2017-02-26 185 浏览
先講下黑毛豬沙律伴黑醋黑毛豬好香油脂芳香,食落咸咸地加埋個黑醋汁,呢個配搭作為前菜一流。燒德國豬手伴酸椰菜外皮燒到卜卜脆,而裏面肉都冇燒乾,依然好滑。份量都大,加埋酸椰菜一齊食,中和返肉既咸味。隻豬手比起出面既德國餐一啲都冇失色。法國鵝肝配黑松露忌廉飯呢味要講下個鵝肝SIZE真係冇欺傷,有大半個飯面積大~鵝肝煎得香口,油脂味香,質感軟滑。意大利飯忌廉汁香濃,加上陣陣黑松露幽香,真係好正有人揀唔到下叫左兩個甜品法式焦糖燉蛋同埋心太軟伴雪糕焦糖燉蛋做得蛋香滑嫩兼備,而面層既焦糖燒得薄而脆。心太軟切開一小角後,流出朱古力。朱古力醬夠香濃,入口有濃濃的朱古力香味。一啖心太軟, 配上一啖雪糕, 一冷一熱, 雙重口感。雖則甜品款式唔多,但冇諗呢到甜品水準都咁高。
先講下黑毛豬沙律伴黑醋

黑毛豬好香油脂芳香,食落咸咸地

加埋個黑醋汁,呢個配搭作為前菜一流。
燒德國豬手伴酸椰菜

外皮燒到卜卜脆,而裏面肉都冇燒乾,依然好滑。
份量都大,加埋酸椰菜一齊食,中和返肉既咸味。

隻豬手比起出面既德國餐一啲都冇失色。
法國鵝肝配黑松露忌廉飯

呢味要講下個鵝肝SIZE真係冇欺傷,有大半個飯面積大~

鵝肝煎得香口,油脂味香,質感軟滑。

意大利飯忌廉汁香濃,加上陣陣黑松露幽香,真係好正
有人揀唔到下叫左兩個甜品

法式焦糖燉蛋同埋心太軟伴雪糕

焦糖燉蛋做得蛋香滑嫩兼備,而面層既焦糖燒得薄而脆。

心太軟切開一小角後,流出朱古力。

朱古力醬夠香濃,入口有濃濃的朱古力香味。

一啖心太軟, 配上一啖雪糕, 一冷一熱, 雙重口感。

雖則甜品款式唔多,但冇諗呢到甜品水準都咁高。
2017-02-24 3855 浏览
好耐無出尖沙咀SHOPPING 血拼完一輪梗係要食餐好補下朋友帶路黎寶勒巷一帶揾食 最後決定食西餐揀COSMOS食主要係俾佢門口MENU吸引SET DINNER多款式 價位$150-$250不等禁多選擇我地好快就諗好食咩牛油果三文魚芝士焗飯+德國豬手兩個一齊SHARE食仲滿足首先上左餐包同餐湯大讚呢個忌廉南瓜湯 好香濃忌廉 濃而不咸質感吾會太杰 啖啖南瓜清香餐包有別一般貨色 係超脆既香草多士可以睇到包身落左好多香草 真材實料主菜焗飯我俾一百分 面層芝士份量剛好忌廉汁味道十分配搭芝士特別欣賞三文魚同牛油果一條條鋪滿面 正因為好多時成本問題吾會有禁多份量至於豬手真係不得了 超抵食同stanley某出名德國餐廳有比中意連埋豬皮食 脆卜卜好香口大大啖肉放入口好滿足咸度可接受 又或者配合酸菜食會更易入口餐甜品係朱古力MOUSSE CAKE甜度週中 入口軟滑細細件吾會太膩胃最後飲埋餐飲大滿足埋單一人二百蚊到 價錢合理仲有張晚市COUPON送 下次出開tst一定會encore
好耐無出尖沙咀SHOPPING 血拼完一輪梗係要食餐好補下

最後飲埋餐飲大滿足
埋單一人二百蚊到 價錢合理
仲有張晚市COUPON送 下次出開tst一定會encore
2017-02-24 229 浏览
是日晚上,男朋友話要帶我去間有情調D嘅餐廳帶左我尼尖沙咀的一間餐廳~ Cosmos Restaurant & Bar小小的一間西式餐廳,似乎都幾受歡迎,人客爆滿!! 好彩男朋友一早訂左枱 ^^ 預備左2人枱比我地~直正嘅燭光晚餐 小小的燭光凝造氣氛有酒offer嘅 restaurant & bar; 不過今晚都係唔想飲酒~叫左杯soda 同朱古力~頭盤: 黑毛豬火腿蜜瓜蒜包放得非常精緻,木板上放左切好左嘅蜜瓜,配上4朵砌成好似花形嘅黑豬火腿、蒜包同埋沙律菜。貌相非常加分,而且只係$128,覺得CP值極高   火腿配蜜瓜,火腿好易就咬得開,香咸主菜叫左韓式雞肉卡邦尼年糕~西韓fusion菜,份量都幾多年糕口人感細糯配答卡邦尼的芝士 而韓式雞肉係炸雞~無骨炸雞~啖啖肉,外皮脆物唔會油油地~另一主菜,母子牛肉漢堡包配薯條母子漢堡包真係一大一細,好得意,覺得好arm 一家三口尼食!
是日晚上,男朋友話要帶我去間有情調D嘅餐廳

小小的一間西式餐廳,似乎都幾受歡迎,

人客爆滿!! 好彩男朋友一早訂左枱 ^^

預備左2人枱比我地~
直正嘅燭光晚餐
 小小的燭光凝造氣氛

叫左杯soda 同朱古力~
頭盤: 黑毛豬火腿蜜瓜蒜包

放得非常精緻,木板上放左切好左嘅蜜瓜,

配上4朵砌成好似花形嘅黑豬火腿、蒜包同埋沙律菜。

貌相非常加分,而且只係$128,覺得CP值極高

火腿配蜜瓜,火腿好易就咬得開,香咸
主菜叫左韓式雞肉卡邦尼年糕~

西韓fusion菜,份量都幾多

年糕口人感細糯配答卡邦尼的芝士

而韓式雞肉係炸雞
無骨炸雞~啖啖肉,外皮脆物唔會油油地~
另一主菜,母子牛肉漢堡包配薯條

2017-02-21
  • 黑毛豬火腿蜜瓜蒜包
  • 韓式雞肉卡邦尼年糕
  • 母子牛肉漢堡包配薯條
2017-02-23 329 浏览
朋友推介寶勒巷呢間西餐廳,話環境幾高級,但價錢唔貴,食物質素唔錯,所以同男朋友行開尖咀就黎食下我地每人點左個精選晚餐,首先每人一碟沙律,份量適中,沙律菜同青瓜新鮮爽口, 配合藜麥及黑醋作醬料, 酸酸甜甜,十分開胃又健康!之後就餐湯配麵包,餐湯忌廉味相當濃,飲落感覺有小小芝士味🙈薯仔磨得幼滑,飲落質感濃厚,加上充滿香草味既麵包,送湯一流!我就點選左德國豬手豬手。外面香脆惹味,入面啖啖肉。肉多汁又唔鞋囗,十分鮮嫩,兩者簡直完美搭配合,再配上酸菜解膩,同埋香滑薯蓉,令我同男友食唔停口!男友叫左牛油果三文魚焗飯,份量好足,飯同三文魚都多,白汁味唔係好濃,食落唔會膩,加入牛油果一齊食,感覺Creamy得黎又健康,正😋是日甜品係芝士蛋糕,細細件,芝士味唔太濃,唔會膩,芝士蛋糕作結感覺不錯!
2017-02-23 145 浏览
尖沙咀一向是餐廳食肆集中地,相約朋友食飯不難找到有驚喜的餐廳。在寶勒巷見到一家餐廳,環境好像寧靜舒適,喜歡作新嘗試的我們進去一試。餐廳有晚餐,價錢不太貴,正當苦惱選那個餐時,見到有廚師推介的烤龍蝦伴海鰈魚柳,被吸引了。烤雞凱撒沙律雞肉很多,火喉控制得剛好,肉質不會粗糙,加了些胡椒使其惹味。羅馬生菜則新鮮爽口,清新之選。黑松露野菌忌廉湯忌廉湯味道濃郁,還加了不少松露油,使其更香。野菌粒混在湯中,富有口感。主角出場,龍蝦跟魚柳及配菜,很色彩豐富的主菜,吸睛度高。龍蝦肉質厚實,味道還可。魚柳煎得外脆內軟,而且魚味香,配以牛油煎,很美味,外面平凡的魚柳味道並不平凡。這裡主菜水準頗佳有驚喜,而且環境舒服,跟三五知己食飯談天確實不錯。

烤雞凱撒沙律

2017-02-22 152 浏览
美女朋友說得想吃斧頭扒,當然立即行動約人!約齊四位,一同來吃這裡的四人餐!這裡的四人餐包括了沙律、餐湯、炸雞、意粉、斧頭扒、甜品,還有飲品/酒。總共7款食物和飲品,每位約$400。煙三文魚凱薩沙律長長的一塊三文魚,配上沙律菜,麵包脆粒、芝士。沙律菜非常新鮮,咬下索索聲卜卜脆!辣味炸雞鎚配薯條炸雞鎚外層炸皮厚度適中,不會過厚過實。薯條即點即炸,很香脆好吃。黑松露野菌忌廉湯黑松露味道很濃,野菌粒份量不少,但湯有點稀。Pina Colada乳白色的Cocktail,味帶甜甜的椰香。意式海鮮扁意粉蜆、魚柳、魷魚都有四件,每款一人一件剛剛好!魚柳軟滑,魷魚也彈牙。主角斧頭扒出埸了!點了medium的熟度,牛扒內裡烹至粉紅色。中間的油脂分怖不多,但肉香很濃,值得一試!最後以朱古力甜點作結。
美女朋友說得想吃斧頭扒,

當然立即行動約人!

約齊四位,一同來吃這裡的四人餐!

總共7款食物和飲品,每位約$400。
煙三文魚凱薩沙律

辣味炸雞鎚配薯條

炸雞鎚外層炸皮厚度適中,不會過厚過實。

薯條即點即炸,很香脆好吃。
黑松露野菌忌廉湯

黑松露味道很濃,野菌粒份量不少,但湯有點稀。
Pina Colada

乳白色的Cocktail,味帶甜甜的椰香。
意式海鮮扁意粉

蜆、魚柳、魷魚都有四件,每款一人一件剛剛好!

魚柳軟滑,魷魚也彈牙。
主角斧頭扒出埸了!

點了medium的熟度,牛扒內裡烹至粉紅色。

中間的油脂分怖不多,但肉香很濃,值得一試!
最後以朱古力甜點作結。
2017-02-22 270 浏览
尖沙咀寶勒巷、赫德道一帶,是傳統的酒吧地段,而近年有不少大小食肆進駐,各國菜式林立,選擇豐富,逐漸轉型為覓食熱點。較早前由一位友人帶路,一起去了那裡一間新近開業的西餐廳覓食,據說此店食物水準不俗,門面以純白簡約風裝潢,近入口處放有兩張高身餐桌,有點似酒吧的格局,入到店內感覺截然不同,地方雖不算太大,勝在裝修氣派時尚,環境感覺寧靜舒適,柔和偏暗的燈光形做了一抹浪漫氣氛,置身其中讓人放鬆陶醉。望望餐牌,除了Snack或A la carte外,亦有提供Set dinner選擇,當中的款色很不錯,套餐包有沙律、餐湯、主菜、甜品和飲品,價錢由$128-$298左右不等,以尖沙咀區來說也算合理。筆者和朋友分別選了德國豬手拌酸椰菜和蒜香白酒龍蝦扁意大利粉。先來的是有機藜麥田園沙律,只聽名字已覺得很健康,沙律份量適中,新鮮清爽的沙律菜,伴上紅菜頭片、青瓜和車厘茄,面頭灑上有機藜麥,細細粒帶點嚼勁,口感得意,配上橄攬油黑醋汁,清新醒胃,為整頓晚餐來一個好開始。當天的餐湯是意大利菜湯,濃濃的番茄香,配上椰菜甘筍增加口感,味道酸香,開胃醒神。餐湯跟有一塊香草麵包,麵包混入了香草碎焗製,質感綿密,塗上牛油沾點
意大利菜湯,香草麵包
意大利菜湯
當天的餐湯是意大利菜湯,濃濃的番茄香,配上椰菜甘筍增加口感,味道酸香,開胃醒神。餐湯跟有一塊香草麵包,麵包混入了香草碎焗製,質感綿密,塗上牛油沾點餐湯,牛油奶香遇上番茄清香,十分配合。
德國豬手拌酸椰菜
德國豬手拌酸椰菜,經典的德國菜式,豬手皮烤得勁脆口,有點像中式的脆芝麻皮燒肉,切落去還發出嚓嚓的聲響,聽到已令人食慾大振。內裡的肉甫鹹香,肉質鬆軟不算太乾,配上酸椰菜,解去了油膩感,味道不俗,唯一挑剔的是,有某些脆皮的位置烤得過硬,連咬也咬不開,但整體質素仍是值得一讚的。
蒜香白酒龍蝦扁意大利粉
蒜香白酒龍蝦扁意大利粉,原隻波士頓龍蝦(半邊)隨扁意粉一同上枱,用料十足,吸睛度極高。大廚貼心的已將龍蝦鉗整隻去殼,龍蝦肉質鮮香結實,調味偏淡讓客人細細啖出龍蝦本身的鮮味,但如能加多點牛油蒜香,味道將更突出。扁意粉煮得接近Al dente口感,彈牙爽口,搭上蒜香白酒汁,少許蒜香酒香帶出的風味還算不錯,唯略嫌汁醬太少,味道清淡較乾身,不夠惹味,與龍蝦感覺仿似貌合神離,未能相互交融,只是各自各精彩,如能改善一下,在汁醬中加入龍蝦鮮味,將會更有層次更惹味。但其實都是那舊調,百多元一客龍蝦餐,以價論貨來說,其實已算不錯了。
Blueberry Cheese Cake
最後是甜品Blueberry Cheese Cake,芝士蛋糕細細件裁成正方形,餅師還在碟上以醬汁畫上花紋字樣,十分精美窩心,蛋糕上的藍莓醬酸甜果香滿滿,芝士餡帶藍莓乳酪果香,中間夾雜著藍莓粒,口感較結實但依然軟滑,奶香十足,餅底亦很鬆脆,唯個人覺得以芝士餅而言芝士味略嫌淡了一點,當然芝士味的濃淡很在乎個人的喜好,所以基本上還是一道的不俗的甜品

整頓晚餐由沙律到甜點質素都有一定的水準,雖不是很有驚喜,勝在味道健康清淡,個人覺得會較適合女士口味,以百多二百元的一個套餐的價格來說,真的又夫復何求呢?!加上店內環境坐得舒適,店員招呼亦算周到,難怪當晚所見大部分客人都以女士居多,吃完晚飯還可以摸摸酒杯底,叫杯Cocktail跟閨蜜促膝長談,不失為鬧市中的一個新落腳點。
2017-02-13
意大利菜湯,香草麵包
意大利菜湯
德國豬手拌酸椰菜
老公係尖沙咀番工,放工接他收工。夜少少有會同幾個人朋友係尖沙咀飲野。未夠鐘,所以係附近周圍揾食。經過睇到店內燈光七彩繽紛,裝修時尚有格調。就決定入黎啦^_^座位寬闊舒適,有空間感。係餐牌見到大蝦藜麥沙律,賣相吸引味道清新令人開胃,不錯。由於有下場所以都不敢叫太多食物。就叫左牛肉漢堡,賣相精緻。漢堡分量十足,牛肉juicy,漢堡包熱辣軟熟,同老公share都是不錯的選擇。烤西班牙黑毛豬,肉質爽脆有咬時大有肉汁。意杯彩虹特飲,個人喜愛,用上多種果汁調配而已,味道層次豐富,推介!這裏的甜品亦是我推介的Tiramisu 咖啡味香濃,cream非常軟滑,值得返嚟再食
老公係尖沙咀番工,放工接他收工。
夜少少有會同幾個人朋友係尖沙咀飲野。
未夠鐘,所以係附近周圍揾食。
經過睇到店內燈光七彩繽紛,裝修時尚有格調。
就決定入黎啦^_^
座位寬闊舒適,有空間感。
係餐牌見到大蝦藜麥沙律,
賣相吸引味道清新令人開胃,不錯。
由於有下場所以都不敢叫太多食物。
就叫左牛肉漢堡,賣相精緻。
漢堡分量十足,牛肉juicy,漢堡包熱辣軟熟,
同老公share都是不錯的選擇。
烤西班牙黑毛豬,肉質爽脆有咬時大有肉汁。
意杯彩虹特飲,個人喜愛,
用上多種果汁調配而已,味道層次豐富,推介!
這裏的甜品亦是我推介的
Tiramisu
咖啡味香濃,cream非常軟滑,值得返嚟再食
2017-02-21 201 浏览
尖沙咀寶勒巷從來都是酒吧林立的地方。新年後第一餐,陪女朋友食餐好嘅☺️COSMOS restaurant & bar.食餐勁又飲餐好嘅。門面燈火通明,內𥚃亦不會太昏暗。再加上蠟燭點綴,浪漫度up第一道頭盤主要開胃用。先吃少少甜的蜜瓜,再吃少少咸的西班牙火腿。完全停不了口🙈當中還有蒜茸包,沙律伴碟。而且份量超足,兩個人撐枱腳剛剛好。完美示範:西班牙火腿配蜜瓜。一啖過最滿足。卡邦尼意粉吃得多,卡邦尼年糕真的第一次試。跟平常卡邦尼一樣,個汁有加煙肉和菇。韓式年糕比中式的爽口,沒有太癡牙。因為用上意式煮法,少了平常韓式年糕的的辣。各有各好,各取所需。最後叫多一客子母漢堡。見到佢一大一細,真係母子咁款。不論大小,件安格斯牛都足哂料。再配上新鮮番茄和生菜,真係好食過好多burger 店當然例牌有即炸薯條👍
尖沙咀寶勒巷從來都是酒吧林立的地方。
新年後第一餐,陪女朋友食餐好嘅☺️
COSMOS restaurant & bar.
食餐勁又飲餐好嘅。
門面燈火通明,內𥚃亦不會太昏暗。
再加上蠟燭點綴,浪漫度up
西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜拼香草蒜茸包
第一道頭盤主要開胃用。
先吃少少甜的蜜瓜,再吃少少咸的西班牙火腿。
完全停不了口🙈
當中還有蒜茸包,沙律伴碟。
而且份量超足,兩個人撐枱腳剛剛好。
完美示範:西班牙火腿配蜜瓜。一啖過最滿足。
韓式雞肉卡邦尼年糕
卡邦尼意粉吃得多,卡邦尼年糕真的第一次試。
跟平常卡邦尼一樣,個汁有加煙肉和菇。
韓式年糕比中式的爽口,沒有太癡牙。
因為用上意式煮法,少了平常韓式年糕的的辣。
各有各好,各取所需。
子母安格斯牛肉漢堡包伴薯條
最後叫多一客子母漢堡。
見到佢一大一細,真係母子咁款。
不論大小,件安格斯牛都足哂料。
再配上新鮮番茄和生菜,真係好食過好多burger 店

當然例牌有即炸薯條👍
2017-02-17
西班牙黑毛豬火腿配蜜瓜拼香草蒜茸包
韓式雞肉卡邦尼年糕
子母安格斯牛肉漢堡包伴薯條
2017-02-19 148 浏览
精打細算既朕,當然唔會選擇係情人節正日214去食大餐~就趁情人節前2日,黎到TST一間餐廳到試下~坐低左一陣,waiter好有禮貌為我地介紹一下除左set dinner之外,MENU裡面仲有好多其他野食俾你簡~除左最基本既意粉,同扒,仲帶羊架,豬手等~叫得restaurant & bar, 當然仲有關於酒類既野飲啦~朕一向都唔太喜歡飲酒~所以普通叫左杯mocktail~依杯mocktail叫做prefect match~ 係由Lime Juice + Grapefruit + Cranberry Juice + Sprite (聽聞女士飲多D Cranberry juice係對身體好架~記住飲多D喇~) 雖然佢MIX左好多果汁,但飲落都咯會太甜~幾好幾好~隔左一陣,set dinner個沙律同湯就分別上喇~佢個沙律幾好~好在係個沙律面上有好多藜麥,減開肥既朋友都應該知道藜麥係一樣好健康既食品,零卡路里之餘仲好飽肚~再加上佢落左D醋~酸酸地幾開胃~去到個南瓜湯,味道算濃,而且一D都唔稀~再等多5-10分鐘到~主菜就上喇!朕唔想太飽,所以食飯依樣野就留返俾男人做~ 有相得見~朕叫既係安格斯

除左最基本既意粉,同扒,仲帶羊架,豬手等~
Prefect Match
set dinner
set dinner 南瓜湯
去到個南瓜湯,味道算濃,而且一D都唔稀~

再等多5-10分鐘到~主菜就上喇!
set dinner 烤美國黑安格斯肉眼扒 (10安士)
朕唔想太飽,所以食飯依樣野就留返俾男人做~ 有相得見~朕叫既係安格斯牛~原來都幾大塊~
可能驚你淨食肉咯夠,同時跟埋個薯蓉同小小蔬菜~蔬菜同時係用燒既方法~煎香左食落口幾好~
朕叫既係5成熟,冇咩over cook, 都仲見到紅紅地~ 塊扒袋落去既質地都幾"淋"~但筋相對黎講有D多,同埋上枱既時候已經唔算熱,暖暖地,所以塊扒未食到一半已經開始凍~另外男人就簡左飯
成個MAIN 主要係用海鮮做主題~
首先講講個香煎海鱸魚~魚皮不是煎得太太太太太太脆,但好香~  同時條女係冇咩亞味同腥味~咁已經係一樣好好既事~重點要講下個飯!個飯好!出!色!點解咁講?個飯叫做蟹黃忌㢘飯~ 食落第一口,啖啖海鮮味係個口~食真小小~原來係好重好重既蟹黃味!重點係真係一D都唔腥~ 同埋話明係cream rice, D飯係完全吸晒所有忌㢘味,唔會太濕都唔會太乾~非常非常好~如果佢再改用埋意大利飯,個味道同咬感就真係完美喇~
set dinner 朱古力慕絲
到最後,set dinner個dessert係chocolate mousse ~umum.....朱古力味都OK,但朕不是太喜歡mousse~ 所以食左一半就冇食了~

總結:價錢方面算屬於中價~同時份量都不算細~ 錢同份量比例都算合理,環境都唔差,靜靜地可以傾下計~味道方面~ 朕會覺得煮既野食,係比就咁煎既好味道~大家不防考慮下~
2017-02-12
2017-02-19 2805 浏览
近呢陣子我又比較多在尖沙咀吃晚飯了,每天花在尖沙咀的時間足足有12小時吧!這家店子在新開張時候吃過午餐,經友人提起才知道晚餐有我很想吃的斧頭扒!我們一行四人,點了四人斧頭扒餐,$1588煙三文魚凱撒沙律沙律己經分了四份,很貼心。不用扮有禮貌幫朋友們分吃。沙律的芝士碎、黑椒、鹽等等的調味恰當好處,鹹度適中。而煙肉切得頗大粒,不是碎上,可幸煙肉還是有肉汁,不會硬崩崩。黑松露野菌忌廉湯黑松露的味道不太特出,味道比較淡,注重健康的香港人會喜歡,可惜我是一個不太注重健康的人,所以還是拼命下鹽。辣味炸雞鎚配薯條炸雞鎚十分出色,外層炸粉不厚但脆口。雞肉嫩滑,連脆骨都吃掉。意式海鮮扁意粉意粉很大堆頭很華麗,有大蝦、花甲、魷魚等,伴上蕃茄蓉做的醬汁,清新開胃。烤美國斧頭扒,40安士主菜上場了,是比我臉更大的斧頭扒! 我們瘋狂拍照一輪,還把它扮成網球拍影相,連附近兩臺的客人都走過來問我們可不可以拍照!斧頭扒要了medium,其實斧頭扒就是一塊巨形的牛扒,位置應該是T bone 附近。牛扒本身是好吃的就會好吃,所以要看牛肉本身的質素了。 這個牛扒的牛味不是太濃,但肉汁還是很夠。 甜品最後的甜品是朱古力慕絲

我們一行四人,點了四人斧頭扒餐,$1588
煙三文魚凱撒沙律
辣味炸雞鎚配薯條
意式海鮮扁意粉
烤美國斧頭扒,40安士
甜品
最後的甜品是朱古力慕絲,廚師很有心思將兩位女士的甜品畫了朵花。 朱古力慕絲質感幼滑又夠冰凍,而加了畫花的甜品,實在是美滿的一餐,生日飯都絕不失禮!
餐酒
套餐包括的每人一杯house wine。可以選紅白酒。
2017-02-02
2017-02-18 109 浏览
之前行開尖沙咀都冇留意呢間小店,今次經過就決定試下。西班牙黑毛豬火腿田園沙律(呢個價錢唔記得)個沙律係伴黑醋汁,食落酸酸地好開胃。火腿入口味道香濃,散發著油香香味~法國鵝肝配黑松露忌廉飯($138)一上枱就聞到好香松露香味飯粒粒分明,硬度適中,食落好Creamy。黑松露幽香係口中揮之不去~鵝肝外層煎得啱啱好,入口即溶,味道豐腴~燒德國豬手伴酸椰菜($228)外皮燒得好脆,但肉質仍然好嫩,唔會好乾身。另外佢伴酸椰菜好好,酸酸地中和返肉類既油膩感。呢個配搭好好~法式焦糖燉蛋(約$50)面層嘅焦糖脆薄而脆,蛋香又滑嫩。仲要畫左朵花,夠心思~整體真係唔錯~價錢方面係尖沙咀黎講都唔算太貴~佢另外都有啲set dinner, 下次都想試下!
之前行開尖沙咀都冇留意呢間小店,今次經過就決定試下。

西班牙黑毛豬火腿田園沙律(呢個價錢唔記得)

個沙律係伴黑醋汁,食落酸酸地好開胃。

火腿入口味道香濃,散發著油香香味~
法國鵝肝配黑松露忌廉飯($138)

一上枱就聞到好香松露香味

鵝肝外層煎得啱啱好,入口即溶,味道豐腴~
燒德國豬手伴酸椰菜($228)

外皮燒得好脆,但肉質仍然好嫩,唔會好乾身。

法式焦糖燉蛋(約$50)

面層嘅焦糖脆薄而脆,蛋香又滑嫩。

仲要畫左朵花,夠心思~
整體真係唔錯~價錢方面係尖沙咀黎講都唔算太貴~

佢另外都有啲set dinner, 下次都想試下!
  • 鵝肝松露忌廉飯
  • 燒德國豬手伴酸椰菜
2017-02-18 106 浏览
特別日子加上中西情人節,當然要找個舒適地方同摯愛撐下枱腳。之前行街經過,見地下有logo 幾得意,上網search下先知係新開的餐廳,見評價幾好和食物賣相又幾靚,就親身黎site visit 望下。環境情調都ok,不會好逼,即刻訂埋位!呢度甜品可寫字,所以都同店員講埋想寫咩字係甜品度,店員亦好細心甘記低。因會送花俾女友,但拿住花周圍走又很不方便,問完店員能否預先把花寄放,到上甜品時一齊送上。經理又很友善並答應可幫忙。如是者,一早把花送到餐廳。到晚上黎到,店員安排一邊比較靜的位置給我們。這裡雖然位處尖沙咀酒吧地區,但卻俾到一個靜靜地傾計食飯的地方。食物亦不錯,價錢真的很超值!一個晚餐,包沙律,南瓜湯配餐包,主菜,甜品和飲品才一百多!個南瓜湯很好飲,很creamy 甜品上面所畫果枝rose 真的很靚本想order 年糕雞,可惜當天沒有,就分別叫了三文魚焗飯和龍蝦麵。這裡還做緊鵝肝牛扒的promotion,如果未飽真想試試係尖沙咀想找個地方悠閒一下,這裡絕對適合黎撐下枱腳,談下心~
特別日子加上中西情人節,當然要找個舒適地方同摯愛撐下枱腳。

食物亦不錯,價錢真的很超值!
一個晚餐,包沙律,南瓜湯配餐包,主菜,甜品和飲品才一百多!
個南瓜湯很好飲,很creamy
朱古力mossy

纪念日
朱古力mossy
三文魚焗飯
2017-02-17 184 浏览
星期六晚上尖沙咀街頭細雨綿綿,帶來陣陣寒意。想在附近看球賽但不想到那些煙霧瀰漫的酒吧,在寶勒巷見到一間西餐廳有球賽直播,見到價錢合理便走進去。餐廳幾乎沒有食客,實在奇怪。球賽用投影器播放,環境清靜,非常舒適。與友人要了兩度主菜分享。第一道是煎鵝肝配肉眼扒。肉眼扒肉味濃郁,肉質鮮嫩,配以蘑菇汁十分滿足。鵝肝配以餐包,味道甘香。薯菜亦新鮮,整體質素不錯。另外亦叫了一道忌廉汁龍蝦配鰈魚柳。魚柳肥美豐香,肉質結實彈牙,魚皮煎得香脆,有驚喜。相比之下,龍蝦鮮味卻略為久奉,可幸肉質亦結實彈牙,挽回不少分數。餐後點了一杯cappuccino,espresso底雖然不夠醇厚,但香氣仍足,奶泡綿密,質素勝過本地兩大連鎖咖啡店。是夜愛隊表現差劣,慘敗一場。可幸尚有美人佳餚相伴,在舒適且消費不高的餐廳好好享受一個週末晚上。

2017-02-04
2017-02-15 170 浏览
寶勒巷近期吹了一股西風。每隔幾步,便有一間西餐在左近。今天與友人路經此地,朋友想happy hour而又我肚餓到不得了,便試試新開不久的cosmoCosmo位於寶勒巷接近街尾的位置,地點四通八達Happy hour時段,酒精飲品類有7折,我俩當堂雙眼發光點了sour honey, 內裡有gin, syrup, sodawater, lomon juice, honey。喝下酸酸甜甜,夠曬解渴另外點了杯kiwi smootie, 渴了一啖,真正100%奇異果打制跟餐的有機藜麥沙律,沙律菜新鮮,酸酸甜甜很開胃,加上脆脆的藜麥十分有口感意大菜湯配餐包,菜湯味道較清,沾包吃還不錯法國春雞釀泡菜年糕 $238單看manu完全不能想像春雞如何配年糕,基於本人對食物好奇心爆棚,唔使唔安樂的心態。本住大無謂精神便使使看原隻脹卜卜的春雞熱騰騰上枱,店員甫放下,心裡不禁打了個問號,泡菜年糕呢?切開春雞,原來泡菜年糕釀了在內^^春雞皮香肉嫩,脂香豐富,釀入辣辣的泡菜,非常惹味烤美國安格斯T骨牛扒 $328朋友點了6成熟的T骨扒,牛扒唔韌又多汁,沾上燒汁又不會搶過牛肉風頭,very good牛扒煎到6成熟剛剛
寶勒巷近期吹了一股西風。
每隔幾步,便有一間西餐在左近。

Cosmo位於寶勒巷接近街尾的位置,地點四通八達
Sour  honey

Kiwi  smoothie
雜菜湯
意大菜湯配餐包,菜湯味道較清,沾包吃還不錯
法國春雞釀泡菜年糕
法國春雞釀泡菜年糕 $238
本住大無謂精神便使使看

切開春雞,原來泡菜年糕釀了在內^^
春雞皮香肉嫩,脂香豐富,釀入辣辣的泡菜,非常惹味
烤美國安格斯T骨牛扒
烤美國安格斯T骨牛扒 $328
牛扒煎到6成熟剛剛好,肉質鮮嫩,回味無窮
好戲在後頭,跟餐的甜品絕對是今晚的重頭戲!
對於我來說,跟餐的甜品一般都沒有太大期望,但cosmo完全地改變了我的想法。
跟餐的Terimisu是餐廳即場制作的,外觀已經夠吸睛,呷下新鮮又美味。
上層的cream很重咖啡味,配上餅底真心無得頂

如此有心的餐廳實屬罕見
喝飽食醉過後,埋單7百多元。
想找間可以同時飲酒食飯,且價錢合理地點方便的餐廳,大家不妨考慮 cosmo
2017-01-15
Sour  honey