2021-08-06 122 浏览
觀塘有唔少吸引嘅食店,呢日我哋去左comfy食下午茶。環境唔錯,坐得都幾舒服佢哋有個自助位置,比客人攞餐具及水。水包括有汽凍水及普通熱水,好細心我哋總共點左三個小食,以及兩個飲品。呢度嘅飲品好吸引😊餐牌上嘅好多配搭都好想試😊紫薯鮮奶顏色好靚,上邊有兩朵紫色小花裝飾都好搶眼。佢哋嘅飲品唔單止外觀好睇,味道都的確唔錯!紫薯味道濃郁,配合埋牛奶成杯嘅感覺好幼細綿密。意式咖啡蛋糕奶昔味道濃郁,柔和的口感,滿載香香嘅咖啡味。火腿芝士三文治好香口,鹹鹹香香好好味。薯條都揸得乾身香脆。喜歡這一種比較乾身的薄餅,餅底充滿着麵粉香味,下面配搭亦都幾好味,包括慢煮豬肉、菠蘿、洋蔥等等。第一次食素肉丸,口感好得意,味道係有豆和菇菌類嘅味,配料仲有唔同嘅瓜菜,非常健康。喺呢個餐廳坐下,飲下野食下野,傾吓計,感覺其實都好舒適😊係約朋友嘅好地方。
觀塘有唔少吸引嘅食店,呢日我哋去左comfy食下午茶。

環境唔錯,坐得都幾舒服

我哋總共點左三個小食,以及兩個飲品。

呢度嘅飲品好吸引😊餐牌上嘅好多配搭都好想試😊
紫薯鮮奶

意式咖啡蛋糕奶昔

意式咖啡蛋糕奶昔味道濃郁,柔和的口感,滿載香香嘅咖啡味。
火腿芝士三文治配薯條

火腿芝士三文治好香口,鹹鹹香香好好味。薯條都揸得乾身香脆。
慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅

芝士茄汁焗素肉丸

紫薯鮮奶
意式咖啡蛋糕奶昔
火腿芝士三文治配薯條
慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅
芝士茄汁焗素肉丸
2021-08-04 56 浏览
今日一收工就黃雨😩 落咗車就快快趣趣衝咗入東廣場搵食 見到有間好文青嘅cafe☕️ 港女女朋友梗係二話不說咁要入去食啦好彩餐廳有好多座位 分開咗主舖同隔咗條走廊嘅分舖 同埋今日係星期三咋 如果唔係實有排排😵‍💫牛油果蟹肉炒蛋白酸種麵包 一上碟就好香噴噴 麵包烤得好脆卜卜 喺面頭嘅蛋白 蟹肉都有好多 一啖想咬晒蛋白 蟹肉 牛油果同麵包係有啲難度嘅😂 但每一啖都係滿滿嘅驚喜 牛油果唔會太熟又唔會好硬🥑 蟹肉有淡淡嘅海水味 為個包帶嚟啲鹹味 隔離仲有少少沙律做伴碟 但係其實我都唔係好知咩係酸種麵包 因為味道上同普通麵包冇咩分別 上網查完先知酸種麵包即係無添加 只用麵粉 鹽同水去製作嘅麵包 所以係需要經過長時間嘅發酵 咁冇咁多人工加工嚟整麵包都係件好事嚟嘅🤗慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅 份量都好多 係長方形size嘅pizza 面頭都有幾多沙律菜 可以為個pizza點綴下🥬 豬肉一絲絲咁 幾乎每一啖都咬到 有好厚嘅芝士喺面 女朋友仲話要影佢拉到絲😂 冰磚偽鴛鴦 tiramisu味 因為係咖啡冰 所以一飲落去甜啲 去到後期 啲冰融左係另有一番風味 個人比較鍾意後尾苦啲嘅味道多啲😻凍鮮奶朱古力 賣相啱晒打

凍鮮奶朱古力 賣相啱晒打卡呀 有少少cream喺面 再配埋凍朱古力 另外佢真係名副其實咁有好香嘅奶味🍫

呢間食物質素咁高嘅餐廳 肯定星期六日要排隊啦 不過真係好值得推介👍🏻 絕對值回票價
餐廳環境寬敞,清新簡約裝潢風格給人一種舒服和悠閒的感覺,適合一班朋友聚會和食tea。服務員態度亦十分好,會詳細講解餐廳推薦食物!而且自助區不止有不同餐具,水還有分蒸餾水和sparkling water!未來漢堡(素)這個漢堡絕對是大滿足,即使是素肉也口感都非常豐富!味道也和真的牛肉一模一樣,不管食多少次都會感到驚訝!另外,漢堡是用牛油烘焙過,外面香脆內軟,值得一讚!朱古力心太軟一切開朱古力漿已經湧出來,配上MOVENPICK雪糕。完成主食,再加上這一甜品就完美!凍抹茶咖啡冰凍磚鴛鴦(棒子味)

未來漢堡(素)

朱古力心太軟

凍抹茶咖啡

冰凍磚鴛鴦(棒子味)
原先稔住再番試同一商場內的日本料理小店,但經過這間cafe, 見平時也頗多人流,所以就試新野。cafe既設計不錯,特別喜愛角落位的大型狗狗牆。好像最近的cafe很普遍利用app點菜🤔,因為不太肚餓,所以點了一個牛油果芒果蟹肉沙律($128)加ice mocha($21), 咖啡會清楚邊隻豆或可以升級揀豆,這樣的服務頗貼心。另一貼心之處是有叉電位,就cafe來說是比較少見, 所以當下是加了分。上菜也不用等很久,服務員也很有禮貌。沙律上枱時是有驚喜,差不多全綠色的設計,擺設是很有心思,急不及待吃下去,頭幾啖也沒有什麼,再吃下去,感覺有點苦澀,於是我問服務員是怎樣做這道菜;後來應該是較高級的職員解釋因為旁邊的火箭菜是帶一點苦味的,所以可能我吃了會覺得有些苦,他說如果不喜歡的話可以換過一個新的給我,感覺服務態度是很好的。但當時我就說不用了,因為我擔心自己搞錯了,所以我嘗試吃那些火箭菜,但是我發覺那些苦不是剛剛那個牛油果加蟹肉那種苦味;好可惜當我再吃的時候,發覺蟹肉也有一點點的酸味,於是我就放棄了。為什麼我不要求換一個新的?一來我根本都已經吃不下去,二來換也沒有意思,所以我也沒有要求再換!然後我

然後我再喝那個ice mocha,感覺就是很一般的味道。

離開店之前,我在想應不應該再向職員反映,但見他們也很忙碌,就算說了也無補於事。

這間cafe的價錢也不便宜,一個沙律不包飲品,加10%服務費要差不多$170, 所以我應該不會再去第二次了。
🔅Comfy 🔅位於觀塘東廣場Comfy 既門面設計會吸引到客人既眼球🤣即係我~🔅Comfy 有2邊座位,店內環境及擺設都好適合打卡~🥑Mango avocado & crab tower 💵128🍀🍀🍀🍀🍀首先個擺盤已經加分,加上3滴黃色醬🟡🟡🟡視覺加分亦增加胃口🤪亦令成碟菜高級左👏🏻👏🏻🍀🍀🍀🍀🍀上層係牛油果蓉🥑、中間個層就係蟹肉🦀,最底個層係芒果🥭食第一啖,先有芒果味後有蟹肉既鮮味,主角旁有好多沙律菜🥬配上黑醋,非常開胃~🍖Roasted chicken 💵138🍀🍀🍀🍀🍀美國燒春雞配椰菜花、蔬菜薯餅🥦🥔、燒車厘茄🍅同紅蘿蔔🥕🍀🍀🍀🍀🍀擺盤已吸引眼球,令胃口大增,燒春雞都好大隻,肉質焗得好嫩滑🤤外皮既邊位焗到好脆,因為落左香草🌿所以好香~蔬菜薯餅都好好食,由西蘭花🥦同薯蓉整成,口感外脆內有淡淡既奶油香味👍🏻☕️Ice brown sugar Earl grey caffe latte 💵45 🍀🍀🍀🍀🍀首先要讚賞係餐廳好環保地使用紙吸管代替膠飲管👏🏻然後讚賞杯飲品沖得好靚🤪本身以為黑糖會好甜,原來唔會,而且黑糖配咖啡好夾,亦夾雜住伯爵茶既香味,好飲~🍠Ice purple swee

🔅Comfy
🔅位於觀塘東廣場
Comfy 既門面設計會吸引到客人既眼球🤣即係我~

🔅Comfy 有2邊座位,店內環境及擺設都好適合打卡~

Mango avocado & crab tower

Roasted chicken

🍖Roasted chicken 💵138
🍀🍀🍀🍀🍀
美國燒春雞配椰菜花、蔬菜薯餅🥦🥔、燒車厘茄🍅同紅蘿蔔🥕

Ice purple sweet potato latte

🍠Ice purple sweet potato latte 💵42
🍀🍀🍀🍀🍀
依杯紫薯鮮奶真係不得了🥰上面加左朵薰衣草,沖得好靚,好似紫色既富士山,打卡💯
味道亦唔會好甜~
🍀🍀🍀🍀🍀
🔅整體而言,食物質素💯環境💯上菜時間又岩岩好👍🏻價錢都算平,下次會再黎試下其他食物👏🏻👏🏻
2021-08-01 51 浏览
知道觀塘東廣場開左間輕食高質cafe,想試好耐,今日趁Friday 早啲泥食dinner!我地六點半去到,就唔洗等位。環境好開陽,開放式既設計,木系水泥風格。meun 選擇豐富,亦有不少素食選擇。餐廳採用qr code下單夠方便快捷。我地要左芒果牛油果蟹肉沙律,蟹肉份量超多,融合牛油果,突顯芒果既香甜。另一個主食要左慢煮雞,成隻雞脾大大隻,外皮烤得好香脆,但雞肉仍能鎖住肉汁,保持嫩滑!配菜都好健康,有椰菜花、蕃茄同蘿蔔,食得好無負擔!飲品都有好多選擇,要左奇異果奶昔,好清甜。另一杯要左蜂蜜水果阿里山烏龍茶,淡淡蜂蜜味,純天然甜味。成餐飯食得飽之餘,又無負擔,真係觀塘恩物,下次再試其他款式。
2021-08-01 64 浏览
今次介紹食物係觀塘 💫📜”Comfy by Chef's Stage (東廣場) (觀塘)📌 地址: 觀塘成業街7號東廣場地下25-31&59號舖🕐營業時間: 12:00-21:30🍽分店地區: 觀塘 🌟🌟評價🌟🌟下午茶可以正價叫飲品半價有食物🥰🥯感覺上好似好抵 但實際上係一樣😂😂環境都好大 好闊 坐得好舒服 岩曬同朋友一齊傾計❤️真係坐左差吾多3個鐘😍右邊果set 🥯 $94Bagel 整得好脆 見到入面d料爆曬🔥真係好多😍仲有薯條係後面 都幾多野食🤩😆飲品味道比較特別 個人不太喜歡🤣玫瑰同西袖係有特別效果左邊 set $70焦糖燉蛋個脆面做得幾好 甜度適中 🤞🏻飲品都幾fresh 好岩送甜品🍮🌟KS評分 🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
今次介紹食物係觀塘 💫

🏵味道指數:👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️
2021-08-01 47 浏览
黎開觀塘呢頭,當然要食街知巷聞嘅Comfy 啦。小清新嘅裝修唔多講,打卡自然唔洗講,食物果真比一般coffee shop 好食。餐廳有兩邊嘅,呢張相係另外一邊。都可以直接買佢哋嘅嘢飲飲。入面都坐得好舒服,燈光白光,木質、白石為主題。仲有self help 處,有免費sparkling water ahhhhhh!!!餐單,fusion 菜為主,價錢作為晚餐都幾吸引。嘢飲類同樣種類好多,可惜夜晚嗌唔到咖啡特飲,所以今次我嗌咗水果特飲為主。(1)黑松露意大利飯,$118。本身以為黑松露意大利飯冇乜驚喜,點知食落去個奶油汁同埋啲飯嘅比例拿捏得好好,唔會好漏之外,個黑松露唔會過多,作為汁嘅配角,所以食落個飯,唔會下下都係同一個味道,佢另外應該加咗其他嘅香料,我食唔出咩味,個after taste 嘅味同一般嘅餐廳嘅唔同。(2)慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅,$118。呢度嘅Pizza,聽staff 講個餅底係佢哋自己整,咬感好味嚥韌,係有麵餅香喔。topping 豬肉bbq 味極入味,加埋洋蔥、火煎菜同芝士,個味唔洗多講,你明啦。(3)Tiramilo奶昔,$45。甜甜邪惡的,友人一言不發,分幾口氣就

餐廳有兩邊嘅,呢張相係另外一邊。

都可以直接買佢哋嘅嘢飲飲。

入面都坐得好舒服,燈光白光,木質、白石為主題。

餐單,fusion 菜為主,價錢作為晚餐都幾吸引。

(2)慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅,$118。

(3)Tiramilo奶昔,$45。甜甜邪惡的,友人一言不發,分幾口氣就食左個cream, 飲左成杯,就知佢又邪惡又滿足感大。

(4)是日鮮榨健康果汁,菠蘿檸檬薑汁,$46。
呢個combination 未試過,哈哈,有啲奇怪,但係fresh同健康我係唔會質疑嘅!

兩個餐加兩個嘢飲,埋單$359.7,即每人$180到。Yummy,環境同服務都好好,成個meal超enjoyable,10分入面會畀8.5/10。
2021-07-26
  • 黑松露雜菌意大利飯
  • 慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅
2021-08-01 53 浏览
今日係觀塘收工,約左朋友食dinner, 做定資料搜集,見到呢到人氣頗高,所以黎試下,果然無令人失望。首先我地點左牛肉漢堡併薯條,漢堡一分為二都好大舊,一人食一半剛好,牛肉煎得幾好,肉質唔會散,亦都唔鞋,蔬菜配料多到瀉出黎!另外真心推介明太子甜蝦扁意粉,好多cream,每條意粉食落都好juicy,而且龍粉軟硬度剛好!上面既甜蝦無雪藏好,同明太子好夾。小食點左脆炸雜菇,第一次食都幾得意,脆卜卜,好過成日食薯條薯角甘悶飲品選擇多,是日點左2杯奶昔,好香又唔會太甜!

飲品選擇多,是日點左2杯奶昔,好香又唔會太甜!

2021-07-31 83 浏览
🥀明太子鮮蝦扁意粉 $138🥀Mentaiko and Amaebli linguine 明太子醬好濃郁 同creamy 啖啖都有蟹籽鮮蝦嘅味道有啲似刺身咁 入口鮮甜意粉份量都好大方仲配埋一塊蒜蓉包係性價偏高既cafe 意粉😻🥀All day breakfast $118 (Asparagus, banger sausage, truffle scrambled egg, hash brown, corn, cherry tomato, yoghurt shooter, sour dough)食物材料高汁all day breakfast ✨Scrambled egg 牛油味香 略為蓋過黑松露低糖乳酪為個早餐點綴 ☺️🥀Purple sweet potato latte$38一定一定一定要飲既紫薯鮮奶 🥰(重要既事要講三次!!!!)第一次試紫薯鮮奶入口好滑 甜甜地既紫薯香唔會太濃 但係杯底仲要有一顆顆紫薯 完全唔係d artificial 味 冇咖啡因 甜絲絲 係一杯完美既morning drink😍唔飲咖啡既朋友 絕對係一杯must try drink😋🥀炸義大利燒烤菇配松露蛋黃醬$6
明太子鮮蝦扁意粉

食物材料高汁all day breakfast ✨
Scrambled egg 牛油味香 略為蓋過黑松露
低糖乳酪為個早餐點綴 ☺️

🥀Purple sweet potato latte$38
一定一定一定要飲既紫薯鮮奶 🥰(重要既事要講三次!!!!)
第一次試紫薯鮮奶

明太子鮮蝦扁意粉
炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬
Purple sweet  potato  latte
2021-07-30 51 浏览
放工落咗觀塘接閨蜜放工,去我哋最愛嘅東廣場食晚飯!有一段時間冇過嚟原來呢度新開咗間好文青feel嘅餐廳🤩煙雞胸羅勒青醬長通粉沙律:閨蜜揀嘅沙律,凍食嘅通粉我都係第一次食, 雖然係沙律但同平時食開嘅沙律又有啲唔同!入面有好豐富嘅配料,有合桃、羽衣甘藍、車厘茄、芝士粒,仲有好清甜嘅粟米同埋煙雞胸粒,青醬味道好香好清新!炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬 (素):外層炸到好脆,菇入口好juicy,因為無加太多調味,所以菇菌類本身味道比較淡,加埋黑松露醬一齊食就剛剛好!新豬肉芝士忌廉通粉 (素):醬汁creamy芝士味好香濃仲會拉絲,入面仲有素肉同菇類,每一啖口感都好豐富😍上面仲有片好香脆嘅蒜蓉包!凍紫薯鮮奶:閨蜜好鍾意食紫薯類嘅產品,紫薯鮮奶香滑又唔會太甜, 好啱佢口味!士多啤梨芒果奶昔:望落睇唔出有芒果但入口芒果味好濃,反而士多啤梨味唔太出, 不過奶味好濃滑!餐廳分開兩邊,今次我哋坐比較細同比較靜嘅位置, 環境唔會太嘈又坐得舒服!👍🏻

煙雞胸羅勒青醬長通粉沙律:

炸意大利燒烤菇配松露蛋黃醬 (素):

新豬肉芝士忌廉通粉 (素):

凍紫薯鮮奶:

士多啤梨芒果奶昔:
2021-07-25 59 浏览
今日同朋友黎觀塘試試呢間好chill既cafe!環境幾好,最重要係menu幾多vegan dishes,岩晒我食素既朋友前菜Mango avocado crab tower上面係超厚既一層牛油果蓉,相當香滑,下面就一層蟹肉蓉,最底層就係片片芒果,好好食!最主要原因係樣樣材料都好新鮮,成件事就鮮甜清新😋😋Baked vegan meatball勁多芝士,好吸引,素肉丸其實係蘑菇粒組成,好感好特別,用左芝士蕃茄同香草脫左菇既的草腥味,同埋感覺食晒都唔覺好重罪疚感~Truffle wild mushroom pizza雖然係素pizza,但味道一啲都唔普通!黑松露味好香,上面又超多蘑菇同芝士,好惹味
今日同朋友黎觀塘試試呢間好chill既cafe!

前菜
Mango avocado crab tower

Baked vegan meatball

Truffle wild mushroom pizza

2021-07-25 49 浏览
好少黎東廣場,但原來呢度有好多美食!見呢度店最靚,就黎左啦!呢個AREA好好座,我地叫左個IMPOSSIBLE漢堡,肉汁唔錯,有厚厚既大啡姑,薯條好脆口!另一個主食係芝士焗通粉,有烘好左既法包做陪襯。飲品我地叫左同一個口味,都係鮮榨既菠羅,好多菠羅肉。估唔到呢度有SPARKLING同STILL既水,好先進咁!呢度有好多花既裝飾,都算係鬧市中既綠洲。呢度係用QR CODE自己下單,好先進!而服務都唔錯呀呢度!
2021-07-22
2021-07-24 32 浏览
觀塘簡潔森林風餐廳🌴外表同裝修令人十分舒服😌餐廳都多位,都幾岩三五知己飯局,都坐得舒服又放鬆☺️最緊要價錢唔太貴,親民價,而且質素亦不錯🥰電話scan code落單,但有些慢煮食物可能需要等多陣慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅 🍕燒烤醬好食😋味道好夾,慢煮後的手撕豬肉好嫩,keep住好juicy而且加上菠蘿🍍的甜味☺️加分上面配搭火箭沙律菜同紫洋蔥🧅芝士亦好多😇慢煮美國春雞🐥超嫩超多汁🤤真係要一試,皮燒至少少焦,令雞皮味道更香😍配菜分別有蕃茄🍅椰菜花🥦紅蘿蔔🥕最鍾意係佢個薯容蔬菜餅🥬❤️加入🥦,而且薯蓉超滑,應該仲落咗少少cream同🧀值得推介👍🏻👍🏻🤘🏻🤤抹茶牛奶🥛🍵士多啤梨奶昔🍓

電話scan code落單,但有些慢煮食物可能需要等多陣
慢煮手撕豬肉燒烤醬薄餅 🍕
而且加上菠蘿🍍的甜味☺️加分
上面配搭火箭沙律菜同紫洋蔥🧅
芝士亦好多😇
慢煮美國春雞🐥
超嫩超多汁🤤真係要一試,皮燒至少少焦,令雞皮味道更香😍

配菜分別有蕃茄🍅椰菜花🥦紅蘿蔔🥕
最鍾意係佢個薯容蔬菜餅🥬❤️

抹茶牛奶🥛🍵

士多啤梨奶昔🍓
今日,我哋去咗一間半Cafe半西餐形式嘅餐廳食晚餐佢嗰環境同佢個名一樣咁Comfy🪴,又舒服又靚,打卡呃Like真係一流📸張枱有插頭位呢個corner係自助區🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽軟殼蟹蕃茄忌廉汁扁意粉:呢隻軟殼蟹好大隻(咁岩依家係軟殼蟹嘅產季🤔),同埋炸到好香脆,我哋仲食到有蟹膏,真係好抵食。我朋友唔鐘意食忌廉,佢都搶住要食呢碟意粉,蕃茄忌廉汁真係做得好好。仲有塊超級大塊嘅蒜蓉包慢煮美國春雞:相比起平時食開既普通春雞,呢隻慢煮春雞肉質真係鮮嫩好多,唔知係咪因為慢煮呢🤔,但亦都係因為慢煮 所以雞皮係預期地唔脆。Overall黎講都整到好出色。🥰 估唔到蔬菜薯餅入面加咗芝士係超級好食,就連配菜都食曬,特別要提一提蕃茄整得好好味😋蘋果花茶(冇咖啡因):茶包係用本地茶品牌,用本土野 - 茶氏家族。另外餐牌寫住 「含維他命C和氨基酸,抗老養顏」 味道都唔錯 好好飲唔知飲完係咪會靚仔靚女咗呢🐒蜂蜜水果台灣阿里山金萱水果茶:好靚呀一飲就知唔係濃縮糖漿沖出黎,堅係水果&茶,好Fresh 好好飲我朋友飲完杯野,仲拎住個杯黎影相🤷‍♀️ 佢話好靚📸CP值🌟高
今日,我哋去咗一間半Cafe半西餐形式嘅餐廳食晚餐

張枱有插頭位

呢個corner係自助區

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

軟殼蟹蕃茄忌廉汁扁意粉:呢隻軟殼蟹好大隻
,真係好抵食
仲有塊超級大塊嘅蒜蓉包

軟殼蟹蕃茄忌廉汁扁意粉

,就連配菜都食曬,特別要提一提蕃茄整得好好味😋

慢煮美國春雞

。另外餐牌寫住 「含維他命C和氨基酸,抗老養顏」
味道都唔錯 好好飲
唔知飲完係咪會靚仔靚女咗呢🐒

蘋果花茶(冇咖啡因)

蜂蜜水果台灣阿里山金萱水果茶:好靚呀
一飲就知唔係濃縮糖漿沖出黎,堅係水果&茶
,好Fresh 好好飲
我朋友飲完杯野,仲拎住個杯黎影相🤷‍♀️ 佢話好靚📸
蜂蜜水果台灣阿里山金萱水果茶

CP值🌟高
2021-07-19
軟殼蟹蕃茄忌廉汁扁意粉
慢煮美國春雞
蘋果花茶(冇咖啡因)
蜂蜜水果台灣阿里山金萱水果茶