2021-02-27
之前朋友介紹過呢一間cafe, 星期六就嘗試去下. 但因當日冇訂枱, 所以冇位. 之後於閒日兩點半後再walk-in, 今次waitress問我有冇訂枱, 我話冇但係裏面已係十室九空, 就帶我哋入去.全餐廳只見兩個女侍應, 一個負責樓面, 一個負責煮嘢/茶水, 睇落十分之忙. 原來依度冇下午茶, 咁我哋就叫咗兩個set lunch. 頭盆沙律:油太多. 呢個都仲可接受. 最麻煩係侍應只畀一隻义我. 咁响冇刀或匙羹同另一隻手禮拜咗情況之下啲沙律菜彈到周圍都係. 講真, 一set餐具刀叉匙羹放低都係基本擺設, 唔明點解只係每人畀一隻义我哋用. 之後叫咗几次才加多兩份公用刀义,因為係同朋友share main course. 唔知係咪冇新客入嚟, 未食完个salad好快兩个main就已上晒枱, size 細到爆😕似足tea set个d 細size. 食完晒好似剛warm up个胃咁, 餓感超強烈但因已太晏佢个menu又冇乜飽肚又吸引side dish, 我朋友就話即刻走, 去第二間食第二輪連個餐茶都等唔切😰. 我話唔好, 坐得半个鐘, 又速食,又要full pay, 又食唔飽, 仲唔要杯茶
原來依度冇下午茶, 咁我哋就叫咗兩個set lunch.
我話唔好, 坐得半个鐘, 又速食,又要full pay, 又食唔飽, 仲唔要杯茶咁咪蝕曬… 之後叫咗兩杯cappuccino. 估你唔到! 杯咖啡係全餐至好味嘅! 可能呢度係一間專賣咖啡既cafe.
之後去咗池記補返個蛋撻下午茶先叫做 有啲飽肚感.
結論 :table manner 要改善, 上菜速度要合理同dish size太單薄. 食物味道正常可接受.