2022-09-24 38 浏览
I’m not sure whether it’ll be up to your expectations if you come all the way, but if you live in the neighbourhood, this place is a sure go: spacious, high ceiling, cozy, polite staff, well above average food, big bar, lots of cocktails and mocktails to choose from. The food is more leaning towards the authentic recipes than being modified to suit the locals, in my opinion it’s a good move. A couple of beers on tap are selling as low as $88 for two pints. Sure a perfect place for family and friends gathering, especially if you live nearby.

• 辣椒膏炒蜆
2022-09-22 54 浏览
這間位於元朗yoho的Chilli Lime,主打越南、泰國及印度菜,餐牌上食物款式很多,另外還有多款餐酒及cocktail 等供應。越式鮮蝦米紙卷米紙卷中間包著新鮮彈牙的蝦仁、米粉、蔬菜等,加上酸甜醋汁更開胃。串燒沙嗲雞肉、牛肉、豬肉串燒燒至表面焦香,沙嗲汁有粒粒花生碎,十分香口惹味,三款肉中雞肉是燒得最好味,表面香口又有肉汁。泰式青咖喱雞配酥油餅咖喱汁完全唔辣,雞肉份量很多,加上多款印度香料,咖喱香味獨特,用來配酥油餅一流。鹹魚炒芥蘭鹹魚粒香口,令芥蘭更惹味,芥蘭炒至翠綠爽口。黃咖喱炒蜆蜆肉鮮甜無沙,每粒都非常飽滿,加上黃咖喱跟海鮮超夾,十分惹味。Chilli Lime Martini & Fresh Thai ColadaMartini酒味較重,加上少許辣味,再加上青檸酸甜中和,幾刺激及有特色;椰青有rum酒甜味,椰汁味突出。

越式鮮蝦米紙卷

串燒沙嗲雞肉、牛肉、豬肉

泰式青咖喱雞配酥油餅

鹹魚炒芥蘭
鹹魚粒香口,令芥蘭更惹味,芥蘭炒至翠綠爽口。

黃咖喱炒蜆

1K
2022-09-22 621 浏览
Chilli Lime主打新派泰菜,高闊的樓底,牆上掛上泰式風情壁畫,有昏黃枱燈點綴,情調浪漫。設有戶外用餐區,有舒適藤椅及太陽傘,在月光下用餐,寧靜愜意,令人片刻放鬆。泰式柚子鮮蝦沙律88鮮蝦鮮味彈牙,酸甜多汁的柚肉,配上脆卜卜花生及紫洋蔥,薄荷葉令口感更清新,十分開胃。香茅炸雞翼78雞翼香炸至酥脆可口,大啖咬下去,肉汁香嫰油潤,十分舔舔脷,加上惹味的香茅,愈食愈滋味! 泰式雞肉青咖喱128 +印度酥油薄餅28青咖喱香而不辣,內有雞腿肉、泰國茄子及豆角,雞肉吸收了咖哩香,香氣濃厚之餘,十分嫩滑。酥餅鬆香可口,做到一層層起酥的質感,吸嗦了青咖喱汁,微辣甘香,配搭細膩。泰式椰菜苗78翠綠的椰菜苗,炒至柔軟,散發濃郁蒜香,風味十足。芒果糯米飯88三色糯米飯配上鮮甜芒果肉,令人迫不及待享用。 糯米飯有紫糯及蝶豆花口味,口感綿密,再吃一口多汁芒果肉,冰涼蜜甜,倒上奶滑的椰漿,洋溢椰味幽香,令人甜絲絲。

泰式柚子鮮蝦沙律88

香茅炸雞翼78

泰式雞肉青咖喱128 +印度酥油薄餅28

泰式椰菜苗78
翠綠的椰菜苗,炒至柔軟,散發濃郁蒜香,風味十足。
芒果糯米飯88
2022-09-19 62 浏览
係元朗yoho行街街,行到咁上下肚餓仔,見到呢間餐廳好似幾靚仔,又坐得舒服,入去食下啦。好,坐低睇吓有咩好食先。雖然係多國菜,佢主打都係泰式料理。泰式柚子鮮蝦沙律,沙律好新鮮,柚子很甜,蝦都大大隻。炭燒香茅西冷牛肉,呢個重點推介,牛肉卷了數層,牛肉裏面粉紅色。左邊泰式甜酸辣醬,點米粉,生菜夾住米粉。右邊甜醬麻醬,點牛肉。我地試過將兩款醬交換,原來冇咁好食,証明廚師係精心度過味道配搭!青咖喱雞,有辣味又有香料味,雞件份量多。食咖哩一定配薄餅啦,呢個印度酥油薄餅烤到燶燶地夠香口,搣住黎點咖哩,正!馬拉盞通菜,係左咁多肉,炒番個菜,個菜炒得幾好,菜係翠綠色,個咸味又剛剛好。

好,坐低睇吓有咩好食先。雖然係多國菜,佢主打都係泰式料理。

泰式柚子鮮蝦沙律,沙律好新鮮,柚子很甜,蝦都大大隻。

左邊泰式甜酸辣醬,點米粉,生菜夾住米粉。

青咖喱雞,有辣味又有香料味,雞件份量多。

2022-09-18 76 浏览
係形點行街無意中發現左呢間好靚嘅泰國餐廳~樓底超高,裝修又靚,仲有bar台添。泰式牛肉沙律泰式雞肉青咖喱雖然餐牌有兩個辣椒仔,但係唔覺得辣🤣係甜辣嗰隻,適合大眾口味,好香椰奶味,個人認為更適合配薄餅。咖喱材料有泰國茄子、豆角,多汁,夠晒點兩份薄餅。印度酥油薄餅煎得酥酥脆脆,用手摵嚟食最正。串燒沙嗲(豬肉、牛肉、雞肉)幾樣肉都好味,豬肉最稔最爽,點埋甜甜地沙嗲醬幾開胃。炒雜菜要左個清清地炒菜中和下。正正常常,有西蘭花、椰菜花、芥蘭、豆腐等等,炒得幾好無過稔。

泰式牛肉沙律
泰式雞肉青咖喱
串燒沙嗲(豬肉、牛肉、雞肉)
幾樣肉都好味,豬肉最稔最爽,點埋甜甜地沙嗲醬幾開胃。
炒雜菜
2022-09-18 49 浏览
軟殼蟹青芒果沙律青芒果絲新鮮爽口,酸甜加少辣好開胃,仲有花生粒同蝦乾,口感豐富,軟殼蟹大隻,炸得酥脆香口,炸粉亦唔厚。蒜蓉炒椰菜苗炒得幾有鑊氣,又唔會好似有啲店鋪咁好多油,健康之選,椰菜苗 望口感爽脆,有翻佢獨特既香味又唔會有草腥味。沙嗲串燒雞肉、牛肉、豬肉各兩串,牛肉最出色鎖住肉汁,雞肉同豬肉就正常口味,烤得好嫩,幾鍾意個沙嗲醬。牛油雞咖喱配薄餅啖啖充滿濃濃印式香料味道,微甜亦帶點微酸,蕃茄同牛油咖哩醬汁味道同樣突出,雞肉扎實無雪藏味,配埋酥脆薄餅。
軟殼蟹青芒果沙律

蒜蓉炒椰菜苗

沙嗲串燒

牛油雞咖喱配薄餅
2022-09-18 61 浏览
同朋友想係Yoho搵間靜靜地嘅餐廳chill下傾下計,係地下搵到呢間東南亞菜,決定試下~選擇都非常之多,又有好多飲品特飲選擇,價錢合理~座位十分闊落,有吧枱、梳化位、仲可以出戶外坐,好舒服~Pomelo salad $88清新開胃的沙津前菜,柚子清甜,配上生洋蔥、蝦、薄荷葉同秘製醬汁,醒胃~炭燒香矛西冷牛肉 $118好多塊薄身嘅西冷牛肉包住香矛,配埋生菜同粉,點秘製辣醬,入口juicy唔會乾身,誠意之作~傳統咖喱羊肉 $138估唔到可以食到咁傳統嘅印度菜色,咖喱辣度經過調教下好適合香港人嘅口味,羊肉唔so,放上naan上面食,正~馬拉盞通菜 $88份量足,味道正宗,通菜好fresh~價錢合理,味道正宗,環境舒服,會再幫襯~

選擇都非常之多,又有好多飲品特飲選擇,價錢合理~

座位十分闊落,有吧枱、梳化位、仲可以出戶外坐,好舒服~

Pomelo salad $88

炭燒香矛西冷牛肉 $118

傳統咖喱羊肉 $138

馬拉盞通菜 $88
份量足,味道正宗,通菜好fresh~
價錢合理,味道正宗,環境舒服,會再幫襯~
2022-09-15
2022-09-15 49 浏览
放假就更係周圍去食 今次嚟到元朗 Yoho Chilli Lime 試下呢間泰國菜 事前電話預約 係要用英文的 幸好本人都識啲😅我們一共三人 今次安排到窗邊位的一張枱呢度環境幾好 坐得舒服😌 特別係酒吧位 影相做背景簡直掂 我會比⭐️⭐️⭐️⭐️點餐時間啦 我地三個女人仔 都係減肥主義者所以點了幾個認為無咁肥而又飽肚的菜串燒六串 ⭐️⭐️有雞同豬各三串(因為朋友唔食牛)大蝦粉絲煲 ⭐️⭐️⭐️烤魚 ⭐️⭐️⭐️再加兩杯有酒精成份的飲品
放假就更係周圍去食
事前電話預約 係要用英文的 幸好本人都識啲😅

我們一共三人 今次安排到窗邊位的一張枱
呢度環境幾好 坐得舒服😌 特別係酒吧位
影相做背景簡直掂 我會比⭐️⭐️⭐️⭐️

點餐時間啦 我地三個女人仔 都係減肥主義者
所以點了幾個認為無咁肥而又飽肚的菜

串燒六串 ⭐️⭐️
有雞同豬各三串(因為朋友唔食牛)
大蝦粉絲煲 ⭐️⭐️⭐️
烤魚 ⭐️⭐️⭐️
再加兩杯有酒精成份的飲品

2022-09-15 499 浏览
這次去了一家位於YOHO的店,是吃東南亞菜的餐廳。環境以棕色木系裝修為主,牆上掛有特色掛畫,這裡環境挺大的。食物有午餐和散點,還有酒精類飲品選擇。-▪︎越南咖啡 HKD$52 | 凍檸檬茶 HKD$38等待食物來到最好是飲杯飲品,挺喜歡越南咖啡的。看著咖啡慢慢滴出來而且味道很香😆,咖啡味道濃郁微甜,底下有煉奶所以較香口。凍檸檬茶茶底濃厚,可自行加配糖水。-▪︎牛油雞咖喱 HKD$128▪︎印度煎餅 HKD$28吃咖喱當然要加份煎餅來吃,煎餅口感酥脆,配著咖喱更惹味🤩。咖喱味道濃郁,微甜帶微微辣味。牛油雞大大件,肉質腍身入口。-▪︎串燒沙嗲 HKD$118串燒有牛、雞及豬選擇,點了雞肉串燒,一份有六串。上菜時的味道挺香的,沙嗲醬先分開另上。雞肉外面微脆的口感,肉質煙韌帶點燻香味。配沙嗲醬味道較好,因為較香口惹味。-▪︎越式雞肉沙律 HKD$88夏天吃個沙律挺開胃的,雞肉份量挺多的,而且是雞胸版本,吃得更健康吧。用了酸辣汁製成的沙律,味道酸酸辣辣的。雞肉肉質煙韌,沙律口感爽脆。-

▪︎越南咖啡 HKD$52 | 凍檸檬茶 HKD$38
等待食物來到最好是飲杯飲品,挺喜歡越南咖啡的。

凍檸檬茶茶底濃厚,可自行加配糖水

▪︎牛油雞咖喱 HKD$128
▪︎印度煎餅 HKD$28
吃咖喱當然要加份煎餅來吃,煎餅口感酥脆,配著咖喱更惹味🤩。

咖喱味道濃郁,微甜帶微微辣味。牛油雞大大件,肉質腍身入口。

▪︎串燒沙嗲 HKD$118

▪︎越式雞肉沙律 HKD$88
2022-09-12
午餐
2022-09-14 56 浏览
chilli lime 開左年幾~之前食過lunch 都唔錯今次試埋佢dinner六點幾七點唔算多人,有好多sofa 位坐店員全部講英文真係一入就要轉channel好彩menu 有圖有中文我地兩個人叫左d 小食薄餅炒菜試下泰式柚子鮮蝦沙律依個沙律係極極極好食!!!我未試過竟然有柚子係唔酸唔澀!好甜又多汁~~好好味特登問佢地係咩柚黎佢地話係泰國直送~依個真係每次黎要必點!香茅炸雞翼上碟熱辣辣,雞翼炸得岩岩好食落仲有d 嫩滑感,又有淡淡香茅味泰式醬少少辣,一齊食仲正馬拉盞通菜炒得好惹味通菜又嫩身唔老,味道唔會過鹹好食~傳統咖哩羊肉配印度酥油薄餅咖啡味濃,羊肉份量多又入味薄餅超讚~~!酥脆但一d 都唔油膩點埋咖哩一齊食好夾~~成餐飯無論食物水準,服務,環境都好滿意~~
chilli lime 開左年幾~
之前食過lunch 都唔錯

今次試埋佢dinner
六點幾七點唔算多人,有好多sofa 位坐

店員全部講英文
真係一入就要轉channel
好彩menu 有圖有中文

我地兩個人叫左d 小食薄餅炒菜試下

泰式柚子鮮蝦沙律
依個沙律係極極極好食!!!
我未試過竟然有柚子係唔酸唔澀!
好甜又多汁~~好好味
特登問佢地係咩柚黎
佢地話係泰國直送~
依個真係每次黎要必點!

香茅炸雞
上碟熱辣辣,雞翼炸得岩岩好
食落仲有d 嫩滑感,又有淡淡香茅味
泰式醬少少辣,一齊食仲正

馬拉盞通菜
炒得好惹味
通菜又嫩身唔老,味道唔會過鹹
好食~

傳統咖哩羊肉配印度酥油薄餅

咖啡味濃,羊肉份量多又入味
薄餅超讚~~!酥脆但一d 都唔油膩
點埋咖哩一齊食好夾~~

成餐飯無論食物水準,服務,環境都好滿意~~
2022-09-13
以為yoho冇咩好食,點知比我搵到呢間超高質既印泰越餐廳,無論食物、環境、服務都👍🏼👍🏼👍🏼牛油雞咖喱 ($128)牛油烤餅 ($28)一上枱已經聞到好香嘅牛油咖喱味,雞煮得淋身好入味唔會好辣。我地叫左烤餅點牛油雞咖喱食,烤餅份量都好多,外面脆卜卜入面煙煙韌韌好好食!我食極唔停,仲想嗌多份嚟食😆炭燒豬頸肉 ($98)炭燒味濃,真炭燒豬頸肉,火候控制得好好,燒得豬頸肉保持肉質夠soft 唔會鞋口,好耐冇食過咁高質既豬頸肉👍🏼芒果糯米飯 ($88)三色糯米飯好吸引,暖暖的,椰汁香濃,芒果略嫌唔係好甜,但整體係幾好食。Passion fruit smoothie ($55)酸酸甜甜好醒胃,飲完透心涼😌想讚讚既係呢到既服務非常好,我地本身安排左二人枱,而我地又拎左一大袋野,服務員好細心搬左張凳比我地放袋,後尾梳化位有人埋單走左,仲主動offer我地換去個到坐,食得舒服啲,真心好貼心😍呢到既服務員都係外國人,感覺自己好似去左外國咁,加上佢店內裝潢好有特色,異國風情,仲有户外坐位,出面係綠油油既花園,秋涼啲既時候同朋友黎出去坐住chill真係好寫意😋期待下次再黎!會encore!!!.味道

牛油雞咖喱 ($128)
牛油烤餅 ($28)
牛油雞咖喱

炭燒豬頸肉 ($98)
炭燒豬頸肉

芒果糯米飯 ($88)
芒果糯米飯

Passion fruit smoothie ($55)
酸酸甜甜好醒胃,飲完透心涼😌
Passion fruit smoothie

牛油雞咖喱
炭燒豬頸肉
Passion fruit smoothie
2022-09-10 39 浏览
為食妹👧🏻走入元朗Yoho mall搵食。睇水牌見到*Chilli Lime*餐廳集合多國美食。有齊泰國。馬來西亞。印度菜。真係總有一款岩你心水❣️。泰式焗粉絲蝦煲一開始以為係蝦仔。上枱見到有三大隻開邊龍蝦🦞。真係「嘩」咗一聲😵龍蝦爽口彈牙。啖啖肉超鍾意。粉絲索晒d精華。平凡中帶點不平凡😍。菠蘿海鮮炒飯頂頂舖滿肉鬆。腰果。菠蘿。番茄粒。口感豐富😋。炒飯粒粒分明。芒果糯米飯用上三色糯米飯。口感軟糯。椰漿香滑配上香滑芒果🥭超棒🥰。椰靑椰青上加插小傘。好有夏日氣氛🤩。
泰式焗粉絲蝦煲
菠蘿海鮮炒飯
芒果糯米飯
用上三色糯米飯。口感軟糯。椰漿香滑配上香滑芒果🥭超棒🥰。
椰靑
椰青上加插小傘。好有夏日氣氛🤩。
牛油雞咖哩🥘咖哩係用咗黃油、番茄同各種香料去煮,雖然唔會好辣但係都幾惹味,較普遍咖喱多少少酸甜嘅味,雞肉嘅數量都算多👍烤餅🫓食咖哩當然要配返個烤餅啦,我地都好鍾意食烤餅,所以叫咗兩款,一個係蒜蓉烤餅,圓形嗰個係印度酥油薄餅,蒜蓉烤餅煙韌一啲,另一款就比較酥香,用薄餅清晒所有咖喱汁😋泰式炒河粉🦐可以揀蝦或者雞,想加辣或者惹味啲可以叫侍應畀一個調味架依度係間多國菜餐廳,有齊泰國、馬拉西亞、印度菜,睇餐牌嘅時候都睇到眼花撩亂,樣樣都想試下,我地今次就食到泰國嘅phad thai同印度咖哩烤餅,味道唔錯,冇話因為係多國菜而變得兩頭唔到岸,而且餐廳嘅裝修好有外國風情,幾適合同朋友聚餐~
牛油雞咖哩🥘

烤餅🫓

泰式炒河粉🦐
可以揀蝦或者雞,想加辣或者惹味啲可以叫侍應畀一個調味架

2022-09-09 25 浏览
環境有酒吧feel🦐泰式柚子鮮蝦沙律 $88-呢個沙律夠哂衝擊 以印尼撈麵嘅醬汁溝清新嘅柚子 味道新穎-鮮蝦共3隻 幾彈牙🐖🐂🐓串燒沙爹(雞肉/牛肉/ 豬肉)六串 $118-個人認為雞肉同牛肉比較好食 香茅味夠香夠濃 調味做得唔錯-豬肉較為結實 比較乾身 點沙嗲醬食都可以🐓牛油雞咖喱 $128-呢個牛油咖喱食落有蕃茄味 入面有大量雞肉-咖喱汁唔辣 有椰香及牛油香印度酥油薄餅 $28-加個薄餅係為咗點咖喱食-薄餅配咖喱呢個組合係無得輸嘅-薄餅幾脆幾重牛油香總括嚟講,都算唔錯

環境有酒吧feel

-加個薄餅係為咗點咖喱食
-薄餅配咖喱呢個組合係無得輸嘅
-薄餅幾脆幾重牛油香

總括嚟講,都算唔錯
形點東南亞餐廳食特色泰菜馬拉菜馬拉盞通菜 $88新鮮嘅通菜炒落夠晒惹味,香濃得來又唔會太過偏鹹,醬汁份量都剛剛好唔會太濕變咗浸菜!馬來炒粿條 $128獲氣十足嘅炒粿條,火喉啱啱好均勻有序,配料都好充分,店員仲好細心拎埋不同嘅調味料俾你選擇,本身辣度都有少少微辣,粿條口感都爽,唔會黐埋一嚿嚿!蒜蓉薄餅 $28份量真係大塊到嚇親你,味道都夠晒香濃嘅蒜蓉味,食落去香脆可口,美中不足係唔記得叫咖喱撈埋一齊食!芒果糯米飯 $88重點甜品點可以唔叫芒果糯米飯,芒果夠晒香甜鮮味,加埋糯米飯同椰汁簡直係絕配!糯米飯仲特登有三個唔同嘅口味,有花香同蕃薯都配搭得幾新鮮!加一服務費Chilli Lime (元朗)元朗元龍街9號形點一期地下G007號舖
形點東南亞餐廳食特色泰菜馬拉菜

馬拉盞通菜 $88

馬來炒粿條 $128
黐埋一嚿嚿!

蒜蓉薄餅 $28

芒果糯米飯 $88

加一服務費

Chilli Lime (元朗)
元朗元龍街9號形點一期地下G007號舖