2022-03-17 25 浏览
🧡沙嗲串燒,雞肉牛肉各三串串燒一啲都唔乾,但唔係juicy,不過係啖啖蛋白質,脆面碳香十足。另外沙嗲醬好椰香,配有花生醬,仲有花生🥜粒粒,非常惹味。💛泰式炒金邊粉Pad Thai Prawn本身超鍾意食Pad Thai,而今次餐廳嘅Pad Thai 炒得夠濕潤,食到個甜甜酸酸嘅味道。而且材料十足,除咗蝦夠大隻,銀牙,韭菜,豆乾,炒蛋等等樣樣足,100分泰國風味。🤎泰式奶茶食泰國菜,點少得點杯特飲,橘紅色的,淡淡泰國紅茶香,糖水自由加配,所以唔會死甜。
🧡沙嗲串燒,雞肉牛肉各三串
沙嗲串燒

沙嗲串燒
泰式炒金邊粉
泰式奶茶
2022-03-17 120 浏览
午市set lunch包前菜,主食及咖啡茶飲~ $98 起。🔹前菜: 冬陰蝦湯配脆炸雲吞 Tom Yum Prawn w/ Crispy Wonton Soup泰式冬陰功湯,香茅,檸檬葉風味十足。酸酸辣辣,十分開胃。前菜份量剛好,湯集合了酸、辣、甜、鮮和香嘅味道,仲有大大隻蝦仁同草菇。🔹主食: 橄欖海鮮炒飯 Thai Fried Rice w/ black olive & seafood 炒飯加了蒜蓉粒,所以非常香口又有不同口感。橄欖的天然鹹香,提鮮了雜錦海鮮的味道,海鮮雖然用急凍的,但絕對沒有雪味。🔹甜品: +$48 芒果糯米飯 Mango Sticky Rice 經典的泰式甜品,芒果切成玫瑰花的形狀,分別有黑糯米,椰香白糯米,兩種都非常軟糯,少少鹹味的椰漿,吃起來令芒果更甜。

冬陰功蝦湯

橄欖海鮮炒飯

芒果糯米飯
冬陰功蝦湯
橄欖海鮮炒飯
芒果糯米飯
2022-03-16 22 浏览
呢間餐廳位於將軍澳海濱長廊附近,主打泰菜、有室內外位置,可以帶埋愛犬嚟食晏都好chill🐶同老公每人叫咗一份Lunch set包一份前菜тσм уυм ρяαωи ѕσυρ🥣冬蔭蝦湯細細碗都好足料有兩隻大蝦,新鮮爽口,湯味道酸辣醒胃gα χє ρнαу (νιєтиαмєѕє ¢нι¢кєи ѕαℓα∂ )🥗越式牙車快配料有雞絲、椰菜絲、青瓜、紅蘿白等,味道清甜開胃,做飯前沙律十分適合¢нιαиg мαι ¢υяяу ѕσυρ уєℓℓσω иσσ∂ℓєѕ ωιтн ¢нι¢кєи ∂яυмѕтι¢к 🍗清邁咖喱湯麵配雞髀鎚 $108超好味!黃咖喱湯底配上炸過嘅麵,超濃郁,雞髀鎚有兩大隻,啖啖肉,肉質又嫩滑ρнα∂ тнαι ρяαωи νєямι¢єℓℓι иσσ∂ℓєѕ 🦐泰國鮮蝦米粉 $108米粉口感相當好,質感帶點彈牙,甜中帶點酸辣, 加上多種配料如香菜、鮮蝦等一齊炒,口感相當豐富!

同老公每人叫咗一份Lunch set
包一份前菜

тσм уυм ρяαωи ѕσυρ
🥣冬蔭蝦湯
細細碗都好足料
有兩隻大蝦,新鮮爽口,湯味道酸辣醒胃

🥗越式牙車快

🍗清邁咖喱湯麵配雞髀鎚 $108

🦐泰國鮮蝦米粉 $108
2022-03-16 22 浏览
因為疫情關係,大家都冇得去旅行,唯有係香港食住唔同地方既美食先啦。Chilli Lime係一間集合泰國馬來西亞同印度風味美食嘅餐廳,分別係將軍澳同元朗都有分店。☺️餐廳室內裝修有一股東南亞嘅氣氛,職員亦都非常熱情,為生日客人唱生日歌慶祝🥳🍗印度烤雞 💰138 📝8/10呢味係餐廳熱門菜式之一,去骨雞肉份量好大件,帶有微辣及燒烤香味,再配埋檸檬同特配醬汁,口感唔會乾爭爭,味道簡直一流。🌮雞香煎餅💰48 📝7.5/10烤餅係印度菜式特色,雖然今次冇試到熱門菜式香蕉麥餅,但係呢味雞香煎餅都好惹味,蘸上醫汁令到煎餅味道更出,大家可以不妨一試。🍚菠蘿海鮮炒飯💰138 📝5/10菠蘿海鮮炒飯就一般,海鮮份量好少,蝦既味道偏淡,本人唔太好濕既炒飯,所以整體感覺麻麻地。🫓酥油薄餅💰32 📝8/10對我黎講,烤餅既口感好鬆脆,唔會太油膩,特別一提個咖喱汁整到好好味,食到停唔到口。📝整體評分:8/10💕

🍗印度烤雞

🫓酥油薄餅
💰32 📝8/10

📝整體評分:8/10💕
2022-03-15 18 浏览
位於將軍澳的東南亞多國菜式餐廳,選擇多元化,滿足不同食客的口味。而午餐時份供應午市套餐,包括前菜、主菜和飲品,並可以優惠價添加甜品。前菜:泰式牛肉沙律牛肉鋪在沙律菜上面,薄薄的牛肉片,肉質不會韌。沙律醬汁酸甜,開胃,十分清新。蔥花、青瓜、洋蔥、辣椒粒,材料都是爽口的。主菜:泰式香葉蟹肉碎煎蛋配香米飯肉碎其實是指蟹肉及蟹柳絲,而非平日常吃到的豬肉碎。配料加上青豆角粒、香葉、紅椒、洋蔥等,還有一隻煎得燶邊的荷包蛋,整體鹹鹹香香,十分下飯。甜品:黑糯米伴泰式燉蛋兩個燉蛋,上面滿佈椰絲,中間黃色部份就是甜甜的燉蛋,糯米在底下,蛋偏甜,糯米沒有加甜,中和整體的味道。黑糯米香,口感軟糯。
前菜:泰式牛肉沙律

牛肉鋪在沙律菜上面,薄薄的牛肉片,肉質不會韌。
主菜:泰式香葉蟹肉碎煎蛋配香米飯

肉碎其實是指蟹肉及蟹柳絲,而非平日常吃到的豬肉碎。
整體鹹鹹香香,十分下飯。
甜品:黑糯米伴泰式燉蛋

糯米沒有加甜,中和整體的味道。
黑糯米香,口感軟糯。
2022-03-11 702 浏览
和先生係澳南海岸附近食午餐,選了這間有多國料理的Chilli Lime,因我想飲冬陰功。午市套餐包括前菜、主菜和飲品。我們點了兩個午餐,加一個冬陰功和兩個甜品。湯:冬陰功大蝦海鮮湯($108)前菜:泰式牛肉沙律、肉末釀苦瓜湯主菜:泰式香葉蟹肉碎煎蛋配香米飯($128)、越式牛肉片湯河($98)甜品:香濃芝士奶球(+$48)、香蕉麥餅($32)飲品:熱咖啡、凍檸茶冬陰功湯是我此餐的目的,幸好沒有失望。湯底濃郁,酸辣適中有層次,材料豐富,有大蝦、青口和鮮魷。但大蝦只有半邊比較孤寒。泰式牛肉沙律:以一人份量來說非常充足,足有半塊牛扒。牛扒全熟但又不韌喎。沙律反而較少,只有幾片青瓜和紅皮蘿蔔,洋蔥、紅蔥和檸檬葉等,抵贊的是全部都好新鮮,醬汁酸甜適中。肉末釀苦瓜湯:豬肉碎釀入苦瓜中作湯是越南的家常菜,尤其在歲晚食團年飯時,越南人必喝苦瓜湯,象徵來年苦盡甘來,一切順利平安。這個湯清甜而不苦,苦瓜和豬肉都鬆軟好吃。泰式香葉蟹肉碎煎蛋配香米飯:加入真正蟹肉,為這普通的泰國碟頭飯增添高貴,還有大量香葉、青豆和洋蔥等配料,再加隻濃邊荷包蛋,超級好送飯。越式牛肉片湯河:看似其貌不揚,但湯底非常清甜。牛肉片看

湯:冬陰功大蝦海鮮湯($108)
前菜:泰式牛肉沙律肉末釀苦瓜湯
甜品香濃芝士奶球(+$48)、香蕉麥餅($32)
飲品:熱咖啡、凍檸茶

冬陰功海鮮湯

泰式牛肉沙律

肉末釀苦瓜湯

泰式香葉蟹肉煎蛋飯

越式牛肉片湯河:看似其貌不揚,但湯底非常清甜。牛肉片看似普通,但有牛肉和牛𦟌兩種,全都有牛味。河粉是用越南乾河粉,很地道。
越式牛肉湯河

本來再加個泰式芒果糯米飯做甜品會是今餐的完美落幕,可惜當日沒有芒果。於是我們的冒險精神又出發,選了兩款未食過的印度甜品,睇下會唔會好甜。
香濃芝士奶球類似湯圓,差別只在於麵糰是浸在煉奶糖水中。奶球的確是奶味十足,不過應正名為甜奶球,因為真係好甜。
rasmalai

香蕉麥餅即是用Roti印度煎餅包着香蕉煎成pancake,再淋上煉奶,由於Roti本身是鹹香的,所以還不算太甜,餅皮煙韌香口。
既然無得去旅行,間中試下各地的特色食品,也是一樂事。

2022-03-11
午餐
2022-03-11 606 浏览
一個人行完將軍澳Donki去食飯,就近近地係澳海南岸搵食,那兒有好多選擇。Chilli Lime標榜多國科理,星馬泰印選擇多;同時是—間無味精餐聽。它的泰國料理做得不錯。怕熱不坐出面,室內裝修雅緻,空間夠,都坐得好舒服。雖然已是兩點半,但還提供午餐。午餐可任選一款前菜和主菜,配冷/熱飲品,價錢由$98-$128 。另可特價選甜品。前菜:肉末釀苦瓜清湯第一次飲這湯,苦瓜裏面填入猪肉碎。湯有點鹹,苦瓜和湯一點也不苦,清清地幾好飲又幾特別。主菜:泰式香葉蟹內碎煎蛋配香米飯($128)泰式肉碎就食得多,蟹肉碎又係第一次。真正蟹肉碎和蟹柳兩樣都有,還有香葉、青豆、洋蔥等。香辣多汁的肉碎配以燶邊蛋,送飯一流!甜品:泰式黑糯米飯拌燉蛋(+48)芒果糯米飯就食得多,配燉蛋又係第一次。燉蛋的做法既不是中式又不是法式,也不算好滑,但配埋軟糯的黑糯米飯又好夾。如果加點花奶變身成港式應該更好味。它有兩件,我一個人食唔晒,剩下一件打包回家。最後,嘆埋杯咖啡,才離開巴提雅,不。是將軍澳。
怕熱不坐出面,室內裝修雅緻,空間夠,都坐得好舒服。

雖然已是兩點半,但還提供午餐。

前菜:肉末釀苦瓜清湯
肉末釀苦瓜湯

主菜:泰式香葉蟹內碎煎蛋配香米飯($128)
泰式香葉蟹肉碎煎蛋配香米飯

甜品:泰式黑糯米飯拌燉蛋(+48)
泰式黑糯米飯拌燉蛋

最後,嘆埋杯咖啡,才離開巴提雅,不。是將軍澳

午餐
泰式香葉蟹肉碎煎蛋配香米飯
泰式黑糯米飯拌燉蛋
2022-03-10 170 浏览
《Chill嘆泰菜🏝》———————————————-#ChilliLime 🏝-將軍澳海濱附近就有唔少餐廳,環境靜中帶旺,喺單車徑附近就有呢間泰式菜🛕有室內同室外位,趁住最近好天回暖,嘆下都幾chill ☀️ 餐廳感覺舒適愜意,好有度假feel🏕-Lunch set 都幾抵食,包咗前菜、主菜同飲品~ Starter 我哋各自叫咗一份泰式牛肉沙律同素菜咖喱角,都幾開胃😆-🐥 海南雞飯無骨海南雞係傳統黃皮白肉嘅做法,口感完全不韌,肉質嫩滑,鮮味十足,略帶脂香添,黃油飯熱辣辣,沾上黑醬油跟蒜蓉食味道更突出惹味🤟🏻-🇹🇭 泰式焗香芋臘腸肉碎飯呢款菜式我之前都冇食過,佢嘅感覺有啲似煲仔飯,裏面非常足料,有好幾條肥美嘅臘腸,再撈埋質感綿密嘅芋泥粒、肉碎同冬菇碎,口感豐富😍-⭐價錢參考:(另收加一)海南雞飯:$108泰式焗香芋臘腸肉碎飯:$118🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$125
《Chill嘆泰菜🏝》
———————————————-
#ChilliLime 🏝
🐥 海南雞飯
🇹🇭 泰式焗香芋臘腸肉碎飯
⭐價錢參考:(另收加一)
海南雞飯:$108
泰式焗香芋臘腸肉碎飯:$118
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$125
2022-03-09
2022-03-10 24 浏览
Chilli Lime (將軍澳)之前試過一次佢哋嘅晚市,食物質素都唔錯,見到佢哋午市套餐好似幾抵食就試吓。午市套餐包左一款前菜、主食同飲品,另外都可以優惠價加配甜品。🌟泰式牛肉沙律🥩🥗幾推薦呢款前菜,醬汁味道有啲似平時食嘅泰式鳳爪,都係酸酸地辣辣地。底部剩係得幾塊青瓜,其他全部都係牛肉,份量同味道都好值得一試🌟素菜咖喱角 🥘唔似平時食開三角形好扁嘅咖喱角,呢款有啲似餃子,裏面餡料好多,外皮會比較口少少,餡料唔辣,但個醬汁就有少少辣,味道正常🌟越式生牛肉片湯粉 $98 🥩芽菜同辣椒係會分開上,咁可以令芽菜保持爽脆口感。呢款河粉過牛肉都比平時嗰啲厚身,而且份量係非常多。🌟傳統咖喱羊肉配黃飯和烤餅 $128🐑🥘🍚平時比較少食嘅一款,但覺得幾好食。黃飯比平時食開嘅米係長啲。個烤餅就好好食,烤得幾香脆,我點咖喱一齊食,剩低嘅咖喱就可以配飯一齊食。午市包茶🍋同咖啡☕️,其他嘢飲就要另外補錢 📍Chilli Lime (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖
Chilli Lime (將軍澳)

🌟泰式牛肉沙律🥩🥗

🌟素菜咖喱角 🥘

🌟越式生牛肉片湯粉 $98 🥩

🌟傳統咖喱羊肉配黃飯和烤餅 $128🐑🥘🍚

午市包茶🍋同咖啡☕️,其他嘢飲就要另外補錢

📍Chilli Lime (將軍澳)
2022-03-08 23 浏览
將軍澳南餐廳好多都好高質,附近環境好,每次喺到食完嘢都會行吓海濱先返屋企呢間餐廳同附近嘅一樣,有outdoor位置,本身都想出面好似chill啲,但同伴想坐入面,所以都坐返室內🥢越式炸春卷💰$88大大條,鐘意佢越式絲網春卷嘅感覺,口感獨特啲,入面好多料,都唔錯🌽香炸蟹肉粟米餅💰$108呢個粟米餅就勁啦,炸漿包住晒粟米同蟹肉,有粟米關係,食落感覺冇咁油膩,幾好食🍝泰式雞炒河粉💰$138炒得幾有鑊氣,河粉幼身,好彩唔辣容易食🥭芒果糯米飯💰$88好鐘意食芒果糯米飯,但而家芒果唔係當造,相信遲啲會仲好食🥥Young Coconut💰$58好掛住泰國,凍冰冰嘅椰青真係好正,特別係食完啲辣嘢💰$592/2ppl🚩Chilli Lime (將軍澳) @chillilimehk 📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖

🥢越式炸春卷💰$88

🌽香炸蟹肉粟米餅💰$108

🍝泰式雞炒河粉💰$138
炒得幾有鑊氣,河粉幼身,好彩唔辣容易食

🥭芒果糯米飯💰$88
好鐘意食芒果糯米飯,但而家芒果唔係當造,相信遲啲會仲好食

🥥Young Coconut💰$58
好掛住泰國,凍冰冰嘅椰青真係好正,特別係食完啲辣嘢

💰$592/2ppl

2022-03-04
  • 芒果糯米飯
  • 香炸蟹肉粟米餅
  • 椰青
2022-03-08 11 浏览
Chill chill day x 東南亞料理WFH得多都要對自己好啲,把握機會出開去買野先順便食下野🦔冇得去旅行 就搵間靚餐廳望下景食吓野 🐚Chilli Lime係將軍澳海濱長廊附近,所以景色開揚,而且有户外座位,隔離就係Donki,食完野仲可以去行街shopping😜🔹米紙蔬菜軟殼蟹卷係一個超fresh嘅開胃菜🌿又係一樣用手拎住嚟食會比較好嘅菜式🤏米紙薄得嚟有少少韌性,包住超級多菜,大量生菜、紅蘿蔔條、青瓜條等等,亦加咗重點炸軟殼蟹、蟹籽係入面,咬落去係勁清新,要擘到個口超大超大先食到曬點埋隻醬會juicy d~🔹雞肉青咖哩🔹烤餅對我嚟講,咖哩同烤餅係絕配💕烤餅嘅厚度啱啱好,咬落去煙煙韌韌,唔係食空氣餅咁,點埋青咖哩,入面有好多豆,而且椰香味濃,又有少少辣夠刺激完全係享受啊😎
Chill chill day x 東南亞料理
WFH得多都要對自己好啲,把握機會出開去買野先順便食下野🦔
冇得去旅行 就搵間靚餐廳望下景食吓野 🐚

🔹米紙蔬菜軟殼蟹卷
係一個超fresh嘅開胃菜🌿
又係一樣用手拎住嚟食會比較好嘅菜式🤏
點埋隻醬會juicy d~

🔹雞肉青咖哩
🔹烤餅
對我嚟講,咖哩同烤餅係絕配💕
2022-03-07 14 浏览
- 行開將軍澳Donki,發現海邊附近開左間好有情調同東南亞風情既餐廳。- 呢間餐廳算係鬧市中有園景,無論室內室外都好有東南亞格調。室內放左好多印度油畫,而室外就有椰林樹影,打卡一流!- 今次我地前菜叫左泰式青木瓜海鮮沙律🦐🥗,既清新又健康,泰式汁酸酸地少少辣,勁開胃。材料非常豐富,有粟米、青木瓜、蝦同魷魚🦑等等,好多唔同層次。- 小食方面,我地叫左串燒沙嗲,$118有6串,仲可以自由搭配,經濟又實惠。- 主食方面,我地叫左海鮮叻沙同蒜蓉烤餅。海鮮叻沙非常濃郁,比起湯底更加似醬汁,麵底勁掛汁。椰汁味好重,味道微甜,唔會好辛辣。而且配料好多,有蝦、青口、魷魚,仲有隻雞蛋,沾滿湯汁好正!- 而Garlic Naan係店鋪即烤,隱約見到廚房廚師Lai烤餅同放入特製爐具烘烤,相當有誠意。- 最後,我地仲忍唔住叫左芒果糯米飯🥭🍚。呢個糯米飯係熱上,有三款糯米,有白糯米、紫糯米同黑糯米,外表比足100分💯!而芒果就原個切開上,再配搭椰汁🥥,真係無得輸!

2022-03-07 14 浏览
Chilli lime📍 Chilli Lime (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖🐔泰式青咖喱(雞肉)($128)雞肉份量多又嫩,另外呢個青咖喱嘅辣度有根據香港人口味調整過。泰國青咖喱一般係辣到噴火,但呢個青咖喱用椰漿中和番啲辣度,容易入口得黎又有少少辣過下癮。🦑馬來炒面($128)呢個炒面主要係食個辣汁,入面有魷魚同埋硬豆腐,面底係類似車仔面嘅油面。油面類夾秘製辣汁,真係好快就清曬成碟。🌶泰式辣椒膏炒蜆($128)炒蜆大大粒,辣醬炒都唔會覆蓋本身隻蜆嘅鮮味。火候夠,連配菜洋蔥都炒到好香。🍌香蕉麥餅($32)呢個香蕉麥餅好有feel,會諗起去泰國旅行街邊賣嗰啲香蕉餅。呢個真係必點,又平又大份,最出色係佢少油,唔會油膩。🥛Vanilla shake($52)食泰國菜叫奶製飲品解辣是常識吧。小結:鋪位於將軍澳南,極近海傍位置。鋪面裝修有泰國chill vibe。泰國菜fresh不油膩,辣度適當。
Chilli lime
📍 Chilli Lime (將軍澳)

🐔泰式青咖喱(雞肉)($128)

🦑馬來炒面($128)

🌶泰式辣椒膏炒蜆($128)

🍌香蕉麥餅($32)

🥛Vanilla shake($52)
食泰國菜叫奶製飲品解辣是常識吧。

小結:
2022-03-02 17 浏览
香港一天入夏,棉襖變短袖,所以,吃的東西也要隨之變化,通常這樣的天氣,我喜歡吃酸酸甜甜的泰國菜,適合夏天又很開胃。 將軍澳有一家地道的Chilli Lime,之前吃過後,一試難忘,所以,今天又抽空過來了。 午餐很划算,有湯或者沙律,主菜和飲品,甜品也是超級划算。 Bitter Ground Soup 苦瓜肉湯,養生暖胃Pho 98 河粉超級好吃Black Sticky Rice 🍚 with custard 48 飯後甜品也是超級好吃Avocado 🥑  roll 78 素菜米紙卷很健康hot lemon 🍋 water Chilli Lime將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖

午餐很划算,有湯或者沙律,主菜和飲品,甜品也是超級划算。

Bitter Ground Soup 苦瓜肉湯,養生暖胃

Pho 98 河粉超級好吃

飯後甜品也是超級好吃

Avocado 🥑  roll 78
素菜米紙卷很健康

hot lemon 🍋 water

Chilli Lime
2022-03-01 12 浏览
今日陽光普照,去咗將軍澳海旁行下,曬下太陽。海旁附近好多餐廳,今日想食泰國菜 ,就去咗chilli lime。入到嚟餐廳,氣氛好休閒,充滿泰式風情, 真係好有去泰國度假feel。午市餐牌幾抵食,價錢界乎$98-$128,包一杯飲品,一個前菜同一個主食。前菜有湯/素菜咖哩角/泰式牛肉沙律。🍽️素菜咖哩角 即叫即炸,炸得香脆, 配醬料一流。🍽️泰式牛肉沙律 有少少辣,好開胃。🍽️海南雞飯$108雞肉肉質滑溜,雞飯好香。🍽️洋蔥紅茄香汁燴雞球配黃飯及烤餅 $118黃飯細長,粒粒分明,撈埋惹味既香汁,胃口大開,烤餅同樣軟熟美味。

前菜有湯/素菜咖哩角/泰式牛肉沙律。

🍽️素菜咖哩角

即叫即炸,炸得香脆, 配醬料一流。

🍽️泰式牛肉沙律

有少少辣,好開胃。

🍽️海南雞飯$108

雞肉肉質滑溜,雞飯好香。

🍽️洋蔥紅茄香汁燴雞球配黃飯及烤餅 $118

2022-03-01