2021-07-12 197 浏览
花花牆、全粉紅裝修必定是這間餐廳的賣點。位置方便,在商場內不算難找,十居其九客人為女性。不只裝修,連餐具、menu都精心設計!食物選擇不算太多,我們四人點了兩個晚餐,單點薯條、明太子雞翼和海膽蟹肉麵。一心目的為打卡,對食物質數沒有期望,但原來出乎意料之外,雖然份量偏細,但也尚算好吃。南瓜雞肉意大利飯,入口香而不膩,飯偏淋,雖沒有正宗risotto 口感,但整體尚可接受。明太子雞翼帶有少許辣味,值得推介青口新鮮,醬汁調校得不錯。可惜黑松露雜菌意大利飯,味道偏淡,黑松露味並不突出。想不到最好吃的原來是甜品,士多啤梨玫瑰花蛋糕伴雪糕。整體來說,環境10分,食物8分,侍應服務負分。首先叫了幾次要2 個碗,想自己分湯。他們還是給一個碗。另外其中一個男侍應幫我們拍照時講爛gag 叫我們買月餅,但我們問有沒有月餅實物或相片,他沒有回應,感覺不到有心推銷。十分鐘後,當我們拒絕他的時候,他用極難聽的說話回覆我們:「唔要早啲同我講吖嘛!我都預咗」感覺茶樓的侍應推銷更專業有禮總數四人$1200 ,為打卡確實不貴,但這樣的服務態度我不會再去了。
花花牆、全粉紅裝修必定是這間餐廳的賣點。
位置方便,在商場內不算難找,十居其九客人為女性。

不只裝修,連餐具、menu都精心設計!

明太子雞翼帶有少許辣味,值得推介

青口新鮮,醬汁調校得不錯。

可惜黑松露雜菌意大利飯,味道偏淡,黑松露味並不突出。

想不到最好吃的原來是甜品,士多啤梨玫瑰花蛋糕伴雪糕。
整體來說,環境10分,食物8分,侍應服務負分。

感覺茶樓的侍應推銷更專業有禮

2021-07-09
生日
今天捉了男朋友來k11 musea港女至愛的cafe! Camellia 網上預訂了套餐,粉邱花語兩人下午茶。分別有4種咸點,4種甜點和鬆餅 $488/2 花牆枱在預訂時要說明,不然很快滿座要等下一輪,餐廳門口已經見到入面滿滿的花牆餐廳留了轉角位的花牆枱給我們,拍照的確是不錯。無錯的確是十分漂亮,少女滿滿,天花還有一盞美美金色邊的燈不過座位十分污糟 ... 有不少食物漬粉在梳化上....有點兒嘔心 ...茶具茶壺都很美麗,茶本身就偏甜 ..食物方面味道很一般,勝在環境 ..有咸撻和芝士波波,芝士酥條掛在托盤上。菠菜撻同明太子撻都不錯,味道還正正常常還可以。芝士波波炸得金黃香脆芝士條十分硬實,不能吃 .. 而且直接掛在托盤上,衞生程度很差 ..甜點方面就一般般,偏甜,咸點反而較好吃

茶具茶壺都很美麗,茶本身就偏甜 ..
食物方面味道很一般,勝在環境 ..

甜點方面就一般般,偏甜,咸點反而較好吃
2021-07-07 188 浏览
今次媽咪生日就book咗呢間餐廳,環境好靚好舒服,食物推介:海膽蟹肉意粉,明太子三文魚pizza,玫瑰蘋果花茶,玫瑰拿鐵,油甘魚定食都好好食,亦都有好多打卡位真係好靚!
2021-07-06
  • 海膽蟹肉扁意粉
2021-06-29 227 浏览
呢間Cafe 第二次黎,第一次黎係食Tea set ,已經好中意個環境,完全係為打卡而設,而且食物質素唔錯,今次就黎試吓佢嘅主食 。【澳洲牛肋骨定食】$168成個定食有隻溫泉蛋、秋葵、泡菜、牛肋骨、飯、醬汁。先講配菜,秋葵幾腍,重有少少黏黏地,我幾中意呢種質感。牛肋骨薄身易咬,牛味都幾重,配埋醬汁,送飯食就啱啱好喇,不過個飯就乾身左少少。【可可拿鐵】$48朱古力味幾濃,唔算重奶味,中意佢唔會過甜。整體來講,環境真係幾好,就算坐唔到花牆下嘅位置,其他座位影相都幾靚,不過我自己就覺得食tea set 吸引d😁

【澳洲牛肋骨定食】$168
澳洲牛肋骨定食

【可可拿鐵】$48
可可拿鐵

朱古力味幾濃,唔算重奶味,中意佢唔會過甜。

2021-06-24 277 浏览
這間餐廳是慕名而去的,目測絕大部份客人也是女性,就算有男性都相信是陪老婆陪女友吧。餐廳細細,佈置用上粉紅色玫瑰花,有花牆,粉紅色梳化,餐紙等,有少女心定必拍照打卡,午餐有好幾款set 選擇,有沙律菜,主菜和簡單飲品,主菜好細,男仔應該雖要食兩份吧。午餐試了海鮮意粉和卡邦尼意粉,賣相味道幾好;另外,豬鞍份量少之餘,而且是薄切….真是唔值得叫,飲品方面:熱檸水有全個玻璃壼俾你倒熱水,所以呢個反而夠飲👍🏻;但凍檸茶味道好怪,而且好細杯👎🏻;黑松露薯條配上三款醬,剛炸起都好香口。好在用到OpenRice 優惠,四人14:00前離座全單可享八折,由於價錢同份量唔成正比,所以這餐廳屬於偏貴呢!不過也有讚的地方,就是員工好幫手,落單至上菜埋單也快,加上餐的份量好細,正因為咁,進店45分鐘已走得。

2021-06-23
用餐优惠
優惠券
2021-06-23 5141 浏览
The way to run a long term relationship is always including giving surprise and romantic vibes to your another half. I’m glad that we share the same values about eating. We both love good food and enjoy the dining experience in decent restaurants!! So before we tried to get some clingy-super-girlish vibes from the well-known pinky spot💕𝐿'𝒶𝓂𝑜𝓊𝓇 𝒜𝓋𝑒𝒸 𝒞𝒽𝒶𝓇𝓂𝑒 𝒞𝒶𝓃𝒹𝓁𝑒𝓁𝒾𝑔𝒽𝓉 𝒟𝒾𝓃𝓃𝑒𝓇🕯 $1088 for 2 (2weeks in advance booking) + extra $88 to upgrade from a flower to a bouquet 💐♡̷̷Welcome dish: tart and rosy we
♡̷̷Welcome dish: tart and rosy welcome drinks
♡̷̷Appetiser: Chicken Salad with sparkling wine
♡̷̷Main: we chose lamb rack and beef cheek. The lamb is cooked on point with nice aroma and crunchy due to minced pistachio on top! The beef cheek is very soft and not much chewing is needed!
♡̷̷Dessert tower: I usually don’t like desserts that much but this is out of my expectations!! One of the highlight of the meal💓
Overall, food was not bad while they prepare all the romantic elements for guys so you don’t need to prepare anything. Fai d bring your beloved one to add some romantic energiser to your relationship la!
2021-06-13
2021-06-22 163 浏览
今年男朋友做到嘢😝book左呢間靚靚cafe食High Tea😋環境唔使講,靚到揼一聲😝粉紅色花花牆+優雅高貴擺盤,打卡影相一流🥳重點係呢一個high tea set係同雪肌精Crossover~叫Snow in Summer😍聽個名已經夠晒夢幻🤡仲附送埋雪肌精護膚品試用套裝2set😱😱淨係呢樣嘢都好已經非常之吸引,至於食物方面中規中矩,主要係食環境😍所以我今次我就唔着重講食物方面啦~.☃️Snow in Summer❄️▫️乳酪泡沫杯▫️ 烤薏米雪糕▫️茉莉蛋糕▫️迷你菠菜酥▫️水信玄餅配蜜糖⭐️▫️蛋白迷你蝦堡⭐️▫️荷蘭芝士球▫️英式酥餅配柑橘醬及德文郡忌廉▫️夢中飄雪⭐️

☃️Snow in Summer❄️
▫️荷蘭芝士球
▫️英式酥餅配柑橘醬及德文郡忌廉
▫️夢中飄雪⭐️
2021-06-12 189 浏览
嚟呢度係因為俾佢個環境吸引,叫咗個海膽蟹肉意粉、香煎鱈魚伴白酒檸檬牛油汁、焙茶心太軟豆腐雪糕主食份量偏細,味道不過不失。個心太軟其實幾好食!最重要係,店員哥哥Jan打卡非常專業,為人非常風趣😂😂😂 overall experience係ok嘅~
主食份量偏細,味道不過不失。
個心太軟其實幾好食!
2021-06-12
生日
打卡tea果然好伏🤣🤣🤣其實唔好味都預左 但無諗過係有大部分係難食到咬1啖放低 未試過食tea要返屋企煮麵食🥲🥲🥲仲要比超勁冷氣吹足2個中 明明有成3張唔係對住冷氣嘅sofa位(圖中已經可見其中1張圓枱)話有人book左唔比我地坐 但到走都無人入黎只有人埋單走 埋單走個d枱都係話有人book左 咩玩法?hahahahaaaaaa🤧🤧🤧🥶🥶🥶$788+1 for 2...埋單$840貴過st Regis 嘅the drawing room...唔應該有呢d食物質素同服務😡😡😡
打卡tea果然好伏🤣🤣🤣
2021-06-07
2021-06-08 192 浏览
餐廳有多個打卡位置,包括粉紅色玫瑰花牆🥰,以及立體花花鏡牆,很適合在進餐前瘋狂打卡🤣當日點了一款甜品:愛意禮物球 $88在訂座時列明在甜品寫上祝福字句,餐廳便會免費安排👍🏻禮物球由白朱古力製作而成,只要用鎚子🔨輕輕一敲,便能打開禮物球~原本很擔心馬卡龍會偏甜,結果喜出望外🥰 馬卡龍的餡子是以紅桑莓為主調,吃下去甜中帶微酸,非常可口😋香烤比目魚配椰菜花薯蓉 $178比目魚味道清新,不會太鹹而且肉質結實不鬆散伴以薯蓉味道配合明太子釀雞翼 $98雞翼外層塗上了清甜的蜜糖,中和了釀在雞翼裏的明太子,明太子帶了一點辣味,味道特別👍🏻整體食物美味指數:8.5/10 (10分滿分)*需加一服務費地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖

當日點了一款甜品:愛意禮物球 $88
在訂座時列明在甜品寫上祝福字句,餐廳便會免費安排👍🏻

香烤比目魚配椰菜花薯蓉 $178
比目魚味道清新,不會太鹹
而且肉質結實不鬆散
伴以薯蓉味道配合

明太子釀雞翼 $98

整體食物美味指數:8.5/10 (10分滿分)

*需加一服務費
2021-04-30
生日
搵到呢間靚靚餐廳慶祝週年紀念 💞 成晚俾花牆圍住,仲有一束粉紅玫瑰花配滿天星 💐 食飯前又有杯玫瑰花荔枝 welcome drink 同黑松露tart,未食飯已經開心哂 🥰 Candlelight Dinner 📍$1,288 (Food story member)- 煙三文魚沙律:沙律幾新鮮爽口,三文魚有微微煙燻過,幾用心- 法式龍蝦湯: 味道濃郁,仲配咗粒大大粒嘅新鮮帶子- 南瓜意大利飯:真係超多南瓜蓉 🎃 仲好特別地加咗風乾嘅南瓜喺面頭,增加口感 主菜:- 黑鱈魚配香橙紅菜頭蓉:鱈魚煮得岩岩好,仲好嫩滑,廚師應該仲係最後嘅時候用火槍燒過啲皮,所以有啲脆口- 澳洲和牛臉頰配新鮮薯蓉:牛臉頰真係幾好食,根唔多得黎又啖啖肉,好淋好多肉汁8款山茶花特色甜品:份量超多 😂 感覺有啲似食緊甜品 high tea 🙈 款式又多,仲要以粉紅色為主架,好少女西班牙粉紅汽酒*2Candlelight dinner 又點少得飲返杯呀 😝 連汽酒都係粉紅色,一定岩哂粉紅色控呀~ 嘢食上面個啲花全部都係食用花黎架 😍

- 法式龍蝦湯: 味道濃郁,仲配咗粒大大粒嘅新鮮帶子

主菜:

西班牙粉紅汽酒*2

嘢食上面個啲花全部都係食用花黎架 😍
2021-06-02 338 浏览
話說一直好想去這間由粉紅花🌸做主題的餐廳,真係未食都夠晒靚,啱晒相機食先的朋友😍我這個粉紅控一定要去潮聖。之前無預約,入唔到去,今次做足預備,成功入到去,第一時間梗係影相啦!之後叫了5樣嘢👇🏽半熟吞拿魚伴柚子醋藜麥沙律$138賣相很美,吞拿魚本身味道偏淡,配上柚子醋很夾,有幾款水果和沙律菜,這個前菜很清新👍🏻海膽蟹肉扁意粉$168意粉份量雖然唔算多,但配以海膽汁就剛好,因為太多反而會變得膩,意粉口感剛好,不會太硬和過淋,還有真蟹肉😄👇🏽焙茶心太軟配豆腐雪糕$98經常食心太軟,但這個配搭真係第一次見,因為兩種口味我都鐘意,食落無諗過咁夾☺️焙茶好香好濃,配上比較清淡的豆腐雪糕,簡直是剛剛好,甜度可以平衡翻,推薦必試👍🏻👍🏻👍🏻放心豆腐雪糕食到有豆腐味的😜山茶花latte$48講真這杯latte 唔係好飲到山茶花味,奶味好重,所以似飲緊無咖啡味的Latte,但影相堅靚🤩紙醉金迷$78這杯特飲以為只得菠蘿味的果汁,但原來飲到有些乳酸味溝埋🍍,即刻覺得很特別⋯⋯好飲😋整體來說,這間店不只是打卡影相,它的食物和飲品都好有水準,座位舒適,服務員態度親切友善,當天有位服務員主動幫我哋影相和介紹那個位置

半熟吞拿魚伴柚子醋藜麥沙律$138

海膽蟹肉扁意粉$168

焙茶心太軟配豆腐雪糕$98
焙茶心太軟配豆腐雪糕

山茶花latte$48
山茶花latte

紙醉金迷$78
紙醉金迷

整體來說,這間店不只是打卡影相,它的食物和飲品都好有水準,座位舒適,服務員態度親切友善,當天有位服務員主動幫我哋影相和介紹那個位置會影得特別靚😊
2021-05-23
焙茶心太軟配豆腐雪糕
紙醉金迷
2021-06-01 395 浏览
呢排天氣成日落雨,想影靚相就唯有轉戰室內cafe啦今日就約左好姊妹黎到k11 musea, 呢頭好多靚靚餐廳,今次試下幾出名既港女cafe之選 - Camellia 網上預訂左粉邱花語2人set, 價錢算係幾吸引。有4樣咸點,4樣甜點同鬆餅 $488/2 如果想影靚靚相,記得book枱時要預早book定留花牆啦都幾full架,留位果時waiter話當日要4點先有花牆4點準時去到,門口已經好多山茶花好粉紅好夢幻係門口望入去就已經見到幾幅既花牆唔洗再等就直接入座,待應留左聲稱全餐廳最靚既枱比我地就係前方轉角位既枱無錯的確係幾靚,不過可惜既係疫情關係,枱面要放塊隔版。我諗太多人影相果時拎走左佢,所以直頭用blue tab 痴實左影相影到塊版就唔靚,所以要不斷借位避開佢冇計啦不過另外一點係,梳化幾污糟,好多食物漬係粉紅色既梳化位到 ..... 建議餐廳注意一下衛生我地都加左20蚊嗌果茶,茶具真係好靚茶壺下有放一個小蠟燭,直到我地食完都仲未熄,所以d茶可以keep到熱味道唔差,不過偏甜,唔敢飲咁多afternoon tea 有咸點甜點各4款,味道屬m般,勝在環境靚同價錢唔貴3款咸點係下層,分別有
呢排天氣成日落雨,想影靚相就唯有轉戰室內cafe啦
如果想影靚靚相,記得book枱時要預早book定留花牆啦
都幾full架,留位果時waiter話當日要4點先有花牆

4點準時去到,門口已經好多山茶花好粉紅好夢幻
係門口望入去就已經見到幾幅既花牆

唔洗再等就直接入座,待應留左聲稱全餐廳最靚既枱比我地
就係前方轉角位既枱

影相影到塊版就唔靚,所以要不斷借位避開佢
冇計啦不過

我地都加左20蚊嗌果茶,茶具真係好靚
味道唔差,不過偏甜,唔敢飲咁多

3款咸點係下層,分別有菠菜撻,明太子撻同芝士波,另外一款就掛左係上面既芝士酥條。
菠菜撻同明太子撻幾特別,比較少見,味道還可以。芝士波都炸得幾好味,不過每人2粒就唔係好夠喉

掛左係上面既芝士條係配下面既芝士醬既,不過芝士條好硬,唔係太食到,類似硬同咸版既丹麥條
掛係掛盤上仲有絲帶掛住,衞生程度都係有待改善

上層有3款甜點加鬆餅,分別係馬卡龍,蛋糕卷,cheese cake.
而仲有一款甜點就放左係下層,係yogurt黎,食yogurt有專用既匙羹,就係下面果個山茶花形狀既羹啦
一如以往餐具好靚
食物方面就真係一般般,偏甜,不過呢間餐廳主打真係環境

總括而言,環境💯既港女打卡餐廳
食物質素屬一般樓上cafe水準,回頭率偏低,因為打過卡就少d機會再幫襯

環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道 ⭐️⭐️
舒適 ⭐️⭐️⭐️
優閒 ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭 ⭐️⭐️
衛生 ⭐️

下午茶
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui呢間以粉紅色為主題既餐廳,有一幅以🌸山茶花裝飾既粉紅花牆,加上雲石餐桌,金色餐具,好岩同好姊妹黎食野影相打卡,感覺超夢幻!💓今次lunch黎到試左佢既單點食物,味道都唔錯,覺得比叫tea set更適合我呢d不好西式甜點既人😝✨🦀海膽蟹肉扁意粉 $168海膽味道濃香,意粉好掛汁,食到一絲絲蟹肉,每啖都好濃郁鮮味,非常有水準,好好食😋✨🥑墨西哥牛油果吐司 $88賣相好靚,牛油果以兩種方式呈現,攪成醬搽滿麵包,上面仲有一片片,口感豐富,不過調味略少,味道還好,但好飽肚🤣✨🥗半熟呑拿魚伴柚子醋藜麥沙律 $138有足足6片半熟吞拿魚,半熟既口感原來同食開既吞拿魚刺身好唔同,有d似食緊肉咁,幾特別,配埋奇異果、蕃茄仔、沙律菜,幾清新👍🏻✨🌺山茶花拿鐵 $48見到好多人都叫呢杯粉紅色latte,上面仲拉埋💗形狀,好靚呀☺️味道帶有陣陣山茶花香,不過就飲唔出咖啡味,似奶類飲品多d😝✨🌹玫瑰茉莉花茶 $68我就好鍾意呢個花茶,清淡得黎又帶有淡淡既玫瑰茉莉花香味💕唔會好甜,餐廳仲會用蠟燭keep住助熱壺茶,好貼心!✨🔮愛意禮物球 $88呢個紅色禮物球
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

✨🌺山茶花拿鐵 $48
玫瑰茉莉花茶

✨🌹玫瑰茉莉花茶 $68

✨🔮愛意禮物球 $88
呢個紅色禮物球用黎慶祝生日真係好岩呀!首先賣相好靚,佢仲有個鎚仔俾你揼開佢,原來入面係兩個macaroon,係一個又靚又俾到驚喜既甜品😍
成餐飯覺得自己置身係花花世界🌸 餐廳環境、擺設、用具全部都好靚,食物質素都唔錯,服務又好,推介女孩們都黎個girls gathering 😚👭

📍 Camellia (尖沙咀)
午餐
墨西哥牛油果吐司
半熟呑拿魚伴柚子醋藜麥沙律
山茶花拿鐵
玫瑰茉莉花茶
愛意禮物球
早排三訪Camellia咁啱就遇到好多好耐冇見到嘅大家仲識到好多新嘅朋友仔添!!真係好開心ヾ(´︶`*)ノ♬ 今次就唔係食佢哋一向令人印象最深刻嘅afternoon tea set,而係試咗佢哋嘅limited crossover lunch set🌟食之餘仲有禮物送添!========================Camellia X Guerlain Lunch Set $398Camellia同Guerlain crossover推出嘅lunchset 由19/4到16/5會限時提供啊仲會有Guerlain出品嘅小gift pack添!【 Starter 】▪️牛油果蘆筍蜂蜜沙律 配芥末檸檬油醋Avocado asparagus salad with lemon mustard sauce依家沙律就正正常常,芥末檸檬油醋酸酸地都幾開胃,如果牛油果嘅份量可以多啲就好【 Main 】▫️香煎牛油三文魚柳 配香草雜菜 芥末籽蜂蜜忌廉汁Roasted salmon with Honey Cream sauce 以牛油煎香三件正正方方嘅三文魚魚,魚皮略帶香脆,三文魚魚香幾突出亦嫩口▪️油封鴨

========================
出品嘅小gift pack添!

【 Starter 】
▪️牛油果蘆筍蜂蜜沙律 配芥末檸檬油醋

【 Main 】
▫️香煎牛油三文魚柳 配香草雜菜 芥末籽蜂蜜忌廉汁

▪️油封鴨腿 配 蜂蜜香檳汁
Duck Confit with Honey Champagne sauce
呢個鴨腿做得唔錯! 鴨腿做到外層脆皮,入邊嘅肉質又唔會嚡,唯一美中不足係真係偏油膩,鴨腿嘅會滲透到其他蔬菜上

【 Dessert 】
▫️蜂蜜檸檬芝士餅 配 雲呢拿雪糕
Honey Lemon Cheese Cake with Vanilla ice-cream
好有心思嘅一個甜品將另外附上嘅蜂蜜島上芝士餅就會顯露出芝士餅上嘅蜂巢形狀,若芝士餅底部嘅餅乾可以更加香脆會更突出

【 Drink 】
▪️蜜糖玫瑰洋甘菊 (熱/冷)
Honey Rose Chamomile (Cold or Hot)
✏️食物質素: 3.5/5
✏️回頭率️: 3.3/5