2019-08-17 37 浏览
約左朋友食飯未夠鐘,又唔想行街熱辣辣,於是落左美麗華飲番杯綠茶加個多士,綠茶🍵叫左杯低脂奶,多士係咖啡白朱古力粉加果占,食左一件😛😋,怕一陣食唔到飯就外帶回家😝.靜地地hea 的好地方.
約左朋友食飯未夠鐘,
又唔想行街熱辣辣,
於是落左美麗華飲番杯綠茶
加個多士,綠茶🍵叫左杯低脂奶,
多士係咖啡白朱古力粉加果占,
食左一件😛😋,怕一陣食唔到飯就
外帶回家😝.
靜地地hea 的好地方.
2019-08-16
下午茶
2019-08-14 61 浏览
今日約咗去整頭就出咗去尖沙咀順便食埋早餐先去就行咗去美麗華 b1睇下有咩食見呢間環境幾好順便入嚟飲咖啡提下神鋪位全部都係開放式11點幾未食早餐太肚餓所以order咗兩份食物牛油果多士沙律 $73超級大份同埋個牛油果起碼成個啲菜好新鮮食落好爽好fresh咖啡朱古力多士 $49呢個比較特別啲所以嗌咗呢個平時出面嗰啲多數係花生醬或者牛油多士呢個好有咖啡味朱古力唔係太甜咬落去外脆內暖flat White (跟set)有拉花有質素,我都鐘意飲呢間環境唔錯性價比高適合三五知己嚟tea下
今日約咗去整頭

花生醬或者牛油多士
呢個好有咖啡味
朱古力唔係太甜
咬落去外脆內暖

flat White (跟set)
有拉花有質素,我都鐘意飲
呢間環境唔錯
性價比高
適合三五知己嚟tea下
2019-08-13
  • 咖啡白朱古力西多士
2019-08-13 75 浏览
二訪Espresso Alchemy🤘🏻上次講到我會回頭再食呢間係尖沙咀既cafe,我說到做到🤘🏻今次帶埋個friend黎食,好不幸地又冇曬朱古力。。。🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️睇黎會有三訪呢🤩🤩今次叫既係無限♾encore之香蒜汁雞胸沙律🥗同香煎虎蝦配盧荀茄蓉意大利麵🍝香蒜汁雞胸沙律 $78塊雞胸冇見一排又大塊咗🤤好認真咁數今次足足有12塊切片🤤🤤🤤🤤🤤🙌🏻🥰嫩到爆,真係大滿足💕沙律依然高汁🙌🏻配料豐富多到🤩好少見到咁colourful既沙律,用檸檬汁同少少海鹽整成沙律既汁,感覺好light好health🥰🥰香煎虎蝦配盧荀茄蓉意大利麵 $123朋友愛好海鮮,所以叫咗呢個,即叫即製既關係大概等咗15分鐘左右先上一上枱係好熱辣辣😍足足有三大隻虎蝦呢!!又大隻又juicy👍🏻👍🏻盧荀份量又係比得好慷慨👍🏻茄醬掛曬係意粉度,稀稠度啱啱好🤙🏻好濃番茄味😻配埋有咬口既義大利麵🍝食落去大滿足desu❤️一定會再來啊🙌🏻🤣
二訪Espresso Alchemy🤘🏻

上次講到我會回頭再食呢間係尖沙咀既cafe,我說到做到🤘🏻

香蒜汁雞胸沙律 $78

塊雞胸冇見一排又大塊咗🤤
好認真咁數今次足足有12塊切片🤤🤤🤤🤤🤤🙌🏻🥰

嫩到爆,真係大滿足💕

香煎虎蝦配盧荀茄蓉意大利麵 $123

一定會再來啊🙌🏻🤣
  • 香蒜汁雞胸沙律
  • 香煎虎蝦配盧荀茄蓉意大利麵
2019-08-13 34 浏览
今日同男朋友行完書局 想喺附近食少少野所以就去咗呢間Cafe好快去完cashier 落完單 就可以返埋位等佢拎嘢食埋黎✍🏻朱古力呢杯朱古力係大杯味道好濃郁 仲拉咗花添 味道重要好飲過平時其他連鎖咖啡店✍🏻青檸梳打至於個青檸梳打成個感覺好Fresh 唔會太甜✍🏻tiger prawn pasta 至於主菜 我哋叫咗一個蕃茄大蝦意粉有少少辣 所以特別惹味至於三隻蝦都好爽口$123 only 值得推介✍🏻tiramisu 最後就當然叫返個甜品啦咖啡味好濃郁 好香建議飯後先叫 如果唔係上面啲咖啡粉就會溶晒了
今日同男朋友行完書局 想喺附近食少少野

咖啡味好濃郁 好香
建議飯後先叫 如果唔係上面啲咖啡粉就會溶晒了

• Tiramisu
2019-08-10 60 浏览
同朋友慶祝生日簡簡單單食個下午茶,其實都可以去到呢間位於美麗華廣場地庫嘅一間咖啡店,佢喺角落頭嘅位置,唔好睇佢完全唔起眼,其實嗰度坐得好舒服,而且佢嘅食物質素都唔差。今日同朋友去咗食幾樣野,包括係Pesto Chicken Salad,朱古力咖啡多士,同埋兩杯野飲-包括一杯熱牛奶朱古力同埋一杯熱抹茶牛奶拉提,兩杯嘢飲都好別緻上面做晒拉花效果,真係唔捨得飲落肚,綠茶好濃郁,上面用一啲打磨過嘅日本抹茶,而我朋友個杯朱古力濃度好似美祿咁樣,有個天鵝嘅樣喺上面。朱古力咖啡多士灑上糖霜,睇落去白雪雪,連埋咖啡香噴噴,仲有朱古力夾心添!一共四件,食落去幾好味。雞胸沙律健康,沙律用上不同的配菜,包括青椒、小蕃茄和乾番茄皮等等,吃下去口感多元化,而且雞胸肉用上香蒜作醃製,非常入味。

2019-08-09 38 浏览
呢排美麗華個MALL有音樂會,聽左陣歌就黎呢到醫肚啦!夏日炎炎,叫左杯雲南既冷泡茶,好中意佢個球型冰塊,好美觀呢!茶好濃,用左個好靚既玻璃樽載住,心心眼。朋友叫左杯大既熱朱,大杯份量真係多好多,個拉花花紋好細緻。因為買飲品加食物有折,我地就咁樣ORDER啦!我地叫左個煙三文魚碎蛋多士SHARE,好多塊煙三文魚,好中意個包既TEXTURE,仲有蕃茄同沙律添,沙律加左黑醋,好味。主食我地叫左蟹MISO fettuccine, fettuccine食得出係手打,質感好好。好有多MUSHROOM同埋拆左既蟹肉。甜品我地叫左個咖啡SAUCE多士,感覺好特別,個多士佢薄切左,烘完加SAUCE,好好味。兩個人SHARE岩岩好。
2019-08-09 50 浏览
-🦄Espresso Alchemy-Honey Bee Hkd45Rating🌕🌕🌕🌕🌑-今日真係好熱呀🔥就快熱到溶左😭😭💦完完全全Feel到自己比熱氣包圍住🔥🔥🔥咁岩經過左呢間coffee shop又冇咩人🙈於是就叫左杯Iced Honey Bee🐝🍹佢係Honey🍯+Lime🍋+Soda🍹所以飲落味道好Fresh☺️而且唔太甜😋飲到好清甜既蜜糖同青檸味😛😛😛今日熱到咁飲佢真係好清暑呀Haha😌行到好攰又熱又唔想對住個太陽既話☀️去間coffee Shop坐下就岩曬喇😏😏-
🦄Espresso Alchemy
今日熱到咁飲佢真係好清暑呀Haha😌
行到好攰又熱又唔想對住個太陽既話☀️
去間coffee Shop坐下就岩曬喇😏😏
2019-08-02 178 浏览
加入咖啡元素嘅雞burger幾特別🍔 燒烤醬夠濃得黎帶啲咖啡嘅香味☕️ 值得推介嘅係青草醬通粉,creamy嘅醬汁好吸引,加上雞扒份量好多唔會吝嗇,超級滿足😋 飲品同甜品都唔錯🌸 環境分店內同店外,都幾岩情侶同朋友食嘢傾計,行開尖沙咀會再嚟💕#雞柳漢堡配自家製咖啡燒烤醬 $108#香蒜青醬雞扒長通粉 $123#IcedMintChocolate $45 #Cappuccino $45#Tiramisu $49
2019-07-27
雞柳漢堡配自家製咖啡燒烤醬
雞柳漢堡配自家製咖啡燒烤醬
香蒜青醬雞扒長通粉
香蒜青醬雞扒長通粉
Tiramisu
2019-07-31 103 浏览
鬧市中坐下憩一憩既cafe!係尖沙咀行到攰 想坐低抖抖 原來有個咁既好地方!美麗華商場B1果層人流比較少 環境比街上既cafe清幽得多☺️又有冷氣涼😂(重點)由下午坐到晚餐時間都無人趕😛 重諗緊晚餐食咩? 原來呢間cafe平日晚餐飲品加主食/意粉可享8️⃣8️⃣折👏🏻提供意粉、salad輕食、2款主菜肉類,重有甜品添呀🍮梗係直接坐埋係度嘆埋個晚餐啦😆.🍴煙三文魚沙律🍴$78三文魚分量多😆多到攞黎餸埋個意粉👍🏻略嫌Basalmic醋太重手 食到最後浸得太多醋😣 建議可另上醋比客人自己添加😛.🍴Alchemy 精選全日早餐🍴$128好豐富既All day breakfast 🈵 蛋炒得好屈機 唔算油膩🍳 最讚應該係個牛角包🤤有我係—酒店食既水準😍重有咖啡味醬既多士都好特別🤓.🍴蟹肉味噌扁麵🍴$123一定要自己加調味🤣 本身口味比較淡 應該係想比客人自己tune番岩既咸度👍🏻👍🏻個汁本身都好夾蟹肉~.🍴Rose Tea Latte🌹🍴$42唔洗講 睇圖都知好吸引勁好飲🤭 陪我Chill左成個下午 晚餐又嗌多杯encore✌🏻Sorry我諗女人係對玫瑰無抵抗力💋🌹.🍴Ethiopian Pale Ale
鬧市中坐下憩一憩既cafe!
係尖沙咀行到攰 想坐低抖抖 原來有個咁既好地方!
提供意粉、salad輕食、2款主菜肉類,重有甜品添呀🍮
輕口味的咖啡味啤酒 Coffee Craft Bear🍺
Alc:5.5% 輕型酒精 岩女仔入口👧🏻
咖啡味溝落啤酒度 好特別😂
無比普通啤酒更苦 反而係一種留係口腔好獨特既味道👍🏻
重口味巴打可以嗌另一隻Strong d 既🇧🇷Brazilian Milk Stout (Alc:7.5%)🍺
🍴Tiramisu🍴$49
飯後甜品☺️咖啡味重☕️
好滿足喔 埋單都係$300幾 記得平日黎會抵好多架!
地點:Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
幸福指數:8.5/10
人均消費:$120-200
2019-07-28 307 浏览
尖沙咀美麗華最近人流較多,但底層的高質咖啡店就人流唔算多,好寧靜舒適。我同友人點左輕食、沙律、主食及飲品,晚上點食品及飲品仲有88折,而且性價比高。精選全日早餐 $128,有炒蛋、牛油果醬、煙三文魚、香草腸仔薯仔、牛角包、甜品之一的咖啡白朱古力多士,真係好豐富。焗至香脆的牛角包,層層脆皮好鬆軟,夾濃郁牛油果醬及肥美油潤的煙三文魚,味道好夾好正。炒蛋份量十足,又嫩滑又多蛋汁,夾牛角包同樣美味。脆皮腸仔同薯仔都散發香草味,腸仔好多肉汁,薯仔粉綿飽肚。多士烘得金黃香脆,餡料是飄出淡淡咖啡香同微甜白朱古力餡,係份輕盈不膩的甜食。香蒜醬雞扒沙律 $78,份量超大好滿,估唔到味道同樣超正。新鮮爽脆的羅馬生菜與微甘火箭菜配兩款醃辣椒及黑橄欖,調味很好,微酸開胃。雞扒真超出預期的好食,可能用慢煮方法,肉質嫩滑無渣,多肉汁有彈性,外層仲有好香的蒜香及香草味,份量十足,真係食唔停口。煙豬面肉薯仔炒蛋 $63,份量唔算好多,但擺盤精美,有肉有麵包都夠飽,係好岩邊食邊聊天的輕食。煙豬面肉咸香惹味,煎出脂肪的油香,有點似軟身版中式的臘肉,配清淡粉綿薯粒同好有蛋香又嫩滑的炒蛋,放上烘至香脆的多士上,口感味道都好

精選全日早餐

炒蛋份量十足,又嫩滑又多蛋汁,夾牛角包同樣美味。

脆皮腸仔同薯仔都散發香草味,腸仔好多肉汁,薯仔粉綿飽肚。

香蒜醬雞扒沙律

煙豬面肉薯仔炒蛋

煙豬面肉咸香惹味,煎出脂肪的油香,有點似軟身版中式的臘肉,配清淡粉綿薯粒同好有蛋香又嫩滑的炒蛋,放上烘至香脆的多士上,口感味道都好豐富。
Earl Grey Chocolate

Earl Grey Chocolate (Reg) $39
拉花好靚好吸引,伯爵茶獨有的橘子清香及茶甘,配微甜牛奶朱古力,味道唔會好甜,且平衡舒服,而且飲完唔膩。
Citron Cocoa

Citron Cocoa $55
濃郁朱古力加橙酒 (Orange Liquor),味道較甜 ,但加左橙酒好香帶點酒甘,配特濃的朱古力,味道好正,多份酒香,感覺特別溫暖順喉。
2019-07-25
Citron Cocoa
  • CitronCocoa
  • EarlGreyChocolate
2019-07-28 77 浏览
因為要去Donki 朝聖的緣故、特意約了一班朋友到位於美麗華地庫 Espresso Alchemy晚餐。 晚上環境相對較寧靜、空間闊落。煙豬面肉薯仔炒蛋$68 薯仔粒和煙肉炒得香口、因為煙肉較鹹、配上多士吃剛好。蟹肉味噌扁麵 $133 賣相很不錯、忌廉汁奶滑、與軟而煙韌的意粉十分夾、蟹肉份量亦多。香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 $133虎蝦好大隻爽口、辣蕃茄汁較惹味。香蒜青醬雞扒長通粉 $123雞扒經過慢煮非常嫩滑、長通粉軟硬度適中、pesto醬汁亦帶點蒜香。Honey Bee 青檸梳打 清爽怡人。

煙豬面肉薯仔炒蛋$68
薯仔粒和煙肉炒得香口、因為煙肉較鹹、配上多士吃剛好。

香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉 $133
虎蝦好大隻爽口、辣蕃茄汁較惹味。

香蒜青醬雞扒長通粉 $123

Honey Bee 青檸梳打 清爽怡人。

2019-07-27 51 浏览
● 味噌蟹肉扁意粉($133)●原來美麗華地下有一間咁隱蔽嘅coffee shop 得閒去聚下舊chill下都唔錯試咗個味噌蟹肉扁意粉 一上碟我以為嗌錯咗黑松露意粉😅😅因為真係好多菇望真啲先見到原來有勁多蟹肉 本來都擔心啲蟹肉得好少好少醬汁份量都唔會太多 恰到好處 所以唔會食到成口醬而且個麵值得一讚😆😍😍見到形狀咁唔規則 應該係手工製造 幾有咬口雖然成個lunch set要133蚊 定價偏高 但因為lunchset會附送1杯手工咖啡同埋1碗湯 所以又拉番高個CP值~
● 味噌蟹肉扁意粉($133)●

望真啲先見到原來有勁多蟹肉 本來都擔心啲蟹肉得好少好少
醬汁份量都唔會太多 恰到好處 所以唔會食到成口醬
2019-07-25
午餐
以前在美麗華上班, 知道地庫層比較舒服, 今天重臨舊地, 選了在地庫的 Espresso Alchemy店子在地庫一角, 遠離中庭的熱鬧, 比較寧靜, 可以讓人舒閒地吃一點喝一杯火辣辣的高溫, 見到少見的咖啡手工啤酒, 忍不住點了; 即使啤酒份量多, 但仍帶濃香的 Espresso 味道, 也令啤酒的味道有了層次煙三文魚沙律, 沙律菜非常新鮮, 咬下來自己也聽到蔬菜的清脆聲音; 三文魚份量額多, 煙燻味在口中帶著餘香素菜茄醬闊麵非常熱, 不小心燙了咀; 上面的芝士層完全覆蓋下面的闊麵, 拉開時芝士香味攻鼻而來原片茄子走前來杯 Tiramisu , 因為比較流質所以用杯奉上, 口感偏似乳酪, lady's finger 滲入咖啡香濃好好味道
原片茄子
  • Tiramisu
  • 咖啡手工啤酒
2019-07-27 36 浏览
今日下午在尖沙咀,去咗美麗華食lunch 有時候想一個人靜靜地坐低嘆番杯咖啡☕️,呢間我係極度推薦的🙌🏻最近心情唔太好,想搵個地方靜靜哋食吓好東西,舒緩番個心情💓最後嚟到Espresso Alchemy,呢度係Corner位,鐘意佢夠靜,而且環境都唔錯,好靚,感覺幾舒服~🥰今日試咗《香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉》,呢個 Lunch Set 仲會包餐湯同埋一杯 Regular Drinks 🥤 ,咁我就配咗Milk Chocolate 🍫🥤落完Order,一坐低,Staff已經好快送上餐湯,個湯入口好Rich口感豐富,Smooth得嚟味道Creamy唔太鹹,跟住Main Course 都好快送到,香煎虎蝦爽彈,蘆筍脆口炒得剛好,唔會過老,上面仲有啲香草🌿點綴番個辣蕃茄汁,而個汁唔算太辣。最後飲埋杯凍Milk Chocolate🤤奶味香濃,朱古力味道細膩,入口香滑幼細,唔會太甜,感覺啱啱好。
今日下午在尖沙咀,去咗美麗華食lunch

2019-07-23
2019-07-26 43 浏览
估唔到尖沙咀美麗華商場都有間幾有style嘅咖啡店,店內嘅位置唔大不過就有外置出邊嘅地方,感覺休閒舒適cosy setting, quite chill style !!!!呢度唔係淨係飲咖啡仲有嘢食㗎除咗普通咖啡愛仲有啲手調咖啡,當然唔少得時下流行嘅 cold brew coffee 除咗咖啡,仲有朱古力,茶同奶類飲品嘢食嘅種類雖然唔多,不過都有 all day breakfast and pasta 選擇Matcha latte! 甜度啱啱好This is special! Earl grey chocolate ! 呢碟係蟹肉味噌闊條麵,唔錯幾好味香蒜青醬雞扒長通粉,雞肉有幾嫩滑,好好味當然唔少得叫個甜品咖啡西多士環境舒適!同朋友有個開心愉快嘅晚上
呢度唔係淨係飲咖啡仲有嘢食㗎
除咗咖啡,仲有朱古力,茶同奶類飲品

Matcha latte! 甜度啱啱好

呢碟係蟹肉味噌闊條麵,唔錯幾好味
香蒜青醬雞扒長通粉,雞肉有幾嫩滑,好好味
當然唔少得叫個甜品
咖啡西多士