農曆新年前後就是不停食飯聚會舊同事們建議在觀塘區食飯又不想在大商場排隊等位就推介平時午餐時的好去處今次我地訂了晚餐時間一入去就看到不少打卡位全店以木系為主 牆身也裝飾細緻有沙發位或四人座 播著流行歌環境寬敞舒適 朋友聚會一流 餐牌除了常吃的幾款意粉原來還有漢堡包和牛扒羊架等等重點是 終於有機會吃出名的串燒以西式cafe來說 串燒種類十分多而且價錢唔貴 就選了幾款串燒 //脆煙肉芝士卡邦尼意粉 $98//這個意粉是我的最愛吃過幾次味道依然有水準除了卡邦尼意粉的蛋汁濃郁煙肉的酒香和芝士混合醬汁唔會太多 意粉能完全地吸收食落意粉和煙肉很搭配 高質! //燒豬頸肉 $58/份//必食! 豬頸肉有數片烤得香口 肥瘦均勻亮點是自家秘製的醬汁配合幼嫩的肉質 又唔會過鹹比想像中合心意 值得再食 //燒牛舌 $38/串//看餐牌時有牛舌和牛舌心而牛舌有廚師推介就點烤得外脆內軟 唔韌細心一睇 熟度處理岩岩好中間仍然少少粉紅色同埋醬汁輕輕調味 好夾 //燒雞中翼 $25/串//同樣燒雞翼都是很惹味雞肉夠嫩 外皮香脆唔會燒到過燶或太乾每口食落去有油脂流出來食完令人想再食既感覺 正! //金菇肥牛卷串 $26/
農曆新年前後就是不停食飯聚會

吃過幾次味道依然有水準
除了卡邦尼意粉的蛋汁濃郁
煙肉的酒香和芝士混合
醬汁唔會太多 意粉能完全地吸收
食落意粉和煙肉很搭配 高質!

//燒豬頸肉 $58/份//

同樣燒雞翼都是很惹味
雞肉夠嫩 外皮香脆
唔會燒到過燶或太乾
每口食落去有油脂流出來
食完令人想再食既感覺 正!

//金菇肥牛卷串 $26/串//

//燒雞骨腸 $18/串//
燒雞骨腸的油脂較重
皮脆香口 不用特別調味已經剛好
2024-02-08 41 浏览
觀塘美食實在太多 呢間樓上Cafe靠創新突圍😆除咗西餐 仲有埋即燒串燒 約埋班朋友去應該幾好玩雜錦海鮮意大利飯 青口•鮑魚•海中蝦 $148俾個賣相surprise到😃估唔到咁有誠意 原隻鮑魚 青口同蝦都幾多 全部都幾新鮮 個飯底以茄汁調味 有啲似西班牙炒飯嗰種煉奶燒脆皮年糕 $34燒翠玉瓜串 $18自製雞肉棒+明太子醬+生蛋黃 $48一場嚟到 梗係要叫返幾串串燒試吓 即叫即燒 幾香幾惹味 啲菜唔會燒到乾真真 仲keep到爽脆🥬脆皮年糕外脆內煙韌 暖笠笠又軟糯 加埋煉奶好香甜雞肉棒食落啖啖肉 仲可以蘸原隻蛋黃+醬油 加埋本身嘅明太子醬 鹹鹹甜甜

雜錦海鮮意大利飯 青口•鮑魚•海中蝦 $148

煉奶燒脆皮年糕 $34

燒翠玉瓜串 $18

自製雞肉棒+明太子醬+生蛋黃 $48

一場嚟到 梗係要叫返幾串串燒試吓 即叫即燒 幾香幾惹味
2024-02-02 54 浏览
觀塘很多樓上cafe 最近有一家新開8折優惠的工廈餐廳自家手打雞漢配黑松露薯條128推薦 超吸引!很充料!薯條配上黑松露醬和茄汁 超好味手打雞肉漢堡的肉十分鬆軟,多肉汁配上大量新鮮蔬菜,口感豐富醬汁為黃芥辣醬 酸酸辣辣也有甜甜 非常開胃套餐+38有沙律🥗跟飲料 炸海苔魷魚 $78撒上海苔粉 外脆內軟 是店內推薦的炸物十分香脆芝士手指魚棒6條 $58即叫即炸 芝士拉絲口感豐富 外脆內軟 好好吃🤤炸麥樂雞(8件)$28香脆可口 甜酸雞醬十分足夠!Cocoon📍觀塘開源道54號豐利中心1樓04室
觀塘很多樓上cafe
最近有一家新開8折優惠的工廈餐廳

自家手打雞漢配黑松露薯條128
推薦 超吸引!很充料!
薯條配上黑松露醬和茄汁 超好味
手打雞肉漢堡的肉十分鬆軟,多肉汁
配上大量新鮮蔬菜,口感豐富
醬汁為黃芥辣醬 酸酸辣辣也有甜甜 非常開胃

芝士手指魚棒6條 $58
即叫即炸 芝士拉絲
口感豐富 外脆內軟 好好吃🤤

炸麥樂雞(8件)$28
香脆可口 甜酸雞醬十分足夠!

Cocoon
📍觀塘開源道54號豐利中心1樓04室

2024-02-01 30 浏览
Cocoon 📍觀塘開源道54號豐利中心1樓104室呢間工廈西餐廳 仲有得食串燒距離觀塘地鐵站B出口幾分鐘餐廳好有空間感 仲有沙發座位夠曬cozy☺️🌶️水牛城雞翼 $78特製嘅水牛城辣椒醬 辣辣地又酸酸甜甜好開胃 外皮炸得好酥脆 入面嘅雞肉嫩滑🍖燒豬頸肉 $58呢份燒豬頸肉份量好足外皮烤得香脆 好岩送酒🥳🥓金菇肥牛卷串 $26金菇燒完仲keep到好多汁 同肥牛真係perfect match💯🍢燒牛舌 $38呢2串牛舌片好厚實 煙煙韌韌 好好咬口 🍆蒜燒原條茄子加粉絲 $58必食推介!茄子外皮燒得完全冇焦黑 茄子肉軟嫰多汁 加埋粉絲同蒜蓉 食唔停口😍🥒燒翠玉瓜串$182串燒翠玉瓜味道鮮甜 口感爽脆🍡煉奶燒年糕(4塊) $34超級邪惡嘅甜品😈外層燒得金黃香脆 口感彈牙煉奶甜甜嘅奶味同年糕非常夾 識食一定點勁多煉奶食🤪
Cocoon

超級邪惡嘅甜品😈
外層燒得金黃香脆 口感彈牙
煉奶甜甜嘅奶味同年糕非常夾 識食一定點勁多煉奶食🤪
2023-12-22 66 浏览
果然樓上餐廳先有驚喜,呢間新餐廳幾有heart做,朋友介紹下先去試。澳洲肉眼扒🥩+凍朱古力🍫($166)前菜黎左個雞蛋雞肉沙律感覺幾fresh,肉眼扒擺盤有心思,外皮脆脆的,肉眼內邊較軟,醬汁配搭自家手打雞漢堡配黑松露薯條🍔+熱檸蜜($128)望落漢堡外皮唔討好,但雞肉較嫰同餡料層次較豐富,唔會乾有肉汁。白酒忌廉煮青口🦪($78)忌廉配青口既配搭較creamy 同 好易入口 唔會有膩既感覺~兩人份量都幾夠^o^Dutch baby($68)甜品真係女仔第二個胃,疏乎厘口感綿密配上朱古力🍫同棉花糖邪惡首選😂

澳洲肉眼扒🥩+凍朱古力🍫($166)

自家手打雞漢堡配黑松露薯條🍔+熱檸蜜($128)

白酒忌廉煮青口🦪($78)

Dutch baby($68)

2023-12-17 27 浏览
好少寫食評,因為覺得一間餐廳一兩次好食,都唔代表佢一直都咁好。今次好想寫,因為呢間樓上cafe真心高質,開業到而家水準都好好,價錢合理,定期又會換新menu,又有西餐又有串燒,岩晒三心兩意乜都想食嘅人,叫個set dinner 再加串燒就乜都可以食啲。佢啲西餐好食,配菜都好有心機整,薯蓉都好正,特飲又大杯(試過同朋友叫一杯share),但我最鍾意佢嘅串燒,燒雞翼呀、扇貝呀,都好好食,除左肉類好juicy,佢啲燒蔬菜都好正,食串燒都可以好健康。
Dutch  baby
燒扇貝
燒菜心苗
燒雞翼
軟殼蟹risotto
豬扒薯條(食完但唔記得佢menu個全名)
燒蕃薯仔
Dutch  baby
燒扇貝
燒菜心苗
燒雞翼
軟殼蟹risotto
豬扒薯條(食完但唔記得佢menu個全名)
燒蕃薯仔
  • 甜品Dutch  baby
2023-12-12 48 浏览
朋友想買波鞋, 今晚同佢係觀塘商場行街, 之後搵左間係附近觀塘工廈入面新開既樓上西餐廳食個靚飯先, 就黎聖誕節, 餐廳入面都有聖誕節的裝飾和佈置, 好有聖誕氣氛! 坐位都很舒適~呢度每款主食都會跟沙律同指定飲品, 不過可以另外加錢升級其他飲品~我就叫左Main course : 蒜蓉牛油黑豚梅頭扒配薯條, 梅頭扒薄薄地兩塊, 不是很厚, 食落都ok.都係第一次見西餐店有串燒, 當然要食吓啦:串燒🍢: *燒娃娃菜*蒜燒原條茄子加粉絲*燒雞腎(2串)*燒牛舌*燒金菇肥牛卷串*燒雞中翼總括黎講, 串燒都唔錯, 會推介蒜燒原條茄子加粉絲, 茄子都好大條, 同埋加左好多蒜蓉又有粉絲, 食落很香蒜蓉味和惹味, 燒雞中翼都juicy~

都係第一次見西餐店有串燒, 當然要食吓啦:

串燒🍢:

*燒娃娃菜

*蒜燒原條茄子加粉絲

*燒雞腎(2串)

*燒牛舌

*燒金菇肥牛卷串

*燒雞中翼

2023-12-08
$167.5 (晚餐)
  • 蒜燒原條茄子加粉絲
2023-12-08 70 浏览
==============感想概括==============呢個無論係視覺、嗅覺、味覺都帶俾我衝擊嘅一餐🙂🤢🤮價錢同質素完全唔成正比⋯我諗得薯條同蔬菜係正常😥==============重點點評==============《自家手打雞漢堡配黑松露薯條》$128我想講開頭我以為員工叫螺絲粉外賣食,原來係呢個包發出嚟嘅味!!佢黃色啲醬有陣酸荀味好臭!🤮🤮啲雞肉無味⋯《蒜蓉牛油黑豚梅頭扒配薯菜》$98塊豬扒得手掌咁大🖐️又薄又乾,啲茄汁浸住啲薯條真係O曬嘴,個底仲有層油😓《香草咖喱牛腩飯》$88一上碟就首先見到兩大棵西蘭花🥦跟著啲牛肉好少,我見唔到有咖喱嘅蹤影,有啲汁撈白飯咁囉,成個配搭我以為自己去左茶餐廳。非常唔滿意嘅一餐仲要收加一,真係背脊骨落!

呢個無論係視覺、嗅覺、味覺都帶俾我衝擊嘅一餐🙂🤢🤮
價錢同質素完全唔成正比⋯我諗得薯條同蔬菜係正常😥

自家手打雞漢堡配黑松露薯條

《自家手打雞漢堡配黑松露薯條》$128

蒜蓉牛油黑豚梅頭扒配薯菜

《蒜蓉牛油黑豚梅頭扒配薯菜》$98

香草咖喱牛腩飯

《香草咖喱牛腩飯》$88

非常唔滿意嘅一餐仲要收加一,真係背脊骨落!
2023-12-06
呢日喺觀塘開完會已經幾晏,原來呢座大廈裏便都有啲餐廳🍴,好肚餓,見到呢間,名字幾特別,莫非要破繭而出🤔,咁就決定入去食個 late lunch 🤣$98「蒜蓉牛油黑豚梅頭扒配薯條 Pork Collar. Garlic Butter Sauce. Fries」,主食送「是日沙律,咖啡/茶」🤣「沙律🥗」:細細兜,沙律菜新鮮爽脆,加埋胡麻醬汁,簡單幾好食😋「熱檸茶🍋☕️」:熱辣辣🤣「蒜蓉牛油黑豚梅頭扒配薯條🍟」:黑豚梅頭扒 肉質幾軟熟,亦都煎得幾香口,加埋蒜蓉同牛油,味道就更加豐富😋;薯條🍟熱辣辣脆脆哋🤩

「熱檸茶🍋☕️」:熱辣辣🤣

午餐
今日做完運動後覺得有點肚餓,所以就去左附近新開既cafe位於豐利大廈內,一出lift 轉左就見到,位置十分方便!套餐包括是日沙律及主菜,飲料我就另加$38 芒果乳酸冰沙!現係openrice 訂座更加享有全單8折優惠😍蒜蓉牛油黑豚梅頭扒配薯條 $98 :即點即整,熱辣辣上碟,擺盤精緻,蒜香牛油味濃郁,油潤甘香,肉嫩多汁,口感味道遠勝一般豬扒,再配埋熱辣辣既薯條,脆口軟綿!芒果乳酸冰沙: 具有濃郁芒果香氣並甜中帶酸,豐富芒果乳酸冰沙造就滑順的口感。+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2023-11-21 37 浏览
Cocoon 主打串燒x 西餐 是觀塘新開的西餐廳 環境走木系主題🪵吊燈、梳化、牆上裝飾等裝潢 都很舒適自在內設有幾張四人枱和一張長枱 座位餐廳有小食、10多種主菜 飲品及47種串燒食物種類繁多 正!⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆主菜送沙律和飲品是日沙律有雞蛋、青瓜沙津菜配胡麻醬🐖蒜蓉牛油黑豚梅頭扒配薯角🍟黑豚梅頭扒 肉質算嫩滑蒜蓉牛油令肉更香 十分美味薯條炸至金黃 外層酥脆👏🏻👏🏻👏🏻🐟燒肥鱔串🍢餐牌以BEST為吸引 要試試🤤鱔肉鮮嫩彈口 外皮十分脆卜卜油脂豐富🐟 燒得香口滋味🐓自製雞肉棒+明太子醬 🧂雞肉棒碗明太子醬 冇得輸另外再配月見醬 增添不少滋味✨🐮燒牛舌👅帶少少香辣 不會蓋過牛吞香牛吞厚薄適中 燒得岩岩好有焦香 亦保留肉質腍嫩 🫛燒秋葵簡單灑上鹽花 燒秋葵 已很入味

吊燈、梳化、牆上裝飾等裝潢 都很舒適自在

有焦香 亦保留肉質腍嫩

🫛燒秋葵
簡單灑上鹽花 燒秋葵 已很入味

2023-11-13 32 浏览
有驚喜的簡約風cafe🤎 餐廳以木色及主調,風格文青 悠閒寧靜,感覺好舒適☺️ 食物有西式主菜 小食及串燒,質素很不錯,價格合理~環境寧靜,好適合約會或朋友聚會🥂 💖食評💖沙律 (Free)✨隨餐附送沙律菜,新鮮爽脆,好開胃😋茄子鮮菌秋葵 香草番茄醬 寬條麵 ($98)✨擺盤超美的🥰 搭配香草蕃茄醬汁,香氣濃郁 好好味😍 豐富野菌、茄子及秋葵,口感豐富,好健康紅酒燴牛腩飯 ($88)✨推薦,好味又飽肚!👍🏻 以牛腩為主角,肉質軟腍,口感味道一流,啖啖肉 好滋味~荷蘭寳貝班戟 ($68)✨推薦!賣相好吸引😍 第一次食Dutch Baby Pancake,口感軟綿綿😍 配上大量朱古力醬,甜味十足,還有棉花糖及草莓,好好味!燒鮮冬菇 ($16)✨軟腍入味~燒得剛剛好💯𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌熱檸水 (Free)✨

💖食評💖

沙律 (Free)✨
隨餐附送沙律菜,新鮮爽脆,好開胃😋

茄子鮮菌秋葵 香草番茄醬 寬條麵 ($98)✨

紅酒燴牛腩飯 ($88)✨

荷蘭寳貝班戟 ($68)✨

燒鮮冬菇 ($16)✨
軟腍入味~燒得剛剛好💯

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
熱檸水 (Free)✨

2023-11-12 26 浏览
觀塘新餐廳推薦‼️限時全日8折優惠👏🏻環境幾好!好舒適,適合聚會✨仲幾好玩、店主好搞笑、幾靚仔🤫老闆兼chef原來好有經驗👍🏻高質呀!食物有好多選擇!全日供應的set $88起!有沙律、餐飲,好抵食!👏🏻慢煮果園雞配薯條 $148✨加送自製松露雞肝醬配法包(一件)幾吸引!朋友都話好嫩滑、多汁又入味🤤👍🏻✨好多串燒揀!燒肥鱔串 $68必食招牌肥鱔‼️皮脆肉彈juicy,好好食😍👍🏻燒日本蕃薯仔 $18燒雞軟骨 $36燒牛舌 $38煉奶燒脆皮年糕 $34好過癮、要加多啲煉奶呀!荷蘭寶貝班戟 $68好邪惡‼️打卡、又幾好食!芒果乳酸沙冰 $58澎湃!幾好飲💛下次再去試其他野同玩😆
觀塘新餐廳推薦‼️限時全日8折優惠👏🏻
環境幾好!好舒適,適合聚會✨
仲幾好玩、店主好搞笑、幾靚仔🤫

老闆兼chef原來好有經驗👍🏻高質呀!
食物有好多選擇!
全日供應的set $88起!有沙律、餐飲,好抵食!👏🏻

慢煮果園雞配薯條 $148

✨加送自製松露雞肝醬配法包(一件)
幾吸引!朋友都話好嫩滑、多汁又入味🤤👍🏻

✨好多串燒揀!
燒肥鱔串 $68

必食招牌肥鱔‼️皮脆肉彈juicy,好好食😍👍🏻

燒日本蕃薯仔 $18
燒雞軟骨 $36
燒牛舌 $38

煉奶燒脆皮年糕 $34

好過癮、要加多啲煉奶呀!

荷蘭寶貝班戟 $68

好邪惡‼️打卡、又幾好食!

芒果乳酸沙冰 $58

澎湃!幾好飲💛

下次再去試其他野同玩😆
2023-11-08 28 浏览
📍最近無意之中就比我發現左呢間臥虎藏龍超正嘅西餐廳喇💯呢間餐廳性價比高✅大衆化價錢就食到酒店級嘅味道👅正呀喂🥳🐮紅酒燴牛腩飯 🌈呢個紅酒燴牛腩基本上配飯係天衣無縫嘅💯高級嘅牛腩部位🐃牛腩口感軟嫩又有咬口😋紅酒香氣燉埋入個喎醬汁入面✅超正呀🥳🐠青衣魚柳明太子汁配薯蓉 🌈青衣魚柳肉質比較口實已又有口感✅絕對唔係一夾就爛💯好喜歡佢地個明太子汁😋口感夠creamy呀🥳🥞荷蘭寶貝班戟 🌈鍾意Dutch baby每次用麵糊烤出黎嘅不規則形狀😋再加埋唔同嘅生命係上面❤️味道一流👍唔好掛住影相📷一定要趁熱食呀🥳🍹百香果檸檬梳打🌈百香果係用天然百香果做✅入口係百香果真實味道👅而且仲好大杯添🥳

🐮紅酒燴牛腩飯

🐠青衣魚柳明太子汁配薯蓉