2021-05-07 421 浏览
記得幾年前第一次飲Cupping Room嘅Cappuccino就被佢濃濃嘅咖啡味吸引。當時嘅咖啡係比較Nutty,而今次呢杯就比較重果酸味。另外,朋友叫左Squid Ink Spaghetti with Grilled King Prawns。意粉用蒜片一齊煮,所以令到個意粉好惹味。至於King Prawn都有三隻,而且都唔細隻,十分彈牙。呢度一共兩層,係地面落Order同比完錢就可以坐低等侍應將食物同野飲送黎。

2021-05-02 327 浏览
其實已經嚟過好多次但真係好好味 環境又chill所以忍唔住不停encore🤣.🍝Spaghetti with Garlic Creamy Sauce ($138)本身個pasta係跟煎雞胸但係我哋加咗$10轉煙三文魚😆整體嚟同個名一樣 真係好creamy🥰煙三文魚嘅份量好多 而且好大片!!調味恰到好處女仔嚟講份量真係啱啱好😍.每逢lunch time都超級多人想食嘅話最好12點半前攞位不過其實佢喺港島都開咗好多分店當然仲有喺海港城新開嘅打卡店🤣(但其實個打卡位好細 要海景其實海港城好多位置都可以俾你去打卡😂)Anyways如果想同朋友嘆個靚brunchcuppingroomhk 絕對係一個好選擇☺️
其實已經嚟過好多次
但真係好好味 環境又chill
所以忍唔住不停encore🤣
Spaghetti with Garlic Creamy Sauce   (with  smoked  salmon)

本身個pasta係跟煎雞胸
但係我哋加咗$10轉煙三文魚😆
整體嚟同個名一樣 真係好creamy🥰
煙三文魚嘅份量好多 而且好大片!!
調味恰到好處
當然仲有喺海港城新開嘅打卡店🤣
Anyways如果想同朋友嘆個靚brunch
cuppingroomhk 絕對係一個好選擇☺️
2021-03-23 540 浏览
灣仔嘅分店分左兩層,以自助型式落單,拎餐具🍴無特別嘅裝修但門面以玻璃為主,會透到d 陽光入去🌞每張枱分得幾開、無矮枱、食野做野都好就手🤣Lunch time 想傾計,輕食都好適合~🥪Egg Benedict with smoked salmon($108)賣相豐富吸引,蛋汁mix 埋荷蘭醬流留d salmon 同sourdough,增加左個層次❤️有兩塊sourdough,烘到岩岩好,唔會乾,脆邊帶少少酸味🤏🏻諗唔到食咩可以一試!🍝Spaghetti with Pan fried Chicken Breast in Garlic Creamy Sauce($118)份量正常,Garlic Creamy sauce 煮到好濃但唔會過咸,意粉食落有少少嚼口,掛汁力強~睇落無咩特別,但令人一啖接一啖,好滿足🤤Latte($38)咖啡唔會過酸,後勁帶少少甘,當日飲嘅咖啡豆偏向nutty~Iced chocolate with ice cream($60)本身杯chocolate 較濃郁得少少甜味,所以mix 埋雪糕都唔會太甜~

Latte($38)
咖啡唔會過酸,後勁帶少少甘,當日飲嘅咖啡豆偏向nutty~

Egg  Benedict  with  Smoked  Salmon
  • Egg Benedict with Smoked Salmon
  • Latte
  • Spaghetti & Pan-fried Chicken Breast with Garlic Creamy Sauce
𝘾𝙪𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙍𝙤𝙤𝙢 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙍𝙤𝙖𝙨𝙩𝙚𝙧𝙨, 𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞🥪要數近期最出名既餅店一定唔少得LA VINA。依咖去CUPPING ROOM仲可以食埋佢地個SIGNATURE BASQUE BURNT #CHEESECAKE 都真係不錯☕下午茶時間見口痕就黎呢到叫左個TOAST同#QUINOA BOWL。味道不錯,比起我想象中好味。TOAST雖然份量唔大但勝在好足料,而且食物食得出好新鮮。要讚既係呢到既咖啡,好香濃同好滑。平時返工開會,中環咁多唔同COFFEE SHOP但大家都會不約而同選擇呢間咖啡☕.📍32 Swatow St, 🌟Rating: 7.5/10💰Price: $90-120 pp.
📍32 Swatow St,
🌟Rating: 7.5/10
💰Price: $90-120 pp
2021-02-02 522 浏览
Cupping Room 其實平安夜已經去左食~ 因為節日加上限聚令既關係..驚要排隊~所以決定食依間既時侯就立即打電話去book 位Squid Ink Spaghetti Aglio E Olio $128係粗圓身既意粉, 店員一上菜就陣陣蒜香味散出黎, 面頭個三隻大蝦比我想像中大隻~爽口~但對我黎講有些少辣~可能頭一兩啖仲頂得住🥵之後我就要邊飲咖啡邊食~順帶一提 杯咖啡偏fruitty.~有少少果酸味~🍇🍎🍏Spaghetti with garlic cream sauce$128意粉都係粗圓身~有些少蒜香味~ 另外仲好多cream! 如果本身細食既..食完依個意粉係飽到上心口😆😂不過個日食lunch 有些少意外~就係漏單...隔離枱遲過我地黎食晒都未到我地🙈

2021-01-28 536 浏览
汕頭街的分店有兩層,今次坐下層,Bar枱有三個位,另外有三張枱,位置其實不多,食過幾次都覺得意粉唔錯,不過似乎menu比較少變化,次次黎都係呢幾款pasta。呢個意粉揀左配雞肉,每次都比佢的醬汁吸引,係好邪惡好creamy的白汁,而且好掛意粉,每條意粉都沾滿厚厚的醬汁,好好味,當然代價就係比較漏。雞肉就不過不失,唔會太鞋。呢個比我想像中辣好多,辣到我狂飲冰水,我估鐘意食辣的人會覺得好好食,佢係好乾身的意分,主要係辣同蒜香,意粉軟硬程度OK!Flat white偏nutty,冇得揀豆。
Spaghetti with garlic creamy suace
Squid Ink Speghetti Aglio E Olio
Flat White
Flat white偏nutty,冇得揀豆。
等候时间
10 分钟 (堂食)
Flat White
2021-01-03 565 浏览
今日約咗朋友去行山,係灣仔食早餐,朋友介紹,推介左呢間餐廳,佢話平時要排好耐隊,難得去到又唔使排隊。餐廳選擇種類好多,有唔同咖啡,價錢屬於中上。餐廳望落去唔算大,原來佢有2層,我哋選擇咗坐上層,地方好大,坐得好舒服。我同朋友都叫咗個有三文魚嘅早餐,賣相吸引,分量多,而且仲有生果🍎咖啡我就覺得一般,賣相已經唔吸引,拉花拉得唔靚,咖啡味道好普通。早餐唔錯,幾好食,而且用料多,最鍾意佢哋有生果,用心製作,可惜咖啡比較馬虎,減分,有少少失望,整體都算唔錯,坐得舒服,可以輕輕鬆鬆食個早餐。

餐廳選擇種類好多,有唔同咖啡,價錢屬於中上。

2020-12-26
$150 (早餐)
2020-12-18 577 浏览
Happy Friday同同事食好少少🙂想食Cupping Room好耐,次次嚟到都多人排隊,今日Lunchtime 大概1:30,唔洗等位。Squid Ink Spaghetti Aglio E Olio|$128(Lunch combo)佢用嘅意粉係偏粗,雖然唔係我最鍾意嘅意粉,不過煮嘅時間控制得好,有咬口,唔會太腍。蒜香味好重,加上辣辣地,成件事好惹味。烤大蝦肉質唔錯,爽口。Spaghetti with garlic cream sauceWith pan-fried chicken breast|$128(Lunch combo)今日調味好似幾重手,呢個意粉都有少少辣。Garlic cream sauce好味。Egg benedict with smoked salmon|$128(Lunch combo)嗌egg benedict一定唔會錯😂👍🏼Flat white (Lunch combo包一杯飲品)Iced chocolate (+$5)同事揀咗呢個,可以揀要唔要埋雪糕同cream。Set drinks都有好多選擇,cappuccino/flat white/latte呢
Happy Friday同同事食好少少🙂

(Lunch combo)

Spaghetti with garlic cream sauce Withpan-fried chicken breast

嗌egg benedict一定唔會錯😂👍🏼

Flat  white

Flat white (Lunch combo包一杯飲品)
Iced  chocolate

Iced chocolate (+$5)

同事揀咗呢個,可以揀要唔要埋雪糕同cream。

Set drinks都有好多選擇,cappuccino/flat white/latte呢d都唔洗加錢,值得一讚。

重不設加一🙂

Iced  chocolate
2020-12-09 2530 浏览
Cupping Room係有唔少分店,之前食過中上環幾間分店好幾次,一直覺得唔錯,反而灣仔呢間每次晏晝經過都見到滿座費事等就無入去,不過呢日比我發現原來除左下層仲有上層,結果接住之後一個禮拜已經即刻黎食多幾次🤣▪️ Egg Benedict w/ Smoked Salmon(7.5/10)💲128 (Lunch Combo)原來張相影到矇左所以唔擺了🤯呢個既班尼迪蛋切開有蛋漿流出,亦富有蛋香,煙三文魚又唔會過鹹,麵包脆邊內軟,另外配上水果如西柚拌碟,如果荷蘭醬濃味一點就更好了🤭▪️ Creme Brulee French Toast(8.5/10)💲108估唔到呢個幾有水準😍外面微焦脆身,內裡好似海綿蛋糕同埋麵包布甸質感般軟熟,濕潤度恰到好處,而且有住香濃蛋香同埋甜絲絲糖漿味道,加上脆面焦糖香蕉同埋士多啤梨,食完唔會油膩之餘好想再encore😋▪️ Spaghetti w/ Garlic Creamy Sauce(7.5/10)💲128 (Lunch Combo)醬汁一如既往creamy,而且蒜味香濃,帶有少少辣粉,雞胸肉未算得上嫩滑,但都唔會太嚡口,而且意粉彈牙,掛汁力強🍝▪️ Squid

Creme Brulee French Toast

▪️ Squid Ink Spaghetti Aglio E Olio(8/10)💲128 (Lunch Combo)

呢個同樣地有蒜香同埋辣粉,會比起上面個意粉辣,不過味道更為香口惹味,而且墨魚汁味都真係頗重,配上幾隻彈牙既大蝦,相比之下個人鍾意呢個多一點😈

▪️ Piccolo 💲Set Drink (Lunch Combo)

▪️ Flat White 💲Set Drink (Lunch Combo)

▪️ Hot Chocolate(7/10)💲Set Drink (Lunch Combo)
Piccolo、Flat  White、Hot  Chocolate

黎Coffee Shop飲朱古力🍫賣相都唔會比咖啡拉花遜色,吸睛既大概係面頭既棉花糖粒,整體味道不過不失,勝在唔會偏甜

🔎 整體評分(7.5/10)
Creme Brulee French Toast
2020-11-23 412 浏览
本來嗰日一心諗住去食Bake House🥺點知朝早10點幾去到都要等個半鐘😵 於是放棄左,決定搵下附近有無正嘅cafe,見到呢間就入左去試下🥳Cafe有兩層,環境都幾寬敞舒適👍Egg Benedict with Smoked Salmon ($108)賣相唔錯🤩 一切開水波蛋,啲蛋汁就流曬出黎啦,流心效果好好!🥳 表面嘅荷蘭醬順滑濃稠,加埋煙三文魚、菠菜等真係無得輸😋Sourdough烤得好香脆,但我覺得硬左少少,有啲難咬🙈 食完覺得有啲漏,好彩有西柚同香橙伴碟,好新鮮🤤💕Latte ($38)朝早飲返杯咖啡特別醒神☕️都幾香濃🤤-Cupping Room Coffee Roasters (灣仔)📍灣仔汕頭街32號地舖抵食指數:😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚😚/5

Latte ($38)
朝早飲返杯咖啡特別醒神☕️都幾香濃🤤

📍灣仔汕頭街32號地舖

抵食指數:😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚/5
當日經過灣仔 想搵間cafe同朋友坐下 就搵到呢間 2點尼到冇咩人 有2層 都幾多位~Cafe裝修簡單而型格 以黑白為主🖤🤍呢度唔洗加1 要自己出收銀到落單💰食物種類唔太多 叫lunch set 包野飲會比較抵 單叫朱古力要$60 但lunch set 加$5 就有 真係好抵!🍝Spaghetti with garlic creamy sauce +$10 with smoked salmon Lunch set包埋野飲 睇食評見呢個意粉最多人叫又幾吸引就叫呢個 果然冇令我失望 勁creamy garlic味好香!😍都幾大份👅🍝Squid Ink Spaghetti Aglio E Olio $128鍾意食墨汁意粉嘅人一定唔可以錯過!呢個意粉辣辣地,表面上又有炸蒜同香草,令到成個意粉好惹味👍🏼 大蝦食落鮮味又彈牙🍤💚Iced Matcha Latte with ice cream 單點$60綠茶茶味甘香,奶味香滑,配上細滑嘅忌廉同雲呢拿雪糕令成杯口感更佳😋🍫Iced Chocolate 跟餐+$5朱古力味香濃 奶味比較多 不過我鍾意🤣cream好香滑 一定要試!整體質素都好好去灣仔想搵
Cafe裝修簡單而型格 以黑白為主🖤🤍
呢度唔洗加1 要自己出收銀到落單💰

🍫Iced Chocolate 跟餐+$5

整體質素都好好去灣仔想搵間環境唔錯嘅Cafe chill下食下野 不妨一試💕😚
用餐时段
2020-10-22 450 浏览
聽講呢間嘅咖啡係得獎咖啡☕️今日係附近做完野,就約係附近返工嘅朋友一齊黎嘆下杯咖啡食下個lunch❤️spaghetti w/garlic creamy sauce + pan fried chicken breast 諗住揀個唔辣嘅意粉啦,點知食食下都有點辣(表示不能食一點辣的寶寶最好叫其他😅)其實好creamy,好香,雞肉都唔會鞋,都好大份呢,不抗拒辣的朋友可以試試😉Long black忍唔住一黎到就即刻飲😂黎唔切影相呢,本身係大大杯的🤣,超推介鍾意飲齋啡嘅朋友仔!味道好香純,鍾意佢唔會太苦澀,有唔會太酸,控制得好好❤️❤️❤️

Long black
2020-10-21
用餐时段
2020-10-18 358 浏览
𝓗𝓪𝓹𝓹𝔂 𝓢𝓾𝓷𝓭𝓪𝔂 𝓦𝓲𝓽𝓱 𝓜𝔂 𝓛𝓸𝓿𝓮🥰難得去婚展~於是同🙆🏻‍♂️早啲去灣仔食個brunch先.📍Cupping Room Coffee Roasters.🍳Eggs Benedict with Smoked Salmon ($108)- 脆脆嘅sourdough toast上面放左菠菜、煙三文魚同🙆🏻‍♀️最愛嘅流心egg benedict~完美配搭🥰仲有西柚同橙伴碟🍊好fresh~🥓Full Brekky ($138)-🙆🏻‍♂️點左個類似all day breakfast~有煎蛋、煙肉、香腸、蕃茄仔、大啡菇同脆口嘅sourdough toast😆係幾豐富嘅~大啡菇好juicy🤤如果有啲菜顏色會再靚啲☕️ Flat White ($38)-咖啡好香又夠濃☺️拉花都好靚🥤 Iced Coffee ($40)-齋啡入口唔會酸~飲筒用上環保物料造👍🏻
𝓗𝓪𝓹𝓹𝔂 𝓢𝓾𝓷𝓭𝓪𝔂 𝓦𝓲𝓽𝓱 𝓜𝔂 𝓛𝓸𝓿𝓮🥰

難得去婚展~於是同🙆🏻‍♂️早啲去灣仔食個brunch先
📍Cupping Room Coffee Roasters

2020-10-09 334 浏览
灣仔中午很多上班一族,呢間cafe都唔例外,在門口等左一陣先有得入。Cafe分上下層,下層同普通cafe一樣是開放式,order完比錢就有有staff送餐比你。午餐manu主要brunch為主,有包類,toast及意粉選擇,set drink仲配咖啡。我就叫了set lunch,主菜:egg benedict with smoked salmon飲品:PiccoloPICCOLO飲落普普通通,冇咩驚喜,有點甜,expresso加入牛奶(奶味有點重)。Egg Benedict比想像中細份(男士未必夠飽),但味道就相當唔錯。兩隻蛋係非常流心,配埋煙三文魚,包同醬汁食係好滿足。如果怕有少少‘溜’,仲有橙同西柚伴碟比你清下口。食物擺放同用黑色碟就岩晒打卡!

我就叫了set lunch,
飲品:Piccolo

如果怕有少少‘溜’,仲有橙同西柚伴碟比你清下口。
食物擺放同用黑色碟就岩晒打卡!

2020-10-09
等候时间
10 分钟 (堂食)
2020-10-07 178 浏览
同朋友係灣仔約食晏 因為想坐低傾下 灣仔周圍都多人 所以朋友就揀左呢間cafe一入去 人大約7-8成full 都唔算難搵位 但就要齊人/order左先可以入佢地有提供lunch set 主要都係pasta同brunch類野食 價錢around $12X加杯野飲 大部分茶同咖啡都可以免費加 算係咁我叫左個Squid Ink Spaghetti 份量唔算好多 不過最後加埋野飲係飽嘅呢個墨汁意粉都頗辣 但幾惹味 杯熱朱就都幾唔錯 但又冇話好特別總結就係如果想係灣仔食晏有個舒服d嘅地方坐 呢度都算係個唔錯嘅選擇😗

呢個墨汁意粉都頗辣 但幾惹味
杯熱朱就都幾唔錯 但又冇話好特別