🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 Espresso Alchemy (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟上回提到,食左好多次n咁多次既雞胸沙律,今次終於見佢唔到啦😂我的起心肝試新嘢,就係煙三文魚salad,跟著燒咗個friend食青醬雞胸長通粉🤪😂煙三文魚沙律 Smoked Salmon Salad in Balsamic Vinaigrette 🥗 HKD$78煙三文魚有5大片🐟卷成靚靚仔仔既煙三文魚花🌺望落好精緻🌟煙三文魚食落好新鮮,勁大塊-0-好痴線🤪我中意🤪❤️煙得啱啱好唔會咸,然後salad base既蔬菜都係一樣咁fresh,正🤤香蒜青醬雞胸長通粉 Pesto Penne w/ Chicken Fillet HKD$123我想講!呢個!榮升我係Espresso Alchemy既No. 1‼️好癲啊點解有雞胸既菜式都咁出色既?😹無諗過佢上面仲有芝士😢搞到我狂叉我個fd嗰碟黎食,又唔洗減肥了⋯⋯😔離曬題XD 講翻個長通粉,個sauce creamy到爆😭😭😭❤️塞滿左長通粉個洞洞😭❤️每一口吃落去都好享受救命!😭💕咁好食既青醬真係第一次
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 Espresso Alchemy (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華商場B1層B116號舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

煙三文魚有5大片🐟卷成靚靚仔仔既煙三文魚花🌺望落好精緻🌟

離曬題XD 講翻個長通粉,個sauce creamy到爆😭😭😭❤️塞滿左長通粉個洞洞😭❤️每一口吃落去都好享受救命!😭💕咁好食既青醬真係第一次食到。。。

然後,講一講,個雞胸都係一如既往既嫩🤪同香蒜青醬真係好夾 天啊

啱啱食完已經又想約fd再去了😭我可唔可以日日食。。。((#
  • 香蒜青醬雞胸長通粉
  • 煙三文魚沙律
2019-10-16 40 浏览
發現一間唔錯的Cafe! 地點就在美麗華商場地庫,Espresso Alchemy位置有少少隱蔽,但正正代表店舖的私隱度高,而且地方闊落,坐得舒服,可以同朋友飲咗飲傾,飲品和食物也有水準,價格公道,以後想同朋友去商場Cafe,又想坐得舒服唔使爭位坐,有多一個好選擇啦!Hot milk chocolate: 非常欣賞店員嘅用心拉花,拉得好靚,有葉、仲有個心添!牛奶朱古力嘅味道好香濃,而且加埋牛奶之後口感極細滑,好飲!Alchemy精選全日早餐:好豐富呀!有大大隻炒蛋,識落起碼有兩三隻旦咁多!另外仲有多士、牛角包、雞肉腸、煙三文魚、焗薯。樣樣嘅味道都唔錯,新鮮整熱辣辣,炒蛋夠滑,多士夠脆,正呀!煙三文魚多士:新鮮大大塊的煙三文魚底下有雞蛋沙律、番茄和一塊厚厚的法包,食完兩大塊煙三文魚多士都好夠飽,因為份量真係好足㗎 !黑松露蘑菇意粉:呢個意粉熱辣辣食真係好好食,佢嘅蘑菇份量係非常非常多,可以做到每一啖意粉都有蘑菇食到,而且黑松露味非常濃郁,意粉嘅軟硬適中,一句總結:好味!

2019-10-15 30 浏览
今日嚟到尖沙咀espresso alchemy午膳, 屹立在商場的一角, 位置不算太寬敞, 但有一種自成一角的感覺, 叫了一個煙三文魚多士, 一個芝士蟹肉意粉, 一杯大flat white 一杯烏龍茶芝士蟹肉意粉: 意粉質地彈牙感覺似是手工意粉, 超多的蟹肉混合著芝士有拉絲的感覺 配搭起來這個超喜歡flat White: 混合著牛奶泡沫, 口感順滑, 咖啡也十分香濃烏龍茶賣相也很別緻煙三文魚多士: 滿滿的煙三文魚混合著沙律醬, 是一個開胃的前菜慢慢的休閒地吃一個午餐
配搭起來這個超喜歡

烏龍茶賣相也很別緻

慢慢的休閒地吃一個午餐
2019-10-09
  • Flat  white
2019-10-14 57 浏览
本身特登出去TST 商務買書, 點知未夠5 點就關左 -_- 兩個人百無聊賴, 唯有再去我近期既至愛, 飲杯咖啡先返家啦。坐坐下老公話肚餓, 就順便食埋個晚餐先。Honey Earl Grey Latte 蜜糖百爵茶鮮奶 - $42之前都係飲開Earl Grey Chocolate 或者Latte, 第一次試呢個。飲落好CREAMY, 有蜜糖既微香, 所以不算好甜。但唔係好飲得出有Latte 味, 成件事真係好鮮奶會encore!蟹肉味噌扁麵 - $123闊身扁麵煮得剛好,配料就有幾種菇類 + 大量蟹肉, 多到全碟都係, 夠撈勻所有pasta! 醬汁味道係啖啖的 creamy 加小小芝士香,成件事好夾但唔會好有膩滯感覺 。All Day Breakfast $128老公就次次都揀All Day Breakfast, 雖然食左好多次, 水準一直維持到100分。可惜今次冇左最好味既牛油果沙律, 換來幾粒車厘茄, 有D 失望, 唯有下次食返啦。我一直都好喜歡黎呢度因為環境真係好好, 其他人講野唔會大大聲咁, 同埋雖然有WAITER 服務, 但佢係冇加一!!!

會encore!

蟹肉味噌扁麵 - $123

All Day Breakfast $128

2019-10-13
2019-10-13 32 浏览
係附近上完堂,同朋友仔一起來到呢間餐廳,介紹朋友食我之前食過既虎蝦意粉,佢都幾中意,有D SPICY,但唔會太SPICY,比普通既蕃茄意粉更加有層次,蝦既份量都幾多,加左我地都中意既ASPARAGUS,實在唔錯。我就叫左個PESTO CHICKEN SALAD, SALAD份量多,OLIVE OIL佈滿SALAD,CHERRY TOMATOES既份量都好多,PESTO令個雞有淡淡既調味,味道都唔錯。朋友叫左金萱烏龍,我就叫左個ICED MINT CHOCOLATE,大愛薄荷朱古力,已經去冰既朱古力,飲時有淡淡既薄荷,好清新,D FOAM好靚,加埋D POWDER實在不得了。上餐都幾快,味道又唔錯。
2019-10-13
2019-10-13 33 浏览
晚餐同老婆在尖沙咀想飲杯咖啡同食個簡單的晚餐,在openrice就搵到這間以咖啡及輕食為主的餐廳。餐應是開放式自由座位,沒有加一,而且在商場的一角,比較寧靜。Mocha:朱古力啡啡香濃,甜度適中又夠幼滑。黑松露蘑菇意粉:蘑菇比意還要多,黑松露的清香配上忌廉汁,醬汁濃稠,熱辣辣時食最佳,意粉軟硬適中,還有點黑椒香味。雞柳漢堡配自家製咖啡燒烤醬:雞扒以燒烤醬醃至啡黑色,而且雞扒有我手板大小,超級大份,味道惹味,旁邊還有大量的焗薯仔作配菜,非常豐富。咖啡白朱古力西多士:多士表面灑上糖霜,配上酸甜果醬,中間以咖啡白朱古力以餡,有淡淡咖啡香,又不會太甜。

Mocha:朱古力啡啡香濃,甜度適中又夠幼滑。

2019-10-11 39 浏览
這間位於美麗華的Espresso Alchemy,以輕盈的主食為主,適合女士們或細食的朋友,可以簡簡單單食件西式麵包或沙律,再配杯咖啡。煙三文魚沙律沙律有爽脆的生菜、酸甜的鮮番茄及番茄乾、橄欖等,加新大量的煙三文魚,十分豐富,絕對可以當正餐的份量,配上油醋汁,酸甜開胃。蟹肉味噌扁麵扁麵麵質煙韌有咬口,而且混合了絲絲的蟹味及蘑菇,整體十分creamy,亦有蟹肉鮮甜。精選全日早餐有酥脆的牛角包、香甜的多士、幼滑又厚身的炒蛋、香腸、煙三文魚及香草焗薯,還配上有咬口的牛油果醬,當晚餐吃絕對飽肚。Latte果然是飲咖啡的地方,咖啡香濃又幼滑。

煙三文魚沙律

蟹肉味噌扁麵

精選全日早餐

Latte
果然是飲咖啡的地方,咖啡香濃又幼滑。
2019-10-10 26 浏览
上次去這裡感覺不錯 所以再來與朋友食下午茶工作日去這裡有位置選擇 相比起週末會好一點環境不嘈吵又舒服 與朋友用餐談天就最好不過而且在星期一至星期五同時買食物及飲品有88折又可以便宜一點挻不錯呢 可惜的是想飲的賣光了不打緊吧 還有其他可以選擇 大約10分鐘就上齊~·Cuppchinno HKD$41·Latte HKD$41·Tiramisu HKD$49·腸仔薯仔沙律 HKD$69食物素質與上次一樣也是不錯 這次點了份輕食食到我們很飽吧 Tiramisu用來伴咖啡很不錯😋雖然是有點甜 但用來配咖啡食不太甜是絕配感覺
上次去這裡感覺不錯 所以再來與朋友食下午茶
工作日去這裡有位置選擇 相比起週末會好一點
環境不嘈吵又舒服 與朋友用餐談天就最好不過

而且在星期一至星期五同時買食物及飲品有88折
又可以便宜一點挻不錯呢 可惜的是想飲的賣光了
不打緊吧 還有其他可以選擇 大約10分鐘就上齊~

·Cuppchinno HKD$41

食到我們很飽吧 Tiramisu用來伴咖啡很不錯😋
雖然是有點甜 但用來配咖啡食不太甜是絕配感覺

2019-10-04
2019-10-06 30 浏览
收工之後約左以前班大同食飯,大家返工位置都唔同,不過最就腳一定約係尖沙咀間餐廳係美麗華入面地下一層,平時行美麗華都好少落地下一層,所以一直冇見過,環境唔錯幾寬闊,係扶手電梯轉角位朋友要左cappucino 同honey ear lgrey  latte,我要既係green tea latte,拉花拉得好靚呀我個杯綠茶味好重下,唔會太甜而且regular都幾大杯下 要讚讚呢碟蝦意粉, 完全係意料之外既高質仲叫左呢個蟹肉長通粉,幾多cheese,不過如果可以再creamy d會更好 而呢個牛油果多士沙律, d牛油果多到滿哂,個多士仲要用多殼麵包做底,夠哂健康朋友叫既all day breakfast一樣好正大碟抵食又多料甜品係法式多士,上黎仲係熱辣辣仲有我既最愛Tiramisu 好耐冇食過咁好食既Tiramisu啦 埋單先知原來叫野飲同set dinner 有八八折叫咁多野share 三個人六百唔使,野食同野飲又高質,完全冇中伏

我個杯綠茶味好重下,唔會太甜
而且regular都幾大杯下

要讚讚呢碟蝦意粉, 完全係意料之外既高質

朋友叫既all day breakfast一樣好正
大碟抵食又多料

甜品係法式多士,上黎仲係熱辣辣

仲有我既最愛Tiramisu
好耐冇食過咁好食既Tiramisu啦

埋單先知原來叫野飲同set dinner 有八八折
2019-10-02
2019-10-06 42 浏览
難得約到班姐妹出嚟食飯,想坐耐啲吹水又可以打卡,就揾左呢間Cafe。之前食過鰂魚涌分店,覺得真心唔錯,所以今次約左尖沙咀分店食。餐廳部份位喺扶手電梯下面,我地揀左店入面嘅枱,夠私隱度可以靜啲吹水。宇治抹茶鮮奶同cappuccino 拉花拉得幾靚,適合打卡。朋友唔鐘意甜所以叫左抹茶奶無糖,抹茶味幾重。我杯cappuccino 就不過不失,味道唔錯。蜜糖伯爵茶鮮奶呢杯意外地幾好飲,蜜糖甜甜地,伯爵茶味幾出。牛油果多士配鵪鶉蛋配沙律好多牛油果! 目測應該有成隻打蓉左嘅牛油果鋪喺多士上面,好足料。沙律都新鮮,三個人分都夠食。香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉蕃茄汁少少辣吊味,但係唔算辣,唔好辣嘅人應該都會鐘意。蟹肉味噌扁麵呢個幾驚喜,本身覺得味噌意粉嘅配搭會奇怪,但食落又幾唔錯。All day breakfast 幾豐富,多士脆脆地幾好食。同埋呢道都有牛油果,配包配蛋都推介。因為本身冇留意all day breakfast 有多士,所以叫左甜品咖啡白朱古力西多士,味道一樣,即叫即整,會多啲糖粉喺面。Tiramisu 咖啡味好重,似甜版cappuccino。呢間cafe以聚腳地嚟講真心唔錯,靜靜地,野食

宇治抹茶鮮奶同cappuccino

蜜糖伯爵茶鮮奶
呢杯意外地幾好飲,蜜糖甜甜地,伯爵茶味幾出。

牛油果多士配鵪鶉蛋配沙律

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
蕃茄汁少少辣吊味,但係唔算辣,唔好辣嘅人應該都會鐘意。

蟹肉味噌扁麵
呢個幾驚喜,本身覺得味噌意粉嘅配搭會奇怪,但食落又幾唔錯。

All day breakfast

Tiramisu
咖啡味好重,似甜版cappuccino。
呢間cafe以聚腳地嚟講真心唔錯,靜靜地,野食又唔貴,可以打卡,唔會趕人,幾適合同姐妹聚會。
  • 精選全日早餐
  • 咖啡白朱古力西多士
  • 蟹肉味噌扁麵
今晚做一晚文青 搵左間隱世市區cafe食飯睇書🧚‍♂️晚飯唔算多人 所以座位都闊落夠坐🧚‍♂️ 食完飯休息下睇陣書都唔怕阻住人 好舒服🧚‍♂️講返食物先 見佢Menu早餐午餐都有set🧞‍♂️ Dinner就唔見有 問返職員原來dinner配飲品就有八八折優惠既🧞‍♂️我叫咗個煙三文魚沙律同Tiger prawn🦐 Pasta 煙三文魚沙律超抵食 因為有好多煙三文魚🧛‍♂️ 起碼有六七塊(係supermarket買都起碼要$50架) 每塊都幾厚 煙熏味道夠香🧞‍♂️ 沙律有火箭菜 仲有蕃茄仔 夠新鮮 沙律醋帶酸偏甜 食得幾健康🧚‍♂️Tiger Prawns Pasta 有少少辣椒仔🌶️ 冇忌廉pasta咁膩 輕食嘅朋友都幾啱 虎蝦真係幾高質 三隻都幾大隻 每隻都好彈牙 冇乜冰鮮嘅感覺 師傅處理得相當好🧞‍♂️ 最重要嘅係佢真係即order即煮 一上枱嘅時候仲霧緊煙 加埋啲蕃茄蓉真係幾好食🧛‍♀️Earl Grey Chocolate $39 跟意粉有八八折 拉花拉得好靚 飲到底都仲見到🧚‍♂️ 估唔到朱古力加伯爵茶又幾夾 加上伯爵茶balance左朱古力嘅甜味 飲落幾清新幾特別🧚‍♂️
今晚做一晚文青 搵左間隱世市區cafe食飯睇書🧚‍♂️

我叫咗個煙三文魚沙律同Tiger prawn🦐
Pasta

Tiger prawn Pasta

Tiger prawn Pasta
  • Tiger  prawns  pasta
  • Earl Grey Chocolate
2019-10-05 32 浏览
呢間餐廳我時不時都要過來歎下,今日休息,過來食brunch。點咗一個非常抵食嘅all day breakfast,加杯coco。呢度嘅all day breakfast品質好好,牛角包非常好食,滑蛋分量好足,嫩滑多汁,都有煙三文魚,腸仔,薯仔,甜口嘅烘多士,全部都好好食。coco 十分香濃,食完太飽,但系好滿足。
2019-10-05 2323 浏览
近排好少行大型商場,又係時候搵啲咖啡hea,俾我搵搵下係美麗華商場B1層,最底層個度有間coffee shop,正!係電梯底呢個小角落,都幾入下。黎到呢個角落,我欣賞佢嘅裝飾,有幾個支架掛上小燈,工業風幾特別,仲有幾個木桶。睇番店鋪資料,原來係自己去入咖啡,真正做到公平咖啡,好有心機。周圍都有咖啡嘅物品做裝飾,成排櫃每一格都有嘢,好整齊,相信係店主嘅心思。無諗過係商場中嘅可以咁舒服,而且價錢亦唔貴,可能同自己親自拎豆有關。咁啱見到有人走,一直都想坐係入面,坐咗入去一陣,快快寫咗一陣就走。我的最愛,肥威 flat white,37元,我好喜歡佢嘅拉花,好勁,唔錯,呢杯啡味偏濃,唔錯的說。

今日去左尖沙咀食個late lunch我地叫左一杯latte (large size)latte 都幾香,不過奶係用比較薄身,岩啲鍾意奶味淡既朋友朋友點左杯Citron Vodka一份Crab and Miso FettuccinePasta 黎講我最鍾意就係寬條麵,係為可以掛到好多汁,呢度既蟹肉寬條麵有好多蟹肉,而且醬汁夠濃厚。一份all day breakfast 精選全日早餐all day breakfast 有炒蛋、薯仔、煙三文魚、沙律、香腸、多士同埋牛角包呢份all day breakfast 最特別就係佢份多士,係咖啡白朱古力西多士,夾心既部份甜得黎帶有咖啡既香味,都幾正。
今日去左尖沙咀食個late lunch

我地叫左一杯latte (large size)

朋友點左杯Citron Vodka

一份Crab and Miso Fettuccine

一份all day breakfast 精選全日早餐

2019-10-03 33 浏览
餐廳位於美麗華地庫一層位置比較偏僻 但較安靜適合與友人聊天~室外位置比較開放 空曠小妹點了一杯flat white(L)$42拉花欠奉 味道亦偏苦 奶味偏淡 略感失望香蒜醬雞扒沙律$78這個有驚喜 雞扒非常大的一塊雞扒不算鞋 沙律菜份量剛好絕對是健康之選 適合我運動後來補充蛋白質又低卡之選味道酸酸辣辣的 不錯!煙豬面肉薯仔炒蛋$63友人覺得薯仔軟滑 炒蛋頗滑 如果加多點奶炒定必令味道提升 更加香濃!咖啡加沙律 多士加上舒適的環境確實係令人可以好好享受和放鬆一下心情
餐廳位於美麗華地庫一層
位置比較偏僻 但較安靜
適合與友人聊天~

室外位置比較開放 空曠

小妹點了一杯flat white(L)$42

拉花欠奉 味道亦偏苦 奶味偏淡 略感失望

香蒜醬雞扒沙律$78

這個有驚喜 雞扒非常大的一塊
雞扒不算鞋 沙律菜份量剛好
絕對是健康之選 適合我運動後來補充蛋白質
又低卡之選

味道酸酸辣辣的 不錯!

煙豬面肉薯仔炒蛋$63

友人覺得薯仔軟滑 炒蛋頗滑 如果加多點奶炒
定必令味道提升 更加香濃!
咖啡加沙律 多士
加上舒適的環境