2022-06-12 265 浏览
係office食完外賣,唔係好滿足,仲好似有啲空虛,就決定周圍行啦吓睇下有冇甜品可以買返公司食。今次行到好遠的Cookie DPT買曲奇。Double Chocolate ($40): 用了朱古力界的LV, Valrgona品牌的黑朱古力,配上半甜嘅朱古力粒粒,再配上少少海鹽。呢個配搭令個曲奇嘅朱古力味提升,朱古力味好濃郁。朱古力迷必食。價錢:$40 (少貴)食物:OK (大件,香濃朱古力味)服務:OK (Order, pay, take)

價錢:$40 (少貴)
食物:OK (大件,香濃朱古力味)
服務:OK (Order, pay, take)
Double Chocolate  cookie
外卖自取
Double Chocolate  cookie
  • Double Chocolate Cookie
2022-05-30 276 浏览
Cookie DPT相信大家都唔會對佢陌生,由人氣網店到pop up store,宜家仲係中環開左實體店中環店位於閣磷街,鄰近大館,店內以白色為主調,玻璃圓枱仔,透明既膠櫈,增添左整體既空間感,而店舖出面都設有座位,除左有平時大受歡迎既曲奇外,仲有包類、蛋糕等提供Piccolo用上深焙既咖啡豆,奶泡打得不錯,但隻咖啡豆對我黎講個味道太燶了,有點影響左成杯既味道Latte相信都係同一款豆,燶味無piccolo咁strong,拉花確實係不錯Chocolate chip點了個經典既粒粒朱古力曲奇,外脆內軟,厚厚的一塊,非常邪惡,兩人share就岩岩好旺中帶靜,環境舒適,偶爾放縱一下,食d邪惡野,真係人都開心d🤭

Piccolo

Latte

Chocolate chip

2022-05-28 361 浏览
之前來Cookie DPT都是買他們的曲奇其實Cafe還有其他熱食和飲品這次堂食就決定試試其他出品!🥰· 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗢𝗻𝗶𝗼𝗻 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵· 𝗟𝗼𝘅 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹如果你是麵包控一定很開心!❤️因為他們最近出了新Menu,推出了不同酸種麵包和bagel的配搭,特別喜歡French Onion Grilled Cheese Sourdough🧄🧀麵包烤的很脆,裡面甜甜的洋蔥煮到很軟腍,加上拉絲的芝士超好吃!⁡· 𝗦𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗔𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 (𝗆𝗎𝗌𝗍 𝗍𝗋𝗒!!!) · 𝗣𝗮𝗻𝗱𝗮𝗻 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗖𝗮𝗸𝗲堂食的話建議試這個french toast,真心高質!熱辣辣的西多士外脆內軟,不像有些cafe會炸到硬身,裡面則是滿滿的蘋果粒,keep都粒粒口感又不會腍到像果蓉,而且份量十足🍎上面的焦糖更是畫龍點睛👍巴斯克蛋糕作為他們的signature,口感依然順滑出色,班蘭味很香,不過對我來說有點太甜。⁡· 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲· 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲tiramisu那款奶味較重和較甜,cream非常多!如果有一
之前來Cookie DPT都是買他們的曲奇
其實Cafe還有其他熱食和飲品
這次堂食就決定試試其他出品!🥰
French  Onion  Grilled  Cheese
Lox  Bagel

· 𝗟𝗼𝘅 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹
Apple  French  Toast
Pandan Basque  Burnt  Cheesecake

· 𝗣𝗮𝗻𝗱𝗮𝗻 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗖𝗮𝗸𝗲

· 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
· 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
tiramisu那款奶味較重和較甜,cream非常多!如果有一塊lady finger或蛋白餅在上面就好了🤣抹茶鮮奶頗濃郁🍵
Lox  Bagel
Apple  French  Toast
𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦 𝘥𝘱𝘵不用多說了,本來不太喜歡吃曲奇的我也一再回頭,當然有他的魅力。萬萬沒想過四週年聯動會如此豪華!和八間意大利和法國料理名店合作,能夠同時在餡料感受到他們料理的精萃,又能品嚐到傳統美式曲奇的美味,強強聯手!⁡✿⁡這次合作只能以禮盒裝購買,單買期只設兩天,所以不顧一切第二天我就跑去了𝘟𝘋 (到底有多想吃)⁡•••••••••••𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚𝙨•••••••••••⁡✿ 𝗣𝗶𝗰𝗶 - 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 ($𝟱𝟱)🍄 運氣好買到最後一塊,好吃到要罵人🤬🍄 曲奇本體有點像不吸口水的鬆餅,不乾不碎散🍄 牛油香帶微芝士鹹香,沒聯想起意粉不過挺好吃的🍄 Topping吃起來像濃一點蛋的吉士醬,內餡好多脆脆香香的煙肉,非常惹味,很吊胃口⁡✿ 𝗠𝗼𝗻𝗼 - 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹𝗶 𝗔𝗻𝗰𝗵𝗼 ($𝟱𝟱)🍄 主要用了秘魯安喬辣椒,特點是不嗆,反帶有微甜澀和葡萄乾的味道🍄 辣椒的香味很突出,和黑巧克力味道相輔而甜澀交錯🍄 口感厚實,中間還有較為軟滑的黑巧夾層🍄 只是油分會較多,雖不甜膩但略為飽滯⁡☾•••••••••••••••☽一句話總結:一期一會要好好珍惜𝘊𝘗值 : 🌝🌕🌕

•••••••••••𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚𝙨•••••••••••

✿ 𝗣𝗶𝗰𝗶 - 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 ($𝟱𝟱)
🍄 運氣好買到最後一塊,好吃到要罵人🤬
🍄 曲奇本體有點像不吸口水的鬆餅,不乾不碎散
🍄 牛油香帶微芝士鹹香,沒聯想起意粉不過挺好吃的

🍄 辣椒的香味很突出,和黑巧克力味道相輔而甜澀交錯
🍄 口感厚實,中間還有較為軟滑的黑巧夾層
🍄 只是油分會較多,雖不甜膩但略為飽滯

☾•••••••••••••••☽
一句話總結:一期一會要好好珍惜
𝘊𝘗值 : 🌝🌕🌕🌘🌑
☾•••••••••••••••☽
2022-04-19 357 浏览
Went to try any different cookie flavours or more developped recipes/twists around their cookies but seemed like food was the typical American breakfast type Ordered kaya peanut butter french toast and a few minutes later felt sick, as it was super greasy and couldn’t even finish one half Coffee was meh, same as any average coffee shop - better than starbucks - and service was greatWouldn’t go back unless they change the menu and bring out different cookies than the ones sold at other areas

2022-04-06 332 浏览
位於中環的 ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴅᴘᴛ 座落在一幢剛建成的大廈地下由於外面路面是樓梯跟斜坡餐廳莫名會有種身處半地下室的感覺哈哈一個大清早來吃曲奇當早餐 剛到訪都沒有人啊 包場 ᴍᴏᴅᴇ : ) 店面長窄型 其實位置不多用餐區都用上透光玻璃增加空間感最型格的當然是弧形的點餐區跟超級華麗的 ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴅɪsᴘʟᴀʏ 𓋪 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘊𝘩𝘪𝘱 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 其實有在海港城的 ᴋɪᴏsᴋ 買過他們家的曲奇不過 ᴅɪɴᴇ ɪɴ 就是不一樣嘛 ~堂食 ᴄᴏᴏᴋɪᴇ 會翻熱一下再上桌吃到裡面最厚的地方還是溫溫的 讚碎巧克力微微融化 整體又帶一點軟心配搭咖啡 真的不錯吃獨自吃一塊曲奇也不算很膩 但絕對是邪惡建議兩人以上來吃的話 可以點一款曲奇 一款蛋糕/其他餐點會比較好
位於中環的 ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴅᴘᴛ
座落在一幢剛建成的大廈地下
由於外面路面是樓梯跟斜坡
餐廳莫名會有種身處半地下室的感覺哈哈
一個大清早來吃曲奇當早餐
剛到訪都沒有人啊 包場 ᴍᴏᴅᴇ : )
店面長窄型 其實位置不多
用餐區都用上透光玻璃增加空間感
最型格的當然是弧形的點餐區
跟超級華麗的 ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴅɪsᴘʟᴀʏ

𓋪 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘊𝘩𝘪𝘱 𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦
𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦
其實有在海港城的 ᴋɪᴏsᴋ 買過他們家的曲奇
不過 ᴅɪɴᴇ ɪɴ 就是不一樣嘛 ~
堂食 ᴄᴏᴏᴋɪᴇ 會翻熱一下再上桌
但絕對是邪惡
建議兩人以上來吃的話
可以點一款曲奇 一款蛋糕/其他餐點會比較好
2022-01-21
$100 (早餐)
2022-03-27 307 浏览
呢間曲奇店嘅曲奇都介紹過好幾次 因為佢嘅味道同chewy嘅感覺係拿捏得最好🍪而佢終於終於唔係開pop up/寄賣喺coffee shop了 Finally開左實體店👩🏻‍🍳入面唔止🍪仲有輕食🍞同咖啡☕️🥰星期六嘅4點幾終於去咗搵佢!入面嘅曲奇款式會比平時喺寄賣店度多 環境唔大 有幾張枱 室外都有兩張 開頭我入去就唔使等位直接可以坐低 但係唔知點解越晏越多人 之後好多人排隊等位同埋Takeaway★"`'-.,,.-'`"-.,☆,.-`'`-.,,.-`'`★-.,,.-*🍪Neapolitan $40呢個係最新出嘅Flavour 所以就叫咗呢個🍓🍫💕粉紅色嘅係士多啤梨糖霜 入面係朱古力流心🍫曲奇本身就係雲呢拿味😍😍士多啤梨糖霜雖然有少少甜 但係入面嘅朱古力流心雖然濃郁朱古力味🍫但係一啲都唔甜🥰少少嘅苦澀味可以同糖霜中和返 曲奇依舊chewy 不過始終雲呢拿味會有少少甜 用返冇咁甜嘅flavor就好了但係我唔知點解佢會用紙碟裝 我見其他人唔係😢☕️Latte $40有少少失望唔知點解唔係用咖啡杯沖🥺🥺我見到啲相明明係用堂食嘅杯沖 拉花仲好靚🥺而家係用外賣杯 仲要拉花都麻麻如果係咁下次應該未

🍪Neapolitan $40

呢個係最新出嘅Flavour 所以就叫咗呢個🍓🍫

但係我唔知點解佢會用紙碟裝 我見其他人唔係😢

☕️Latte $40

如果係咁下次應該未必會再去呢間實體店 去返啲寄賣店就咁買塊曲奇就算🍪😓😓
2022-03-17 262 浏览
今日臨返工前先去食個靚早餐🍪話說Cookie DPT喺中環開咗間新店 所以未到九點已經去咗等佢開門😙 佢哋嘅位置喺Blue Bottle後面 比較清靜 但亦因為咁所以更加好坐佢哋最出名當然係曲奇餅 不過今日就係試咗佢哋嘅餅乾早餐三文治 入面有煙肉, 炒蛋, 芝士和特別醬料 值得一題係佢哋嘅麵包做到特別烘焙 好似微甜嘅餅乾咁 非常出色👍仲有一點留意到嘅係除咗餐廳個設計之外 佢哋亦都好著重BGM 選曲有時代感之餘再用上Devialet Phantom喇叭 可見餐廳對細微事嘅執著 係咁嘅環境下食完一頓豐富嘅早餐 個人都特別精神開朗
今日臨返工前先去食個靚早餐🍪
Biscuit  breakfast  sandwich
Biscuit  breakfast  sandwich
❂𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦 𝘋𝘗𝘛 ❂呢間曲奇係我心目中數一數二覺得好味嘅曲奇係我鍾意嘅質感又唔會太甜而家佢喺中環開咗可以坐低飲杯咖啡嘆個曲奇啦☺️實在太開心又點可以唔去拜訪一下➶ 𝗥𝗼𝗰𝗸𝘆 𝗥𝗼𝗮𝗱 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗶𝗲朱古力味濃 就算on top 有棉花糖係度都唔會覺得好甜 仲有D nuts係度 好脆好香口外層鬆脆就算切開都唔會鬆散 ❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 7.3/10➶ 𝗖𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗥𝗼𝗹𝗹由以前完全唔食肉桂卷唔鍾意玉桂味嘅我慢慢最近好似鍾意咗呢個味道而呢個玉桂味都好出上面應該係一層煉奶 但係冇真煉奶咁甜點埋一齊食好好味❥❥𝘚𝘤𝘰𝘳𝘦: 7.3/10➶︎Drink:Mocha大家覺得佢係咪似老虎😆📍 Cookie DPT 中環閣麟街48號地舖@cookie.dpt @focohk#sharemyfoodin中環#中環美食
❂𝘊𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦 𝘋𝘗𝘛 ❂

@cookie.dpt @focohk

#sharemyfoodin中環
#中環美食
2022-03-16 117 浏览
Kit Kat Cookie $45曲奇賣相相當吸引,面頭充滿住朱古力醉同Kitkat,仲有一層白朱古力係面包住個曲奇,曲奇勁厚身,切開裡面有半融既朱古力醬,個人覺得比起其他曲奇呢個味道係有少少偏甜,食咗兩啖有D膩,建議搵人share 或者真係要分開幾日食,整體除咗甜咗少少之外 味道係好好既,如果你鍾意食KitKat可以一試😎
Kit Kat Cookie $45
2022-02-21 289 浏览
COOKIE DPT終於開自己實體Cafe!唔再係counter😎第一次見曲奇外有咁多其他甜品 連🍰🥯都有😲叫咗一鹹一甜✨🍪Twix Bar Cookie💰HKD45 (Rating: 7.8/10)冇我想像中咁甜👍頂部有幾塊twix 但曲奇本體唔係twix 味 而係原味加黑巧(很好 否則應該太甜)當時呢款仲有幾分鐘先出爐 唔知係咪有少少趕 所以仲食到輕微生麵團味道(特別係蛋味 但尚可接受)麵團比一般款式稍薄 好鍾意個dip和同軟滑甘納許餡 因為都係濃不過甜黑朱古力🍫同帶焦糖香切碎twix 相當平衡 😗朱古力愛好者一定like 但如果你期望成塊係twix味 就未必喜歡🧀Cheese Biscuit💰HKD30 (Rating: 7.9/10)食嘅時候仲係熱熱地🤤其實食起嚟根本就係芝士scone!但唔會粉或漿口 外脆內濕潤 稍cakey 芝士唔係超濃但鹹香味足夠 幾好😎位置其實喺石板街附近 平時如果出啲特別味又想食 過去買件攞走都算方便🍪

2022-02-18 200 浏览
肥野總是好味的 自從中環開實體店之後由於好近我公司每次見到出新品都好想去買上次開店時推出的❤Pineapple cookies等咗15分鐘出爐新鮮買到雖知道生果容易出水但焗完仲保拎到水份而曲奇又唔會過濕平衡上做得幾出色酸酸甜甜唔太膩係幾好味但鐘意乾身口感的就應該唔會欣賞了❤Peanut Butter Cookies我是花生醬之友鐘意程度係可以成樽醬就咁食所以見到有花生醬都會想試我有拎返屋企翻叮外脆內軟花生醬好香濃,仲食到花生粒❤Twix Cookies有冇人係Twix fans?我由細到大都鐘意食TwixPicnic都係我既favorite所以明知肥爆都要買黎試啖啖Twix同花生醬爆餡好邪惡好肥好甜但好味配濃茶同黑咖啡係perfect match
肥野總是好味的

我是花生醬之友
鐘意程度係可以成樽醬就咁食
所以見到有花生醬都會想試
我有拎返屋企翻叮
外脆內軟花生醬好香濃,仲食到花生粒

❤Twix Cookies
有冇人係Twix fans?
我由細到大都鐘意食Twix
Picnic都係我既favorite
所以明知肥爆都要買黎試
啖啖Twix同花生醬爆餡
好邪惡好肥好甜但好味
配濃茶同黑咖啡係perfect match
2022-02-17
外卖自取
⌇c o o k i e d p t !“ 🍪 “ Mud Pie Cookie with Oreo and Marshmallow ( $ 4 5 )“ ☕️ “ Oatmilk Lattehave been a big big fan for ccokie dpt and they now have the first ever cookie dpt cafe here in central!!🍪🥰 now that you can enjoy your reheated cookie with coffee, isint it the BESSSSTTT?🤩 also their interior design is just so cool and has the futuristic cyber vibes, definitely go check it out!🤎🤍cookie dpt🍪L/G, 48 Cochrane St, Central Hong Kong
⌇c o o k i e d p t !
“ ☕️ “ Oatmilk Latte

cookie dpt
2022-01-10
下午茶
2022-01-28 217 浏览
Cookie DPT 係我係香港食過最好食嘅曲奇餅🍪沒有之一😂望落價錢大概💰$40-50好似好貴,但係每一塊都相當重磅同足料每塊,食一半都飽左😂其實某程度上我覺得佢似一舊muffin🧁多個一個曲奇餅🍪,因為食落個口感係軟綿綿咁,但又唔會食到周圍碎,最好就係食之前放入微波爐叮一叮佢,就最正😍Red velvet white chocolate ($40)其實係想買有 cream cheese 餡果個,但係無🥺但呢個都好食,白朱古力無想像中咁甜,成個曲奇都無話超級甜,我諗應該係減左糖去就翻個白朱古力Hazelnut valrhona ($45)飲落口有好香嘅榛子🌰味,重有朱古力🍫配合,完全係食緊一個榛子muffin 推薦?🟡🟡🟡🟡🟡我好鐘意食,所以滿分😂同埋2個人share一塊就最好,因為自己食晒一塊真係有小小膩

Hazelnut valrhona ($45)