下,我地叫左法式焦糖燉蛋冬甩同埋即燒焦糖蘋果冬甩,冬甩表面焦糖燒到燶燶哋,配上甜甜哋即燉蛋,夾埋一齊食,非常正
2023-06-01 1039 浏览
說話每次都這麼近那麼遠,終於的起心肝搭叮叮去炮台山搵食😂簡潔既門面鮮橙色既招牌,有禮既店員,每個製作需時5-8分鐘,賣相吸引,味道不錯,我揀左Today’s Special既伯爵茶芝士😋個冬甩口感鬆軟比較空氣感😂如果再厚實小小就正啦。唯一唔好既系鮮風抽氣唔太好。本身有好多其他味想試,不過有機會留番下次啦,事關户户送送埋貨去屋企仲平過自己買👻Order滿4個仲有個盒都幾好。好味指數:4/5性價比指數:3.8/5

好味指數:4/5
性價比指數:3.8/5
2023-05-04 802 浏览
好耐之前已經想試,今日終於可以去炮台山行下加埋試一試Farm Chap未開門已在門外等候,試左焦糖燉蛋,即食熱熱地,好好食呀! 啲燉蛋仲會流心出嚟,不會好甜呢!我仲加$25試埋佢地既招牌飲品,類似柑桔既飲品,味道都唔錯,可以潤下喉。最後,我再買左兩個唔同味既回家俾老公和阿仔試下,我自己又可以各咬一口試下味兩隻都好正,有日本柚子和Lotus, 兩種風格都唔同,喜歡花生醬既朋友可以試下Lotus. 日本柚子好清新,下次再定會再試埋其他新口味

招牌焦糖燉蛋
2023-05-04
招牌焦糖燉蛋
2023-03-13 579 浏览
啱啱新出嘅時候,好似係要大排長龍~不過而家好似已經唔使排隊了🤣我買嘅時候都係等咗5分鐘左右🍩🍩唔使排隊來講,呢個冬甩真係幾好食👍🏻👍🏻今次就試左法式焦糖燉蛋冬甩同即燒焦糖蘋果冬甩🍎🍎整體來講會比較鍾意焦糖燒蘋果多啲~相對來講比較特別同少見~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)下次應該會再買一樣呢兩個味 哈哈💸💸💸🍩法式焦糖燉蛋冬甩 $42🍎即燒焦糖蘋果冬甩 $48 📍地址: 北角炮台山麥連街1A號寶榮大廈地下2號舖

💸💸💸

寶榮大廈地下2號舖

2023-02-11
  • 即燒焦糖蘋果冬甩
2023-02-26 354 浏览
Donuts isn't as famous compare other dessert in Hong Kong. Was walking around fortress hill and a pungent deep frying smell drew my attention. Looking up seeing this cute donut shop, I knew I will grab some even I just ate.They served variety donuts with special flavours, such as pistachio, matcha, coconut, crème brûlée etc. I picked cinnamon balls and lemon tea. Cinnamon balls was my all time favourite donut flavour. Each uniform balls were bite sized. You could smell the cinnamon even it was p

Cinnamon balls was my all time favourite donut flavour. Each uniform balls were bite sized. You could smell the cinnamon even it was packed up in box. Doughball itself was deep fried nicely, soft and not greasy. Not too sweet. Portion wise was kind of small, around 5 balls😅 I wish to have couple more...(sounds greedy but it's a good sign😂)

Lemon tea donut was alright. I could taste the lemon flavour but can be stronger. I couldn't taste the tea at all, maybe just visually inside the dough and sprinkled. Same dough texture as cinnamon balls, perfectly cooked. Moist and airy.

All in all, not a bad attempt but price indeed slight higher for a donut. Will try other flavours next time.
Lemon  tea  donut
2023-02-23 263 浏览
冬甩鬆軟軟綿,就算係炸都唔會有油膩飽濟感。有好多特色口味,味道唔會太美式太甜,每一款都好想試。因為係即叫即做唔同口味,所以冇人都難免要等5-10分鐘。*即燒焦糖蘋果 Burnt caramel apple $48流心吉士醬+焦糖脆面+酸甜蘋果粒。口感好豐富,極有層次感,世一組合!*開心果 Pistachio jacuzzi $55叫Jacuzzi係因為中間浸住一堆開心果碎呱?開心果味適中,感覺有陣淡淡嘅花生味。*曲奇妙趣 Oreo & cream $35相比之下失色了,但都係好oreo!
開心果 Pistachio jacuzzi $55
曲奇妙趣 Oreo & cream $35
相比之下失色了,但都係好oreo!
Burnt caramel apple
Pistachio jacuzzi
2023-02-19
外卖自取
Burnt caramel apple
Pistachio jacuzzi
2023-01-22 242 浏览
🎆恭喜發財🎇新年梗係要食🍩啦,特別版,唔係唔食啊😆😆⭐️Lunar New Year 9 Mini Donut Box⭐️💚 $268💚食完再食既Farmchap💚💚💚(由左上開始)🍪千呼萬喚Lotus餅奶醬多 : 裏面係海鹽焦糖脆脆花生醬配Lotus 焦糖餅,識落又唔覺得膩,花生醬香濃😍😍🎀桃花圈 : 即係士多啤梨忌廉芝士同風乾士多啤梨脆脆,口感唔錯。幾種唔同嘅質感換埋一齊,仲要有士多啤梨粒粒,又唔會好甜👍🏻👍🏻🍫encore upgrade 版黑朱古力榛子,佢嘅黑朱古力味道真係唔錯,仲加咗夏威夷果仁同埋海鹽,咁嘅價錢真係超抵😆😆🐇自家製大白兔棉花糖 :白色一大舊主要係棉花糖,所以絕對唔會用,識落味道有啲甜,但個賣相襯晒過年🥳👹達摩士多砂: 佢係加咗士多啤梨糖🍓同自家製既鮮士多啤梨醬,食落每一啖都係士多啤梨既香味☺️☺️🍊親切的柑仔: 日本柚子配柑乾,識落幾清新,柚子特別開胃,再配上柑乾,口感豐富🤤🥚招牌焦糖燉蛋:Signature Cream Brûlée,法式燉蛋醬配即燒焦糖脆面,食過嘅朋友都知大版已經好正,mini既味道完全相同,都係流心嫁😂🍎金閃閃燒焦糖蘋果金寶:自家煮既焦糖蘋果同即
🎆恭喜發財🎇新年梗係要食🍩啦,特別版,唔係唔食啊😆😆
食完再食既Farmchap💚💚💚
(由左上開始)

🍪千呼萬喚Lotus餅奶醬多 :

🎀桃花圈 :

🍊親切的柑仔:

🥚招牌焦糖燉蛋:

🍎金閃閃燒焦糖蘋果金寶:
自家煮既焦糖蘋果同即燒焦糖面,我呢一款都係第一次食,佢左面層有蘋果粒粒外,裏面都超豐富,都係流心嘅焦糖😍😍

🍋經典金黄檸檬茶:
呢款之前都有食過,都係比較特別嘅一款味道,雖然佢嘅檸檬茶唔係太突出,但整體嚟計都好fresh 😌😌

聽到好多人想食都摸門釘😬其實最近開店時間穩定左.只要留意IG嘅update再去Walk in或者預購買都得.不過每次去我都係隨心即興🤣最近出嘅聖誕系列超可愛🥹 Cream Brûlée 係必食推介🤤即叫即燒.店主都建議大家盡快食用.如果喺街上面食有少少狼狽冬甩經人手搓麵團麵團低温發酵所以口感煙韌不過面頭焦糖脆面入邊非常軟滑唔會太甜.冬甩包感比較實在非空氣感類其他口味都好特別.有開心果抹茶.榛子黑朱古力以及檸檬茶味😲.除了冬甩其實ғᴀʀᴍ ᴄʜᴀᴘ重提供意粉.陳皮檸檬菊花啫喱茶.咖啡其他樽裝飲品.店主都非常友善地講解..x'ᴍᴀs sᴘᴇᴄɪᴀʟ➿ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴡʀᴇᴀᴛʜ ʜᴋᴅ 𝟺𝟸➿ᴅᴀʀᴋ ᴄʜᴏᴄᴏ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ʜᴋᴅ 𝟹𝟸➿港式檸茶口味 ʜᴋᴅ 𝟹𝟸➿ᴄʀᴇᴀᴍ ʙʀᴜʟᴇᴇ ʜᴋᴅ 𝟹𝟾..(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison 👩‍🍳  整體味道: 7/10  💸  性價比: 7/10  📸  打卡指數: 9/10  🤵🏼  環境服務: 8/10   🤔  推薦指數: 7/10
港式檸茶口味

2022-12-21
ᴄʀᴇᴀᴍ ʙʀᴜʟᴇᴇ
ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴡʀᴇᴀᴛʜ
2022-12-14 161 浏览
每次經過都miss左岀爐時間,點知呢日行過開左竟然仲得買!! 佢即叫即做所以如果佢仲有donuts就嗌咩口味都得。我今日嗌左4款。分別係Classic Butter唔會好甜,個butter味同donut好襯我覺得係4個裡面最好食嘅。Fresh strawberry我小朋友最鍾意食嘅款,士多啤梨醬上面仲有d靚裝飾,由於本身donut都唔太甜,所以有strawberry好啱小朋友口味。Dark Choco Hazelnut dark choco味好濃真材實料,有少少苦嘅,如果平時鍾意食甜嘅就唔推介啦。但我覺得係好味嘅!Coffee Cheese好creamy嘅texture,咖啡味同cheese我覺得麻麻地夾總括黎講都係好味嘅但佢唔係坊間嗰d甜到漏嘅donuts想食甜品又唔鍾意太甜嘅絕對係好好嘅選擇❤️❤️
佢即叫即做所以如果佢仲有donuts就嗌咩口味都得。
我今日嗌左4款。
分別係
Classic Butter
唔會好甜,個butter味同donut好襯
我覺得係4個裡面最好食嘅。

Fresh strawberry

Dark Choco Hazelnut

Coffee Cheese

總括黎講都係好味嘅
但佢唔係坊間嗰d甜到漏嘅donuts
想食甜品又唔鍾意太甜嘅
絕對係好好嘅選擇❤️❤️
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
早幾個月有間新開既冬甩店爆紅😍儘管位於炮台山既後街都有唔少捧場客,今日趁平日下午茶時間去買返個黎試下😏門面以橙色和米白色為主調🧡加埋有自家既得意手繪公仔,係後街度都非常鮮明搶眼,兩位90後既女店主係設計出身,果然識得善用自家技能👩不同於近年大熱既德式爆餡炸冬甩,呢間小店主打既係美式冬甩🍩自家炮製低糖少油,味道全靠係表面沾上多樣化既醬汁而成,加埋獨有美觀又可口既配料形成色香味俱全冬甩😉味道方面有傳統既牛油、士多啤梨、新派既咖啡或抹茶芝士甚至港式元素既檸茶口味📙共有約十款,價錢由$32至$42不等今次試咗港式檸茶口味,即點即製,拎上就覺得幾靚IGable,上面放咗塊糖漬檸檬片🍋冬甩口感幾鬆軟有小煙度,唔覺油膩,醬汁明顯係英式特濃紅茶底加咗d酸甜清爽檸檬醬製成,食落幾醒神😋定價雖然偏貴🤑但係絕對有誠意,見佢地都有唔少訂單,可以做升職散水餅或者請同事下午茶都好得體

2022-12-06
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-12-04 138 浏览
喺北角有一間🧡鮮橙色🧡嘅新店,佢裏面係賣冬甩🍩,🍩冬甩迷既我就梗係知啦,所以就即刻去打個靚卡,試吓佢哋嘅冬甩又得唔得先,好少見到橙色嘅店舖,佢哋呢間係以橙色同白色為題嘅冬甩店,整間舖頭面唔算大,暫時都未有堂食,只係提供外賣自取,但都吸引唔少冬甩迷嚟潮聖,蒐集晒資料,預先喺WhatsApp同佢哋訂咗🧡九件迷你冬甩🧡,到時就可以喺店舖度拎,佢哋仲有walk in既冬甩,不過佢哋鎮店之寶嘅🍩法式焦糖燉蛋冬甩🍩就一定要預先同佢哋訂啦😂我就買左:🍩九件迷你冬甩 $188🍩肉桂糖波波(5小粒)$28🍩法式焦糖燉蛋 $38🍩士多啤梨冬甩 $32🍩檸茶冬甩 $32🍩首先講吓九件迷你冬甩裏面有啲咩味先,由左至右,上至下開始,有咖啡芝士,朱古力棉花糖,黑朱古力榛子,原味牛油,白朱古力彩虹粒粒,檸茶,抹茶,士多啤梨同埋白朱古力Oreo,一件一啖,迷你得吃都可以做到好鬆軟,非常精緻,賣相都特別,有啲係迷你特別版,單個係買唔到㗎,記得預先訂購啦😋😋🍩至於肉桂糖波波,佢係由五小粒迷你波波製成,以原味冬甩面層再沾上肉桂粉,食落玉桂味香味濃,每一粒大細相符,都係熱辣辣,味道唔錯👍🏻👍🏻🍩至於佢哋嘅鎮店之寶🥚法式焦糖燉

我就買左:
🍩九件迷你冬甩 $188
🍩肉桂糖波波(5小粒)$28
🍩法式焦糖燉蛋 $38
🍩士多啤梨冬甩 $32
🍩檸茶冬甩 $32

🍩至於佢哋嘅鎮店之寶🥚法式焦糖燉蛋冬甩,我買咗兩個,都係要預先訂定,佢哋全部都係即日整起,特別係呢個焦糖燉蛋,當你到嘅時候佢先會幫你燒到金黃色,焦糖燉蛋嘅底層係冬甩,中層就係入口即溶嘅燉蛋,面層就係金黃色焦糖,口感非常獨特,似係食緊燉蛋咁但又唔係,佢嘅燉蛋做到流心效果,食嘅時候要小心啲,焦糖燒到微微焦香,無論係味道定口感上,焦糖燉蛋冬甩真係值得一試❤️❤️❤️

🍩而另外嗰兩款標準size既就係🍋檸茶冬甩同🍓士多啤梨冬甩,佢哋冬甩嘅表面睇落去同其他冇咩分別,但食落嘅時候嗰種鬆軟係其他地方食唔到,同麵粉嘅嗰種味道都係唔一樣,係我食過冬甩裏面較為特別嘅一間冬甩店,快啲嚟試下啦😋😋😋
外卖自取