2021-06-01
呢排天氣成日落雨,想影靚相就唯有轉戰室內cafe啦今日就約左好姊妹黎到k11 musea, 呢頭好多靚靚餐廳,今次試下幾出名既港女cafe之選 - Camellia 網上預訂左粉邱花語2人set, 價錢算係幾吸引。有4樣咸點,4樣甜點同鬆餅 $488/2 如果想影靚靚相,記得book枱時要預早book定留花牆啦都幾full架,留位果時waiter話當日要4點先有花牆4點準時去到,門口已經好多山茶花好粉紅好夢幻係門口望入去就已經見到幾幅既花牆唔洗再等就直接入座,待應留左聲稱全餐廳最靚既枱比我地就係前方轉角位既枱無錯的確係幾靚,不過可惜既係疫情關係,枱面要放塊隔版。我諗太多人影相果時拎走左佢,所以直頭用blue tab 痴實左影相影到塊版就唔靚,所以要不斷借位避開佢冇計啦不過另外一點係,梳化幾污糟,好多食物漬係粉紅色既梳化位到 ..... 建議餐廳注意一下衛生我地都加左20蚊嗌果茶,茶具真係好靚茶壺下有放一個小蠟燭,直到我地食完都仲未熄,所以d茶可以keep到熱味道唔差,不過偏甜,唔敢飲咁多afternoon tea 有咸點甜點各4款,味道屬m般,勝在環境靚同價錢唔貴3款咸點係下層,分別有
4點準時去到,門口已經好多山茶花好粉紅好夢幻
我地都加左20蚊嗌果茶,茶具真係好靚
3款咸點係下層,分別有菠菜撻,明太子撻同芝士波,另外一款就掛左係上面既芝士酥條。
菠菜撻同明太子撻幾特別,比較少見,味道還可以。芝士波都炸得幾好味,不過每人2粒就唔係好夠喉
掛左係上面既芝士條係配下面既芝士醬既,不過芝士條好硬,唔係太食到,類似硬同咸版既丹麥條 掛係掛盤上仲有絲帶掛住,衞生程度都係有待改善
上層有3款甜點加鬆餅,分別係馬卡龍,蛋糕卷,cheese cake.
而仲有一款甜點就放左係下層,係yogurt黎,食yogurt有專用既匙羹,就係下面果個山茶花形狀既羹啦一如以往餐具好靚
食物方面就真係一般般,偏甜,不過呢間餐廳主打真係環境
總括而言,環境💯既港女打卡餐廳食物質素屬一般樓上cafe水準,回頭率偏低,因為打過卡就少d機會再幫襯
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道 ⭐️⭐️