難得去到灣仔,本身想去食好多人推介既bakehouse,但條龍長到🙈🙈就轉戰左另一間既cafe😎😎(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌗🌑Egg Benedict with Smoked Salmon($108)Avocado on Toast with Poached Egg($108)2款主食都發揮正常水平,如果以呢個地區同呢個價錢都算唔錯,流心蛋加埋三文魚/牛油果呢啲配搭一定唔會冇錯,用黎打卡一流💕💕,惟一係Sourdough bread食到最後可能有少少韌🙈🙈 順帶一提,呢到既咖啡唔錯,不過唔記得咗影相🤣🤣價錢:🌕🌕🌕🌑🌑正常cafe價錢,份量尚算正常,女仔食岩岩好,男仔食完應該唔太飽😂😂交通:🌕🌕🌕🌕🌑位於汕頭街,係灣仔地鐵站行過去大約5-10分鐘😎😎附近都好近利東街,如果想泊車都可以泊係利東街商場個停車場,位置都算闊落同埋都多數有位,如果咁岩買開野仲可以有泊車優惠😝😝環境:🌕🌕🌕🌑🌑餐廳有2層,收銀處係樓下,如果坐係樓上要上上落落比較麻煩,同埋位置唔算闊落,有機會要同其他人搭枱,所以唔可以話慢慢坐下嘆下🙈性價比:🌕🌕🌕🌑🌑個日係食唔到bake house所以臨時轉場去cuppin

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌗🌑

價錢:🌕🌕🌕🌑🌑

交通:🌕🌕🌕🌕🌑
位於汕頭街,係灣仔地鐵站行過去大約5-10分鐘😎😎

環境:🌕🌕🌕🌑🌑

性價比:🌕🌕🌕🌑🌑
個日係食唔到bake house所以臨時轉場去cupping room😂,食物質素尚算可以,但坐既環境得唔係特別舒服,間唔中食下都可以😝
用餐时段
之前喺銅鑼灣附近返工 發掘到呢間人流唔多又坐得舒服 可以坐喺度做吓嘢既cafe 最鍾意就係坐佢哋既梳化位🍵✿ Smorrebrod - Nordic-inspired open-faced sandwiches $138 (for 2 sandwiches & a cup of caramelised onion soup)➪ Pan-seared scallop and avocado厚厚嘅帶子煎到啱啱好 入面仲好嫩滑😋加埋用柚子醬汁調味既牛油果醬同三文魚籽一齊食🍋🥑口感豐富過平時cafe食開既avocado toast🥑🥪➪ Tempura soft-shell crab 天婦羅軟殼蟹都算幾大隻 亦都炸得好酥脆🦀上面淋咗啲芒果熱情果醬 食落好refreshing🥭😛➪ 洋蔥湯洋蔥湯上面有塊麵包🧅 吸收埋洋蔥湯一齊食都唔錯 但係成個湯偏鹹 飲到一半已經飲唔落🙈飲返杯hojicha latte算~📍Cupping Room Coffee Roasters 銅鑼灣希慎道33號利園一期3樓306號舖灣仔汕頭街32號地舖上環皇后大道中287-299號永傑中心LG舖尖沙咀廣東道3-27號海港城

厚厚嘅帶子煎到啱啱好 入面仲好嫩滑😋

評分ʕ •̀ o •́ ʔ
👅味道:♥♥♥♥/5
💸性價比:♥♥♥/5
🤟🏻回頭指數:♥♥♥/5
今日港島一日遊,諗住終於可以一試bookmark左超耐嘅cafe,仲要12點前到達,擔心好多人要等位,點知食完我地都包哂成個上層😂Spaghetti with garlic creamy sauce - chicken breast $148 ( Lunch combo set with drinks )蒜香味的確濃烈,雞胸肉夠嫩滑,但整體偏乾油膩感重,份量比一般cafe少。而跟餐嘅cappuccino 超令人失望,咖啡偏酸同苦,個人唔喜愛嘅味道Cream brûlée french toast $108 睇其他食評知道french toast 都係其中一個好食項目,但真心覺得好普通,算唔上好食,多士炸得有啲過火,焦糖都變黑有焦味,至於味道唔覺有蛋香,旁邊嘅忌廉亦唔夠奶味偏淡總結:再一次了解到就算好評多或者今年冇負評都唔代表間餐廳好食😂自己試一次最實際,今次就伏左了🙈價錢貴而食物質素麻麻,不過再次強調人人口味都唔同,我唔欣賞可能都會有其他人欣賞,只係希望同大家反映下個人評價😂評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️

2022-01-24 245 浏览
一邊吃一邊開會,接近午餐時段想找個地方可以坐久一點也不容易,這間cafe起碼是安全牌,幸好我11點多就到,因為接近12點已經開始滿座,二樓有四人大桌,雖然沒有靠背,但桌面總算夠大放置物品。來到這裡一定不能放棄牛油果系列,因為不是很餓,所以選擇了avocado toast☺️ 必須說它的牛油果格外綿密清新,中間加上的蛋黃醬才是重點,令味道豐富了不少,雖然蛋未夠流心,但多士烤得脆挽回不少分數,上面的almond很香口很有口感,是滿足的輕食。🔹cappuccino 咖啡香濃郁順滑,奶的份量也差不多,不會太渴喉,入口的豆味可以再多一點。

🔹cappuccino

cappuccino
Cupping Room主力發展自家烘焙咖啡豆,係國際咖啡界勇奪多個獎項。應該唔少Foodie打卡過其位於海港城分店(仿郵輪的落地玻璃窗口個間) , lunch近近地就去左灣仔嘅分店,呢間行佢本身嘅黑白型格路線。唔單只有高質咖啡,仲有多款精緻輕食。小編唔敢亂評咖啡, 今次介紹下d輕食。🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔♦Eggs Benedict - hk$138 熔岩爆漿嘅流心蛋下麵墊住鹹香三文魚同嫩菠菜,被流出的蛋黃包裹住,口感細膩豐富,流心魅力真系冇辦法抵抗🤩。 最底下墊住Sourdough bread(天然和最古老的發酵麵包,營養豐富,容易消化,對身體好有益),不過食到最後稍嫌韌左dd。整體成個組合都非常健康, 又能兼顧美味, 仲要夠靚可打卡, 心思抵贊🥰!♦Pulled pork linguine - hk$148 濃厚嘅醬汁(類似Pork Grill過嘅味道)包裹住扁意粉, 非常惹味!👍咖啡跟餐無需加錢,仲唔收加一,真系好抵贊!==============================📍Address: G/F, 32 Swatow Street, Wan Chai☎Tel: 237

🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔

♦Eggs Benedict - hk$138

👍咖啡跟餐無需加錢,仲唔收加一,真系好抵贊!

☎Tel: 23712338

🕒Mon-Fri: 08:00 - 17:00; Sat-Sun: 09:00 - 18:00
2022-01-06 125 浏览
Cupping Room Coffee Roasters灣仔汕頭街32號地舖好鍾意去灣仔一帶流連,因為有好多特色小店同餐廳,平時都係行完街再食野,今日就掉轉,去食個late breakfast叉足電再行!一直知道廈門街多野食,原來汕頭街都有唔少特色小店!衣間cafe裝修簡單,主要係黑白簡約設計,冇多餘嘅裝飾,感覺都幾舒服。同朋友叫咗《FULL BREKKY》同《Spaghetti w/garlic creamy sauce w/pan-fried chicken breast》,Full Brekky即係all day breaskfast,有兩隻太陽蛋,煙肉,烤蕃茄仔,焗燒烤大蘑菇,香腸同酸種多士。全個set最好食係大蘑菇,非常juicy又香口,多士都非常香脆另外意粉都非常好味!有咬口加埋個sauce好香濃creamy,正!唯一美中不足嘅係d雞肉好似有小小唔熟粉紅色咁樣
Cupping Room Coffee Roasters
灣仔汕頭街32號地舖

Restaurant is empty in peak lunch hour, their staff is very impolite and rude to ask me stand before my friend arrive, and being told off unless I pay for both persons, come here if you want to feel unwelcome like a low life
2021-11-09 925 浏览
每日返工最期待就係諗下Lunch Time食乜😹下晏先再有energy工作chur過💪#小胖遊灣仔🐠 ————————————————🔹🦑Squid Ink spaghetti aglio e olio🍝 $148 虎蝦辣炒墨魚粉😋墨魚意粉唔係沾上墨魚汁的,而係係意粉裡面,同時墨魚汁令意粉變得更彈牙好味,唔會因為食墨魚汁粉而變得牙齒全黑而尷尬🖤配合新鮮爽口虎蝦🦐辣辣哋同好蒜香🧄加持,有少少避風塘感覺🤫.🔹Egg Benedict with smoked salmon🍳 $138Poached Egg🥚流心效果,三文魚都大片,有Baby Spinaish係底🥬Sourdough 唔會硬到咬唔開,有用少少牛油🧈烘暖,我覺得幾好🍞.重要‼️嘅係跟餐咖啡係唔需要加錢呀~第一下覺得天啊,真係超著數🤑(後來諗深一層其實都係正常Cafe Main+Coffee價錢😂).🔹Iced Matcha Latte with Ice-cream 抹茶🍵味濃而回甘,奶好滑🥛仲要再加雲呢拿雪糕,即時更加冰涼又無好甜🤤小朋友心態有雪糕就加分💯.🔹Hot Latte 好飲,咖啡☕️偏Fruity,after taste有
#小胖遊灣仔🐠
————————————————
配合新鮮爽口虎蝦🦐辣辣哋同好蒜香🧄加持,有少少避風塘感覺🤫

Egg Benedict

重要‼️嘅係跟餐咖啡係唔需要加錢呀~
🔹Hot Latte
好飲,咖啡☕️偏Fruity,after taste有少少果酸味

————————————————
🧜🏻‍♂口水度:🌕🌕🌕🌖🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌖🌑🌑
🧚🏻‍♀打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌑🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
♟Overall♟
喺附近返工嘅😋完全令整個下午工作前得到refresh,轉數即時超過64GB ram
虎蝦辣炒墨魚粉 & Iced Matcha Latte with Ice-cream💚兩樣都值得推介
Egg Benedict
  • Squid ink spaghetti aglio e olio
  • Latte
  • Iced  Matcha  Latte  with  icecream
2021-11-05 334 浏览
今日嘅午餐係cupping room完成了大鄉里嘅我今日先至第一次食🤣叫咗Egg benedict,超足料超飽肚同埋最重要係超好食,西柚嘅配搭真係十分之好,食完egg benedict之後食返佢真係好refresh😍仲有佢比我想像中大份所以食得好飽灣仔店嘅環境亦都好大好舒服位置好足夠😍12點鐘去到食午餐嘅位置係足足有餘十分方便,不過其實佢本身都有得訂位,所以都好適合約會地理位置都十分之易搵整體十分良好
今日嘅午餐係cupping room完成了
大鄉里嘅我今日先至第一次食🤣
仲有佢比我想像中大份所以食得好飽
灣仔店嘅環境亦都好大好舒服位置好足夠😍
地理位置都十分之易搵
整體十分良好

2021-10-07 499 浏览
呢間係朋友介紹,特別推介意粉,不過包類都好有質素,而且咖啡評價都幾好😆大部分分店平日只營業到5點,就連週末都只係到6點唔做晚市,可想而知生意應該都幾唔錯。平日有lunch combo包飲品,不過對比番單叫意粉價錢其實combo等於用優惠價加配餐飲,如果無需要飲野單叫意粉可以平番二、三十蚊。-🍝Spaghetti with garlic creamy sauce (with smoked salmon) $158同款仲有雞胸版本平十蚊,不過第一次食完煙三文魚就念念不忘每次都揀返一樣🤣💕意粉除咗有蒜仲有芝士碎,連埋煙三文魚用火槍微微燒過好香口🤤意粉個creamy程度食過幾次都有分別,個人較喜歡多醬d嘅肥肥版本。試過外賣唔夠醬有啲乾身扣左好多分,建議都係堂食趁熱食好食好多😋❤️-🍝Squid ink spaghetti aglio e olio $148男朋友表示次次嚟都係食creamy spaghetti食到好悶想試下其他🤣睇名以為又係普通墨魚汁意粉點知食落有驚喜😳首先上枱嘅時候賣相都幾靚仔,有3隻大蝦🦐🦐🦐意粉係粗款身為幼麵愛好者扣左啲印象分🌝不過可能就係呢個原因所以先覺得食落有驚喜,因為
男朋友表示次次嚟都係食creamy spaghetti食到好悶想試下其他🤣睇名以為又係普通墨魚汁意粉點知食落有驚喜😳首先上枱嘅時候賣相都幾靚仔,有3隻大蝦🦐🦐🦐意粉係粗款身為幼麵愛好者扣左啲印象分🌝不過可能就係呢個原因所以先覺得食落有驚喜,因為本身無期望會好好食🤣意粉落左大蒜橄欖油同辣椒炒,所以都唔會好乾而且辣辣地幾惹味😛🌶大蝦調味恰到好處,爽口彈牙,連埋炸蒜一齊食好好味😋整體都係水準之作,唔鍾意cream pasta都好推介呢個👏🏻
🍫Iced chocolate with ice-cream
🍊Fresh orange juice
之前試過熱朱古力幾唔錯,估唔到凍朱古力都一樣好重朱古力味😍凍朱甜度低過熱朱,相信係因為凍朱會跟一球雲呢拿雪糕,溝埋就啱啱好😝
橙汁係唔飲咖啡的男朋友’s pick,正常橙汁一杯🙃
私心比較之前食嘅Al Forno Cafe and Bar,墨魚汁意粉同凍朱我都會投cupping room一票🙋🏻‍♀️特別係價錢差唔多嘅情況下,Al Forno其實食完唔太飽🙉而且Al forno lunch set仲要唔包飲品,cupping room🏅完勝🏅
總結:有質素嘅意粉,keep住有回頭🙆🏻‍♀️

• Iced  chocolate
2021-08-19 660 浏览
Lunch 時段去咗一間幾簡潔而且黑白色為主嘅餐廳, 佢係自助形式, 呢度有兩層, 座位唔多, 勝在夠寬躺舒適😉Lunch Set 有4款選擇,其中揀咗兩款😃Squid Ink Spaghetti Aglio E Olio $148落咗好多garlic落去, 好香蒜味🤩烤大蝦🍤做到爽脆效果🤩整體味道唔錯👍🏻Spicy Pulled Pork Linguine $148辣得嚟唔辛苦, Pork做得比較嫩身, 醬汁超濃稠, 意粉彈牙同做到好掛汁😍Set drinks方面有好多選擇👍🏻可惜以一間cafe嚟講佢嘅咖啡沖得有啲失望, 有待改善🙂Expresso Tonic飲落有啲酸😵Dirty落得太多奶, latte感重😐

Expresso Tonic
飲落有啲酸😵

Dirty
落得太多奶, latte感重😐
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
啡·嚐 @ Cupping room 老牌連鎖咖啡店呢間連鎖咖啡店係我好早期飲精品咖啡嘅時候,已經接觸。多年過去,水準如一。今次叫左我比較鍾意食三文魚Benedict,同埋Rwanda嘅kanzu手沖,嘢食一如以往地出色,手沖都進步左,多咗提子味,如果係灣仔區路過,應該都會再去食嘅🙂食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Cupping room

番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2021-01-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
2021-06-14 969 浏览
第一次係cupping room堂食brunch門口大玻璃窗同埋用粉筆字寫既menu幾吸晴Brunch 8款入面有4款都係有牛油果🥑 叫左個Avocado on Toast with Poached Egg~ 賣相好靚牛油果🥑 好creamy 好好味!熟既程度都岩岩好。Mayo加埋檸檬汁🍋好夾~唯一不足係個sourdough toast唔夠熱。如果你係一般食量既女仔,對你黎講都幾大份,因為始終有一整個牛油果🤪野飲就叫左杯flat white, 一如以往唔錯,所以冇特別close up影。順帶一題: 如果有得加錢變set, 唔洗分開買 會抵d 🥺/整體黎講:食物質素係非常好但佢冇set,性價比就一般。另外,Staff好有禮貌同埋笑容(特別係Cashier 妹妹🤣)
第一次係cupping room堂食brunch

賣相好靚
牛油果🥑 好creamy 好好味!熟既程度都岩岩好。
Mayo加埋檸檬汁🍋好夾~
唯一不足係個sourdough toast唔夠熱。

整體黎講:食物質素係非常好

等候时间
10 分钟 (堂食)
2021-06-06 720 浏览
平日嚟到唔使等位🥰 坐咗喺佢樓上閣樓 好似一個自己嘅空間嘢食今次試咗兩款都好好味😋😆1. Egg Benedictine with smoked salmon $108呢個都幾好食同埋所有材料好fresh😋 而且我好鍾意食佢嗰個包嘅質地🥰偏硬同好有口感🤣2. Full Brekky $138呢個就係有啲似All day Breakfast但我覺得份量都唔係特別多 雖然整體都好味但我都係覺得Benedict好味啲同抵食啲😍🥰依家個價格都偏貴但我覺得佢啲材料都好新鮮所有嘢都幾好味 但如果男仔你食就可能未必夠飽啦🤣而且佢舖頭入邊亦都唔係特別大如果繁忙時間去有可能要等位或者要坐得迫少少啦😆
平日嚟到唔使等位🥰
坐咗喺佢樓上閣樓 好似一個自己嘅空間
嘢食今次試咗兩款都好好味😋😆

Egg Benedict with smoke service

呢個都幾好食同埋所有材料好fresh😋

所有嘢都幾好味
但如果男仔你食就可能未必夠飽啦🤣
而且佢舖頭入邊亦都唔係特別大
如果繁忙時間去有可能要等位或者要坐得迫少少啦😆
  • Egg Benedict with Smoked Salmon
平時番工食lunch都好鐘意去Cupping room食 因為又唔會好逼 又覺得佢個意粉真係幾好食☺️☺️佢有lunchset 今次都係叫左…🥢Garlic creamy sauce with chicken breast spaghetti ⭐️⭐️⭐️⭐️意粉掛汁好好 又好咬口 岩岩好!而個汁都唔會太稀 濃稠度剛好 蒜味又好重 可以令到意粉掛住d汁🤤雞胸又唔會煎到鞋晒~而成個意粉既亮點係佢炙燒過既芝士粉 上枱既時候仲有少少好似煙薰既味 令個意粉好似昇華左😂😂每一啖都有好香既蒜味同少少既煙薰味 真係好好食🥰個set仲有杯野飲 我就叫左杯expresso tonic~佢唔會苦仲帶有少少酸味 係天氣甘熱既時候真係好醒神🤩

佢有lunchset 今次都係叫左…

• Spaghetti & Pan-fried Chicken Breast with Garlic Creamy Sauce