[銅鑼灣]貓奴必去治癒系有愛meow cafeHappy FIRDAY🎉放工後要去銅鑼灣整d 野,而且難得到一個星期最期待的一日,就係星期五🤩,所以想搵d特別d 的餐廳,令自己再開心d ,最後搵左間meow cafe🐱,enjoy 下me time 🥰餐廳有分別位於窗邊的bar 枱,同普通4人座位嘅方形枱☁️ Chicken spaghetti in Tom yum sauce ( mild spicy)$138冬陰功燉雞肉意粉配沙律菜沙律菜🥗同車厘茄好爽口同好新鮮,仲配埋我最鍾意的芝麻醬,當然無得輸😍。冬陰功味意粉酸酸地,好開胃,而且又真係唔辣,啱晒想食冬陰功味但又怕辣的朋友😂。另外,燉雞用左大量的蔬菜去炆煮,蔬菜的鮮甜味完全融入湯汁之中,雞肉燉到好淋同好滑溜☺️,配菜紅蘿蔔同薯仔就入口即溶。☁️Hazelnut Latte(hot) $51榛子咖啡唔會好甜,非常好,而且仲有得揀soy milk ,好貼心❤️,所有杯杯碟碟都有貓貓樣嫁😍,好cute cute,未食都加左分,又可以IG able。重點‼️有13隻超級可愛,超級可愛,超級可愛的貓貓🐱🥰,重要嘅事情,要講三次‼️😆佢哋真係超乖,任摸,
[銅鑼灣]貓奴必去治癒系有愛meow cafe

Happy FIRDAY🎉

餐廳有分別位於窗邊的bar 枱,同普通4人座位嘅方形枱

冬陰功燉雞肉意粉配沙律菜

☁️Hazelnut Latte(hot) $51

重點‼️有13隻超級可愛,超級可愛,超級可愛的貓貓🐱🥰,重要嘅事情,要講三次‼️😆佢哋真係超乖,任摸,有活潑的,會同你玩,有靜靜地陪係你隔離,陪你食飯,等你同佢影相的📸️,隻隻都唔同性格,見到佢哋,真係非常治癒☺️,同埋佢地真係好嗲,會將你溶化🥰

同店主傾開計先知,有啲貓貓係貓義工係街執返黎,好似10歲大的姜糖,之前俾狗咬到嚴重受傷,仲要入院😢。輾轉最後去到meow cafe ,係愛啊🫶🏻❤️,哈利!唔好睇佢已經10歲,仲好有童心,會陪你玩😍,好難得👍🏻。

優點
☁️地點好方便
☁️有超級可愛同乖乖的貓貓

整體
味道:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
地區:#arfan_foodie_銅鑼灣
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_獨樂樂 #arfan_foodie_couple

——————
Catio (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心1501-1502室
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #銅鑼灣美食 #hongkong # #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_獨樂樂
#arfan_foodie_couple
#arfan_foodie_銅鑼灣 #meow #meowcatcafe #catlovers #貓奴視角 #貓奴 #治癒系 #係愛呀哈利❤️
2022-12-02 83 浏览
好可愛嘅貓貓丫🐈🐈🐈‍⬛餐廳將動物同美食二合為一,如果鍾意貓貓同埋食嘢,咁應該要嚟呢度試一試。餐廳位於銅鑼灣聯成商業中心, 地鐵站行5分鐘左右就到,都算係方便。 一上到去門口,見到左手邊有個鞋櫃,右邊有個腳套機,客人可以自由選擇想直接除鞋定係落腳套👍👍一入到去雖然餐廳地方唔算太大,但係真係有幾多貓,數數埋埋十隻都有,而且餐廳提供咗好多貓貓嘅用品,例如係逗貓棒,正中間仲有個跑步機🙈🙈 但係係比貓黎跑步😂😂食嘢方面, 我哋叫咗兩樣主食,分別係牛肋肉蕃茄意粉,同埋fish and chip🐟🐟番茄味都算幾濃郁,而且旁邊配有沙律,總體嚟講都唔錯。Fish and chip份量算幾多,另外我哋叫咗兩杯飲品,分別係玫瑰花茶,同埋latte。 不過由於貓貓太吸引,轉個頭我又出咗去玩貓😂😂 甚至乎有貓貓跑上張枱度,陪住我哋食嘢

番茄味都算幾濃郁,而且旁邊配有沙律,總體嚟講都唔錯。
2022-11-28 102 浏览
同男朋友都係第一次去貓貓cafe,最近有啲大壓力,去完一趟紓緩咗唔少好鍾意摸佢哋,果然貓貓好治癒!呢度好乾淨,啲貓乖得嚟又唔會太驚人,而且隻隻都各有特色性格,一去就忍唔住影爆曬相機。環境好靚嘢食方面,比想像中好食,雖然話嚟得呢度都唔志在食,但我哋都對食有少少要求,唔想中伏,呢間就冇嘅!我哋都係隨便食咗個炸魚薯條,同埋冬蔭燉雞意粉,再加兩杯野飲。熱玫瑰朱古力拉花好靚,唔係太甜,好啱口味啊!另一杯叫咗凍玫瑰jasmine tea,都係好飲嘅!炸魚薯條好好食,炸得啱啱好,唔係overcooked 或者太煎炸,薯條香脆可口非常唔錯,唔怪之得價錢都唔平意粉微微辣,好軟淋身,我鍾意硬身啲嘅多啲,但啲杯碟都好可愛!我覺得有冇養貓都值得嚟坐下,玩下貓,輕鬆下呢
好鍾意摸佢哋,果然貓貓好治癒!

環境好靚

熱玫瑰朱古力

拉花好靚,唔係太甜,好啱口味啊!

另一杯叫咗凍玫瑰jasmine tea,都係好飲嘅!

我覺得有冇養貓都值得嚟坐下,玩下貓,輕鬆下呢

2022-11-26 166 浏览
今日同同事放工後一齊黎到喺銅鑼灣新開嘅貓cafe。對Catio嘅第一印象係餐廳對衛生非常重視。Cafe入口當眼處放左消毒搓手液。進入餐廳前亦要穿上一次性鞋套。雖然係一間貓cafe,但入到去地上唔係點見到貓毛,打掃方面做得好仔細。餐廳開業無耐,所以人手唔太多,但餐單選擇上,數量可以接受。是日叫左免治豬肉意粉同桂花烏龍茶。落單後約十分食物就送上。意粉質感上唔會煮過龍,意粉醬汁比西式餐廳偏甜,貼近香港人口味。作為貓cafe,貓嘅數量同食物同樣重要 😂Cafe養有13隻貓。食客消毒雙手後可以觸摸貓隻。餐廳亦有提供貓玩具畀客人同貓貓互動。Cafe貓隻性格各異,不過都有部份貓隻比較親人,有啲甚至會跳上客人大腿上要人摸。是次係我第一次光顧貓cafe。對愛貓者而言應該係唔錯嘅消閑去處。
今日同同事放工後一齊黎到喺銅鑼灣新開嘅貓cafe。

作為貓cafe,貓嘅數量同食物同樣重要 😂

2022-11-23 98 浏览
銅鑼灣貓Cafe🤭💕約咗一個貓奴食飯,搵咗呢間Catio貓Cafe!! 係按時間收費嘅Cafe: $78首個鐘,之後$60/小時。如果淨係一個鐘,會有一杯飲品。如果嗌咗食物,就不用收之後嘅$60/Hour,幾有趣嘅計法。作為貓Cafe,一入去已經見到貓咪嘅身影,朝見主子🤭🤭!勁開心可以同貓咪咁距離咁接觸,一啲都唔驚人,任摸任Pat🥰🥰,好療癒!食物就叫咗個炸魚薯條😀👍🏻炸魚同薯條都炸得好乾身,香脆!魚柳有魚味,連兩個醬:茄汁同泰式辣醬。配埋啲沙律菜解漏,Chill Chill哋咁食個Tea,有貓貓相伴,特別開心😋。飲品就叫咗杯熱玫瑰花茶,養生😀,味道都夠濃,唔會淡茂茂👍🏻👍🏻👍🏻。
銅鑼灣貓Cafe🤭💕

食物就叫咗個炸魚薯條😀👍🏻

2022-11-23 73 浏览
Comfortable Seaview cafe and not much people. Many nice pretty cats -around 10 cats and the cafe pleasant environment- new and modern refurbishment, they have lunch set and other choices of food or drinks.No waiting time and 2 hours seats . Staff are polite and friendly

Staff are polite and friendly

2022-11-23
2022-11-23 60 浏览
這間荔枝角人氣貓CAFÉ搬到銅鑼灣新店,新店環境依然保留舊店特色,牆身有不少貓貓圖案,同樣有十多隻可愛活潑貓貓,貓貓不怕陌生人好親人,亦增設不少貓現具設施,連餐具都有貓貓圖案好可愛呀~菠蘿鮮茄免治豬肉意粉軟硬適中的意粉份量頗多,掛滿不少鬆軟的免治豬肉,酸酸甜甜的菠蘿和蕃茄更加有層次,好開胃,還有清新輕盈的芝麻醬沙律更健康。店長牛肉薄餅即叫即焗的Pizza,半溶化的芝士黏貼著嫩滑的牛肉、三色椒和洋蔥等等,外脆內軟的厚餅底塗滿蕃茄醬更有口感。Rose Latte 玫瑰拿鐵淡雅柔和的玫瑰花香,搭配微微醇香的咖啡豆,入口好順滑。玫瑰茉莉花茶清新的玫瑰花香搭配微澀的茉莉花,充滿花香,生津止渴。

店長牛肉薄餅

店長牛肉薄餅
Rose Latte 玫瑰拿鐵

Rose Latte 玫瑰拿鐵
淡雅柔和的玫瑰花香,搭配微微醇香的咖啡豆,入口好順滑。
玫瑰茉莉花茶

玫瑰茉莉花茶
清新的玫瑰花香搭配微澀的茉莉花,充滿花香,生津止渴。
2022-11-22
午餐
2022-11-22 47 浏览
這間貓cafe有很多不同種類的貓,而牠們的共同點就是牠們十分可愛,牠們真的很喜歡同客人互動。這裡的食物十分美味,再加上貓貓的加持,令整體氣氛都很舒服,最適合在忙碌之後治癒心靈。
2022-11-22
2022-11-22 25 浏览
這裡有很多不同的貓,而牠們的共同點就是很可愛啦!這裡的環境很好,給人一種十分休閒的感覺,再加上貓貓buff,好正!這裡的食物味道都很好,服務員態度也十分不錯,值得來享受和貓貓一起食飯🐱
2022-11-21 43 浏览
之前係網上見有優惠,meow meow😽😽cafe午市竟然可以有$88套餐加免入場費好吸引,所以約朋友黎試下😝出左銅鑼灣地鐵站5分鐘內就到,好方便地方雖然唔大,但好乾淨,貓貓都好親近人,枱枱凳凳都會見佢地嘅存在,任影唔嬲,而且好活躍會周圍走,每一枱都有😸走過,幾多一家大細上嚟食嘢玩貓貓😽食物質素唔錯,套餐加$8可配飲咖啡,我叫咗意粉朋友就叫咗bagel套餐有1/4遊艇會海景望住食嘢,chill~

出左銅鑼灣地鐵站5分鐘內就到,好方便
有1/4遊艇會海景望住食嘢,chill~
蕃茄牛肋肉意粉
2022-11-21
蕃茄牛肋肉意粉
2022-11-20 75 浏览
社交平台見到廣告抱住一試嘅心態黎試吓店內貓貓全部好乖又唔好唔嬲食物呢就試咗冬陰功意粉好特別幾好味Cafe 黎講呢度質素都好好難得職員安排坐到睇海吧枱,正~
社交平台見到廣告
抱住一試嘅心態黎試吓
店內貓貓全部好乖又唔好唔嬲

食物呢就試咗冬陰功意粉好特別幾好味
Cafe 黎講呢度質素都好好

難得職員安排坐到睇海吧枱,正~
2022-11-20
2022-11-19 88 浏览
小朋友好鍾意貓,周圍走訪貓cafe, 第一次book 位唻呢間,格局的式(細),坐一會已經滿座,當客人周圍走動時,有啲逼夾,意粉味道可以,但看圖片就可知需要改善的地方⋯ $128半份焗燶的pizza。由於地放淺窄,有職員回店時在我們一步之距全身狂噴酒精消毒,而當時我們還是用餐當中⋯ 欣賞他們愛貓的心,但客人用餐體驗大受影響。 Cafe 應有的輕鬆感覺找不到,我感受到的是吃完趕緊交枱吧⋯

2022-11-19
2022-11-18 95 浏览
放工之後打算去玩貓放鬆心情,於是去到銅鑼灣行陣街再去玩貓食飯嚟到呢間貓貓Cafe catio, 安妮亞鍾意玩貓一入到門口已經十幾隻貓撲埋嚟,安妮亞覺得好驚喜入邊啲裝修都好別緻,好鍾意喺呢啲環境食嘢Menu入邊都有唔同嘅西餐,甚至都有小食提供任君選擇唔少得甜品同埋飲品等緊食嘢嘅時候,喺我腳邊已經出現咗貓貓一隻。好可愛咁望住我嚟咗一杯桂花烏龍茶,好清甜解渴,好啱我呢啲日日坐Office嘅人可以安神。主食我叫咗炸魚薯條上碟嘅時候仲係熱辣辣呢個我比一百分!魚炸得金黃鬆脆,一咬落去振奮嘅魚香味傳咗出嚟,唔配埋薯條一齊食好友歐洲嘅感覺隔離仲有貓貓陪伴食咗一陣都係繼續玩下貓實在太可愛啦下次嚟到銅鑼灣嘅時候,不妨嚟到依家貓貓Cafe坐低打卡,摸住貓貓嘅時候,安妮亞覺得好幸福呀

嚟到呢間貓貓Cafe catio, 安妮亞鍾意玩貓

一入到門口已經十幾隻貓撲埋嚟,安妮亞覺得好驚喜

入邊啲裝修都好別緻,好鍾意喺呢啲環境食嘢

Menu入邊都有唔同嘅西餐,甚至都有小食提供
任君選擇

唔少得甜品同埋飲品

等緊食嘢嘅時候,喺我腳邊已經出現咗貓貓一隻。
好可愛咁望住我

主食我叫咗炸魚薯條

上碟嘅時候仲係熱辣辣

呢個我比一百分!
隔離仲有貓貓陪伴

食咗一陣都係繼續玩下貓
實在太可愛啦

2022-11-18 55 浏览
#fafafoodblogcafe #fafafoodblog銅鑼灣 <同13隻貓貓玩既Catio>🐱🐈呢間開業大慨一個月既貓 cafe Catio , 環境舒服 有好多俾貓貓玩既陳設 牆上亦有貓貓既畫做裝飾 , 鍾意貓既朋友一定要去 因為可以同13 隻又乖又得意既貓貓玩 😍 呢度所有野食杯碟都用左貓貓公仔樣 夠哂得意 同貓 cafe最襯🍴紅棗桂圓 紅棗桂圓足料 甜度適中唔係死甜 熱飲夠潤🍴hazelnut latteLatte奶味夠香濃 hazelnut夠香 飲到後面有 d aftertaste ☕🍴冬蔭功意粉🍝幾得意 用左冬蔭功整成既汁做 sauce有蘿蔔 薯仔 雞肉等等🐥🥕 帶 d酸辣 夠開胃 意粉比較爽口夠入味 配埋少少新鮮既車厘茄同生菜 中和番濃度 正🍴全日早餐有茄汁豆 爽口腸仔 煙三文魚 炒滑蛋 香咸 火腿肉 仲有牛角包 牛角包整得好香脆 焗得好食 香橙沙律 🥙🍊 橙沙律好新鮮香甜 整體出色#沙律 #cafe #貓 #全日早餐 #火腿 #炒蛋 #latte #紅棗 #桂圓 Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
<同13隻貓貓玩既Catio>🐱🐈
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#catio
銅鑼灣謝斐道505 至508 號聯成商業中心1501 至1502 室
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2022-11-18
2022-11-18 41 浏览
平時都會去開深水埗嗰邊食下啲假日Cafe,點知朋友介紹我原來香港都有寵物Cafe,我成日以為剩係得泰國先至有不過原來這些樓上Cafe特別多人等,所以如果係星期五晚放工先來的話就要俾啲耐性排隊搭lift啦這間餐廳可以提供鞋套, 10分適合我們這些OL放工去,就算沒有着襪都唔怕醉翁之意不在酒,來到這裏,就不要計較價錢餐廳安排了我們坐最角落頭的一張枱,原來這張枱下面經常都會有貓貓坐喺度,應該是牠霸佔了地盤由於今朝返工已經飲咗咖啡,所以我叫了玫瑰茉莉茶清清地,又解渴。強烈推薦大家叫這個薯餅,雖然佢好似小食,但是其實食一個薯餅都很飽肚薯餅用了不同的餡料,有多重口感,又有返茄粒,又有蘿蔔粒,又有粟米粒。最驚喜的是,竟然有拉絲的芝士,而且入面的薯餅是真的有一粒粒大粒的薯粒薯餅外層仲會覺得脆脆的,金黃色,而裏面就會做得軟軟咁芝士十足,拉到幾長都仲有薯條亦都揸得10分香脆,可以一路右手玩貓,左手一路食下小食

醉翁之意不在酒,來到這裏,就不要計較價錢

由於今朝返工已經飲咗咖啡,所以我叫了玫瑰茉莉茶
清清地,又解渴。

薯餅外層仲會覺得脆脆的,金黃色,而裏面就會做得軟軟咁

芝士十足,拉到幾長都仲有

薯條亦都揸得10分香脆,可以一路右手玩貓,左手一路食下小食