2017-08-02 379 浏览
星期五是約定的「不帶飯日」慶祝連續四天的工作完滿結束有同事得悉Coffee Spec午餐買六送一的優惠二話不說便打去卜位了!這間Coffee Spec前身是「秘密花園」原來已經轉手啦我都不知道*跟餐的蒜蓉包很好吃!熱騰騰的然後上面有芝士有點外脆內軟的感覺 真的不錯!*是日餐湯是南瓜湯是好喝的其實 但就不是我杯茶*帶子魷魚圈墨汁意大利粉$88有幾位同事都點了這個帶子魷魚圈墨汁意大利粉他們一吃嘴巴都變黑黑一圈的我跟其他同事都快被笑死了*說回正題 墨汁十分鮮味完全沒有「腥」的感覺要說的是它的帶子很 大 一 顆 !而且賣相一流 就像高級餐廳的出品*薑汁豚肉炒意大利粉 $78我本來想點青花魚的 但賣完 ><意外的點了這個薑汁豚肉炒意大利粉完全意料之外的好吃!平時只吃過生薑燒豚肉飯沒想到跟意粉也一樣搭!甜甜的薑汁跟意粉一齊炒後異常入味!豚肉肥瘦剛好 咬下去有點爽口難怪日本人那麼愛吃!*香煎西冷牛排伴黑椒汁 $88首先要讚的是薯角很好吃!但西冷牛排是有點失望一吃下去就是鬆肉粉的味道完全蓋過去本身的肉味但同事覺得不錯吃 她說她愛吃鬆肉粉的味道 哈哈哈*餐廳很受歡迎的所以記得一定要訂位!
星期五是約定的「不帶飯日」慶祝連續四天的工作完滿結束
有同事得悉Coffee Spec午餐買六送一的優惠
二話不說便打去卜位了!

這間Coffee Spec前身是「秘密花園」
原來已經轉手啦我都不知道
蒜蓉包
跟餐的蒜蓉包很好吃!
熱騰騰的然後上面有芝士
有點外脆內軟的感覺 真的不錯!
是日餐湯是南瓜湯
是好喝的其實 但就不是我杯茶
帶子魷魚圈墨汁意大利粉$88
有幾位同事都點了這個帶子魷魚圈墨汁意大利粉
他們一吃嘴巴都變黑黑一圈的
我跟其他同事都快被笑死了
說回正題 墨汁十分鮮味
完全沒有「腥」的感覺
要說的是它的帶子很 大 一 顆 !
而且賣相一流 就像高級餐廳的出品
薑汁豚肉炒意大利粉 $78
薑汁豚肉炒意大利粉
我本來想點青花魚的 但賣完 ><
意外的點了這個薑汁豚肉炒意大利粉
完全意料之外的好吃!
平時只吃過生薑燒豚肉飯
沒想到跟意粉也一樣搭!

甜甜的薑汁跟意粉一齊炒後異常入味!
豚肉肥瘦剛好 咬下去有點爽口
難怪日本人那麼愛吃!
香煎西冷牛排伴黑椒汁 $88
香煎西冷牛排伴黑椒汁
首先要讚的是薯角很好吃!
但西冷牛排是有點失望
一吃下去就是鬆肉粉的味道
完全蓋過去本身的肉味
但同事覺得不錯吃
她說她愛吃鬆肉粉的味道 哈哈哈
餐廳很受歡迎的所以記得一定要訂位!
最後是餐牌:

2017-06-30
蒜蓉包
薑汁豚肉炒意大利粉
2017-06-22 280 浏览
一行12人gathering,點了扒類、意粉、甜品等,所有食物都好味;另外,咖啡的種類亦多,做得很有心思。至於紅酒選擇雖不多,但價錢相宜;餐廳環境夠大,氣氛很好,很適合良朋共聚。
紅豆雪糕厚多士
心太軟
海膽帶子忌廉汁意粉
紅豆雪糕厚多士
海膽帶子忌廉汁意粉
2017-06-17 206 浏览
他們的服務態度極為滿意10分窩心, 我哋今晚食咗鹹豬手和心太軟有啲驚喜,雖然今日非常大雨,但環境清幽,最好完後杯香濃嘅,爸爸食到好開心,我下班食得好開心我覺得可以介紹比其他朋友一齊過嚟試吓
父亲节
用餐优惠
信用卡優惠
  • 德國鹹豬手
2017-05-14 344 浏览
Mother's Day 諗左好耐去邊度食,openrice之下搵到呢間~門口有得泊車上手冇記錯係牧羊cafe,環境唔錯點左三個餐,牛扒,豬扒,帶子墨汁飯,包左湯同沙律沙律來了真的嚇一跳,咁大碟既?Parma ham沙律,啲菜幾新鮮,同有好幾種菜食完沙律都飽左一半到蘑菇湯,真係足料,攪爛晒啲蘑菇整(應該係)所以好香,好好飲主菜來喇,真係再嚇一跳,塊豬扒好大塊而且好厚,係吉列,入面有火腿,誠意之作牛扒,個汁冇食錯應該係黑松露,個牛扒雖然唔係話100分,但都ok,medium well都唔會硬,配埋個汁真係幾好食,係出面未食過呢個汁墨汁飯仲未有機會食,因為已經飽左,所以打包消夜食個帶子幾爽,正最後有心形士多啤梨蛋糕,入面真係有士多啤梨!唔甜,母親大人好滿意!今日母親節埋單$698,真係性價比高!最後姐姐仲話今招book位預備左份禮物送比我mami,真係好靚,多謝你!一間好有心思既小店,店員都好nice好有禮貌,下次會再來!

上手冇記錯係牧羊cafe,環境唔錯

點左三個餐,牛扒,豬扒,帶子墨汁飯,包左湯同沙律
食完沙律都飽左一半

到蘑菇湯,真係足料,攪爛晒啲蘑菇整(應該係
)所以好香,好好飲

墨汁飯仲未有機會食,因為已經飽左,所以打包消夜食
個帶子幾爽,正

2017-05-12 304 浏览
This restaurant provides set lunch at a very reasonable price, so it always full during lunch hour.  Luckily, we reserved a table a day in prior so we did not need to wait!I ordered Pan-fried Sirloin Steak in Black Pepper Sauce. The texture of the steak is OK, even though I cannot choose how my steak done.But the sauce is a bit salty and thick to me.

2017-05-05
2017-05-10 268 浏览
朋友帶我去長沙灣一間休閒Coffee Shop, 它以經典黑白色格仔做枱布,有一種懷舊既感覺,其實我係幾鐘意。餐牌款式多樣化,你可以叫set dinner 或者散叫,自由組合自己鐘意食既餐,好似我咁..忌廉三文魚牛油果焗飯 $88 無諗過牛油果同三文魚會係咁夾 香煎牛油帶子墨魚汁麵 $88 帶子新鮮,個汁咸咸地有D海鹽味綜合水果茶 $48 算清,唔會覺得太甜,有淡淡既果味蜂蜜生薑茶 $45 生薑味較出,辟寒一流

忌廉三文魚牛油果焗飯 $88 無諗過牛油果同三文魚會係咁夾

綜合水果茶 $48 算清,唔會覺得太甜,有淡淡既果味
蜂蜜生薑茶 $45 生薑味較出,辟寒一流
2017-05-01 275 浏览
今日去咗荔枝枝食好西,原來工廠大廈附近都有好多cafe, 環境很舒適,原來平日繁忙嘅茘枝角區背後都有寧靜悠閒的一角呢。我點咗一份set lunch , 龍蝦意粉,味道雖然麻麻地,龍蝦食落去不太新鮮, 但環境真係不錯,令我在平曰忙碌工作天可以輕鬆地享用午餐。
今日去咗荔枝枝食好西,原來工廠大廈附近都有好多cafe

2017-04-22 362 浏览
同女朋友拍拖仔次次去親長沙灣都食同一間餐廳 今次行去內街 見到呢間餐廳 雖然位置唔起眼 但係落地大玻璃 好吸引我。於是 我提議今次唔食前面嗰間 試下食呢間。 結果喜出望外超級好食 下次再同女朋友仔去食。今次食了個 咖哩牛肉奄列蛋飯 個咖哩好香 又無蓋個牛肉嘅鮮味 牛肉又多, 好美味。仲有點了一份牛油果三文魚焗飯女朋友話超好食一點都唔油膩,又香又好食。最後點了一份窩夫, 又香又脆好好味。食完之後我同女朋友決定轉會 ,下次再來長沙灣一定會食這間餐廳。 因為職員話個羊㗎好好食, 我都想試下不過我今日太飽了。下次再食過。 期待期待期待。。。。。。
最後點了一份窩夫, 又香又脆好好味。
咖哩牛肉庵列蛋飯
咖哩牛肉庵列蛋飯
2017-03-29 568 浏览
話說28/3係我生日,朋友介紹老公黎呢間餐廳撐台腳。真係無介紹錯。。地方其實唔太大,但係我鐘意呢到既原因。比我既感覺係唔洗趕頭趕命交番張台比人。食完可以傾下計。餐廳內播住英文歌,帶點浪漫氣紛。餐湯同餐飽都好正好濃味既羅宋湯食得出無溝淡到。我地仲叫左二個小食白酒香草藍青口好食到老公食唔停口酸忌廉芝士煙肉焗薯片二款小食我就比較鐘意呢個,焗既時間岩岩好。正餐我叫左一個香蒜白酒花甲扁意粉好味到即刻心心眼,起初有點擔心會好重酒味,只是淡淡既酒香味。老公叫左呢個(掛住食都唔記得係煎咩魚配扇貝抹茶最後老公原來訂位個陣安排左佢地整左個驚喜比我埋單個陣我地估呢餐飯應該差不多要$700左右。結果原來$500蚊有找真係抵食到爆,最緊要係我地二個既肚係飽住咁番屋企。下次同朋友聚會我都會擇你地呀~~~
餐湯同餐飽都好正

好濃味既羅宋湯食得出無溝淡到。

我地仲叫左二個小食
白酒香草藍青口

好食到老公食唔停口
酸忌廉芝士煙肉焗薯片

二款小食我就比較鐘意呢個,焗既時間岩岩好。

正餐
我叫左一個香蒜白酒花甲扁意粉
老公叫左呢個(掛住食都唔記得係煎咩魚配扇貝
抹茶

最後老公原來訂位個陣安排左佢地整左個驚喜比我
埋單個陣我地估呢餐飯應該差不多要$700左右。
結果原來$500蚊有找

真係抵食到爆,最緊要係我地二個既肚係飽住咁番屋企。
下次同朋友聚會我都會擇你地呀~~~
2017-03-28
用餐时段
生日
2017-03-21 383 浏览
女友生日,諗住搵間好嘅餐廳同佢撐下枱腳,但佢又鐘意啲特適小小嘅地方,經朋友介紹嚟左長沙灣依間coffe spec!估唔到出奇地正,首先環境舒服,唔會感覺好迫先,經店員介紹點左份「雲蘇羊架」,肉質好嫩,又唔會好大陣羊蘇味,另外女友又係雞亦迷,點左份「蜜糖柚子雞亦」,可以話岩晒佢口味,甜得嚟又好香柚子香味,肉又唔乾,冇雪味!加埋杯手工咖啡,簡直係完美配搭!最後嚟埋個朱古力蛋糕,朱古力味極濃,店員仲好有心思幫我寫埋字!真係好貼心!最正嘅係價錢一啲都唔貴,埋單都係七百幾,絕對抵食!以後又多左一個拍拖撐枱腳好地方!!
最正嘅係價錢一啲都唔貴,埋單都係七百幾,絕對抵食!
以後又多左一個拍拖撐枱腳好地方!!

2017-03-13
2017-03-09 417 浏览
今天與同事食lunch,呢間西餐廳的裝修很優雅上去閣樓望望,十個包埸先黎一個磨菇湯配芝士蒜蓉包熱辣辣的,但湯的味道較淡我點了豬仔脾配薯菜,好脆口、但太多紅蘿蔔,不太愛,豬仔脾太瘦,有點硬我同事的菠蘿雞漢堡包,個包大過塊面,切開先可以放入個囗。菠蘿汁滲入了雞扒裏面,令雞扒更滑。下次親自試一試
今天與同事食lunch,呢間西餐廳的裝修很優雅
上去閣樓望望,十個包埸
先黎一個磨菇湯配芝士蒜蓉包
熱辣辣的,但湯的味道較淡
2017-03-08 338 浏览
今日同屋企人1行8人去試食晚餐,坐樓上,環境非常舒適,餐牌有好多款式可以選擇,經推薦後叫左2碟飯、2碟意粉、1大份羊架、3份焗薯、1隻豬手,仲有其他款式等等。羊架,非常好食,值得推薦,但要訂先有👍豬手,配薯角,非常香脆可口焗薯是3份的份量,人人都說好味!左邊為黑松露飯,右邊為三文魚焗飯,也不錯。甜品,朱古力窩夫,不太甜,不錯。總結,值得推介,性價比高,可以一試。
羊架
羊架,非常好食,值得推薦,但要訂先有👍
豬手
豬手,配薯角,非常香脆可口
焗薯 (3份)
焗薯是3份的份量,人人都說好味!
黑松露飯、三文魚焗飯
左邊為黑松露飯,右邊為三文魚焗飯,也不錯。
甜品,朱古力窩夫,不太甜,不錯。

總結,值得推介,性價比高,可以一試。
2017-03-06
2017-01-14 1291 浏览
同朋友黎食飯,,搵搵下見到呢間野食評好似相當不錯,於是就bk左位試下。 友人點左個set餐:主菜白酒花甲扁意粉 :同行友人喜歡清淡,所以呢道菜相當符合佢口味,據佢意見:花甲新鮮清甜,同蒜既味道幾夾,份量足,花甲數量多得黎大隻。讚湯:菜湯:材料睇落比較少但味道剛剛好,漏左影相。。。甜品:一個字,靚,味道吾(溜)特濃朱古力呢杯野同行友人挺喜歡的,吾係甜到溜果隻朱古力,有d苦苦地既味,飲得出係真係可可粉沖出黎既。我自己就單點左碗南瓜湯 ,清甜,比起出面的餐廳的南瓜湯更勝一籌。另外點左個黑松露磨菇意大利飯,黑松露味道濃郁,大大粒意大利飯,讚!喜歡黑松露的朋友可以試試哦。飲品我選左水果菜茶,味道清淡,陣陣水果味,不錯呢!甜品點左朱古力芭非,甜甜朱古力雪糕配上酸酸藍莓汁,加上可可脆片,讚^^價錢合理,大眾化,環境好,服務態度讚,食物質素讚,下次會再來的。

友人點左個set餐:

主菜白酒花甲扁意粉 :

湯:菜湯:
材料睇落比較少但味道剛剛好,漏左影相。。。

甜品
一個字,靚,味道吾(溜)

特濃朱古力

飲品我選左水果菜茶,味道清淡,陣陣水果味,不錯呢!

2017-01-09 729 浏览
12月份朋友在這個月份都比較休閑, 今日特意來到荔枝角找我吃午飯, 今天再與朋友一起來到這裏.. 中午時間人流多的是, 幸好找到兩個位置因為不太想吃粉麵, 所以叫了一個漢堡包套餐, 分量對我來說感覺有點大份, 雞扒菠蘿漢堡包, 內裏的食材也有很多, 洋蔥番茄生菜等等... 而且旁邊還有薯角及少量甘荀.漢堡包因為沒有切開, 而且雞扒比較大件, 吃起來比較麻煩, 如果女仔食會顯得有點狼狽. 如果漢堡包能夠切開兩邊並以長長的竹籤穩固住會比較好!甘荀味道帶少少甜甜的, 很好味!薯角剛剛新鮮熱辣炸起, 吃落雖然有點熱氣但十分香口好吃!整體都不錯! 再有機會一定會來吃午餐

甘荀味道帶少少甜甜的, 很好味!
薯角剛剛新鮮熱辣炸起, 吃落雖然有點熱氣但十分香口好吃!

整體都不錯! 再有機會一定會來吃午餐
2016-12-21
2016-12-24 750 浏览
今年聖誕節,喺呢度食聚餐。非常之驚喜,首推羊架(沒有齋羊架相),沒有太大的so味,之後是龍蝦意粉。見到龍蝦意粉,大家就嘩一聲,見到成隻龍蝦上碟,非常有驚喜。我因為食緊中藥,只可以食豬,叫了豬肋骨,好大碟,成兩大舊豬肋骨,一個人當然食唔晒,估唔到豬肉都可以淋淋地。我們特別order了一隻火雞,洋蔥醬和蜜糖芥末醬都好好食,最緊要火雞肉唔太硬!甜品是Tsunami ,有輕味酒味,好味到暈底⋯⋯另叫了一個焦蛋糕,都好好味,不太甜,我喜歡大家不要加其他嘢食,一個餐已經好夠!
,非常有驚喜。

大家不要加其他嘢食,一個餐已經好夠!
聖誕節聚餐
2016-12-24
等候时间
1 分钟 (堂食)
圣诞节
聖誕節聚餐