2024-01-31 52 浏览
經過見到開咗呢間裝修咁靚嘅Cafe,當然要試吓啦,呢間比其他分店嘅裝修都靚!🍴青醬雞肉蕃茄芝士意大利三文治 $74+$22 Green salad +$16 large hot matcha latte Panini 烘熱咗之後好鬆軟,芝士好香濃,雞肉亦都唔會好乾好鞋,有飽腹感之餘亦都唔會太Heavy!加咗錢食沙律,成個顏色好舒服,個汁係酸酸地嘅好開胃!Matcha latte都幾香濃,如果個奶再熱啲就好啦!🍴生酮意式芝士蛋捲 $62係健康嘅選擇!雖然係生酮,但係成個Tiramisu嘅香味都係好出!🍴藍莓合桃loaf cake $33蛋糕整熱咗好香,食得出係用原粒藍莓!

🍴青醬雞肉蕃茄芝士意大利三文治 $74
+$22 Green salad
+$16 large hot matcha latte

Matcha latte都幾香濃,如果個奶再熱啲就好啦!

🍴生酮意式芝士蛋捲 $62

🍴藍莓合桃loaf cake $33
蛋糕整熱咗好香,食得出係用原粒藍莓!
2024-01-30 37 浏览
將軍澳Popcorn終於都開咗Espresso Alchemy了!磚紅色的裝潢同流線型的設計好靚好啱打卡! 座位闊落舒適、啱晒同朋友來喝杯下午茶chill下~晚市來到我地點咗煙三文魚碎蛋沙律蕃茄三文治份量好大啊麵包烘得香脆、夾著滿滿的牛油果蓉的沙律菜、兩個人share 啱啱好!厚切意大利煙肉卡邦尼意粉每次來都會點的Carbonara醬汁好夠好有蛋奶香、意粉都好滑溜、配上厚切的bacon 更有口感!鮮奶巧克力朱古力味好濃郁呀❤️

晚市來到我地點咗煙三文魚碎蛋沙律蕃茄三文治份量好大啊

厚切意大利煙肉卡邦尼意粉

鮮奶巧克力朱古力味好濃郁呀❤️

2024-01-25 42 浏览
附近開左間新cafe,上星期去左試下。間cafe裝修得好靚,座位舒適,坐得好舒服👍🏻大蝦蕃茄露荀意粉,色香味俱全,d蝦爽口彈牙。 叫左個雞扒菠蘿漢堡配薯角,麵包外脆內軟,菠蘿同個雞扒呢個配搭相當有驚喜,再加埋沙律菜,口感好豐富。本身好鍾意抹茶,所以嗌左個Matcha latte同keto抹茶卷蛋試下。卷蛋唔會太甜,份量啱啱好,值得一試。好開心喺popcorn開左間咁高質既cafe,有機會一定再黎!

大蝦蕃茄露荀意粉,色香味俱全,d蝦爽口彈牙。

• 菠蘿雞扒漢堡包
2024-01-23 26 浏览
Espresso alchemy 之前係海港城已經食過,依家開到黎將軍澳😍有多個地方可以係popcorn 歇歇腳呢。餐廳用柔和色調,好舒服😌早餐做到11:30pm, 叫左2個set, 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治同雞扒芝士🧀奄列配多士,都包左飲品。特飲或者加大加少少錢就有。尤其欣賞野食上嘅時候熱辣辣,岩哂依家咁凍嘅天氣。 雞扒芝士奄列配多士,啖啖肉,仲有超強拉絲,剩係切個下已經覺得會好好食😋 ꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治✅ 雞扒芝士奄列配多士✅ Cappuccino ✅ Uji Matcha Lattee (◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $100 ♥️

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
✅ 雞扒芝士奄列配多士
✅ Cappuccino
✅ Uji Matcha Lattee

(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $100 ♥️
2024-01-17 72 浏览
不經不覺此間Expresso Alchemy已經開到來將軍澳,分店雖然不是遍地開花,但人來人往的地方例如尖沙咀/荃灣等等都有他的蹤影,今次因為跟屋企人用膳,就不如乾脆來試一試他們在Popcorn內的新分店。。。今日分別要上三款不同類型的意粉首先是虎蝦配辣茄汁意粉HK$129.茄汁帶有微微的辣勁,加上數件虎蝦(其實自己認為不可稱得上是虎蝦,體積亦都比預期中細,幸好入口沒有帶點雪味)這個價錢我相信如果可以換來蝦肉比較大一點,應該更有看頭⭐️⭐️⭐️繼續來的是卡邦尼意粉HK$102.偷吃一下細佬的意粉,彈牙卡邦尼汁做得正宗,入口濃稠,以這個價錢值得一推⭐️⭐️⭐️⭐️最後一款是黑松露菇菌意粉HK$105.自己就覺得每件事情加上黑松露醬或者黑松露汁總會提升身邊的主角,用上大啡菇切碎而成,簡單且不失禮,是素食者應該之首選⭐️⭐️⭐️⭐️飲品大部份都係跟餐加上HK$11.自己換來一杯,Flat white跟家人一杯熱朱古力,對於這間咖啡店的咖啡豆出品當然毋庸置疑,熱朱古力喝了一口也不錯,不會太甜⭐️⭐️⭐️⭐️整體來說重點沒有收加一,對自己而言是一個加分位 ,沒有加一但絲毫沒有將服務怠慢,禮貌周周加上送菜速度都快,絕對可以是跟
今日分別要上三款不同類型的意粉
首先是虎蝦配辣茄汁意粉HK$129.茄汁帶有微微的辣勁
虎蝦配辣茄汁意粉
卡邦尼意粉
黑松露菇菌意粉
飲品大部份都係跟餐加上HK$11.
Flat White
熱朱古力
整體來說重點沒有收加一,對自己而言是一個加分位 ,沒有加一但絲毫沒有將服務怠慢,禮貌周周加上送菜速度都快,絕對可以是跟同商場內一種咖啡店拗手瓜。
午餐
卡邦尼意粉
黑松露菇菌意粉
Flat White
熱朱古力
2024-01-17 47 浏览
一向都幫襯開尖沙咀店 十分欣賞佢個青醬雞胸沙律同佢地嘅咖啡🥰🥰今次第一次嚟到popcorn 新店裝修好有時尚感 觀感舒服又光猛👍👍嗰日下晝到訪 有午市套餐揀由沙律、三文治到意粉都有 款式都幾多▫️青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($89)雞胸採用慢煮做法 肉質嫩滑 沙律菜配上蕃茄乾同新鮮車厘茄再有檸檬醋點綴下 口感特Fresh😋😋▫️青醬忌廉雞肉長通粉 ($107)又係我最愛嘅青醬 味道好creamy☺️個醬汁濃稠到啱啱好 長通粉夠煙韌係我追求嘅口感😍▫️煙三文魚牛油果碎雞蛋沙律蕃茄三文治 ($86)上枱睇到賣相 視覺上已經好吸睛超豐富嘅食材 好多層次!配上蕃茄同沙律菜可以中和雞蛋同煙三文魚嘅飽和感▫️法式西多配自家制雜莓醬 ($56)西多軟軟綿綿滲出陣陣蛋香 雜莓醬帶微酸 配起來食所有邪惡感都無哂😌☕️Single original Brew Coffee(套餐免費加配)有驚喜嘅單品 入口帶點酸 咖味濃香如果想要偏好nutty嘅可以升級選擇long back另外仲試埋佢杯Cappuccino套餐加配$16☺️
今次第一次嚟到popcorn 新店
裝修好有時尚感 觀感舒服又光猛👍👍

嗰日下晝到訪 有午市套餐揀
由沙律、三文治到意粉都有 款式都幾多

▫️青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 ($89)
雞胸採用慢煮做法 肉質嫩滑
沙律菜配上蕃茄乾同新鮮車厘茄
再有檸檬醋點綴下 口感特Fresh😋😋

▫️青醬忌廉雞肉長通粉 ($107)
又係我最愛嘅青醬 味道好creamy☺️
個醬汁濃稠到啱啱好 長通粉夠煙韌
係我追求嘅口感😍

▫️煙三文魚牛油果碎雞蛋沙律蕃茄三文治 ($86)
上枱睇到賣相 視覺上已經好吸睛
超豐富嘅食材 好多層次!
配上蕃茄同沙律菜可以中和雞蛋同煙三文魚嘅飽和感

▫️法式西多配自家制雜莓醬 ($56)

☕️Single original Brew Coffee
(套餐免費加配)
有驚喜嘅單品 入口帶點酸 咖味濃香
如果想要偏好nutty嘅
可以升級選擇long back
另外仲試埋佢杯Cappuccino
套餐加配$16☺️
2024-01-12 69 浏览
朋友介紹呢間新開既餐廳餐廳裝修得好靚環境好舒服我地四個人一人叫左一個主食+野飲每一樣食物一上枱我地都「嘩」因為份量好大料非常足我叫果個豬頸肉卷竟然有兩條咁多一打開裏面係勁多豬頸肉朋友既意粉啲蝦係好大隻侍應話有個豬頸肉漢堡包仲誇張呀我下次一定會試飲品好有心機有拉花😍
朋友介紹呢間新開既餐廳
飲品好有心機
有拉花😍
2024-01-11
2024-01-11 61 浏览
Espresso Alchemy 開了新店於將軍澳,門面闊落,多是二人的小圓桌,更有大圓枱可多人一起聚餐,今天初次到訪要品嚐一下我喜愛的咖啡。 正好午餐時段叫了一個lunch set,「香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉」 香噴噴熱辣辣,微辣的蕃茄汁提升了整個汁醬的味道,意粉質感好,虎蝦輕煎仍保持彈牙爽口,幼幼的蘆筍青嫩增加口感。午餐加了$16 選了一杯大的Cappuccino ,白色的咖啡杯跟別的分店不同,Cappuccino 仍然是濃厚帶點點巧克力口味。在將軍澳店有新口味磅蛋糕,他們自家製的檸檬口味磅蛋清香,淡淡的黃色幾靚,但我覺得可以重味一些或者更吸引更可口。

今晚在#將軍澳 #PopCorn 搵食,見新開左間#Espresso Alchemy ,早前在尖沙咀都有品嘗過佢哋嘅食物同嘆杯咖啡,路過就唔好放過,就入去開餐囉。香煎虎蝦配蘆筍蕃茄汁意粉🍝,經過煎後的大隻虎蝦好香,肉質彈牙,配菜有幼蘆筍,旁邊有些芝士粉,拌勻秘製醬汁跟意粉食,開胃惹味😚。牛油果🥑蛋沙律🥗貝果🥯配沙律,牛油果混入蛋沙律內,貝果咬落煙韌亦不會好乾,沙律份量夠又新鮮。🥛 ☕️Latte,牛奶跟咖啡嘅比例剛好,香醇亦唔錯。

🥛 ☕️Latte,牛奶跟咖啡嘅比例剛好,香醇亦唔錯。
2024-01-10
2024-01-06 52 浏览
Espresso alchemy 將軍澳店夠大,打卡幾靚 。嗰日lunch time 叫咗兩個午餐:青醬忌廉雞肉長通粉、檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治同生酮宇治抹茶忌廉卷,仲飲咗杯Mocha同Breakfast tea。首先,講返青醬忌廉雞肉長通粉,個長通粉煮得好彈牙,配上青醬同忌廉嘅味道,好濃郁同香口。雞肉係好嫩滑,同長通粉一齊食非常搭配。接著,試咗檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治,個三文治有著香烤雞肉同煙肉嘅層次感,再加上檸檬汁嘅酸味,令整個味道更加鮮明同開胃。麵包烤得香脆,配合內裡嘅餡料,味道非常豐富。最後,食咗生酮宇治抹茶忌廉卷,個卷蛋糕質地好軟綿,忌廉入面嘅宇治抹茶味道濃郁,非常滿足抹茶控嘅味蕾。至於飲品方面,我試咗一杯Mocha同一杯Breakfast tea。Mocha有著濃郁嘅巧克力味道,同咖啡混合得恰到好處,味道香濃而不過甜。Breakfast tea有著清新的茶香,非常享受。

Breakfast tea有著清新的茶香,非常享受。
2024-01-02 60 浏览
今日去咗將軍澳一間咖啡店吃晚餐,環境非常舒適,而且食物質素唔錯。香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉新鮮的虎蝦煎至金黃酥脆,口感鮮嫩,搭配著辣蕃茄汁和彈牙的意粉,又開胃又美味。生酮提拉米蘇蛋糕卷這款蛋糕卷融合了濃郁的提拉米蘇口味和輕盈的蛋糕質地,帶來一種濃厚又綿密的口感。再加上佢冇糖冇麵粉,食完真係冇罪惡感。伯爵茶鮮奶巧克力伯爵茶的香氣與鮮奶的濃郁相結合,巧克力口感柔滑,茶香和奶香在口中交織,的確令人非常滿足。

香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉

生酮提拉米蘇蛋糕卷

伯爵茶鮮奶巧克力
  • 生酮蛋糕卷
  • 香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉
2024-01-02 102 浏览
今日到餐廳食lunch, 3個大人及小孩。 叫了3個lunch set之後,職員表示小朋友都需要起馬叫一杯飲品/ 一件蛋糕。我表示小孩3歲都未有,這邊的蛋糕/ 咖啡根本不適合小朋友。職員表示也沒有例外。最後我們也無奈地點多了一件蛋糕,但根本吃不下。建議有小朋友的,這餐廳連2歲也要最低消費。要留意….食物正常,但這公司的規則太不合理。難道一歲也有最低消費嗎? 應該有更明確的設定,例如鋪外就列明幾多歲以上要最低消費,進店前也應該提醒有帶小孩的客人這規定,不是我點餐後才告知。
今日到餐廳食lunch, 3個大人及小孩。
最後我們也無奈地點多了一件蛋糕,但根本吃不下。
建議有小朋友的,這餐廳連2歲也要最低消費。要留意….
食物正常,但這公司的規則太不合理。
2024-01-02
Expresso Alchemy終於開到嚟將軍澳喇,仲要開喺Popcorn,地點方便!之前食過尖沙咀分店,一直覺得食物健康得嚟又好食😋鮮奶巧克力次次嚟都會飲番杯朱古力🍫冬天飲完暖粒粒,好滿足😌雜菌意粉配黑松露醬松露醬非常香濃,令每條意粉都咁creamy。雜菌用鮮冬菇,份量唔少。青醬烤雞番茄芝士意大利三文治 Panini🥪推介呢個Panini,輕食嚟講都幾飽肚。烤雞嫩滑,青醬食落好夾。自家製藍莓合桃蛋糕蛋糕屬於低糖,食落係無一般蛋糕咁甜,而且比較厚實,內有藍莓醬同合桃。🛎️必試指數:8/10🔆

鮮奶巧克力
次次嚟都會飲番杯朱古力🍫冬天飲完暖粒粒,好滿足😌

雜菌意粉配黑松露醬

青醬烤雞番茄芝士意大利三文治 Panini🥪

自家製藍莓合桃蛋糕

🛎️必試指數:8/10🔆
2023-12-28
2023-12-27 44 浏览
WFH lunch去試下新開既餐廳,環境幾好,都幾快可以入座價錢都唔算貴, 同一般CAFE差不多, 都幾多選擇香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 $129三隻虎蝦都非常彈牙! 辣蕃茄汁有辣味有蕃茄味,而嗰種辣係有一種後勁,平衡得非常之好!意粉係我鍾意嘅軟硬度,係淋身少少嘅,而且好掛汁! 整體相比之下意粉出色d~  烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯 $126呢個Menu上都有mark到係辣嘅,不過食落就冇乜辣味,所以食唔到辣既都可以放心是依個~ d雞一d都唔乾身,份量仲好多,中間夾嘅蔬菜同蕃茄都好新鮮!成個burger咁厚身連我都唔可以就咁拎住食,要拆件食,仲有四五嚿夠淋又有調味嘅薯仔,份量十足生酮宇治抹茶$61第一啖有好濃烈嘅綠茶甘苦味,有驚喜喎唔會好膩,食飽正餐都輕鬆食晒個忌廉卷平時行過都想試下佢既咖啡,Flat white幾香滑,拉花都hold到杯底,幾好

價錢都唔算貴, 同一般CAFE差不多, 都幾多選擇
香煎虎蝦配辣蕃茄汁意粉 $129
辣蕃茄醬大蝦意粉

烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯 $126
生酮宇治抹茶$61
第一啖有好濃烈嘅綠茶甘苦味,有驚喜喎
唔會好膩,食飽正餐都輕鬆食晒個忌廉卷
辣蕃茄醬大蝦意粉
2023-12-23 750 浏览
平日嘅lunch time一點度嚟到得番近門口一張細枱就照坐,但過左陣店員主動問我地要唔要轉去另一張入面既枱,好好呀~~自助形式揀好嘢食之後出去落單Tiger Prawn spaghetti in spicy tomato sauce $129意粉熱辣辣上枱聞到好香! 賣相幾好,大大隻既虎蝦加上芝士碎,即刻好有食慾🤤 虎蝦已經挑咗蝦腸,啖啖肉又彈牙! 蕃茄汁酸酸辣辣好開胃,又夠掛汁~Cajun chicken and pineapple burger with Lemon yogurt dressing and roasted potatoes $126超大個超厚身既burger!!! 一塊有厚度嘅雞扒都唔夠,仲要切多半塊落去,女仔真係食唔晒🤣 個包好鬆軟,夾包既菜好少見咁新鮮翠綠,個檸檬乳酪汁係神來之筆,酸酸地好岩用黎做mayo既健康牌burger醬!Hot rich chocolate (3oz) +$11Order既時間staff有提醒係細杯,show埋隻杯俾我睇,依樣都幾貼心! 見到佢咁深色都有心理準備會係好濃既,但冇幻想到係咁杰身,飲落口係會漿住成個喉嚨,好正😍 所以都明點

自助形式揀好嘢食之後出去落單

Hot rich chocolate (3oz) +$11
Order既時間staff有提醒係細杯,show埋隻杯俾我睇,依樣都幾貼心! 見到佢咁深色都有心理準備會係好濃既,但冇幻想到係咁杰身,飲落口係會漿住成個喉嚨,好正😍 所以都明點解佢只係得一個size,因為呢個size都已經好夠好滿足!!!

Flat white +$16
朋友話flat white正常,拉花靚呀~

Keto matcha cream roll cake $61
賣相有驚喜!! 有別於一般size既切件,依個係幼身長條,仲有金箔喺面點綴~ 之前食過生酮蛋糕覺得幾難食,依個個蛋糕好軟熟,忌廉有少少回甘,同非生酮蛋糕食落無咩分別,完全接受到!
  • Tiger prawn spaghetti in spicy tomato sauce