2022-07-06 145 浏览
荃灣樓上cafe好有驚喜,今次已經係第三次去,好推介🤭而我最推介係明太子蟹籽意粉,次次黎都會食,好多醬好中意,❤️連我朋友都讚不絕口🤭🤭🤭而呢個鰻魚蛋包飯要趁熱食,裡面有小碎骨要小心食,我就冇問題,但係我朋友接受唔到,所以各位小心呀🙈但味道係好食既🤪之後我地有加set, 所以有龍蝦湯同甜品。提一提龍蝦湯係好飲既,岩岩好,但甜品就一般🙈呢杯香蕉乳酪都好飲,喜歡☺️環境都好岩傾計,岩晒閨密傾計仔,我同朋友傾到停唔到,呢度真係好舒服,好彩有book枱,好快就full 晒,👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻。
荃灣樓上cafe好有驚喜,今次已經係第三次去,好推介🤭

• 招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯
  • 龍蝦湯
  • 脆炸雞翼配香辣蛋黃醬
2022-07-06 106 浏览
之前都一路聽朋友介紹呢間小店,自己又成日係ig見到。奈何Daily13位於荃灣西工業區,所處位置偏僻,一直都冇緣會一會佢。終於有日weekend約左朋友係荃灣食飯,就近先可以一睹蘆山真面目。鋪頭嘅位置唔難搵,到達大廈之後出𨋢轉彎直行就見到。門口貼左好多貼紙相,可見人氣頗高,咁我就懷住期待嘅心情入去。我地今次book左唔驚冇位,但想walk-in嘅朋友仔最好去之前打個電話問。可能因為當日係weekend啦,我地6點入到去已經好full。-招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯一開始都對佢冇咩expection,心諗咪又係求其叮熟條鰻魚,cup碗白飯加啲蛋係上面跟住就收我百幾兩百。但係見佢係招牌菜最後都決定比次機會佢,好彩佢都冇令我失望。佢個鰻魚燒得好入味,同出面叮個啲冇得比。同埋佢個蛋包得好實,啲蛋滑lulu再加上唔會太硬得黎又不失口感嘅珍珠米簡直絕配。-蟹肉蟹子明太子扁意粉蟹肉配上明太子最舒合啲重口味同時又鍾意鮮味嘅朋友仔。整體份量都算多而且雖然味道偏重但而油而不膩,自問大食嘅你可以盡情大快朵頣。我個人就麻麻地扁意粉,如果有得揀轉做一般意粉咁就perfect啦。整體而言,都十分推薦大家去試呢間

-招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯

-蟹肉蟹子明太子扁意粉

整體而言,都十分推薦大家去試呢間餐廳,鋪頭嘅裝潢同埋野食都對得住個價。唯一缺點就係唔近地鐵站,如果唔係住附近去嘅話都幾麻煩。
  • 招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯
2022-07-03 111 浏览
上次黎過食午餐,今日諗起佢個軟殼蟹漢堡就帶老豆一齊去食個晚飯!雖然係weekend, 但walkin晚餐都有位~夜晚黎個feel完全唔同,啲燈嘅光暗令到餐廳好有feel, 生日飯/anniversary喺度食都一啲都唔失禮呀我叫左個軟殼蟹漢堡,依舊新鮮同脆口,薯條份量十足,好好食!舊蟹亦都係好有肉,而中間夾住舊牛都係非常juicy老豆叫左個黑蒜油意大利飯,配刺身帶子同埋蟹籽。啲飯的確有黑蒜油嘅油香,同埋啲飯唔會太濕,剛剛好~帶子亦都非常鮮甜,如果可以多幾粒就好喇我地仲另外加左$48升級個套餐,會有多碗湯、甜品同野飲~幾抵!同老豆share埋個套餐就飽晒,非常滿足呀!

去呢間餐廳前,其實冇咩期望,因為係工廈既cafe,仲要咁偏僻,直到我食左第一啖野食⋯⋯心諗@@嘩😱!嘜咁好食既!然後每碟都非常期待!先講講佢地既意大利飯,非常好食,米粒硬度適中,煙韌有咬口;每粒米都吸收左好多湯既味道。配料如帶子、野菌、露荀都好新鮮好食。😍拿!佢飯類我試三款都好好食,但想重點講講鰻魚蛋包飯。佢蛋入面包住既,係忌廉意大利飯,上面日式,下面意大利style。食起上泥非常有新鮮感,而且味道都好夾!🥰意粉係al dente既🙂口感非常好,佢既辣汁好有驚喜,係醒神又唔會辣你好耐果種,有少少冬陰公果種味道,食落好有層次。佢既野飲都唔錯!我揀左呢杯:

心諗@@嘩😱!嘜咁好食既!然後每碟都非常期待!

黑松露野菌意大利飯

蟹肉蟹子明太子扁意粉
西西里大蝦辣茄汁意大利粉
青檸梳打
2022-06-20 146 浏览
今次嚟到荃灣呢間隱世工廈Cafe 🙈#Daily13 ,cafe裝修行田園文青風🍀,仲要對住海景,感覺非常舒服🥰🦀🍝 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹($138)意粉用石鍋端上,餐廳選用既意粉麵條較為幼身,用咗香蒜同辣椒黎炒,幼身既麵條索晒啲香料,好香好惹味!而且餐廳好細心咁將蜆拆肉混合喺意粉裏,值得一讚👍🏻 軟殼蟹非常大隻,炸得好香脆,肉質鮮味,唔錯😋🐟🍳 招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯($158)呢個鰻魚蛋包飯超級巨大,鰻魚肉質軟腍,醬汁甜甜地,底下既蘑菇意大利飯口感煙韌,足料又好味🤤🧄🐚蒜蓉牛油酒煮蜆 ($88)呢個煮蜆份量都唔少,牛油同酒味好濃郁,蜆肉好鮮味,好快就清晒🤣 呢度每個意粉/飯只要加 +$48 就可以跟餐配有迷你櫻花蝦濃湯、飲品及是日甜品,淺嘗左呢度既抹茶芝士蛋糕,味道唔錯,有機會再試埋佢其他甜品😋

🦀🍝 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹($138)

🐟🍳 招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯($158)

🧄🐚蒜蓉牛油酒煮蜆 ($88)
2022-06-17 173 浏览
荃灣海景CAFE出名,呢度另一出名係甜品放題主食加1蚊就有甜品8款任食,包括蛋糕同芝士蛋糕,好多人為左蛋糕而來呢度要訂位,唔係WALKIN未必有位坐的客之間有隔板,服務快又好,環境乾淨!套餐跟湯加飲品,同時先上,先飲蝦湯,濃香順口,係份量少了些,唔係就一流夠濃郁夠蝦味,鮮濃香氣十足------------------------------主食係意粉同意大利飯串燒扇貝加意大利!大量蟹籽加巨大貝肉,意大利飯粒粒彈牙分明口感豐富有D脆脆,味道夠香但唔太咸,口感好就已經做到特別好食個汁平衡岩岩好,呢度唔會太似湯------------------------------意粉隻蛋半熟,食個陣拌勻佢,卡邦尼夠香滑,意粉彈牙索曬汁醬個味都唔會太搶味,夠香氣甜品真正主角,一次試曬抹茶,柚子,朱古力蛋糕,好食到追加2回,抵到爆又出色既甜品專門店.....!!#Daily13 荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室
呢度要訂位,唔係WALKIN未必有位坐的
客之間有隔板,服務快又好,環境乾淨!
夠濃郁夠蝦味,鮮濃香氣十足
主食係意粉同意大利飯
串燒扇貝加意大利!大量蟹籽加巨大貝肉,意大利飯粒粒彈牙分明
個汁平衡岩岩好,呢度唔會太似湯

#Daily13
荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室
週末朋友約我喺荃灣,佢話有間小餐廳喺工業大廈裏邊,味道幾好價格合理,話要帶我去試吓,見朋友咁有誠意,咁我就梗係奉陪啦😆我哋叫咗呢啲食物share😆:- $158 嘅「招牌名古屋🇯🇵蒲燒鰻魚蛋包意大利飯🇮🇹 “Omelette” Risotto with Japanese style Grilled Eel」;加$48 包「迷你樱花濃蝦湯+是日精選甜品+餐飲一杯」:「迷你樱花濃蝦湯」又creamy又濃郁,仲食到啲脆脆哋嘅櫻花蝦🦐,好味😋。「蒲燒鰻魚」嘅蒲燒汁甜甜哋😋;加埋真係 Risotto 意大利飯🇮🇹,煮得 al dente, 非常啱我胃口😋;呢個日意🇯🇵🇮🇹組合,出奇地夾😋;不可不提 炒得半生熟嘅雞蛋🥚,好滑又有蛋香😋;仲加咗好惹味嘅鰹魚乾😋- $168 嘅「紅酒黑椒慢煮去骨德國咸豬手 Slow Cook Boneless German Pork Knuckle 🐷✋」:一般餐廳嘅鹹豬手都係比較鹹,呢度嘅🐷✋唔會太鹹,肉質軟熟,仲啖啖肉,好食😋;仲有好滑嘅薯蓉😋- 跟餐有一小件甜品🍮同埋叫咗杯凍咖啡😋

我哋叫咗呢啲食物share😆:

- 跟餐有一小件甜品🍮同埋叫咗杯凍咖啡😋
2022-05-25 280 浏览
黎荃灣工廈整咖啡機,順道喺附近搵野食Daily 13餐廳環境都幾舒服,近窗邊一排bar枱更加遠望海景,可惜到嘅時候已經有人坐Weekend就無lunch set,但可以加$48升級做套餐,包餐湯、飲品同甜品櫻花蝦湯:蝦味都幾濃,仲可以食到一粒粒嘅蝦碎三文魚凱撒沙律🥗:沙律菜新鮮忌廉三文魚海鮮扁意粉🍝:忌廉汁好濃好掛麵,每啖意粉都掛滿忌廉汁,仲有魷魚做配料大啡菇意大利飯抺茶芝士蛋糕:抺茶味好香濃,唔會太甜,細細件作為飯後甜品唔錯唔錯
黎荃灣工廈整咖啡機,順道喺附近搵野食

櫻花蝦湯:蝦味都幾濃,仲可以食到一粒粒嘅蝦碎

三文魚凱撒沙律🥗:沙律菜新鮮

大啡菇意大利飯

2022-05-23 275 浏览
今日去咗荃灣工廈食嘢🤣聽我best friend介紹,就嚟試試佢啦🤩去到覺得格局幾好,唔算多人,坐低就叫嘢食啦!叫咗個明太子蟹肉意粉🤩😍哇!一上檯,好似碗爆丼飯咁,面頭全部係蟹子,明太子覆蓋住🤣😍,勁正!好好味,D意粉係索晒汁🤤,蟹肉都幾多,個味好夾,好食🤤👍🏻👍🏻👍🏻另外2款小食😂我又係要叫薯條😂呢個薯條好好食呀,勁大兜😍叫避風塘薯條🤤🤤🤤勁惹味,唔辣,好正!必食推介😍👍🏻另一碟就係雞翼,炸雞翼真係永遠不死🤤😍佢吱咗2款醬,好味,有少少沙律菜拌碟,都好好食😂感覺冇咁熱氣🤣👍🏻正呀🤩飲品我哋都係叫咗菠蘿柚子梳打🤤,有好多菠蘿,好飲,一邊飲一邊食,仲有粒粒椰果😍👍🏻👍🏻👍🏻-蟹肉蟹子明太子扁意粉 $128-避風塘薯條 $58-脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58-菠蘿柚子梳打 $32

去到覺得格局幾好,唔算多人,坐低就叫嘢食啦!

-蟹肉蟹子明太子扁意粉 $128

-避風塘薯條 $58

-脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58

-菠蘿柚子梳打 $32

Weekend放假,約埋朋友一齊行南豐紗廠,跟住就去咗Daily 13食lunch~環境簡約整潔,窗邊BAR枱位仲可以望海景。主食類可以加錢轉套餐,包餐湯、餐飲同是日精選甜品,亦可加錢轉特飲。韓式辣腸肉雙重芝士通心粉西式x韓式結合既菜式,用韓式鐵兜充滿韓風~雙重芝士超多,拉絲效果好吸晴,通心粉煮得岩岩好,有咬口,辣腸肉鮮香微辣有嚼勁。迷你櫻花濃蝦湯味道濃郁,帶得微辣,幾特別。挪威煙三文魚凱撒沙律煙三文魚肉質肥美,鮮嫩可口,沙律菜份量十足,新鮮夠爽脆,配埋酸酸甜甜醬汁特別開胃。冬陰功燴智利藍青口青口肥美肉厚,肉質飽滿,冬陰功煮法香濃惹味。香草蜜糖無激素雞翼雞翼醃得入味,肉質嫩滑好JUICY,配埋香草、蜜糖焗製,份外滋味。香蕉乳酪口感濃稠又creamy,甜度適中。雪糕格仔餅兩大球冰凍雪糕配香脆窩夫,邪惡又好食~是日精選甜品朱古力芝士蛋糕味道香濃,口感香滑軟綿。
Weekend放假,約埋朋友一齊行南豐紗廠,
跟住就去咗Daily 13食lunch~

環境簡約整潔,窗邊BAR枱位仲可以望海景。

主食類可以加錢轉套餐,
包餐湯、餐飲同是日精選甜品
亦可加錢轉特飲。

韓式辣腸肉雙重芝士通心粉
西式x韓式結合既菜式,
用韓式鐵兜充滿韓風~
雙重芝士超多,拉絲效果好吸晴,
通心粉煮得岩岩好,有咬口,
辣腸肉鮮香微辣有嚼勁。

迷你櫻花濃蝦湯
味道濃郁,帶得微辣,幾特別。

挪威煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚肉質肥美,鮮嫩可口,
沙律菜份量十足,新鮮夠爽脆,
配埋酸酸甜甜醬汁特別開胃。

冬陰功燴智利藍青口
青口肥美肉厚,肉質飽滿,
冬陰功煮法香濃惹味。

香草蜜糖無激素雞翼
雞翼醃得入味,肉質嫩滑好JUICY,
配埋香草、蜜糖焗製,份外滋味。

香蕉乳酪
口感濃稠又creamy,甜度適中。

雪糕格仔餅
兩大球冰凍雪糕配香脆窩夫,邪惡又好食~

是日精選甜品
朱古力芝士蛋糕味道香濃,口感香滑軟綿。

2022-05-22
午餐
難得放假同男朋友一齊去荃灣西工廠大廈覓食梗係去Cafe裝一下B即便喺工廠大廈,呢間樓上Cafe 窗邊座位可以望到成個荃灣西嘅海景🌊感覺休閒寫意每款主食轉套餐都會配餐湯同特飲蟹肉蟹子明太子意粉🍝好creamy啊!明太子醬特別濃郁😋上面鋪滿蟹肉蟹籽,拌勻之後啖啖都食到明太子醬鹹香味意粉軟硬適中 非常掛汁 超好味呀!香草蜜糖無激素雞翼雞翼上枱已經好香呀!食落個皮超香脆😍啖啖都係蜜糖味,感覺好似用光波爐烤出嚟咁肉汁Juice好好味🤤🤤避風塘薯條🍟薯條份量超多!加入各種不同嘅配料,好有避風塘嘅感覺🤤薯條非常香脆,放耐咗都唔會淋真係好味到食唔停口啊跟套餐仲有蛋糕同埋飲品特飲係雙重抹茶雪糕Latte 抹茶控必食❤️❤️星期一至星期四夜晚加一蚊都有蛋糕放題蛋糕質素好高質啊,可以再encore
難得放假同男朋友一齊去荃灣西工廠大廈覓食
梗係去Cafe裝一下B

每款主食轉套餐都會配餐湯同特飲

蟹肉蟹子明太子意粉🍝
好creamy啊!
明太子醬特別濃郁😋
上面鋪滿蟹肉蟹籽,拌勻之後啖啖都食到明太子醬鹹香味
意粉軟硬適中 非常掛汁 超好味呀!

香草蜜糖無激素雞翼
雞翼上枱已經好香呀!
食落個皮超香脆😍
啖啖都係蜜糖味,感覺好似用光波爐烤出嚟咁
肉汁Juice好好味🤤🤤

避風塘薯條🍟

薯條份量超多!
加入各種不同嘅配料,好有避風塘嘅感覺🤤
薯條非常香脆,放耐咗都唔會淋
真係好味到食唔停口啊

跟套餐
仲有蛋糕同埋飲品
特飲係雙重抹茶雪糕Latte
抹茶控必食❤️❤️

星期一至星期四夜晚加一蚊都有蛋糕放題
蛋糕質素好高質啊,可以再encore
  • 香草蜜糖無激素雞翼
2022-05-19 240 浏览
今日荃灣上完工作坊,晚上和朋友往daily13餐廳食晚餐,我們點了軟殼蟹安格斯芝士漢堡,红酒黑椒慢煮去骨德國咸朱手,我們加了$48升級櫻花蝦濃湯,另外補差價點了凍卡布奇諾和雪糕朱古力,最後升級加$1點了甜品放題。櫻花蝦濃湯味道香濃,飲出啖啖櫻花蝦味道;軟殼蟹安格斯芝士漢堡賣相吸引,漢堡份量十足,軟殼蟹炸得金黄香脆,芝士味香濃,安格斯肉味香濃食落有油花,整個漢堡食落惹味,口感豐富,配菜粟米粒配上沙律食落開胃,薯條炸得金黄,食落惹味;凍卡布奇諾飲落香濃;最後甜品放題有伯爵茶蛋糕,木糠布甸,綠茶蛋糕和綠茶卷蛋等,伯爵茶蛋糕茶味香滑,木糠布甸甜度適中,最後綠茶蛋糕和綠茶卷蛋綠茶味道香濃有層次。餐廳座位舒適闊落,食物美味,和朋友食了一頓悠閒舒適晚餐。
櫻花蝦濃湯
軟殼蟹安格斯芝士漢堡
凍卡布奇諾
伯爵茶蛋糕,木糠布甸,綠茶蛋糕和綠茶卷蛋
2022-05-19
2022-05-18 186 浏览
#13樓嘅西餐廳逛完南豐紗廠 同朋友行遠少少揾嘢食 最後嚟咗呢間工廈餐廳-🍔軟殼蟹安格斯芝士漢堡 $148大推呢個主食‼️ 安格斯漢堡厚身而肉汁多 軟殼蟹酥香可口 用手拎住個包 手感好 再大大啖咬落去 實在滋味😋 用呢個價錢食兩款餡料 抵食有餘-🥘韓式辣腸肉雙重芝士通心粉 $118韓版cheese macaroni 芝士多🧀 一樣有拉絲效果 用韓式鐵兜上 當堂充滿韓國風情🇰🇷 辣肉腸粒好多 香辣有嚼勁-🍄蘑菇湯 $33是日例湯 每日款式唔同-🍌香蕉乳酪 $38🍑荔枝蜜桃茶 $32蜜桃茶比較一般 冇乜驚喜 香蕉乳酪反而唔錯 濃稠得嚟 食到香蕉蓉 口感質感都有 乳酪少少酸 唔似得飲奶昔咁 得個甜字😅-📍Daily 13荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室
#13樓嘅西餐廳

🍌香蕉乳酪 $38
🍑荔枝蜜桃茶 $32

📍Daily 13
荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈13樓A室
第二次黎依間cafe😚質素保證,Cafe係荃灣既工業大廈,清新簡約風,以白、灰色、雲石做主題,仲掛左啲假綠色植物為點綴,令人有種清新舒服既感覺💕✨+$48轉set dinner,再+$1有甜品放題‼️✨另收加一-💕招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 $158👅好味指數:9.5/10份量巨多、鰻魚厚肉極長、肉質彈牙不再説😍連蛋都好厚,起碼3-4隻蛋。係其他地方食得太多差不多樣既鰻魚飯,令到我都唔記得原來依間有個特別之處💡,就係飯底係磨菇意大利飯😍好濃菇味,同好濃郁既芝士同奶香味,質感黏稠度剛好,拉絲又濕潤☺️,好creamy🤍,比用白飯口感更豐富更正,必食❗️☺️-💕蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138👅好味指數:8/10今次黎換左用石鍋上,影完相都仲熱辣辣❤️,原隻軟殼蟹炸得好香脆,爆汁juicy😍意粉份量好多,蜆肉都每淡食到👍🏻,味道就蒜香味比辣椒味岀小小,如果兩者都再重口味啲就更好了☺️。-💕 香草蜜糖無激素雞翼 $58👅好味指數:8.5/10雞翼表皮好脆口😍,入哂蜜糖味,而唔係只係流於表面,肉質都嫩滑😚❤️。-環境:9/10服務:9/10整體味道:8.5/10回頭率:9/10

✨+$48轉set dinner,再+$1有甜品放題‼️

整體味道:8.5/10
回頭率:9/10
2022-05-17
2022-05-17 152 浏览
嗰日同荃灣地膽 @skyna_foodie 去荃灣紗廠行街,行到攰決定去食啲嘢。我問佢中學食開邊間,佢就帶咗我去食呢間cafe(*¯︶¯*) 價錢方面有非常學生價嘅Lunch menu!一個餐加嘢飲都係$60左右,啱曬啲學生放學之後去食飯。🚶🏻位置:喺荃灣紗廠後一條街嘅工業大廈。環境:超舒適呀!一入到去就係一大塊灰色水泥牆,上面有啲綠葉做裝飾,淨係行到入去都已經覺得放鬆咗一半。餐廳會播啲節奏輕快嘅歌,唔錯!食物:🟠招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 $158我喺openrice睇嗰陣發現原來呢個飯係daily 13 名物!緊係要即刻試吓啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 條鰻魚勁大條!同skyna一齊share,真係每啖都可以又有飯又有鰻魚,根本大滿足!!!評分: 🌕🌕🌕🌕🌕回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🟠軟殼蟹安格斯芝士漢堡 $148呢個喺menu 係under meat!!差啲睇漏咗。呢個burger 超有驚喜,包身有烘過,而且之前食過唔少軟殼蟹burger 都有25%係炸粉,呢個少過10%係炸粉,食落啖啖肉。我哋影相影咗好耐,蟹仲keep住好脆。塊扒好juicy,一路食一路滴汁。side dish 包咗粟米同粗薯

🚶🏻位置:喺荃灣紗廠後一條街嘅工業大廈。

食物:
🟠招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 $158
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

🟠軟殼蟹安格斯芝士漢堡 $148
呢個喺menu 係under meat!!差啲睇漏咗。呢個burger 超有驚喜,包身有烘過,而且之前食過唔少軟殼蟹burger 都有25%係炸粉,呢個少過10%係炸粉,食落啖啖肉。我哋影相影咗好耐,蟹仲keep住好脆。塊扒好juicy,一路食一路滴汁。side dish 包咗粟米同粗薯條,份量十足!
評分: 🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

⚪️荔枝蜜桃茶 $32
評分: 🌕🌕🌕🌕🌗
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌑

——————————
👭🏻人數:2
💵人均:$200
🍽份量:大滿足(*¯︶¯*)

⏱到達時間:1300
⏳等候時間:0mins