2023-07-03 478 浏览
餐廳性價比有d 低每碟餸都係得好小食物質素亦唔係好人頭>$200 都應該唔會飽侍應明明有講過無tap water我地食完之後又無啦啦比左幾杯水我地仲有侍應聽錯order 🫠越夜越有有油煙味唔建議嚟呢度食正餐🤣不過餐廳嘅格調幾好仲好隱蔽 又有樓景睇到亦都無限時✨蒜香大蝦帶子 •明太子意粉 $168✨銀鱈魚帶子•香草意粉$178✨醬爆魷魚$78✨水牛城雞翼(辣,配藍芝士醬)$88好小醬✨黑松露薯條 $78好小醬🍴Dark Leaf Cafe & Lounge📍旺角彌敦道726號8樓
餐廳性價比有d 低

銀鱈魚帶子•香草意粉

✨醬爆魷魚$78
醬爆魷魚

✨水牛城雞翼(辣,配藍芝士醬)$88
水牛城雞翼(辣,配藍芝士醬)

好小醬

Passion Fruit Smoothie
Lychee  glee tea
Mango  shiso
2023-07-03 50 浏览
食吓casual吓既西餐廳地段方便,離旺角站B2出口大約5分鐘步程🚶🏼‍♀️餐廳座位寬闊,設有梳化位,坐落都幾舒服。現場亦配有音樂點綴,適合一大班收工人士黎casual吓/同朋友短聚易使不錯之地☺️食物澳洲M2和牛肉眼、雜菜沙律🥗 $218M2牛方面,如果唔食得生野人士就要留意叫吾叫,半熟程度,口感一般,頗為嫩口,但個人覺得略鹹咗少少醬爆魷魚🦑 $78魷魚都幾入味,每啖都包圍着醬汁,食落是不錯的羊扒,雜菜沙律 $218羊扒吾會太唔會蘇,醃料唔會太重份量,味道適中,只是份量較少,但女生黎講都可以接受整體來說,呢一間餐廳可以一試
食吓casual吓既西餐廳

地段方便,離旺角站B2出口大約5分鐘步程🚶🏼‍♀️

餐廳座位寬闊,設有梳化位,坐落都幾舒服。

食物
澳洲M2和牛肉眼、雜菜沙律🥗 $218

醬爆魷魚🦑 $78
魷魚都幾入味,每啖都包圍着醬汁,食落是不錯的

羊扒,雜菜沙律 $218

整體來說,呢一間餐廳可以一試
2023-06-30 52 浏览
環境:又是餐廳又是cafe, 環境暗黑好有情調😆 可以食飯直落飲兩杯野唔洗轉場.食物://大蝦蒜香意粉//大蝦滿滿鋪滿意粉之上,肉質爽口彈牙,每條意粉都吸滿蒜油,每一啖都就蒜香味滿滿.//炸魚薯條//脆卜卜份量足,下酒一流!魚肉厚肉豐富,入口好有口感。.//墨西哥玉米脆片//又係脆卜卜下酒選擇!口感清脆直接食已經好夠味,可沾上蕃茄醬,酸酸甜甜好開胃.//Churro//西班牙油炸鬼!肉桂味好香濃!金黃酥脆沾上砂糖同朱古力😍

食物:
//大蝦蒜香意粉//
大蝦滿滿鋪滿意粉之上,肉質爽口彈牙,每條意粉都吸滿蒜油,
每一啖都就蒜香味滿滿
//炸魚薯條//
脆卜卜份量足,下酒一流!魚肉厚肉豐富,入口好有口感。
//墨西哥玉米脆片//
//Churro//
西班牙油炸鬼!肉桂味好香濃!金黃酥脆沾上砂糖同朱古力😍
2023-06-28 33 浏览
之前同朋友夜晚出嚟聚下,揀咗旺角呢一間幾chill嘅cafe bar墨西哥玉米脆片$108Nacho都幾足料,加左好多粟米,芝士焗到溶晒唔係好睇得出。配左個蕃茄sauce. 炸雞軟骨$78雞軟骨好大份,而且賺得啱啱好,食到最後都唔會覺得太油👍👍醬爆魷魚$78魷魚沾滿醬汁,咬落好彈牙😆豬頸肉$78豬頸肉燒得啱啱好,好juicy!😘😘水牛城雞翼配藍芝士醬$88雞翼炸得好嫩滑,藍芝士醬都幾重口味,好岩飲住酒食😚

墨西哥玉米脆片$108
配左個蕃茄sauce.

炸雞軟骨$78
雞軟骨好大份,而且賺得啱啱好,食到最後都唔會覺得太油👍👍

醬爆魷魚$78
魷魚沾滿醬汁,咬落好彈牙😆

豬頸肉$78
豬頸肉燒得啱啱好,好juicy!😘😘

水牛城雞翼配藍芝士醬$88
雞翼炸得好嫩滑,藍芝士醬都幾重口味,好岩飲住酒食😚
2023-06-28 31 浏览
今日夜收工所以唸住去間可以坐得舒服同傾到偈嘅西餐廳食晚飯於是乎就搵左間就腳喺行一條街左右嘅西餐廳食。旺角嚟講旺中帶靜而且都好近地鐵站。由於放左工同血拼完都已經心力交瘁,所以就決定哪佢啲招牌食物。首先係個兩杯招牌飲品,‘Jasmine/ Sencha都好好飲 隻杯又好精美接住既係”Buffalo Wings’佐酒一流好味。嚟到主菜,我地選擇左”US Prime Rib 伴沙律菜“對兩個女仔嚟講份量剛剛好,平時肉眼有好大舊肥膏但呢塊扒真係唔錯。平時去餐廳要求5成熟通常都係比7成你,但呢次係跟足5成。另外,我同友人叫左個Wild Lobster (Garlic Pasta),味道不錯。呢間餐廳值得再光顧。想搵間靚靚餐廳食飯,又想環境又要性價比高真係唔易。不過朋友咁岩去開旺角飲茶時發現左呢間餐廳加酒館外觀裝修帶點奢華。
今日夜收工所以唸住去間可以坐得舒服同傾到偈嘅西餐廳食晚飯

接住既係”Buffalo Wings’佐酒一流好味。

呢間餐廳值得再光顧。

同朋友之前想呢度girls talk 同傾女人心事時一路食羊架,一路飲cocktail 真心又chill 又有氣氛咁過一個星期六晚上了!cocktail 黎講,我勁鍾意呢個荔枝煎茶- 外表比較girly 既飲品。至於朋友飲既Lapsang SouChong 帶有Whiskey, 少許炭燒味blend 而比較甘/澀岩岩晒我果種要刻滯大癲大肺講心事既波動😆😆 (比喻whiskey 既濃同炭燒blending)。見到menu有好多吸引既小食,搵次我me time 會一路嘆cocktail 同睇書先
  • 荔枝煎茶
2023-06-24 24 浏览
📍 Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)旺角彌敦道726號8樓朋友話想去chill下,呢到有野食又有野飲,可以一次過滿足晒咁多個願望😍😍😍😍👉 醬爆魷魚💰$78😋😋😋😋.5/5魷魚🦑勁惹味🤩🤩魷魚嘅味好入味,好juicy食落仲熱辣辣,正😆👉 黑松露薯條💰$78😋😋😋😋.5/5薯條即叫即炸,食落特別會脆!面頭有啲松露粉加埋松露醬食真係超正!😙😙👉 澳洲 M2 和牛肉眼 •水耕拼律菜💰 $248😋😋😋😋.8/5肉眼扒叫左5成熟,肉汁鎖緊,入面仲係好多汁,岩岩好☺️☺️正!另外配沙律🥗菜好新鮮😋😋👉 凱撒沙律💰 $98😋😋😋😋.5/5新咁多緊係要叫個沙律🥗fresh 下,沙律🥗真係新鮮、爽😊👉荔枝煎茶Sencha 💰 $98😋😋😋😋.5/5Japanese Ryokucha Infused Vodka,加左荔枝味,味道微甜清新。☺️☺回頭: Ys,食物,飲品所有質素都唔錯,中間有張大梳發,環境清靜,音樂唔會太吵,大概9點左右店舖會教到燈光昏暗,幾有feel。🥰🥰🥰#kermit食在旺角
旺角彌敦道726號8樓

😋😋😋😋.8/5

👉 凱撒沙律
💰 $98
😋😋😋😋.5/5
新咁多緊係要叫個沙律🥗fresh 下,沙律🥗真係新鮮、爽😊

👉荔枝煎茶Sencha
💰 $98

#kermit食在旺角
Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)旺角彌敦道726號8樓味道指數:⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:美國野生龍蝦+蒜香意粉 $218、澳洲M3和牛肉眼扒+水耕沙律菜 $248、Lavender Earl Grey $78、Mango Shiso $78、Fruit Soda (Lychee) $58等候時間:0分鐘星期四端午節假期,休息了大半天後,一家人到Dark Leaf Cafe & Lounge食過晚餐,享受餐廳的情調之餘,亦可品嘗高質素的食品與飲料,一樂也!Dark Leaf Cafe & Lounge位於彌敦道726號,由旺角港鐵站B1出口前往約需5分鐘,交通方便!餐廳地方寬躺,環境舒適,適合三五知己談天!美國野生龍蝦+蒜香意粉:野生龍蝦肉質緊緻,嫩滑,彈牙,蒜味濃,賣相好,贊!😋😋😋澳洲M3和牛肉眼扒+水耕沙律菜:M3和牛肉質鮮嫩,肥瘦比例適中,煎至微焦之餘,一啖咬落肉汁四淺,惹味!👍👍👍Lavender Earl Grey:薰衣草伯爵茶透出淡淡清香,清甜解渴,飲落心曠神怡!😍😍😍Mango Shiso:芒果
Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)

旺角彌敦道726號8樓

味道指數:⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

等候時間:0分鐘

Mango Shiso:芒果紫蘇有濃香芒果品,紫蘇亦可生吃,杯柄設計成飲管狀,非常有趣!👏🏻👏🏻👏🏻

Fruit Soda (Lychee):荔枝味的Soda 清新可口,伴著龍蝦及和牛飲用,滋味無窮!😄😄😄
2023-06-22
  • 美國野生龍蝦+蒜香意粉
  • 澳洲M3和牛肉眼扒+水耕沙律菜
  • Lavender Earl Grey
  • Mango Shiso
  • Fruit Soda (Lychee)
2023-06-22 28 浏览
Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)地址 : 旺角彌敦道726號8樓味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:Lavender Earl Gray 、Mango Shiso 、Fruit Soda Lychee、 美國野生龍蝦 蒜香意粉、 澳洲M3 和牛肉眼扒 、水耕沙律菜等候時間:0分鐘最近發現旺角一間酒吧餐廳,性價比高。位於旺角的鬧市,交通非常便利,三唔知己隨時可相約在此暢所欲言,享受美味食品。餐廳環境舒適寬敞,設計簡約時尚。飲品款式繁多,睇到我花多眼亂,有選擇困難症啲我,見到有兩個like like標誌的無酒精飲品,Lavender Earl Gray 同 Mango Shiso, 就二話不說點了。另外, Fruit Soda Lychee也非常好飲。每杯飲品都很有特色,所有都非常喜愛!❤️❤️❤️美國野生龍蝦 蒜香意粉 $218😋😋😋Wild US Lobster Garlic Pasta新鮮彈牙,多肉鮮甜,意粉軟硬適中,容易入口,食不停口!澳洲M3 和牛肉眼扒 水耕沙律菜 $248😋😋😋Australian M3
Dark Leaf Cafe & Lounge (旺角)
地址 : 旺角彌敦道726號8樓
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐
等候時間:0分鐘

最近發現旺角一間酒吧餐廳,性價比高。

餐廳環境舒適寬敞,設計簡約時尚。

美國野生龍蝦 蒜香意粉 $218😋😋😋
Wild US Lobster Garlic Pasta
新鮮彈牙,多肉鮮甜,意粉軟硬適中,容易入口,食不停口!

澳洲M3 和牛肉眼扒 水耕沙律菜 $248😋😋😋
Australian M3 Wagyu Rib-Eye Steak Salad
性價比高,M3高質和牛,汁鮮美可口,食指大動!
沙律菜新鮮清潔,醬汁調味適中。

Lavender Earl Gray $78👍👍👍
Mango Shiso $78👍👍👍
Fruit Soda Lychee $58👍👍👍
2023-06-21 30 浏览
未到Friday night都要去chill一chill嘅香港人🥳 如果唔係又點捱得完一個星期🤪同朋友黎左一間裝修好型格嘅bar🤩醬爆魷魚$78 平時bar snack多數都係炸物 難得有款汁煮嘅海鮮😚 好味又唔heavy 😝豬頸肉$78 好味😋 如果可以多多一個泰式嘅sauce就無敵啦炸雞軟骨$78 配左沙律醬 中和炸物嘅油膩 😙 做個佐酒小食一流💛Signature cocktails:威士忌燻茶 lapsang souchong $98 用威士忌做基底酒 加少許煙燻味道😝 適合比較喜歡Smokey 味道嘅女仔香莓茉莉 jasmine $98 少女心💗 整體感覺偏甜 高腳杯非常岩打卡☺️

Signature cocktails:

2023-06-20 171 浏览
難得收工上網又見咁多正評膽粗粗試下呢間…1900入座;我哋見到明明大把位…全晚總共得3枱客…安排張枱細到爆嘅枱…張枱等於中學生張枱打橫放一樣…3枱客坐得勁埋勁近…坐櫈會覺張枱矮…坐梳化會覺張枱高…其他枱全部寫留座…但我哋入去1900-2100都無人入過嚟…叫了M2牛排…又薄又細又咸…加幾條草…盛惠2百3…叫了醬爆魷魚…全部豉油加油浸咁…叫了豬頸肉…算係正正常常…野飲叫正正常常…埋單498…落街再食碗雲吞麵先夠飽…無下次…😂😂😂
難得收工上網又見咁多正評
膽粗粗試下呢間…
1900入座;
我哋見到明明大把位…
全晚總共得3枱客…
安排張枱細到爆嘅枱…
張枱等於中學生張枱打橫放一樣…
3枱客坐得勁埋勁近…
坐櫈會覺張枱矮…
坐梳化會覺張枱高…
其他枱全部寫留座…
但我哋入去1900-2100都無人入過嚟…
叫了M2牛排…又薄又細又咸…
加幾條草…盛惠2百3…
叫了醬爆魷魚…全部豉油加油浸咁…
叫了豬頸肉…算係正正常常…
野飲叫正正常常…
埋單498…落街再食碗雲吞麵先夠飽…
無下次…😂😂😂

M3 牛排超鹹。鱈魚意粉,啲鱈魚無味,意粉一小拙,成為$200hkd. 無下次。 真係唔明點解咁多人讚好?啲嘢飲正正常常,但係都唔係特別好。最慘就係啲油煙味令到成個氣氛都覺得好差。救命。

2023-05-24 57 浏览
今晚約咗朋友喺旺角食飯, 我哋兩個傻更更咁上咗去樓上舖度食晚飯。咁我見到Openrice 有介紹呢間餐廳,咁我地就試下啦!黑松露薯條呢間餐廳嘅黑松露薯條真係好正!薯條炸到金黃酥脆,每一條都香口多汁。加埋黑松露嘅香氣,令味道更加濃郁,好食到停唔到口!豬頸肉餐廳嘅豬頸肉好嫩好多汁,入口即化。每一啖都飽滿咁嚟,滲透埋豬肉嘅鮮美味道。配埋啲醬汁,更加增添咗層次,令人回味無窮。銀鱈魚香草意粉銀鱈魚香草意粉係呢度嘅招牌之一。意粉煮得剛剛好,彈牙又入味。銀鱈魚鮮嫩多汁,同香草嘅香氣完美結合,令味道更加鮮美。食落D cream真係好正!最後飲埋杯 Margarita & Mojito就閃人,其實overall呢間餐廳我覺得作為二人短聚同朋友傾下閒偈去食下飯飲杯嘢都係個唔錯嘅選擇,我個人認為其實呢度啲嘢食都幾好食, 大家不妨可以一試唷!

黑松露薯條

豬頸肉

銀鱈魚香草意粉

2023-05-17 43 浏览
就簡單兩句第一次知道”明太子”原來係等於”三文魚籽”💁🏻‍♀️亦都係第一次知道三文魚籽原來係酸嘅💁🏻‍♀️淨係咁都夠啦下話仲要外加都冇service,收個咁嘅意粉$168都算,仲收人加一?你好意思?食到懷疑人生到忍唔住寫我嘅第一篇食評
就簡單兩句

食到懷疑人生到忍唔住寫我嘅第一篇食評
蒜香大蝦帶子 •明太子意粉
2023-04-18
2023-05-05 40 浏览
有時想食吓casual啲嘅西餐就會去旺角覓食,貪佢夠多選擇😆 今次試咗一間喺樓上嘅型格小店 Dark Leaf Cafe & Lounge,感覺氣氛都唔錯🍸🌃 環境 Dark Leaf Cafe & Lounge喺旺角彌敦道726大廈,離旺角站大約3分鐘步程,同棟大廈都有好多食肆,位置方便 🤩餐廳風格強烈,行型格摩登路線😎 餐廳樓底高,即使環境暗暗地都唔會覺得侷促~ 配合暖色燈光感覺幾有feel,好適合情侶黎二人世界/ 朋友黎傾計🍸 餐廳嘅座位都幾闊落,好多梳化位,坐得幾舒服☺️😋 食物🍟 黑松露薯條 $78🍗 炸雞軟骨 $78🦐 蒜香大蝦帶子配蒜香牛油炒意粉 $168🍸 Passion Fruit Mojito $98🍹 Long Island Iced Tea $108坐底口痕痕就嗌咗兩款小食😋 餸酒小食緊係必嗌薯條啦😚 黑松露薯條偏粗身,炸得夠香脆🍟 另外配上黑松露蛋黃醬,食到悶悶地可以轉吓口味😆另外仲有炸雞軟骨🍗 呢個小食真係餸酒一流👍🏻 粒粒雞軟骨咬落口感十足,鹹香得黎好有嚼勁,一粒接一粒好快清晒😛見到呢度啲意粉唔錯咁就嗌咗碟試吓🍝 蒜香大蝦帶子配蒜香牛油炒意粉賣相好靚🤩 兩隻

🌃 環境

😋 食物
🍟 黑松露薯條 $78
🍗 炸雞軟骨 $78
🦐 蒜香大蝦帶子配蒜香牛油炒意粉 $168
🍸 Passion Fruit Mojito $98
🍹 Long Island Iced Tea $108

見到呢度啲意粉唔錯咁就嗌咗碟試吓🍝 蒜香大蝦帶子配蒜香牛油炒意粉賣相好靚🤩 兩隻開邊大蝦喺面勁吸睛🦐 蒜香牛油炒意粉好香,油潤得黎感覺唔會太油膩~ 另外仲有帶子,不過得一粒分開一半,唔係好夠喉🙈

意粉味道唔錯,不過份量偏少,食完小食墊肚嘅話都ok,但如果本身肚餓嘅話就要再嗌多啲嘢食啦🤣

見餐廳幾好feel就嗌咗兩杯cocktail飲吓酒傾吓計💖 Passion fruit mojito 好清爽好易入口🍸熱情果酸酸甜甜,配上mojito嘅薄荷葉,係夏天嘅味道🌿

男朋友就嗌咗long island🍹眾所週知long island溝咗4隻liquor,絕對唔少嘢🙉 雖然杯cocktail有可樂一入口甜甜哋,但後勁十足,陣酒味好快就攻上黎,記得唔好飲咁快啊🙊

💰 價錢
Average price $300/pp
Dark Leaf Cafe & Lounge 喺旺角黎講雖然唔算特別平但價錢都尚算合理💰 而且環境唔錯私隱度高,可以靜靜哋食個飯飲杯嘢🥂