同朋友行過雅蘭中心見到呢間新開嘅coffee shop☕ 見到佢有賣Cupping Room 旗下中環餐廳La Viña 嘅甜品😳 好, 就坐低試下😝 店員介紹我哋咸點試吓五花腩肉咖哩飯🍛 ➕ 咖哩芝士飛碟🥪 飯用日本秋田小町米做, 配翠玉瓜, 醃製蘿蔔, 蛋, 加埋甜甜哋嘅日本咖哩 💁‍♀️ 有啲日本便當風味🍱 飛碟嘅咖哩味唔重, 但係都有咖哩香味, 熱辣辣, 幾啖就食完‼️ 💰 咖哩飯定食HK$68 (可配HK$42餐飲, 或者補差價upgrade其他飲品) 🍵 Coco Chanel (coconut milk, espresso, match a) - 單叫HK$50 ☕ Hot Chocolate - 單叫HK$45 (原本有拉花, 但係一開蓋時就已經整爛咗😩) 🥧 巴斯克焦香芝士蛋糕 Basque Burnt Cheesecake (La Viña Original 3") HK$46  コーヒータイム☕ 日本のカレーライス🍛===========
同朋友行過雅蘭中心見到呢間新開嘅coffee shop☕ 見到佢有賣Cupping Room 旗下中環餐廳La Viña 甜品😳 好, 就坐低試下😝

Japanese Rice with BBQ Pork Roll
Japanese Curry & Cheese Sandwich

La Vina Original 3"
招牌 Basque Burnt Cheesecake

コーヒータイム☕ 日本のカレーライス🍛

===========
2020-10-22
2020-10-22 96 浏览
呢間輕食店環境細細,主要係吧枱為主。佢主要係賣飲品、pastry;亦有飯。Japanese BBQ pork roll rice呢個一打開好多翠玉瓜及粟米芯🥬所以感覺好健康:仲有半隻糖心蛋。日本BBQ豬有3塊,配飯,如果減肥就啱晒。另外,叫咗個蜜桃酥餅。酥皮尚算少少脆,比較鍾意食個蜜桃。飲品試咗冷萃山楂普洱及冷萃蜜桃奶蓋茉莉。山楂普洱酸酸地,鍾意酸嘅人就啱。 蜜桃奶蓋茉莉,加埋奶蓋都幾夾。雪糕揀咗咖啡味,仲有啲咖啡粉末喺面,咖啡味都幾重。佢仲有La Vina產品(即Cupping room旗下中環新餐廳,芝士蛋糕出名)

Japanese BBQ pork roll rice

另外,叫咗個蜜桃酥餅。酥皮尚算少少脆,比較鍾意食個蜜桃。

雪糕揀咗咖啡味,仲有啲咖啡粉末喺面,咖啡味都幾重。

2020-10-22 67 浏览
旺角雅蘭中心地下,新開咗間cafe, 環境開陽,悠閑舒適。餐廳不單只有傳統咖啡,還有特色咖啡,飲品、蛋糕、麵包、櫻花🦐蛋飛碟及午餐定食,選擇都幾多🤩🤩原來呢間café 同中環La Vina 都係Cupping Room 旗下嘅餐廳,所以呢度都有提供La Vina 嘅人氣 cheese cake 㗎!不過今次未食到,下次再試吓。咖哩五花腩肉定食五花腩烤得香脆,一層肉一脂,口感十足。 咖哩汁另上,可以隨客人喜好加入飯裡。 定食飯用上圓圓的珍珠米,仲有好多蔬菜🥬、好味又健康。櫻花蝦🦐玉子燒飛碟 脆烤飛碟包著櫻花蝦蛋,熱辣辣,外脆內軟,夾著櫻花蝦及蛋香。 朱古力海鹽焦糖蛋糕綠茶紅豆蛋糕甜品當然唔少得,綠茶味真係好香濃,唔算太甜。至於朱古力焦糖,食落香滑,味道濃郁。士多啤梨🍓氣泡咖啡創新飲品,有氣咖啡,飲落更加醒神,值得一試。《創新口味滿有驚喜》綠茶Latte

旺角雅蘭中心地下,新開咗間cafe, 環境開陽,悠閑舒適。

咖哩五花腩肉定食

櫻花蝦🦐玉子燒飛碟
脆烤飛碟包著櫻花蝦蛋,熱辣辣,外脆內軟,夾著櫻花蝦及蛋香。

朱古力海鹽焦糖蛋糕
綠茶紅豆蛋糕

士多啤梨🍓氣泡咖啡
創新飲品,有氣咖啡,飲落更加醒神,值得一試。
《創新口味滿有驚喜》

綠茶Latte
2020-10-22 61 浏览
超人氣咖啡店Cupping room係港島之外終於開第一間分店,大家可以唔洗千里迢迢過海嘆靚啡啦🎉 店舖面積唔算大,裝潢行簡約風,採用開放型設計,感覺就會比較空曠~ 店内咖啡同pastries 嘅選擇都幾多,咖啡方面就主要分開做espresso 同cold brew系列☕️ 甜品主打最近係IG大熱,亦係Cupping Room𣄃下嘅西班牙蛋糕品牌La Vina,當然唔會少得最近熱捧嘅Basque Cheesecake 🧀 同一間店就可以試哂咁多樣嘢,真係爽啊!-青提子丹麥酥($28) 面層有四粒飽滿嘅青提子,雖然唔係話咩香印🤣 但都係皮薄多汁夠清甜。下面係丹麥酥,中間係custard filling。酥皮嘅層次感做得唔錯,外層香脆金黃,亦都有牛油香🥰 最重要係依到食平過中環$10!*抹茶紅豆麻糬酥($30) 外形雖則冇乜特別,但已經會見到唔少酥皮嘅layers~ 中間係抹茶+紅豆蓉,mochi夾心。配搭幾唔錯,係抹茶嘅餡料唔算好足,味道亦未stand out到🙈*La Viña 巴斯克蛋糕($48/原味3”, $52/伯爵茶味3”) 最細嘅size 一至兩個人share都冇問題,但就對比

La Viña 巴斯克蛋糕($48/原味3”, $52/伯爵茶味3”) 最細嘅size 一至兩個人share都冇問題,但就對比起6”較難做到流心/軟心效果😌 食落芝士味好濃,面層亦帶焦香~ 原味就食得出好香雲呢拿味,伯爵茶味就見到蛋糕有唔少茶葉碎,茶味會有,但唔算出。

冷萃山楂普洱($45) 依到都幾主打cold brew,而且亦都用依個元素諗左好多配搭出嚟🤩 依杯聽落去嘅配搭就幾衝擊,究竟咖啡加茶又work唔work呢?🤣 第一啖已經飲得出山楂嘅酸味,然後就係咖啡,最後會有啲茶嘅餘韻。整體配搭唔算難接受,咖啡仲係有氣泡的,幾有新意
冷萃蜜桃奶蓋茉莉($45) 奶蓋就唔係我哋平時飲開濃芝士味好厚身嘅奶蓋,依杯就薄身啲冇咁濃味,接近奶泡嘅感覺😙 蜜桃🍑同個茶香都好出,味道幾清新

Cold Brew軟雪糕($38) 可以加$4 蚊轉牛角包cone🥐,打卡值即刻大增!雪糕質感都幾滑身,冇冰粒。由於用左cold brew 出嚟嘅咖啡,咖啡味更香同有層次,偶爾會帶微酸,咖啡味絕對比奶味濃,做哂主角啊👍🏻
之前同大家介紹過Smoke & Barrels隔離有間Cupping Room 旗下嘅中環Bakery LA Vina🍞於旺角行下街發現到雅蘭中心下又開左個開放式新cafe,見到餐廳入面有熟悉嘅面孔LA Vina的Cheesecake及Loaf cake💕原來是cupping room期下的新cafe,下午茶時段又試一試tea!========================▫️日式咖喱吞拿魚飛碟三文治細細個已經好鍾意兩個邊邊封好的脆卜卜烘底三文治🥪兩片帶牛油香的方包,入面放入濕潤的咖喱吞拿魚餡料,吞拿魚香略為較出眾,應該還加上了花生醬令其鹹香味更突出啊▪️提子丹麥酥外層頗為酥脆但仍可以焗久一點增加脆度,酥內加入少量Custard和青提子,整體不錯不太濟膩🍇▫️牛角包軟雪糕甜品怎少得冰鎮的雪糕呢? 咖啡口味的雪糕屬偏水一點,比較類似雪葩的口感🍨 如果牛角包可以焗熱做到冰火交融的效果就更好了🥰▪️冷萃蜜桃奶蓋茉莉奶蓋鹹鹹香香加至清甜清爽的蜜桃茉莉,頗為開胃清新🌸▫️冷萃山楂普洱用上自家調配的山楂Syrup,連同清淡的普洱味道酸酸甜甜========================巧味道指數👅:👧🏻

▫️日式咖喱吞拿魚飛碟三文治

▪️提子丹麥酥

▫️牛角包軟雪糕

▪️冷萃蜜桃奶蓋茉莉
奶蓋鹹鹹香香加至清甜清爽的蜜桃茉莉,頗為開胃清新🌸

▫️冷萃山楂普洱
用上自家調配的山楂Syrup,連同清淡的普洱味道酸酸甜甜
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
📍 CR²
旺角雅蘭中心G/F 4-5號鋪
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #discoverhongkong #instafollow #foodie #diningcityhk #foodstagram #hongkongfoodie #852foodie #bestfoodhongkong
2020-10-18 159 浏览
這間CR² by Cupping Room Cafe位於旺角亞蘭商場地舖!係一間開放式嘅店舖!店舖雖然唔係好大!環境坐落都幾舒適!至於去哋嘅食物同埋飲品都好有質素!仲有LA vina 嘅蛋糕賣😚.巴斯克芝士蛋糕抹茶紅豆椰子抹茶咖啡摩卡.巴斯克芝士蛋糕:去哋嘅芝士蛋糕十分之出名!賣相十分吸引😍😍😍!真係睇得又食得😋😋😋!芝士味又重又香濃!食入口啖啖芝士嘅香味感覺好幼滑!食到停唔到口!真係好正👍👍👍!.抹茶紅豆:食入口好香抹茶味!味道香濃!又有口感!又食到紅豆嘅味道!蛋糕面放咗D抹茶醬又唔會好甜!都算唔錯!.椰子抹茶咖啡:飲入口帶有小小椰子味道!香濃咖啡嘅味!飲入口都好滑口!又唔會好甜!.摩卡:好香朱古力味道!飲入口好香!啖啖朱古力味!十分之濃郁超好飲!.*店舖嘅芝士蛋糕唔止得一個人size!有大size可以同朋友分享*.同埋賣相好吸引嘅便當😍😍😍!味道好好😋😋😋!

係一間開放式嘅店舖!店舖雖然唔係好大!環境坐落都幾舒適!
巴斯克芝士蛋糕
抹茶紅豆
摩卡

巴斯克芝士蛋糕:

抹茶紅豆:

椰子抹茶咖啡:

摩卡:

同埋賣相好吸引嘅便當😍😍😍!味道好好😋😋😋!

2020-10-16
2020-10-17 109 浏览
有時喺旺角想飲吓咖啡除咗上樓上,雅蘭地下都開咗間新派cafe係開放式嘅設計,好悠閒嘅感覺咖啡好飲不在話下,抹茶同椰子嘅組合真係好過撞奶,同埋連飲筒都食得,好綠色呀(講明先冇味㗎)蜜桃溝氣泡咖啡份外驚喜,記得唔好攪拌得太快,如果唔係會充氣滿瀉LA Vina嘅cheesecake都勁回味,伯爵茶味正到拍檯佢仲有其他LA Vina嘅產品可以選購,海鹽焦糖朱古力蛋糕一樣正到痹呀最最最緊要呢,就係由包裝到健康都非常綠色嘅咖喱定食五花腩肉香噴噴入口即溶,蔬菜都多但好惹味素食者更可以揀茄子肉,一樣咁滋味咖喱味道好食得嚟又夠特別,澆食同蘸食一樣得,珍珠米加上健康配搭,啱晒新時代嘅我地啦

係開放式嘅設計,好悠閒嘅感覺

蜜桃氣泡咖啡

伯爵茶芝士蛋糕

朱古力海鹽焦糖

最最最緊要呢,就係由包裝到健康都非常綠色嘅咖喱定食

咖喱定食

五花腩肉香噴噴入口即溶,蔬菜都多但好惹味

咖喱定食

素食者更可以揀茄子肉,一樣咁滋味

2020-10-16
蜜桃氣泡咖啡