2022-02-13 197 浏览
朋友約我嚟呢間餐廳下午茶,地點近地鐵站,好方便。可能疫情關係,下午三點,只得一枱客在室外,朋友怕凍,所以我哋坐室內。普通的蜂蜜綠茶加檸檬,唔特別。本來想飲Sangria,侍應話呢杯冇咁甜,所以試吓。朋友飲Damm Lemon啤酒,有淡淡檸檬味,好飲!我哋點咗兩款Tapas 用薯仔、洋蔥做成的蛋餅外脆內軟,上面的半熟蛋好香好滑餡料creamy,外皮略嫌炸得太乾,硬咗啲!以為豬扒會嚡,原來好淋有肉味。配酸酸哋嘅醬汁,可以提升味道。第一次食炸雨衣甘藍配菜,口感似潮州炸川椒葉,幾得意
朋友約我嚟呢間餐廳下午茶,地點近地鐵站,好方便。

Green  Bee

朋友飲Damm Lemon啤酒,有淡淡檸檬味,好飲!

我哋點咗兩款Tapas
西班牙蛋餅

用薯仔、洋蔥做成的蛋餅外脆內軟,上面的半熟蛋好香好滑

酥炸火腿芝士球

餡料creamy,外皮略嫌炸得太乾,硬咗啲!
薑味橙香燒黑毛豬肩扒

以為豬扒會嚡,原來好淋
西班牙蛋餅
酥炸火腿芝士球
2022-01-25 127 浏览
禁堂食到人都癲😥😥 好懷念放工去 chill 一 chill 既心情 ,今日特登黎食個lunch relax 一下。嘩嘩嘩,有冇睇錯呀🤔🤔 lunch set 都係$99😱😱??? 仲要有沙律,主菜加埋咖啡茶😱😱😱,高質食材加埋超正嘅環境,好癲呀🤗🤗,香港人撐香港人,大家都要捱落去呀🙌🏻🙌🏻P.S. 記得飲返d野先再工作😆😆

P.S. 記得飲返d野先再工作😆😆

2022-01-17 105 浏览
食物:新鮮、好味、製作用心,有質素。環境:餐廳雖然面積不大,但舒適雅致,感覺 cozy 又 chill,仲分有室內及戶外區,是與家人或朋友相聚好去處。服務:員工上下都有禮親切,無論是點餐,推介食物,上餐等都做得好好。如生日或特別慶祝,餐廳會細意安排,送上小驚喜!特別服務:詢問下,原來餐廳可以做包塲,下次有小聚會或 event,一定會考慮。整理:無論食物質素、環境及服務都好好,所以感覺舒服,滿意滿足!一定會再幫襯及推薦給家人和好朋友
食物:新鮮、好味、製作用心,有質素。

2022-01-14
生日
  • 慢煮八爪魚
  • 豬扒扁意粉
  • 西班牙海鮮飯
  • 香煎鴨胸
在不乏美食的銅鑼灣,高樓林立裡隱藏著一間特色西班牙菜小店。Casamigos賣點為傳統西班牙菜,呈現地道風味。餐廳室內裝潢時尚,店內室內位置不算很多,不過採用半開放式酒吧增加空間感,可以讓食客欣賞調酒師調校飲品。餐廳接受訂座,店員貼心地以whatsapp傳送聖誕menu,事前詢問想坐室內還是室外,未來到餐廳已經感受到店員的殷勤!聖誕期間Casamigos有special menu,為特色西班牙七道菜,二人份起叫,每位$638。我特別喜歡這個menu,有點像tasting menu,就算少人來到也可以品嚐到多種招牌菜式,份量也不會太多。除了七道菜,套餐還包括一杯welcome drink及christmas special mocktail or cocktail。飲品都能品嚐到新鮮水果的香味,味道清新特別。♢ 🐟White Anchovy & Olive Skewer本身不太愛吃魚類的冷盤,這道小食卻讓我頗為驚喜!香煎過的鯷魚捲著整顆橄欖,味道出奇地搭配,配上芝士和調味粉中和了橄欖的酸澀味。♢ 🦞Christmas Soup with Red Crab Claw店員介紹這個湯是當日即製

店員介紹這個湯是當日即製的手工魚湯,配有蟹鉗。湯較為稀身,不會有魚腥味,反而有點像龍蝦湯。湯底還有很多迷你版的通心粉,在一般的西餐廳未見這個做法,有點驚喜。

♢ 🐟Hamachi Tartare with Crispy Toast served with Spanish Cava
油甘魚他他較為罕見,兩片crispy Toast炸得香脆,為賣相加分。油甘魚新鮮爽口,與有些酸澀的調味汁配合得剛好,是口味清新的開胃菜。

♢ 🦐Tiger Prawn Ajillo Style with Fried Potatoes
每人有一隻虎蝦,餐廳已貼心地剝去中間的蝦殼。虎蝦是真材實料,咬下去是爽口彈牙的口感。炸薯仔更為出色,以薯絲作為presentation讓我倍感驚喜!每一條薯絲都刨得十分幼細,炸得香口酥脆!

♢ 🦆Pan Fried Foie Gras with Green Apple & Cranberry
在節日大餐中,鵝肝是不可或缺的一道菜。店員一上菜,幽微的鵝肝香氣撲鼻而來。餐廳在份量方面絕對大方,鵝肝的size大概有6cm長,也有一定的厚度。這件鵝肝煎得剛好,入口即化。特製的青蘋果和蔓越莓醬味道清新,可以中和鵝肝的油膩感。

♢ 🐑Slow Cooked Lamb Loin with Honey Mustard & Pistachio
這道慢煮羊肉大約煎到五成熟,最驚訝的是竟然沒有絲毫羊肉的羶味,咬下去是嫩滑的羊肉口感。特製的蜜糖開心果醬味道特別,跟羊肉出奇地配合。

♢ 🐖Suckling Pig with Dried Mushroom Sauce
西式做法的燒乳豬很少見。這道燒乳豬的皮烤得香脆,咬下去卻是軟腍的肉質,火侯剛好不會over-cooked。

♢🍸Tiramisu Brew
我們另點了一杯signature cocktails,在其他餐廳未見過這杯特飲。店舖形容這杯Tiramisu Brew為Trust me, it’s gonna be gooooooood! 作為Tiramisu愛好者,我也十分好奇這杯cocktail會是什麼味道。飲品的賣相跟Tiramisu很相似,頂層鋪有可可粉,而下面的酒竟然可以溝出Tiramisu的mascarpone cheese和Marsala紅酒的味道!這個液體版的Tiramisu有驚喜!

@dineoutla.hk 密密更新☀️
Tiramisu  Brew
2021-12-25
圣诞节
Tiramisu  Brew
2021-12-21 1301 浏览
🍴Scallop & Octopus Ceviche with Coconut Foam & Shaving椰香帶子八爪魚剌身薄片💰$108估唔到剌身可以配上椰子汁,仲有炸過嘅椰子條,整體感覺特別,同椰子汁一齊食新鮮又清香🉐🍴Foie Gras Toast鵝肝多士配無花果醬💰$48/pc好鐘意鵝肝多士,呢到煎得好香,油脂豐富,但唔會好膩,無花果醬可中和一下,配搭得好好,食過最好食嘅鵝肝多士🉐🍴Seafood Paella西班牙海鮮魬💰$268呢個西班牙海鮮魬偏濕,好香蕃茄味,海鮮都多,有幾滴沙律醬係飯上面,加埋食又幾好🍴Suckling Pig 1/4香脆乳豬💰$398好大碟,2個人都有啲食唔晒,乳豬皮燒得香脆,好juicy,想要就早啲叫啦,因為要40mins預備㗎🉐🍸Apple Juice,Grapefruit Juice🍹💰$48果汁偏甜,但有啲稀,成個starter同main都好食,如果Juice好飲啲就好啦💰$1063/2ppl (included 10% service charge)🚩Casamigos (銅鑼灣) @casamigos_hk 📍銅鑼灣駱克道487-489號

🍴Seafood Paella西班牙海鮮魬💰$268

🍴Suckling Pig 1/4香脆乳豬💰$398

📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓

2021-12-12
2021-12-12 877 浏览
餐廳位於十分方便的駱克駅,裝修華麗,燈光喑喑特別有氣氛情調,它亦提供室外坐位,喜歡室外進餐的朋友一定喜歡。餐廳的名字Casamigo,是由Casa同Amigo組合而成,西班牙文Casa指家,而Amigo指朋友,這裏餐廳就是朋友相聚的地方,名字改得非常好。餐廳主打西班牙菜,餐牌提供十多款Tapas,主菜亦有五款,每道菜式都是精心打造,小編當日進餐遇見餐廳老闆,老闆亦為客人介紹食物,希望客人食得開心之餘亦可以知多一些食物背後的冷知識,盡心盡力,小編非常欣賞。🌹醋潰鯷魚配酸瓜莎莎鯷魚,又叫鳳尾魚,在西班牙有較小的黑色鳳尾魚和較大的白鳳尾魚兩種,黑色的那種比較咸,通常會在pizza上找到;白色那種味道比較溫和,通常保存在橄欖油中,作為小吃食用。這道菜用上白鳳尾魚,因為已經醋潰,本身有一定味道,但會比較油膩,配上麵包多士可以減低油膩感,廚師還用切碎的蕃茄、洋蔥與酸青瓜混在一起做成配菜,味道更進一步平衡,非常欣賞廚師的想法。🌹椰香帶子八爪魚刺身薄片這道用上叫Ceviche的煮法,Ceviche是拉丁美洲的烹調方法,特別在煮海鮮時經常用到,主要靠青檸或者檸檬汁的強烈酸度來醃製魚肉,同時亦會加入香草、

🌹醋潰鯷魚配酸瓜莎莎

🌹椰香帶子八爪魚刺身薄片
這道用上叫Ceviche的煮法,Ceviche是拉丁美洲的烹調方法,特別在煮海鮮時經常用到,主要靠青檸或者檸檬汁的強烈酸度來醃製魚肉,同時亦會加入香草、洋葱與辣椒等配料增加風味,有殺菌消毒之餘,也可為海鮮僻腥提鮮。這道菜特別之處是用椰香泡沫,除了增加香味,亦可以為這道菜的八爪魚與帶子增加少量甜味,有一點fusion味道。
廚師順便將椰子作為配菜,做法特別,輕輕炸將它變成金黃色,賣相非常吸引,令整道菜增色不少。

🌹酥炸火腿忌廉球
西班牙另一道經典小吃菜,叫 croquetas,它是一種油炸麵包屑的球,球裡面會塞滿了白醬(Béchamel醬)和肉,奶酪或蔬菜。這道菜裡面放的是Iberico火腿,咸咸香香加上香脆的表面,每一口都令味蕾享受沖激。

🌹西班牙辣椒仔
西班牙帕德龍辣椒(Padrón pepper)因產地而得名,帕德龍市位於西班牙西北部加利西亞省。這道菜是西班牙經典的餐前或佐酒小吃,搭配粗海鹽用橄欖油煎,做法簡單但卻回味無窮。

🌹薑味橙香燒黑毛豬肩扒
來西班牙餐廳點黑毛豬好像是指定動作,這道菜用上豬肩部位,肉質會多一點韌度會比較彈牙,而燒烤之後肉扒表面香脆但內裏仍然多汁,每一口都是味蕾的享受,而醬汁是薑同橙的混合,有橙的清新感覺亦有薑那種刺激感覺,令色香味推到頂峰。
不能不提的是配菜,是小編最愛的羽衣甘藍,入口第一感覺是脆,葉都能是脆是因為油炸之後再用氣炸補上,連配菜都一絲不苟,整道菜是高水準製作。

🌹Casa fever
Blood orange with Casamigos Tequila

🌹Crazy lady
Tanqueray Gin with Mix Berries

醋潰鯷魚配酸瓜莎莎
西班牙辣椒仔
Crazy lady
Casa fever
2021-12-10 869 浏览
今個週末過咗海去銅鑼灣SOGO Thankful Week shopping🛍 晚上就同朋友專程黎試下最近新開嘅西班牙菜~ 呢間樓上酒吧設有室內同室外,好適合情侶節日慶祝🥂,又或者一班朋友黎聚餐🍾 店員服務熱情,會細心講解每道菜嘅特色同埋食法,是一個非常好嘅用餐體驗!☺️ ◭ 椰香帶子八爪魚刺身薄片 $108 ‼️必食‼️刺身好新鮮,而且用咗特調嘅椰汁,入口鹹鹹地又帶點清甜😋◭ 茴香茄醬藍青口 $138澳洲藍青口,店員強調要趁熱食,因為係煮到剛剛開口就加入醬汁拌勻上碟,所以要趁熱食先食到佢海水嘅鮮甜😋 ◭ 鮮魷魚釀西班牙紅椒 $68/件將魷魚切粒加埋cream cheese 釀入西班牙紅椒,廚師仲用咗墨汁炸成脆片、炸金菇來扮作魷魚噴墨同魷魚嘅觸鬚,好有心思呀!😆◭ 薑味橙香燒黑毛豬肩扒 $248 ❣️推介❣️和牛級數嘅黑毛豬,煮到八成熟,啱啱好保留左肉汁同埋佢嘅鮮嫩。重點介紹佢嘅伴菜🥗 — 炸羽衣甘藍🤤 好似食緊紫菜咁食到我唔停口~◭ 辣肉腸忌廉蕃茄扁意粉 $148辣肉腸切碎咗撈埋啲蕃茄醬煮,食落好似肉醬咁~扁意粉嘅硬度亦剛剛好唔會林bad bad👍🏻◭ 西班牙油條 $78最後就梗係唔少得甜品啦

◭ 椰香帶子八爪魚刺身薄片 $108 ‼️必食‼️
刺身好新鮮,而且用咗特調嘅椰汁,入口鹹鹹地又帶點清甜😋

◭ 茴香茄醬藍青口 $138

◭ 鮮魷魚釀西班牙紅椒 $68/件

◭ 薑味橙香燒黑毛豬肩扒 $248 ❣️推介❣️

◭ 辣肉腸忌廉蕃茄扁意粉 $148

◭ 西班牙油條 $78
最後就梗係唔少得甜品啦!飽滿嘅玉桂粉加上濃濃
嘅朱古力醬,為呢一餐畫上了完美嘅句號。

不過唔講唔知,原來喺西班牙,西班牙油條係一道早餐/午餐嘅嘢食,但亞洲人就會將佢當成係一個甜點🙈 點講都好,我就話無論咩時候食都係咁吸引👅
  • 薑味橙香燒黑毛豬肩扒
這酒吧很有情調,天花板及內佈環境設計優美而有氣氛,除了酒之外,我們更可選擇水果類的特飯。店名原來很有意義,有家和朋友的意思,適合約家人和好友來共聚。我們可自由選擇坐戶外或室內,戶外有燈飾,還可看戶外景觀,真的很浪漫!食物款式多元化:薑味橙香燒黑毛豬肩扒Iberico presa steak with orange ginger glaze Kale :黑毛豬的味道與眾不同,油花油脂特別香,蘊藏果實的芳香,熱吃更是香氣四溢。沾些薑橙醬汁,清新又滋味!再沾黑毛豬骨汁,令黑毛豬更香濃入味。黑毛豬肩扒通常採用幼豬的肉,所以肉質嫩滑,口感與頂級穀飼和牛相似。另有氣炸過的羽衣甘藍作配菜,口感爽脆,不會太油膩。椰香帶子八爪魚丸刺身薄片(Scallop and Octopus Ceviche with coconut foam and shaving):有帶子和八爪魚兩種刺身,薄薄的刺身令人意猶未盡。 有炸脆了的椰子薄片作配菜,十分香脆。我建議把椰子泡沫倒在碟邊,不要直接倒入刺身,刺身鮮味濃厚,我們可沾些少清香椰子泡沫來吃刺身,就不會蓋過刺身鮮味。刺身帶子甜嫩,八瓜魚爽口,絕對值得一試。醋潰鯷魚配酸瓜
這酒吧很有情調

食物款式多元化:

椰香帶子八爪魚丸刺身薄片
(Scallop and Octopus Ceviche with coconut foam and shaving):有帶子和八爪魚兩種刺身,薄薄的刺身令人意猶未盡。 有炸脆了的椰子薄片作配菜,十分香脆。我建議把椰子泡沫倒在碟邊,不要直接倒入刺身刺身鮮味濃厚,我們可沾些少清香椰子泡沫來吃刺身,就不會蓋過刺身鮮味。刺身帶子甜嫩,八瓜魚爽口,絕對值得一試。

醋潰鯷魚配酸瓜莎莎(White anchovies with pickled cucumber salsa):有切碎的蕃茄洋蔥酸青瓜伴碟,鯷魚有醃過的獨有鹹味,三塊多士極脆。鯷魚愈細小反而質量愈佳,其醃製手法讓魚吃起來鹹鮮與魚香俱備。用好的鹽和油漬來醃製能令魚香味提升。

酥炸火腿忌廉球Iberico ham croquetas:黑毛豬火腿通常是用切片方式烹煮,今次廚師把火腿混合香滑的忌廉炸成球,既有特色,又能吃到外脆內嫩的兩種口感,兩件size份量剛好,要趁熱食才能吃出外層酥脆。

絕對是原圖,手機光度較高

西班牙辣椒仔Padron peppes:雖然名字叫辣椒仔,但完全不辣,是綠色的,外形短而扁扁的,外皮腍身,咬下去有爽粒質感,有點像好味版的三色椒燈籠椒。廚師用油炸得很香口,一開始吃感覺出濃濃的青椒味,仔細吃又覺得有一點澀中帶甜的特別味道。

我們選了無酒精特飲:
Casa fever(必喝):設計飲品的人很有心思,用半個橙外皮放在杯上,既可點綴,又可吃用裡面的橙肉,飲品設計亦把草莓碎、柚子碎等不多種水果放入橙片中!上面用枝針串起各種水果,既美觀適合打卡,又方便吃。飲品鮮果味突出,清新開胃!

Crazy lady:
粉紅色這杯飲料莓味香濃,味道淡雅而fresh!這特飲是由草莓、雜莓及特製而成的。飲品賣相美,跟我穿的粉色衣很配襯,又激發了我的少女情懷,打卡靚啊!很具風格!那支針籤串起各種莓,每一口都有驚喜!我一邊吃水果,一邊喝這特飲來吃主菜,就更加不會有膩的感覺。

絕對是原圖,手機光度較高

可選擇室內或戶外,戶外有燈飾點綴,很浪漫

• 薑味橙香燒黑毛豬肩扒
  • 椰香帶子八爪魚刺身薄片
📍銅鑼灣有格調西班牙菜‼️· 食物飲品都唔錯😍 -- Casamigos🍷🤩======================上個月嚟咗這間位於銅鑼灣嘅西班牙餐廳🤩呢到環境昏暗,頗有格調😋仲有outdoor坐位架~------------------------------⭐️松露火腿芝士三文治 $88 (4.3/5)多士烘得好脆口,松露嘅幽香配上芝士火腿嘅鹹香,係無得輸嘅配搭😙👍------------------------------⭐️鵝肝多士配無花果醬 $48/pcs (4/5)多士幾脆口,但鵝肝唔係好夠腍,而且略嫌唔夠肥美,稍欠油脂香🙈------------------------------⭐️油浸鱈魚配紅椒醬鷹咀豆 $128 (4.3/5)鱈魚肉質幾嫩滑,加埋紅椒醬鷹咀豆好惹味😛------------------------------⭐️薑味橙香燒黑毛豬肩扒 $248 (4.4/5)豬肩扒食落腍身juicy,肉味濃郁~配埋橙醬酸酸甜甜幾清新!------------------------------⭐️辣肉腸忌廉番茄扁意粉 $138 (4.2/5)忌廉番茄醬頗濃稠,掛滿每條意粉~

======================
⭐️松露火腿芝士三文治 $88 (4.3/5)

⭐️鵝肝多士配無花果醬 $48/pcs (4/5)

⭐️油浸鱈魚配紅椒醬鷹咀豆 $128 (4.3/5)

鱈魚肉質幾嫩滑,加埋紅椒醬鷹咀豆好惹味😛
⭐️薑味橙香燒黑毛豬肩扒 $248 (4.4/5)

⭐️辣肉腸忌廉番茄扁意粉 $138 (4.2/5)

忌廉番茄醬頗濃稠,掛滿每條意粉~辣肉腸幾惹味😍
⭐️茴香茄醬藍青口 $138 (4.3/5)

藍青口新鮮,加埋茄醬好開胃呢~
⭐️Signature Mocktail - Chocolate Cake $98 (4.6/5)

呢杯係Godiva 朱古力奶,飲落可可味濃郁🤩口感好smooth❣️
⭐️Signature Cocktail - Tiramisu Brew $148 (4.3/5)

呢杯幾特別,飲落有少少似bailey,唔會太嗆👍
整體嚟講食物有一定嘅水準,portion都幾大份~再加埋餐廳嘅環境都唔錯❣️
賣相:4/5
名稱:Casamigos
地址:銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅3樓
前往方法:銅鑼灣站C出口
2021-11-10
今日同朋友黎到銅鑼灣哩間西班牙菜餐廳。餐廳環境型格舒適,全部都係沙發凳,亦有戶外及戶內座位可以選擇。餐牌上既菜式非常特別,係出面好少試到。今次就叫左多款唔同既小食同一個主食試下。🧀️芝士拼盤 $128/s有四款唔同既芝士,食既次序係由軟到硬,四款芝士味道都醇厚濃郁,配埋餅乾、杏脯乾同腰果一齊食岩岩好。🐙椰香帶子八爪魚刺身薄片 $108帶子新鮮,八爪魚彈牙,配上椰子肉同脆片,能夠增加口感,旁邊仲有椰子汁製成既醬汁。🍗酥炸雞翼 $58/3隻哩款雞翼真係對得住個名,非常酥炸香口,內裏雞肉嫩滑有肉汁,好食推介👍🏻🦑鮮魷魚釀西班牙紅椒 $68/pc廚師將魷魚、洋蔥、cream cheese等配料釀入西班牙紅椒扮魷魚身,魷魚鬚就係由炸金菇製成,紅椒唔會辣,味道唔錯,亦睇得出廚師好花心思。 🥚西班牙蛋餅 $88蛋餅好重蛋香,入面有薯仔同洋蔥,加上蛋黃醬,熱辣辣都幾好食。🐙慢煮八爪魚腳 $158八爪魚腳真係好大條,入口新鮮彈牙,唔會難咬。🥘西班牙海鮮飯 $268去西班牙餐廳食飯真係必點,米飯粒粒分明有咬口,伴有洋蔥、黃椒、紅椒,令口感更豐富,上面仲有新鮮既沙白、青口同虎蝦。🍹Mary’s Berrys

🧀️芝士拼盤 $128/s

🐙椰香帶子八爪魚刺身薄片 $108

🍗酥炸雞翼 $58/3隻

🦑鮮魷魚釀西班牙紅椒 $68/pc

🥚西班牙蛋餅 $88

🐙慢煮八爪魚腳 $158
八爪魚腳真係好大條,入口新鮮彈牙,唔會難咬。

🥘西班牙海鮮飯 $268

🍹Mary’s Berrys $98
由四款新鮮雜莓打成,水果味天然,味道香甜。

🍹Tokyo Green
由鮮奶同宇治抹茶製成,好重奶香。

整體黎講,餐廳環境舒適有情調,食物亦相當特別,未食過西班牙料理既都值得一試。
2021-11-25 103 浏览
西班牙菜式夠特別😍同朋友一齊嚟試,大家都好盡興。每一道菜色,都做得好高質,真係好有西班牙嘅風味😋鹹香鱈魚沙律配紅椒醬汁🥗鱈魚肉夠鹹香,口感好鮮味,超鍾意佢哋嘅鱈魚片,薄脆好香口,🥢而且搭配中意嘅火箭菜,口感清新。椰香帶子八爪魚刺身薄片🐙半熟質感嘅帶子非常新鮮,食落去好鮮嫩。而且八爪魚夠薄,獨家調配椰子🥥醬汁更加入味。香辣蒜油大蝦🦐好大隻而且蝦肉香甜,蒜油香辣,🧄口感好過癮。香脆乳豬🐷薄脆外皮非常甘香,而且乳豬好滑,🥢肉質細嫩超好食。辣肉腸忌廉番茄扁意粉🍝意粉煙韌可口,索汁之後,加埋🍅辣肉腸碎同酸甜茄醬好入味。朱古力蛋糕🍫係鍾意嘅黑朱古力,口感絲滑,朱古力味濃~

香辣蒜油大蝦🦐好大隻而且蝦肉香甜,蒜油香辣,🧄口感好過癮。

朱古力蛋糕🍫係鍾意嘅黑朱古力,口感絲滑,朱古力味濃~
2021-11-25 91 浏览
今次食既係位於銅鑼灣既西班牙餐廳~🇪🇸環境相當優雅,也有outdoor area,兩者都有種讓你enjoy life既感覺👍而且亦有一個非常齊全既bar,總能做出你想要既飲品🍸🍹Tonight we got four Tapas(similar to Appetiser),1️⃣Scallop & Octopus Ceviche👄帶子及八爪魚刺身用微微嘅酸汁帶起鮮味,另外有椰子脆片增加口感,同埋有椰子粒同紫洋蔥等等,亦配上椰子泡沫既汁,淋上汁醬作,整個菜式都變得特別清新❤️2️⃣Serrano Jamon 24 months👄24個月嘅Ham唔使講一定係味道濃厚,而且每片都切得非常薄,入口份外舒服,配上一啲較light既酒更享受❤️3️⃣Cheese Platter👄今晚有4種cheese,我估計應該係 Brie cheese, Cheddar cheeseBlue cheese, or maybe Truffle cheese😂估錯唔好話我😀芝士拼盤當然會配上鬆脆餅乾啦,仲有杏鋪乾同提子乾❤️4️⃣Bikini Sandwich👄哩個係包面烘到脆脆既三文治,入面係ham and cheese and mu
今次食既係位於銅鑼灣既西班牙餐廳~🇪🇸
環境相當優雅,也有outdoor area,
兩者都有種讓你enjoy life既感覺👍
而且亦有一個非常齊全既bar,
總能做出你想要既飲品🍸🍹

Tonight we got four Tapas
(similar to Appetiser),

1️⃣Scallop & Octopus Ceviche👄
帶子及八爪魚刺身用微微嘅酸汁帶起鮮味,
另外有椰子脆片增加口感,
同埋有椰子粒同紫洋蔥等等,
亦配上椰子泡沫既汁,淋上汁醬作,
整個菜式都變得特別清新❤️

2️⃣Serrano Jamon 24 months👄
24個月嘅Ham唔使講一定係味道濃厚,
而且每片都切得非常薄,入口份外舒服,
配上一啲較light既酒更享受❤️

3️⃣Cheese Platter👄
今晚有4種cheese,
😂估錯唔好話我😀
芝士拼盤當然會配上鬆脆餅乾啦,
仲有杏鋪乾同提子乾❤️

4️⃣Bikini Sandwich👄
哩個係包面烘到脆脆既三文治,
入面係ham and cheese and mushrooms,
同埋係truffle favour,食落入面仲熱辣辣❤️

And two main course,

1️⃣Suckling Pig (1/4 size)👄
呢個係¼ size嘅西班牙燒bb豬,
睇圖片都見到已經係好大個portion,
佢哋用咗獨特燒豬方法,外皮極度鬆脆可口,
而且皮下脂肪已經完全滲透肉入面,
肉質嫩滑又啖啖肉,
同埋佢哋有一個研究多時秘製嘅乳豬醬❤️
**提返大家最好提早預訂,因為燒豬需時**

2️⃣Iberico Pock chop👄
今次嘅side dish 有蘆筍,薯仔,
仲有經過脆炸嘅羽衣甘藍,非常特別,
配上orange ginger glaze 既醬汁,
非常開胃,雖然今日特別轉左Pork chop,
但肉汁依然保存得好好❤️👍

And the drinks,

1️⃣Mary’s Berries (Mocktail)👄
佢哋用咗四種新鮮嘅Berries 去調製既,
唔會太甜,有新鮮果香,
而且仲大大杯❤️❤️

2️⃣Bartender特製👄 🥰🥰🥰
如果大家想隨着自己嘅心情去,
叫佢整一杯Cocktail係可以既👍
今次我呢杯係有奇異果味,青瓜味,
同埋用Gin去做base既,
飲落非常清新,而且酒味重啱晒我❤️❤️

整體餐廳無論氣氛,服務態度,食物質素,
都非常有水準👍👍👍👍
大家未試過嘅快啲去試吓啦🍹🍸🇪🇸😋

總結: 個人評價4.9/5 星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-11-21
  • 椰香帶子八爪魚刺身薄片
Enjoy A Spanish Night.繁忙銅鑼灣,原來更有特色西班牙菜🥰高檔舒適,朋友聚會定生日慶祝,慢慢坐低享受精緻佳餚,更係無比盡興。🥒醋漬鯷魚配酸瓜莎莎 $78鮮嫩鯷魚加埋微酸莎莎醬,甘香橄欖油,配上法包,鮮味,香脆,口感更加豐富。🥚西班牙蛋餅 $88經典小食,可愛嘅蛋黃醬,搭配清新洋蔥,更有濃濃蛋香同煙肉香。🐙慢煮八爪魚腳 $158八爪魚腳彈牙之餘,仲好香滑,可以食得絲絲質感,肉質唔會煙韌好老。🍞鵝肝多士配無花果醬 $48/piece面頭焦香嘅鵝肝入口即融,香脆嘅多士搭配精心無花果,酸甜可口,肥而不膩。🥨西班牙油條 $78香脆油條配香濃玉桂粉,朱古力醬更多一份甜蜜邪惡。店鋪更加有水煙選擇,悉心為你定製獨家味道💖無論想放鬆,想飲酒,定係食一餐特色嘅西班牙美食,呢度都係個唔錯嘅聚腳點😉@casamigos_hk 📍銅鑼灣
Enjoy A Spanish Night.

🥒醋漬鯷魚配酸瓜莎莎 $78

🥚西班牙蛋餅 $88

🐙慢煮八爪魚腳 $158

🍞鵝肝多士配無花果醬 $48/piece

🥨西班牙油條 $78
香脆油條配香濃玉桂粉,朱古力醬更多一份甜蜜邪惡。

@casamigos_hk
📍銅鑼灣
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️Happy Friday🥳 好想happy share一間近排發掘喺銅鑼灣嘅超高質🇪🇸西班牙餐廳💁🏻‍♀️ 呢間「Casamigos」新開無耐,而小女子試完表示非~常滿意呢(即刻book咗下個月再嚟食😆)無論係食物質素定環境氣氛定店員服務都好好的呢💯⭕️ 鵝肝多士配無花果醬:平時唔好鵝肝亦唔鍾意無花果嘅我覺得呢個好·好·食!厚身嘅鵝肝兩邊煎到少少脆,入口溶化爆油香,配埋無花果同無花果醬原來係咁夾,一啲都唔覺得過膩💯特別鍾意佢一口size,一啖食哂真係勁幸福🥰⭕️ 椰香帶子八爪魚刺身薄片:兩款刺身都非常新鮮,帶子口感特別creamy。值得一提嘅就係配料同醬汁都用咗椰子:炸椰子片、法邊豆配椰子碎、椰漿泡沫,看似好普通但其實配搭極有驚喜👏🏻⭕️ 鮮魷魚釀西班牙紅椒:🦑造型賣相勁得意。魷魚鬚係炸金菇,估唔到可以炸得咁香脆而又唔覺油。而魷魚頭就係釀紅椒,大廚好細心咁去皮去籽,只留香甜嘅紅椒肉,再釀入魷魚洋蔥同cream cheese,口感味道豐富又多層次,非常特別有心思🤩⭕️ 西班牙海鮮飯:每次食西班牙嘢都必嗌嘅主菜😌米飯粒粒分明,軟
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽

⭕️ 鵝肝多士配無花果醬:

⭕️ 椰香帶子八爪魚刺身薄片:

⭕️ 鮮魷魚釀西班牙紅椒:

⭕️ 西班牙海鮮飯:
每次食西班牙嘢都必嗌嘅主菜😌米飯粒粒分明,軟硬適中有嚼勁,每粒飯都吸晒湯嘅鮮味。鋪喺面嘅蝦、青口、蜆都好鮮,質素絕不馬虎。

⭕️ 薑味橙香燒黑毛豬肩肉:
黑毛豬肉味濃,口感特別嫩👍🏻配上特製既薑橙醬汁更進一步提升味道。配菜亦都揀得非常合適,特別鍾意炸羽衣甘藍🥬,非常酥香。

⭕️ 油浸鱸魚配紅椒醬鷹嘴豆:
本身覺得油浸鱸魚會好油膩,但食落並無呢種感覺呢🙌🏻 厚身嘅魚肉嫩滑鮮味,配上惹味嘅紅椒醬同軟糯嘅鷹咀豆,味道rich得嚟亦巧妙平衡油膩感🤤 用埋呢個汁撈海鮮飯都好正呢😆

⭕️ Signature cocktail:
唔好問我呢兩杯cocktail叫咩名因為我都唔知🤣有選擇困難症嘅可以好似我咁,都係同bartender講自己鍾意嘅口味💕佢就幫我哋做咗呢兩杯又靚又非常啱飲嘅cocktail🍸

⭕️ Tiramisu Brew
可以飲嘅Tiramisu你試過未?呢杯真係好似Tiramisu,入口綿滑又帶有冧酒嘅香味,好好飲!無食到churro當呢個係甜品都非常滿足😌

🐽已經期待緊下次再嚟食好西💃🏻同埋見到佢仲有個outdoor area,相信天氣涼返啲喺出面飲吓嘢食下tapas應該都幾chill🍷🈵

2021-11-14 82 浏览
朋友生日,想搵間坐得舒服的餐廳慶祝下,又想食西班牙餐,於是上嚟OpenRice search 下,就睇到呢間有balcony 嘅西班牙餐廳。食飯前一日,餐廳staff打嚟confirm booking ,問定我生日牌寫咩名,雖然最後我決定唔寫名😂。另外,我book 兩位,餐廳staff 好好,留定張四人枱比我,坐得舒服啲。👍🏻👍🏻由於我哋食得唔多同要留返個肚食甜品😆,就叫咗兩款Tapas,一款snack,一個main course同兩杯酒。Tapas我哋點咗:酥炸火腿忌廉球同鵝肝多士配無花果醬。酥炸火腿忌廉球,炸得脆又唔油膩。咬落一口忌廉,正😋。鵝肝多士配無花果醬,鵝肝同配菜的size同份量剛好,無花果醬同配菜中和鵝肝的膩,平衡返。好食。🤤而snack 就叫咗炸雞翼,雞翼大隻,味道無乜特別。有啲掛住喺西班牙食過嘅辣肉腸,所以main course,就order咗餐廳signature pasta,辣肉腸忌廉蕃茄扁意粉。意粉惹味,有少少辣,唔錯。嚟西班牙餐廳,甜品就緊係要食Churros啦。除咗Churros,仲叫咗daily special dessert, lemon tart。兩款

Tapas我哋點咗:酥炸火腿忌廉球同鵝肝多士配無花果醬。

酥炸火腿忌廉球,炸得脆又唔油膩。咬落一口忌廉,正😋。

而snack 就叫咗炸雞翼,雞翼大隻,味道無乜特別。

嚟西班牙餐廳,甜品就緊係要食Churros啦。除咗Churros,仲叫咗daily special dessert, lemon tart。兩款甜品都好好食,個Churros外脆內soft,肉桂味啱啱好,好好食。而lemon tart份量唔大,檸檬味好香好清新,唔會太甜太膩。😋😋😋

由於朋友唔知我會同佢慶祝生日,staff又好鬼馬幫我比咗個surprise 比朋友。好抵讚。👍🏻👍🏻👍🏻

要強調一下,staff嘅service好好,又friendly又nice。餐廳outdoor又坐得舒服。值得再去。👍🏻👍🏻👍🏻
生日
  • 酥炸火腿忌廉球