2022-03-21 33 浏览
打完第三針,暫時未有副作用,但係打完好肚餓,即刻去 Espresso Alchemy 醫肚😋咁耐無黎,午餐依然係5使加一,性價比高☺️青醬烤雞芝士意大利三文治🥪 ($84)- 超級cheesy, 有拉絲感同埋個招牌青醬同嫩滑烤雞好夾自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 ($134) - 好巨型嘅一個burger, 牛肉好juicy Latte (+$15) & Matcha latte (+$15) - 推薦加$15可以有加大嘅特式coffee,性價比高生酮宇治綠茶忌廉卷 ($58) - 呢個估5到都幾大個roll cake, 好鬆軟同埋綠茶有回甘味。不過如果已經點左lunch set, 建議share 先食得哂😋
2022-03-21 37 浏览
又黎海港城😂今日食左呢間零負評既Espresso Alchemy。叫左一份Taco🌮、一碟意粉同CAKE同女朋友開心些牙。墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬餅皮夾滿手撕豬肉,配上墨西哥菜必備既莎莎醬,酸中帶甜,唔錯!厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉幾欣賞佢既煙肉👍🏻,個sauce煮得幾杰,意粉吸哂D汁,不妨一試!🫐藍莓核桃蛋糕落單個陣見到一排排蛋糕擺係收銀位所以叫左黎試,蛋糕幾鬆軟,加左核桃令口感更有層次。Iced Cappuccino 奶泡x咖啡,口感幾滑!呢邊人流較少,靜靜地坐係到chill返一兩個鐘都幾寫意。

叫左一份Taco🌮、一碟意粉同CAKE同女朋友開心些牙。

墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬
厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
🫐藍莓核桃蛋糕

Iced Cappuccino
奶泡x咖啡,口感幾滑!

呢邊人流較少,靜靜地坐係到chill返一兩個鐘都幾寫意。

• 墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬
2022-03-18 540 浏览
呢間cafe就黎變成我嘅tst飯堂🤣真心好鍾意黎,其一價錢唔貴,其二地理位置方便,喺海港城港威商場嘅角落,環境開揚,拱形門係呢間分店嘅特色😚今次嗌左以下之前都冇點過嘅新野食火雞胸蕃茄芝士panini ($69)呢個panini好抵嗌火雞胸厚切兩大片,芝士亦拉到絲,超香超好食!最近極愛上三文治呢類野,好滿足到我Herbed Beef Burger($119)Burger比我想像中厚喎🤩呢一點幾驚喜!同頭先panini一樣都係芝士拉絲,下一層嘅牛肉配黑松露醬亦夠juicy同夠厚,下面再有一層蕃茄同沙律菜。食完呢個burger勁夠飽肚😚生酮Matcha Roll Cake($58)以前食過生酮麵包呢樣野覺得質感同真正麵包差好遠,但今次第一次試生酮蛋糕反而覺得同普通蛋糕冇咩分別,好夠綿密,抺茶香濃,即使中間嘅cream都食得出係低糖,食完唔覺有罪惡感😌未試過生酮cake嘅真係推介一試野飲就嗌左Earl Grey Chocolate($41) 同 藝技咖啡果茶($59)想特別一提店員好細心為我簡介咩係咖啡果茶,原來係咖啡果實嘅果肉加茶,係咖啡嘅副產品,飲落係酸酸地嘅,好特別好好飲,認識左樣新飲品

今次嗌左以下之前都冇點過嘅新野食

火雞胸蕃茄芝士panini ($69)
呢個panini好抵嗌

Herbed Beef Burger($119)
生酮Matcha Roll Cake($58)

2022-03-18
2022-03-18 24 浏览
疫情後好耐冇出尖沙咀行,難得放風當然要對自己好啲,去海港城食下好西。之前食過呢間Cafe幾高質,今日有時間就慢慢chill下😋鮮奶巧克力飲品拉花好靚,飲落好滑,充滿濃濃嘅朱古力味,keep到質素👍🏻煙三文魚意大利飯煙三文魚有擺碟整花,個汁調得好creamy,估唔到除咗面頭嗰花,個飯仲有三文魚碎,意大利飯嘅質感唔會太硬,軟硬適中😇生酮宇治抹茶忌廉卷最近好興生酮飲食,餐廳都有新出嘅甜品就決定試吓。宇治抹茶忌廉卷充滿濃郁綠茶味,略帶甘香,入面嘅忌廉入口即溶,面頭嘅蛋卷食落同一般嘅分別唔大,唔講完全唔知係Keto Dessert🧁 餐廳環境舒適,平日仲會有set lunch, 價錢合理,下次會再光顧😊

鮮奶巧克力

煙三文魚意大利飯

生酮宇治抹茶忌廉卷

2022-03-13 30 浏览
已經很多次回訪這間Cafe,雖然在旺區海港城,但似乎還有一片寧靜,每次到訪人也不算多,可以安安靜靜喝杯咖啡。最喜歡這裏的環境,浪漫法式拱門很打卡,紅、綠以及白色的設計,10分醒目,吸引眼球。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯·抹茶卷蛋$58抹茶味道相當濃郁,吃得出選用上乘茶粉。可惜份量太細,同埋如果抹茶cream可以打得順滑啲就更好·hot casara tea$59原來這款飲品介於咖啡與茶之間, 雖是從咖啡類的植物取得,但喝起來帶點水果風味,微酸,充滿山楂的味道。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
·抹茶卷蛋$58

·hot casara tea$59

2022-03-10 27 浏览
- Loved how eye pleasing and belly filling the chicken salad is.- The pesto marinated chicken breast was on point unlike the usual sadly dry chicken breast one would assumed.- The banana bread, without being too sweet, goes so well with their coffee too.
2022-03-07 35 浏览
約係尖沙咀返工既朋友食Lunch,我最鍾意就係黎呢度因為環境舒服,食物質素都幾高今次同朋友就每人叫左一個主食同飲品,再加多個甜品我自己就揀左青醬雞肉忌廉長通粉,個醬汁真係好Creamy好正特別鍾意佢既雞肉,一般出面呢類型既雞肉又冇味口感又差但呢個岩岩相反,口感幾滑又醃得幾好朋友揀左虎蝦番茄意大利飯,除左好香濃既蕃茄味之外估唔到芝士味都好濃,蝦肉又夠哂爽口彈牙最後就係生酮朱古力布朗尼忌廉卷,其實我成日都好怕生酮食品好難食今次呢個生酮蛋糕真係令我改觀,忌廉又滑,同平時食既蛋糕味道一樣真係幾有驚喜佢地既咖啡都好香好滑呀,仲有好靚既拉花呀
約係尖沙咀返工既朋友食Lunch,我最鍾意就係黎呢度
因為環境舒服,食物質素都幾高
今次同朋友就每人叫左一個主食同飲品,再加多個甜品
特別鍾意佢既雞肉,一般出面呢類型既雞肉又冇味口感又差
但呢個岩岩相反,口感幾滑又醃得幾好
朋友揀左虎蝦番茄意大利飯,除左好香濃既蕃茄味之外
估唔到芝士味都好濃,蝦肉又夠哂爽口彈牙
真係幾有驚喜

佢地既咖啡都好香好滑呀,仲有好靚既拉花呀
✎ Milk Chocolate $38熱可可絕對是冬季必備的飲品❄️ 微甜的可可相對輕盈 而且有暖腹的作用🍫 加上以友好的價錢整體來說算是不錯🥰Hot chocolate definitely is a must have item for the winter time☃️ It’s warm, sweet but not heavy yet, quite good with this friendly price🤎評分: 8/10🌟✎ Uji Ceremonial Matcha Latte $38宇治抹茶鮮奶飲落有抹茶既甜味同香味🍵 同濃郁既鮮奶形成鮮明既對比😎 不過個人認為茶味再濃啲會更加出色😆Each sip was herbal, lightly sweet from the matcha🍃, contrasted by the rich and creamy milk🥛 while it’ll be much divine with a stronger matcha flavour🤩評分: 7.5/10🌟✎ Keto Matcha Cream Roll Cake $58生酮
✎ Milk Chocolate $38
評分: 8/10🌟

評分: 7.5/10🌟

生酮飲食既朋友們可以去呢度食宇治抹茶忌廉卷喇🤣 店舖用上杏仁粉代替麵粉🥣 食落依然鬆軟 仲包住濃郁既抹茶忌廉😛 不過個人都係鐘意普通版既抹茶卷蛋多啲😌
For all the keto dieters, go to @espressoalchemy and grab one!😚 Using almond powder as a substitute for flour, the roll cake was still fluffy and the rich matcha cream inside was nice👌🏻 but personally I prefer to have a normal one more🙈
評分: 7/10🌟

✎ Pesto Chicken Penne in Pesto Cream Sauce $97
冇諗過雞肉原本可以咁嫩滑咁好味🤭 加埋帶香味既青醬真係非常驚豔!💫 絕對會為呢碟長通粉再訪❤️‍🔥
Soft and tender chicken paired with the tanginess of pesto cream sauce was scrumptious!🤤 Totally coming back for this🥳
評分: 9/10🌟

✎ Beef Sandwich with Sautéed Mushrooms, Salad and Homemade Lemon Vinaigrette Dressing $87
牛肉三文治配沙律既份量十足✨ 自家製既檸檬醋醬提升咗沙律既清新度🍋 另外幾香肉味又夠淋既牛肉加蘑菇既配搭唔錯 好令人上癮🖤
Huge portion size of the sandwich made me super filling🤰🏻Homemade Lemon Vinaigrette Dressing just enhanced the freshness of the salad🥗 and the meaty beef with sautéed mushrooms was so addicting😋
評分: 8/10🌟
————————————————————————————
Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
Keto Matcha Cream Roll Cake
Milk Chocolate
Milk Chocolate
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
  • Milk  chocolate
鍾意平日放假,可以訓到自然醒先起身食早餐,今日黎到尖沙咀海港城既Espresso Alchemy,拱門設計好特別,影相好靚,岩哂打卡。點餐區同用餐區係分開既,竟然係免加一,店員服務態度都好好,好殷勤又有禮貌。青醬雞肉忌廉長通粉估唔到雞肉MIX青醬係咁夾,加埋香濃既忌廉汁,非常creamy,長通粉彈牙得黎好有口感又掛汁,雞肉經過慢煮,嫩滑JUICY好滋味。牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士配檸檬醋醬熟得剛剛好既牛油果特別細膩柔滑,青瓜同蕃茄都好新鮮,沙律菜翠綠好FRESH,伴芝士片再淋上檸檬醋醬,酸甜清新,好健康!生酮宇治抹茶忌廉卷估唔到會有生酮ROLL CAKE,即刻叫個黎試下先!中間滿滿既忌廉好柔滑,ROLL CAKE軟綿細密夠濕潤,濃濃宇治抹茶香味仲有D回甘,好正~Iced Mocha 香甜朱古力再夾雜絲絲咖啡香,口感滑順,雙重享受,nice!
鍾意平日放假,可以訓到自然醒先起身食早餐,
今日黎到尖沙咀海港城既Espresso Alchemy,
拱門設計好特別,影相好靚,岩哂打卡。

點餐區同用餐區係分開既,竟然係免加一,
店員服務態度都好好,好殷勤又有禮貌。

青醬雞肉忌廉長通粉
估唔到雞肉MIX青醬係咁夾,
加埋香濃既忌廉汁,非常creamy,
長通粉彈牙得黎好有口感又掛汁,
雞肉經過慢煮,嫩滑JUICY好滋味。

牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士配檸檬醋醬
熟得剛剛好既牛油果特別細膩柔滑,
青瓜同蕃茄都好新鮮,沙律菜翠綠好FRESH,
伴芝士片再淋上檸檬醋醬,酸甜清新,好健康!

生酮宇治抹茶忌廉卷
估唔到會有生酮ROLL CAKE,
即刻叫個黎試下先!
中間滿滿既忌廉好柔滑,
ROLL CAKE軟綿細密夠濕潤,
濃濃宇治抹茶香味仲有D回甘,好正~

Iced Mocha
香甜朱古力再夾雜絲絲咖啡香,
口感滑順,雙重享受,nice!

2022-02-07
午餐
2022-01-30 42 浏览
EARL GRAY CHOCOLATE(伯爵茶朱古力)呢個係每次食espresso alchemy 都會叫嘅飲品,朱古力中有淡淡嘅伯爵茶味,味道係其他地方飲唔到嘅,而且味道比起某連鎖咖啡店嘅熱朱古力好上唔知幾多倍。生酮朱古力布朗尼忌廉卷生酮嘅食物我都係第一次食,感覺都幾唔錯,睇黎遲D可以試下生酮飲食。海港城龍蝦牛油果全日早餐 呢個係海港城特有嘅龍蝦ALL DAY BREAKFAST,賣相唔錯,不過味道就比我相像中差少少。火雞胸蛋沙律牛角包
EARL GRAY CHOCOLATE(伯爵茶朱古力)

生酮朱古力布朗尼忌廉卷

海港城龍蝦牛油果全日早餐

火雞胸蛋沙律牛角包
2022-01-30 29 浏览
喺尖沙咀返工雖然呢一間餐廳遠咗啲不過尖沙咀同佢已經有兩間分店 擺到明就係方便比尖沙咀嘅打工仔🥰🥰開左咁耐 其實一直都有不斷回頭每次諗唔到食咩都一定揀佢不過一直都淨係食過青醬雞胸沙律🥗從來都未試過其他嘢早幾日放假經開尖沙咀等人又諗唔到食咩 就決定一試其他野不過今次叫嘅都係青醬😆😆但就變左係Pannini😋😋😋另外一如既往都係叫返佢嘅flat white 轉oat milkpannini 嚟到嘅時候溫度係非常之適中唔會好熱 但係可以即刻放入口!好少餐廳上包嘅時候可以keep住有咁嘅溫度😋😋總括而言 幫襯左咁多次今次終於決定要寫一篇好評
喺尖沙咀返工
又諗唔到食咩 就決定一試其他野
不過今次叫嘅都係青醬😆😆
但就變左係Pannini😋😋😋
pannini 嚟到嘅時候溫度係非常之適中
唔會好熱 但係可以即刻放入口!
好少餐廳上包嘅時候可以keep住有咁嘅溫度😋😋
總括而言 幫襯左咁多次
今次終於決定要寫一篇好評
好友告知Espresso Alchemy海港城分店新出咗生酮忌廉卷,趁今日放假即刻約埋佢去歎返個lunch順便試新野!Lunch set包一杯咖啡,有沙律、意粉、三文治等選擇,仲有burger、墨西哥夾餅等,樣樣都好吸引!餐廳圓拱形設計好岩影相打卡,座位闊落,坐得舒適,好岩同朋友傾計。青醬雞胸沙律配檸檬醋醬雞胸一字排開,份量十足,入口嫩滑又多汁好JUICY!配青醬感覺清新,唔會膩,超多沙律菜好爽脆又新鮮,淋上檸檬醋醬,酸甜清新好開胃。厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉卡邦尼意粉充滿濃郁蛋香,柔滑得黎夠CREAMY,好掛汁,配厚切意大利煙肉,質感柔軟口感極佳。生酮朱古力布朗尼忌廉卷勁期待呢個生酮忌廉卷!仲要有綠茶/朱古力布朗尼味揀。甜度相對上比較低,忌廉卷鬆軟濕潤,超多香濃幼滑既忌廉,有驚喜!Latte拉花出色,見到都心情靚靚,牛奶同咖啡比例剛好,平衡得岩岩好,香醇得黎口感仲好滑順,正。
趁今日放假即刻約埋佢去歎返個lunch順便試新野!

Lunch set包一杯咖啡,有沙律、意粉、三文治等選擇,
仲有burger、墨西哥夾餅等,樣樣都好吸引!

餐廳圓拱形設計好岩影相打卡,
座位闊落,坐得舒適,好岩同朋友傾計。

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
雞胸一字排開,份量十足,
入口嫩滑又多汁好JUICY!
配青醬感覺清新,唔會膩,
超多沙律菜好爽脆又新鮮,
淋上檸檬醋醬,酸甜清新好開胃。

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
卡邦尼意粉充滿濃郁蛋香,
柔滑得黎夠CREAMY,好掛汁,
配厚切意大利煙肉,質感柔軟口感極佳。

生酮朱古力布朗尼忌廉卷
勁期待呢個生酮忌廉卷!
仲要有綠茶/朱古力布朗尼味揀。
甜度相對上比較低,忌廉卷鬆軟濕潤,
超多香濃幼滑既忌廉,有驚喜!

Latte拉花出色,見到都心情靚靚,
牛奶同咖啡比例剛好,平衡得岩岩好,
香醇得黎口感仲好滑順,正。
2022-01-25
午餐
2022-01-26 21 浏览
儘管去過好幾間espresso alchemy嘅分店我都唔會食厭佢哋嘅美食每次去完之後 好快就會諗幾時再幫襯好呢( ̀⌄ ́)佢哋嘅青醬雞肉沙律我已經介紹過唔使講都一定知道sure win今次我哋去到海港城分店睇吓有冇啲新菜式試吓先有趣嘅係今日我哋食嘅幾道菜都係綠悠悠嘅青色~首先係生酮宇治抹茶忌廉卷茶味不苦澀不搶喉配上佢哋嘅alchemy’s featured drinkBaileys Chocolate 幾香濃 又唔會太油膩主菜就有牛油果沙律裏面嘅材料全部都係我最喜愛的好新鮮好豐富 有芝士牛油果蕃茄青瓜等等分量十足自己食又得同朋友分享都正!主菜有個青醬雞肉腸通粉醬汁略嫌比較淡 但係雞肉味道為佢加返幾分(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)唔知幾時我又會再嚟呢 每次飲飽食醉 滿足得很

儘管去過好幾間espresso alchemy嘅分店
我都唔會食厭佢哋嘅美食
每次去完之後 好快就會諗幾時再幫襯好呢( ̀⌄ ́)
佢哋嘅青醬雞肉沙律我已經介紹過
唔使講都一定知道sure win
今次我哋去到海港城分店
睇吓有冇啲新菜式試吓先
有趣嘅係今日我哋食嘅幾道菜都係綠悠悠嘅青色~
首先係生酮宇治抹茶忌廉卷
茶味不苦澀不搶喉
配上佢哋嘅alchemy’s featured drink
Baileys Chocolate
幾香濃 又唔會太油膩
主菜就有牛油果沙律
裏面嘅材料全部都係我最喜愛的
好新鮮好豐富 有芝士牛油果蕃茄青瓜等等
分量十足自己食又得同朋友分享都正!
主菜有個青醬雞肉腸通粉
唔知幾時我又會再嚟呢 每次飲飽食醉 滿足得很

2022-01-25 30 浏览
我又來飲咖啡🤣🤣真係好喜歡呢間咖啡每個月都來一次,今次來到海港城店,環境好舒服呢咁岩坐到雲石卡位勁正,有圓拱門打卡位不錯!.🍝香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $125意粉一如既往的出色,今次試左呢款唔會好辣,香濃茄汁香草味道,蝦十分彈牙,好味道😋.🍔自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $119未食過呢間burger點來試下先,Burger不得了好大件!厚厚的牛漢堡勁juicy,配上生菜、洋蔥、蕃茄、黑松露沙律醬、芝士,好邪惡呀但真係好好好好食,同大件到一啖係咬唔晒🤣.🍯Honey earl grey latte +$10次次都來飲咖啡就試下新野,用高身杯裝住幾得意,係偏重奶味latte也不錯.☕️Cappuccino 太想飲咖啡飲完latte仲要點🤣即刻醒神哂,正😄.🍫生酮朱古力布朗尼忌廉卷 $58上次試左抹茶口味勁正,今次試朱古力!蛋糕軟綿綿入面好creamy,好香濃朱古力帶點苦澀又唔太甜勁好食!配上咖啡一流👍🏻.結論係過一排掛住杯咖啡又會再來🤣

🍝香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 $125

🍔自家製香草牛肉漢堡伴黑松露沙律醬 $119

🍯Honey earl grey latte +$10

☕️Cappuccino
太想飲咖啡飲完latte仲要點🤣即刻醒神哂,正😄

🍫生酮朱古力布朗尼忌廉卷 $58
結論係過一排掛住杯咖啡又會再來🤣

2022-01-24 44 浏览
呢間cafe嘅套餐好抵食,+$10就可以有奶啡飲,加上環境靚,可以打卡📸 平日嘅11點幾無咁多人,可以安靜咁嘆下。海港城龍蝦牛油果全日早餐 $199係呢間分店獨有嘅ADB🤩 🔸龍蝦:面層有鹹香嘅焗芝士,龍蝦尾肉質彈牙,蝦鉗肉鮮甜🔸炒蛋:份量好多,質感好creamy,奶香味較濃🔸香腸:有兩條,好肥美🔸蘑菇:口感彈牙🔸蕃茄:有三粒,味道酸酸地🔸牛油果:食得出係好新鮮,口感非常滑溜軟腍🔸哈密瓜:清甜多汁🔸迷你牛角包:幾鬆化香口,唔會油膩煙肉芝士奄列配多士 $66原本想嗌西多士,點知原來要2:30pm之後先供應,所以就改為食呢個。蛋都幾厚身,質感軟嫩,芝士有拉絲效果,再加埋半肥瘦嘅煙肉,味道唔錯。多士外脆內軟,配埋牛油~自家製香蕉蛋糕 $31幾大舊,唔會太乾身幾好,帶有淡淡嘅自然香蕉味,鬆軟得嚟又唔會有空氣感,幾有驚喜👍🏻Flat White (reg) +$10 咖啡味唔苦又唔酸,風味夠balanced,口感順滑,仲有奶香味同拉花~Mocha (reg) +$10一入口就係朱古力嘅甜味,然後咖啡味就滲透出嚟,雙重享受,而且賣相靚,打卡一流📸食飽飽,下次想試埋個西多士😋

海港城龍蝦牛油果全日早餐 $199
係呢間分店獨有嘅ADB🤩
🔸龍蝦:面層有鹹香嘅焗芝士,龍蝦尾肉質彈牙,蝦鉗肉鮮甜
🔸炒蛋:份量好多,質感好creamy,奶香味較濃
🔸香腸:有兩條,好肥美
🔸蘑菇:口感彈牙
🔸蕃茄:有三粒,味道酸酸地
🔸牛油果:食得出係好新鮮,口感非常滑溜軟腍
🔸哈密瓜:清甜多汁
🔸迷你牛角包:幾鬆化香口,唔會油膩

煙肉芝士奄列配多士 $66

自家製香蕉蛋糕 $31

Flat White (reg) +$10

Mocha (reg) +$10

食飽飽,下次想試埋個西多士😋