2006-05-30 15 浏览
5月28日買了純味蛋糕[$7],, 牛油卷[$8]和還有一個菠菜什麼包=p純味蛋糕味道很不錯阿~~~~軟軟的,, 入口就融的感覺很棒>v<不過太小的一個了,, $7略嫌貴了一點="=牛油卷就普普通通啦====不過色澤很美的說~~~~~~~ >/////<令人有種想一口氣吞掉它的感覺菠菜包一包有2個~看起來不是很多,,實際上每個都蠻厚的-----所以吃起來就覺得::"怎麼突然吃來吃去也未吃完?"XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD菠菜包蠻香的阿~~~~~但是包裡有一些一條條類似纖維的物體,,,,那會不會是菜的餘種???????
5月28日買了純味蛋糕[$7],, 牛油卷[$8]
和還有一個菠菜什麼包=p

純味蛋糕味道很不錯阿~~~~
軟軟的,, 入口就融的感覺很棒>v<
不過太小的一個了,, $7略嫌貴了一點="=

牛油卷就普普通通啦====
不過色澤很美的說~~~~~~~ >/////<
令人有種想一口氣吞掉它的感覺[爆]

菠菜包一包有2個~
看起來不是很多,,
實際上每個都蠻厚的-----
所以吃起來就覺得::"怎麼突然吃來吃去也未吃完?"
菠菜包蠻香的阿~~~~~
但是包裡有一些一條條類似纖維的物體,,,,
那會不會是菜的餘種???????[謎]
2006-05-18 36 浏览
上次試左個"朱古力曲奇忌廉夾夾包"太甜..所以今次試下楓糖味~因為話晒朱古力個層都叫好味呀ma...不過同上次一樣,一食到有楓糖個度又係甜到漏....但佢話左比我知..原來楓糖同花生醬陣味一樣.....定係楓糖只不過係日本叫法呢..?恕小女無知=.=但下次一定一定唔會再試
上次試左個"朱古力曲奇忌廉夾夾包"太甜..
又係甜到漏....
但佢話左比我知..原來楓糖同花生醬陣味一樣.....
定係楓糖只不過係日本叫法呢..?
恕小女無知=.=但下次一定一定唔會再試
2006-05-14 20 浏览
之前幾日買左個豆沙吳知咩包超難食。成7蚊個,又乾又無味又硬一d 紅豆味都冇同擺係屋企幾日都吳食個d面包無分別真係好吳抵,成7蚊個。
之前幾日買左個豆沙吳知咩包
超難食。
成7蚊個,又乾又無味又硬
一d 紅豆味都冇
同擺係屋企幾日都吳食個d面包無分別
真係好吳抵,成7蚊個。
2006-05-13 14 浏览
donq新出左炸豬扒三文治, $28一份, 用英式方包夾著比手掌仲要大o既豬扒, 即使凍左都仲係脆卜卜, 令我諗返起o係東京梅林食o既超好味炸豬扒三文治, 好懷念呀!
1K
2006-05-13 25 浏览
DONQ新出豬扒三文治,賣$28蚊,雖然貴,但係都照試,因為DONQ一向甚有水準。豬扒三文治賣相唔錯,豬扒非常厚肉,配以微酸醬料和白麵包。一啖咬落去,發覺豬扒較乾身,很難撕開,導致吃時十分不便。加上那些微酸醬料味道十分奇怪,個人認為不值一試。

2006-05-13 39 浏览
見到呢間店真係有好多包都吸引住我~所以我今日又去左揀個包黎試下~咁岩見到好多人都拎左呢隻包~咁我都買黎試下啦~!!個包都幾好味~好鍾意面層個浸脆脆地既野..入面仲有埋朱古力醬~唔錯唔錯~唔怪之得咁多人拎..~起碼唔會甜到漏呀ma ~!!!
起碼唔會甜到漏呀ma ~!!!
2006-05-06 21 浏览
前幾日經過dona比呢個叫"朱古力曲奇忌廉夾夾包"吸引住..因為有我最鍾意食既朱古力曲奇同忌廉~不過總括黎講個包係過甜.....食朱古力連麵包個時還好..一食到忌廉+曲奇個度..係甜到漏個隻~我要即刻拎杯水黎飲...!!!所以我下次唔會再試..!!
不過總括黎講個包係過甜.....
食朱古力連麵包個時還好..一食到忌廉+曲奇個度..
係甜到漏個隻~我要即刻拎杯水黎飲...!!!
所以我下次唔會再試..!!
(非会员)
2006-05-02 11 浏览
昨日下午7點幾去看看有什麼麵包, d麵包所剩無幾, 但擺到東一個西一個, 沒裝修前那麼企理, 有點扣分.本人極愛紅豆包, 是日選了未試過的紅豆卷+ 菠蘿皮的忌廉包@6.5紅豆卷, 包邊少少脆, 似鮮奶球的味道, 裡面麵包一卷卷夾著紅豆餡, 不過紅豆餡個人覺得很少, 沒有口感.還是選擇紅豆包好一點, 啖啖紅豆, 很滿足!菠蘿皮忌廉包就全不合格, 菠蘿皮略甜, 不酥脆, 忌廉餡只是少少的一pat. 砲台山都開了一間分店, 但每次搭車經過, 很冷清,沒顧客的, 反而隔壁的伊藤家及七海的一間本地麵包店有人幫襯. 消費力始終不同, 相信如果改在tst, 太古城會適合一點. 始終$7/8 個麵包是貴了點, 尤其是對象是家庭主婦or 公公婆婆.

還是選擇紅豆包好一點, 啖啖紅豆, 很滿足!

2006-05-01 25 浏览
合桃軟芝士:圓扁形既一個法包.外層唔脆略un.包肉普通soft.最surprise 係包中心有頗大塊既cheese.艄m 熱左之後仲溶溶地添~食落幾有芝士既鹹味&香味,good ar!(好憎d cream cheese 既texture:成層cream咁,仲要食落一d芝士味都冇…disgusting!好彩呢個包唔係cream cheese je~)另外包肉仲混入左d合桃粒翛k脆&香口la~ p.s.終於食到d半溶既cheese la,好感動ar *v* 之前食donq個粒芝士法包,d 芝士叮極都唔溶=.=”.仲有tiff個朱古力芝士包既cream cheese好難食ar >_< ! 睇黎芝士唔係好岩我喎~以後都係試多d 朱古力product好過!
2006-05-01 33 浏览
紅豆卷:手掌心般大小既包,size細細.買返黎更加壓扁左=.=”叮熱之後即刻由又凍又扁變成又warm又漲卜卜*v* yeah~~表面一間間之中見到有d紅豆蓉.包底有條蛋糕邊ß食落好有蛋香呢~ 原來包入面既紅豆蓉&麵包係梅花間”足”咁架!紅豆蓉既比例仲多過麵包呢~紅豆蓉食落幾甜同埋粉粉地,不過甜左d,好似食緊個紅豆豆沙包咁!(鐘意紅豆既朋友就會幾like~) 而麵包既比例雖然唔多,但包質都幾鬆軟.唔知點解我仲覺得包身幾有蛋味添~
2006-04-24 15 浏览
平時最鍾意食紅豆卷雖然唔熱, 但係食落去好香!又夠紅豆味, 好食過秀吉仲有士多啤梨醬丹麥酥好香, 仲有黑椒煙肉法包夠熱係非常好食ga!!!
平時最鍾意食紅豆卷
雖然唔熱, 但係食落去好香!
又夠紅豆味, 好食過秀吉
仲有士多啤梨醬丹麥酥
好香, 仲有黑椒煙肉法包
夠熱係非常好食ga!!!
2006-04-16 8 浏览
新出左朱古力楓糖忌廉夾心包, 面頭有d crumble, 夾心係有楓糖味又有少少牛油味o既忌廉, 好味道好味道!食完即刻想行返去買多個!
(非会员)
2006-04-04 3 浏览
經驗告訴我, 若要試試一間bakery 是否出色, 最好的測試就是嚐嚐最簡單,最plain的包!所以, 我今次特意買donq的提子包, 細細個, $5.50, 但十份值得! 因為那個包是我昨日下午買的, 今早才吃, 但打開膠袋時, 依然有一股好香的面包味, 未吃已萬份期待. 隔了一晚, texture依然ok, 其實即食都可以, 但我本人喜歡吃熱的面包, 所以習慣都焗一焗.可以食了!嘩, 好香呀, 好好味, 而且堅韌度和軟熟度恰到好處.所以, 吃了一個高質素的面包,今朝都格外滿足.另外, donq剛裝修好了, 環境也較以前好行!
另外, donq剛裝修好了, 環境也較以前好行!
1K
2006-04-03 5 浏览
男友非常懶整早餐, 所以我已習慣了每逢經過DONQ, 都買不同款色的三文治給他當早餐。男友最喜歡DONQ的蛋碎火腿三文治和蕃茄蛋碎三文治, 貪其麵包軟熟餡料濕潤。我則最欣償他的蟹柳三文治。

2006-03-19 19 浏览
17 March 2006 (Fri) - 小吃上堂前食少少嘢免得肚餓,所以落Sogo買包,但係原來DONQ裝修,所以啲包放晒出黎,每個包都有保鮮紙包住唔怕汅漕,不過變相啲包會冇咁好食,因為水份會trap住晒,會比較淋,不過冇計,趕唔切,諗唔到去邊度買,買咗個芝士煙肉包,雖然唔熱,但估唔到都幾好食!
17 March 2006 (Fri) - 小吃