2021-09-20 152 浏览
《大坑爆醬人氣曲奇🍪》-Cookie Vission本身係一間略有名氣嘅網店,開業半年就喺大坑開設咗實體店,而且大坑近年都好多靚靚Cafe進駐,係一個新晉嘅打卡熱點~我哋當日六點去到已經好多人排隊,款式多到揀唔到,而且每日都有幾款special嘅口味,最後我哋就試咗抹茶味嘅曲奇!-🌟Matcha Macadamia ($50)微暖嘅曲奇一咬落去超級軟熟,曲奇入面除咗加入了堅果碎,仲有濃濃嘅流心抹茶醬,口感都幾豐富!-除咗抹茶味之外仲會有其他幾隻味俾大家選擇eg.Cookies and cream,Chocolate peanut and butter, Triple chocolate等等不時都會有期間限定嘅味道!如果唔想食曲奇嘅話店舖仲有其他選擇架例如一啲Pie同埋Egg tart!總括嚟講無論係嘢食嘅味道定係舖頭嘅裝修環境都係非常值得去!無論門面定係店舖入邊都係非常Igable,適合情侶去打卡呃Like👍🏻👍🏻-👅味道:4/5💰CP值:3/5👍🏻Overall:3.5/5💵人均消費:$40-50
《大坑爆醬人氣曲奇🍪》

🌟Matcha Macadamia ($50)
Matcha Macadamia

總括嚟講無論係嘢食嘅味道定係舖頭嘅裝修環境都係非常值得去!
👅味道:4/5
💰CP值:3/5
👍🏻Overall:3.5/5
💵人均消費:$40-50
Matcha Macadamia
一向走在潮流尾端的小編終於朝聖了大坑這間人氣曲奇店了碰巧週末當日沒有長長人龍當然要試試!想說這裡的裝修真的超優雅的😳▪️Portuguese egg tart $50有人跟小編一樣喜歡吃葡撻嗎?軟曲奇中間包著滑滑的葡撻燉蛋周圍佈滿半溶的朱古力( ´▽`)雖然整體甜度稍高而且較為易散但剛出爐暖暖的挺好吃的~▪️Chocolate peanut $40比起葡撻小編更愛這個🥰花生醬味道濃郁而且帶少許鹹香剛好中和朱古力和曲奇的甜度而且花生醬量也毫無吝嗇\(^o^)/雖然甜度對於小編來說有點over但每件曲奇真的又足料又重手而且店主還不時推出限定款(好希望可以吃一次tiramisu cup呢ಥ_ಥ)難怪成功由網店轉至實體舖也人氣爆燈!
一向走在潮流尾端的小編
終於朝聖了大坑這間人氣曲奇店了
碰巧週末當日沒有長長人龍當然要試試!
想說這裡的裝修真的超優雅的😳

▪️Portuguese egg tart $50
有人跟小編一樣喜歡吃葡撻嗎?
軟曲奇中間包著滑滑的葡撻燉蛋
周圍佈滿半溶的朱古力( ´▽`)
雖然整體甜度稍高而且較為易散
但剛出爐暖暖的挺好吃的~
Portuguese egg tart

Chocolate  peanut

雖然甜度對於小編來說有點over
但每件曲奇真的又足料又重手
而且店主還不時推出限定款
(好希望可以吃一次tiramisu cup呢ಥ_ಥ)
難怪成功由網店轉至實體舖也人氣爆燈!
Portuguese egg tart
Chocolate  peanut
2021-09-13 107 浏览
終於可以試下由網店轉戰到實體嘅曲奇店 - Cookie Vission一入門口大大陣曲奇味充斥住整間鋪🤤,每日都會有8-10款唔同款嘅曲奇供應,如果想知道當日有冇自己嘅心水曲奇,建議先去鋪頭嘅ig睇下佢地嘅today menu。Peanut Butter Cream with Salted Caramel Pookie 🍪Pookie係將曲奇同酥皮餅結合埋一齊,口感外脆內軟,一切開仲見到滿滿嘅海鹽焦糖花生醬,比想像中無咁膩,但如果一個人一次過食一整塊相對有啲難度。Nutella Cookie🍪曲奇版嘅繽紛樂,對比落Peanut Butter Pookie略嫌普通總括,想試哂所有味,價錢少貴,但質素、餡料用心。味道偏甜,加上大大塊,一次過食完嘅話會有啲膩,食嘅就要揾朋友一齊開心share

Nutella Cookie🍪

總括,想試哂所有味,價錢少貴,但質素、餡料用心。
2021-09-11 50 浏览
$40-$50 一塊曲奇,絕對不便宜,但份量之大,可以媲美一件蛋糕,感覺也沒有那麼貴。也當是獎勵自己,一定要買來一試。專賣曲奇,選擇不算少,除了大路的綠茶曲奇、朱古力曲奇,也有幾款有創意的味道供選擇。我選了Cinnamon Churros曲奇,賣相精美,算是非傳統的口味。小小的店,有好幾個美少女在打咭,無位坐,就拿回家才慢慢吃。真心覺得拿回家吃才是正確的選擇,因為曲奇實在太大塊,而且內有流心,回家慢慢吃,不會食得狼狽,再者,因為份量大,在家可以慢慢吃,細心品嚐。玉桂味適中,配合Churro餅乾條的香脆,加上曲奇內的焦糖流心,超邪惡,但超好味,絕對推介。

小小的店,有好幾個美少女在打咭,無位坐,就拿回家才慢慢吃。

2021-09-11
其他
  • Cinnamon  Churros
2021-09-07 47 浏览
☾︎泡芙定曲奇?我兩樣都要|大坑人氣曲奇店新出限定款曲奇泡芙☽︎ 𝒶𝓉 𝒞ℴℴ𝓀𝒾ℯ 𝒱𝒾𝓈𝓈𝒾ℴ𝓃⠀⠀我最近好像上癮了似的,一出新產品就忍不住去試了。這次居然是泡芙,叫我如何不課金?🙉⠀⠀ఌ︎ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐏𝐮𝐟𝐟 $55⠀這款泡芙是曲奇皮的,看官方資料說是巧克力味道的,但嚐不太到,而且可惜的是泡芙皮已經不脆了~希望下次能碰上新鮮出爐的!⠀裡面是榛子味的忌廉,榛子味突出,口感也很細膩。⠀最中間有榛子曲奇包裹著果仁糖漿,超好吃!曲奇還能保持脆脆的口感,如果曲奇的比例可以多一點就好了。⠀泡芙上面是白巧克力味的忌廉,奶香味重,不算很甜~⠀整體來說就是一顆好吃的泡芙,雖然泡芙外殼不脆了有點扣分,不過還是好吃的,但沒有到驚豔的程度就是。而且吃一顆不會膩,分食可能會有點「唔夠喉」的感覺哦。$55一顆不便宜,但個人覺得順路經過還是可以一試的!⠀⠀順便發一下之前的期間限定Pookie和常規S'mores口味(圖4之後) ⠀⠀ఌ︎ 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐏𝐞𝐚𝐧𝐮𝐭 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐏𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 $55⠀(已下架) ⠀Pookie其實是包著酥皮的曲奇喔!這款的海鹽焦糖醬蠻香的,而且有大

ఌ︎ 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐏𝐮𝐟𝐟 $55⠀
裡面是榛子味的忌廉,榛子味突出,口感也很細膩。⠀
泡芙上面是白巧克力味的忌廉,奶香味重,不算很甜~⠀

(已下架) ⠀
Pookie其實是包著酥皮的曲奇喔!這款的海鹽焦糖醬蠻香的,而且有大量花生醬,很難不好吃~不過有點甜就是了⠀

ఌ︎ 𝐒'𝐦𝐨𝐫𝐞𝐬 $40⠀
夾著棉花糖和大量巧克力醬,以為會很甜卻居然不會喔!⠀

這兩款我大概分了4、5次吃吧,建議share要不然真的太膩了。⠀

📍Cookie Vission⠀
大坑浣紗街6號全興樓地舖⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2021-09-06 44 浏览
大坑人氣網店[Cookie Vission]由網店轉戰為實體店依間鋪肯定會拎Cookie DPT做一個對比🕵🏻‍♂️不過無論價錢定質素 我覺得佢哋嘅曲奇都係比較優勝🤩👍🏼呢度嘅曲奇係每日新鮮出爐 memu 仲會每日都有啲唔同 想食特定味嘅話就可以去佢哋嘅ig @cookievission 度睇下有冇出啦~~呢間店最出名嘅就係自家研製既Pookie 🍪 即係外層有pastry 包住塊cookie 口感好特別!緊係要整返過嚟試吓啦😋PookiePandan Coconut Malibu🍪 ($55) 表面個pastry係一個酥脆嘅酥皮面 有啲似牛角包 好香牛油味🧈入面有幾層 包括Toasted Coconut 🥥 Coconut Malibu Ganache 🍪 Walnut cookie dough再加埋 Pandan Cream味道層次好豐富好夾😋😋 好有新加坡風味🇸🇬
大坑人氣網店[Cookie Vission]
由網店轉戰為實體店
依間鋪肯定會拎Cookie DPT做一個對比🕵🏻‍♂️
不過無論價錢定質素 我覺得佢哋嘅曲奇都係比較優勝🤩👍🏼

緊係要整返過嚟試吓啦😋

Pookie
Pandan Coconut Malibu🍪 ($55)
味道層次好豐富好夾😋😋 好有新加坡風味🇸🇬
大坑呢間曲奇餅店,應該有大量foodies去過買曲奇餅打卡,唔駛多作介紹。因為極度邪惡嘅關係,一直都鼓唔起勇氣去挑戰🥲。不過朋友話想試,話同我分擔呢一份嘅邪惡,所以由保守變為極邪惡放肆地買咗好多款黎試。.店主由網店起家做到喺貴價地段大坑開實體店,證明有好多追隨者。大坑當旺大街綠色嘅門面易認,舖頭一啲都唔細仲有堂食嘅小地方,我都即場清左幾個先走。每日推出嘅口味都唔一樣,仲有每月限定嘅款式。今轉既款式係Tiramisu。.其實一心去到想試抹茶口味點知當日無出爐,太花多眼亂既關係所以叫咗店員推介最受歡迎款式俾我。其實店員話最傳統嘅Epic Chocolate 同各款Pookies係Best Seller,但面對花多眼亂又新奇嘅選擇,最傳統嘅朱古力口味好似略嫌單調結果揀咗其他款。.一口氣試左5款,依推介次序排名:1️⃣VIP 👑 Pookie - Salted Caramel Peanut Butter 💲552️⃣Cookie - London Fog (Vanilla + Earl Grey) 💲503️⃣Cookie - Vanilla Milk Pudding 💲504️⃣Cookie - Nut
一口氣試左5款,依推介次序排名:
4️⃣Cookie - Nutella 💲40
5️⃣Special - Tiramisu Cup 💲55
大愛係👑海鹽焦糖花生Pookie! 呢一個因為即場食唔晒,外賣左返屋企先食,用爐焗返熱一陣,同新鮮出爐一樣咁好味! Pookie 其實面層酥皮(牛角包皮),中間係爆漿流心海鹽焦糖加花生醬,底層係曲奇,極端邪惡但好好味。是日試食排行榜既第二名係 “倫敦之霧” ,其實London Fog 係英國好流行嘅一種飲料,即係伯爵茶、奶加香草精,曲奇流心位食落我覺得係似食緊煉奶曲奇餅。
反而好多網友推介嘅限定精選既Tiramisu Cup,即係上層係Tiramisu下層曲奇我自己感覺就普通咗少少,可能我都係鍾意食普通曲奇,歸試一次系列。
總結:間中有encore (特別係超邪惡Pookie 版本)曲奇系列。
不專業食評 nei.foodie
London Fog
Nutella
London Fog
Nutella
  • Pookie
2021-09-01 100 浏览
今次介紹呢間大坑曲奇餅店相信大家都唔陌生 好出名嘅網店轉開實體店夜晚經過大坑 當然要買塊試吓啦~選擇多多 每日供應8-10款 價錢大約$50左右第一次試 當然要食monthly special Tiramisu cup $55老實第一次試tiramisu曲奇 賣相好靚仔 外層滿佈咖啡粉呢款曲奇餅有三個層次mascarpone cream + lady fingers + 朱古力曲奇餅兜兜用匙羹先食上面嘅Tiramisu Cream好滑溜 而且食到底 仲有浸滿咖啡同洒味lady fingers 最後當然要咬埋佢嘅曲奇餅兜兜 好滿足! 係略微覺得曲奇餅乾身咗些少邪惡到爆炸 偶爾放縱下都開心整體性價比:🦖🦖🦖🦖COOKIE VISSION地址:大坑浣紗街6號
今次介紹呢間大坑曲奇餅店
相信大家都唔陌生 好出名嘅網店轉開實體店
夜晚經過大坑 當然要買塊試吓啦~
選擇多多 每日供應8-10款 價錢大約$50左右
第一次試 當然要食monthly special
Tiramisu cup $55
呢款曲奇餅有三個層次
用匙羹先食上面嘅Tiramisu
最後當然要咬埋佢嘅曲奇餅兜兜 好滿足!
係略微覺得曲奇餅乾身咗些少

2021-08-14
宵夜
Tiramisu cup
2021-08-31 136 浏览
之前曾經經過呢間小店,個時見到五十蚊一個曲奇覺得好貴所以無試過。最近得知呢間小店好受歡迎,而且新出左一個Tiramisu cookie cup,所以搵左一日特登入去大坑會一會佢。由於我驚賣晒嘅關係,我一早12點半就去到,果時已經有兩組客人食緊野,冇人排隊,我又見唔到有Tiramisu cookie喺到,以為賣晒添,等店員出嚟serve我既時候,一問之下先知原來仲有,擺左喺雪櫃,佢入廚房攞嘅時候,我即刻望望仲有咩曲奇買,spot到有兩個特別唔一樣既有餡曲奇叫做pookie,一個芝麻味一個班蘭椰子味,我最後叫左班蘭椰子味。哩個Tiramisu cookie cup用一個tart型嘅cookie裝著左Tiramisu餡,佢裡面有一層浸左咖啡嘅蛋糕體/餅,有Tiramisu 嘅 cream,然後面頭灑咗大量可可粉,底層曲奇甜甜地薄薄哋脆脆哋,整體好夾!幾乎諗住買多個返屋企再食!Pookie個樣比較唔美觀,但係內涵非常吸引,我返到屋企用微波爐叮左半分鐘,之後切開一半,d斑蘭香味漂出嚟,好香。灘凍返少少之後即刻食,好濃斑蘭同椰子味,屋企人都話好正!

Pandan coconut malibu pookie

灘凍返少少之後即刻食,好濃斑蘭同椰子味,屋企人都話好正!

Pandan coconut malibu pookie
  • Pandan Coconut Malibu Pookie
曲奇每日不同款式,有特別味道想試既話,記得去之前留意小店ig story! 小店既裝修係綠色白色格仔相間,好美式復古風格,主要賣大大塊軟身厚曲奇!入到店入面就有陣好香既曲奇味🤤 而且有少量位置可以俾客人坐低食!其實$50一塊曲奇真係幾貴,今日就試左兩款:.📌Churro S’mores $40曲奇外層口感似鬆餅,軟身濕潤,面頭舖滿左Churro,好香玉桂味!加埋果仁碎同焦糖,一次過食到兩口感,幾得意😬🤣 但食落真係好甜,食哂一塊真係會好膩!.📌Portuguese Egg Tart Cookie 葡撻曲奇 $50裏面係嫩滑既焦糖布丁餡,食落無葡撻味,但奶香味同蛋香味十足,好creamy有層次👍🏾 下層既曲奇好鬆脆,入面有少量朱古力粒,加埋少少果仁,整體食落甜度無普通曲奇甘高,唔錯!.總括嚟講,曲奇偏甜,買番屋企配茶食可能更好! 可以一試,但未必會再回頭!.
📌Churro S’mores $40

2021-08-06
建議:買滿3️⃣塊會有盒,1️⃣-2️⃣塊有紙袋食完炳記,行番出街口就梗係要朝聖埋係大坑開左實體店既 Cookie Vission。超好彩😎 入到去舖頭無咩人,成個玻璃櫃都擺滿哂各種口味。實在係太難揀🤤最後問下店員有咩推介: Pookie (焦糖酥皮X曲奇) 、Macha Macadamia (抹茶流心曲奇)、Epic choclate 同埋 Portuguese Egg Tart (葡撻曲奇)…等等。揀左3️⃣件😂 每塊真係份量十足,係舖頭聞住陣牛油香都覺得餓。買完之後陸陸續續,開始有好多人排隊。今次試左:▫️🍵 Macha Macadamia (HK$50)▪️🥜 Pookie (Peanut Butter) (HK$55)▫️🍪 Portuguese Egg Tart (HK$50)三件完食,鍾意美式曲奇既朋友仔真係要試下👍最好食既係抹茶流心曲奇 > 葡撻曲奇 > 花生醬 Pookie花生醬Pookie 太甜,入面有🥜之外,仲有一層Jam包住🤣 金拱門熱香餅餐既果Jam甜度,加埋🥜實在係暴甜。不過如果就甘花生應該幾正🤭 而葡撻係其中一款大熱口味,睇落個樣係葡撻曲奇Version。食之前
建議:買滿3️⃣塊會有盒,1️⃣-2️⃣塊有紙袋

今次試左:
▫️🍵 Macha Macadamia (HK$50)

而葡撻係其中一款大熱口味,睇落個樣係葡撻曲奇Version。食之前估係會有陣蛋香,不過食落反而似厚Cream,蛋香唔係好重。下次有機會可能朱古力🍫因為店員都有推介😋 不過應該暴甜既機會都好大🤣

2021-08-10 105 浏览
🍪Yummy Matcha cookie from cookie vission located in Tai Hang💚💚💚😋The matcha macadamia cookie was so good!!🥰🥰 the matcha mix melting inside!Tried the caramel peanut butter pie in pic 3️⃣ as well- too greasy & sweet for me🥵 Also got the mini matcha cookies to bring home, taste the same as the big one

• Matcha
同事話我知monthly special係tiramisu cup之後即刻去試,本身想買返屋企開心share,點知店員話cheese易溶要喺30分鐘內食,好彩店內有張長櫈畀人毒食。留意曲奇每日款式不同,monthly special 12:00後提供,去之前記得留意店家ig story。好欣賞小店有好多有創意嘅款式,甜度比C—— d——低得多,亦無咁黏口同膩,定價較高但大塊足料,值得一試!🍪Monthly Special: Tiramisu Cup ($55)比起曲奇口感更似撻,幾鍾意餅底除朱古力碎外加左榛子粒粒,有啲咬口,朱古力粉下係厚厚一層嘅mascarpone cream,軟滑奶香重,挖深啲係咖啡同酒味兼備嘅ladyfinger,質地夠濕潤,私心希望ladyfinger嘅比例多啲,想食要快啲去啦!🍪Portuguese Egg Tart Cookie ($50)葡撻曲奇係佢地嘅signature,曲奇鬆化煙韌,外層微脆,翻熱後朱古力粒半溶,加埋果仁好好食,餡料嘅質感比葡撻餡流質,香滑但偏甜,如果餡料部分多啲及蛋味濃啲就更好。🍪Matcha Macadamia ($50)食過幾間大

Portuguese Egg Tart Cookie

🍪Matcha Macadamia ($50)
食過幾間大牌嘅抹茶曲奇,呢間最啱我口味,抹茶加夏威夷果簡直絕配,抹茶味唔人工唔苦,帶白朱古力但甜度係可接受範圍,翻熱後流心效果更明顯,難怪係大熱款式。
Matcha Macadamia

🍪Peanut Butter Cream with Salted Caramel Peanuts Pookie ($55)
繼croffle後到pastry 同cookie合體, pookie口感似有餡嘅danish,切開會見到幾層酥皮,內有偏稠身嘅海鹽焦糖花生醬,焦糖味較為明顯。可惜佢有我最憎嘅肉桂味,帶有偏見無法評價。

🍪Key Lime Pie ($40)
相隔唔夠一星期又去過,買畀親戚時留左塊自肥,呢款係燕麥提子乾曲奇配青檸忌廉夾心,酸酸甜甜,可減輕少少油膩感。
Key Lime Pie
Portuguese Egg Tart Cookie
Key Lime Pie
2021-08-04 97 浏览
大坑美食林立,有間白色綠色格仔裝修、好顯眼嘅傳說曲奇。🔸Triple Chocolate ($40)👑一眼望過去比前面嘅客人掃走左好多曲奇…最後要埋廚房最後一塊嘅triple chocolate! 中意朱古力嘅人應該都好好呢種三重節奏?一買到即刻熱食最正,軟脆之餘d朱古力流心好令人歡喜😍外層係有一粒粒白朱古力button,整體好香濃,但我一次只食到一半,好甜呀😂送下咖啡或茶應該唔錯。雖然係40蚊一塊,但queen size都可以架,下次要試下其他口味,好似會睇番日子又轉下menu中嘅口味✌🏼

大坑美食林立,有間白色綠色格仔裝修、好顯眼嘅傳說曲奇。

🔸Triple Chocolate ($40)👑

2021-08-03
2021-07-31 144 浏览
小編去咗一間近排喺大坑好出名嘅賣cookies 嘅舖頭🍪睇吓好唔好食😚👅 Tiramisu cookie cup $55呢個係期間限定嘅cookies款式 🍪上面係Tiramisu 下面嗰個係朱古力味嘅脆皮😚tiramisu 嘅 mascarpone cream cheese 好滑😋配埋浸左espresso 嘅lady finger 好好味🤤🤤同埋佢整體食落咖啡味偏少 啱晒啲唔鍾意食太苦味嘅tiramisu嘅人😝不過佢嘅口感似食緊一個朱古力配Tiramisu撻 而唔係cookie 但係小編好鍾意食😋😋👅 Epic chocolate $50呢個真係啱晒朱古力控🍫佢嘅朱古力味真係超級濃郁🤩不過整體食落好甜 食到好漏 佢嘅口感食落似一個muffin 同埋份量偏大 四個人食1個就可能啱啱好🤫😋 好味:7.98/10🤑 價錢:7.34/10🤗 服務:7.56/10😝 環境:7.78/10😚 衞生:7.11/10🤩 整體:7.73/10

👅 Tiramisu cookie cup $55

👅 Epic chocolate $50