2018-08-16 1753 浏览
Catee就在荃新天地對面,位置方便而且很易找。貓貓裝潢可愛又型格。在5:00-8:00的happy hour時段飲品買一送一,還可以以半價享用小食,很划算!我們點了炸魚薯條、德國脆皮豬手和烤帶子南瓜意大利飯。每位加50蚊可以轉套餐,包括麵包、沙律、餐湯、飲品和甜品,好豐富。Catee的南瓜湯值得一試!炸魚薯條即叫即炸,完全不油膩,炸魚外皮酥脆,魚肉不會鬆散。店員會中先拿出未切的豬手,讓我們拍照後才切好豬手,服務非常貼心。豬手份量非常多,兩個人也吃不完。豬手外皮烤得微焦,脂肪較比例低,肉質緊實而不會韌,配上酸菜和蜜糖芥末醬,味道較佳,性價比高。烤帶子南瓜意大利飯南瓜意大利飯粒粒飽滿,口感creamy卻不膩不滯,散發出淡淡的南瓜味。帶子厚肉彈牙,大大粒夠份量,味道鮮甜,用料新鮮。剛好Catee的咖啡機壞了,我們點了朱古力。朱古力飲品賣相都很吸引。最後一道綠茶蛋糕,口味較為清爽,味道不錯,不會太甜。三道菜也很有水準,色香味俱全,很有誠意的小店。

我們點了炸魚薯條、德國脆皮豬手和烤帶子南瓜意大利飯。

炸魚薯條即叫即炸,完全不油膩,炸魚外皮酥脆,魚肉不會鬆散。

烤帶子南瓜意大利飯

最後一道綠茶蛋糕,口味較為清爽,味道不錯,不會太甜。

三道菜也很有水準,色香味俱全,很有誠意的小店。
2018-08-12
2018-08-09 1191 浏览
今晚因為要去住荃灣嘅同學借筆記,之後就同佢附近食飯。去到荃灣佢哋頭話要試下呢間餐廳,主因之前上過雜誌同openrice 食評好正面黎到先知原來係酒吧西餐,D食品相好吸引環境幾好暗暗地,好有格調,幾適合情侶💑坐低左叫左以下食物跟餐的麵包配埋醋同橄欖油真係好正茄汁湯都好味,勝在夠熱跟餐嘅沙律滿滿的,好足料,加咗醋酸酸地好開胃主菜黎啦!安格斯牛板胛有入口即溶的感覺,加埋D真係好味蒜蓉夠晒重牛油味,卡路里一定唔低夠,晒邪惡值得推介! 差唔多每次食西餐我都會叫意大利飯,今次當然唔例外呢個係大蝦龍蝦汁意大利粉,汁夠多,飯嘅硬度適中而且蝦都好新鮮食完主菜個肚仲有少少位可以點多一樣小食,煙三文魚蟹肉波波非常鐘意,尤其裏面的蟹肉真係好好味值得推介最後跟餐的甜品是芝士蛋糕🍰,都唔錯喎個蛋糕都唔細件架總結: 今日整體嘅用餐經驗都好好,加上呢度嘅服務唔錯服務員會主動斟水,下次會同屋企人來
黎到先知原來係酒吧西餐,D食品相好吸引
環境幾好暗暗地,好有格調,幾適合情侶💑坐低左叫左以下食物
跟餐的麵包配埋醋同橄欖油真係好正
茄汁湯都好味,勝在夠熱
跟餐嘅沙律滿滿的,好足料,加咗醋酸酸地好開胃
主菜黎啦!安格斯牛板胛
有入口即溶的感覺,加埋D真係好味
蒜蓉夠晒重牛油味,卡路里一定唔低夠,晒邪惡
值得推介!
差唔多每次食西餐我都會叫意大利飯,今次當然唔例外
食完主菜個肚仲有少少位可以點多一樣小食,煙三文魚蟹肉波波
非常鐘意,尤其裏面的蟹肉真係好好味
值得推介
最後跟餐的甜品是芝士蛋糕🍰,都唔錯喎
個蛋糕都唔細件架

總結: 今日整體嘅用餐經驗都好好,加上呢度嘅服務唔錯
服務員會主動斟水,下次會同屋企人來
2018-08-02
2018-08-07 790 浏览
荃灣都有唔少位置冇咁亮眼,但水準唔錯嘅餐廳,就好似呢間catee,喺網上巨多好評,而今晚試左呢杯朱古力,實在令我印象好深刻,值得一讚。我地今晚收工過到來,大約八點幾鐘,成間鋪頭都已經九成滿座,好誇張,好在有預訂位置。店員帶我地就座,餐廳環境都幾有氣氛,暗暗地,又有吧枱位。既有情侶,亦都有朋友聚會,呢度都幾適合揭左menu好快就已經決定點兩份set dinner,今日有六款,有炸魚薯條、意大利麵、扁意粉、比目魚扒、安格斯牛板胛、羊扒等,價錢係158至378蚊,包左是日沙律、餐湯、飲品同甜品,由頭到尾齊哂。我地點左一份海鮮扁意粉、一份安格斯牛板胛,仲追加一份小食雞翼,非常豐富!是日沙律係煙三文魚沙律,幾精緻,仲係用羽衣甘藍,一D都唔hea。好快店員就送上餐包,有三個款式,食落都好鬆軟,仲配埋醋,幾開胃。餐湯應該係薯仔忌廉湯啦,打得好滑,而且本身好杰身,仲有薯仔口感,足料。海鮮忌廉汁燴扁意粉係推薦之選,份量不少,海鮮係用蝦仔、魷魚,仲有少量蜆肉等,醬汁稠度適中,加埋彩椒,其實creamy得來,幾香口。意粉掛汁度高,沾滿忌廉汁嘅香氣,食落又唔膩烤美國安格斯牛板胛,選擇呢份係由於一坐低見隔離位叫

烤美國安格斯牛板胛,選擇呢份係由於一坐低見隔離位叫,睇落幾吸引,所以先會點的。鐘意呢度上菜嘅細心,店員問我地係分開食定一齊食,於是幫我地安排逐碟上菜。牛扒上枱都有好大陣烤香,都感覺到味道會唔錯。點左七成熟,熟成度都合格,而且分成三份,方便share。以秋葵、薯蓉伴碟

牛板胛質地冇平時食嘅牛扒咁淋,屬於比較有嚼勁,個別食起上來仲會有的咁多韌。好在牛味濃郁,烤得香口,而且仲有肉汁。薯蓉值得一讚,打得滑溜,仲有奶油香。

香辣雞翼
餐牌轉左單骨雞翼,醬汁都由燒汁換成蜜糖芥茉咁,炸得香脆。
甜品係芝士蛋糕,質地結實,幾香芝士味。
飲品方面點左oero奶昔,奶香打得細滑,oero味唔算好重。另外最推介嘅呢杯朱古力,朱古力味香濃,唔單止飲到平時d hea嘅朱古力粉,仲有種好豐富嘅質感,又厚又滑,令人回味

2018-07-08 162 浏览
是次嘗試如下:一個安格斯套餐,加配Pina Colada Virgin mocktail,另加一加主菜。套餐安格斯包含餐湯,餐包,沙律,飲品加甜品。餐包鬆軟,配以一點萄莆酒,幾有風味。沙律味道特別,相信也合大眾口味。餐湯質素味道更令人深刻。套餐,加十五蚊可配Pina Colada Virgin mocktail,味道也不俗,菠蘿和椰子十分夾。主菜安格斯七成熟,肉質較爽口,但牛肉味不算濃,要配上醬,才剛好。配菜也不錯。主菜黑毛豬。兩邊煎得香脆,加上,有一點脂肪,口感味道也很好,比安格斯更棒。整體而言,環境食物氣氛,值得來。服務質素也很好。

整體而言,環境食物氣氛,值得來。服務質素也很好。

2018-05-24 235 浏览
今日收工,約咗成班舊同學出嚟食飯。呢間以貓咪為主題嘅特色西餐廳,係我其中一個朋友極力推薦的!感覺都唔錯,裏面環境亦有些格調,真係適合三五知己慢食西餐嘅好地方!前菜點了一個燒原條八爪魚沙律,八爪魚煎過但都唔算太韌,有孑然味道爽口。及跟餐加50蚊配沙樂美腸沙律,莎樂美腸口感不俗,仲有餐湯、飲品及甜品,相當超值!烤西班牙黑毛豬扒拌芥末籽醬,黑毛豬扒外面烤得金黃,入口一啲都唔 un ,肉汁豐富!黑松露意大利飯,意大利飯煙韌口感,絕不太黏口, 好有水準!黑松露上枱時已陣陣飄香……跟餐送嘅甜品,唔算太甜,芝士味淡及硬身咗少少。喺荃灣區呢類小店越來越多,真係好適合一班朋友慢食享受一下柔和嘅燈光及環境!

跟餐送嘅甜品,唔算太甜,芝士味淡及硬身咗少少。

2018-05-01 260 浏览
朋友推介了這間貓貓主題及有情調的Cafe作為朋友生日晚餐。餐廳間格有情調、有氣氛的餐廳,不論是情侶、大班朋友,或是一家大小都適合⭐️牛油果帶子沙律🥑帶子鮮甜無雪味,燒得剛剛好,但牛油果太熟有少些爛及黑。⭐️炸薯條配黑松露醬🍟薯條雖不是採用大薯條,香脆薯條熱度滿分。看得出是新油,不會炸得過黑。沾上黑松露醬,松露的香氣慢慢在口腔慢慢滲出⭐️烤大蝦龍蝦汁長通粉🥘有濃濃的龍蝦掛汁在長通粉內,鹹鮮味非常⭐️德國脆皮豬手配蜜糖芥末及德國酸菜🐖豬皮乾淨無毛,食落無豬羶味,但略嫌乾了少許⭐️烤西班牙黑毛豬配芥末籽醬及燒汁🐖用上豬鞍,黑毛豬沒有煎至全熟,廚房輕煎至八成及外層有焦香。切開肉汁豐盈 店員親切有禮,一頓滿足的晚餐
朋友推介了這間貓貓主題及有情調的Cafe作為朋友生日晚餐。

⭐️牛油果帶子沙律🥑
帶子鮮甜無雪味,燒得剛剛好,但牛油果太熟有少些爛及黑。

⭐️炸薯條配黑松露醬🍟
沾上黑松露醬,松露的香氣慢慢在口腔慢慢滲出

⭐️烤大蝦龍蝦汁長通粉🥘
有濃濃的龍蝦掛汁在長通粉內,鹹鮮味非常

⭐️德國脆皮豬手配蜜糖芥末及德國酸菜🐖
豬皮乾淨無毛,食落無豬羶味,但略嫌乾了少許

⭐️烤西班牙黑毛豬配芥末籽醬及燒汁🐖
店員親切有禮,一頓滿足的晚餐
2018-04-14 331 浏览
最近工作忙得要緊, 趁著復活假期想好好外出嘆返餐,搵左呢間向荃新天地附近的小餐廳, 冇訂位, 假期晚上等左近半個鐘先有位餐廳環境較昏暗, 幾有BAR 的情調, 都幾岩情人聚會,餐牌上都是主食, 可以加錢再轉套餐因為好想食NACHOS, 所以冇轉餐, 驚食唔晒NACHOS 賣相都OK, 2 人份量, 味道中規中距, 有3款唔同醬汁配上主食點了一份牛扒, 牛味一般, 份量正常另一個主食是德國豬手, 賣相好特別, 有把刀插住左~唔洗擔心點移開把刀, 侍應會比你相機食先, 再拎返去分好再上枱實在係呃LIKE 的菜式皮都算脆, 肉唔會太鞋, 都OK 既菜式整體OK, 未見驚喜, 環境較優勝
餐廳環境較昏暗, 幾有BAR 的情調, 都幾岩情人聚會,
餐牌上都是主食, 可以加錢再轉套餐
因為好想食NACHOS, 所以冇轉餐, 驚食唔晒

主食點了一份牛扒, 牛味一般, 份量正常

另一個主食是德國豬手, 賣相好特別, 有把刀插住左~
實在係呃LIKE 的菜式
皮都算脆, 肉唔會太鞋, 都OK 既

菜式整體OK, 未見驚喜, 環境較優勝
2018-03-31
2018-03-28 315 浏览
這間餐廳是我和朋友第一次去,初初看到餐廳名字叫Catee, 心諗會唔會好似貓cafe,有真喵喵玩下呢!點知係.....冇既🤣🤣講返間餐廳環境好有情調,感覺都好舒服,還有人鋼琴伴奏!服務員態度好nice好有禮貌!而食物質素都唔錯,我地叫左兩個扒,一個牛小排,另一個肉眼扒,肉質juice, 如果鐵板上熱辣辣感覺會仲好d, Salads 都Fresh! Cheese cake 都不太甜,整體都ok, 值得一試!
2018-03-27
2018-03-24 407 浏览
如果唔係地膽介紹,經過都好少留意到呢間以貓貓做主題嘅cafe (or酒bar)午餐選擇有7-8個,平平地$50幾蚊食個意粉又得,食豪d$90幾蚊食個牛扒都得。午餐包湯/沙律,同埋飲品。今日餐湯係甘荀湯,好濃,絕對唔兒嬉!仲有麵包,店員幫我地準備左意大利醋,正!主菜揀左白酒蜆肉意粉,al dente,乾身意粉,幾好。最後要特別推介呢杯特飲,跟餐都唔洗加錢,濃情朱古力。鐘意朱古力嘅朋友不能錯過,超濃朱古力,勁好味!

今日餐湯係甘荀湯,好濃,絕對唔兒嬉!

仲有麵包,店員幫我地準備左意大利醋,正!

主菜揀左白酒蜆肉意粉,al dente,乾身意粉,幾好。

2018-03-23
  • 濃情朱古力
2018-02-28 471 浏览
經朋友介紹來到了這間西式餐廳午餐。我們是walk in 的,但也不需要等候就可以即時入坐餐廳環境設計特別,周圍都有不同的「細緻位」,我最欣賞的是餐廳內著燈的招牌,與周圍環境極之配搭之餘還令客人對餐廳名字有更深刻的印象食物方面,午餐時間會有指定Set lunch menu ,Set lunch 包了餐湯或沙律及麵包、一份主菜及一杯餐飲。我們叫了卡邦尼意大利麵及大啡菇燒汁燴扁意粉。是日餐湯是蕃茄湯,其蕃茄味極濃,喜歡食蕃茄的朋友應該要一試。卡邦尼意大利麵味道香濃,材料亦夠多;大啡菇燒汁扁意粉醬汁惹味,大啡菇亦十分入味,質素頗高最後不得不提到餐飲,濃情朱古力味道極之濃郁,還有cream 在杯中,令朱古力味道大大加分整體而言,餐廳無論環境及食物質素都有著很高的水平。

整體而言,餐廳無論環境及食物質素都有著很高的水平。
2018-02-15 289 浏览
今日,同個Friend 去SHOPPING,經過catee,就和朋友來試一試。餐廳係楊屋道街市隔離, 交通都幾方便。而且店內燈光比較暗,氣氛好像真不錯,同埋餐牌上有好多不同既選擇,只係Main Course都有2頁啦!最正係每款Main Course只須加$50就可升級套餐,咁抵的話一定要升級啦!沙律材料有蕃茄、生菜及沙律菜等, 配傳統沙律醬, 超新鮮餐湯蕃茄濃湯, 蕃茄磨成蓉再加入湯,味道十分新鮮,充滿蕃茄味香辣雞翼雞翼外皮炸到又香又脆,咬落去D肉汁會爆,帶少少香辣~烤澳洲肉眼扒配燒汁- 七成熟的烤牛扒 –肉質軟嫩, 口感不錯, 入口即溶烤大蝦龍蝦汁長通粉大蝦新鮮彈牙, 龍蝦汁味道濃郁,龍蝦味較重,較為重口味,綠茶紅豆慕絲蛋糕餐飲品都幾好, 菠蘿汁同西柚汁味道不錯,而且又大杯, 好味道 !

沙律
材料有蕃茄、生菜及沙律菜等, 配傳統沙律醬, 超新鮮

餐湯
蕃茄濃湯, 蕃茄磨成蓉再加入湯,味道十分新鮮,充滿蕃茄味

香辣雞翼
雞翼外皮炸到又香又脆,咬落去D肉汁會爆,帶少少香辣~

烤澳洲肉眼扒配燒汁
- 七成熟的烤牛扒 –肉質軟嫩, 口感不錯, 入口即溶

烤大蝦龍蝦汁長通粉
大蝦新鮮彈牙, 龍蝦汁味道濃郁,龍蝦味較重,較為重口味,

綠茶紅豆慕絲蛋糕

2018-02-08 7131 浏览
荃灣確實是覓食好地方,而這天來到楊屋道的一間貓主題西餐廳也很令人驚喜聖誕節剛過去,很不捨得呢。但餐廳的裝飾延續了節日的歡樂氣氛,讓我享受只餘下數天的假期呢雖然這裡是貓主題西餐廳,但怕貓貓的也不用擔心喔!因為這裡沒有真貓貓的,只是一些掛畫、小裝飾是貓貓主題。更值一提的是,這裡燈光暗暗,燭光晚餐,真的好浪漫Appetizer, Snacks都好吸引而Main Course和Chef's Selection的選擇都很多,有意粉、意大利飯、三文魚扒、羊架、肉眼扒、德國脆皮豬手等等,連香煎龍躉魚柳都有好多選擇,又有特色Add 50$ for set, 包括了daily salad, daily soup, set drinks, daily dessert與Sour Cream和Tamato Salsa一起焗的Nachos沾點牛油果醬吃好有霸氣的豬手好有型的匕首本身還在思考一大隻豬手該怎樣動手吃,原來餐廳細心地讓我們拍照後把豬手切件一道體現了中西融合,很有特色的菜通常龍躉都以中式烹調,但原來Pan fried都很不錯魚皮煎得好香,但龍躉肉仍然滑滑的,沒有煎得肉質變乾,控制得剛好不一定要豉汁蒸魚才
Appetizer, Snacks都好吸引
好多選擇,又有特色
墨西哥脆片
沾點牛油果醬吃
德國脆皮豬手伴蜜糖芥末及德國酸菜
好有霸氣的豬手
好有型的匕首

香煎龍躉魚柳伴香蒜牛油汁
一道體現了中西融合,很有特色的菜
通常龍躉都以中式烹調,但原來Pan fried都很不錯
不一定要豉汁蒸魚才入味,點上香蒜牛油汁又有另一種風味

浪漫的環境,不妨配上一杯酒
餐廳的Cocktail選擇好多,各有特色,Something sweet, something sour, something bitter, something strong, 就像人生

Passion Fruit Mojito
這杯Passion Fruit Mojito一到的時候在著火
嚇到了,但又好特別
只要用檸檬蓋一蓋就能熄火
這杯Cocktail用Rum, Lime Juice, Passion Fruit, Mint Leaves, Soda Water調出,很Fresh的感覺

Daily Dessert

浪漫的晚餐
2018-01-15
  • Passion Fruit Mojito
  • 香煎龍躉魚柳伴香蒜牛油汁
  • 德國脆皮豬手伴蜜糖芥末及德國酸菜
2018-02-07 381 浏览
今日係同老公結婚周年紀念日,所以搵咗一間西餐食下,入到去環境都幾好,服務員都好有禮貌,一坐低就俾咗幾個麵包,配橄欖油加黑醋,比起平時大部份餐廳用牛油,都幾特別,幾好食,唔太差👍🏻,湯同沙律都都ok,1)德國脆皮豬手,講真,真係唔得,完全咬唔開,好靱⋯⋯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️,2)黑松露野菌意大利粉,個汁做得好好同夠味,我就好鐘意食呢個啦👍🏻,3)凍朱古力,好飲,但略嫌偏甜,其實每個主菜加$50就有湯,沙律同飲品,價錢都可以接受,分量亦剛剛好,除了豬手外,我個人認為可以一試😂
平時係陽屋道呢邊買海鮮就多,最近見開左間新西餐,決定今個月姊妹聚試下,未開始食大家都已經好滿意啦,事關我地都係青衣人,葵涌人,食飽出去行兩步就有巴士反家,勁方便入到去就更有驚喜,原來餐廳裡面以貓貓為主題,周圍有唔少貓圖案,擺設,我呢個貓奴十分滿意煙三文魚蟹肉波波 $98先點份前菜,一客四件,岩岩好一人一球唔洗爭,外面係煙三文魚,入面包住蟹肉,啖啖肉,又鮮甜~香辣雞翼 $48雞翼外皮炸到好香脆,卜擦一聲咬落去爆出肉汁,帶微微香辣~啤酒煮蚬 $88平時食白酒煮蚬多,呢度既係啤酒煮蚬,多左陣麥味,甜甜地有酒香,好味啊~卡邦尼意粉 $108意粉硬度岩岩好,個汁夠杰,每條意粉都充份掛上醬汁,蛋味香又creamy,加埋煙肉碎既咸香,大家都大讚~焗朱古力棉花糖 $108最後叫個甜品4個女仔分享,上面係棉花糖,下面係溶朱古力,成碟去焗,焗至棉花糖金黃,配上馬莉餅一齊食~本來仲怕好甜好漏,點知4條女搶住食,綿花糖外層脆脆地帶點煙un,中間溶左一食落去又綿又揾絲,朱古力夠香濃,連埋馬莉餅同食,甜度岩岩好,推介

煙三文魚蟹肉波波 $98

香辣雞翼 $48
雞翼外皮炸到好香脆,卜擦一聲咬落去爆出肉汁,帶微微香辣~

啤酒煮蚬 $88

卡邦尼意粉 $108

焗朱古力棉花糖 $108

2018-01-31 341 浏览
Catee, 唔黎過真係唔知同貓有關🙀🙀有別於其他有貓貓走來走去既餐廳,呢度只得貓貓既掛畫,卻足以見店主愛貓之情🤗講返食物,先上既係麵包,微暖既法包點上橄欖油醋,開一開胃😎由於餐檯比較細,食物會逐樣逐樣上,不過都好,唔會全部一次過上凍晒食唔切前菜點了帶子,已經唔得菜名😂一共四粒,兩種食法,後面係凍食,帶調味料,比較原汁原味,前面用牛油輕輕煎過,比較香口,頂上配上魚子,增加層次煙三文魚蟹球,厚厚既煙三文魚包著蟹肉,煙三文魚味較重,蟹肉鮮味不太突出煎黑毛豬,冇咩醃料之下黑毛豬口感柔軟,一點都沒有豬膻味,配上薯蓉食一絕肉質呈粉紅色🤤冬蔭公意大利飯,香茅味濃郁,蝦肉彈牙,而且店員好細心會提醒我們意大利飯會煮8成熟,但食唔慣可以煮熟少少環境幾好,座好耐都冇問題卜
Catee, 唔黎過真係唔知同貓有關🙀🙀

講返食物,先上既係麵包,微暖既法包點上橄欖油醋,開一開胃😎

肉質呈粉紅色🤤

環境幾好,座好耐都冇問題卜