2023-03-13 129 浏览
無意中係城市花園嗰頭發現咗間咁嘅cafe,於是就膽粗粗入去試下本身見到個環境咁靚,都有擔心過會唔會係嗰啲得個樣嘅餐廳,不過見佢咁靚,打一次卡都抵嘅🤪🤪因為都一行幾人,所以可以試多幾款野食,啲野食唔只睇得仲好好食!試咗個限量發售嘅雞白湯烏冬雞扒,雞扒煎得好脆口,配咗個應該係照燒汁,好滋味!雞白湯烏冬先係重點!個湯好好飲!食得出唔係出面嘅味精湯,平時出街食未試過會飲晒啲湯,但依個湯會令你不知不覺咁飲晒🤣🤣除咗正餐外,佢啲特飲都好吸引🥰依杯初戀(個名有嘅尷尬🤣)係士多啤梨奶嚟,最特別係佢會配埋隻用士多啤梨奶雪嘅熊仔🥺可愛到唔捨得咬落去🥺之後到甜品環節🤣 由於多人嘅關係,所以可以嗌晒嚟試吓😂無諗過全部甜品都咁出色!最搶眼嘅當然配咗隻訓覺熊嘅窩夫啦🥰🥰第一次食熊仔樣嘅cheesecake,開頭以為佢會好似啫喱咁嘅texture,點知唔係,好有趣!巴斯克同焦糖燉蛋都好有水準!食到停唔到!無諗過原來真係有餐廳係睇得又食得!不過可能仲係新開張嘅關係,佢哋暫時只收現金☹️

除咗正餐外,佢啲特飲都好吸引🥰
初戀

之後到甜品環節🤣 由於多人嘅關係,所以可以嗌晒嚟試吓😂
無諗過全部甜品都咁出色!
最搶眼嘅當然配咗隻訓覺熊嘅窩夫啦🥰🥰
巴斯克同焦糖燉蛋都好有水準!食到停唔到!

無諗過原來真係有餐廳係睇得又食得!

不過可能仲係新開張嘅關係,佢哋暫時只收現金☹️
2023-03-09
初戀
  • 雞白湯雞扒雜菌烏冬
  • 自家製巴斯克蛋糕
  • 士多啤梨睡眠熊窩夫
  • 焦糖燉蛋配雪糕
2023-03-12 153 浏览
原本想去花展,但出到去天陰陰想落雨,而且好多人,人山人海,決定改行程即刻上IG 搵cafe 打咭見到一間勁可愛Bear bear cafe,而且好近,即刻出發溫泉蛋明太子蟹肉伴冷稻庭烏冬好多蟹子,烏冬爽彈,溫泉蛋好滑哈密瓜燒赤蝦沙律配和風沙律汁蝦勁大隻,沙律菜好新鮮,爽脆黑松露牛油炒雜菌好香,黑松露同雜菌好夾,份量超多飲品:初戀士多啤梨、牛奶、熊仔冰好可愛,好好味招牌睡眠熊芝士蛋糕好足料好幼滑焦糖燉蛋配雪糕甜度適中,仲有士多啤梨同馬卡龍,好睇又好味

溫泉蛋明太子蟹肉伴冷稻庭烏冬
好多蟹子,烏冬爽彈,溫泉蛋好滑

哈密瓜燒赤蝦沙律配和風沙律汁
蝦勁大隻,沙律菜好新鮮,爽脆

黑松露牛油炒雜菌
好香,黑松露同雜菌好夾,份量超多

飲品:初戀
士多啤梨、牛奶、熊仔冰
好可愛,好好味

招牌睡眠熊芝士蛋糕
好足料好幼滑

焦糖燉蛋配雪糕
甜度適中,仲有士多啤梨同馬卡龍,好睇又好味
2023-03-11 102 浏览
早兩日喺IG睇到呢間Cafe啲靚相,心郁郁想過嚟試吓。今日一於約好姊妹過嚟chill吓,不過位置上係要花少少時間搵吓🫠🤏🏻首先佢嘅店內設計非常夢幻💖,用咗好多少女色系,粉藍、粉紅、粉紫色去建構每一個區嘅主題。每一個area都各有特色,我哋就揀咗坐喺粉藍色窗口星晨主題🌙✨。影出嚟真係好夢幻好靚呀😻!嚟之前有睇到介紹,知道店主係由IG shop 起家,去到而家開Cafe💪🏻。佢哋睡眠熊芝士蛋糕🧸,就係最王牌嘅推介。而部份精緻嘅飲品都用咗呢個熊仔頭🧸,一於試吓👇🏻👇🏻🍓士多啤梨睡眠熊窩夫🧸$128窩夫味道偏淡,唔係太夠味🥺,比較啱鍾意淡口味嘅女士們,少啲糖,健康啲🤞🏻。(建議可以再烘燶少少,再脆啲)而個熊仔芝士蛋糕好得意,仲整到有毛毛感覺嘅texture,影岀嚟真係好靚呀🧸! ! 🥘白酒牛油煮蜆 $78呢個係最抵食,好大兜,味道都濃郁,少食推介嗌呢個🤘🏻!🍝黑松露北海道帶子意大利粉 $92意粉都係非常大兜,覺得可以再煮得入味啲或者落重啲黑松露會更好。不過我哋撈埋牛油蜆嗰啲汁食都可以嘅👌🏻 🍹初戀 $68 個名好sweet🫶🏻呢個係士多啤梨牛奶冰嚟嘅🍓。味道都OK,好似Milkshake加綿

🍓士多啤梨睡眠熊窩夫🧸$128

🥘白酒牛油煮蜆 $78

呢個係最抵食,好大兜,味道都濃郁,少食推介嗌呢個🤘🏻!

🍝黑松露北海道帶子意大利粉 $92

🍹初戀 $68 個名好sweet🫶🏻

呢個係士多啤梨牛奶冰嚟嘅🍓。味道都OK,好似Milkshake加綿綿冰嘅口感。飲到差唔多,上邊熊仔頭嘅冰就會溶化,好似多咗半杯嘢飲咁🫣

🍹千語星辰 $68
蝶豆花熊仔冰 + 橙汁 + 菠蘿汁,味道都幾酸吓,唔記得嗌少甜𠻹,但顏值上係好靚好啱打卡🙈

啱啱開張,我哋食咗一陣,就陸續見到有街坊街里嚟幫襯。好彩一嚟到就影晒個大環境🤣 餐廳各個位置都好IGable,仲有啲Props咁🎡,係一個遠離繁囂嘅打卡點。
2023-03-11
2023-03-11 104 浏览
星期六老公換完joy con,同佢係附近搵野食,見到呢間新開張好得意既熊仔餐廳,即刻入去食。我地叫左兩個lunch set,再加個甜品。All day breakfast有沙律菜、番茄、炒蛋、黑松露炒雜菌、煙肉、牛仔腸、薯餅、窩夫,好豐富。難得all day breakfast有窩夫,窩夫屬於軟糯個種,食完好滿足。廣島蠔玉子燒味噌湯烏冬廣島蠔有四粒,都幾大粒,玉子燒幾好食,烏冬唔係cheap烏冬,食完暖暖地,唔錯。飲品叫左初戀First Love同熱榛子咖啡。初戀 (+$34) 係特飲,有粒熊仔冰,好得意,味道略甜。熱榛子咖啡 (+$16) 賣相幾好,味道正常。士多啤梨熊仔芭菲揀左雲尼拿雪糕,有粒熊仔冰,下面係忌廉、士多啤梨同脆片。
我地叫左兩個lunch set,再加個甜品
All day breakfast
All day breakfast
廣島蠔玉子燒味噌湯烏冬
廣島蠔玉子燒味噌湯烏冬
飲品叫左初戀First Love同熱榛子咖啡。
初戀 (+$34) 係特飲,有粒熊仔冰,好得意,味道略甜。
初戀 · First Love
熱榛子咖啡 (+$16) 賣相幾好,味道正常。
熱榛子咖啡
士多啤梨熊仔芭菲
揀左雲尼拿雪糕,有粒熊仔冰,下面係忌廉、士多啤梨同脆片。
士多啤梨熊仔芭菲
2023-03-11
午餐
2023-03-10 66 浏览
愛熊的我,今天來到一間熊主題cafe,而且少女心十足,全間店粉紅色系,每個坐位都是影相位,還有小熊陪伴吃東西,幸福感up。All day breakfast$108有沙律菜, 蕃茄, 炒蛋, 黑松露炒雜菌煙肉, 牛仔腸,薯餅,窩夫,色彩豐富,菜肉平衡,味道比我想像中的好,誠意之作,炒蛋滑,沙律菜爽脆,薯餅新鮮爽脆,窩夫牛油味不會太重,牛仔腸不會太鹹,黑松露炒雜菌健康清新。千語星晨$34Lunch跟餐可半價選特飲,蝶豆花淺紫色的熊冰可以浮游得久,十分可愛,喝下去是菠蘿汁和橙汁,天然解渴。Sleepy bear cheese cake$58非常可愛的見覺熊,怎麼捨得吃它,只有偷偷吃,從腳、身、到頭,雖然它淺啡色,卻不是朱古力味,是淡淡的芝士味呢。

All day breakfast$108

千語星晨$34

Sleepy bear cheese cake$58
2023-03-09 73 浏览
經過城市花園,見到一間格外不同嘅餐廳,餐廳裝修同餐廳名一樣好多bear bear 🐻🐻仲好多打卡位野食無論咸定甜都好出色,條饅魚大到我諗30cm都有😋😋野飲first love好有心機雪咗士多啤梨熊仔嘅冰😌😌另外個睡覺熊mousse cake cute 到唔捨得食,唔會太甜仲有好濃嘅芝士味👍🏼👍🏼