2020-03-30 136 浏览
Cafe Paradise環境清靜舒服,當日去食晏人流不多,唔需要等候,直接就入座。午餐好多選擇,包埋餐湯和是日特飲。當日係檸檬梳打,但我地就無揀既😆 試左其他野。我揀咗紐西蘭一級肉眼扒,我覺得好有肉汁,都好大塊,不過會有少少韌,但接受到既,意粉份量剛剛好,撈蒜蓉汁很好味,加上旁邊嘅沙律不只是伴碟,係有調味,仲要係我最愛嘅胡麻醬😆🤟🏻而朋友揀嘅番茄醬蜆肉三文魚天使麵味道都不錯,勁多番茄醬,好濃味,蜆肉同三文魚數量都正常。嘢飲方面我哋分別叫咗焦糖咖啡,同埋玫瑰朱古力。兩杯嘢飲其實都好甜。玫瑰朱古力,有玫瑰花,不過就冇乜玫瑰味,有少少失望😅總括來講,坐得舒服,性價比高,適合親朋好友情侶約會😉會有下一次,再試試佢既鐵板燒,見隔離枱食,食得好滋味😜

2020-03-27 98 浏览
今日收工同同事落太子覓食,見到依間cafe裝修幾靚,於是入去試下😌 餐廳環境幾好,門口同餐廳入面都有啲靚靚小擺設☺️🔸卡邦尼意粉朋友叫左卡邦尼意粉,👧🏻當然偷一啖試下🤪卡邦尼意粉奶味幾香,而且撈勻每一口都有汁沾到,而且份量都幾夠👍🏻🔸三文魚黑松露海蝦闊條麵依個簡直係將我鐘意既野大集合既組合🤩黑松露味幾香,而且一啲都唔孤寒,啖啖都有,闊條麵又幾煙煙韌韌,喜歡🤩🔸藍苺梳打跟餐要左藍苺梳打,顏色都幾夢幻🤣淡淡藍苺味都幾清新🙂
餐廳環境幾好,門口同餐廳入面都有啲靚靚小擺設☺️

🔸卡邦尼意粉
朋友叫左卡邦尼意粉,👧🏻當然偷一啖試下🤪

🔸三文魚黑松露海蝦闊條麵

🔸藍苺梳打
跟餐要左藍苺梳打,顏色都幾夢幻🤣淡淡藍苺味都幾清新🙂
  • 煙三文魚黑松露海蝦天使麵
2020-03-26 105 浏览
週末放工喜歡吃Big Breakfast 🥓🥚代表了我的自由opening ! 🗽儀式感很重要,之前大食積約我吃👹地獄拉麵,今日我約他吃Cafe Paradise 👉🏼 來個死而復生再升呢!🧖🏻‍♀️來 Paradise 除咗想攞個彩頭,🚏重點係這是排隊店;🌬在這忽然冷清的香港,依然🈵️有人氣!忌廉蘑菇湯🥣~ 稠度剛好、質感滑滑!多士浸忌廉湯👉🏼我的白粥油炸鬼!Paradise Full~ 果然好full 好滿足,有煙三文魚、漢堡扒、🍳炒蛋、肉腸、🥓煙肉、薯餅.....,簡簡單單,用上好材料,有俾心機整👏🏼!就係正!🙆🏻‍♀️最後來杯Cookie 🍪 & Cream 沙冰, 攞咗經典嘅雪糕味,但甜度減少了🤏,罪惡感亦減少了!🤏食完個咁full嘅Breakfast, energy full 咗👉🏼開始我的放風時間! 🔋
2020-03-23 120 浏览
上網睇到有人推介呢間黃店,於是趁平日下晝來同行到試下。食物方面,我叫咗煙三文魚蜆肉天使麵,超級欣賞佢嘅忌廉,好creamy,而且煙三文魚份量好多,真係淡淡都有肉。另外,叫咗紅酒會楊室,仲配薯角,薯角連皮香脆,而且羊肉都好夠軟熟,又入味。認真好味!飲品方面,我叫咗黑牛肉同招牌朱古力,兩杯飲品上面都有朱古力雪糕,邪惡得來好正!最後,仲叫埋心太軟,只係$48 ,都幾抵食,我一冷一熱,食埋真係大滿足!相信會再來!
上網睇到有人推介呢間黃店,於是趁平日下晝來同行到試下。

2020-03-23 61 浏览
現時疫情大流行,多咗時間留响屋企,但有時都想出來抖抖氣,於是來到呢間 cafe take 吓 short break。三文魚黑松露海蝦闊條麵闊條麵的汁唔會太多,收得剛剛好,仲有好重的黑松露味。三文魚和海蝦的肉質很鮮很爽,跟闊條麵形成兩個層次。四色雞翼燒雞翼我鍾意食,仲有 秘製咖哩雞翼、蜜糖烤雞翼、水牛城雞翼、蒜香雞翼 四款咁多,款款惹味,簡直係我的 favourite。夏威夷 Pizza皮邊夠厚,相當夠口感,而且芝士暖暖的,一咬落去拉了長長的絲。另外菠蘿酸酸甜甜,令到食完之後少咗一份膩。鐵板黑椒一口雞髀肉飯呢幾個月湊仔消耗𣎴少體力,點都要有米落肚暖胃,加上細細件嘅雞脾肉,肉質豐富又不粗糙。

三文魚黑松露海蝦闊條麵
闊條麵的汁唔會太多,收得剛剛好,仲有好重的黑松露味。
三文魚和海蝦的肉質很鮮很爽,跟闊條麵形成兩個層次。

夏威夷 Pizza

鐵板黑椒一口雞髀肉飯

2020-03-22 61 浏览
今次同朋友再次光臨太子呢間café paradise,食物同環境質素依然保持水準,果然無揀錯,我地先點左一客鐵板黑椒一口雞脾肉飯,上菜效率幾快, 雞脾都幾大塊,無根得黎真係啖啖肉,飯粒口感煙韌配有甜粟米粒作搭配,最重要個燒醬汁好惹味,撈飯一流,第二道菜係炸魚柳薯條配Cappuccino,睇相都見到有幾咁大件,炸得外脆內鬆化,仍然有魚柳滑溜溜既口感,Cappuccino好香而且拉花好靚有心機,我仲另外叫左杯草莓乳酸特飲,冰鎮醒胃,比人好fresh既感覺,不妨一試呀大家!

1K
2020-03-22 38 浏览
一間屬於香港人嘅餐廳,絕對要支持,來到cafe paradise,今次的擺設又有點唔同左,每個座位都有小青蛙🐸陪伴食,食得份外滋味。今次點了一份我最常吃的石燒牛肩胛肉眼扒,同一份paradise energy。石燒肉眼扒係連同熱石一起上碟,大大塊肉眼扒慢慢由生煎熟,可以自己控制成熟度,而且這個肉眼扒肉質十分好,適當的筋同肉的配布,令肉眼扒更加有口感。點了餐仲配湯,沙拉,飲料,及雪糕甜品。paradise energy 係類似all day breakfast ,有炸薯餅,漢堡扒,炒蛋,煙肉,蘑菇,茄汁豆等,味道到家,以all day breakfast 來講呢度係抵食好味道。這裡也播放著香港人喜歡的最新流行曲,來cafe paradise 邊吃邊聊決定是一個好選擇
2020-03-07
係而家呢場疫情下,街又唔敢成日去, 莫講係去出街食飯? 還記得早前跟好友到太子Cafe Paradise 聚聚舊, 那時雖然有確診個案,但感覺沒那麼的嚴重。現在不太敢外出吃飯,就來一場回味的時光~ 讓我來介紹一下這所 Cafe Paradise 吧 在打這篇文章前,才發覺我吃過這一間的Cafe Paradise, 不過就是舊店的(界限街)分店, 今次也是在太子方向的,今次是砵蘭街店的門口也是有白色的主題大門,跟之前的裝修差不多的 當時我們選擇它就是因為原先想吃的小店, 它在放年假,所以就打算試一下這間一下吧~當中它最吸引我們的,就是它家的$78的熱石牛扒(200g), 當下跟朋友都同心決定大家要點呢個套餐, 然後真心要讚一下,這店的店員真的超好的~ 當時我家小孩剛睡了,帶著BB 車真的是蠻不歡迎的 他們不但沒有不歡迎,反而更安排一個蠻大少少的四人位給我們 (可以安排我放下BB 車,另外它是有BB 座椅) 在Cafe 餐廳很少會有的,值得讚完又讚剛剛都有說過是我們已經決定了點了$78/200G 的熱石牛扒, 但因為它是沒有飲品的,所以我們都加了$30轉為套
係而家呢場疫情下,街又唔敢成日去,
莫講係去出街食飯?
還記得早前跟好友到太子Cafe Paradise 聚聚舊,
那時雖然有確診個案,但感覺沒那麼的嚴重。

現在不太敢外出吃飯,就來一場回味的時光~
讓我來介紹一下這所 Cafe Paradise 吧
不過就是舊店的(界限街)分店,
今次也是在太子方向的,今次是砵蘭街店的

門口也是有白色的主題大門,跟之前的裝修差不多的
當時我們選擇它就是因為原先想吃的小店,
它在放年假,所以就打算試一下這間一下吧~
當下跟朋友都同心決定大家要點呢個套餐,
然後真心要讚一下,這店的店員真的超好的~
當時我家小孩剛睡了,帶著BB 車真的是蠻不歡迎的
他們不但沒有不歡迎,反而更安排一個蠻大少少的四人位給我們
(可以安排我放下BB 車,另外它是有BB 座椅)
在Cafe 餐廳很少會有的,值得讚完又讚
但因為它是沒有飲品的,所以我們都加了$30轉為套餐,
當中會有餐湯,沙津及飲品的
當然少不了是主角的嗎,當牛扒一到達時,
真心興幸小孩當時還在睡~
牛扒在熱石時仍在煮,如果本身你喜歡吃生一點的
就不要影拍太耐相了,因為我地影完相,
我都覺得有點變成七成熟了
當下我們的牛扒也不算太薄,一路慢慢切
一路食一路跟朋友談天,吃一下後就覺得好似不唔太夠喉
但是蠻好吃的,雖然不算是很有那種牛味吧

不過當中的薯角蠻好吃,當下我家小孩把我們的薯角
把它們吃光光了,真的很惹味的唷!
飲品方面,它是包普通的檸茶檸水奶茶咖啡的等等...
不過我們就另外加錢,好似大約15蚊?
唔確認實際價錢,我們就點了玫瑰咖啡
忘了說,我們加了30元的套餐是包括一個甜品的,
是送上雪糕一杯的,但係當下我們不想吃的雪糕,
所以再另外加$25 轉點這個甜品 AFFOGATO
認真的,不是朋友點的我不懂它

它是一款意大利甜品
「Affogato」是義大利語,意為「浸透、淹沒」。
最為傳統的Affogato中只含Gelato與Esspreso。
簡單地說,就是將意式濃縮咖啡,澆於香草味的冰淇淋球上即可。

最岩喜歡咖啡的我們吧~苦中帶點甜,
就像我們的人生一樣,即使生活多苦,
你仍可以找到你生活中的一點甜的
另外一個我們點選了心太軟,同樣是香草味雪糕,
連同朱古力小蛋糕,它家的心太軟做得蠻好,
當中的流心做得剛剛好,內的朱古力醬仍是暖暖的
輕輕界開後,暖暖的朱古力醬慢慢流出,
我感覺它的朱古力醬是大約75% 濃度的,
不是太甜的,我覺得好好吃的唷
本身剛吃好了牛扒的時候,真心很不夠喉,
但當吃過了甜品及咖啡後,我就肚子很滿足了,
然後這一間店我們吃了差不多二小時半的時光,
店員很好沒有怎催促我們離開。

是次找數大約是每人百五蚊左右,但係我們吃得蠻飽的
跟朋友很久沒見面,真的很多沒完沒了的話題要說呢,
2020-01-28
  • 心太軟
2020-03-21 41 浏览
今日好難得約咗朋友交收,難得出嚟,就一齊坐低食嘢傾吓計。四色雞翼啱好每款一人一隻,全部都可以試晒,實在太幸福,唔使爭四款雞翼係唔同嘅味道,但相同嘅係雞肉都好嫩滑,雞肉都醃得幾入味。我最鍾意嘅係右下嘅蜜糖雞翼,而另外兩款嘅炸雞翼都炸得好乾身,咬開熱辣辣,非常好味。夏威夷pizzaPizza烤得啱啱好,都幾鬆軟,酸酸甜甜又開胃,而且份量都唔少,我覺得好抵食。藍莓梳打有美食梗係要配翻杯飲品,我揀咗藍莓梳打,藍莓果味好重,酸酸地幾清新開胃。黑椒雞脾肉飯用鐵板上檯嘅雞脾肉飯,覺得比碟頭飯有趣得多。除咗有新鮮滾熱辣嘅感覺,特登用雞脾肉,雞肉係比較滑,呢個用心值得欣賞。整體來講,我覺得餐廳嘅出品好唔錯,而且環境又舒服又小清新,唔單止可以食好嘢,仲可以打卡。喺太子呢一個熱鬧嘅地方,可以搵到呢個靜靜地嘅角落,食嘢同坐下傾計,都係好唔錯嘅選擇。
今日好難得約咗朋友交收,難得出嚟,就一齊坐低食嘢傾吓計。
四色雞翼
啱好每款一人一隻,全部都可以試晒,實在太幸福,唔使爭
夏威夷pizza
夏威夷pizzaPizza
2020-03-14
夏威夷pizza
2020-03-21 45 浏览
今日經朋友介紹去咗食依間cafe paradise😎餐廳環境都幾有氣氛,適合情侶黎撐枱腳 👫食咗佢個炸魚薯條🍟,估唔到份量會咁多!條魚柳好大條🤭仲要食得出唔係急凍魚,魚肉都夠滑🙂粗薯條熱辣辣,正😋再叫咗個黑椒牛肉飯,係用鐵版上嘅。啲牛肉仲好嫩唔老,啲飯唔會太乾身,撈埋一齊食好好食😏至於個夏威夷pizza個餅底夠薄夠脆,亦都好足料🥰飲品就叫咗杯cappuccino,正常水平,不過不失。依度地點都算方便,價錢都算抵,出開黎都會再食😏

至於個夏威夷pizza個餅底夠薄夠脆,亦都好足料🥰

飲品就叫咗杯cappuccino,正常水平,不過不失。

依度地點都算方便,價錢都算抵,出開黎都會再食😏
2020-03-20 38 浏览
黑椒鐵板豚肉飯當啲醬汁淋落鐵板ge時候...發出滋滋咋咋嘅聲傳黎陣陣香氣...未食到流口水豚肉夠晒香口!配搭埋惹味ge黑椒汁同清甜粟米..好滿足!黑松露野菌薄餅成個pizza都散發住濃濃ge黑松露獨特ge香味食落有驚喜!餅底厚薄適中..香脆鬆軟..加埋芝士ge咸香味道層次豐富!小食拼盤呢個小食拼盤arm哂鐘意熱氣野ge我薯角新鮮熱辣啱啱炸起金黃鬆脆..外脆內軟咖哩角又薄又脆!內餡澎湃之餘有d濕潤易入口..仲有少少辣!好惹味!雞翼外脆內嫩~口感軟滑..好juicy呀!
黑椒鐵板豚肉飯

當啲醬汁淋落鐵板ge時候...發出滋滋咋咋嘅聲
傳黎陣陣香氣...未食到流口水

豚肉夠晒香口!配搭埋惹味ge黑椒汁同清甜粟米..好滿足!

黑松露野菌薄餅

呢個小食拼盤arm哂鐘意熱氣野ge我

薯角新鮮熱辣啱啱炸起
金黃鬆脆..外脆內軟

咖哩角又薄又脆!內餡澎湃之餘有d濕潤
易入口..仲有少少辣!好惹味!
雞翼外脆內嫩~口感軟滑..好juicy呀!
2020-03-19 142 浏览
🔸素野菌黑松露炒意大利寛條麵 ($75)分數: (8.5/10)蒜香味十分重,配黑松露香。香味完全被野菌及寬條麵吸收。野菌量多,寬條麵質適中,很好食。.🔸卡邦尼意大利粉($65)分數: (8/10)卡邦尼汁成功做得creamy,汁能掛到每條意粉。忌廉芝士味香,麵有咬口。.🔸龍蝦汁海鮮燴意大利飯(set dinner)($138)分數: (7/10)海鮮有青口,蝦,原隻帶子。龍蝦汁略嫌有點淡,可以濃點。.🔸set dinner是日餐湯: 雜菜湯,熱度很好,夠香濃。田園沙律,配開胃芝麻醬。餐飲: 熱咖啡。甜品: 益力多雪糕,味道特別,散發淡淡益力多香味,不會太甜。.💛店內有文宣,pepe坐係我隔離陪我食野🐸
🔸素野菌黑松露炒意大利寛條麵 ($75)
分數: (8.5/10)
蒜香味十分重,配黑松露香。
香味完全被野菌及寬條麵吸收。
野菌量多,寬條麵質適中,很好食。
素野菌黑松露炒意大利寛條麵

🔸卡邦尼意大利粉($65)
分數: (8/10)
卡邦尼汁成功做得creamy,汁能掛到每條意粉。
忌廉芝士味香,麵有咬口。
卡邦尼意大利粉

🔸龍蝦汁海鮮燴意大利飯(set dinner)($138)
分數: (7/10)
海鮮有青口,蝦,原隻帶子。
龍蝦汁略嫌有點淡,可以濃點。
龍蝦汁海鮮燴意大利飯

🔸set dinner
是日餐湯: 雜菜湯,熱度很好,夠香濃。
田園沙律,配開胃芝麻醬。
餐飲: 熱咖啡。

💛店內有文宣,pepe坐係我隔離陪我食野🐸
2020-03-17
素野菌黑松露炒意大利寛條麵
卡邦尼意大利粉
2020-03-18 63 浏览
一入到去,餐廳環境都唔錯,職員都好有禮貌。粉藍色牆紙加上啡色既凳等我諗起海鹽雪糕配Brownie 返返正題,今次叫左個紅酒醬慢煮羊膝,煙三文魚天使麵,朱古力心太軟,一杯黑牛,仲有自家制既paradise chocolate。 羊拎去慢煮加上紅酒汁完全去左d羶味,温度上都控制得唔錯 肉質唔會韌。至於另一個主菜「天使麵」,其實道菜本身係煙三文魚蜆肉天使麵,但本身小弟就有海鮮敏感既。 好彩職員都好貼心咁幫我去左蜆肉,真係加分位黎。黑牛同心太軟都正常發揮。 另外推薦自創既paradise chocolate, 可以話係黑牛既進化版。 杯朱古力究竟係咩黎? 咁就要等你黎試喇。
午餐
2020-03-17 1284 浏览
e間係由基督徒老闆開嘅黃店: Cafe Paradise🎠,一入到餐廳, 就聽到平時係教會唱嘅現代詩歌🎼,好有feel呀!! 夢幻樂園般既Cafe , 食野休息一流🎠 當先來嘅係前菜🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️沙律同埋湯❤️湯的濃稠度適中,口感滑溜曲奇忌廉咖啡Smoothie特飲冰爽解渴,入口是濃郁的咖啡香,仲有cookie & cream 味。 唔會好甜👏🏻一定要嗌嚟試吓😋bbq豬肋骨味道好出色!「外焦內嫩」的醬燒烤肉和「令人吮指回味的燒烤醬」,食落甜甜地,輕輕一撕便會分離,入口柔軟、咬落彈牙,而醃料和燒烤醬加起來,更加令豬肋骨帶來豐富的口感~非常開胃!!西西里茄茸煙肉三文魚意大利飯🥘 味道以西西里茄茸為主,粒粒橙色、煙韌的飯粒,酸酸甜甜好開胃,切碎粒的三文魚及煙肉彈牙每一口都充滿不同的材料,口感豐富 ...心太軟心太軟配雪糕, 是經典絕配當你慢慢將它切開,即刻見到朱古力溶液慢慢咁流出嚟,整個畫面都能令食嘅人心動,令人著迷愛上!士多啤梨泡芙相信泡芙是愛吃甜品少女心目中最愛!!士多啤梨泡芙塔其口感非常濃郁 甜美多汁又香氣飽滿!泡芙塔用數粒泡芙堆砌而成,泡芙內有雲呢嗱蛋味忌廉,加士多啤梨味忌廉,做出塔
e間係由基督徒老闆開嘅黃店

夢幻樂園般既Cafe , 食野休息一流🎠

當先來嘅係前菜🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️沙律同埋湯❤️

湯的濃稠度適中,口感滑溜

曲奇忌廉咖啡Smoothie

一定要嗌嚟試吓😋
bbq豬肋骨

味道好出色!

「外焦內嫩」的醬燒烤肉和「令人吮指回味的燒烤醬」

西西里茄茸煙肉三文魚意大利飯🥘

每一口都充滿不同的材料,口感豐富
...

心太軟

心太軟配雪糕, 是經典絕配

士多啤梨泡芙

相信泡芙是愛吃甜品少女心目中最愛!!

士多啤梨泡芙塔其口感非常濃郁

甜美多汁又香氣飽滿!

泡芙塔用數粒泡芙堆砌而成,泡芙內有雲呢嗱蛋味忌廉,加士多啤梨味忌廉,做出塔形,顏值高又可愛,少女心即時爆發!
  • 西西里茄茸煙肉三文魚意大利飯
  • bbq豬肋骨
  • 心太軟
2020-03-16 109 浏览
呢度燈光柔和,環境幾舒服,可以好好咁同朋友傾吓偈傾吓心事🥺.三文魚黑松露海蝦闊條麵擺碟都幾好👍🏻👍🏻黑松露汁好濃郁好夠味🤪隻蝦又夠大隻同新鮮😌三文魚味道無得輸😌闊條麵唔喺成日食到,難得可以試下,好彈牙同好juicy☺️卡邦尼意粉嘩呢個好邪惡嘅卡邦尼意粉🤤卡邦尼汁好creamy,芝士味道超級濃郁🤪但食菇又唔會好膩😈仲有菇菇同火腿做配料😙唔怕淨喺得麵粉食😂Cappuccino 拉花都幾靚啊有個心心💕大杯得嚟味道又夠哂香醇😌
呢度燈光柔和,環境幾舒服,可以好好咁同朋友傾吓偈傾吓心事🥺

卡邦尼意粉
卡邦尼意粉