2012-08-30 122 浏览
Cafe O貌似沒有任何特別之處,簡簡單單的西餐速食店,環境談不上好,價格也不低,食物種類跨度很廣,反而給人感覺毫無重點。但不知不覺閒,竟成了我在香港最愛的pizza店 這裡的pizza不會標榜哪裏的風格,意大利或者New York Style,自成一派,光看名字就知道,你不會見到坊間頗爲流行的four cheeses or margarita, Tandoori Chicken, Peri-Hot倒是給我新鮮感。最吸引我來試的,還是上次在中環那閒店吃的BBQ Chicken and mushroom,很有驚喜,香脆餅底、大量cheese,滑嫩雞肉,加上酸甜的BBQ sauce,出人意料的好味道。 這一次,點了另兩款pizza,Peri-Hot and Tendoori Chicken,也都不錯!Peri-Hot:peri是一種多產于非洲的辣椒,以辣做買點!jalapeno and peri sauce,讓我想起salsa sauce,竟然開始懷念墨西哥菜了,在美國的時候可是不屑去吃的,哎!Red pepper(其實不辣的),還有雞肉。以香港吃辣的水準確實稱得上辣,對我來說還好,最重要

,哎!Red pepper(其實不辣的),還有雞肉。以香港吃辣的水準確實稱得上辣,對我來說還好,最重要夠滋味,呵呵!紅辣椒清甜爽口,雖然烤過變軟,但還是有一定水份;綠色的jalapeno是比較辣的;雞肉嫩滑,一貫的好味道。
Peri-Hot: nice spicy favor
Tendoori Chicken:這個pizza最出彩的是mint sauce,不只好看,風味更是十足。有薄荷的香氣,又有些清甜,很少有pizza用這個sauce,所以印象深刻。tomato很新鮮,口感清新,這款的雞肉事先烤過,味比較濃一些,也比較有嚼勁。
Tandoori Chicken Pizza
和前一次吃到的一樣,這兩款pizza的蔬菜都很新鮮,清新香甜;tomato sauce,cheese更是必備要素,特別是cheese,每次都給得慷慨,對我來說再好不過
餅底很薄,其實這個不是評價pizza好不好的必然因,只是在這裡,餅底變薄后,和topping的分量比例更好,topping的質素更加突出;此外整個pizza的分量也更合適,不會overeating.
2012-08-24
Tandoori Chicken Pizza
Peri-Hot: nice spicy favor
  • pizza
2012-07-20 31 浏览
自從被朋友問返工通常食D咩野多,我答黎答去都係附近O既茶記後,我決定聯同為食同事P一齊FRIDAY LUNCH周圍"搵食"!第一時間上開飯網睇睇公司附近有咩野食先啦!見到有呢間CAFE,D野食賣相好似唔錯,再搵左幾位同事一齊去。去到O岩O岩好有檯,我地一人叫左個一個LUNCH SET。叫左個兩個煙三文魚包,兩位男士自己食。另外三位女士就SHARE食,叫左個BEEF LASAGNA,PINEAPPLE WILD RICE 同CHICKEN AND MUSHROOM CREAMY PASTA另外再叫左三個湯! 兩個PUMPKIN 同一個TOMATO。先講個湯先,我冇留意,原來係PUMPKIN...AND GINGER,好薑味蓋晒D南瓜味...試左同事個TOMATO,好酸:0PINEAPPLE WILD RICE 冇咩特別...食左幾啖已經唔想食到BEEF LASAGNA,都係普普通通...CHICKEN AND MUSHROOM CREAMY PASTA...呢個太淡,我同事要自行加鹽!總結野食麻麻地...同埋呢個價錢更加唔駛ENCORE...
第一時間上開飯網睇睇公司附近有咩野食先啦!
去到O岩O岩好有檯,我地一人叫左個一個LUNCH SET。
叫左個兩個煙三文魚包,兩位男士自己食。

蓋晒D南瓜味...
試左同事個TOMATO,好酸:0

到BEEF LASAGNA,都係普普通通...

總結:
D野食麻麻地...同埋呢個價錢更加唔駛ENCORE...

2012-07-20
2011-12-01 15 浏览
十月下旬‧轉涼在酒會之前,要找個地方工作。出面的Cafe Habitu及兩間美式咖啡連鎖店都爆滿,反而內街的這裡是水盡鵝飛。雖然沒有大沙發,但有電制也有wi-fi,就買杯Mocha咖啡坐了下來。咖啡份量不少的,朱古力味香濃也是甜甜的,不用下糖。雖然沒有什麼咖啡味,但反而感覺不錯。工作了兩小時,仍然沒有客人,是寧靜。
十月下旬‧轉涼

工作了兩小時,仍然沒有客人,是寧靜。
這邊箱,咖啡
那邊箱,工作
用餐优惠
試食活動
這邊箱,咖啡
那邊箱,工作
2011-03-26 31 浏览
12月28日, 今晚去會展睇戲, 所以喺附近搵食~ 原本想試嘅餐廳竟然無開… 行下行下就遇見café O! 主打輕食, 都好wor~ 平日夜晚人客都只有兩、三枱, 反而有幾多人嚟買外賣! 我地就揀咗靠街嘅落地玻璃高檯坐低開餐~~~::: Beef Lasagna ::: $74Lasagna都算係Café O其中一樣招牌食物! 以免治牛肉做餡, 厚厚咁疊起一層層千層麵~ 伴以新鮮蔬菜加honey mustard dressing嘅沙律~ yummy! Lasagna望落唔算好大件, 但食下食下都好飽肚! 每層免治牛肉餡都好厚, 肉醬裡面仲有番茄、蘿蔔同洋蔥末, 味道帶甜, 有濃郁肉香~ 加埋焗得軟淋嘅千層麵, 同埋面頭適量嘅芝士~ 好味! 要讚嘅係個Lasagna好挺身, 切開時唔會搞到散晒或者一patpat~ 果然係招牌菜!::: Fresh Mushroom Pizza (square) ::: $60Pizza因為係即叫即焗, 都等咗一段時間先上菜. 用木板墊底, 個crust係介乎超薄批同餅乾之間嘅質地, 脆口中不失軟熟口感~ 薄餅餡料除咗少量茄醬外, 仲有磨菇、芝士同香草,

::: Beef Lasagna ::: $74
Beef Lasagna
超足料!!
Pizza因為係即叫即焗, 都等咗一段時間先上菜. 用木板墊底, 個crust係介乎超薄批同餅乾之間嘅質地, 脆口中不失軟熟口感~ 薄餅餡料除咗少量茄醬外, 仲有磨菇、芝士同香草, 簡簡單單已經好好味! 磨菇菌味清新, 唔會焗得太乾, 仲有少少水份, 唔錯~ 芝士份量足夠, 亦唔會搶過其他配料味道~ 整體都唔錯!
::: Iced Flat White ::: $20
第一次飲flat white~ 即係用上espresso加奶, 味道比latte濃澀. 望落杯野色水都比較深, 咖啡味澀中帶少少酸味, 奶味唔多~ mmm… 我地都係鐘情latte多d…
Iced Flat White
Café O格局好relax~ 喺counter度order完野食之後就可以返埋位等店員拎埋嚟比你. 除咗一般輕食沙律、cereal、三文治、bagel、muffin之外, 仲有意粉、pizza同cake等~ 食物款式都幾多! 店內仲提供free wifi、電腦、雜誌等~ 真係一個好食又好嘆嘅地方!
Food Counter
舒服環境
2010-12-28
Beef Lasagna
超足料!!
Food Counter
舒服環境
2011-01-23 29 浏览
A Nice place in Wan Chai.Cafe O provide confortable place and really good service. 6 Senses: ( $88 / Litre )6 Senses : Orange + Fresh mint + Stawberry + KiwiSo creamy and sweet drink ! I love this drink very much !Salami: ( $125 / M )Salami slices + red onion jamNearly 1/2 metre pizza ! Satisfied
A Nice place in Wan Chai.
6 Senses: ( $88 / Litre )
6 Senses
So creamy and sweet drink !
I love this drink very much !

Salami: ( $125 / M )
Salami slices + red onion jam
Salami
Nearly 1/2 metre pizza !
Satisfied
6 Senses
Salami
  • Salimi Pizza
2010-11-21 7 浏览
the coffee i had was good. good deal as well.but i went in here to hv free wifi. instead i was told that the 'free wifi' offered was actually not their own, but the free wifi from another cafe across the street.咁點解我唔一早去對面O個間呢?

咁點解我唔一早去對面O個間呢?
2010-11-21
$32 (其他)
2010-09-24 12 浏览
是日training course要來到遠遠的灣仔, 聽完說悶不悶、精彩不精彩的小小training之後, 當然要來一個開心午餐啦~ 碰巧另一位同事要在灣仔買點東西, 就拉著她來這處久久想試而未有機會的cafe啦~兩個路痴一輪研究之後, 點了個lunch set+pasta:南瓜湯+一小片包包包就很一般了, 不過南瓜湯就令我十分驚艷了! 雖然是餐湯一碗, 本身是想讓同事嚐嚐的, 但她饞嘴吃不下之後, 就轉交我處理了XD, 雖然湯已有點放涼了, 但用料味道十分濃郁, 我掏一匙湯都不易滴流而下呢 而且這個南瓜湯有一陣陣的ginger味是我十分喜歡的Fresh Mushroom Pizza四四方方正宗的羅馬pizza, 餅底薄脆上面有足夠的芝士, 而且上面佈滿入口非常juicy的菇菇, 整個pizza共8「中」件單售只需60元, 加湯連普通飲品的Set亦只係100元有找, 但食完後你絕對會有不再光顧某某連鎖pizza店的理由。Pesto pasta - 香草羊奶芝士雞肉pasta這個pasta以義大利通心粉所作, 看圖都知道用了濃濃的香草製作再加上羊乳芝士伴食, 而且底下有大量olive o

南瓜湯+一小片包
而且這個南瓜湯有一陣陣的ginger味是我十分喜歡的

Pesto pasta - 香草羊奶芝士雞肉pasta
這個pasta以義大利通心粉所作, 看圖都知道用了濃濃的香草製作再加上羊乳芝士伴食, 而且底下有大量olive oil令pasta入口時更為芳香, 雖然對小弟來說有點過於油膩而且雞肉有些「鞋」, 但整體上還算不錯

Chocolicious
這杯smoothies是我推薦同事所點, 雖然我沒試過, 不過同事形容此smoothies真的美味而且十分smooth令她放棄了南瓜湯呢 XD 而朱古力加雲呢那雪糕的味道讓她有吃班戟的感覺呢
弄得我都想試試呢, 不過還是留待下次好了

Cafe Latte
最後是我常嚐的Cafe Latte了, 反之這裡的Latte質素就較為沒驚喜了, 不過看到店舖寫著此處的咖啡豆是fair-trade而來, 心頭就自然一暖了XD(心理作怪...)

胞餐一頓之後自然要離開這愜意之處, 回想這裡絕對沒有令人望到某些pizza連鎖店名物之後令人"O"嘴的情況, 只有一幕幕讓人驚艷的「O」嘴實況, 那會有讓人不想光顧的理由呢?
包包一小塊
濃濃南瓜湯
Fresh Mushroom Pizza!!!
香草羊奶芝士雞肉pasta
Chocolicious!!!
Cafe Latte
濃濃南瓜湯
Fresh Mushroom Pizza!!!
香草羊奶芝士雞肉pasta
Chocolicious!!!
  • Pizza
  • Smoothies
2010-07-26 23 浏览
七月十五日 (星期四)今日因為要到灣仔落訂食buffet(先賣個關子),與主席和威廉到灣仔吃午餐一早在公司search到這間Cafe,打電話,沒有訂枱服務的,但服務員說早點來應不成問題真的早點來,還未坐滿人,我們先佔了一張四人桌,點了Pesto PastaChicken PastaSquare PizzaTailor made Pizza意粉尚可,材料頗豐富,但似乎弄得不夠熱因始終是先雪後翻叮的最值得推介的是其方形Pizza用料十足,而且即叫即製是薄批,很香脆很有咬口而且材料新鮮,所用煙肉味道剛好,不會搶去Pizza的味道用餐時下起大雨,沒有帶雨傘,有點擔心幸好天公造美,埋單時已差不多雨過天晴呢
七月十五日 (星期四)

真的早點來,還未坐滿人,我們先佔了一張四人桌,點了

Pesto Pasta
Chicken Pasta
Tailor made Pizza

意粉尚可,材料頗豐富,但似乎弄得不夠熱
因始終是先雪後翻叮的

最值得推介的是其方形Pizza
用料十足,而且即叫即製
是薄批,很香脆很有咬口
而且材料新鮮,所用煙肉味道剛好,不會搶去Pizza的味道

用餐時下起大雨,沒有帶雨傘,有點擔心
幸好天公造美,埋單時已差不多雨過天晴呢
Pesto Pasta
Chicken Pasta
2010-07-15
2010-05-12 11 浏览
:)以前都光顧過 Cafe O, 好鍾意嗰喥舒適的環境同親切的 Service,前幾日 Tea time 同朋友行開 Wai Chai, 嚟到 Cafe O 飲出名的 Smoothies 沙冰:Mango Mania Smoothies 好好飲,感覺好 fresh 同解喝,雖然有少少貴,一公升唔知 78 定 88蚊,但喺呢個環境,可以慢慢嘆杯嘢飲,真係一大享受! 美中不足,係隔離枱幾個 OL 嚟飲嘢講嘢好大聲... 成間 Cafe 得我哋同佢哋兩枱客... 但都好嘈... 等佢佢哋走開, 又耳筋清靜哂~ Nice~
Mango Mania Smoothies

等佢佢哋走開, 又耳筋清靜哂~ Nice~
2010-05-10
Mango Mania Smoothies
等女友放工去街街,一個人早到了,沒理由在街吃風,隨便的找個地方喝杯咖啡也好,順道的就走進了此店子。其實此店子在港島區開了不少分店,但全都未有吃過,而此店子主要是賣Pizza、Pasta及沙律等外國人最普通的洋餐,而我的目標就只有咖啡。點了杯Double Espresso就坐下了,見店員在準備沖煮時,她磨了些許咖啡粉在Basket內之後,就立即往咖啡機扣好沖煮,嘩!真的不得了,咖啡粉看起來份量很少,而且沒有tamper過,是我第一回見到有Barista沖得咁求其,很快之後就有得喝了。這杯沒有tamper過沖煮的Double Espresso,用上不是喝Espresso 的杯子,而是普通的咖啡杯,慣性的先嗅一下,什麼香味也沒有,而只有澀味,加上Crema層只是薄得如無一樣,咖啡喝起來一點醇香也沒有,就只有一陣苦澀吁,究竟是咖啡粉很不新鮮,還是Barista未有壓實咖啡粉,以至懶惰的水輕易的穿過咖啡粉粒之間的孔,未有粹取咖啡粉的精華,但我今回較相信是後者的原因,因為她沖Espresso的手法,確能令人O哂咀。挺完一杯咖啡,還有點時間,吃些小吃沖坎口腔內可怕的味道為妙。

此店子在港島區開了不少分店
咖啡機就在此相片的盡處
Double Espresso的Crema其薄
咖啡喝起來一點醇香也沒有,而只有澀味
2010-02-04
$26 (其他)
此店子在港島區開了不少分店
咖啡機就在此相片的盡處
2009-12-23 12 浏览
聖誕節將近,到處都洋溢節日氣氛,今午不想吃中式飯,想洋化一點。這店雖是細小,但知名度卻不差,侍者都是外籍人仕,要用英語落 order ,餐牌有多款沙律,pasta,小食,三文治等,知道這店的 pizza 頗多好評,今天便買一個試試,分大中細三種,$210,$120及$58,我選了一個細的蘑菰 pizza ,一杯叫紅魔鬼的飲品 $32。Pizza 是即叫即製的,需等候約十分鐘,pizza 底是薄批,蘑菰很新鮮,味道不及白松露菌般幽香,但也香氣飄逸,切成薄薄一片片散落在pizza 上,吃得很愜意,番茄醬的酸度很適中,味道不濃的mozzarella芝士焗至成溶岩般,三者都很配合,批皮不是很脆,稍韌,但不損整體味道,雖說是細批,但一個人吃則太多,兩至三人吃會較好。紅魔鬼的飲品是用四種材料混合而成,有西瓜,橙汁,士多啤梨和薑,從未試過加薑入果汁,感覺很特別,也值得一試。看著店內的聖誕佈置和裝飾,知道又是時候買聖誕禮物給最愛的人了。

多種沙律,小食
吊燈
Drinks menu
Red Devil
2009-11-05
....灣仔cafe 噢.自己想食個hot-cake 就的到佢地來到鬼死咁遠....但喜歡食的人...就係咁 咖啡若有若無咖啡油....唔喜歡.不好食的是日pizza雞肉香草醬76蚊的''O my gosh'' All day breakfast 的一員.最喜歡香草味的冰淇淋,霸住唔比人食的雪榚球.....HOT CAKE唔會好甜...蛋味ok 鬆軟的口感....但生果少咗啲....還要說的是...楓葉糖的樽是難以倒出糖..綜合來說只是中中地.反而其他的pizza 可以喎...香香脆的,沙樂美都得....食完都成四點....晚餐又可以唔食了.
....灣仔cafe 噢.

咖啡若有若無咖啡油....唔喜歡.

不好食的是日pizza雞肉香草醬

最喜歡香草味的冰淇淋,霸住唔比人食的雪榚球.....

差 雞肉香草
噢賣桔
mushroom
2009-11-04 8 浏览
關於Cafe O,未去之前,只知道個名字同時下潮語"O咀"相近,食物水準會否吃到人"O咀",又不見得,起碼在貴網上,好評多過劣評.見到餐牌上的大O,想起當年的iPOD Shuffle,記得當年iPOD shuffle廣告的口號是:Life is random,聽什麼歌,沒有得自主選擇.同做人一樣,好多時也身不由己.現在播著的是林子祥的我愛你,下一首可能是盧巧音的好心分手.人生,就是如此.在便利店收銀櫃前的架上,看見一排不同款式的杜蕾斯.不禁不說一聲:Life is condom.人與人之間,自此多了一重隔膜.並非個個都會機關算盡,在事前計數,或者自身純潔,沒有任何暗湧.否則一次偷雞,就喊極無謂.這一生人,就在未嘗真蹄之下,鬱鬱而終.在Cafe O,你可吃個Pasta,沙律,薄餅,喝杯咖啡,甚至開支餐酒.這樣,又算不算:Life is freedom?方形一至二人前的磨菇薄餅,兩個人吃剛好,一個人來說就很大.薄餅底薄而脆,絕不是連鎖美式的鬆糕鞋底般厚.芝士份量適中,亦不會像咬著香口膠般愛恨交纏.茄醬也不會一味得個死酸,味道帶點甜.磨菇在高溫焗過之後,仍沒有出現乾凅跡像.這麼大的薄餅,只售

見到餐牌上的大O,想起當年的iPOD Shuffle,
聽什麼歌,沒有得自主選擇.
同做人一樣,好多時也身不由己.
現在播著的是林子祥的我愛你,下一首可能是盧巧音的好心分手.
人生,就是如此.

在便利店收銀櫃前的架上,看見一排不同款式的杜蕾斯.
不禁不說一聲:Life is condom.
人與人之間,自此多了一重隔膜.
否則一次偷雞,就喊極無謂.
這一生人,就在未嘗真蹄之下,鬱鬱而終.

這樣,又算不算:Life is freedom?

方形一至二人前的磨菇薄餅,兩個人吃剛好,一個人來說就很大.
薄餅底薄而脆,絕不是連鎖美式的鬆糕鞋底般厚.
芝士份量適中,亦不會像咬著香口膠般愛恨交纏.
茄醬也不會一味得個死酸,味道帶點甜.
磨菇在高溫焗過之後,仍沒有出現乾凅跡像.
這麼大的薄餅,只售五十多塊錢.結合所有,實在找不出"O咀"理由.

見到此店供應的咖啡豆,是Fair trade的產物.
記得年前電影節有套電影"不公平咖啡".
說到非洲埃塞俄比亞的農民,點樣被世界強豪去欺詐.
弱肉強食,是天然定律,雖然種種不公義,令人看不過眼,
但我們可做些什麼?

不光顧快餐連鎖
不穿某美國運動名牌
不喝某咖啡連鎖出品

其實,不難做到.
iPOD shuffle?
公平咖啡
2009-10-10 13 浏览
今天在工作後,晚上又要去街,中間有一小時的休息時間,便找個地方坐坐,看看書,讓腦袋休息一會。因為夜晚去演藝學院睇詹瑞文,所以便來到灣仔,一路行看見Cafe O,便進去了。由於之後又要去吃晚飯,所以不能吃太多東西,最後叫了個Blueberry Muffin同一杯Latte。個鬆餅真係有超多藍莓,幾乎每一口都有,而且非常好D藍莓只係微甜,所以真係剛剛好,唔知係咪有機呢,因為佢D野好似都係主張健康咁。鬆餅都算鬆軟,幾好食。之後杯Latte我只係叫左regular size,但都幾大杯,已經夠哂~~ 微微的咖啡味,一點也不會難入口,溫度剛好,唔會辣親。坐在窗口環境很好,非常寧靜,可以靜靜看書,偶爾看看出面的世界休息一下,不知為何真的有種隔絕的感覺,好像出面發生任何事也與我無關一樣,其餘客人也是外國人,我一進去時還有個外國人歡迎我和我打招呼呢!很快電話又響起,我又匆匆的離開了。

很快電話又響起,我又匆匆的離開了。
Latte
muffin
Latte
muffin
2009-08-14 6 浏览
經過這店很多次, 但每次都不是吃飯時間所以無緣一試, 早陣子逛完書展總算有機會了. 這裡是半快餐形式, 付款後坐好待應便會奉上食物.1 liter "6 senses"($78) - 橙+薄荷+士多啤梨+奇異果汁, 味道非常清甜, 推介!!素食千層闊條麵+沙律($74): 茄汁味較濃, 稍為普通.Tomato& Basil pizza (square size $58): 因為我們只有兩人, 只點了最小的size, 未能見識這裡聞名的一米長pizza... pizza底很香脆, 整體味道不錯, 但蕃茄味較淡.O My Gosh($76): 其實我是沖着這道甜品而來, 很少吃到的超厚pancake! Pancake近一吋厚, 跟一小球雪糕, 熱騰騰的上桌, 吃起來外脆內軟蛋味十足, 非常精彩!! 但要留意那瓶糖漿雪得差不多都凝結了, 倒了很久才可以倒出來....

素食千層闊條麵+沙律($74): 茄汁味較濃, 稍為普通.

• O My Gosh