2023-03-06 189 浏览
平時成日都喺銅鑼灣行街食飯,有大多喺地面嘅餐廳都食過哂同埋有些少厭倦了常見的連鎖餐廳🙊於是,我梗係上網搜尋下有冇啲隱世餐廳啦,終於比我搵到了😝這家餐廳提供室內同埋係市區少見嘅室外用餐區🪑我今次就坐咗喺室內,不過都留意到出面放左大量綠色植物,望落非常舒適🪴午餐包是日餐湯,主食同飲品🍽️🌺 蕃紅花大蝦意大利飯這道燉飯係以蕃紅花為主要調味料🧂聽講番紅花十分矜貴,可以抗氧化防衰老。我就梗係唔放過啦一呈上被已經被驚艷不已,飯粒都染成美麗的鮮黃色調💛米心有少許硬咬下有煙韌嘅口感🍚加埋刨成薄片嘅芝士,每啖飯都食到濃濃既芝士味🧀大蝦就有三隻,好爽口🦐成個配搭味道超香濃好好吃🙆‍♀️這間Cafe 嘅食物味道出乎意料地好,能感受到食材的新鮮和精心烹調的味道,絕對值得一試💓
於是,我梗係上網搜尋下有冇啲隱世餐廳啦,終於比我搵到了😝
這家餐廳提供室內同埋係市區少見嘅室外用餐區🪑

午餐包是日餐湯,主食同飲品🍽️

🌺 蕃紅花大蝦意大利飯
這道燉飯係以蕃紅花為主要調味料🧂
聽講番紅花十分矜貴,可以抗氧化防衰老。我就梗係唔放過啦
一呈上被已經被驚艷不已,飯粒都染成美麗的鮮黃色調💛
米心有少許硬咬下有煙韌嘅口感🍚
加埋刨成薄片嘅芝士,每啖飯都食到濃濃既芝士味🧀
大蝦就有三隻,好爽口🦐
成個配搭味道超香濃好好吃🙆‍♀️

2023-03-02 169 浏览
Good Value Cafe•Squid Ink Risotto with Seared Hokkaido ScallopsWell-absorbed stock and squid ink risottos. Creamy and nice risotto texture, with medium-rare soft scallops. •Pan-roasted Sous Vide Portuguese Iberico Abanivos with ChimichurriPerfect cut of tender, soft and succulent lean and fatty meat. •Zense Snack ComboSweet, tender honey glazed chicken-wings, Grilled chicken skewer with crispy skin, Slow-cooked Pork Belly Skewer, Signature crispy Fries, Sausages
Good Value Cafe

•Zense Snack Combo

• 香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯
2023-02-05 254 浏览
今日嚟到Cafe Zense,想慢慢嘆杯咖啡。呢度嘅枱都好闊落,坐得十分舒適。天氣涼涼地,其實揀戶外位仲舒服。不過咁啱我行到個人興興地,所以就坐返室內喇👍咁樣望出去空間感大啲感覺都特別chill~一見到menu 就好開心啦,因為有好多款咖啡,花多眼亂,搞到我唔只想飲一杯😂😂😂結果都點咗第一個item: 金莎朱古力咖啡!!可能因為係融入咗金莎嘅關係,佢嗰種朱古力甜味同平時飲朱古力咖啡唔同,唔太膩,幾啱我。而上層就係凝結咗啲金莎粒粒質感,好好飲!叫咗一個蟹膏忌廉蟹肉秋葵扁麵,份量都好夠,味道都OK!而口痕痕真係要叫埋呢個,香草雞翼非常滋味,皮脆香口👏入座時間起計90分鐘用餐,但我哋去嗰陣人唔多,所以都可以繼續坐🤍

咁樣望出去空間感大啲感覺都特別chill~

結果都點咗第一個item: 金莎朱古力咖啡!!

叫咗一個蟹膏忌廉蟹肉秋葵扁麵,份量都好夠,味道都OK!

而口痕痕真係要叫埋呢個,香草雞翼非常滋味,皮脆香口👏

臨時約咗朋友去銅鑼灣食飯吹水😜Walk in去呢間餐廳幸運地最後一張枱都俾我地坐到😆閑日嘅夜晚七點全場爆滿,所以有興趣嘅朋友一定要book枱啊❣️Honey Glazed Chicken Wings一上枱已經聞到超香嘅焗雞翼味😋雞翼焗得微脆而且充滿着蜜糖!入面啲雞肉仲keep到嫩滑🤓Crab Pasta Linguine第一次食有秋葵嘅意粉😚入邊仲有好多蟹肉,忌廉汁都好creamy🥰Apple & Pork Belly Risotto意大利飯有咬口,入邊有啲果仁碎同埋蘋果粒!食落幾清新,可以令到豬五花腩無咁油膩✨Croffle(Cheese)牛角包窩夫烘得脆卜卜,滿滿牛油香!上面仲有大量嘅芝士碎🤩食到我同朋友都覺得驚艷❣️Hazelnut Chocolate Croissant Pudding呢個布甸熱辣辣,配埋凍冰冰嘅雪糕一齊食!又熱又冷口感超過癮!好欣賞佢味道唔太甜,不過榛子嘅味道就唔太突出👀整體都好食嘅🤤Cafe Zense (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾商業大廈4樓
臨時約咗朋友去銅鑼灣食飯吹水😜
Walk in去呢間餐廳幸運地最後一張枱都俾我地坐到😆

Honey Glazed Chicken Wings
一上枱已經聞到超香嘅焗雞翼味😋
雞翼焗得微脆而且充滿着蜜糖!
入面啲雞肉仲keep到嫩滑🤓

Crab Pasta Linguine
第一次食有秋葵嘅意粉😚
入邊仲有好多蟹肉,忌廉汁都好creamy🥰

Apple & Pork Belly Risotto
意大利飯有咬口,入邊有啲果仁碎同埋蘋果粒!
食落幾清新,可以令到豬五花腩無咁油膩✨

Croffle(Cheese)
牛角包窩夫烘得脆卜卜,滿滿牛油香!
上面仲有大量嘅芝士碎🤩
食到我同朋友都覺得驚艷❣️

呢個布甸熱辣辣,配埋凍冰冰嘅雪糕一齊食!
又熱又冷口感超過癮!

Cafe Zense (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾商業大廈4樓
  • Croffle(Cheese)
  • Honey Glazed Chicken Wings
2023-01-16 247 浏览
鹽燒厚切牛脷 $88 4.2/5😋呢個價錢有呢個份量真係超抵食!調味唔算好重,面頭會有啲鹽😍鹹鹹地帶到牛肉嘅味出嚟!食落口好淋好軟身!一啲都唔乾同韌🤤食落會有少少騷味🤏🏻不過都係牛味比較重!食多會有少少膩最好多啲朋友一齊分享~自家製蟹肉墨魚餅配是拉差蛋黃醬 ✨$128 4/5😋呢個相對就冇咁抵同特別🤣食落墨魚味好香好重!不過就唔係好食到蟹肉味,有啲似蝦嘅味道🤣不過整體嚟講唔會好油!炸得都好脆口😍香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯✨ $148 3.8/5😋本身係墨魚汁嘅但係嗰日賣晒所以得返普通白汁🤣味道就普普通通,飯係好有口感嘅意大利飯!帶子都好大粒好鮮甜😍不過就真係得帶子呢樣配料,所以好似齋食飯咁🤣特濃朱古力心太軟✨ $78 4/5😋都係正常嘅心太軟~不過朱古力味幾香而且甜而不膩,都唔錯!
鹽燒厚切牛脷 $88 4.2/5😋

自家製蟹肉墨魚餅配是拉差蛋黃醬 ✨$128 4/5😋

香煎北海道帶子墨魚汁意大利飯✨ $148 3.8/5😋

特濃朱古力心太軟✨ $78 4/5😋

都係正常嘅心太軟~不過朱古力味幾香而且甜而不膩,都唔錯!

2023-01-12 273 浏览
位於銅鑼灣近鵝頸橋底嘅樓上咖啡室 Cafe Zense 餐廳位置旺中帶靜 如果唔係朋友介紹都未必識得去 不過原來唔少人都識貨 特別鍾意餐廳外面嘅大陽台 擺滿咗好多小植物盆栽 好有家嘅感覺 我同朋友都好鍾意咁開陽嘅感覺 所以揀咗坐喺出面陽台 一路食晏 一路享受陽光嘅沐浴🥰-🥗跟餐是日沙律同餐湯叫lunch set可以配是日沙律或者餐湯 兩個菜式都好出色 沙律菜上面嘅炙燒吞拿魚真係幾新鮮 配合埋甜醋 格外開胃 而粟米湯亦都好足料 -🥩烤紐西蘭羊西冷 伴燒新薯西蘭花苗 $158我哋叫咗medium rare嘅羊西冷 羊西冷肉質juicy 都幾彈口 餐廳亦好細心咁將羊肉切成一件件 方便進食 唔使整污糟隻手 特別鍾意點阿根廷青醬 有一浸薄荷香草味 同羊肉味幾夾 不過份量有啲細-🐟香煎鯛魚柳 伴忌廉薯粒法邊豆 $158鯛魚柳份量好大 肉質鮮甜彈口 配埋烤紅甜椒汁 味道格外滋味

🥗跟餐是日沙律同餐湯

🥩烤紐西蘭羊西冷 伴燒新薯西蘭花苗 $158

🐟香煎鯛魚柳 伴忌廉薯粒法邊豆 $158
鯛魚柳份量好大 肉質鮮甜彈口 配埋烤紅甜椒汁 味道格外滋味
2023-01-04 3546 浏览
喺銅鑼灣呢個繁華鬧市~ 可以有一個空間同朋友仔享受住美食、靜靜傾吓計~ 係咪好正呢? 有齊室內外area的✨Cafe Zense一直係我好鍾意嘅地方! 記得第一次係朋友帶我過嚟食甜品,呢度嘅Dutch Baby Pancake~ 真係好好味呀!😋 今次呢~就過嚟試吓呢度嘅晚餐! 真係禾稈冚珍珠,有驚喜又好味!🦆手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯𝑹𝒊𝒔𝒐𝒕𝒕𝒐 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑷𝒖𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑳𝒆𝒈 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒄𝒕 & 𝑷𝒐𝒓𝒄𝒊𝒏𝒊一上枱就好香好香的牛肝菌味~ 「撈」係飯入面的油封鴨腿肉肉味濃、同牛肝菌嘅香濃互相輝映,😋加上芝士的味道,一啖入口有齊三重滋味~食Risotto最怕變燉飯,呢度煮得都唔錯,食落有微硬的口感~另外插在飯上的芝士脆片也好好食😆🐮慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁🐮𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒅 𝑺𝒐𝒖𝒔 V𝒊𝒅𝒆 24 𝒉𝒐𝒖𝒓𝒔 𝑼.𝑺. 𝑨𝒏𝒈𝒖𝒔 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑺𝒉𝒐𝒓𝒕 𝑹𝒊𝒃 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑺𝒉𝒂𝒍𝒍𝒐𝒕 𝑹𝒆𝒅 𝑾𝒊𝒏𝒆 𝑱𝒖𝒔呢條牛肋骨上枱嘅時候~ 我哋已經「嘩!」一聲~ 擺盤好靚、切好的一件件牛肋肉整齊地放在長長的牛肋骨上。牛肋肉肉質偏粉紅、係五成熟嘅剛剛好,

🦆手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯
一上枱就好香好香的牛肝菌味~
「撈」係飯入面的油封鴨腿肉肉味濃、
另外插在飯上的芝士脆片也好好食😆

🐮慢煮24小時美國安格斯牛肋骨 伴乾蔥紅酒燒汁
呢條牛肋骨上枱嘅時候~ 我哋已經「嘩!」一聲~ 擺盤好靚、
切好的一件件牛肋肉整齊地放在長長的牛肋骨上。
牛肋肉肉質偏粉紅、係五成熟嘅剛剛好,油花分佈均勻,肉質鮮嫩多汁,
入口口感軟嫩😋。上面的牛脂層也甘香味美~ 作為伴菜嘅燒大蒜🧄亦絕不失色! 粒粒蒜肉柔軟又甜, 成個菜都好好食!

🥐焗榛子朱古力牛角酥布甸
🥐𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅 𝑯𝒂𝒛𝒆𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑪𝒓𝒐𝒊𝒔𝒔𝒂𝒏𝒕 𝑷𝒖𝒅𝒅𝒊𝒏𝒈
本身我哋想食牛角窩夫,不過店員話今日嘅牛角窩夫唔靚,咁我哋個就改咗要呢個「牛角酥布甸」,一樣係冇得輸!
其實即係酥脆版既麵包布甸,頂層酥脆、下層軟綿綿熱辣辣😍 加埋雲呢拿雪糕同埋cream 一齊食~冷熱交融真係好正啊!

🍓雜莓乳酪沙冰
𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑩𝒆𝒓𝒓𝒊𝒆𝒔 𝒀𝒐𝒈𝒖𝒓𝒕 𝑺𝒎𝒐𝒐𝒕𝒉𝒊𝒆
好似軟雪糕式旋風沙冰~
淡淡的莓味乳酪酸酸甜甜~ 細滑又開胃~

▪️芝麻豆腐沙冰
𝑺𝒆𝒔𝒂𝒎𝒆 𝑻𝒐𝒇𝒖 𝑺𝒎𝒐𝒐𝒕𝒉𝒊𝒆
一樣係「大大件」軟雪糕咁~
芝麻同豆腐味一樣濃郁! 好好味!
🍓雜莓乳酪沙冰  &  芝麻豆腐沙冰

有時候,停下來,慢活一點,你會發現更多~
2022-12-12
🍓雜莓乳酪沙冰  &  芝麻豆腐沙冰
2023-01-02 221 浏览
📍Cafe Zense銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾商業大廈4樓 🦔⸒⸒地中海燴海鮮 $258有虎蝦、藍青口、大蜆、八爪魚同海魚🐠等好豐富😍 虎蝦好大隻 啲汁酸酸甜甜咁仲有好脆邊嘅酸種包 鍾意食海鮮嘅不可錯過!手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $158嗰飯睇落去雖然唔係好多 但好足料!有唔少鴨腿肉同牛肝菌 啲飯係硬硬地嘅口感小編幾鍾意😜 牛角窩夫伴栗子蓉 • 糖漬栗子 • 鮮忌廉 $108牛角窩夫咬落去外脆內軟 上面仲有唔少栗子蓉😍側邊仲有栗子碎粒同雪糕🍦夾埋一齊食正芝麻豆腐沙冰 $52大大杯沙冰 飲落去芝麻味都幾香 豆腐味都出不過要快啲飲因為佢好快會溶🤣 紅豆豆腐沙冰 $52飲落去紅豆味同豆腐味都幾夾 鍾意紅豆嘅可以一試!🔖 @cafezense
📍Cafe Zense
銅鑼灣謝斐道460-462號楊耀熾商業大廈4樓 🦔⸒⸒

地中海燴海鮮 $258
有虎蝦、藍青口、大蜆、八爪魚同海魚🐠等
好豐富😍 虎蝦好大隻 啲汁酸酸甜甜咁
仲有好脆邊嘅酸種包 鍾意食海鮮嘅不可錯過!

手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $158
嗰飯睇落去雖然唔係好多 但好足料!
有唔少鴨腿肉同牛肝菌 啲飯係硬硬地嘅口感

芝麻豆腐沙冰 $52
大大杯沙冰 飲落去芝麻味都幾香 豆腐味都出
不過要快啲飲因為佢好快會溶🤣

紅豆豆腐沙冰 $52
飲落去紅豆味同豆腐味都幾夾 鍾意紅豆嘅可以一試!

🔖 @cafezense
2023-01-01 254 浏览
放工朋友帶左我去左依間Cafe Zense食野一入到餐廳見到有分室內同室外區域估唔到銅鑼灣都有依類樓上西餐廳,幾chill首先嗌左個西班牙蒜片蝦伴脆法包片一早蒜味好香但唔會好鹹蝦肉食落爽彈無雪味配埋脆既法包一齊食幾夾然後係欖油蒜片辣椒大蜆意大利麵蜆肉大大隻,食落有鮮味然後加埋辣椒成件事好惹味再黎係慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁生熟程度啱啱好食落好有牛味,就咁食已經好好食配埋紅酒燒汁就係另一種風味野飲揀左芒果乳酪沙冰同雜莓乳酪沙冰飲落唔會好甜,酸酸地好開胃整體食物水準唔錯,環境又舒服絕對值得翻兜再翻兜!
放工朋友帶左我去左依間Cafe Zense食野
一入到餐廳見到有分室內同室外區域
估唔到銅鑼灣都有依類樓上西餐廳,幾chill
首先嗌左個西班牙蒜片蝦伴脆法包片
一早蒜味好香但唔會好鹹
蝦肉食落爽彈無雪味
配埋脆既法包一齊食幾夾
然後係欖油蒜片辣椒大蜆意大利麵
蜆肉大大隻,食落有鮮味
然後加埋辣椒成件事好惹味
再黎係慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁
生熟程度啱啱好
食落好有牛味,就咁食已經好好食
配埋紅酒燒汁就係另一種風味
野飲揀左芒果乳酪沙冰同雜莓乳酪沙冰
飲落唔會好甜,酸酸地好開胃
整體食物水準唔錯,環境又舒服
絕對值得翻兜再翻兜!
欖油蒜片辣椒大蜆意大利麵
2022-12-29
欖油蒜片辣椒大蜆意大利麵
餐廳整體格局唔係高級feel🖐🏻Cafe呢個價+呢個份量 扮高級🖐🏻所以錯失好評:啲米粒同外面risotto唔同,米心會明顯硬啲✓好食呀,不過少到呢Emmm(見圖)個兜面盆咁大😅😅🖐🏻🖐🏻條邊有手板咁闊😂💥仲有另外一個青蘋果豬腩肉risotto已經食厭曬外面D普通口味西餐,所以專登走去藍色線試呢個👀係青蘋果粒,有4-5舊豬腩肉,肥肉多Xd啲飯唔會好油,有少少香味~冇啱啱嗰個risotto啲米粒咁硬甜品time!! 😋好有心太軟feel,佢都係朱古力味好似叫牛角酥布甸, 同雲呢拿雪糕一熱一凍起碼要等十分鐘,現成即刻整的✓布甸軟熟 幾好食🌟餐廳整體格局唔係高級feel🖐🏻Cafe呢個價+呢個份量 扮高級🖐🏻所以錯失好評
餐廳整體格局唔係高級feel🖐🏻
Cafe呢個價+呢個份量 扮高級🖐🏻
所以錯失好評:
啲米粒同外面risotto唔同,米心會明顯硬啲✓
好食呀,不過少到呢Emmm(見圖)
個兜面盆咁大😅😅🖐🏻🖐🏻
條邊有手板咁闊😂💥

仲有另外一個青蘋果豬腩肉risotto
已經食厭曬外面D普通口味西餐,所以專登走去藍色線試呢個👀
係青蘋果粒,有4-5舊豬腩肉,肥肉多Xd
啲飯唔會好油,有少少香味~
冇啱啱嗰個risotto啲米粒咁硬
甜品time!! 😋
好有心太軟feel,佢都係朱古力味
好似叫牛角酥布甸, 同雲呢拿雪糕一熱一凍

起碼要等十分鐘,現成即刻整的✓
布甸軟熟 幾好食🌟

餐廳整體格局唔係高級feel🖐🏻
Cafe呢個價+呢個份量 扮高級🖐🏻
所以錯失好評
2022-12-22
2022-12-30 207 浏览
If possible, I would give a 0 star for service. I have went to this restaurant for nearly 10 years and always bring along with me a lot of my friends. I made a booking on Dec 29, 2022, at 19:00. Arrived early at 18:38 with the whole restaurant empty. The waitress told me that there’s a 90min limit on seating time. I asked her if it starts immediately. If yes, then I go down and wait for my friend. She said there’s no need and that she can count it from my booking time at 19:00. She said she can also give me a buffer time until 20:45. My friend arrived at 18:55 and we ordered our meals and drinks. We had a great time and was planning to order our desserts and 2nd drink when the same waitress came storming over yelling at us to pay and leave immediately because time is up and somebody is waiting for the table. It is 19:45. I asked her how is that possible since I made the booking at 19:00 and if there’s 90-min seating time, the next table will be 20:30. And even if it’s counting from when I sat down, only 67 mins has passed. She interrupts me when I try to clarify by screaming and yelling at me such that the whole restaurant is looking at her. I asked her if I can at least finish my dinner and drink. She refused and repeatedly hurry us to leave every 10sec. We finally left at 19:55. When we left the restaurant, there’s no one waiting and one other empty table. It is normal in HK to be hurried away if you go to the infamous Lin Heung Kui or Australia Dairy Company, but even these two restaurants have better service than Cafe Zense. Aside from that, it does not have any other alternatives for milk or decaf options like other cafes.
2022-12-29
$235.5 (晚餐)
2022-12-29 129 浏览
呢到環境都幾好,好舒服。前菜都好多野簡,樣樣都好吸引,最後叫左個蟹肉墨魚餅,係炸過表面,入面好彈牙,可能因為有墨魚既關係。不過都幾飽,因為佢一粒都好大。主菜叫左手擲法國油封鴨腿肉牛肝菌risotto,成個感覺係好足料,啖啖都食到D鴨肉,調味都岩岩好,蒜味比較突出。仲叫左個慢煮24小時美國安格斯牛肋骨,份量都幾多,而且佢會切定,個source都幾match,肉質好嫩滑。野飲比較特別就係豆腐smoothie ,朋友叫左芝麻味,好濃郁,感覺上都比較健康!
呢到既裝修以黑白色為主,有大既落地玻璃窗🪟,比較簡潔但都坐得幾舒服😌 除左室內位之外,仲有室外位可以選擇,fit晒有唔同需要既人😜 野食方面比起普通既cafe高質,配搭同味道上會特別啲,係間幾好坐既餐廳🍴(5 😍 係滿分,🤩係半分)慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁 🐮🍖🧅🍷🔥 - $298 (好味指數:😍😍😍😍😍)呢個幾有驚喜,肉質慢煮到軟腍入味,牛味🐮幾濃郁,用左安格斯牛🐮果然係唔同啲~ 加上用左牛肋骨🍖啲肥瘦就更加平均,但同時入口又可以感受到牛🐮既油香,廚師🧑‍🍳好細心咁將啲絕大部分既牛肉🐮起左出黎再放翻喺條骨🦴上面,所以切起上黎就方便好多~ 另外個紅酒汁🍷甜甜地配埋香口既乾蔥咁襯起就可以減輕肉既油膩,個汁係放喺個兜到,比食客自己控制份量~ 旁邊仲有標準既蒜🧄可以比人夾牛肉🐮食,另外有兩條幾甜又夠晒腍既紅蘿蔔🥕都幾好~白酒牛油煮大蜆伴酸種多士 🍾️🧈🦪🍞 - $158 (好味指數:😍😍😍😍)份量好多,啲大蜆🦪夠晒大隻同厚肉,乾淨無沙,味道鮮甜嫩滑,落埋白酒🍾️更加突出到蜆🦪既鮮味又可以闢腥,牛油🧈就令到個蜆🦪更加香,個汁夠晒惹味,跟住用個配埋香脆既酸種麵包🍞點汁食都幾正🤤手撕

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

白酒牛油煮大蜆伴酸種多士

手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯

手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯 🇫🇷🦆🍄🥘 - $158 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個飯口感creamy,個汁有既濃郁既菇菌🍄同芝士🧀️味道,食到最後都唔會變水汪汪,同埋幾正宗既係個飯🍚唔會煮到好腍搞到爛晒,有啲咬口之餘唔會好硬,啱翻我地既口味~ 飯🍚入面撈左足料既手撕鴨腿肉🦆,個肉肉質嫩滑,味道幾香,配埋有肉味同香味濃郁既牛肝菌🍄,唔會漏之餘都幾match,感覺會爽口啲同埋多啲層次感~

抹茶豆腐沙冰 🍵🧊 - $52 (好味指數:😍😍😍🤩)
入口有清新既豆香同淡淡既抹茶🍵清香,有少少沙沙地既質感同海苔香味,感覺幾清新,不過小編係茶控黎,就略嫌茶味🍵淡左啲,重翻啲既話同個豆香既碰撞就更加明顯~ 整體口感幼滑,入口冰涼🧊,亦有啲食豆腐花,感覺幾爽~
豆腐沙冰

芝麻豆腐沙冰 ⚫️🧊 - $52 (好味指數:😍😍😍😍)
我今次就比較鍾意芝麻味,因為個味夠出啲同埋香濃啲,但依然感受到豆腐既豆香,嗰種碰撞比較明顯但亦都幾和諧,口感一樣幼滑,入口冰涼🧊,亦有啲食豆腐花,感覺幾爽~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
白酒牛油煮大蜆伴酸種多士
豆腐沙冰
2022-12-25 126 浏览
去銅鑼灣食野,大家都係圍繞住SOGO附近搵食,但其實係一蘭個邊都有間令我再次幫襯既樓上西餐廳😍欖油蒜片煙辣腸炒八爪魚作為開胃菜,一上枱已經好香,蒜片同辣肉腸既香味飛哂出黎,食落亦十分滿意,八爪魚既味道俾辣肉腸既咸味引咗出黎,好吃😋😋香煎慢煮葡萄牙伊比利亞豬肩前排 伴燒薯角·黑欖炒甜椒·阿根廷青醬睇個名好長,但食落去可以縮短成三個字——香、軟、嫩👍😋豬肩無過份既調味,食出豬肉本身既味道同質素,而其他既伴碟都好好味🤤👍手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯賣相一流,每啖飯都食到濃濃既菇味,而當每次食到鴨腿肉時,味蕾就會被咸香味刺激一下,反複數次,整碟就不知不覺間食哂!😋😋😋芝麻豆腐 smoothie比高杯更高一大截既芝麻沙冰,出場十分吸睛😍味道亦十分不錯👍🏻芝麻味好出!飲到尾段都仲好夠味😋😋桂花荔枝梳打雖然無沙冰咁觸目,但味道方法都保持出色既水準,清甜滋潤既味道,加上梳打帶出香味同爽快感,舒服😌

欖油蒜片煙辣腸炒八爪魚

芝麻豆腐 smoothie

桂花荔枝梳打

2022-12-25 128 浏览
呢間cafe開足14年依然屹立不倒,賣點就係食物質素同性價比高,絕對可以媲美出面嘅西餐廳👍🏻慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁 $298牛肋骨煮得好軟腍,輕輕一咬就可以咬開,果然慢煮咗24個鐘真係唔同啲,食落肉質嫩滑多汁,而且牛本身嘅品質都好好,油花均勻,牛香味好濃郁😋手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $158鴨腿肉好嫩滑,一入口仲會感受到香口嘅鴨油填滿晒成個口腔,鹹香味十足,意大利飯嘅口感亦都啱啱好,吸收哂鴨肉同鴨油嘅香味🤤牛角窩夫伴挪威焦糖芝士、焦糖餅碎、鮮忌廉 $98牛角窩夫好鬆脆,味道方面都好特出,焦糖芝士甜甜鹹鹹好特別😆抹茶豆腐smoothie $52抹茶好出,但係飲落就會有陣豆腐嘅清新後勁湧出嚟😚金莎朱古力 $52呢個野飲版嘅金莎朱古力真係好出色,還原度好高😍

慢煮24小時美國安格斯牛肋骨伴乾蔥紅酒燒汁 $298

手撕法國油封鴨腿肉牛肝菌意大利飯 $158

牛角窩夫伴挪威焦糖芝士、焦糖餅碎、鮮忌廉 $98
牛角窩夫好鬆脆,味道方面都好特出,焦糖芝士甜甜鹹鹹好特別😆

抹茶豆腐smoothie $52
抹茶好出,但係飲落就會有陣豆腐嘅清新後勁湧出嚟😚
金莎朱古力 $52
呢個野飲版嘅金莎朱古力真係好出色,還原度好高😍