2020-01-29
Cafe Paradise於幾年前曾幫襯過長沙灣個間,記得食晚餐係幾唔錯既。無意間今日經過太子見到呢間同名嘅餐廳,好奇喺咪分店,睇睇門面,又見到擺放咗旋轉木馬,幾肯定真喺同一間店。餐牌都無睇,就直沖入去:兩位啊唔該!太子店內環境比長沙灣個間店細小小咁啦,但店舖嘅裝修都一樣保持時尚風格。我同姐妹兩人共叫咗兩個午餐,一個係BB蘆筍牛肝菌醬野菌意大利粉 ($58),另一個係紐西蘭1級西冷牛扒餐 ($85) 可跟飯 / 意粉 / 薯菜。所有午市套餐各包一碗餐湯 (餐湯每日都唔同,需自行問一問) ,當日餐湯係南瓜湯,南瓜湯顏色亮麗,又甜又香滑。另外套餐更有包一杯是日特飲 (每日都唔同,需自行問一問) ,當日是日特飲係藍莓梳打,味道飲落去唔會太酸充滿天然清新果香 。BB蘆筍牛肝菌醬野菌意大利粉:牛肝菌係咩黎嫁?蘑菇黎嫁朋友! 因貌似牛肝所以叫牛肝菌姐。配上蘆筍忌廉汁會變得奶油狀,係濃郁與清新既結合,令牛肝菌的香味更突出。紐西蘭1級西冷牛扒餐:採用最優質的紐西蘭牛肉,肉質鮮嫩,味道清香且肉汁豐富。總括一下:全部嘅份量都足夠食得飽,價錢方面唔貴,而且服務員每位都好細心。