2021-06-25 65 浏览
見完客行過,想飲咖啡 hea 下,揀左呢間。平日食 lunch 時間經常行過,都是要排長龍食店。趁下午茶時間,冇乜人就試吓。點了一杯Dirty及一客薯條。薯條就正常啦,剛炸起趁熱食,一定好食。Dirty 就真的不錯,本身 espresso 味道很好,奶的量度亦剛好,沒有沖淡咖啡的味道。可怕點了杯細 size,下次要貪心點。QR code 落單,版面容易睇。侍應的服務也不錯,因我後加一杯外賣,要另叫。跟單的都有跟我 follow up。
見完客行過,想飲咖啡 hea 下,揀左呢間。
平日食 lunch 時間經常行過,都是要排長龍食店。
趁下午茶時間,冇乜人就試吓。
點了一杯Dirty及一客薯條。
薯條就正常啦,剛炸起趁熱食,一定好食。
Dirty
2021-06-21
下午茶
Dirty
  • dirty
2021-06-21 119 浏览
今天到觀塘剪髮,未夠鐘係對面商場行個圈就見到呢間裝修靚靚嘅 café ,就暫定剪完嚟呢度食晚飯😁😁七點左右再嚟,好彩兩位都安排到,安排位置都算舒適,只係要同別的人打對面🤪 用QR點餐,我鐘意👍🏼😁 剪緊髮時已係Openrice 呢度睇過吓有咩食,所以好快就點咗一個飯,一個Pizza,因唔想食得太飽,都唔想揀兩個都係意粉😝首先,想讚咗先,各服務員都好好呀,有禮又有善,食都食得開心啲,一定會再嚟試其他菜式😊 仲有,食完感覺好好,完全冇膩 feel,好舒服 😌黑松靈雜菌意大利飯到先,都整得幾快,賣相幾靚呀,食落就冇咩黑松靈味,但幾好味😋 女友就嫌唔係好夠咸。。。(不過,佢一向都鐘意比較咸😏😏) 雖然未去到佢鐘意嘅咸度,但佢都話好味㗎😁過多陣個 Parma ham & salami pizza 都到埋,賣相都靚👍🏼 食落只係ok,未去到好味個隻,啲 rocket veggie & parma ham 都好似冇咩味咁😜

黑松露雜菌意大利飯
Parma  ham  &  salami  pizza
2021-06-20
$129.8 (晚餐)
2021-06-20 119 浏览
咖啡店環境寬敞, 既優雅文青, 又有點日系感。1) 意大利芝士蛋糕 $482) 紫薯鮮奶 (凍) $423) all + 10%意大利芝士蛋糕賣相吸睛, 可能打咭有點耐, tiramisu開始傾斜。整體來說, tiramisu滑溜, lady fingers質感似蛋糕。味道方面, 入口即嚐濃郁咖啡味道, 面頭灑滿朱古力粉, 毫不吝嗇, 士多啤梨有少少酸, 有助減膩。 因為tiramisu味道濃郁, 見cafe設有still water或sparkling water供客人自斟, 於是取了sparkling water, 清新一下口腔。 紫薯鮮奶份量只有2/3杯, 估計夢幻的粉紫色紫薯鮮奶面頭有白色奶泡, 但不知何故送到時卻消失了, 感覺不良好。味道方面, 紫薯和奶味適中, 質感清爽。

咖啡店環境寬敞, 既優雅文青, 又有點日系感。

1) 意大利芝士蛋糕 $48
2) 紫薯鮮奶 (凍) $42
3) all + 10%

意大利芝士蛋糕

紫薯鮮奶 (凍)

2021-06-09
意大利芝士蛋糕
買兩杯外賣咖啡企係門口等左10分鐘個店員明明見到我,冇單都唔整過左太耐再問佢先拎返我張單出泥問粉紅色衫個cashier點解咁耐都冇就話太多單?明明個咖啡師冇野做,d服務態度真係差到🙈一臉怪責係我等左10分鐘就問佢好有問題咁2分鐘唔洗就整好嘅唔趕時間先好買👎🏻再者係佢岩岩開嘅時候食過值唔值得食就見人見智沙律個粒生蝦一開二仲要得4粒收$88😂個燒雞乾到食唔到要點汁先食到焙茶latte幾好飲唔知點解openrice可以冇負評😂
過左太耐再問佢先拎返我張單出泥
問粉紅色衫個cashier點解咁耐都冇就話太多單?
2分鐘唔洗就整好嘅

焙茶latte幾好飲

唔知點解openrice可以冇負評😂
外卖自取
2021-06-18 3024 浏览
同朋友行完觀塘廣場,近近哋行過去東廣場睇下有咩好嘢食。見到呢間餐廳:好新淨、開揚、空間感極大、木系餐檯同凳喺“綠樹”襯托中,好有遠離塵囂感覺~relex🎶我哋就揀咗呢樹開餐🍽️望下個餐牌,有輕飴小食、特色飲品、薄餅、意大利飯、主菜、甜品…等,選擇都好多喎。✿慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅✿餅底薄薄哋,上面鋪上用燒烤醬汁調味嘅手撕豬肉,一絲絲好有燒烤風味🤭,仲加入甜酸菠蘿粒、紅洋蔥絲、沙律菜等增加口感添!❥牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包❥上網搜尋下咩係酸種麵包先🧐?哦……!個麵包底又好似比較有咬口d啵!😉一層蛋白,一層蟹肉,再加上鮮牛油果, 有厚度,味道fresh!加埋新鮮沙律菜伴碟,樣靚靚又健康!值得試下!✧曲奇杏仁奶昔✧我哋點咗同一樣飲品,淡香嘅杏仁奶昔creamy吾會好甜,中和返Oreo嘅甜度。一上檯,一杯好快被KO咗一半😆除環境、食物同服務外,餐廳仲有素食全日早餐,免費插頭叉電,藤籃放包包,纸飲管代替膠飲管,加分
同朋友行完觀塘廣場,近近哋行過去東廣場睇下有咩好嘢食。

我哋就揀咗呢樹開餐🍽️

✿慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅✿

❥牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包❥
✧曲奇杏仁奶昔✧

• 牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包
其實依家𝚌𝚊𝚏𝚎同西餐嘅界線都越黎越模糊所以…無所謂啦🤣✨對我黎講 影得 食得 就得了🤙🏻巴馬火腿辣肉腸薄餅 $𝟷𝟷𝟾份量其實都幾多~覺得三個人食都可以呢!𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖同辣肉腸都舖滿左成個𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊🍕整體好香口好豐富嘅口感不過食多左就會覺得有小小咸🤏🏻🤏🏻明太子甜蝦扁意粉 $𝟷𝟹𝟾超級𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢嘅意粉😍😍滿滿嘅明太子醬汁 意粉軟硬度剛剛好!仲有小小海苔𝚍𝚎𝚌𝚘𝚛𝚊𝚝𝚎~甜蝦並沒有雪味 整個配搭很完美!不過我地食完之後突然發現其他枱叫呢個會有塊麵包~?嗯?而我們沒有?🤣𝙰𝚗𝚢𝚠𝚊𝚢我地其實都好夠飽~呢度嘅飲品選擇真係超多~糾結左好耐之後 最後揀左以下兩款💃🏻黑糖伯爵鮮奶咖啡 $𝟺𝟻飲落伯爵茶味都幾濃郁入口濃滑 不過黑糖味就唔係太出~玫瑰西柚烏龍茶 $𝟺𝟼賣相一流的這杯茶!水果乾裝飾不敗~~飲落西柚同玫瑰味同樣突出恰到好處的𝚋𝚊𝚕𝚊𝚗𝚌𝚎✨✨整體環境也不錯~
其實依家𝚌𝚊𝚏𝚎同西餐嘅界線都越黎越模糊
所以…
無所謂啦🤣✨
對我黎講 影得 食得 就得了🤙🏻

巴馬火腿辣肉腸薄餅 $𝟷𝟷𝟾
份量其實都幾多~
覺得三個人食都可以呢!
𝙿𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚑𝚊𝚖同辣肉腸都舖滿左成個𝚙𝚒𝚣𝚣𝚊🍕
整體好香口好豐富嘅口感
不過食多左就會覺得有小小咸🤏🏻🤏🏻
巴馬火腿辣肉腸薄餅

明太子甜蝦扁意粉 $𝟷𝟹𝟾
超級𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢嘅意粉😍😍
滿滿嘅明太子醬汁 意粉軟硬度剛剛好!
仲有小小海苔𝚍𝚎𝚌𝚘𝚛𝚊𝚝𝚎~
甜蝦並沒有雪味 整個配搭很完美!
不過我地食完之後突然發現其他枱叫呢個會有塊麵包~?
嗯?而我們沒有?🤣
𝙰𝚗𝚢𝚠𝚊𝚢我地其實都好夠飽~
明太子甜蝦扁意粉

呢度嘅飲品選擇真係超多~
糾結左好耐之後 最後揀左以下兩款💃🏻

黑糖伯爵鮮奶咖啡 $𝟺𝟻
飲落伯爵茶味都幾濃郁
入口濃滑 不過黑糖味就唔係太出~
黑糖伯爵鮮奶咖啡

玫瑰西柚烏龍茶 $𝟺𝟼
賣相一流的這杯茶!
水果乾裝飾不敗~~
飲落西柚同玫瑰味同樣突出
恰到好處的𝚋𝚊𝚕𝚊𝚗𝚌𝚎✨✨
玫瑰西柚烏龍茶

整體環境也不錯~
巴馬火腿辣肉腸薄餅
明太子甜蝦扁意粉
黑糖伯爵鮮奶咖啡
玫瑰西柚烏龍茶
2021-06-17 84 浏览
見到東廣場開咗間新餐廳,就入去試下啦,點知好有驚喜。😍首先環境優雅舒適,啱晒同三五好友食下嘢吹下水。😆推介軟殼蟹burger同燒春雞,前者好鮮甜,配埋牛油果蓉好清新,後者夠juicy,同出面食開又乾又鞋嘅燒雞唔同,真係好高質。👍嘢飲方面我嗌咗紫薯鮮奶,口感好smooth,紫薯味都幾濃郁,唔係artificial、死甜嘅味,好飲☺️ 朋友嗌咗ice latte,都唔錯。呢間真係好高質,會encore!
見到東廣場開咗間新餐廳,就入去試下啦,點知好有驚喜。😍
首先環境優雅舒適,啱晒同三五好友食下嘢吹下水。😆
推介軟殼蟹burger同燒春雞,前者
呢間真係好高質,會encore!
2021-06-17
  • 軟殼蟹牛油果漢堡
  • 燒春雞
2021-06-16 66 浏览
同朋友約左喺呢間小清新cafe食飯~之前食過呢間喺元朗西餐廳覺得好好食,見啱啱開左呢間有比較輕食同埋環境好適合打卡嘅cafe,即刻嚟試下。呢間cafe喺東廣場入面算大! 主要枱櫈係木製,同埋枱與枱之間有好多空位,好闊落舒服。牆上有隻法鬥犬!?drink Menu, 而所以食物都可以用QR code自助下單。食物好多都係比較light例如沙律乳酪,但仍有一啲heavy少少好似漢堡包咁。煙雞胸羅勒青醬長通粉沙律($88)冷食,青醬濃香,調味可口,我覺得係個好清新又可以頂到下肚嘅沙律,非常冇負擔。鮮果乳酪($88)就係個非常健康,好睇又好味嘅乳酪。如果嫌唔夠甜,可以加上附送嘅蜜糖。但個人比較鍾意食乳酪本身嘅酸味加上唔同生果嘅配搭都夠甜度。曲奇杏仁奶昔($45)一人飲埋一杯多cream嘅奶昔就夠。意式咖啡蛋糕奶昔($45)

曲奇杏仁奶昔($45)一人飲埋一杯多cream嘅奶昔就夠。

意式咖啡蛋糕奶昔($45)

2021-06-15 50 浏览
早两星期去過將軍澳的Chef’s Stage 西餐廳,感覺不錯,原來在我公司附近這同一集團也有另一家分店,於是今天放工決定和同事一試。這餐廳位於出名多食肆的東廣場,但這裡的其他食肆大多走平民大眾化路線,它這一家算是中高檔了。進去後發覺裝修和將軍澳分店有些分別,這裡是比較開放輕鬆,感覺十分舒適。這裡還有一個自助站,放了餐具、紙巾、醬料等讓客人自取。值得一提是這裡有提供一個類似有氣梳打水任飲。外面餐廳若提供這種開水肯定要收費。打開餐牌細看,這裡的價格也頗大眾化,而且選擇也頗多、頗特別。我叫了一客煙肉及意大利豬肉腸花椒忌廉汁扁意粉,看餐牌有辣椒圖案就知道是會辣,但沒想到是麻辣的味道,配以我至爱的莞茜,中西合壁,天衣無縫。同事則叫了一客黑松露雜菌賓尼迪蛋酸種麵包,問她意見如何?她說黑松露味道相當濃,賓尼迪蛋像極是一隻流心蛋,夾上脆脆麵包和雜菌進食,相當和味。另外我們也各叫了一杯飲品,我選了它是日鮮榨健康果汁,細問下原來是香蕉、火龍果和菠蘿,還特別註明無添加劑,相當健康。同事則叫了一杯蘋果梳打,感覺清新。最後結賬才三佰元,以這個價格給妳這樣的環境、食物、味道等……性格比相當高。

同事則叫了一杯蘋果梳打,感覺清新。

2021-06-13 67 浏览
東廣場好多小型餐廳,行行下見到呢間新新地,有少許文青FEEL 的CAFE,啱哂兩個女仔輕食同傾計RELAX。餐廳設計好舒服,枱與枱之間都好闊落,飯、意粉、漢堡、沙律等都有,飲品以咖啡為主。客人可以用QR CODE 落單,每款菜式都有圖表示,更方便選擇。因為太多款選擇唔到,店員介紹咗意粉同乳酪,飲品方面店員介紹嘅比較有特色的。呢到有個自助水吧,客人可以自己加普通水或SPARKLING。明太子甜蝦扁意粉( $138)明太子係我同朋友最鐘意的食物,每條意粉都沾上充滿咗明太子同少量蟹籽的汁,帶少許咸鮮同辛辣味,個汁都有少少滯,兩女仔SHARE 就啱啱好,隻甜蝦爽甜,將個意粉升華咗,另外配一片自家制的脆蒜蓉包。鮮果乳酪 ($88)呢個完全係件藝術品!底係GREEK YOGHURT,半邊放滿CEREAL,中間放了切片的香蕉,另外有紅肉火龍果、橙、藍莓、紅莓、士多啤梨、奇異果,如果就咁撈埋黎食的話會覺得好FRESH,淡淡的乳酪酸味,好適合做完運動食,乳酪配搭帶花香味的蜜糖,蜜糖的甜和水果的酸中和咗,令個乳酪的味道更出。(左)TIRAMILO 意式咖啡蛋糕奶昔( $45)呢杯係店員的推介,望落似咖啡特

明太子甜蝦扁意粉( $138)

鮮果乳酪 ($88)

(左)TIRAMILO 意式咖啡蛋糕奶昔( $45)
呢杯係店員的推介,望落似咖啡特飲,飲落有綿滑感覺,淡淡咖啡味,有飲緊TIRAMISU 的感覺。
(右)S"MORE CAPPUCCINO 棉花糖脆脆泡沬咖啡 ($42)
朋友想要熱飲,就揀咗呢款偏女仔的飲品,雖然有溶咗的棉花糖,但配會咖啡的苦飲落唔係太甜,啱哂鐘意少甜的人。
2021-06-07
2021-06-07 73 浏览
喺工業大廈林立嘅一間廣場,入邊全部都係細細的舖頭,唔同嘅嘢食。原本諗住入去搵嘢食,行緊去見到有間裝修好靚亦都好啱打卡嘅餐廳。環境上好啱同朋友傾吓計,好舒服,店員亦都好有禮貌。 食物環境,整體方面我係會再次幫襯明太子大蝦刺身意粉🍝意粉好creamy , 朋友大贊好好食。 但如果唔係刺身,轉為大蝦🍤可能會更好,或者天婦羅🍤eggs benedict , 麵包考得好脆但一路食開始凍嘅時候就有啲偏煙銀,醬汁如果再可以偏酸少少就更好了💓但整體來講口感都好豐富 最後,最鍾意食甜品嘅我梗係唔少得😬🙌🏻 呢間店舖出名嘅tiramisu ,好香酒味, cream好幼滑,份量都好足❤ 果然唔錯,不過個人口味方面如果個蛋糕再濕潤少少會更好💕嘢飲都好精緻,好啱打卡嘅你哋🎉

明太子大蝦刺身意粉🍝

嘢飲都好精緻,好啱打卡嘅你哋🎉

2021-06-07 75 浏览
在東廣場見到裝修很明亮的一間餐廳,看來是新開張不久,一於試試。食物選擇很多。有一些特色咖啡,不喝咖嘛的話,也可揀茶、果汁等等。點了一杯棉花糖脆脆泡沫咖啡。是杯十分香甜的咖啡,加入棉花糖和脆脆點綴,豐富了口感。明太子甜蝦扁意粉很值得一試,明太子用料十足,加上其好creamy的醬汁,明太子都掛在扁意粉上,絲毫沒有浪費。選用甜蝦而非一般大蝦或熟蝦亦是破格新嘗試,而效果也很不錯。扁意粉軟硬適中,份量算多,吃得很飽。

2021-06-04 92 浏览
好喜歡用OpenRice最新餐廳嘅function,有時會選擇某一區嘅新開餐廳食飯。直覺覺得新開食肆無論係乾淨程度,Menu新鮮度會較高一啲。今次嚟到觀塘最新Cafe包括comfy by chef stage。地點離開地鐵站5分鐘路程,喺東廣場入面。餐廳裝修以木係簡單為主。飲品有好多款包括coffee, milkshake, juice, latte, 茶系列。紫薯latte 用紫色效果加上乾薰衣草,另外士多啤梨milkshake, 唔算太甜,好清涼。Lunch set有牛肉burger配薯條, egg benedict on toast with mushroom。牛肉好juicy, 兩款lunch set 都有沙律菜,感覺可以舒緩一下熱氣。加上菜好新鮮,burger個麵包底面都係脆。

2021-06-03 99 浏览
同朋友黎個生日lunch,揀左間新開cafe, 1點45左右到,唔駛排隊就入得。nice~餐廳有自助sparkling water, 好high 呀!落餐都係QR code自助,order 4樣野。燕麥水果乳酪,配蜜糖上,乳酪係偏酸所以要蜜糖加持一下,撈埋燕麥係 - good ge。份量幾足,可以當一餐。牛油果crab meat benedict egg, 清新好食!推介!甜品ti ru mi su, 大件而不失味道,不過d假花to me就 over左。下次會試第二杯...雖然order,餐具,水都可以自助,注意番,加1係仍然要ge
落餐都係QR code自助,order 4樣野。

下次會試第二杯...

2021-05-21
庆祝纪念
生日
2021-06-02 121 浏览
朋友係觀塘區返工,所以今日就去左觀塘覓食啦🥳一早就搵定食乜,費事到時候左揀右揀🤭Comfy by Chef’s stage 位於東廣場美食區內,係東廣場行左一個圈,Comfy 的裝修真係別樹一格,開揚的店面,光線充足,仲有一幅有狗狗的特式牆添😍係等緊食物期間,見到店員除咗抺抬之外,仲會抺坐位之間的隔板,令我食嘢都覺得特別安心👍🏻👍🏻👍🏻 我仲留意到某d板係有插頭 &充電位 ,餐廳真係好貼心😊牛油果蟹肉蛋白多士⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相靚,蟹肉係真蟹肉,配上白搭的牛油果,味道簡直絕配沙律菜好新鮮配上黑醋,好味道😋黑松露雜菌薄餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️身為黑松露fans,有黑松露嘅食物必定order😆一放底已經聞到好香的松露味😍原來塗左好多松露醬,真係落足料👍🏻👍🏻👍🏻而pizza底厚薄適中,每一啖都另外回味無窮∞芝士蕃茄蔬菜焗肉丸⭐️⭐️⭐️⭐️以為係普通焗肉丸,原來係底部有青瓜,茄子等蔬菜,啖啖肉得黎亦都有菜中和下👍🏻👍🏻左邊:原味冰磚偽鴛鴦~ 其實係Mocha ,將咖啡雪成冰粒,等佢慢慢熔,由開頭只飲到朱古力味,慢慢飲就會變做Mocha ,好創新,不過最好粒咖啡冰磚未熔哂我已經飲完🤣🤣🤣右邊:Mocha ~ 唔搞咁多
朋友係觀塘區返工,所以今日就去左觀塘覓食啦🥳
一早就搵定食乜,費事到時候左揀右揀🤭

牛油果蟹肉蛋白多士⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相靚,蟹肉係真蟹肉,配上白搭的牛油果,味道簡直絕配
沙律菜好新鮮配上黑醋,好味道😋

黑松露雜菌薄餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

芝士蕃茄蔬菜焗肉丸⭐️⭐️⭐️⭐️

右邊:Mocha ~ 唔搞咁多花巧野,單純一杯朱古力咖啡,比例剛好,咖啡味濃但不澀,甜度亦剛剛好,比起大型連鎖咖啡店好飲太多,唔食野,就咁買杯咖啡 or Mocha 嘆下都唔錯

埋單時店員提我可以掃QR code 做會員儲積分,消費$50有一分,儲分可以換野,不過唔記得有咩,自己download黎睇吓啦😆

Avocado  &  Crab  Scrambled  egg  Whites  Sourdough    Toast
黑松露雜菌薄餅
2021-05-27