2025-08-04 190 浏览
行過土瓜灣,呢個area有d驚喜!就喺加太賀附近,成條街佈置都幾有心,好有日本feel❣️呢間cafe店內環境屬型格工業風,型到爆,又chill,店員全部都係靚仔靚女,個個型格有禮,服務態度又好,有日本餐廳嘅細膩感,主動幫你添水、換碟,感覺好貼心! 成個日本型格咖啡店咁!有lunch set,不錯💗🍝蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 $148🍝明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 $128lunch set除左沙律、面包,較飽肚有意粉選擇,呢兩款意粉各有各好味。蒜香柚子清新!魷魚同八爪魚份量多,仲有蝦乾提鮮,柚子同牛油嘅香氣好夾,入口清爽唔膩。明太子嗰款就啱濃味控!明太子醬香濃微辣,配上溫泉蛋同蟹肉,口感滑溜又豐富!明太子同飛魚籽多到每啖都卜卜脆!😆 兩款意粉各有風味,但質素同份量都係滿分,幼意粉掛汁一流😋 抵讚! ☕ Latte (Hot)lunch set包野飲。Latte啡底應該係用左深炒豆,香濃厚滑。🍹 LauLau LingLing唔飲啡嘅朋友可以揀呢個,日本柚子蘋果梳打,清新微酸,仲有粒粒番石榴,飲落好爽口,夏天好啱!🌟 單價$78,lunch set +$28only!
行過土瓜灣,呢個area有d驚喜!
就喺加太賀附近,成條街佈置都幾有心,
好有日本feel❣️

呢間cafe店內環境屬型格工業風,
型到爆,又chill,
店員全部都係靚仔靚女,個個型格有禮,
服務態度又好,有日本餐廳嘅細膩感,
主動幫你添水、換碟,感覺好貼心!
成個日本型格咖啡店咁!

有lunch set,不錯💗

🍝蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 $148
🍝明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 $128
lunch set除左沙律、面包,
較飽肚有意粉選擇,
呢兩款意粉各有各好味。
明太子嗰款就啱濃味控!

☕ Latte (Hot)
lunch set包野飲。
Latte啡底應該係用左深炒豆,香濃厚滑。

🍹 LauLau LingLing
唔飲啡嘅朋友可以揀呢個,
單價$78,lunch set +$28only!
繼上年北角新開嘅時候到訪,今日再去啟岸呢間新分店,店內店外座位較多,裝修亦貫徹其他分店特色一樣,以水泥牆、藝術家畫作,木枱、皮椅,加上大型盆栽,環境舒適,座位闊落,非常好打卡。🦑🍝Yuzu-Garlic Butter with squid & Octopus Pasta $128~蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉,結合了海鮮的鮮美和柚子的清新,蒜香和牛油的味道令整道菜更加豐富。🦆🥖Roasted Duck Break with Spicy-Garlic Crispy Snallot Vinaigrette in al turkish Flatbread Brap $108~香烤鴨胸肉配麻辣蔥蒜酥醋汁土耳其三文治包,味道豐富,層次分明。💜☕️Nothing $67~熱情果咖啡特飲,熱情果本身帶有明亮的酸味和自然的甜味,濃縮咖啡提供了濃郁的香氣和深沈的風味,與熱情果的清新形成對比。🩶☕️Hot Chloe $68~芝麻咖啡特飲,黑芝麻帶來濃郁的堅果香味,濃縮咖啡的味道與黑芝麻的香甜,增強飲品的層次感。加入牛奶更加柔滑,口感細膩。

💜☕️Nothing $67

🩶☕️Hot Chloe $68

2025-07-19
早餐
週末睡到自然醒,就該來DOZY享受一頓慵懶的早午餐!這家藏在啟岸地下的小店,用滿滿的誠意打造出讓人元氣滿滿的brunch體驗~🍽️【招牌DOZY BRUNCH】超豐富的組合絕對能滿足你的胃! ▸ 法蘭克福腸煎得恰到好處,肉汁飽滿 ▸ 煙三文魚的鹹鮮▸ 炒蛋滑嫩得像雲朵☁️,大啡菇多汁又香濃 ▸ 烤蕃茄的酸甜和沙律菜的清爽完美平衡 ▸ 別忘了用香脆多士搭配柚子忌廉芝士醬,絕配! 🍞#香烤明太子醬溫泉蛋吐司▸ 厚切吐司烤得外酥內軟 ▸ 明太子醬鹹香濃郁,溫泉蛋劃開的瞬間太療癒~ ▸ 撒上的海苔碎增添日式風情 ☕【飲品推薦】 ▸ Dozy Chocolate:濃郁的可可香氣,冰飲更清爽 ▸ Hojicha Latte:焙茶香氣溫暖醇厚🌿 環境與服務 ▸ 簡約木系裝潢搭配綠植,陽光透過落地窗灑進來超chill~ ▸ 店員親切有禮,上菜速度剛剛好

🍽️【招牌DOZY BRUNCH】
超豐富的組合絕對能滿足你的胃!
▸ 法蘭克福腸煎得恰到好處,肉汁飽滿
▸ 煙三文魚的鹹鮮
▸ 炒蛋滑嫩得像雲朵☁️,大啡菇多汁又香濃
▸ 烤蕃茄的酸甜和沙律菜的清爽完美平衡
▸ 別忘了用香脆多士搭配柚子忌廉芝士醬,絕配!

🍞#香烤明太子醬溫泉蛋吐司
▸ 厚切吐司烤得外酥內軟
▸ 明太子醬鹹香濃郁,溫泉蛋劃開的瞬間太療癒~
▸ 撒上的海苔碎增添日式風情

☕【飲品推薦】
▸ Hojicha Latte:焙茶香氣溫暖醇厚

🌿 環境與服務
▸ 店員親切有禮,上菜速度剛剛好
午餐
  • Hojicha Latte
人氣Cafe逆市擴張,店舖走水泥型格風,放滿綠色植物,而且寵物友善,見不少人帶愛犬來Chill一下,中午時間全場滿座,外面還有不少人在排隊煙三文魚牛油果溫泉蛋芥末忌廉貝果 $98賞心悅目的擺盤令人食欲大增,煙三文魚和牛油果非常足料,配微辣帶甜的蜂蜜芥末醬汁,貝果外脆內軟,好吃蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 $128很香柚子味,魷魚和八爪魚用料新鮮,口感彈牙,意粉軟硬適中Mocha $45漂亮拉花,朱古力和咖啡平衡得很好GeeGeeGatGat $68名字有趣於是點來試試,是帶酸味橘類的咖啡,味道清新

煙三文魚牛油果溫泉蛋芥末忌廉貝果 $98

蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 $128
很香柚子味,魷魚和八爪魚用料新鮮,口感彈牙,意粉軟硬適中

Mocha $45
漂亮拉花,朱古力和咖啡平衡得很好

GeeGeeGatGat $68
名字有趣於是點來試試,是帶酸味橘類的咖啡,味道清新
今日約咗班friend影相打卡📸上網就搵到依間餐廳幾靚咁所以決定嚟試下~🍝 明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉($108)明太子味夠濃,蟹肉蟹子都好多🦀加埋啲洋蔥粒,增加咗碟意粉嘅口感!篤穿咗隻溫泉蛋之後,碟意粉更加creamy😙🍝 韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉 ($108)花生醬超濃,仲有花生粒🤩不過變相就會比較乾身😬韓式辣醬唔係好辣~松阪豬似豬頸肉🙊爽爽地,不過多少少會好啲~依碟都有啲洋蔥粒,都會增加口感~~🍟 十幾分鐘炸番薯條 ($78) 番薯本身就甜甜地,另外可以配埋檸檬香草醬(綠色)或者蒜蓉醬(白色)我自己比較鍾意蒜蓉醬,比較香同夾,但係檸檬香草醬就差啲,唔太夾😔☕️ 凍培茶Latte ($50)🍵 凍抹茶Latte ($50)兩杯茶味都好濃,平時飲開少甜嘅,叫少甜就啱啱好🤍🔍 其他⁠店員超friendly 超好🙈餐廳⁠環境都舒服,好靚,打卡able,同朋友食下嘢,影下相,搞咗差唔多兩個半鐘都唔會趕人🤣最重要係其他食客都帶咗狗狗嚟,好hapiii🤩嘢食:💚💚💚💚🤍(4.5)環境:💚💚💚💚💚服務:💚💚💚💚💚肥嘟嘟指數(性價比):4.5/5😙
今日約咗班friend影相打卡📸
上網就搵到依間餐廳幾靚咁
所以決定嚟試下~

🍝 明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉($108)

🍝 韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉 ($108)
松阪豬似豬頸肉🙊爽爽地,不過多少少會好啲~
依碟都有啲洋蔥粒,都會增加口感~~

🍟 十幾分鐘炸番薯條 ($78)

☕️ 凍培茶Latte ($50)
🍵 凍抹茶Latte ($50)
兩杯茶味都好濃,平時飲開少甜嘅,叫少甜就啱啱好🤍

🔍 其他

嘢食:💚💚💚💚🤍(4.5)
環境:💚💚💚💚💚
服務:💚💚💚💚💚

肥嘟嘟指數(性價比):4.5/5😙
明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉
2025-07-24
明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉
2025-08-08 0 浏览
同媽咪去咗土瓜灣呢間文青cafe食晏,環境好chill,水泥牆設計,懷舊家具加埋柔和燈光,坐低即刻覺得好放鬆,啱晒慢慢食、慢慢傾! ✨ **Lunch Set 1:Spaghetti with Onsen Egg & Crabmeat in Mentaiko Sauce** 呢個明太子蟹肉溫泉蛋意粉真係超驚喜!意粉煮得啱啱好,明太子醬creamy得嚟帶少少辣,好惹味!蟹肉份量唔少,鮮甜唔腥,撈埋流心溫泉蛋,蛋汁掛滿每條意粉,口感更加滑溜,食落濃郁但唔膩,大推! ✨ **Lunch Set 2:Smoked Salmon Avocado Onsen Egg Wasabi Cream Bagel ** 煙三文魚牛油果賣相好靚,三文魚鹹香肥美,牛油果蓉打得幼滑,加埋少少檸檬汁同刁草,清新得嚟又開胃。Bagel 外脆內軟,夾住流心溫泉蛋同wasabi cream,wasabi味唔會太攻鼻,微微辛辣帶少少甜,同蛋汁好夾,食落有驚喜,鍾意試新嘢嘅朋友必點! ☕ **飲品:Mocha & Dozy Chocolate** Mocha朱古力味濃得嚟咖啡香平衡,面頭仲有拉花,睇得又飲得!Do

Dozy Chocolate係佢哋招牌熱朱古力,用咗高質可可,濃郁順滑,飲完成個人暖笠笠,好舒服。

Dozy嘅食物有心思,環境又舒服,價錢合理,係土瓜灣區難得嘅高質cafe。
一直都好鍾意呢間Cafe因為有種水泥工業風嘅風格好適合打卡📷伴隨着綠色植物好舒服🌿 雖然今日到訪落雨但有種微微嘅頹廢感更加有味道🩶 輕食配上咖啡質素都不錯值得一試😊⭐️ Korean Chilli-Peanut Butter with Matsusaka Pork Pasta 🍝辣醬同花生醬嘅口味混合得好惹味🌶️Fusion得黎大濃郁嘅花生味有擔擔麵嘅感覺🥜松阪專嫩滑有驚喜🥓⭐️ Dozy Brunch 🌤️有法蘭克福腸煙三文魚同滑蛋等菜色夠豐富🐟 最有特色係麥包配上柚子Cream Cheese🧀幼滑得黎非常清新🍋⭐️ Mimi Momo 🥤飲品嘅主題都好有玩味🤡 沙冰帶有濃郁嘅焙茶味☕️消暑得黎充滿甘香🍵⭐️ Mocha 🍫咖啡中帶有絲絲嘅朱古力香🤎甜度唔會太高同咖啡豆配合🤪
⭐️ Dozy Brunch 🌤️
Mimi Momo
⭐️ Mimi Momo 🥤
⭐️ Mocha 🍫
咖啡中帶有絲絲嘅朱古力香🤎甜度唔會太高同咖啡豆配合🤪
Mimi Momo
2025-08-07 0 浏览
朋友約我到她家附近的Dozy,抵達後才知可以帶寵物共聚,感覺超Chill,食物一流,下次必定帶同愛犬前來一試!Dozy Brunch組合豐富,當中有法蘭克福腸、煙三文魚、炒蛋、大啡菇、蕃茄、沙律菜及多士,搭配柚子忌廉芝士醬,風味獨特,讓人一開始就充滿期待,令人驚喜。而韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉融合了韓式風味,調味獨特。松阪豬肉質鮮嫩,與花生醬的濃郁相融合,增添香氣與口感。意粉煮得恰到好處,吸收醬汁精華,口感滑順。而Hojicha Latte帶有濃郁的焙茶香氣。滑順的奶泡與焙茶的香氣完美結合,帶來悠閒感覺。GeeGee GatGat這款創意飲品結合了多種水果與咖啡。山楂、話梅與洛神花的酸甜交織,帶來一種清新味覺體驗。咖啡與水果搭配非常和諧,讓人耳目一新,適合喜愛嘗試新口味的人。Dozy (土瓜灣)地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖

Dozy (土瓜灣)
地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖
2025-08-04 0 浏览
行過土瓜灣,呢個area有d驚喜!
就喺加太賀附近,成條街佈置都幾有心,
好有日本feel❣️

呢間cafe店內環境屬型格工業風,
型到爆,又chill,
店員全部都係靚仔靚女,個個型格有禮,
服務態度又好,有日本餐廳嘅細膩感,
主動幫你添水、換碟,感覺好貼心!
成個日本型格咖啡店咁!

有lunch set,不錯💗

🍝蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意粉 $148

🍝明太子醬溫泉蛋蟹肉意粉 $128

lunch set除左沙律、面包,
較飽肚有意粉選擇,
呢兩款意粉各有各好味。
明太子嗰款就啱濃味控!

☕ Latte (Hot)
lunch set包野飲。
Latte啡底應該係用左深炒豆,香濃厚滑。

🍹 LauLau LingLing
唔飲啡嘅朋友可以揀呢個,
單價$78,lunch set +$28only!

2025-08-03 0 浏览
Cafe的裝潢風格有別於一般小清新咖啡店,反而大走復古工業風,以黑白灰色為主調,採用開放式設計,加上樓底高,令整間Cafe空間感十足,坐得舒適。豆腐芝士蛋糕賣相精緻,蛋糕口感幼滑綿密,清爽濃郁的豆味搭配芝士的奶香,吃起來淡雅不膩,輕盈無負擔。焙茶卷蛋同樣美味,蛋糕質感鬆軟,啖啖焙茶清香,內層焙茶奶油更顯香濃,茶味回甘。Chloe芒果熱情果黑咖啡賣相夢幻,底層有大量果肉,香甜的芒果加上酸甜熱情果,雙重果香搭配黑咖啡的甘味感覺微妙,非常醒神。Mocha將濃郁絲滑的朱古力與奶香咖啡完美融合在一起,口感順滑,適合慢慢品嚐。

2025-08-03 0 浏览
平時都幫襯開深水埗, 上星期行經原來在土瓜灣都新開了,位於啟岸店cafe配上植物配襯好寫意🎍🪴 更有戶外座位,我來到時都見不少帶著寵物的食客呢!慢煮雞胸車厘茄西柚葵花籽沙律🥗超大份雞胸用心慢煮,入味又軟滑可口,配香味俱全的牛油果🥑、火箭菜、法式芥末香橙汁,清新開胃Nothing 咖啡賣相吸引,香濃咖啡配上黑芝麻醬、煉奶麻油等,成為一杯黑芝麻Latte,好有特色!Dozy 📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖

慢煮雞胸車厘茄西柚葵花籽沙律🥗

Nothing

Dozy
📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖
2025-08-01 0 浏览
灰色石屎牆×綠植物×木枱凳x開放式廚房,陽光透過大窗灑在木桌上,陣陣涼風吹過,不單止打卡一流,而且非常舒適,閨蜜聊天或獨食放空都是不錯的選擇!Yuzu-Garlic Butter 柚子蒜香海鮮意粉 日式柚子皮清香 + 濃郁的蒜香,沒想到居然意外地夾 - 魷魚圈彈牙、八爪魚脆嫩,柚子蒜香掛滿每條意粉,而且還添加了魚子醬,增加整個口感Roasted Duck Breast 辣脆鴨胸土耳其捲鴨胸肉嫩,加上辣蒜醬+紅蔥醋汁+洋蔥,酸辣激發鴨肉甜香,而且麵包的外皮非常脆!Dirty濃縮咖啡撞冰牛奶,喝出熱咖啡→冷牛奶→混融的三重變奏,味道濃郁!Mocha可可濃而不膩,拉花堅持海馬造型,好靚,完全唔捨得飲

Yuzu-Garlic Butter 柚子蒜香海鮮意粉
日式柚子皮清香 + 濃郁的蒜香,沒想到居然意外地夾

Roasted Duck Breast 辣脆鴨胸土耳其捲

Dirty

Mocha
可可濃而不膩,拉花堅持海馬造型,好靚,完全唔捨得飲

2025-08-01 61 浏览
呢間餐廳型格水管水泥牆座位簡潔舒適仲有梳化位,我地叫左一份牛油果雞扒沙律配nothing,煎雞扒外脆內軟份量都幾足,食物比較健康,好岩做gym同做運動人士黎食。nothing口感幾特別飲落有濃郁芝麻香味既飲品,呢度既職員好nice。我地仲叫左一份花生醬豬頸肉意粉,呢度既意粉入面既花生醬汁香濃又惹味,豬頸肉份量都幾多片同厚切,食物全部即叫即制, mocha拉花好靚。Dozy地址ozy 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖

Dozy
地址
ozy
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下18號舖

2025-07-29 0 浏览
朋友話「Dozy」在紅磡開咗分店,在啟岸那裡,於是乎就約朋友在那裡Chill 吓,聚吓😙😙😙「Dozy」紅磡分店很chill ,環境舒服悠閑🤭🤭GeeGee GatGat,味道特別.咖啡味中帶酸甜.不過味道不錯!Mocha (hot) 個拉花👍蒜香柚子牛油魷魚八爪魚意大利粉…….魷魚八爪魚爽口彈牙,配上柚子牛油同櫻花蝦味道夠香👍韓式辣醬混花生醬炒松阪豬意粉..…..夠惹味鬆版豬肉口感爽口不錯!
「Dozy」紅磡分店很chill ,環境舒服悠閑🤭🤭

2K
2025-07-27 152 浏览
之前曾經在紅磡居住一段頗長的日子,自從這裏重建之後,開了很多不同類型的食肆,因此今天路過,便享受一頓慢活的下午茶。可能正值下午茶時間,很多年青人都會在這裏享受一頓下午茶,幸好店內座位充足,不用等位,便可入座。Roasted Duck Break with Spicy-Garlic Crispy Shallot Vinaigrette in a turkish Flatbread Wrap $108,鴨胸帶點,沒有鴨的臊味,鴨皮脂肪甘香,鴨肉鮮嫩可口。配菜之中帶點麻辣味道,不過亦帶點甜味,所以化解了麻辣的辣味,反而增加了味道層次麵包外脆內軟,配合整個配搭,層次感豐富,帶點外國特色,亦加入中國元素。Smoked salmon avocado Onsen Egg Wasabi cream bagel $98,煙三文魚香味十足,沒有腥味,因為加了日本芥辣混合沙律,所以只有芥辣的香味,沒有芥辣的辣味。加上三文魚子和牛油果之後,層次感豐富,帶着濃郁的法國特色。Mocha Iced $50,巧克力和咖啡味道適中,是一個最好的配搭。Americano Iced $42,咖啡味道香濃,沒有加牛奶,會喝到

Americano Iced $42,咖啡味道香濃,沒有加牛奶,會喝到咖啡的香味。

值得一提,這裏的店員雖然年青,但工作非常有熱誠,笑容滿面和藹可親,在這個世代實在難能可貴。