2019-11-01 702 浏览
呢間咖啡店喺大南街既分店黎既有咖啡飲同埋小食既不過每日淨係開到五點鐘,因為呢度係一個campfire house 租出黎既open kitchen黎既,隔離其實這一個campfire house既民宿黎既今日嚟到嘅時候已經四點幾,即刻嗌咗兩杯嘢飲,不過好失望好似好趕收工咁見到個張list竟然有凍Flat white 飲既,flat white 明明就唔會有凍飲,好奇問下個侍應,佢就話,求其啦,都係lattle嗰啲嘅野,聽完真係呆左,我哋真係飲咖啡,唔係黎影相㗎😔😔😔難飲,明明drink inside 點解俾外賣杯,唯一諗到既就係趕收工了americano😣😣一睇呢隻顏色就知好難飲,有乜可能淡味到咁㗎,結果同我諗嘅一模一樣,飲第一啖好似水咁嘅味道,唯有講句萬聖節快樂啦🤫🤫🤫
呢間咖啡店喺大南街既分店黎既
有咖啡飲同埋小食既

2019-05-20 1052 浏览
我是一個很喜歡MEXICAN FOOD的人, 因為緹以前在外國讀書的時候, 認識了一個墨西哥同學, 那時候我們經常搞多國菜的派對, 做自己拿手而有代表性的菜餚, 而當時那個墨西哥同學在他自己國家原來學過廚, 他做的每一碟菜餚都真的很美味, 真的只要吃過一次就忘不了直到我回到香港, 我也經常到處找有墨西哥菜的餐廳, 而這次就來到Café Sausalito, 位於深水埗, 地方有小小隱蔽, 但我絕對解建議你假日前來一CHILL我大愛他們簡約乾淨的decoration, 寧靜中帶點柔和音樂, 我享受中在這種環境下reading/與我的電腦工作, 特別舒適All Day Breakfast正常價錢, 水準不錯, 很喜歡他們的擺盤, 不過等候時間大概20分鐘,因為是即叫即製所以很新鮮有Bacon, sausages, 和很多沙律菜等等, 平衡油膩感, 另很愛牛油炒蘑菇, 帶有牛油的香味, 好好吃喔 Mexican Roll 雖然味道不算正宗, 加以改良迎合香港人口味, 我覺得還是不錯的, 很有飽肚感, 而CHIPS真的要讚一讚, 很crispy很香口, 絕對不是平價貨, 老闆絕無偷工減料咖啡拉

All Day Breakfast

Mexican Roll

咖啡拉花還不錯, 咖啡味道亦很好

重點是店員不會催你走, 我們可以慢慢嘆咖啡, 慢慢進食
如果我住在附近, 大概每個weekend也去一次, 老闆應該會給我discount吧哈哈!!!
2019-05-19
用餐时段
2019-05-15 546 浏览
是日午後肚腩男約左一男子食個tea, 行到深水埗嘉頓後面既九江街斜路盡頭竟然有間咖啡店小店用左木材裝潢,感覺乾淨俐落,得三張卡坐,可惜已經坐滿人。唯有坐中堂位置嘅圓枱仔。見到牆上貼住咖啡比賽嘅海報,心諗此處對咖啡都應該有啲要求卦平時飲開espresso既肚腩男最近愛上手沖咖啡,皆因公司坐左位對咖啡十分有要求既同事,訓練到小弟嘴都刁晒,見到此店有pour over, 即刻叫左杯試試呢度咖啡師都好有心機,循例有幾款咖啡豆俾你選擇,個人鍾意飲偏酸果味重啲既口味,師傅就推介左其中一款雲南豆俾我咁當我坐低嗰陣,師傅磨完豆仲行埋黎俾我聞下,目測豆量偏少,20gram都唔知有無,吖但係出到黎又色水好深喎!友人坐對面就話聞到好香,但係我一索落去同其望有出入,可能個Rock杯仔帶唔出陣味卦。個人覺得有啲中伏,佢既手沖似gimmick野多過認真野... 可能飲返機調玩拉花會穩陣啲。食物就叫咗個burrito, 本來想要雞肉佢話冇晒,就要咗個豬頸肉。老老實實,材料係夠重多,不過撈埋一齊又唔覺得好食。旁邊佢配左啲nacho chips, 又無salsa 焗住乾啃總結此店俾我感覺係適合打下咭影下相,夠乾淨企理

見到牆上貼住咖啡比賽嘅海報,心諗此處對咖啡都應該有啲要求卦

總結此店俾我感覺係適合打下咭影下相,夠乾淨企理
用餐时段
下午茶
2019-03-11 801 浏览
覺得香港要搵間唔趕人嘅cafe好難,或者話,冇限時都好,見到有人等位唔好意思坐太耐。所以可以係cafe sausalito坐到好幾個鐘,冇壓力睇下書,寫下野(感謝借筆比我嘅店員哥哥),真係好正呀!一開始識呢間cafe,係有一次比大南街嘅cafe sausalito飄來嘅結他同鋼琴聲吸引,忍唔住痴過去聽(冇幫襯,偷聽🙈),從此好記得呢間cafe。後來知佢有呢間新開,見個環境大d光猛d,又想睇書,就過嚟試下。咁又真係幾好架,如果有人鐘意靜靜地spend一個下午呢度係唔錯。估計呢間樓上係hostel定short term住宿,都有d外國人落嚟食野,攞部電腦出嚟做野。最正係有得叉電haha~USB port都有,簡直係好welcome大家坐,所以我真係好開心😭話哂係食評,講兩句關於d食物:All day breakfast 係即刻整,熱辣辣同女仔食會好夠飽。 flat white冇特別研究所以唔識comment,係微酸但感覺唔會乾,香氣都好出。此外鋪頭出面有好多停車位,駕駛人士等一等都會有位。美中不足係佢會播電視(好多gordon ramsay)而非音樂,不過唔算太大聲嘅。本身想自私收藏,不過

此外鋪頭出面有好多停車位,駕駛人士等一等都會有位。

本身想自私收藏,不過好野都係share出嚟,大家一齊enjoy😚
2019-03-11